Gasztro

A Burger King-vezér szerint nekik is jár Michelin-csillag
A belgiumi vezérigazgató szerint cégüknek simán oda ítélhetnék a híres gasztronómiai elismerést.

Nyerj pár perc alatt 25 ezer forint értékű prémium kávét!
Aki most kitölti kérdőívünket, 25.000 Ft értékben nyerhet ajándékcsomagot a Segafredo jóvoltából!

Pénzt kérhetnek a megmaradt ételért az éttermek
Egy új applikációval kifőzdék, éttermek és étteremláncok megmaradt és érintetlen ételeit lehet kedvezményes áron megvásárolni, hogy ne kerüljenek a szemétbe.

Mondja, marha, miért oly bús?
Bár itthon is tenyésztenek Angus marhát, a Dráva árterében is többszáz legel, azonban a tophúsminőséget adó állatok 90 százalékát a határon kívül értékesítik.

A Napa-völgy híres szőlővidékét is elérte a kaliforniai tűzvész
Napok óta lángokban áll Kaliforniában a híres Napa-völgy szőlővidéke.

Alakul a GDPR sárba tiprása a bécsi vendéglátóhelyeken
Bejelentették az osztrák médiában, hogy Bécsben október 1-től az éttermekben, és egyéb vendéglátóhelyeken kötelező lesz a vendégek regisztrálása.

A járvány utáni helyzet lehetőségeiről szervez konferenciát...
... a S. Pellegrino 50 Best Recovery Summit címmel október 13-ától.

Szállodás az idei Közétkeztetési Szakácsverseny egyik győztese
A kilencedik alkalommal megrendezett országos döntőben a profi séfek mellett gyerekzsűri is kóstolta és értékelte az elkészült ételeket.

Ekkor szorítson a magyar csapatnak a Bocuse d'Or-on!
17 ország vesz részt a Bocuse d'Or Europe-on Tallinban, október 15-16 között, köztük mi is.

