Gasztro
A pálinkafesztivált elvitte a covid, de egy új párlat megszületett
Minden évben a pálinka fővárosává válik három napra Gyula városa. Az idén a koronavírus járvány miatt elmaradó Gyulai Pálinkafesztivált szeptember 17 - 19. között tartották volna meg. A fesztivál elmaradt, de a 2018-as Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül, hagyományteremtő szándékkal elindítottak egy új kezdeményezést, egy közös párlat palackozását, ezt idén is folytatják.
Ingyenes borismereti képzéssorozatot indít az MTÜ
2020 őszén a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Bor a vendéglátásban címmel ingyenes borismereti képzéssorozatot indít, melynek célja a hazai vendéglátásban dolgozók borral kapcsolatos tudásanyagának bővítése.
Tura megér egy (gasztro)túrát!
Különleges fogások és friss, szezonális kínálat várja a vendégeket a BOTANIQ Turai Kastély éttermében, amelyet a Levente Norbert vezette konyhán készítenek.
Hétvégén megkóstolhatja Budapest desszertjét
A Szamos Marcipán körtés karamell mousse-a lett idén Budapest desszertje, amelyet először az idei Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepen kóstolhat meg a közönség péntektől vasárnapig a Szent István-bazilika előtt.
Sörre sört!
Összefogtak a magyar kisüzemi sörfőzdék: nyílt napon várják a látogatókat október 10-én, egész nap.
Mustból koktél? Mi más!
Hungarikum-koktél keverésére ösztönzi a hazai vendéglátósokat a Varga Pincészet és a magyar bartenderszakma. Versenyt is indítottak e témában.
A MÁK ismét belevág, lesz lángos is
Hosszú kényszerszünet után újranyílik Budapest egyik tophelye.
A teraszok téliesítésével nyútjaná a szezont az osztrák vendéglátás
A vendéglátó teraszok téli nyitva tartásának engedélyezéséért lobbizik az osztrák turisztikai miniszter.
Felmérés: az idegenforgalmi szektor helyzete a második hullám alatt
Vendégek nélkül több százezer munkavállaló maradhat tartósan állás nélkül.
Medvék leptek el egy pesti éttermet
A Zona étteremről van szó, ahol nem székeket vettek el asztalok mellől, hogy tartsák a szükséges távolságot a vendégek között, hanem odaültettek mindenhová egy-egy plüssmackót.
Tovább késik Wang Mester budai éttermének nyitása
A pasaréti úton levő Mozium irodaházba tervezett vendéglátóhely eredeti nyitása 2019. szeptember 1. lett volna.
Várják a jelöléseket a Gundel Károly-díjra
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai szakíró munkásságának emlékére - számos társszervezet közreműködésével - 2020-ban is felhívást hirdet a Gundel Károly-díj elnyerésére.
Bevette Boldogkőváralját Mrs. Millicent
Új magyar gin jelent meg a palettán Szerb Antal egyik regényhőséről elnevezve.
Már körvonalazódik az idei Somlói Juhfark Ünnep
Nagy sétálókóstoló 13 pince 24 Juhfarkjával, október 17-én, a Somló hegyen.
Mátra, bor, fesztivál
Az augusztus 20-i hétvégén hatalmas sikerrel zárult a II. Parádsasvári Borfesztivál.
Térképen a világ legrégebbi éttermei
Színkódolt térképen fedezhetjük fel a legpatinásabb vendéglátóhelyeket, amelyek működésük évszázadai alatt túléltek már háborúkat, járványokat, gazdasági válságokat, puszta létükkel is azt a biztató üzenetet hordozva, hogy most sincs veszve minden remény - írja a Magyar Konyha.
Csökkent a Balaton-parti vendéglők forgalma
Nehezen indult a balatoni szezon, de július végén és augusztusban kimondottan erős volt a forgalom, a tavasztól nyitva lévő vendéglátósok árbevétele a szezonban 60-80 százaléka lett a tavalyinak - hangzott el a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) somogyi szervezetének vállalkozói fórumán csütörtökön Siófokon.
