Prémium csokikat készítenek fogyatékkal élők

Prémium csokikat készítenek fogyatékkal élők 

A szekszárdi Kék Madár Alapítvány keretében július 7-étől elkezdi működését a a BeSweet Csokoládémanufaktúra, ahol kizárólag megváltozott munkaképességűek készítik a prémium csokitermékeket.
Elstartolt a Nagy Kenyérverseny

Elstartolt a Nagy Kenyérverseny 

Hamarosan eldől, milyen lesz idén az év kenyere.
Új konyhafőnökkel, megújult étlappal...

Új konyhafőnökkel, megújult étlappal... 

... és az ország egyik legnagyobb tequila- és mezcal választékával ismét nyitva az újpesti Calavera.
Összegző jelentés a vendéglátás helyzetéről

Összegző jelentés a vendéglátás helyzetéről 

Azonban hangsúlyozni kell, hogy ezek a számok a 2019. évi állapotokat tükrözik, nem az idei esztendőt.
A világ éttermeinek 10 százaléka megszűnhet a járvány hatására

A világ éttermeinek 10 százaléka megszűnhet a járvány hatására 

Az eddig is jól működő éttermek megerősödve kerülhetnek ki a válságból, különösen ha gyorsan át tudtak állni a házhoz szállításra, de a gyengék közül nagyon sokan elbukhatnak.
Saját éttermet nyit a Costes Downtown egykori séfje

Saját éttermet nyit a Costes Downtown egykori séfje 

Tavaly ősszel kaptuk a hírt, hogy négy és fél év után távozik a Costes Downtown éléről Tiago Sabarigo portugál séf. Azóta kiderült, hogy a döntés mögött az áll, hogy feleségével, Évával együtt egy saját helyet készülnek nyitni a belvárosban. Mivel a nyitás már a küszöbön áll, éppen ideje volt, hogy leüljünk velük beszélgetni kicsit arról, hogy milyen is lesz a Essência Restaurant – írja a We love Budapest.
Ő lett az idei Borászok Borásza

Ő lett az idei Borászok Borásza 

A 2020. június 26-án este, Etyeken megtartott Borászok Borásza Díjátadón Áts Károlyt választották a tizennegyedik Borászok Borászának, átadták a Borászok Barátja különdíjat és kihirdették, hogy ki nyerte a Jövő Borásza ösztöndíjat.
Egy éves a budai Ízlelő

Egy éves a budai Ízlelő 

Egy éves születésnapját ünnepelte a napokban a fogyatékos embereket foglalkoztató Hegyvidéki Ízlelő családbarát étterem. A budai vendégváróhely a szekszárdi, hasonló jellegű étterem fiatalabb testvére.

A borospalackok reciklálhatóságát vizsgálták 

Az indokolatlanul nagy mennyiségben keletkező csomagolási hulladékok világszerte nagy fejtörést okoznak a szakembereknek, és nincs ez másként az egyszer használatos borospalackok tekintetében sem. Bogóné Tóth Zsuzsánna, a Szent István Egyetem (SZIE) kutatója most részletes képet vázolt fel arról, hogy miként lehetne csökkenteni a borospalackok használatából fakadó környezeti hatásokat.

Tévhitek a növényi alapú táplálkozásról 

3+1 dolog, amit nem tudtunk a növényi étrendről.

Kompenzációs támogatás borászoknak 

A következő hónapokban összesen több mint 9 milliárd forint értékben biztosít támogatást az agrártárca uniós és nemzeti források felhasználásával magyar szőlőtermesztők és borászatok számára a koronavírus okozta károk enyhítésére. A zöldszürettel kapcsolatos intézkedésekre 2020. június 22-től június 30-ig, míg a krízislepárlással kapcsolatos intézkedéssel kapcsolatban 2020 júliusától lehet benyújtani a támogatási kérelmeket.

Kijött az új Michelin-kalauz 

Esetünkben nincs egetverő változás: a budapesti, korábban díjazott helyek közül, mind megtartotta Michelin-csillagát.

Máltára is hullott 3 Michelin csillag 

Idén február végén jelent meg az első Malta Michelin Guide és három máltai étterem is egy-egy Michelin csillaggal indította a szezont.

Hazai éttermek is Európa legjobbjai között 

Az Európa legjobb éttermeit listázó Opinionated About Dining (OAD) listájára is felfért pár hazai étterem – olvasható a Világevő blogon.

Bedőlt a Baraka a járvány következményeként 

Tulajdonosai nehéz szívvel hozták meg az egyetlen logikus döntést: bezárják imádott éttermüket, helyette hamarosan kézműves pékséget nyitnak.

