Gasztro
Új részletek: így nyithatnak az osztrák vendéglátóhelyek
Ausztria legkisebb tartományát, egyfajta "kísérleti laborként" használva először Vorarlbergben nyithatnak ki a vendéglátó egységek, illetve újra engedélyezik a kulturális rendezvényeket.

Libamájat hívtak vissza a forgalomból
A Lidl egyik kézműves terméke a feltüntetett időpontnál hamarabb megromolhat, ezért az áruházlánc visszahívta a boltokból a Regius kézműves libamájat. A termékvisszahívás nem országos, de több mint félszáz Lidl-üzletre vonatkozik.

Laktózmentes jegeskávé a HELL-től
Két új termékekkel bővíti ENERGY COFFEE jegeskávé termékcsaládját a HELL. A tavaly decemberben értékbeli forgalom és eladott darabszám tekintetében élen járó* jegeskávé márka új laktózmentes ENERGY COFFEE Coconut termékét a laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják, míg új Double Espresso-ja az intenzív kávéízre vágyók számára lehet ideális választás. A 250 ml-es aludobozos jegeskávé-variációk tartósítószermentes, prémium összetételükkel a minőségi kávéélményt hozzák el praktikus és környezetbarát csomagolásban.
Uniós projekt a szlovák-magyar ínyencségek nyomában
Egy szlovák-magyar határmenti uniós projekt most segít felderíteni és attrakcióvá kovácsolni a Garam-menti és a szomszédos magyarországi térség gasztrokulturális, cukrászati hagyományait.

Ha falatozol, közben egy szibériai tigrist is etetsz
És ez nem vicc. Ugyanis a Falatozz.hu ételrendelő portál segítségével most az ország állatkertjei is támogathatók.

Itt vannak a krízishelyzetben is helytálló felelős vendéglátóhelyek
A Felelős Gasztrohős Alapítvány a Netpincér támogatásával február elején elindította a Gasztrohős és Netpincér Díj 2021 - Felelősen a krízishelyzetben versenyét. A díjjal olyan vendéglátóhelyeket jutalmaznak, amelyek a nehéz helyzet ellenére is környezetileg, társadalmilag felelős megoldásokkal, kreatív ötletekkel vészelik át ezt az időszakot. Március 1. és 14. között a jelentkezők közül a vendégek is kiválaszthatják kedvencüket, dönthetnek, ki legyen a közönségszavazás nyertese.

MVI-vezér: újranyitáskor az építőipar és a kereskedelem lesz a legfőbb konkurenciánk
Mármint munkaerőkeresés területén. Ugyanis ez a két szektor szívta el a legtöbb munkaerőt az elmúlt egy év alatt. Kovács Lászlóval, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnökével beszélgetünk a szakma legaktuálisabb kérdéseiről.

Kiszállítás területén nincs változás
A március 8-án életbe lépő járványügyi intézkedések és korlátozások ellenére a házhozszállítás továbbra is engedélyezett.

