Gasztro
Itt a Dining Guide idei győzteseinek teljes listája
Nagy meglepetések nem születtek. Egy kezünkön meg lehet számolni, akik újként kerültek be a régi nagy nevek közé a február 24-én este megtartott díjátadón.
Téli zöldségek a SVÉT-en
Február 22-én a szigetmonostori Rosinante Fogadóban elstartolt a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) idei első rendezvénye.
Kolumbusz tojása: itt a szeletelt majonéz
Egy cég majonézszeletekkel tervezi megméretni magát a kényelmi termékekben korántsem szűkölködő japán élelmiszer-kiskereskedelemben.
Bronzérmeket szereztünk a Kulináris Olimpián!
A magyar Szakács és Cukrász Nemzeti Válogatott bronzérmet szerzett a „Séf asztala” (Chef’s Table) és a „Nemzetek Étterme”(Restaurant of Nation”) programban Stuttgartban, a Kulináris Olimpián. Az eseményt minden negyedik éven hívják életre, ezúttal a 25-et a sorban, melyen a Worldchefs (Gasztronómiai Világszövetség) védnököl.
Az egészséges böjtölésre hívja fel a figyelmet a dietetikus
Az egészséges böjtölés fontosságára hívta fel a figyelmet Koszta Ágnes dietetikus az M1 aktuális csatornán vasárnap, a jövő szerdán kezdődő, a húsvétot megelőző negyvennapos böjtre utalva.
A lengyel gyerekek eszik a legtöbb cukrot Európában
A lengyel gyerekek eszik a legtöbb cukrot Európában, a tíz éven aluliak napi 19 teáskanál cukrot fogyasztanak - írja a Xinhua kínai hírügynökség a Lengyel Egészségügyi Dolgozók Szövetsége közlése alapján.
A cukros reggelik károsíthatják az agy étvágyszabályozó funkcióját
Az egészségtelen, túlságosan feldolgozott, túl sós, cukros, zsíros ételek fogyasztásáról, vagyis az úgynevezett nyugati étrendről egy kutatás megállapította, hogy károsíthatja a hippokampusz nevű agyi terület étvágyszabályozó, túlevést korlátozó funkcióját.
Tíznaposra bővül a tavaszi Országos Étterem Hét
Rekordszámú étteremmel és a korábbi években megszokottnál hosszabb ideig, tíz napon át várja a vendégeket márciusban a tavaszi Országos Étterem Hét, amelyre szerdától lehet asztalt foglalni.
Hétfőn kiderül, melyek a legjobb hazai vendéglátóhelyek
2019 sok új nyitást hozott, veszélyben a régi éttermek vezető pozíciója. Jön a Dining Guide 2020.
A jövőben felválthatná a vajat a rovarzsír
Legalábbis ökológiai, illetve egészségügyi szempontból mindenképpen indokolt lenne a csere. Egy új tanulmány szerint a jövőben a rovarzsír helyettesíthetné a vajat.
Idén is lesz mangalicafesztivál Debrecenben
Idén is lesz mangalicafesztivált Debrecen főterén, a rendezvényt másodszor kapcsolják össze kulturális attrakciókkal, közte a télbúcsúztató maskarádéval - közölte a város turisztikáért felelős alpolgármestere kedden sajtótájékoztatón.
Megvan, mikor versenyez a magyar csapat a Bocuse-on
Nagyon fontos információ lett nyilvános az elmúlt órákban a Bocuse d'or Europe 2020 nemzetközi szakácsverseny részleteivel kapcsolatban.
Megmaradt egy rakás étel a céges rendezvényről? Tudjuk a helyét!
Juttasd el rászorulókhoz! A JótÉtel megmutatja, hova viheted, és ha kell, a Budapest Bike Maffia érte is megy.
Magyarokkal startol a Kulináris Olimpia!
A Magyar Nemzeti Válogatott a február 14-19. között megrendezésre kerülő Culinary Olympicsra utazik, mely ezúttal helyszínt változtatva Erfurtból átköltözik a 400 ezer látogatót vonzó stuttgarti INTERGASTRA szakkiállításra, ahová közel 2.500 versenyzőt, köztük 40 nemzeti válogatottat, 15 junior válogatottat, 15 közétkeztetési válogatottat, közel 50 regionális csapatot és 1.000 egyéni versenyzőt várnak.
A cabernet franc lesz a sztár
Villány legfontosabb kékszőlő fajtája, a cabernet franc lesz a 11. Borjour Magnum kiemelt témája. Magyarország legnagyobb beltéri borkóstolóján 220 pincészet több mint ezer bora, hat mesterkurzus és több egyéb kísérőprogram várja a látogatókat szombaton a Millenáris park három épületében.
A Les Clefs d'Or Hungary tagjait látta vendégül a Gundel
Polyák Norbert, a Gundel ügyvezető igazgatója köszöntötte az Aranykulcs Egyesület tagjait a Gundel étteremben.
Zene nélkül mit ér a vendégtér?
Sokkal kevesebbet, mint gondolnánk. Ez derült ki azon a sajtómegbeszélésen, amit február 13-án az Artisjus szervezett háttérzene témában, és ez a terület a Horeca-szegmensben is fontos kérdés lehet.
