Gasztro

Itt a rendelet a bérleti díj elengedéséről
Februártól júniusig az állam vagy a helyi önkormányzat, valamint az állam vagy a helyi önkormányzat többségi befolyása alatt álló gazdasági társaság tulajdonában lévő helyiségek után nem kell bérleti díjat fizetnie annak, aki meghatározott célra bérli a helyiséget - írja a napi.hu.
Szakít a Gundel és a Karmelita kolostor
A cég nem várta meg a bérleti díj elengedését, visszalépett a Karmelita Menza üzemeltetésétől - írja a Népszava.

Baszkföldön bíróság engedélyezte a vendéglátóhelyek újranyitását
Nem jogerős döntésével a bíróság felfüggesztette a baszk autonóm kormány határozatát, amely bezárásra kötelezte a vendéglátóegységeket azokon a településeken, ahol százezer emberből 500-nál többen fertőzöttek koronavírussal.

Verseny vendéglátóhelyeknek
Innovatív vendéglátóhelyeket keres a Felelős Gasztrohős Alapítvány és a NetPincér.

Megmentették kedvenc kocsmájukat a törzsvendégek
A vendégek eljuttatták azt a borravalót a kocsmának, amit amúgy is otthagytak volna, de a lezárás miatt ezt nem tehették meg - írja a hvg.hu.

Új trend: megosztott konyha
Spanyolországban most alakítják ki az első közösségi konyhákat - raktárhelyiségekből.

Irány Lyon!
A magyar Bocuse d'Or csapat felkészülése megkezdődött.

Ezeknek a vendéglátóhelyeknek nem kell bérleti díjat fizetniük
Márciustól részleges nyitás jöhet és a kormány új mentőövnek szánt intézkedést is bevezet az éttermeknek, kávézóknak, konditermeknek, amely azonnal hatályba is lép - írja a hvg.hu.

Idén hamarabb indulhat a medvehagyma-szezon
A Mecsekerdő szakembereinek előrejelzése szerint az enyhe tél miatt az átlagosnál hetekkel korábban, akár már február utolsó napjaiban elkezdődhet a medvehagyma idei szezonja. A Baranya megyében gazdálkodó társaság területein saját felhasználásra a korábbi évekhez hasonlóan fejenként napi két kilogramm szedhető a vitamindús növényből, míg a kereskedelmi mennyiségű gyűjtésre az idén új szabályok vonatkoznak.

