Sörfagylalt az új trend, már kupája is van

Sörfagylalt az új trend, már kupája is van 

Olasz fagylaltmesterek bemutatója, végre megosztható, eddig szupertitkos receptek, négy napon át tartó versenysorozat - ez a februári, németországi Gelatissimo szakvásár tervezett programja.
Költözik az erfurti Szakácsolimpia

Költözik az erfurti Szakácsolimpia 

Közel háromszáz km-re arrébb, Stuttgartba. Ezentúl a Messe Stuttgart ad otthont annak a rangos szakácsviadalnak, amelyen a magyar nemzeti válogatott és a Military Team is részt vesz.

Öt hónapon belül először nőttek az élelmiszerárak októberben 

Októberben először nőttek a világpiaci élelmiszerárak öt hónapon belül, elsősorban a cukor ára emelkedett.
Merlot-kisokos

Merlot-kisokos 

Immár 9. éve ünneplik november 7-én világszerte a merlot-t. A vörösbor kapcsán sok borkedvelő csak a gyümölcsösségét és lágy karakterét emeli ki, pedig sok érdekesség is kapcsolódik a fajtához – ebben a Bognár Pincészet kisokosa segít eligazodni.
Hungarikum lett a dobostorta

Hungarikum lett a dobostorta 

Bekerült a Hungarikumok Gyűjetményébe a dobostorta és bővült a Magyar Értéktár is - tájékoztatta az Agrárminisztérium kedden az MTI-t.
40 féle ehető virág termesztését kutatja az EU

40 féle ehető virág termesztését kutatja az EU 

Ősi, elfeledett hagyományokhoz térünk vissza, hiszen néhány generációval korábban a receptek hozzávalói között virágok is szerepeltek.

Megjelent az aranyszínű sárgaság betegsége 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegségét azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) referencia-laboratóriuma 2019-ben a Hajós-Bajai borvidéken. Az illetékes kormányhivatalok szakemberei megkezdték a felszámoláshoz szükséges intézkedéseket, emellett azonban a szőlő- és bortermelők tudatos, aktív részvétele is nélkülözhetetlen hazánk borvidékeinek megóvásához.
Ez a Champagne és Pezsgő Világbajnokság legjobb magyar pezsgője

Ez a Champagne és Pezsgő Világbajnokság legjobb magyar pezsgője 

Kihirdették Londonban a Champagne és Pezsgő Világbajnokság (CSWWC) nagydíjait: a mindössze 14 nemzeti bajnok között a somlói Kreinbacher Birtok is szerepel, az abszolút világbajnok pedig a Dom Pérignon Vintage 2004 Magnum champagne lett.
A gin lehet 2020 slágeritala

A gin lehet 2020 slágeritala 

Hazai vadvirágokból készült a legújabb magyar kézműves gin, amit az italhoz illő fűszerkészlettel együtt kínálnak majd a vendéglátóhelyek. A márkatulajdonos célja, hogy tovább lendítse a hazai ginfogyasztás kultúráját, és az ismert, magyar összetevőkkel közelebb hozza azt az emberekhez. A gin fogyasztása 2019-ben robbanásszerűen megnőtt nemcsak a fővárosi, de a vidéki vendéglátóhelyeken is, sokak szerint a kézműves gin lehet 2020 slágeritala.
Csokoládébanzáj a fedélzeten!

Csokoládébanzáj a fedélzeten! 

Az Eurochocolate fesztivál és a Costa Cruises által közösen szervezett élményutazásban lesz kakaó.

Ronda zöldség akció Angliában 

Ronda pulcsik napjáról már hallottunk, szinte beleégett az emlékezetünkbe Bridget Jones szívszerelmének egyedi ruhadarabja karácsonyi partin, na de ronda zöldségekről? Eddig ezekről nem. Ejött ennek is az ideje.

Interaktív gasztronómiai élményközpont Lyonban 

Már látogatható a lyoni Cité Internationale de la Gastronomie interaktív kulturális központ, amelynek fókuszában természetesen a város életét is meghatározó gasztronómia áll.

Péntektől tilos a dohányzás az osztrák vendéglátóhelyeken 

November elsejétől tilos lesz a dohányzás Ausztriában az összes olyan nyilvános helyen, ahol ételt és italt állítanak elő, dolgoznak fel, adnak ki, vagy fogyasztanak. A tilalom a vízipipára és az elektromos cigarettára is vonatkozik. A törvény alól csak a kerthelyiségek és hasonló jellegű szabadtéri vendéglátó egységek jelentenek kivételt.

