Gasztro
Sok szeletnyi Nápoly a bulinegyedben
A nápolyi stílusú pizzáiról híressé vált Digó Pizzát lehetett már kóstolni a Sziget VIP-ben vagy az Erzsébet téren, most azonban a Kazinczy utca közepén nyitották meg új, állandó helyüket, ahol továbbra sem kötnek kompromisszumot a minőségben. A Papp Zoltán és Gerendai Károly által fémjelzett, önmagát „fast fine”-ként definiáló egység nem étterem és nem is fast food.
Gyümölcsös pezsgőkkel újít a Varga Pincészet
A Magyarországon évente 14 millió palack bort értékesítő badacsonyörsi Varga Pincészet mostantól nem csak borokat, hanem prémiumpezsgőket is készít. Több éves tapasztalatgyűjtés, kísérletezés eredménye a Friss Aranymetszés Extra Dry gyümölcsös pezsgőcsalád, amit az elmúlt évek egyik legkedveltebb fajtája az Irsai Olivér, illetve a szintén népszerű Pinot Noir rozé, valamint egy házasítás, azaz küvé alkot. A gyümölcsös pezsgőkkel a pincészet új fogyasztási szokásokat szeretne elindítania boroknál már bevált friss gyümölcsös trendet követve.
Hazai borszakembereket díjaztak
A Magyar Sommelier Szövetség idén hatodik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről, amelyet évente öt kategóriában lehet elnyerni tagságának szavazatai alapján.
Fedélzeti menüt kezdett árulni a földön az Air Asia
Fedélzeti menüt kezdett árulni már 3 dollártól az Air Asia Kuala Lumpurban. Dél-Kelet-Ázsia legnagyobb diszkont légitársasága az amerikai gyorsétteremláncokkal akarja felvenni a versenyt.
Elkészült Buda étlapja
A Kés-Villa-Buda 12 étterme összeállította a budai vendéglátás legautentikusabb étlapját, tele tradicionális fogásokkal. Az étlap célja, hogy olyan körképet adjon, ami megmutatja, mit tud a 21. században a hagyományokon alapuló, őszinte budai konyha.
Indul a nevezés az Ifjúsági Szakácsversenyre!
A Chaîne des Rôtisseurs Világszervezet versenykiírása alapján, 2020-ban XXV. alkalommal rendezik meg két fordulóban a Magyarországon üzemelő szállodákban és éttermekben dolgozó ifjú szakácsok részére a a 2020. évi XXV. „Jeunes Chefs Rôtisseurs” (JCR) Ifjúsági Nemzeti Válogató Szakácsverseny.
Jön a globális kávéhiány
Egy hónap alatt tíz százalékkal drágult a kávé ára. A Nemzetközi Kávészervezet (ICO) azzal számol, hogy a kávékereslet felülmúlja majd a kínálatot a 2019/2020-as idényben.
Megvan a megoldás a libamáj uniós problémájára
Egy francia tudóscsoport kikísérletezte a természetesen hízott libamájat, vagyis azt a módszert, amely helyettesíti a libák tömését, miután az tilos az Európai Unió területén.
Koch Csaba az év borásza
Koch Csaba Hajós-Bajai borvidéki bortermelő vehette át a Magyar Bor Akadémia (MBA) által odaítélt, Az év bortermelője Magyarországon elismerést csütörtökön Budapesten.
Korszerűsítette badacsonyörsi palackozóját a Varga Pincészet
Egymilliárd forintos beruházással állított üzembe modern, a palackok tisztaságát, épségét és a töltési szintet is ellenőrző gépsort a Varga Pincészet badacsonyörsi üzemében.
A kelbimbós gin után itt a kelbimbóketchup
Érdekes módon karácsonyi különlegességnek szánják.
Michelin-csillagos étterem olasz séfje nyitott éttermet Budapesten
Pasztell néven nyitott Budapesten éttermet Nicola Portinari, a verona melletti, két Michelin-csillagos La Peca étterem séfje.
Minél erősebb a sör, annál jobb a beleknek
Egy holland kutatás szerint egyes sörök a bennük lévő baktériumok miatt annál egészségesebbek, minél erősebbek.
Indul a nevezés a Central European Beer Awards-2020-ra
Elindult a nevezés a Central European Beer Awards-2020 díjra, eredményhirdetés a júniusi Gyulai Sörfesztiválon lesz.
Hús nélküli ételeket szolgálnak fel a madridi klímacsúcson
Hús nélküli ételeket szolgálnak fel a világ vezető politikusainak, akik a madridi kílmacsúcson találkoznak, hogy a globális felmelegedésről és a tennivalókról tárgyaljanak.
„A prémiumkávé a mindennapok részévé vált”
Cikksorozatunk 5. részében a kávé üzleti életben betöltött szerepét mutatjuk be. (x)
Jakabkagyló és nyelvhal helyett
A hazai gasztronómia meghatározó szereplőinek segítségével kiválasztották Magyarország ikonikus ételeit, és a hozzá illő italsort. Erről számolt be az MSZÉSZ közgyűlésén Hamvas Zoltán, a szövetség gasztronómiai társelnöke.
