Az Egri Csillag Weekenddel indul a fesztiválszezon Egerben

Az Egri Csillag Weekenddel indul a fesztiválszezon Egerben 

Április 28-a és május 1-e között ismét borkedvelők és borászok töltik meg az egri Dobó teret, hogy megkóstolják az Egri Csillagok új, 2021-es évjáratát. A bortípus legismertebb, classicus tételeinek legfrissebb borait ugyanis ilyenkor, tavasszal mutatják be az egri borászok.
Pörög a húsvéti bárányok exportpiaca

Pörög a húsvéti bárányok exportpiaca 

Tolna megyében most a nagyobb súlyú állatokat keresik, ebből viszont kevesebb van, mint amire igény lenne. A felvásárlási árakkal elégedettek az állattartók, bíznak abban, ez az ár húsvét után sem lesz kevesebb.
Ismét kávéillat lepi el a Millenárist

Ismét kávéillat lepi el a Millenárist 

Egy év kihagyás után, április 9-10-én ismét a Millenárison zajlik a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a tizenkettedik KávéBár Bazár. A látogatók a belépőjegy megvásárlásával korlátlanul kóstolgathatnak harminc kiállító termékeiből - tájékoztatták lapunkat a szervezők.
Stuttgart már készül az őszi südback szakvásárra

Stuttgart már készül az őszi südback szakvásárra 

A südback szakkiállítás idén októberben lehetőséget kínál Stuttgartban, hogy a megszokott, élő formában találkozhassanak azok a szakemberek, akiknek szívügyük a pékségek és cukrászdák világa - tájékoztatta lapunkat az Interpress, a Messe Stuttgart magyarországi képviselete.
Régi szőlőfajtákból készített mai borokkal nyit az N28 terasza

Régi szőlőfajtákból készített mai borokkal nyit az N28 terasza 

Három napon át igazi bortörténelmet kortyolhatnak a borhoz értők Pest egyik most nyíló borteraszán.
Érkezik a Michelin Guide Dubajba

Érkezik a Michelin Guide Dubajba 

Az első gasztrokalauz által ajánlott dubaji helyeket 2022. júniusában mutatják be.
A Hell döntése Bruce Willis bejelentésére

A Hell döntése Bruce Willis bejelentésére 

Múlt héten vált hivatalossá, hogy Bruce Willis visszavonul a filmezéstől, ugyanis afáziát diagnosztizáltak nála. (Ez agyi sérülés következtében létrejövő beszédzavar.) A hírre a Story magazinon keresztül reagált a Hell, amely magyar márka már évek óta a színésszel dolgozik a kampányaiban, és nemrég jelentették be a következő két éves együttműködést.
Már elérhetők a friss, tavaszi növényházi zöldségek

Már elérhetők a friss, tavaszi növényházi zöldségek 

Már elérhetőek a hazai üzletek polcain a magyar termesztésből származó friss tavaszi zöldségek. – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A növényházakban megtermelt paradicsom, paprika, uborka és salátafélék vitamin tartalma és élelmiszeregészségügyi biztonsága egyaránt igen magas, ráadásul a friss magyar áruk mind ízben, mind frissességben felülmúlják az importot.
Ismét megnyitott az idén 40 éves Pierrot

Ismét megnyitott az idén 40 éves Pierrot 

Két év zárva tartás után pénteken újra megnyitott a Pierrot étterem a Budai Várban - tájékoztatta lapunkat a tulajdonos Zsidai Csoport.
Újabb ikonikus étterem húzza le a rólót

Újabb ikonikus étterem húzza le a rólót 

Az elmúlt években nehéz időszak köszöntött a vendéglátásra, sok minőségi hely zárt be örökre. Most Bíró Lajos étterme, a Vendéglő a KisBíróhoz csukja be kapuit.

Új magyar desszerttel lépnénk ki a világ elé 

A kategóriagyőztes desszert a Gróf Széchenyi Család Alapítvány hozzájárulásával és támogatásával használhatja a Széchenyi nevet.

Irányváltás: “lecserélik” az olajat 

Az Ukrajnában zajló katonai konfliktus és az Oroszországgal szemben érvénybe léptetett szankciók nagy felfordulást okoztak a piacokon, többek között a nyersanyagoknál is. 

Felmérik a szupermarketek műanyaghasználatát 

A Greenpeace Magyarország megkereste a 9 legnagyobb szupermarketláncot Magyarországon, hogy megvizsgálja a műanyaglábnyomukat.

Tork: megoldás a járvány és a háború okozta papírválságra 

Az ellátási láncok elapadása miatt hiány alakult ki újrahasznosítható papírból. A kihívásra adott válaszokról – például az ital- és élelmiszercsomagoló kartonok begyűjtésének és újrafelhasználásának hatékonyabbá tételéről, és a papír kéztörlők visszagyűjtésének szemléletformáló erejéről is beszélt Nagy Géza, az Essity Hungary Professional Hygiene divíziójának kereskedelmi igazgatója a Tork március 23-án, a SIRHA Budapest kiállítás keretében megtartott sajtóeseményén.  

Veszélyben a fish and chips 

A britek egyik imádott fogását, a fish and chips-et kínáló büfék az ukrajnai háború miatt hamarosan bezárhatnak.

