Ro_gasztro cikkek
Levendulára kávézaccot? Mi mást?
Egy új együttműködés keretében a Pannonhalmi Főapátság levendulamezőin hasznosítják újra a használt Nespresso kapszulákból kinyert kávézaccot. És már látható is a különleges együttműködés eredménye: most virágzik a levendula.
Külföldi sztárséffel kalapozott a Magyar Bocuse d’Or Akadémia
A napokban lezajlott a Magyar Bocuse d’Or Akadémia fundraising estje, amely bizonyára életre szóló élmény marad mind az alkotóknak, mind a vendégeknek.
Egy falatnyi zene: megnyílt a Café Liszt
Ízekben „megszólaló" zenét alkotott a Chez Dodo az Aria Hotel étterme számára.
Ez ma a legjobb magyar gyümölcsalapú ital
Az egyik legrangosabb nemzetközi versenyen, a World Liqueur Awards 2022-n „A legjobb magyar gyümölcsalapú ital” díjat, valamint a Design kategória ezüstérmét nyerte el a prémium minőségű, gyógynövényes meggylikőr, a Woman Spirit - tájékoztatta lapunkat az ital készítője.
Z generáció, bolygónk megmentése, ökolábnyom, éttermi SEO
Június 16-án a METRO meghívására a budaörsi METRO Gasztroakadémián vettünk részt a HoReCa-szektort megcélzó szakmai fórumon, ahol a meghívott előadók más-más szemszögből mutatták be a közös hívószót: a fenntartható gasztronómiát. Díjátadással zárult a program, hagyományteremtő szándékkal.
Ebben biztonságosan szállítható a forró étel is
Stabil bioműanyagot hoztak létre vaníliakivonatból, ami ráadásul pillanatok alatt lebontható.
Felmérés: a zöldülő vendéglátóiparról
Bár az elmúlt időszak nem volt könnyű a vendéglátóipari cégek számára, az Indepack Kft. friss kérdőívének válaszai szerint, sokan választottak fenntartható megoldásokat.
Új F&B igazgató az Ensana margitszigeti házaiban
Lőrincz Dániel személyében új F&B igazgató vezeti az Ensana két margitszigeti szállodájának vendéglátó részlegét.
Egy újabb tetőbárral bővül a budapesti hotelkínálat
A Hard Rock Hotel Budapest március óta várja vendégeit a belvárosban a lánc első közép-európai szállodájában. Június közepétől már a város felett koktélozva is átélhetjük a Hard Rock Hotel életérzést és élményt, ugyanis megnyílik a Roxy Rooftop Lounge, a hotel új, modern és elegáns tetőterasza Budapest szívében.
Visszatér a magyar sörforradalmat elindító Főzdefeszt
Hat év szünet után, június közepén, a régi helyszínen vissza tér az első magyarországi kézműves sörfesztivál, a hazai sörforradalom meghatározó rendezvénye, a Főzdefeszt.
Gyümölcs vagy zöldség a dinnye?
Talán kevesen tudják, hogy ez az édes, piros gyümölcs legbelül súlyos identitászavarral küzd. Míg az emberek jó része gyümölcsként hivatkozik rá, mások állhatatosan zöldségnek titulálják.
Finom - és pont: Vkuszno - I tocska
Ez A McDonald's helyén megnyíló orosz hamburgerlánc elnevezése.
Már Siófokra és a népszerű bulihelyszínre is szállít a Wolt
Nyári élményeinknél sem kell nélkülöznünk a hétköznapokban már bevált kényelmi szolgáltatásokat.
Nemzetközi borversenyt alapít a Winelovers
Winelovers Wine Awards néven nemzetközi borszakmai elismerést alapít a Winelovers; a június 20-22-re meghirdetett borversenyt nagyközönségnek szóló programok is kísérik a Continental Hotel Budapestben.
Nyit az orosz McDonald's utód
Új névvel, logóval és tulajdonossal, de lényegében változatlan étlappal nyitnak vasárnaptól az ukrajnai orosz háború előtt a McDonald's-lánchoz tartozó éttermek Oroszországban.
Megszületett a magyar szakácsok eredménye a világdöntőn
A Global Chefs Challenge az a verseny, ahol a világ legjobb szakácsai találkoznak azért, hogy megmérettessenek három versenykategóriában: a Global Chefs Challenge-ben, a Global Pastry Chefs Challenge-ben és a Global Young Chefs Challenge-ben. Idén Abu Dhabiban tartották a világversenyt.