Az iparűzési adóelőleget adják vissza a vendéglátósoknak!
Legalábbis egy kormánypárti politikus és az Iparkamara szerint. Ez utóbbi azonban arról mélyen hallgat, hogy a kamarai éves tagdíjjal kapcsolatban miért nem védik ugyanígy a bajba került vendéglátósok érdekeit?
Nagyon hiányoznak az osztrákoknak az éttermek
Jóllehet az ausztriai lakosság fele egyetért a vendéglátást érintő járványügyi korlátozásokkal, ugyanakkor a mindennapi életük szerves részéből nagyon hiányoznak számukra az éttermek, kávéházak – derül ki az osztrák Marketagent Intézet friss kutatásából.
Street food vendéglátóhelyet függesztett fel a Nébih
Felfüggesztette egy fővárosi street food ételeket kínáló vendéglátóhely tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) miután ellenőrzésekor súlyos higiéniai hiányosságokat tárt fel - tájékoztatta a Nébih az MTI-t.
Pékáruból főznek vodkát Amerikában
Az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem jegyében eladatlan pékáruból készít vodkát egy Misadventure Distillery nevű kaliforniai szeszfőzde.
Palágyi Eszter a Balatonnál folytatja
A nyitásra váró Matild Palace executive chef pozíciójából Szigligetre igazolt a Michelin csillagos Costes egykori séfje.
Nyitnikék: a budai Tranzit is belevágott
A novemberi korlátozások óta zárva Bel-Buda egyik ismert találkozóhelye, kávézó-bisztrója, ám a tulajdonos most úgy döntött, elég, március 1-vel kinyitnak.
Apátsági sörkultúrát teremtenek a bencések Magyarországon
Trappista útmutatások alapján, de magyar konyhában fejlesztett receptekkel teremtene virágzó apátsági sörkultúrát a Pannonhalmi Bencés Főapátság Magyarországon. A tavaly nyílt sörfőzdében immár teljes a belga monostori hagyományokból született sörkínálat.
Pontosítják a szeszes italok keverékeire vonatkozó címkézési eljárásokat
Társadalmi véleményezésre bocsátották a Bizottság felhatalmazáson alapuló rendeletének tervezetét.
Korszerű sörcsapoló automata koncepcióját mutatták be
Egy Victor Manufacturing elnevezésű céggel közösen kiötlött, mozgatható önkiszolgáló „Sörállomások” (Beer Stations) koncepcióját lebegtette meg egy Hoshizaki nevű, hűtő- és jéggyártó gépeket alkotó társaság.
Búcsúzik a Fricska
Mától bezár a Fricska Gastropub. Azt ígérik ezzel kapcsolatos bejegyzésükben, hogy csak átmenetileg. Reméljük, be tudják tartani ígéretüket.
Ezekre figyeljen egy vendéglátó az új rendelet kapcsán
A vendéglátóhelyek típusait meghatározó új rendelet január 1-jén lépett hatályba, az üzlettípust a kereskedő 2021. március 31-ig köteles bejelenteni a területileg illetékes jegyzőnek. Az MTÜ most megosztotta a leggyakoribb kérdésekre érkezett válaszait.
Nyomozás egy pakisztáni étterem tulajdonos ellen
Éhbérért dolgoztatott pakisztáni szakácsokat egy budapesti étteremtulajdonos.
Hogy kerül zsiráf egy whisky lepárlóba?
Mindjárt kiderül. Ahogy az is, hol van a nyugalom völgye. Bónuszként pedig arra is fény derül, ki mondta és miért: "Egyszerűen finom, semmi mást nem kell tudnod róla."
Elrajtolt a „Magyarország étele 2021” szakácsverseny
Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai partnerségével immár negyedik alkalommal hirdeti meg a „Magyarország étele” elnevezésű, élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt. A szervezők a világ minden tájáról (kiemelten a történelmi Magyarország területéről és a diaszpórából) várják a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését a 2021. évi megmérettetésre.
Kiáll a vendéglátós beszállítókért a NAK
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezi a Kormányzatnál, hogy a vendéglátóegységeket érintő korlátozások miatt nehéz helyzetbe került beszállítók is részt vehessenek a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön hitelprogramban.
Megérkezett a Kifli Bisztró
Mostantól Budapest neves éttermeinek minőségi kínálatát házhoz viszik a Kiflis futárok, ebben az új szolgáltatásban a megszokott finom ízek, séfek által készített éttermi minőségű ételek kínálata szerepel.
Ismét elnapolták a Bocuse d’Or világdöntőt
A Sirha Lyon, és vele együtt a Bocuse d’Or világdöntője az eddig hivatalos júniusi időpont helyett az aktuális járványhelyzetre való tekintettel később, 2021 szeptemberében kerül megrendezésre.
A hazai almának kampányol a Felelős Gasztrohős
Alma népszerűsítő kampányt indított a Felelős Gasztrohős Alapítvány és az ittaSzezon.com online termelői piactér.
Beperli az államot a lezárások miatt a holland vendéglátóipari szövetség
A holland szövetség kárpótlást vár el az elmúlt hónapok kiesett forgalma miatt, és azt, hogy az állam engedélyezze az október óta zárva tartó vendéglátó egységek mielőbbi újnyitását.
Ha ezt a két barackpálinkát eddig nem tartotta, most már ne is szerezze be
Mert minőségi okok miatt kivont a forgalomból két barackpálinkát az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal.
