Gasztro
Nyitnak az éttermek Romániában
Romániában szeptember elsejétől a koronavírus-járvány megfékezését célzó egészségügyi óvintézkedések betartása mellett lehetővé teszik a vendéglátóhelyek beltéri részeinek megnyitását, jelentette be Klaus Iohannis államfő.

2020 – Egy kivételes évjárat
Ebben az évben a Budapest Borfesztivál korlátozott méretben, de magas színvonalú eseményen fogadja elkötelezett rajongóit szeptember 10-13. között a Budavári Palota Hunyadi udvarában. Budapest egyik legimpozánsabb környezetében prémium borokkal és pezsgőkkel, valamint csúcsgasztronómiával, kényelmes pihenőszigetekkel, lounge hangulattal várják a borkedvelőket egy felejthetetlen nyár végi élményre.
Lassan talpra áll a vendéglátás
A kereskedelemben és a vendéglátásban az online pénztárgépek adatai szerint az újranyitás után egyre inkább élénkül a kereslet - mondta a Izer Norbert adóügyi államtitkár a Magyar Nemzetnek, hozzátéve: a forgalomnövekedés, a béremelkedés, a munkahelyek számának alakulása és az ütemesen érkező állami bevételek együtt azt mutatják, hogy hatékony volt a válságkezelés.

Egyre tudatosabban választunk csomagolóanyagot
A Falatozz.hu országos ételrendelő portál Falatozz Zölden! Programjának keretében felmérést készített arról, hogy a zöld szemlélet hogyan jelenik meg a fogyasztói szokásokban az online ételrendelés során. A túlnyomó többség már fontosnak ítéli, hogy az éttermek környezetbarát csomagolásban szállítsák ki a rendelést, de még sok a bizonytalanság a csomagolóanyagok szelektív hulladékgyűjtése területén.
Itt lesz a Michelin Guide novemberi gálája
November 20-án hallat magáról újra élőben is a neves étteremkalauz. A 2021-es Michelin Guide Spain & Portugal bemutatójára Madridban kerül sor – nem megriadva a járvány által egyik leginkább sújtott ország jelentette helyszíntől. Gwendal Poullennec, a kalauz nemzetközi igazgatója a világhelyzetre való tekintettel méltányos elbírálást ígér - írja a Dining Guide.

Pékbisztró nyílt a Káli-medence szívében
FRISSÍTVE Izgalmas gasztrokombó nyílt augusztus 20-án Kővágóörsön: az Andriska Pékbisztró pékség, amely kávézó és reggeliző egyben. Igény van rá, már első nap kígyózó sorok vártak beboccsátásra a bejáratnál.
Nyolcadszor szerveznek Sajtmustrát
Az esemény egy sajtversenyből és egy szakmai konferenciából áll.
Tele vannak műanyaggal a tenger gyümölcsei
Tengeri eredetű élelmiszerek műanyagtartalmát vizsgálták meg Ausztráliában. Nem túl örömteli az eredmény.

Már kóstolható az Ország Tortája
A verseny idei győztesét már korábban kihirdették, szerdától az ország több száz cukrászdájában lehetőség van megízlelni a különlegességet. Most eláruljuk Füredi Krisztián cukrászmester alkotását: itt a Curiositas torta sikerének titka.