A Buon Ricordo Étteremszövetség tagja lett a Trattoria Pomo d’Oro
Tavaly év végén újabb szakmai mérföldkőhöz érkezett az olasz gasztronómia egyik legfontosabb magyarországi képviselője: a Trattoria Pomo d’Oro az első olyan magyar étterem lett, amely bekerült az olaszországi Buon Ricordo Étteremszövetség tagjai közé.
Ők zsűriznek a Young Chef 2020 versenyen
Mauro Colagreco, Clare Smyth és Enrico Bartolini is a zsűri tagja lesz a S.Pellegrino Young Chef 2020 versenyen.
A földhöz vágott apró meg a párizsis zsömle
Megnyílt a Séf Asztala 2.0. A nyitás előnapján meglátogattuk a Kossuth téri új egységet, Wolf András executive chef legújabb birodalmát.
Defektes almából hoznak létre édesítőszert
Mondjuk elég kézenfekvő ötlet.
Klímaadóval sújtanák a húsokat
Egy holland lobbicsoport szerint a hús ára nem tükrözi annak előállításának környezeti költségeit.
Sügérkrokettet, lecsótartelettet a közétkeztetésbe!
Február 6-án a Sirha Budapest kiállítás versenyhelyszínén mérte össze tudását a „Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2019-2020” 12 döntős csapata. A teltház előtt zajló megmérettetésre a 39 indulóból a régiós elődöntők legjobbjai juthattak be. A verseny tematikája ezúttal a „nyári ételek a hagyomány és a megújulás jegyében” volt. A győztes menüt a Hungast Pécs csapata készítette el.
Szoboszlói hotel séfje nyert különdíjat a Bocuse-on
Kelemen Roland, a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Aqua-Sol séfje büszkélkedhet a S.Pellegrino Fenntartható Gasztronómia Különdíjával, melyet első alkalommal adtak át a Bocuse d’Or séfverseny budapesti válogatóján. Az első helyen Veres István végzett, így ő képviselheti hazánkat a verseny európai fordulójában Tallinban.
Vidéki csapat győzelme a KÖSZ-ön
Szerdán rendezték meg az év legrangosabb élelmiszer- és vendéglátóipari szakkiállításán, a Sirhán a Közétkeztetési Szakácsversenyt, aminek idei versenyfogása a lecsó volt. A versenyt a tizenkét induló csapat közül a Hungast Pécs nyerte meg, akik egyben megkapták a Metro leginspirálóbb menünek járó díját is. A főzés előtt a friss alapanyagokat a Metro kitelepült zöldségpiacáról válogatták össze a séfek.
Neves séfek köszöntek el eddigi munkahelyüktől
Távozik a Larusból Várvizi Péter, Takács Lajos a Nebuta és a Kobuta éttermektől köszönt el. Egyelőre nem tudni, hol folytatják a neves séfek.
Indul egy új étteremlánc Budapesten
Kantin márkanéven új, prémium irodai étteremhálózat kiépítésébe kezdett Szini Béla, a Pomodoro egyik tulajdonosa Hegyi Attilával, az Albatros Catering és a Pastel étterem tulajdonosával közösen.
A Michelin exigazgatója tesztelte idén a hazai éttermeket
Véget ért a Dining Guide éttermi tesztelése. Kevesebb, mint egy hónap múlva kiderül, melyek Magyarország legjobb éttermei.
Ő nyerte a Bocuse d’Or magyar döntőjét
Február 5-én lezajlott a Bocuse d’Or hazai döntője, amelynek a Sirha Budapest adott otthont. A versenyt Veres István, a Babel étterem séfje nyerte, ő képviselheti Magyarországot az észtországi európai válogatón.
Megvan, ki képviselheti hazánkat az Ifjúsági Szakács Világbajnokságon
Lendvai Levente, az Arany Kaviár fiatal séfje képviselheti hazánkat szeptemberben, a Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020. elnevezésű, Párizsban megrendezésre kerülő Ifjúsági Szakács Világbajnokságon.
Reggeli kávé, finom süteménnyel
A 150 éves Auguszttal a Sirha kiállításon, a Progast standján.
A Textura cukrászai nyerték az idei Desszert Versenyt
A Sirha Budapest szakkiállításon negyedik alkalommal rendezték meg a Desszert Versenyt, ahol a cukrászok három kategóriában alkottak.
Csaknem 100 százalékos pontossággal képesek kiszagolni a kutyák a citrusféléket sújtó kórt
Csaknem 100 százalékos pontossággal képesek kiszagolni a citrusféléket sújtó sárgasárkány-kórt (huanglongbing, HLB) a speciális feladatra kiképzett keresőkutyák - derült ki az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) publikált új tanulmányból.
A fejes káposzta lett a kötelező zöldséghozzávaló a Bocuse döntőn
A fejes káposzta lesz a szerdai Bocise d'Or verseny kötelező zöldséghozzávalója, ezt az alapanyagot mindenképpen fel kell használni a döntősöknek a versenyfogások elkészítésekor.