Zwack: visszaesés
A Zwack Unicum Nyrt. bruttó árbevétele 20,4 milliárd forint volt a 2020-2021-es üzleti évének első háromnegyed évben, ami 9,5 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest, közölte a vállalat.
Újra adómentes a pálinkafőzés
Idén több szempontból is változtak a pálinkafőzés szabályai. Míg a főzés adminisztrációs teendői szinte alig változtak, a párlat-előállítás bizonyos mennyiségig adómentessé vált a magánfőzőknek és a bérfőzőknek egyaránt.
Nagyböjtig ami belefér: indul a sertéshús-kampány
Állami cégek kampányt indítanak a farsangi sertéshúsfogyasztás népszerűsítésére.
E-mailt küldő spenótok? Ne már!
A spenótot hívják segítségül biofizikusok, akik a nanotechnológia segítségével vezeték nélküli szenzorokként szeretnék használni a növényeket bizonyos anyagok és jelenségek kimutatására.
Előre megkapja a vendéglátóipar az állami bértámogatást
A kormány változtat a vendéglátóiparban és a turizmusban érdekelt vállalkozók megsegítése érdekében - tudta meg a Magyar Nemzet, az intézkedés lényege, hogy az utólagos finanszírozás helyett az igénylők előre megkapják majd az állami bértámogatást.
Operatív törzs: nem volt szükség rendőri intézkedésekre
Jogkövető állampolgár a magyar - ez derül ki az ORFK szóvivőjének mai tájékoztatója alapján. Üzletekben, vendéglátó- és szálláshelyeken nem volt szükség rendőri intézkedésekre hétfőn.
Tévedés, hogy Olaszország újranyit
A hazai sajtóban megjelenő hírek, hogy Olaszországban kinyithatnak a vendéglátóhelyek félinformációk, amelyek nem adnak hiteles képet a valós helyzetről, hívja fel a figyelmet a Spabook.net.
Vásárlás és éttermi étkezés világjárvány idején
Nem változtak az emberek kiskereskedelmi vásárlási és fogyasztási szokásai az étteremhasználatot leszámítva, de jelentősen megnőtt az online térben folytatott beszerzések aránya – derül ki a 28 országos online méréséből, amelyben 20 000 felnőtt korú válaszait összesítette az Ipsos.
Nyitva vagyunk!
Ez az éttermi újranyitás kicsit más, mint ahogy azt korábban megszoktuk egy vendéglátóhely esetében. De őszintén, kinek nem változott meg az élete, és vett 360 fokos fordulatot a világa a covid-járvány okozta korlátozások következtében?
Ismét több százan tüntettek a vendéglátóhelyek megnyitásáért
A vasárnapi tüntetés után hétfőn ismét legalább 2-300 ember ment ki a Hősök terére, hogy a koronavírusjárvány miatt meghozott intézkedések, köztük a vendéglátóhelyek bezárása ellen, tiltakozzanak.
Ezt tenné a horeca szektorral a magyar EP-képviselő
Százmilliárd forintos támogatást követelt a magyar turisztikai, vendéglátó és kulturális szektor vállalkozásainak, valamint a szabadtéri látványosságoknál azonnali nyitást, a kijárási tilalom idejében pedig rövidítést javasolt szombati online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban.
Magyar kiadvány a Gourmand Awards négy döntőse közt
Nemzetközi díjra jelölik a TokajKalauzt.
Hazai vendéglátósok tüntetése a Hősök terén
A koronavírus-járvány miatt bevezetett, a vállalkozásokat érintő korlátozások ellen tüntettek vasárnap a budapesti Hősök terén. A tiltakozást a Facebookon szervezték.
Olaszországban hétfőtől nyitnak az éttermek, kávézók, bárok, pizzériák
Február elsejétől Olaszország egész területén feloldják a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt szigorú korlátozásokat, ami többek között azt jelenti, hogy újraindul a vendéglátás és újranyitnak a múzeumok, például a novembertől lezárt Vatikáni Múzeum és a Colosseum is.
Durva büntetésre számíthat, aki itthon újranyitást tervez
Itt a legfrissebb infók annak, aki a korlátozó intézkedések ennek ellenére az elviteles nyitvatartáson túl helyben fogyasztásra is kinyit, a szombat éjjel megjelent Magyar Közlöny alapján.
Így látja az infektológus az éttermi újranyitást
Európa-szerte tiltakoznak a vendéglátósok a kényszerű bezárások ellen, - ahogy nálunk is - és most már hazai politikusok is szorgalmazzák az átoltottság előtti újranyitást a gasztronómiában. Infektológust kérdeztünk arról, lehet-e ennek reális alapja.
Megtorpant az ásványvizek diadalmenete
Csökkent az ásványvizek és üdítők eladása 2020-ban.
Fiatal séfek 2020-ról: feledhetetlen egy év volt!
Itt a S.Pellegrino Young Chef Academy 2020-ról szóló jelentése.
Változik a sörpiac: már nincs szükség kemény ökölre
2021-ben új időszámítás kezdődik Magyarország egyik legismertebb kisüzemi sörfőzdéjénél. A Balatonvilágoson működő Hedon Sörfőzde az elmúlt év végén nehéz döntésre szánta rá magát: megválik a legismertebb termékeit megszemélyesítő karakterektől.
Bécs tőkeinjekcióval segíti a tradicionális cégeket
Az osztrák főváros céget alapított, hogy tőkeinjekciót adhasson a koronavírus-járvány miatt válságba került tradicionális bécsi vállalatoknak; a támogatottak között van például a Frey Wille ékszerészet, az Adamol motorolaj- és kenőanyaggyártó, az ottakringi Café Ritter, amely 1907 óta üzemel vagy a Burgtheater híres, eredeti állapotában fennmaradt vendéglője, a Vestibül, amelyet Bécs egyik legjobb szakácsa vezet - tájékoztatta az osztrák főváros budapesti képviselete szerdán az MTI-t.