Magyar a világ egyik legjobb borszakértője
Herczeg Ágnes magyar borszakértő a nemzetközi "The Future 50" díj elnyerésével a világ 31 legkiemelkedőbb új generációs borszakértőjének listájára került – jelentette be a WSET (Wine & Spirit Education Trust), valamint az IWSC (International Wine & Spirit Competition) csütörtökön.
Milliárdos fejlesztés a Varga Pincészetnél
A Varga Pincészetnél 2019 novemberétől legnagyobb részben csúcstechnológiájú palackozósoron zárják palackba a borokat Badacsonyörsön.
Megnyílt a Minute Lounge & Bar
A napokban megnyitott Minute Lounge & Bar hiánypótló helyszínként hozza vissza a klasszikus Andrássy úti miliő elegáns, de mégis barátságos hangulatát. Komoly spirit- és koktélválaszték, személyre szabott italok és különleges snackek várják a vendégeket.
A social media alapkérdései
Hol? Mit? Kinek? Mennyit?
Elvesztette három Michelin-csillagát a leghíresebb szusiétterem
Mivel nyilvánosan nem lehet foglalni a tokiói Jiróba, kikerült a Michelin-katalógusból a világ leghíresebb háromcsillagos szusiétterme.
Sok falatnyi gasztroélmény a budapesti belvárosban
A volt VakEgér Tőzsdekocsma helyén a budapesti Paulay Ede utcában egy olyan gasztrokalandot álmodott meg a Budapest Party Service, ahol minden étel éppen 5villányi adag. Ez az 5Villa Gasztrokaland & Bar.
Vulkanikus borok világtalálkozója Budapesten
Több mint negyven magyar és nemzetközi, vulkanikus termőhelyen gazdálkodó pincészet borai, valamint számos hazai és külföldi borszakértő előadásai, mesterkurzusai várják a közönséget a GoVolcanic borfesztiválon november 29. és december 1-je között a budapesti Holdudvarban.
Az országban nincs még egy ilyen nyakkendős gyorsétterem
Hiánypótló egészséges gyorsétterem nyílt ősszel a budapesti Árkádban. A Yolo Bistro által kínált ételek közül a legtöbb diétába illeszthető, mégis finom, ráadásul olyan adagokat kínálnak, amitől biztosan jól laknak a vendégek. Kiss Gábor, a vendéglátóhely séfje arról beszélt, látványkonyhában készítik el az ételeket, így mindenki a saját szemével is megbizonyosodhat róla, hogy friss alapanyagokkal dolgoznak.
Gundel-díj a Gundelben
A 9. alkalommal rendezett MVI gálaebéd és a 6. alkalommal kiosztott Gundel-díj immár végre először az elismerés névadójának ikonikus éttermében várta a szakma képviselőit november 24-én.
Vagány gasztronómiához vagány enteriőr
Izgalmas dolgok történtek az elmúlt egy hétben a Traktor háza táján: alig öt nap alatt teljesen újjáépítették a belvárosi étterem belső enteriőrjét, hozzáigazítva a hely küllemét gasztronómiai koncepciójához. Tavaly novemberben nyílt meg a Traktor Étterem a Bazilika szomszédságában és azóta rengetegen megszerették azt a vagányságot, amit a konyhai stílusában képvisel Bicsár Attila és csapata. Most pedig azt a feladatot kapta Laki Eszter és Csap Viktor, hogy a helyszín megjelenését is igazítsák az ott kínált kulináris élményekhez, az eredmény pedig magáért beszél.
Neves nemzetközi életműdíj egy magyar borásznak
A borvilág egyik legrangosabb kitüntetésével díjazták a tokaji borászlegenda, id. Szepsy István munkásságát Németországban.
Izgalmas téli menü az új Hiltonban
A Garden 79 Restaurant & Bar, a nemrég megnyitott Hilton Garden Inn Budapest City Centre étterme bemutatta a téli szezon menüjét. A friss, közeli alapanyagokból készülő fogások ínycsiklandó élményt ígérnek a hideg téli hónapokra Budapest szívében.
3 millió hektoliter bor készülhet idén
Átlagos, több mint 400 ezer tonna szőlő teremhet idén Magyarországon, így várhatóan 3 millió hektoliter körüli bor készül - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára hétfőn, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlő-, bor-, pálinka albizottsága ülésén.
A Stand25 Budára költözött
Széll Tamásék bisztrója a Hold utcai piactól elköszönt, a budai Attla úton várják mostantól vendégeiket.
Gyermekvédelem és vendéglátás – országos program
Mosolyt fakaszt néven országos program indul a gyermekvédelem rendszerében lévő fiatalok és a vendéglátás összekötésére.