Új tulajdonosnál a Culinaris
A szakma és nagyközönség által jól ismert prémium delikátbolt-hálózat a korábban We Love Budapest és We Love Balaton oldalakat is tulajdonló Száraz Istvánhoz került, adja hírül a Forbes.hu portál.
Téliesített teraszmegoldást keres a Hegyvidéki Ízlelő
A megváltozott munkaképességű dolgozók vendégváróhelye a hidegebb napokon is szeretne vendégeket fogadni - ehhez kérik most a szakma segítségét.
Új belga búzasör a piacon
A Soproni egy belga búzasörrel lepi meg októberben a különleges sörök kedvelőit.
Az MVI kérdez, az Operatív Törzs válaszol
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) tájékoztatásért fordult az Operatív Törzshöz a 2020. szeptember 16-i miniszterelnöki bejelentéssel kapcsolatban.
Megtartják a Magyar Ízek Őszi Vásárát
A vidék ízei a Vajdahunyad várban kóstolhatók szeptember 26-27-én.
Miskolcon lesz idén az ország legnagyobb pálinkaversenye
A bírálatot szeptember 28. és 30. között tartják a miskolci Polgármesteri Hivatal épületében, ahol 32 pálinkaszakértő kóstolja és értékeli a nevezett tételeket. A verseny további különlegessége, hogy külső rendezvények is kísérik: a pálinkakedvelők számára kóstólókurzusokat szerveznek helyi éttermekben.
Marseille-i bezárások
Természetesen a súlyosbodó covid-helyzet miatt.
MVI: Kiosztották a Gundel-díjakat
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete szeptember 23-án - Gundel Károly születésnapján - megtartotta hagyományos Kitüntetési Bizottsági ülését. A szakma 7. alkalommal döntött a Gundel Károly-díjazottak személyéről.
Érintésmentes étlap egy magyar startuptól
A COVID-19 járvány miatt kiemelkedően fontossá vált a biztonság szerepe a vendéglátás terén, így az éttermekben is. A megváltozott helyzetre sokan alaposabb és gyakoribb takarítással, továbbá az asztalok távolabbi elhelyezésével reagáltak. Kritikus pont maradt viszont az étlap, ami kézről kézre járva növelheti a fertőzés veszélyét. Erre kínál innovatív megoldást a Screbo, azáltal, hogy az asztalokra kihelyezett QR kód leolvasásával a vendégek érintésmentesen férhetnek hozzá az étlaphoz.
Komoly keresletet generált a bécsi gasztro-utalvány
A beváltások alapján sikeresnek és eredményesnek minősíthető Bécs város és a gazdasági kamara (WKO) által kezdeményezett gasztro-utalvány forgalomélénkítő akció.
Vendéglátós? Most barista lehet!
Itt az MTÜ és a SVÉT közös kávéismereti képzés-sorozata.
Számos érmet hoztak el a magyar borok a nemzetközi mustráról
Eredményesen szerepeltek a magyar, elsősorban a tokaji borászatok a világ egyik legrangosabb borversenye, a Decanter World Wine Awards (DWWA) idei kiírásában, melyről 1 Best in Show, 5 platina- és 12 aranyérmet hoztak el.
Ezt adja 2020 legjobb food truckja
Az év utolsó Food Truck Show-ján kihirdették 2020 legjobb büfékocsiját. A legtöbb közönségszavazatot idén is, 2018-hoz hasonlóan a Food Maffia csapata nyerte.
Újabb Jamie Oliver Budapesten
Hétfőtől sajátos hamburgerezőt hoz a magyar fővárosba az angol sztárszakács.
Uniós oltalom alatt a szilvásváradi pisztráng
Az Európai Bizottság pénteken jóváhagyta, hogy a „Szilvásváradi pisztráng” felkerüljön az oltalom alatt álló eredetmegjelölések listájára, vagyis azoknak a termékeknek a jegyzékére, amelyeknek a neve védelemben részesül az Európai Unióban.
Az idei Oktoberfest rendezvényt is átírta a covid
Elmarad a hagyományosan hordócsapolással kezdődő müncheni Oktoberfest, a bajor főváros világhírű sörfesztiválja, a koronavírus járvány miatt.
Pest megyének vannak saját ízei?
Egy most jelent kiadvány szerint igen. A földrajzilag és hagyományaiban is sokszínű Pest megye gasztronómiai különlegességeiről, kézműves termékeiről és innovációiról pillanatfelvételt készítő kötet jelent meg Pest megye ízei címmel.
A pálinkafesztivált elvitte a covid, de egy új párlat megszületett
Minden évben a pálinka fővárosává válik három napra Gyula városa. Az idén a koronavírus járvány miatt elmaradó Gyulai Pálinkafesztivált szeptember 17 - 19. között tartották volna meg. A fesztivál elmaradt, de a 2018-as Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül, hagyományteremtő szándékkal elindítottak egy új kezdeményezést, egy közös párlat palackozását, ezt idén is folytatják.
Ingyenes borismereti képzéssorozatot indít az MTÜ
2020 őszén a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Bor a vendéglátásban címmel ingyenes borismereti képzéssorozatot indít, melynek célja a hazai vendéglátásban dolgozók borral kapcsolatos tudásanyagának bővítése.
Tura megér egy (gasztro)túrát!