Megújult a badacsonyi Tilia borvendégő
Új koncepcióval és új csapattal kezdi a nyarat a 125 éves, badacsonyi Neptun Hotel étterme, a Tilia Borvendéglő. A kínálat a magyaros, századelőt idéző ízeken és a hozzájuk illő, kis helyi pincészetektől származó badacsonyi borokon alapul. A tulajdonosok az egyszerű, letisztult ízek mellett a hely szellemi örökségének ápolására is nagy hangsúlyt fektetnek.
A badacsonyi borvidék signature tétele 10 pincészet kínálatában
Kéknyelű Zsendülés néven 10 helyszínen várják a borszerető érdeklődőket június 17-19. között.
Először nyert magyar olaszrizling platinaérmet
A világ egyik legtekintélyesebb borversenyén olaszrizling fajtaborként először nyert platina elismerést a Zelna Borászat 2021-es olaszrizlingje.
Friss kutatás a magyarok kávézási szokásairól
Kiderült, naponta átlagosan két kávét isznak a magyarok, és ezek közül az egyiket biztos az otthonukban.
A svédek és a vendéglátás
Egyszerű reddit-bejegyzésnek indult, ám óriási vihart kavart Svédországban az a történet, amelyben egy férfi leírta, mennyire nem vendégszeretőek a svédek.
Gourmet fesztivál a debreceni Nagyerdőben
Magyarország első természetvédelmi területén, a Nagyerdőn és a Békás-tó partján szuper gasztronómiai rendezvény részesei lehetnek a vendégek július 1-3. között.
Felszökött az olasz fagyi ára
Több mint tizenegy százalékkal drágult a tölcséres fagylalt ára az Istat, olasz statisztikai hivatal szerint, amely a nyári kánikula beköszöntével közölte az egyik legtöbbet fogyasztott olaszországi élelmiszerre vonatkozó adatokat vasárnap.
Saját márkás termékek szakkiállítása Amszterdamban
A világ egyik legjelentősebb, saját márkás termék gyártóit és forgalmazóit célzó kiállításán, a PLMA „World of Private Label” rendezvényen május 31. és június 1. között az AMC már 14. alkalommal szervezett közösségi nemzeti standot a magyar élelmiszerágazat gyártói számára.
Bor- és pezsgőfesztivál debütál a pesti Szabadság téren
I. Belvárosi Bor & Pezsgő Fesztivál és Junibor Ünnep a budapesti Szabadság téren, június 2-6. között.
Pannon csúcsborok kóstolója
Ismét kiválasztották a Pannon Borrégió borválogatottját, azt a huszonöt bort, amelyek a következő évben a Top25 kitüntető címet és matricát viselhetik.
Húsok, halak grillen és barbecue-ban
Folytatjuk vállalkozásunkat, amelynek során a METRO szakértői csapatával közösen olyan témákat, kérdéseket járunk körbe, amelyek aktuálisak, és megválaszolásával segítjük a szakmát a megfelelő megoldás kiválasztásában. A közelgő nyár vitathatatlan szabadtéri főszereplői a grillezés és a BBQ – most erről lesz szó. (X)
Örülnek a balatoni vendéglátósok, ha 2020 forgalmát elérik
Több dél-balatoni vendéglátó üzletben is nehézséget okoz a szakképzett munkaerő hiánya, és a július elsejétől előírt adatszolgáltatási kötelezettség.
Új magyar séftehetséget fedezett fel a Michelin Guide
Kollár Endréről és a St. Andrea Restaurantról jelent meg cikk a magazinban - tájékoztatta lapunkat az étterem.
Helyi vezető került a magyarországi METRO igazgatóságába
Tóth-Korom Péter váltja június 1-től a METRO magyarországi áruházláncának vezérkarában francia kollégáját, Philippe Ernault az értékesítési igazgatói poszton; így helyi vezető kerül a vállalt igazgatóságába. A korábbi igazgató a METRO AG Store Fulfilment Operations alelnöki pozícióját veszi át - tájékoztatta lapunkat a vállalat.
Worldchefs: összeszedetten versenyeztek a magyarok
Az Abu Dhabiban megrendezett Worldchefs kongresszuson a Top 16 ország szakács párosa méri össze tudását. A kétnapos szakács világdöntőben Magyarországot Adamek Balázs és Kocsis Marcell képviselte, akik a verseny első napján szerepeltek - tájékoztatta lapunkat az MNGSZ.