Hitelből finanszírozzák a veszteséget Gerendai éttermei
A vendéglátósok felélték minden tartalékukat, a bérkompenzációból pedig szinte semmi nem érkezett meg - mondta Gerendai Károly, aki arról is beszélt, hogy a saját éttermei is kimerítették a tartalékaikat - írja a hvg.hu.
Pro és kontra vendéglátóhely újranyitás témában
A hétórai boltzár és a nyolc óra utáni kijárási korlátozás kitolását, illetve a vendéglátóhelyek részleges nyitását szorgalmazzák többen is. Sokan azonban, érvekkel alátámasztva, ellenzik.
Halászhajótól a nagykonyháig
Az EU új rendszere szerint mostantól az is visszakövethető, a konzervhalat melyik hajó fogta ki és mikor.
Vajon egy vállalkozás kibír négy hónapot bevétel nélkül?
Különösen nehéz helyzetben vannak azonban a kocsmák, az ő esetükben ugyanis nincs túl sok értelme az elviteles kiszolgálásnak, és a kötelező kora esti zárás is akadályozná őket. Helyben fogyasztásra azonban – akár szigorú létszám-korlátozással – az ő esetükben a jelenleg hatályos előírások szerint nincs lehetőség.
Szabadtéri koncerthelyszínt nyit új főzdéje mellett a Monyo
Ha a korlátozások engedik, április végén nyit a Monyo Land a X. kerületben átlag heti két koncerttel.
Nagy a baj méz-fronton
Az ismert méhfajok negyedét nem látta senki az 1990-es évek óta. Úgy tűnik, hogy a fennmaradásunk tekintetében kulcsfontosságú rovarok helyzete egyre kritikusabb.
Államtitkár: a vakcinán múlik a vendéglátóhelyek újranyitása
A kormány is szeretné, ha a vendéglátóhelyek mielőbb újranyithatnának, de minden a vakcinán múlik, vagyis attól függ a nyitás időpontja és üteme, hogy az ország milyen gyorsan tud vakcinához jutni - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn az MTI-nek.
A Gundel és a Bagolyvár étterem új üzemeltetőnél
Hosszú távú szerződést kötöttek a Danubius Hotels és az Eventrend Group tulajdonában álló vállalkozások a Gundel étterem és a Bagolyvár étterem üzemeltetésére, valamint az intézményhez tartozó rendezvényszervezésre és catering szolgáltatásra.
Visszavonul az ismert tokaji borász
A Tokaj-hegyaljai Oremus birtok első birtokigazgatója az eredeti tervek szerint már tavaly nyugdíjba ment volna, de a koronavírus-helyzet miatt végül dolgozott még egy - utólag már látható: sok szempontból extra - évet. Bacsó András utódját a napokban mutatták be a birtok spanyol tulajdonosai - írja a Napi.hu.
Üdítőital kidobott fenyőfákból?
Újfajta felhasználási módját találták ki Észtországban a kidobott karácsonyfáknak.
Svéd tulaj, magyar borász, német borstílus a Tanúhegyeknél
Rajnai rizlinget készítenek 10 hektárnyi badacsonyi területen, magyar főborász irányításával. És tételeik annyira sikeresek, hogy máris besöpörtek néhány hazai rangos szakmai elismerést. A Villa Sandahl négy különleges rizlingjével ismerkedtünk egy virtuális térben megtartott múlt pénteki tájékoztató során.
MVI-állásfoglalás a tiltás elleni nyitással kapcsolatban
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) véleménye szerint a nagykanizsai vendéglátóhely kinyitása nem jogszerű és nem is támogatható. Pénteken megjelent, a szakma körében nagy visszhangot kiváltott hírünk alapján érkezett az Ipartestülettől a reagálás.
Gyászol a szakácsszakma
Életének 62. évében elhunyt Hegedüs István mesterszakács.
Lázadás Nagykanizsán
Egy nagykanizsai vendéglátósnál betelt a pohár. Hiába a továbbra is érvényben lévő kormányzati szintű tiltás, úgy döntöttek, február 1-vel kinyitnak, és helyben fogyasztást is kínálnak. Ezzel azonban nagyban veszélyeztetik nemcsak a maguk, hanem vendégeik egészségét is. A következő nyilvános bejegyzést tették ki elhatározásukkal kapcsolatban közösségi oldalukra.
A hazai éttermekért hív összefogásra a Szentkirályi Magyarország
Online médiakampányt indít hazánk meghatározó élelmiszeripari vállalata a koronavírus-járvány miatt forgalomcsökkenést elszenvedő vendéglátóhelyek megsegítésére. A Szentkirályi Magyarország arra buzdítja az étterembe járók közösségét, hogy fogjanak össze a kedvenc helyeik érdekében, és ételrendeléssel támogassák fennmaradásukat.
Felkészült a konyhájuk a műhúsra?
Új szereplő törhet be a műhúspiacra: egy kanadai cég, a McMaster Egyetem kutatói egy új eljárással olyan húst állítanak elő, amelyben pontosan szabályozható a zsírtartalom.
Elmarad a Kocsonyafesztivál
Miskolcon. Természetesen a pandémia okozta lezárások miatt.
Bezárták Valenciában két hétre az éttermeket
Nem gondoltuk volna, hogy eddig is nyitva tartottak.
Michelin-csillagot kapott egy francia vegán étterem
A dél-nyugat franciaországi Ares városában működő ONA étterem megkapta a csúcsgasztronómia legjelentősebb elismerését, a Michelin-csillagot. Az ONA az Origine Non Animale, azaz a Nem Állati Eredetű szavak kezdőbetűiből áll össze, az étterem ugyanis vegán, nem használnak semmiféle állati eredetű alapanyagot.