Elkészült a Laposa Pezsgő 

Pár éve a Laposa család megálmodta, hogy egyszer majd elkészítik saját, badacsonyi pezsgőjüket. Telt az idő, épült a Hableány, az új birtokközpontban pedig egy pezsgő üzem is helyet kapott. A birtok borásza, Laposa Zsófi fáradhatatlanul járt a Prosecco borvidékre, kóstolt, majd indult a kísérletezés. A prosecco készítésben és a metodo martinotti eljárás elsajátításában Luca Antiga, számos olasz Prosecco pince tanácsadója nyújtott segítséget.

Már Szlovéniában is vannak Michelin-csillagos éttermek 

Két csillagot a Hisa Franko, öt étterem pedig egy-egy csillagot.

Hosszú Tányér - mi lehet az? 

A megfejtés: új csúcsgasztronómiai hely a Zengő lábánál.

Magyar étteremajánló startup sikere Amerikában 

Az újranyitó Seattle-ben indítja el a Feastfox az étteremajánló platformjának éles verzióját.

A koronavírus átalakította az ételrendelési piacot 

A járvány alatt rengeteg vendéglátóegység került nagy bajba, az online ételrendelő portáloknál viszont nagyon megugrott az új éttermek és megrendelők száma, illetve nőtt a kosárérték és az online fizetések aránya.

Hétfőtől Párizsban is teljesen megnyithatnak a vendéglátóhelyek 

A járványügyi korlátozások újabb enyhítéseként Emmanuel Macron francia államfő bejelentette, hogy a párizsi régió vendéglátóhelyei hétfőtől már nemcsak a teraszaikon, hanem belső helyiségekben is fogadhatnak vendégeket.

Újra megnyitott a High Note SkyBar 

A kijárási korlátozások enyhítésével párhuzamosan, közel három hónapos szünet után újra megnyitott az Aria Hotel Budapest tetőbárja, a High Note SkyBar. A vendégek biztonsága érdekében a szálloda vezetése felére csökkentette a bár kapacitását, ezen felül pedig a magyar szakmai szervezetek egészségügyi ajánlásait, a nemzetközi tapasztalatokat és egy New York-i szakértő tanácsait figyelembe véve megalkották saját higiéniai protokolljukat.

Mogyorós, csokis, epres vagy a málnás lesz a befutó? 

Kiválasztották a Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntős tortáit Izgalmas alapanyagok domináltak a Magyarország Cukormentes Tortája verseny első zsűrizésén, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a budapesti Zila Kávéházban rendezett meg.

Bíró Lajos a Margitszigetre megy 

Június 12-én nyílik a Bock Bisztró pop-up étterme, melynek a margitszigeti BRKLYN Island ad otthont.

Szállodai szekcióülések online 

Az MSZÉSZ a jelenlegi helyzetben még inkább nélkülözhetetlennek tartja tagjai részére a szekcióülések megszervezését.

Nagyon pörgött a sörértékesítés karantén idején 

A sörforgalomnak igencsak jót tett a kijárási korlátozás: ötödével többet ittunk otthon, mi, magyarok, mint tavaly tavasszal.

Megvannak a Borászok Borásza díj döntősei 

A Borászok Borásza szavazási mechanizmusa idén március 7-én indult el a Kóstoló Körön, amelyet a díj várományosaival, az 50 legjobb magyar borász részvételével tartottak Budapesten. Ezen a rendezvényen az ötvenek megkóstolhatták egymás legszebb tételeit és le is adták első szavazatukat a legjobbra. Kiderült, hogy az 50-ből, ki a legjobb 5, de ki lesz a Borászok Borásza? 

Új séf a máriafürdői PORT-ban 

Az övcsatorna melletti, kikötői hangulatú teraszos étterem most megújulva várja a vendégeket.

Azért fizet egy budapesti étterem, ha nem lájkolod őket 

A Tapassio nevű tapasozó 3000 forintot von le mindenkinek a számlájából, aki felvállalja, hogy egy hétig nem lájkolja a Facebook-bejegyzéseiket. Ezzel a húzással szeretnék ösztönözni a lakosságot arra, hogy a koronavírus miatti bezártság után ismét keressék fel kedvenc vendéglátóhelyeiket.

Újpest egyik legszerethetőbb gasztrohelye ismét nyitva 

A közeledő nyárra ismét kinyit Újpest egyik legjobb étterme, a Központ Bisztró.Új séffel, megújult vendégtérrel, friss étlappal.

Újra nyitva a Paris Budapest Étterem és Bár 

A Sofitel Budapest Chain Bridge szálloda étterme ismét megnyitotta kapuit. A már megszokott Vasárnapi Brunch minden vasárnap egész nap várja a vendégeket.

Már házhoz is szállít a Budaörsi Halpiac 

Hamarosan viszont az ország teljes területére lehet majd rendelni.