Rossz napjai jönnek a tiszai harcsáknak
Ugyanis hétvégén mégis megtartják a tiszacsegei harcsafőző fesztivált. Igaz, családias hangulatban, kevesebb résztvevővel, de lehet majd a versenyműveket kóstolni.
2,2 milliárdra nyújtottak be kérelmet a borászok
A koronavírus-járvány következtében visszaeső turizmus és vendéglátás nyomán a borászok 2,2 milliárd forintnyi támogatási kérelmet nyújtottak be az agrártárcához, amely az eredetileg biztosított, 1,8 milliárd forintos keretet kiegészíti 400 millió forinttal - jelentette be a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár Etyeken.
Betörnek az újhullámos gasztronómiába a különleges ízvilágú paradicsomok
Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) tájfajta paradicsom projektjének két idei nagykövete, a Dining Guide Év Ifjú Séftehetsége díj tavalyi győztese, Farkas Richárd (Pajta Bisztró) és az ország egyik legismertebb gasztrobloggere, Havas Dóra (Lila füge) is csatlakozott a Séfek a Fenntartható Fejlődésért Kiáltványhoz.
Pezsgőt dob piacra a Pécsi Tudományegyetem
Első ízben készített pezsgőt a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, amely termékeit ősztől új márkanév alatt kínálja - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel.
Bécsben elsősorban a belvárosi éttermek szenvednek
A turisták hiánya és az elterjedt home office-os munkamód miatt hiányoznak a vendégek a bécsi éttermekből, kávéházakból. A legnagyobb forgalomkiesés a belvárosi vendéglátóhelyeknél jelentkezik, ahol eddig 30-40 százalékos forgalomkiesésről beszélhetünk a tavaly adatokhoz képest - jellemezte a helyzetet Peter Dobcak, a bécsi gazdasági kamara (WKO) gasztronómiai tagozatának vezetője - írja a GD Consulting.
Nyitnak az éttermek Romániában
Romániában szeptember elsejétől a koronavírus-járvány megfékezését célzó egészségügyi óvintézkedések betartása mellett lehetővé teszik a vendéglátóhelyek beltéri részeinek megnyitását, jelentette be Klaus Iohannis államfő.
2020 – Egy kivételes évjárat
Ebben az évben a Budapest Borfesztivál korlátozott méretben, de magas színvonalú eseményen fogadja elkötelezett rajongóit szeptember 10-13. között a Budavári Palota Hunyadi udvarában. Budapest egyik legimpozánsabb környezetében prémium borokkal és pezsgőkkel, valamint csúcsgasztronómiával, kényelmes pihenőszigetekkel, lounge hangulattal várják a borkedvelőket egy felejthetetlen nyár végi élményre.
Lassan talpra áll a vendéglátás
A kereskedelemben és a vendéglátásban az online pénztárgépek adatai szerint az újranyitás után egyre inkább élénkül a kereslet - mondta a Izer Norbert adóügyi államtitkár a Magyar Nemzetnek, hozzátéve: a forgalomnövekedés, a béremelkedés, a munkahelyek számának alakulása és az ütemesen érkező állami bevételek együtt azt mutatják, hogy hatékony volt a válságkezelés.
Egyre tudatosabban választunk csomagolóanyagot
A Falatozz.hu országos ételrendelő portál Falatozz Zölden! Programjának keretében felmérést készített arról, hogy a zöld szemlélet hogyan jelenik meg a fogyasztói szokásokban az online ételrendelés során. A túlnyomó többség már fontosnak ítéli, hogy az éttermek környezetbarát csomagolásban szállítsák ki a rendelést, de még sok a bizonytalanság a csomagolóanyagok szelektív hulladékgyűjtése területén.
Itt lesz a Michelin Guide novemberi gálája
November 20-án hallat magáról újra élőben is a neves étteremkalauz. A 2021-es Michelin Guide Spain & Portugal bemutatójára Madridban kerül sor – nem megriadva a járvány által egyik leginkább sújtott ország jelentette helyszíntől. Gwendal Poullennec, a kalauz nemzetközi igazgatója a világhelyzetre való tekintettel méltányos elbírálást ígér - írja a Dining Guide.