Amikor a kék zöldre vált
Fenntarthatóság, innováció: kevesebb elpazarolt papírral készülő új termékkel rukkolt ki a TORK a Sirhán - a nyitónapon a sajtó képviselőinek is bemutatták.
Étterem üzemeltetés pályázati felhívás
A CPI Hotels Hungary Kft., mint kiíró nyílt pályázati felhívást tesz közzé a Budapest, V. kerület, Mérleg utcában nyíló szállodáiban lévő étterem, reggeliztetők és bárok bérleti formában történő, hosszú távú üzemeltetésére.
Magyar pionírok a világ gasztronómiájában
Büszkék vagyunk tudósainkra és feltalálóinkra, de kevesen tudják, hogy a konyhaművészetben is sokat köszönhet nekünk a világ. Magyar tudós terjesztette el a szóját a nyugati világban, magyar gróf honosította meg a szőlőt és a bort Kaliforniában, és magyarok játszották a főszerepet az amerikai csúcsgasztronómia kialakulásában. Összeállításunkban magyar 6 étel- és italúttörőt mutatunk be.
Csirkével újít a Zing-alapító
Rákanyarodik a csirkézők piacára a Zinggel már bizonyított Susánszky Ádám. A burgerező szépen robog előre, sikerült elindítaniuk a franchise-rendszert, és már egy vidéki étterem átadása is a rajtvonal felé kúszik, de közben az alapító kicsit háttérbe vonul, és új receptet próbál Budán: csirkézőt nyitott Crunchy néven - írja a Forbes.hu.
3 érdekesség a furmint világnapja alkalmából
Immár harmadik éve ünnepeljük február elsején a furmint világnapját, mely az első magyar szőlőtípushoz rendelt nemzetközi ünnep. Ennek alkalmából az IMO – Time for wine 3 érdekességet gyűjtött össze a tokaji borvidék csúcsgasztronómiában is helytálló fő fajtájának.
Egy hónap múlva kezdődik a Konyhakiállítás 2020
Kevesebb, mint egy hónap múlva, február 28-án nyit a Konyhakiállítás 2020 a legújabb trendekkel és konyhatechnológiával.
Nőtt a Varga Pincészet minőségi borai iránti kereslet a tavalyi évben
Több mint tíz százalékkal több bort adtak el tavaly a Varga Pincészetnél, mint egy évvel korábban. Ezen belül a prémium kategóriás borokból származó bevétel növekedés elérte az ötven százalékot, ezekből mintegy 800 ezer palackot értékesítettek.
Innováció esetén az ár meghatározó. Jön a Cornella
Egyre gyorsabban törnek be Magyarországra a nemzetközi kávés trendek, mivel a Pannon Kávé minden évben nemzetközi szakkiállításokról hozzá el az országba a legújabb termékeket. (X)
Az étterem neve változik, de a barbecue örök!
Nevet változtat és misszióvá szélesíti elkötelezettségét az amerikai barbecue iránt a Kiss Dávid vezette pesti étterem. Ezt jelentették be a csütörtöki sajtótájékoztatón az immár Rub & Roll Barbecue étteremben.
A klímaváltozás átrendezheti a világ bortérképét
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – az amerikai tudományos akadémia folyóiratában megjelent tanulmány szerint.
Negyedik alkalommal rendezik meg a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítást
Idén negyedik alkalommal rendzeik meg Budapesten február 4-6 között a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítást.
A Sirha METRO-standjáról érkezik a "titkos zöldség" a Bocuse döntőre
Hamarosan kezdődik az év legkiemelkedőbb élelmiszeripari és HoReCA szakkiállítása. Első nap a Bocuse d’Or hazai döntősei a METRO közel ezer négyzetméteres standjának piacáról válogatják össze az versenyfogásaikhoz a friss alapanyagokat, és ekkor derül ki az is, hogy az öt, eddig titokban tartott zöldség közül melyik lesz az, amit kötelezően használniuk kell a verseny során. A látványos főzőbemutatók, borkóstolók és a HORECA szektornak szóló digitális és egyéb előremutató megoldások bemutatója mellett a METRO biztosít alapanyagokat a Közétkeztetési Szakácsversenyhez és a fiatal séfek Chaine des Rotisseurs versenyének is.
Itt a magyar Bocuse d’Or döntő versenyzési sorrendje
Február 5-én, a Sirha Budapest 2020. keretein belül kerül megrendezésre a Bocuse d’Or magyar döntője. Mint mindig, most is óriási a tét: a győztes csapat képviselheti hazánkat a tallinni európai válogatón, 2020 májusában.
Új ügyvezető a Gundelben
2020. február 1-től Polyák Norbertet nevezték ki a Gundel Kft. ügyvezető igazgatójának. A szakember az elmúlt egy évben ügyvezető igazgatóhelyettesi pozíciót töltött be az étteremben. Peter Knoll, aki eddig a Hilton Budapest és a Gundel igazgatója is volt, a jövőben a Hilton Budapest szállodaigazgatói feladataira koncentrál, ahol idén jelentős fejlesztések zajlanak.