Kiöntötték a németek a sört a lefolyóba
A koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések miatt tavaly november óta zárva tartanak az éttermek, a szállodák és a kocsmák. Ha pedig zárva a kocsma, nincs vendég, ha nincs vendég, akkor nincs, aki csapolt sört igyon, ha nem isznak csapolt sört, nem is rendelnek csapolni való sört a sörfőzdéktől.
Magyar kiállítók a Gulfood-on
Magyar részvétellel megnyílt a Gulfood 2021 élelmiszeripari szakkiállítás.
Az újfehértói meggy is védelmet kapott az EU-ban
Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy az újfehértói meggy felkerüljön az oltalom alatt álló eredetmegjelölések listájára - közölte a brüsszeli testület.
300 adag székelykáposzta 3 tophotel konyhájáról
16 lelkes szállodai szakács, séf, éttermes önkéntes vállalta, hogy február 21-én, vasárnap délelőtt azokért főz, akik a legjobban rászorulnak arra, hogy délben egy tál meleg ételhez jussanak.
Üres étterem, kihalt konyha...
Videokampánnyal hívja fel a figyelmet az oltás fontosságára a Főpolgármesteri Hivatal.
Online főzőiskolát indít a Lidl
Kezdőknek és haladóknak egyaránt exkluzív és egyedülálló tudást nyújtó, online főzőkurzust indít a Lidl Magyarország, mely mindenki számára ingyenesen elérhető. A tanfolyamra feliratkozók nem csak új recepteket, de különleges technikákat, fortélyokat is megismerhetnek, elsajátíthatnak a Michelin-csillagos séftől, Széll Tamástól. A kurzus célja, hogy sikerélményt, önbizalmat adjon az otthoni főzéshez, mindezt könnyed, szórakoztató formában.
OKSZ: segíti a hazai beszállítókat is
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) kiemelt fontosságú gazdaságpolitikai célkitűzésnek tartja a magyar élelmiszeripar fejlesztésének kormányzati támogatását.
Konyhai hangorgiára építi Sercegő című sorozatát a Nosalty
Az oldal most az ASMR-közönséget célozza meg.
Alkohol, burger, somlói galuska a dobogón
Az alkoholrendelések alakulására nagy hatással voltak a járványügyi korlátozások és a reggeli kávét is előszeretettel rendeljük már házhoz. A NetPincer legfrissebb felmérése szerint.
Magyar furmintok bemutatkozása Angliában
Idén harmadik alkalommal rendezték meg a Furmint February eseményt, amelyen most 21 magyar bor online mesterkurzus keretében mutatkozott be az AMC és a Wines of Hungary UK közös szervezésében.
CSR: rossz időkben is jó célért az egyik legrégebbi budapesti olasz étterem
A korlátozások alatt is jó célokat támogat a Belgrád rakparton található Toscana.
Magyar furmintünnep Angliában
Idén már harmadik alkalommal rendezték meg a Furmint February eseményt, melyen most 21 magyar bor online mesterkurzus keretében mutatkozott be az Agrármarketing Centrum és a Wines of Hungary UK kommunikációs ügynökség közös szervezésében. A borkóstolóként, üzletfejlesztési találkozóként és borpromóciós rendezvényként szolgáló esemény célja a furmint, Magyarország egyik legfontosabb fehér szőlőfajtája, és rajta keresztül a magyar borok népszerűsítése a magyar borexport egyik legkiemelkedőbb célpiacán, az Egyesült Királyságban.
A lengyeleknél kezd betelni a pohár
Lengyelországban, kockáztatva a magas hatósági bírságot, több vendéglátós a nyitvatartási korlátozás ellenére kinyit.
Ezt tényleg jól kifőzték!
Malátásan testes, európai és újvilági komlóktól gazdag ízvilágú, üde hoplager, Cserjés László sörfőző alkotása jelenik meg a napokban az üzletekben, mint a Soproni Óvatos Duhaj sörkülönlegességek legújabb tagja, az immár második alkalommal rendezett amatőr sörfőzőverseny győztes söre.
Ezt is feltalálták: Lidl-áruház, mint turistacélpont
Ki gondolta volna, hogy egy Lidl-áruház is lehet vonzó turistacélpont, ám a Szerbia déli végén, Vranje városában megnyílt bolt nem csupán a helyiek ellátásában kezdett új korszakot.
Érdemes bespájzolni angol teát és hozzávaló kekszet
Ha nem akar úgy járni, ahogy Brüsszel lakói, ahol a brexit miatt hiánycikk mindkettő.
A miniszterelnökhöz fordulnak a vendéglátás szakmai szervezetei
Közös levélben, nagyon részletesen és pontosan fogalmazták meg a hazai vendéglátás prominens szervezetei Orbán Viktor számára javaslataikat arról, mire lenne most a legnagyobb szüksége a szakmának.
A brit vendéglátósok jelentős része csődre számít
Majdnem a felük arra számít, ha így megy tovább, végleg lehúzhatják a rolót.
Séfek jelentkezését várja új akciójához a HotelHero
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége CSR szekciója karácsony elmúltával is gondol azokra, akiknek nem adatott meg egy tál meleg étel a vasárnapi ebéd alkalmával.
Itt a rendelet a bérleti díj elengedéséről
Februártól júniusig az állam vagy a helyi önkormányzat, valamint az állam vagy a helyi önkormányzat többségi befolyása alatt álló gazdasági társaság tulajdonában lévő helyiségek után nem kell bérleti díjat fizetnie annak, aki meghatározott célra bérli a helyiséget - írja a napi.hu.