Pékbisztró nyílt a Káli-medence szívében
FRISSÍTVE Izgalmas gasztrokombó nyílt augusztus 20-án Kővágóörsön: az Andriska Pékbisztró pékség, amely kávézó és reggeliző egyben. Igény van rá, már első nap kígyózó sorok vártak beboccsátásra a bejáratnál.
Nyolcadszor szerveznek Sajtmustrát
Az esemény egy sajtversenyből és egy szakmai konferenciából áll.
Tele vannak műanyaggal a tenger gyümölcsei
Tengeri eredetű élelmiszerek műanyagtartalmát vizsgálták meg Ausztráliában. Nem túl örömteli az eredmény.
Már kóstolható az Ország Tortája
A verseny idei győztesét már korábban kihirdették, szerdától az ország több száz cukrászdájában lehetőség van megízlelni a különlegességet. Most eláruljuk Füredi Krisztián cukrászmester alkotását: itt a Curiositas torta sikerének titka.
Ismert brandek a bajban lévő Horeca-szektort támogatják
Termékcsomagokkal segítik a Horeca-szereplőket, a cél a koronavírus kárainak enyhítése.
Sikeres a vendéglátóhelyek megmentésére indított akció
Már az első héten tíz és félmillióan csatlakoztak az egyhónapos Eat Out to Help Out – “Egyen étteremben és segítse a vendéglátást” programhoz, amit a brit kormány a hazai éttermek támogatására indított. Az augusztusi kampánnyal a szektor élénkítését szeretnék elérni - írja a Dining Guide.
Öt változás az éttermi szegmensben a covid miatt
Öt változás, amit a pandémia az éttermi élményekkel tett. A Forbes.hu összeállítása alapján.
Most már bárki palacsintázhat Gyulán is
A palacsinták királya várja péntektől a látogatókat a kolbász és pálinka hazájában: Gyulán nyitotta második franchise éttermét a Creppy.
A fesztivál elmarad, de senki nem marad kürtöskalács nélkül
Kürtőskalács Fesztivál helyett Tematikus kürtőskalács-hétvégékkel készül az erdélyi finomság rajongóinak a Vitéz Kürtős csapata
Így hasznosították újra az eladatlan sört
Biogázt termeltek a koronavírus-járvány idején eladatlan, lejárt sörkészletből Ausztrália egyik szennyvíztisztítójának energiaellátására.
Mégsem lesz Séf Fesztivál Tihanyban
A koronavírus ezt a gasztrofesztivált sem kímélte.
Kávékapszulákat vezet be az OMV
A legnépszerűbb kávégépekkel kompatibilisek a termékek.
Kimagaslóan jó szüretet vár idén a Hilltop
Az elmúlt évtized egyik legjobb minőségű termésére számít idén a neszmélyi Hilltop borbirtok.
Az Opera Gin megint bezsebelt egy aranyat
A szakma legrangosabb nemzetközi versenyének számító londoni IWSC-n, kiemelkedően magas pontszámmal aranyat nyert az Opera Gin Budapest.
Apátság söre
Pannonhalma és a Pannonhalmi Főapátság legújabb színfoltja a saját sörfőzdéjük.
Erre senki sem számított
Veres István otthagyja a Babel konyháját.
Megharcoltuk a pálinkaszabadságharcunk
Magyarország következetesen kiállt amellett, hogy a saját célra történő pálinkafőzés adómentes legyen, és ez most megvalósulhat uniós szinten is – tájékoztatta Tállai András a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t.
Valami mást
Olasz borsor mellé magyaros ételek? Kóstoltuk, és nagyon bejött a GondozóKert Kávézó borteraszán, Balatonarácson, augusztus első szombatján.
Balatonfüredi borhetek: nyitva
Megnyitották a balatonfüredi borheteket, a rendezvényen a borászok támogatását célzó 1,8 milliárd forintos támogatási csomagot jelentett be Nagy István agrárminiszter.
Nyitott pince napok Erdőbényén
Idén augusztus 14-16. között kerül megrendezésre Erdőbényén a már ismert háromnapos esemény: a Bor, mámor, Bénye.
Töltse ki! Nyerje meg!
Vegyen részt pár perces kérdőíves felmérésünkben, és nyerjen egy Saeco Lirika automata kávégépet 6 hónapos magánhasználatra!