Hagyományok és modernitás a Ferenciek terén
Igazi találkozóhellyé kíván válni a Párisi Passage Café & Brasserie, ennek érdekében a magyar ízek és alapanyagok kerülnek fókuszba, helyenként némi csavarral.
Fokozottan ellenőrzi a pálinkákat a Nébih
Az eddigi tapasztalatok ugyan vegyesek, de túlnyomót többségében csak kisebb hibákat találtak az ellenőrök.
Frissítve! - Ők a Gastro&Hotel Design Award idei győztesei
KÉPEKKEL November 14-én este, Buda egyik legmenőbb új helyén, a Haris Park rendezvénytermében, száz meghívott vendég részvételével adták át a hazai szállodások, éttermesek egyik legkülönlegesebb koncepciójú versenyének, a Gastro&Hotel Design Award díjait.
Van saját szilvafája, és itt az új receptkönyve is
Bíró Lajos, alias Lali, a chef szerint ennél több nem is kell egy férfiember életében.
Debrecenben nyílik a Creppy PalacsintaHáz első franchise étterme
A nemzetközi szinten is egyedülállónak számító gasztronómiai különlegességet nyújtó Creppy, egy családi vállalkozásból indult 13 évvel ezelőtt, Miskolcról. Az elmúlt évek sikereinek köszönhetően a Creppy mára egy sikeres franchise márkává nőtte ki magát, amit jelenleg a világ 12 legígéretesebb innovatív franchise vállalkozása között tartanak számon. Most a dinamikusan fejlődő vállalkozás egy újabb mérföldkőhöz ért, ugyanis Debrecenben nyílik a PalacsintaHáz első franchise étterme.
Díjeső a Danubius-nak a Gastro&Hotel Design Awardon
„Az év HotelDesign terasza” a Danubius Hotel Helia terasza lett, a „JAB - Legszebb vendégszoba” különdíja a Hilton Budapesté. November 14-én adták át a Gastro&Hotel Design Award díjait a legkiválóbb belsőépítészeti megoldásokat megvalósító vendéglátó- és szállodaipari szereplőknek.
Nem „csak” rántott hús
A mélysütés az egyik legalapvetőbb konyhai technika az éttermekben és az otthonokban egyaránt. Gyakran mégsem kap elég elismerést és figyelmet, pedig az így készült fogásoknak is megvannak a maga trükkjei. Ezekről kérdeztük Wolf Andrást, mikor leültünk vele beszélgetni a Séf Asztalában. A témához jobban illő helyet amúgy nem is találhattunk volna, hiszen az András által vezetett étterem az egyik legjobb, ha rántott húsról van szó.
Étlap- és arculatváltás a pesti Ritz-Carltonnál
A The Ritz-Carlton, Budapest bemutatta: új név, más arculat, változó menükínálattal.
Új indiai séf a Kempinski Corvinusban
A Kempinski Hotel Corvinus Budapest örömmel jelenti be, hogy Dhanpal Singh Negi indiai szakács nemrégiben csatlakozott a szálloda csapatához.
Közétkeztetési Szakácsverseny - Megvannak a döntősök!
Lezárult a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2019-2020 elődöntő szakasza és kiderült, melyik 12 közétkeztető csapat jutott tovább a döntőbe. Az október 12-én és 13-án, valamint november 9-én és 10-én tartott eldöntőkön 39 csapat állt a konyhapultok mögé. Közülük a legjobb 12 vehet részt a döntőben, ami 2020. február 6-án, a Sirha kiállításon lesz.
Márton-nap a Vörösmarty téren
A november 8-án megnyitott és egészen 2020. január 1-jéig üzemelő Budapesti Téli Fesztivál és Vásár ezen a héten a Márton-napra fókuszálva várja a vendégeket.
Tokaji: földrajzi oltalom Kínában
A Tokaji is szerepel az Európai Unió és Kína között létrejött, száz európai és száz kínai terméket tartalmazó listán, amelyeket földrajzi árujelző oltalom alá helyeznek – írja a Euronews.
Hozzánk is elért a növényi alapú Whopper
25 ország 2500 éttermében, köztük a hazai Burger Kingekben is egyszerre kezdik el grillezni a Rebel Whoppert. Ez lesz a márka eddigi történelmének legnagyobb termékbevezetése, ezzel együtt pedig a Burger King lesz a legnagyobb európai étteremhálózat, amely növényi alapú pogácsát kínál szendvicseiben.
Indulhat a Duna Borút felfedezése
A térség első határon átnyúló borútja jöhet létre a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és a Vajdasági Autonóm Tartomány közös projektjének köszönhetően.
Tavalyhoz képest csökkent a világ bortermése
De csak a sok éves átlag szintjéig ereszkedett vissza.
A Dunapark igazi menő kutyabarát hely
Meg is lett az eredménye: idén a Dunapark Kávéház vitte el a Pont Itt magazin és a Turizmus Online különdíját Az év kutyabarát cukrászdája címért folytatott versenyben.