Gasztro

Bíró Lajos a Margitszigetre megy
Június 12-én nyílik a Bock Bisztró pop-up étterme, melynek a margitszigeti BRKLYN Island ad otthont.
Szállodai szekcióülések online
Az MSZÉSZ a jelenlegi helyzetben még inkább nélkülözhetetlennek tartja tagjai részére a szekcióülések megszervezését.

Nagyon pörgött a sörértékesítés karantén idején
A sörforgalomnak igencsak jót tett a kijárási korlátozás: ötödével többet ittunk otthon, mi, magyarok, mint tavaly tavasszal.
Megvannak a Borászok Borásza díj döntősei
A Borászok Borásza szavazási mechanizmusa idén március 7-én indult el a Kóstoló Körön, amelyet a díj várományosaival, az 50 legjobb magyar borász részvételével tartottak Budapesten. Ezen a rendezvényen az ötvenek megkóstolhatták egymás legszebb tételeit és le is adták első szavazatukat a legjobbra. Kiderült, hogy az 50-ből, ki a legjobb 5, de ki lesz a Borászok Borásza?

Új séf a máriafürdői PORT-ban
Az övcsatorna melletti, kikötői hangulatú teraszos étterem most megújulva várja a vendégeket.
Azért fizet egy budapesti étterem, ha nem lájkolod őket
A Tapassio nevű tapasozó 3000 forintot von le mindenkinek a számlájából, aki felvállalja, hogy egy hétig nem lájkolja a Facebook-bejegyzéseiket. Ezzel a húzással szeretnék ösztönözni a lakosságot arra, hogy a koronavírus miatti bezártság után ismét keressék fel kedvenc vendéglátóhelyeiket.

Újpest egyik legszerethetőbb gasztrohelye ismét nyitva
A közeledő nyárra ismét kinyit Újpest egyik legjobb étterme, a Központ Bisztró.Új séffel, megújult vendégtérrel, friss étlappal.

Újra nyitva a Paris Budapest Étterem és Bár
A Sofitel Budapest Chain Bridge szálloda étterme ismét megnyitotta kapuit. A már megszokott Vasárnapi Brunch minden vasárnap egész nap várja a vendégeket.

Már házhoz is szállít a Budaörsi Halpiac
Hamarosan viszont az ország teljes területére lehet majd rendelni.