Bemutatkoztak hazánk ikonikus ízei 

A magyar hagyományokra és a sokszínűségre épülő mai gasztronómiai élménykínálat célzott megismertetése és eredményes népszerűsítése redukált és következetes üzenetekkel, azaz ikonikus magyar ételek folyamatos és következetes bemutatásával és kommunikációval érhető el.

Levest levessel 

Aki sok levest eszik, sokáig él. A leves a gyomor szeretője - ilyen megállapításokat hallhattunk az Újházi tyúkhúsleves szülőhelyén, a Gundel Étteremben. A 77 leves receptjét is tartalmazó Leveskönyv bemutatóján jártunk.

Kiderült az MVI Gundel Károly díjátadó Gálaebédjének menüje 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete idén 9. alkalommal rendezi meg évzáró Gáláját, melynek keretében ünnepélyes keretek közt adja át a Gundel Károly-díjat.

25 éve a borok útján 

Jeles eseményhez érkezett a Villány-Siklósi Borút Egyesület. A szervezet 2019. október 25-én ünnepelte fennállásának 25. jubileumát. A Villányi borvidéken jelentőségteljes változásokat hozott a felölelt időszak.

Többen és többet fognak NETA-t fizetni 

2019. Január 1-től általánosan 20 százalékkal emelkedett a népegészségügyi termékadó (NETA) az egészségi kockázatot jelentő ételek és italok esetében, (elsősorban a bizonyos értéket meghaladó só és cukrot tartalmazó ételek és italoknál, valamint az energiaitaloknál) emellett az adónermet kiterjesztették  a gyümölcspárlatokra, a pálinka és a gyógynövényes italokra is. A kormányzat most valószínűleg újabb emelésre készül.

Terjeszkedik a Wolt 

Kevesebb, mint másfél éve jelent meg Budapesten a finn központú gasztrotech cég, a Wolt, amelynek újításai között szerepel a félórás kiszállítási idő és a futárok nyomon követhetősége. Az elmúlt hónapban elindították a győri, pécsi és debreceni házhozszállítást, és folyamatosan szélesítik meglévő étteremportfoliójukat.

Kivételes helyen nyit éttermet a magyar sztárséf csapata 

Széll Tamás séf ott nyit új éttermet, ahol korábban kollégája, Huszár Krisztián működtetett egy másikat, amely 2018 végén bezárt, mert az ő koncepciójuk nem működött.

Füred Gastro - Fókuszban: a liba ételek! 

November második hétvégéjén tizenöt kiváló Balaton-környéki étterem és borászat kínálatával és sokszínű kulturális programmal várja Balatonfüred a vendégeket a Füred Gastro fesztiválra, melynek idén a közeli Szent Márton-napi libahagyomány megidézése, a liba- és libabelsőségekből készülő ételek állnak a fókuszában.

Hatan jutottak a Bocuse d’Or magyar döntőjébe 

A Magyar Bocuse d’Or Akadémia szervezésében ma rendezték meg a selejtezőt, ahonnan hat séf jutott tovább a februári döntőbe.

A Nemzet Sajtja verseny aranyérmese pedig... 

Tíz tonna sajt a világ 25 országából, többezer sajtrajongó, az ország legnagyobb, 168 kilós trappistája, sajtkészítő gyerekek és a Nemzet Sajtjának megválasztása - így jellemezhető a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválja.

Zöldülő ásványvízipar 

A lajosmizsei Magyarvíz Kft. követve az olasz anyavállalat, a San Benedetto környezetvédelmi modelljét, már számos lépést tett a környezetünk védelméért. Csökkentették a PET palackok súlyát, így 2017-hez képest 10-12 százalékkal kevesebb műanyagot használnak fel az idén, a palackok 10 százaléka pedig újrafelhasznált alapanyagból készül. Ez az arány a következő 5 évben akár duplájára is növekedhet, az ágazati vállalásokkal összhangban. 

Elmaradt a szőlőtúltermelési válság 

A vártnál kevesebb szőlő termett hazánkban és más európai országban is, így a borexport is segít levezetni az elmúlt két év alatt felhalmozódott hazai borkészleteket.