Nyitnak a francia kisvendéglők, de a régi hangulatra még várni kell 

Kedden megnyitottak az éttermek és a bárok Franciaországban.

Robotséfet tanítottak meg omlettet készíteni kutatók 

A sci-fi írók, futuristák és tudósok évtizedek óta áhítoznak robotséfre.

A járdára is kitelepülhetnek a vendéglátók, de tízkor be kell zárni 

Nyitott bárrá válhat június 2-tól Párizs, ahol a koronavírus-járvány miatti óvintézkedések újabb enyhítésének keretében 11 hét után megnyithatnak a vendéglátóhelyeknek, de egyelőre csak a teraszokon fogadhatnak vendégeket. A fővárosi önkormányzat döntése nyomán azonban azok szinte valamennyi közterületet, a járdákat és a forgalom elől lezárt úttesteket is elfoglalhatják - írja az MTI.

Palkonya is kinyit 

A helyi termelői piac várja a vendégeket a pünkösdi hétvégén, 30-án és 31-én.

Péntektől látogathatók a fővárosi éttermek belső terei 

Péntektől be szabad menni a fővárosi éttermek belső tereibe, fogadhatnak vendégeket a budapesti szálláshelyek, és a sportrendezvények, valamint a nemzeti parkok szabadtéri bemutató létesítményei is látogathatók - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Folytatódik: Zsidai versus Hamvas  

"A Dining Guide-on megjelent, a vendéglátás globális és helyi kihívásaival, és az előttünk álló bizonytalan hónapokkal kapcsolatos szakmai véleményemhez kapcsolódóan Hamvas Zoltán barátom és kollégám jelentetett meg magánvéleményt, melyből úgy tűnhet, mintha valami konfliktus lenne a háttérben, pedig valójában két különböző dologról beszéltünk" - áll Zsidai Roy közleményében.

Videósorozatban készíti el új ételeit a Párisi Passage 

A Párisi Udvar Hotel Budapest étterme új menüjéről ezeket az ételeket és koktélokat egy kis odafigyeléssel akár otthon is az asztalra varázsolhatjuk.

"A rendezvénygasztronómia régi formájában nem fog tudni újraindulni" 

Semsei Rudolf, a MaReSz Catering tagozatnák vezetője és Hamvas Zoltán a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke elemezte a jelent, latolgatta a jövőt.

Ismét szólhat a talpalávaló a vendéglátóhelyeken 

Nem korlátozzák ezentúl a járványra vonatkozó rendelkezések a zeneszolgáltatást – Budapest kivételével – a vendéglátó üzletekben és a szálláshelyek vendéglátó helyiségeinek területén. 

"Mindenki úgy küzd a saját vállalkozásáért, ahogyan tud” 

Nagy visszhangot váltott ki a Dining Guide Zsidai Roy-jal készített nagyinterjúja, amelyben az étteremlánc-tulajdonos megkérdőjelezi a házhozszállítás létjogosultságát, és bírálatát fejezi ki azokkal az éttermekkel szemben, akik az elmúlt hetekben jótékony céllal főztek. Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke rövid nyilatkozattal szeretne reagálni ezekre a gondolatokra.

Örömteli eredmények a Nébih bortesztjén 

Kiváló eredmény a bor világnapján: az Irsai Olivér borok hatósági, laboratóriumi és kedveltségi szempontból egyaránt mindenben megfeleltek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta terméktesztjén. A hivatal szakemberei összesen 25, 2019-es évjáratú termék komplex vizsgálatát végezték el.

Tízezer korsó sör - negyven vendéglátóhelyen 

18 órától várja a budapestieket a FIRST Craft Beer 10 000 korsó ingyen kézműves söre, több mint 40 vendéglátóhelyen. A „Félig tele” néven indított kezdeményezés célja, hogy megköszönje a budapestiek kitartását és fegyelmezettségét a járványhelyzet alatt, a vendéglátóhelyeket pedig segítse az újranyitásban.

Bicsár Attila kiszállt a Traktorból 

És ezáltal sajnos a Traktor is megszűnik.

Brit tudósok összerakták a jövő whisky-jét 

Egy új, a szeszfőzés számára kedvező tulajdonsággal bíró búzafajtát hozott létre egy brit tudóscsapat.

Nincs elég bajuk: lőttek a vendéglátóegységekben bizonyos klímáknak 

A vendéglátó üzletekben május 16-tól nem lehet bizonyos klímákat üzemeltetni.

Hogyan kell megnyitni a szabadtéri területeket? 

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) összeállította segítségképp a szakmának, hogyan nyisson szabadtéri területeket, hogy a hatályos rendeleteknek, szabályoknak minden téren eleget tegyen.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!