A pálinkafesztivált elvitte a covid, de egy új párlat megszületett

A pálinkafesztivált elvitte a covid, de egy új párlat megszületett 

Minden évben a pálinka fővárosává válik három napra Gyula városa. Az idén a koronavírus járvány miatt elmaradó Gyulai Pálinkafesztivált szeptember 17 - 19. között tartották volna meg. A fesztivál elmaradt, de a 2018-as Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül, hagyományteremtő szándékkal elindítottak egy új kezdeményezést, egy közös párlat palackozását, ezt idén is folytatják.
Ingyenes borismereti képzéssorozatot indít az MTÜ

Ingyenes borismereti képzéssorozatot indít az MTÜ 

2020 őszén a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Bor a vendéglátásban címmel ingyenes borismereti képzéssorozatot indít, melynek célja a hazai vendéglátásban dolgozók borral kapcsolatos tudásanyagának bővítése.
Tura megér egy (gasztro)túrát!

Tura megér egy (gasztro)túrát! 

Különleges fogások és friss, szezonális kínálat várja a vendégeket a BOTANIQ Turai Kastély éttermében, amelyet a Levente Norbert vezette konyhán készítenek.
Hétvégén megkóstolhatja Budapest desszertjét

Hétvégén megkóstolhatja Budapest desszertjét 

A Szamos Marcipán körtés karamell mousse-a lett idén Budapest desszertje, amelyet először az idei Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepen kóstolhat meg a közönség péntektől vasárnapig a Szent István-bazilika előtt.
Sörre sört!

Sörre sört! 

Összefogtak a magyar kisüzemi sörfőzdék: nyílt napon várják a látogatókat október 10-én, egész nap.
Mustból koktél? Mi más!

Mustból koktél? Mi más! 

Hungarikum-koktél keverésére ösztönzi a hazai vendéglátósokat a Varga Pincészet és a magyar bartenderszakma. Versenyt is indítottak e témában.
A MÁK ismét belevág, lesz lángos is

A MÁK ismét belevág, lesz lángos is 

Hosszú kényszerszünet után újranyílik Budapest egyik tophelye.
A teraszok téliesítésével nyútjaná a szezont az osztrák vendéglátás

A teraszok téliesítésével nyútjaná a szezont az osztrák vendéglátás 

A vendéglátó teraszok téli nyitva tartásának engedélyezéséért lobbizik az osztrák turisztikai miniszter.
Felmérés: az idegenforgalmi szektor helyzete a második hullám alatt

Felmérés: az idegenforgalmi szektor helyzete a második hullám alatt 

Vendégek nélkül több százezer munkavállaló maradhat tartósan állás nélkül.
Medvék leptek el egy pesti éttermet

Medvék leptek el egy pesti éttermet 

A Zona étteremről van szó, ahol nem székeket vettek el asztalok mellől, hogy tartsák a szükséges távolságot a vendégek között, hanem odaültettek mindenhová egy-egy plüssmackót.

Tovább késik Wang Mester budai éttermének nyitása 

A pasaréti úton levő Mozium irodaházba tervezett vendéglátóhely eredeti nyitása 2019. szeptember 1. lett volna.

Várják a jelöléseket a Gundel Károly-díjra 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai szakíró munkásságának emlékére - számos társszervezet közreműködésével - 2020-ban is felhívást hirdet a Gundel Károly-díj elnyerésére.

Bevette Boldogkőváralját Mrs. Millicent 

Új magyar gin jelent meg a palettán Szerb Antal egyik regényhőséről elnevezve.

Már körvonalazódik az idei Somlói Juhfark Ünnep 

Nagy sétálókóstoló 13 pince 24 Juhfarkjával, október 17-én, a Somló hegyen.

Mátra, bor, fesztivál 

Az augusztus 20-i hétvégén hatalmas sikerrel zárult a II. Parádsasvári Borfesztivál.

Térképen a világ legrégebbi éttermei 

Színkódolt térképen fedezhetjük fel a legpatinásabb vendéglátóhelyeket, amelyek működésük évszázadai alatt túléltek már háborúkat, járványokat, gazdasági válságokat, puszta létükkel is azt a biztató üzenetet hordozva, hogy most sincs veszve minden remény - írja a Magyar Konyha.