Súlyos problémát okoz a feketekereskedelem a legális pálinkafzőknek 

A Pálinka Nemzeti Tanács szerint a feketekereskedelem olyan súlyos, hogy több pálinkafőzdét is a csőd szélére kényszerít és a hatóságok is tehetetlenek.

Cabernet franc-ok csúcstalálkozója 

A Villányi borvidék 2019-ben már ötödször rendezi meg Villányban a cabernet franc-ok csúcstalálkozóját. A szakmai fórumot idén november 22-én tartják meg, amely ezúttal a Franc&Franc - Terroir, Vineyards & Vintages témaköröket járja körbe, rangos hazai és külföldi szakértők előadásában. A rendezvényen nem marad el a szokásos Top12 bemutató sem a classicus, premium és super premium villányi cabernet franc borokból. A fórum egyik különlegesnek ígérkező élménye a muzeális villányi francok kóstolója lesz.

Közönség- és szakmai szempontból is sikeres 

A somlói Tornai Pincészetben negyedszerre rendezték meg az egyik legkülönlegesebb hazai szőlőfajtából készült bor reprezentatív bemutatóját, a Somlói Juhfark Ünnepet. A nagy sétálókóstolón rekord számú vendég ízlelte meg a hegy legjobb, különböző stílusban elkészített Juhfark borait.

Hogyan kapcsolódik a Márton-nap és Karinthy Frigyes? 

November 7-10 között immár kilencedik alkalommal hívja vendégeit Budapest legizgalmasabb Márton-napi borfesztiválja a főváros legszebb palotaszálló épületébe, a Danubius Hotel Gellértbe, ezúttal Karinthy Frigyes Így írtok ti című művének varázslatában. Az “Így isztok ti” irodalmi ihletésű borfesztivál felvonultat “nehéz boroktól és aranyló sertül” kezdve finom étkeket, meghintve Nyáry Krisztián irodalomtörténész, az Így szerettek ők című népszerű könyv szerzőjének történeteivel, aki ezúttal a borvacsorák házigazdája lesz.

Adventi Borszalon Pécsett 

A Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin 2019-ben második alkalommal rendezi meg az Adventi Borszalont, ahol számos hazai és külföldi pincészet borait, mintegy 200 tételt, valamint más kiállítók termékeit (sajtokat, hústermékeket, csokoládékat, kekszeket és más helyi különlegességeket) kóstolhatnak és vásárolhatnak meg az érdeklődők. A pécsi adventi időszak legjelentősebb társasági eseményének részeként rendezik meg a Littke Palace-ban a második Zé Fesztet, egyben itt adják át a Pannon Borrégió Top5 pincészet, étterem és szálláshely díjakat is.

Mézfogyasztást népszerűsítő őszi kampány indul 

20 ezer család foglalkozik méhészettel, 1,2 millió méhcsalád van Magyarországon és 20-25 ezer tonnát tesz ki évente az országban a méztermelés, amelyet ösztönözni kell intézkedésekkel és támogatásokkal - mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön a mézfogyasztást népszerűsítő őszi kampányt megnyitó sajtótájékoztatón, Budapesten.

Mit érezne, ha meglátná egy korsó Guinness inverzét? 

A Guinness ikonikus sör, Írország egyik nevezetessége, annak ellenére, vagy épp azért mert eltér az átlagos (lager) kínálattól. A mainstream sötét stout az elmúlt évek söripari forradalmának köszönhetően azonban egyre kevésbé tűnt különlegesnek. Ezen változtatott a Team Toxic brit sörfőzde.

Akcióban a séfek a fenntarthatóságért 

Az Élelmezési Világnap alkalmából jelentette meg a Felelős Gasztrohős Alapítvány a Séfek Kiáltványát. A séfektől séfeknek szóló akcióterv 8 pontban foglalja össze, hogy mit tehetnek azok, akik elkötelezettek egy fenntarthatóbb élelmezési rendszer elősegítése iránt.

A rozskenyérkészítés fortélyai 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága a tagi igények alapján újabb témakörben indít „TANULJUNK EGYÜTT!” programot. A sütőipar szereplőinek szánt ingyenes szakmai rendezvény keretében a rozsőrleményekből előállított kenyerekkel kapcsolatos ismereteiket bővíthetik a résztvevők.