Bakancsos bortúrák várják Badacsony szerelmeseit
Idén is elindult a Badacsony Borközelből túrasorozat a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület szervezésében. De folytatódnak a szakvezetett bakancsos élménytúrák is.
Itt a legjobb alternatív vendéglátóhelyek listája
Világbéke, Buja Disznó, Digó Pizza - csak néhány a legfrissebb toprangsorból.
Digitális újdonságokkal várja a családokat a Gundel Kert
Érintésmentes kávéházi és éttermi, továbbá gyermek-, és kutya étlappal csábítja a vendégeket a megújult Gundel Kert.
Magyar szakácsok a világdöntőben
Abu Dhabiban. A döntő ma, azaz kedd reggel kezdődik.
Bezárt Gianniék budai étterme
Egy évet sem élt a Terra, de Gianni Annoni résztulajdonos és Haraszti Zsolt executive chef új helyen folytatja.
Egyre nehezebb a vendéglátás közkatonáinak
Könnyű a sztárséfeknek: fine dining menünél nincs költséghatár. Bezzeg, ha egy szoros keretből kellene sütni-főzni – jegyzete meg egy ismerősöm, amikor szóba hoztam a témát.
Zircről kerül ki az EKF söre
A Zirci Ciszterci Apátság manufaktúrájában fogják gyártani a Veszprém-Balaton 2023 programsorozat italát, ahol a sörfőzés hagyománya az 1700-as évekre nyúlik vissza.
Lélekemelő imázsfilm a magyar borkultúráról
A 19. és 20. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borkultúráját az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen együttműködésében készített új rövidfilm. „A magyar bor archív filmje" méltó módon állít emléket gazdag borkészítési hagyományainknak, látványos filmtechnikai bravúrokkal megelevenítve régmúlt idők életképeit.
Közeleg a gin ünnepe
És méltóképp lehet megünnepelni június 10-12. között a Bálnában. Ahol bohókás borókás változatot is kóstolhat.
Ínyencparadicsom, az örökség jegyében
Mi szem-szájnak ingere, bemutatkozott a hétvégén a Millenárison: a Gourmet Fesztivál két év szünet után ismét felvonultatta a magyar gasztronómia színe-javát. Már pénteken élénk volt az érdeklődés, bár ekkor még inkább a szakmabeliek jöttek, hogy meglessék, hol tartanak, mit kínálnak a kollegák, míg a többi napon a nagyközönségé volt a főszerep.
Etikus kávézó nyílt Óbudán
Etikus, és fenntartható módon beszerzett kávékülönlegességeket kínál Óbuda legújabb kávézója, a Daisuke Café & Wine, amelynek megnyitóján Litkai Gergely humorista, a fenntarthatóság elkötelezett híve is részt vett - tájékoztatta lapunkat a kávézó.
Most már biztos: lebontják Buda egyik ikonikus vendéglátóhelyét
A Márványmenyasszonyról van szó: az épületre ugyan tavaly sikerült ideiglenes védelmet szerezni, ám építészeti értékek hiányában műemléki védettséget nem kaphatott, így kiadták rá a bontási kérelmet.
Kinyitott a Kismező a Nagymezőn
Divatos small plate-koncepcióval nyílt meg az új gasztrohely a turisták által is szívesen látogatott Nagymező utca elején, a Pesti Disznó helyén.
Ezzel számoljon idén a dinnyebeszerzésnél
Hatalmas drágulás várható, mivel a termelési költségek nőttek, a termőterület pedig tavaly óta jelentősen zsugorodott.
Megszűnik a szakács- és cukrászképzés Balatonfüreden
Megszűnik szeptembertől a Balatonfüredi Szent Benedek Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium cukrász és szakács képzése, a diákoknak Veszprémbe kell járniuk.
Balatoni borászok közös kóstolója a tó közepén
Bemutatták a – balatoni borászatokat és vendéglátó vállalkozásokat tömörítő - Balatoni Kör egyesület „Kóstold Körbe!” kiadványát, sétáló borkóstoló kíséretében, a Szántód és Tihany között közlekedő kompon.
Összeállt a S.Pellegrino Young Chef Academy verseny regionális zsűrije
A verseny horvátországi regionális döntőjén a térség öt ismert séfje bírálja a délkelet-európai és mediterrán régió fiatal tehetségeinek ételeit.