Csökkent a Balaton-parti vendéglők forgalma 

Nehezen indult a balatoni szezon, de július végén és augusztusban kimondottan erős volt a forgalom, a tavasztól nyitva lévő vendéglátósok árbevétele a szezonban 60-80 százaléka lett a tavalyinak - hangzott el a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) somogyi szervezetének vállalkozói fórumán csütörtökön Siófokon.

Rossz napjai jönnek a tiszai harcsáknak 

Ugyanis hétvégén mégis megtartják a tiszacsegei harcsafőző fesztivált. Igaz, családias hangulatban, kevesebb résztvevővel, de lehet majd a versenyműveket kóstolni.

2,2 milliárdra nyújtottak be kérelmet a borászok 

A koronavírus-járvány következtében visszaeső turizmus és vendéglátás nyomán a borászok 2,2 milliárd forintnyi támogatási kérelmet nyújtottak be az agrártárcához, amely az eredetileg biztosított, 1,8 milliárd forintos keretet kiegészíti 400 millió forinttal - jelentette be a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár Etyeken.

Betörnek az újhullámos gasztronómiába a különleges ízvilágú paradicsomok 

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) tájfajta paradicsom projektjének két idei nagykövete, a Dining Guide Év Ifjú Séftehetsége díj tavalyi győztese, Farkas Richárd (Pajta Bisztró) és az ország egyik legismertebb gasztrobloggere, Havas Dóra (Lila füge) is csatlakozott a Séfek a Fenntartható Fejlődésért Kiáltványhoz.

Pezsgőt dob piacra a Pécsi Tudományegyetem 

Első ízben készített pezsgőt a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, amely termékeit ősztől új márkanév alatt kínálja - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

Bécsben elsősorban a belvárosi éttermek szenvednek 

A turisták hiánya és az elterjedt home office-os munkamód miatt hiányoznak a vendégek a bécsi éttermekből, kávéházakból. A legnagyobb forgalomkiesés a belvárosi vendéglátóhelyeknél jelentkezik, ahol eddig 30-40 százalékos forgalomkiesésről beszélhetünk a tavaly adatokhoz képest - jellemezte a helyzetet Peter Dobcak, a bécsi gazdasági kamara (WKO) gasztronómiai tagozatának vezetője - írja a GD Consulting.

Nyitnak az éttermek Romániában 

Romániában szeptember elsejétől a koronavírus-járvány megfékezését célzó egészségügyi óvintézkedések betartása mellett lehetővé teszik a vendéglátóhelyek beltéri részeinek megnyitását, jelentette be Klaus Iohannis államfő.

2020 – Egy kivételes évjárat 

Ebben az évben a Budapest Borfesztivál korlátozott méretben, de magas színvonalú eseményen fogadja elkötelezett rajongóit szeptember 10-13. között a Budavári Palota Hunyadi udvarában. Budapest egyik legimpozánsabb környezetében prémium borokkal és pezsgőkkel, valamint csúcsgasztronómiával, kényelmes pihenőszigetekkel, lounge hangulattal várják a borkedvelőket egy felejthetetlen nyár végi élményre.

Lassan talpra áll a vendéglátás 

A kereskedelemben és a vendéglátásban az online pénztárgépek adatai szerint az újranyitás után egyre inkább élénkül a kereslet - mondta a Izer Norbert adóügyi államtitkár a Magyar Nemzetnek, hozzátéve: a forgalomnövekedés, a béremelkedés, a munkahelyek számának alakulása és az ütemesen érkező állami bevételek együtt azt mutatják, hogy hatékony volt a válságkezelés.

Egyre tudatosabban választunk csomagolóanyagot 

A Falatozz.hu országos ételrendelő portál Falatozz Zölden! Programjának keretében felmérést készített arról, hogy a zöld szemlélet hogyan jelenik meg a fogyasztói szokásokban az online ételrendelés során. A túlnyomó többség már fontosnak ítéli, hogy az éttermek környezetbarát csomagolásban szállítsák ki a rendelést, de még sok a bizonytalanság a csomagolóanyagok szelektív hulladékgyűjtése területén.

Itt lesz a Michelin Guide novemberi gálája 

November 20-án hallat magáról újra élőben is a neves étteremkalauz. A 2021-es Michelin Guide Spain & Portugal bemutatójára Madridban kerül sor – nem megriadva a járvány által egyik leginkább sújtott ország jelentette helyszíntől. Gwendal Poullennec, a kalauz nemzetközi igazgatója a világhelyzetre való tekintettel méltányos elbírálást ígér - írja a Dining Guide.