Ismert brandek a bajban lévő Horeca-szektort támogatják
Termékcsomagokkal segítik a Horeca-szereplőket, a cél a koronavírus kárainak enyhítése.
Sikeres a vendéglátóhelyek megmentésére indított akció
Már az első héten tíz és félmillióan csatlakoztak az egyhónapos Eat Out to Help Out – “Egyen étteremben és segítse a vendéglátást” programhoz, amit a brit kormány a hazai éttermek támogatására indított. Az augusztusi kampánnyal a szektor élénkítését szeretnék elérni - írja a Dining Guide.
Öt változás az éttermi szegmensben a covid miatt
Öt változás, amit a pandémia az éttermi élményekkel tett. A Forbes.hu összeállítása alapján.
Most már bárki palacsintázhat Gyulán is
A palacsinták királya várja péntektől a látogatókat a kolbász és pálinka hazájában: Gyulán nyitotta második franchise éttermét a Creppy.
A fesztivál elmarad, de senki nem marad kürtöskalács nélkül
Kürtőskalács Fesztivál helyett Tematikus kürtőskalács-hétvégékkel készül az erdélyi finomság rajongóinak a Vitéz Kürtős csapata
Így hasznosították újra az eladatlan sört
Biogázt termeltek a koronavírus-járvány idején eladatlan, lejárt sörkészletből Ausztrália egyik szennyvíztisztítójának energiaellátására.
Mégsem lesz Séf Fesztivál Tihanyban
A koronavírus ezt a gasztrofesztivált sem kímélte.
Kávékapszulákat vezet be az OMV
A legnépszerűbb kávégépekkel kompatibilisek a termékek.
Kimagaslóan jó szüretet vár idén a Hilltop
Az elmúlt évtized egyik legjobb minőségű termésére számít idén a neszmélyi Hilltop borbirtok.
Az Opera Gin megint bezsebelt egy aranyat
A szakma legrangosabb nemzetközi versenyének számító londoni IWSC-n, kiemelkedően magas pontszámmal aranyat nyert az Opera Gin Budapest.
Apátság söre
Pannonhalma és a Pannonhalmi Főapátság legújabb színfoltja a saját sörfőzdéjük.
Erre senki sem számított
Veres István otthagyja a Babel konyháját.
Megharcoltuk a pálinkaszabadságharcunk
Magyarország következetesen kiállt amellett, hogy a saját célra történő pálinkafőzés adómentes legyen, és ez most megvalósulhat uniós szinten is – tájékoztatta Tállai András a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t.
Valami mást
Olasz borsor mellé magyaros ételek? Kóstoltuk, és nagyon bejött a GondozóKert Kávézó borteraszán, Balatonarácson, augusztus első szombatján.
Balatonfüredi borhetek: nyitva
Megnyitották a balatonfüredi borheteket, a rendezvényen a borászok támogatását célzó 1,8 milliárd forintos támogatási csomagot jelentett be Nagy István agrárminiszter.
Nyitott pince napok Erdőbényén
Idén augusztus 14-16. között kerül megrendezésre Erdőbényén a már ismert háromnapos esemény: a Bor, mámor, Bénye.
Töltse ki! Nyerje meg!
Vegyen részt pár perces kérdőíves felmérésünkben, és nyerjen egy Saeco Lirika automata kávégépet 6 hónapos magánhasználatra!
Új támogatás a vendéglátásra termelő borászok számára
2020. augusztus 10-24. között nyújthatják be igényüket átmeneti támogatásra a HORECA szektorban és a borturizmusban érintett bortermelők a 38/2020. (VII.30.) AM rendelet és a 83/2020 (VIII.3.) Kincstári közlemény alapján.
Háttérinfók egy gasztrofesztiválról, amely idén nyáron kivételesen nem marad el
Szinte már hírértéke van annak, ha idén nyáron egy fesztivált megtartanak. Ilyen az első Séf Fesztivál Tihanyban, amelynek augusztus 20-23 között lesz a premierje.
Kampány indult a bécsi kávéházak megmentéséért
A bécsi gazdasági kamara (WKÖ) kampányt indít az alacsony forgalmú és veszteségesen működő kávéházak megmentése érdekében.