Novemberben lesz a cabernet franc-ok csúcstalálkozója 

A Villányi borvidék 2019-ben már ötödízben rendezi meg Villányban a cabernet franc-ok csúcstalálkozóját. A szakmai fórumot idén november 22-én tartják meg, amely ezúttal a Franc&Franc - Terroir, Vineyards & Vintages témaköröket járja körbe, rangos hazai és külföldi szakértők előadásában.

Fontos a kávé a munkavállalóknak 

Magyarország felnőtt lakosságának 93 százaléka fogyaszt kávét, és évi közel 5 milliárd csésze elfogyasztott kávéból 700 ezer csészét a munkahelyünkön iszunk meg - derül ki a Nespresso megbízásából készített kutatásból.

Megválasztották az ország legjobb sajtjait 

Hetedik alkalommal szervezte meg a Magyar Sajtkészítők Egyesülete a Sajtmustrát, ahol szakmai zsűri döntött az ország legjobb sajtkészítményeiről. A magyar sajtok legnagyobb seregszemléjén három kategóriában kerültek kiválasztásra a legjobb minőségű sajtok. A termékeket október 12-én és 13 -án Budafokon lehetett megkóstolni.

Algába csomagolt whiskykoktél-kapszulák 

Bár az elfogyasztásuk környezetbarát, csak limitált helyen és ideig lehet(ett) megkóstolni őket.

Képekkel - ez történt Horeca Meetup rendezvényünkön 

A storyboard állt legutóbbi szakmai rendezvényünk fókuszában. Nagy érdeklődés kísérte az eseményt a nyáron nyílt patinás Párisi Udvar Hotel Budapestben.

Megjelent a Közétkeztetők Kézikönyve II. kötete 

A közétkeztetés nemcsak szakma, hanem társadalmi felelősség és szigorú gazdálkodás is. Ebben a keretrendszerben működni nagyon nehéz feladat, főként most, hogy ezt az ágazatot sem kíméli a munkaerőhiány, piaci oldalról pedig az ételallergiások rohamosan növekvő igényeit is ki kell elégíteni.

Tea, felelősségteljesen 

A Srí Lanka-i családi vállalkozásból úgy lett immár a fine dining éttermekben is jelen lévő, világszerte ismert brand, hogy alapítói az elmúlt három évtizedben példát mutattak etikus kereskedésből, a dolgozók megbecsüléséből és a helyi közösségekkel való törődésből.

Vulkanikus csúcstalálkozó Budapesten 

November 30. és december 1. között a margitszigeti Holdudvar ad otthont Európa első vulkanikus csúcstalálkozójának. A GoVulcanic-en egy időben, egy helyen találkozhatnak a borok, a geológia, az ásványok és a gasztronómia rajongói. 

Lehet melegíteni a platnit 

A hétvégén megkezdődnek a közétkeztetési szakácsverseny elődöntői, a téma ezúttal "a nyári ételek"  - tette közzé a  Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

Megvan az Év Pincészete 

Günzer Tamás vehette át villányi borászatában szerdán Az Év Pincészete Magyarországon díjat.

Ketreces? Mélyalmos? Szabadtartású? 

Tévhitek helyett a tudatos, fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vevő tojásvásárlásra ösztönöz a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) a Tojás Világnapja alkalmából (2019. október 11.)

Újra otthoni sörfőzőknek hirdet versenyt a Soproni 

Indul a II. Soproni Sörverseny, idén egy különleges sörfajtával, hop lagerrel diadalmaskodhat a legjobb otthoni sörfőző. A verseny győztese egymillió forinttal lehet gazdagabb, 2020-ban pedig a boltok polcain láthatja viszont alkotását. A tavalyi győztes, Stubna Ágoston receptje alapján készült Soproni Óvatos Duhaj Porter a második verseny kihirdetésével egyidőben kerül a hipermarketek polcaira.

A fogyasztók keresik a minőségi pálinkákat 

A legfrissebb Fesztivál Insider című lapszámunkban részletesen foglalkozunk három népszerű (fesztivál)ital -a sör, a bor s a pálinka - hazai helyzetével. Ami kimaradt, itt olvashatják, a többiért pedig itt tudnak előfizetni!

Növekvő kereslet és csökkenő kínálat: drágul a sertéshús 

Egyelőre nincs, ami gátat szabjon az afrikai sertéspestis terjedésének a világban - és Magyarországon sem. A növekvő kereslet és csökkenő kínálat folyamatosan feljebb hajtja a húsárakat.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!