Pékbisztró nyílt a Káli-medence szívében 

FRISSÍTVE  Izgalmas gasztrokombó nyílt augusztus 20-án Kővágóörsön: az Andriska Pékbisztró pékség, amely kávézó és reggeliző egyben. Igény van rá, már első nap kígyózó sorok vártak beboccsátásra a bejáratnál.

Nyolcadszor szerveznek Sajtmustrát 

Az esemény egy sajtversenyből és egy szakmai konferenciából áll. 

Tele vannak műanyaggal a tenger gyümölcsei 

Tengeri eredetű élelmiszerek műanyagtartalmát vizsgálták meg Ausztráliában. Nem túl örömteli az eredmény.

Már kóstolható az Ország Tortája 

A verseny idei győztesét már korábban kihirdették, szerdától az ország több száz cukrászdájában lehetőség van megízlelni a különlegességet. Most eláruljuk Füredi Krisztián cukrászmester alkotását: itt a Curiositas torta sikerének titka.  

Ismert brandek a bajban lévő Horeca-szektort támogatják 

Termékcsomagokkal segítik a Horeca-szereplőket, a cél a koronavírus kárainak enyhítése.

Sikeres a vendéglátóhelyek megmentésére indított akció 

Már az első héten tíz és félmillióan csatlakoztak az egyhónapos Eat Out to Help Out – “Egyen étteremben és segítse a vendéglátást” programhoz, amit a brit kormány a hazai éttermek támogatására indított. Az augusztusi kampánnyal a szektor élénkítését szeretnék elérni - írja a Dining Guide.

Öt változás az éttermi szegmensben a covid miatt 

Öt változás, amit a pandémia az éttermi élményekkel tett. A Forbes.hu összeállítása alapján.

Most már bárki palacsintázhat Gyulán is 

A palacsinták királya várja péntektől a látogatókat a kolbász és pálinka hazájában: Gyulán nyitotta második franchise éttermét a Creppy.

A fesztivál elmarad, de senki nem marad kürtöskalács nélkül 

Kürtőskalács Fesztivál helyett Tematikus kürtőskalács-hétvégékkel készül az erdélyi finomság rajongóinak a Vitéz Kürtős csapata

Így hasznosították újra az eladatlan sört 

Biogázt termeltek a koronavírus-járvány idején eladatlan, lejárt sörkészletből Ausztrália egyik szennyvíztisztítójának energiaellátására.

Mégsem lesz Séf Fesztivál Tihanyban 

A koronavírus ezt a gasztrofesztivált sem kímélte.

Kávékapszulákat vezet be az OMV 

A legnépszerűbb kávégépekkel kompatibilisek a termékek.

Kimagaslóan jó szüretet vár idén a Hilltop 

Az elmúlt évtized egyik legjobb minőségű termésére számít idén a neszmélyi Hilltop borbirtok.

Az Opera Gin megint bezsebelt egy aranyat 

A szakma legrangosabb nemzetközi versenyének számító londoni IWSC-n, kiemelkedően magas pontszámmal aranyat nyert az Opera Gin Budapest.

Apátság söre 

Pannonhalma és a Pannonhalmi Főapátság legújabb színfoltja a saját sörfőzdéjük.

Erre senki sem számított 

Veres István otthagyja a Babel konyháját.

Megharcoltuk a pálinkaszabadságharcunk 

Magyarország következetesen kiállt amellett, hogy a saját célra történő pálinkafőzés adómentes legyen, és ez most megvalósulhat uniós szinten is – tájékoztatta Tállai András a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t.

Valami mást 

Olasz borsor mellé magyaros ételek? Kóstoltuk, és nagyon bejött a GondozóKert Kávézó borteraszán, Balatonarácson, augusztus első szombatján.

Balatonfüredi borhetek: nyitva 

Megnyitották a balatonfüredi borheteket, a rendezvényen a borászok támogatását célzó 1,8 milliárd forintos támogatási csomagot jelentett be Nagy István agrárminiszter.

Nyitott pince napok Erdőbényén 

Idén augusztus 14-16. között kerül megrendezésre Erdőbényén a már ismert háromnapos esemény: a Bor, mámor, Bénye.

Töltse ki! Nyerje meg! 

Vegyen részt pár perces kérdőíves felmérésünkben, és nyerjen egy Saeco Lirika automata kávégépet 6 hónapos magánhasználatra!
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!