Nyitnak a francia kisvendéglők, de a régi hangulatra még várni kell
Kedden megnyitottak az éttermek és a bárok Franciaországban.
Robotséfet tanítottak meg omlettet készíteni kutatók
A sci-fi írók, futuristák és tudósok évtizedek óta áhítoznak robotséfre.
A járdára is kitelepülhetnek a vendéglátók, de tízkor be kell zárni
Nyitott bárrá válhat június 2-tól Párizs, ahol a koronavírus-járvány miatti óvintézkedések újabb enyhítésének keretében 11 hét után megnyithatnak a vendéglátóhelyeknek, de egyelőre csak a teraszokon fogadhatnak vendégeket. A fővárosi önkormányzat döntése nyomán azonban azok szinte valamennyi közterületet, a járdákat és a forgalom elől lezárt úttesteket is elfoglalhatják - írja az MTI.
Palkonya is kinyit
A helyi termelői piac várja a vendégeket a pünkösdi hétvégén, 30-án és 31-én.
Péntektől látogathatók a fővárosi éttermek belső terei
Péntektől be szabad menni a fővárosi éttermek belső tereibe, fogadhatnak vendégeket a budapesti szálláshelyek, és a sportrendezvények, valamint a nemzeti parkok szabadtéri bemutató létesítményei is látogathatók - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
Folytatódik: Zsidai versus Hamvas
"A Dining Guide-on megjelent, a vendéglátás globális és helyi kihívásaival, és az előttünk álló bizonytalan hónapokkal kapcsolatos szakmai véleményemhez kapcsolódóan Hamvas Zoltán barátom és kollégám jelentetett meg magánvéleményt, melyből úgy tűnhet, mintha valami konfliktus lenne a háttérben, pedig valójában két különböző dologról beszéltünk" - áll Zsidai Roy közleményében.
Videósorozatban készíti el új ételeit a Párisi Passage
A Párisi Udvar Hotel Budapest étterme új menüjéről ezeket az ételeket és koktélokat egy kis odafigyeléssel akár otthon is az asztalra varázsolhatjuk.
"A rendezvénygasztronómia régi formájában nem fog tudni újraindulni"
Semsei Rudolf, a MaReSz Catering tagozatnák vezetője és Hamvas Zoltán a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke elemezte a jelent, latolgatta a jövőt.
Ismét szólhat a talpalávaló a vendéglátóhelyeken
Nem korlátozzák ezentúl a járványra vonatkozó rendelkezések a zeneszolgáltatást – Budapest kivételével – a vendéglátó üzletekben és a szálláshelyek vendéglátó helyiségeinek területén.
"Mindenki úgy küzd a saját vállalkozásáért, ahogyan tud”
Nagy visszhangot váltott ki a Dining Guide Zsidai Roy-jal készített nagyinterjúja, amelyben az étteremlánc-tulajdonos megkérdőjelezi a házhozszállítás létjogosultságát, és bírálatát fejezi ki azokkal az éttermekkel szemben, akik az elmúlt hetekben jótékony céllal főztek. Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke rövid nyilatkozattal szeretne reagálni ezekre a gondolatokra.
Örömteli eredmények a Nébih bortesztjén
Kiváló eredmény a bor világnapján: az Irsai Olivér borok hatósági, laboratóriumi és kedveltségi szempontból egyaránt mindenben megfeleltek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta terméktesztjén. A hivatal szakemberei összesen 25, 2019-es évjáratú termék komplex vizsgálatát végezték el.
Tízezer korsó sör - negyven vendéglátóhelyen
18 órától várja a budapestieket a FIRST Craft Beer 10 000 korsó ingyen kézműves söre, több mint 40 vendéglátóhelyen. A „Félig tele” néven indított kezdeményezés célja, hogy megköszönje a budapestiek kitartását és fegyelmezettségét a járványhelyzet alatt, a vendéglátóhelyeket pedig segítse az újranyitásban.
Bicsár Attila kiszállt a Traktorból
És ezáltal sajnos a Traktor is megszűnik.
Brit tudósok összerakták a jövő whisky-jét
Egy új, a szeszfőzés számára kedvező tulajdonsággal bíró búzafajtát hozott létre egy brit tudóscsapat.
Nincs elég bajuk: lőttek a vendéglátóegységekben bizonyos klímáknak
A vendéglátó üzletekben május 16-tól nem lehet bizonyos klímákat üzemeltetni.
Hogyan kell megnyitni a szabadtéri területeket?
A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) összeállította segítségképp a szakmának, hogyan nyisson szabadtéri területeket, hogy a hatályos rendeleteknek, szabályoknak minden téren eleget tegyen.
Hamarosan benn is fogadhatnak vendéget az éttermek
Szombaton a kormány bejelentette, hogy tovább lazítanak a járványügyi előírásokon, és hétfőtől Budapesten is megszűnnek a kijárási korlátozások. A lazítást elrendelő rendelet mellett egy másik rendeletet is kiadtak, amely az üzlethelyiségek fűtését és légkondicionálását szabályozza, a rendelet értelmében csak olyan hűtő-fűtő berendezés használható, amely a szabadból veszi a levegőt. Bár Budapesten még nem, de a megyékben (beleértve Pest megyét is) hamarosan megengedett lesz a tartózkodás az éttermek, kávézók, cukrászdák belső, zárt részében.
Ingyensör a budapestieknek
Tízezer korsó ingyen sörre hívja meg a budapestieket egy kézműves sörfőzde.
Mészáros Ádám otthagyta az Onyxot