Különleges fogások és friss, szezonális kínálat várja a vendégeket a BOTANIQ Turai Kastély éttermében, amelyet a Levente Norbert vezette konyhán készítenek.
Hétvégén megkóstolhatja Budapest desszertjét
A Szamos Marcipán körtés karamell mousse-a lett idén Budapest desszertje, amelyet először az idei Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepen kóstolhat meg a közönség péntektől vasárnapig a Szent István-bazilika előtt.
Sörre sört!
Összefogtak a magyar kisüzemi sörfőzdék: nyílt napon várják a látogatókat október 10-én, egész nap.
Mustból koktél? Mi más!
Hungarikum-koktél keverésére ösztönzi a hazai vendéglátósokat a Varga Pincészet és a magyar bartenderszakma. Versenyt is indítottak e témában.
A MÁK ismét belevág, lesz lángos is
Hosszú kényszerszünet után újranyílik Budapest egyik tophelye.
A teraszok téliesítésével nyútjaná a szezont az osztrák vendéglátás
A vendéglátó teraszok téli nyitva tartásának engedélyezéséért lobbizik az osztrák turisztikai miniszter.
Felmérés: az idegenforgalmi szektor helyzete a második hullám alatt
Vendégek nélkül több százezer munkavállaló maradhat tartósan állás nélkül.
Medvék leptek el egy pesti éttermet
A Zona étteremről van szó, ahol nem székeket vettek el asztalok mellől, hogy tartsák a szükséges távolságot a vendégek között, hanem odaültettek mindenhová egy-egy plüssmackót.
Tovább késik Wang Mester budai éttermének nyitása
A pasaréti úton levő Mozium irodaházba tervezett vendéglátóhely eredeti nyitása 2019. szeptember 1. lett volna.
Várják a jelöléseket a Gundel Károly-díjra
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai szakíró munkásságának emlékére - számos társszervezet közreműködésével - 2020-ban is felhívást hirdet a Gundel Károly-díj elnyerésére.
Bevette Boldogkőváralját Mrs. Millicent
Új magyar gin jelent meg a palettán Szerb Antal egyik regényhőséről elnevezve.
Már körvonalazódik az idei Somlói Juhfark Ünnep
Nagy sétálókóstoló 13 pince 24 Juhfarkjával, október 17-én, a Somló hegyen.
Mátra, bor, fesztivál
Az augusztus 20-i hétvégén hatalmas sikerrel zárult a II. Parádsasvári Borfesztivál.
Térképen a világ legrégebbi éttermei
Színkódolt térképen fedezhetjük fel a legpatinásabb vendéglátóhelyeket, amelyek működésük évszázadai alatt túléltek már háborúkat, járványokat, gazdasági válságokat, puszta létükkel is azt a biztató üzenetet hordozva, hogy most sincs veszve minden remény - írja a Magyar Konyha.
Csökkent a Balaton-parti vendéglők forgalma
Nehezen indult a balatoni szezon, de július végén és augusztusban kimondottan erős volt a forgalom, a tavasztól nyitva lévő vendéglátósok árbevétele a szezonban 60-80 százaléka lett a tavalyinak - hangzott el a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) somogyi szervezetének vállalkozói fórumán csütörtökön Siófokon.
Rossz napjai jönnek a tiszai harcsáknak
Ugyanis hétvégén mégis megtartják a tiszacsegei harcsafőző fesztivált. Igaz, családias hangulatban, kevesebb résztvevővel, de lehet majd a versenyműveket kóstolni.
2,2 milliárdra nyújtottak be kérelmet a borászok
A koronavírus-járvány következtében visszaeső turizmus és vendéglátás nyomán a borászok 2,2 milliárd forintnyi támogatási kérelmet nyújtottak be az agrártárcához, amely az eredetileg biztosított, 1,8 milliárd forintos keretet kiegészíti 400 millió forinttal - jelentette be a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár Etyeken.
Betörnek az újhullámos gasztronómiába a különleges ízvilágú paradicsomok
Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) tájfajta paradicsom projektjének két idei nagykövete, a Dining Guide Év Ifjú Séftehetsége díj tavalyi győztese, Farkas Richárd (Pajta Bisztró) és az ország egyik legismertebb gasztrobloggere, Havas Dóra (Lila füge) is csatlakozott a Séfek a Fenntartható Fejlődésért Kiáltványhoz.
Pezsgőt dob piacra a Pécsi Tudományegyetem
Első ízben készített pezsgőt a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, amely termékeit ősztől új márkanév alatt kínálja - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel.
Bécsben elsősorban a belvárosi éttermek szenvednek
A turisták hiánya és az elterjedt home office-os munkamód miatt hiányoznak a vendégek a bécsi éttermekből, kávéházakból. A legnagyobb forgalomkiesés a belvárosi vendéglátóhelyeknél jelentkezik, ahol eddig 30-40 százalékos forgalomkiesésről beszélhetünk a tavaly adatokhoz képest - jellemezte a helyzetet Peter Dobcak, a bécsi gazdasági kamara (WKO) gasztronómiai tagozatának vezetője - írja a GD Consulting.