Idén rozmaringos-krumplis a leginnovatívabb kenyér
Kihirdették a Magyar Pékszövetség hagyományos kenyérversenyének kategóriagyőzteseit, a Szent István-napi kenyeret és 2020 leginnovatívabb kenyerét.
Idén a Szentivánéji álom nyert
Ezúttal nem Shakespeare ötfelvonásos vígjátékáról van szó, hanem egy ilyen nevű finomság nyerte az idei Magyarország Cukormentes Tortája versenyt.
Szesztartalmú italt dob piacra a Coca-Cola
Topo Chico Hard Seltzernek hívják az italt.
Idén sem hallgatnak a bárányok
Augusztus 7-8-án bárányhúst népszerűsítő Bárány napokat tartanak, agrár- és turisztikai szereplőkkel megalakul a Gasztronómiai Kulturális Unió Klaszter, a juhtenyésztők kétféle támogatást is igénybe vehetnek - egyebek közt ezekről volt szó a Juh- és Kecske Terméktanács sajtótájékoztatóján hétfőn, Balatonszemesen.
Topkoktélok az A38 hajó teraszán
Augusztus elejétől egyedülálló koktélbár az esti bulira hangolódáshoz Budapest egyik legkülönlegesebb szórakozóhelyén, az A38 Hajó teraszán.
Új üzemeltetője lesz a Spoon the Boatnak
A gasztronómia-vendéglátás, rendezvényszervezés és hotelüzemeltetés területén működő, 28 éves múlttal rendelkező cégcsoport vezetőivel a jelenleg zárva tartó állóhajó tulajdonosai a napokban hosszú távú bérleti szerződést kötöttek.
Megaborhamisító hálózatot buktattak le
Európán átívelő borhamisító bűnszervezetet lepleztek le a spanyol hatóságok.
Gálánsak, tízszázalékosak, fösvények
Divat még a tízszázalékos borravaló, vagy a magyarok leszoktak erről is? Kiderül a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített friss felmérésből.
Titkos kert nyitása Budán
Ahol még a legkínzóbb kérdésre is fény derül: miért éppen "aMajomhoz" névvel illették?
Elfelejtheti a hűtött-fűtött teraszokat Franciaországban
A környezetvédelmi miniszter egyenesen ökológiai aberrációnak nevezte a megoldást, hogy lényegében hűtsék és fűtsék az utcákat.
Sztárséf a BDPST csapatánál
Neves kreatív séfet igazolt a BDPST Hotel Management Zrt.. július 29-től kezdve Litauszki Zsolt személyében.
Séf Fesztivál Tihanyban
Széll Tamás, Segal Viktor, Wolf András és Varju Viktor - ők azok, akik az augusztusi hosszú hétvégén főznek majd Tihanyban. Az idei egyetlen gourmet gasztrofesztivál helyszíne a Belső-tó.
Csúcsfagyik érkeztek a Káli-medencébe
Nem is egy hazai "fagyiguru", hanem egyszerre mindjárt kettő kínálja toptermékeit egymástól alig pár kilométerre.
Új gasztrohelyszín kombó Miskolcon
Megnyitotta kapuit Miskolc új gasztro- és rendezvényhelyszíne, a Creppy Palacsintaház.
A jó nap mindig egy tökéletes reggelivel kezdődik
Ezért a pandémia okozta lezárásokat követően, amint lehetett, újra indult az élet a KIOSK-ban, ahol ezentúl reggelenként is várják vendégeiket.
Szállodai lakosztályból étterem
A Sacher szállodalánc salzburgi egységébe is bevezeti a Bécsben már sikerrel alkalmazott séparée étterem kezdeményezést.
Uniós védettséget kaptak a Csopaki borok
Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyarországi Csopak, vagy Csopaki név alatt termelt borok felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések (OEM) nyilvántartásába - közölte az uniós bizottság.
Megjelent az idei Balatoni Gasztrotérkép
A mostani nyár főként a belföldi utazások jegyében telik, amihez segítség a Balatoni Gasztrotérkép legfrissebb kiadása.
Itt az VinAgora borverseny győzteseinek teljes listája
Rekordszámú nevezéssel, kiváló bírálók munkájával zajlott hazánk egyetlen nemzetközi borversenye.