Kilenc év után után távozik az Onyxtól Mészáros Ádám séf, aki csapatával nem csak megszerezte, de utána meg is tartotta a két Michelin-csillagot.
A bérbeadókat hidegen hagyja a járvány, bezárt a Funky Pho
Hatalmasat zuhant a budapesti étkezde forgalma a járvány miatt, a bérleti díj viszont nem változott. Ezért hétévnyi üzemelés után május végén bezár a hatodik kerületi Funky Pho étkezde.
Fél óra alatt mindenkit elér a koronavírus egy svédasztalos étteremben
A kísérlettel részben az óceánjárókon, illetve a szállodákban is található reggeliző, ebédlő és vacsorázó helyeket modellezték, rámutatva, hogy egy gyors étkezés is elég arra, hogy bárki megfertőződhessen.
A tönk szélén a brit pub-ok
Nagy-Britanniában tönkre mehet a legendás pubok nagy része, ha a kiskocsmák nem kapnak sürgősen állami segítséget a túléléshez. A brit sör- és pubszövetség, a vendéglők szakmai szervezete olyan támogatást kér, amely már nem is válságkezelés, hanem felér a csődöt követő újraindítással.
Házhoz viszi az ebédet a Mákvirág EbédExpressz!
Április 27-től a Mákvirág Étterem is csatlakozott azon éttermek sorába, akik házhoz szállítják Budapesten az ebédet.
Már a Salt is beszállt a kiszállításos bizniszbe
Igaz, nem jókedvükből teszik, hanem mert életben szeretnének maradni addig, amíg a járványhelyzet elmúlik.
Segítséget kérnek az olasz vendéglősök
Üres székekkel tüntettek az éttermek tulajdonosai Milánóban, hogy a kormány segítse lehetetlenné vált helyzetüket.
Új honlapon az egri borok
Az Egri Borműhely tagjai kommunikációs csatornáikat bővítve új honlappal jelentkeztek.
A Gerbeaud is beszállt a kiszállításos bizniszbe
A szükség nagy úr: a Gerbeaud üzemeltetői körét sem kímélte a vírusjárvány, válaszlépésként elindították Petit Gerbeaud elnevezésű almárkát, amellyel jóval szélesebb közönséghez szeretnének eljutni, mint eddig.
Hétfőtől Békéscsabán is újra ehetünk étteremben
Hétfőtől vidéken kinyithatnak az éttermek és vendéglátóhelyek teraszai és kerthelyiségei. A Visit Békéscsaba értesülései szerint a Békéscsabai Turisztikai Egyesület tagjai is gőzerővel készülnek a hétfői nyitásra.
Még nem lélegezhetnek fel a vendéglátósok
A turisztikai ágazat szereplői számára a május 4-i enyhítés azt jelenti, hogy hétfőtől Magyarország vidéki településein kinyithatnak a szállodák, az éttermek, kávézók teraszai és kerthelyiségei, kinyithatnak a strandok, a szabadtéri fürdők, az állatkertek, a szabadtéri múzeumok.
Elindult a VakVarjú jótékonysági akció
Az étteremcsalád tulajdonosai CSR-akciót indítottak VakVarjú #szeretetszolgálat elnevezéssel, és a program bevételéből célzott támogatást nyújtanak az arra rászorulóknak.
Bréking: eladó a Klauzál tér ikonikus étkezdéje!
Ami igen, valóban nem más, mint a Kádár. Eladósorba került a Klauzál téri Kádár Étkezde, vette észre az Erzsébetváros, az otthonunk portál.
Főzz otthon sört!
A zip’s vezető sörfőzőmestere, Pedro Reinoso Bernal és márkanagykövete, Fister Csenge Alexandra online kurzust tartott, ahol sörtörténelemről, a sörfőzés menetéről, a csomagolásról, a higiéniáról, az ízhibákról és okaikról beszéltek az érdeklődőknek.
Gerendai: Most nem nehéz pesszimistának lenni
Michelin-csillagos házhoz szállításról, újranyitásról, átalakuló vendégkörről és hiányos konyhai személyzetről beszélgetés Gerendai Károllyal, a roadster cikke nyomán.
Michelin-csillagos francia séfek szerint ideje az embereknek éttermekbe járniuk
A francia elnökhöz intézett közleményükben az éttermek részleges kinyitását követelik a vendéglátóipar válságos helyzete miatt.
Magyar cég szállt be egy osztrák kávézóláncba
A Kajahu hálózatot üzemeltető Cyberg üzletrészt vesz a Coffeeshop Company nemzetközi kávéláncban.
Online segítség borászoknak
A borászok csak nagyon lassan tudnak az online értékesítés felé fordulni. A magyar borgazdaságot a mostani válság legalább 1-3 évre is visszavetheti. Emiatt született most egy megoldás.
Konkurenciát kap a Netpincér és a Wolt: indul a Bolt
Riválist kap a Netpincér és a Wolt: mától indul a Bolt Food ételkiszállító Már 600 futárt toboroztak, egyelőre a főváros belső kerületeiben érhető el a szolgáltatás.
Elmarad az idei Oktoberfest
A koronavírus-járvány miatt 2020-ban nem rendezik meg a világ legnagyobb sörfesztiválját, a müncheni Oktoberfestet, jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Markus Söder, Bajorország miniszterelnöke.
Hírességekkel és séfekkel folytatódik az éttermeket segítő kampány
Tovább folytatja a Magyar Turisztikai Ügynökség a néhány héttel ezelőtt elkezdett kampányát, amelynek célja, hogy a házhozszállítás népszerűsítésével segítse a nehéz helyzetbe került éttermeket. A kezdeményezéshez több véleményvezér és ismert ember csatlakozott már, és maguk a séfek, étterem-tulajdonosok is beszélnek majd arról: az ő életükben, a munkájukban, a dolgozóik boldogulásában mit jelent a #jótettem kampány.