Ez az új magyar gin már nemzetközi sikereket arat 

Megérkezett az új magyar gin, rögtön két nemzetközi díjjal, még azelőtt, hogy egyáltalán megkóstolhattuk volna bármelyik kedvenc bárunkban. A spiritek szakértőitől érkező méltatás mellett az is vonzó lehet a Gay Hussar-ban, hogy natúr és sipping ginről beszélünk. Vagyis ez a fűszeres ital akár önmagában, jégkockával is kortyolható, nem muszáj tonikkal vagy egyéb italokkal összehozni. És ki ne szeretné néha rövidebben inni a kedvenc italát? Minden szempontból formabontó és a története sokkal szerteágazóbb, mint elsőre gondolnánk - tájékoztatta lapunkat a Socially.

Magyar csapat indul a Pizza Világbajnokságon 

A pizza készítésében az olaszok verhetetlenek, ezért is rendkívüli vállalás és kihívás, hogy a 2022. április 5-7. között Olaszországban, Pármában megrendezésre kerülő Pizza Világbajnokságon magyar csapat is indul, ráadásul mindegyik verseny-kategóriában:klasszikus pizza, serpenyős pizza, pizza lapáton pizza, gluténmentes pizza vállalták a megmérettetést.

Tovább bővült a GEOfood védjegyhasználók köre 

Újabb, a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark területén működő őstermelők és vállalkozások vehették át a GEOfood nemzetközi helyi termék védjegyről szóló oklevelet 2022. március 30-án a Nógrád megyei Önkormányzat dísztermében. A díjakat a Novohrad-Nógrád Geopark geológusa, Prakfalvi Péter, valamint Nógrád Megye Önkormányzatának jegyzője, Bagó József adta át.

Nem lesz több műanyagzacskó az Auchan-ban 

Húsvét után eltűnik az Auchan hazai áruházaiból a zöldség-gyümölcs, illetve a pékáru leméréséhez és hazaszállításához használt műanyagzacskó.

A szemetelés ellen indított kampányt a norvégiai McDonald's 

A cég többféle felületen próbálja rávenni a fogyasztókat, hogy pontosan oda dobják a hulladékokat, ahova azok valók.

A Tokaji a legolcsóbb borvidék 

A magyarországi borrégiók közül a Balatoni borrégióban a legdrágábbak a szőlőültetvények és az ingatlanok; itt csaknem 3 millió forintba kerül átlagosan egy hektár szőlő, a lakóingatlanokért pedig a Balatonfüred-Csopaki borvidéken kellett a legtöbbet, négyzetméterenként csaknem 660 ezer forintot fizetni tavaly - közölte a Takarék csoport az elemzői által összeállított Takarék Index adatait csütörtökön az MTI-vel.

Visszaváltható borosüveg lehet az új trend a multiknál  

Egy friss tanulmány szerint Európában a különböző termékek csomagolásának 36 százalékát teszi ki a szilárd települési hulladék. Ennek egy része a borágazatban használt egyszer használatos üvegpalack, amelynek környezeti hatása a többi csomagolással összevetve sokkal nagyobb.

Luxusétel lett a sült krumpli, lekerül az étlapokról 

Az orosz-ukrán háború olajválságot hozott, ez pedig egyre több éttermet ér utol. A vendéglátóhelyek egy része Németországban már most is levette az étlapjáról a sült krumplit, a következő hetekben pedig várhatóan még többen döntenek hasonlóképpen. De Belgiumban sem sokkal jobb a helyzet - írja a Roadster.hu.

Új értékesítési igazgató a FELIX Kitchen&Bar élén 

Ismert gasztronómiai szakember, Bosznai Károly tölti be a budai gasztrotophelyen ezt a fontos  pozíciót.

Nem tudta összes oroszországi üzletét bezárni a McDonald's 

Továbbra is legalább száz McDonald's nyitva van az országban.

Kifli.hu: drágul a házhoz szállítás 

Drágul az energia és a nyersanyag, így a szolgáltatások minőségének megtartásához nekik is lépniük kell, indokolták a cégnél a minimális rendelési érték és az ingyenes szállítás értékhatárának az emelkedését.

Lehet, hogy 700 forint a kakaós csiga, de az olyan is! 

A Covid óta még a korábbi éveknél is nagyobb divat lett a kézműves pékség, és szuperslágerré vált a kovász. A kérdés csak az, hogy a kézműves álomprojekt behozza-e a kívánt gazdasági eredményt. Kézműves pékségeket kérdezett a lapcsoportunkhoz tartozó Privátbankár.  

Magyar séf főzött az Oscar-gála résztvevőire 

A március 27-én vasárnap megrendezett filmes díjátadó gálát követő fogadáson a Michelin-csillagos hollywoodi sztárséf, Wolfgang Puck budapesti Spago éttermének vezető séfje, Szántó István készített magyar ételeket a vendégek számára. A séf saját pultjánál fogadta az érkező világsztárokat és maga prezentálta nekik a tökéletesen elkészített ikonikus magyar fogásokat. Az első adag vadast nem más, mint Samuel L. Jackson kapta - tájékoztatta lapunkat az étteremnek otthont adó Matild Palace.

Ne csak húsvétkor kerüljön juh és bárány a magyar asztalokra! 

Kevesen ismerik az emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásait a juh- és bárányhúsnak, ezért fogyasztásösztönző promóciós kampányt indított az Agrárminisztérium a Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezet az Agrármarketing Centrum (AMC) közreműködésével.

Ezt a szőlőültetvényt nem gyűrik le a gombák! 

A legjellemzőbb gombabetegségeknek ellenálló szőlőültetvényt telepítenek hat és fél hektáron, a Balaton-felvidéken a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) 450 millió forintos támogatásával, hogy magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesszenek, továbbá információt kapjanak a szőlőfajták helyi adaptációjáról, termesztés-technológiai értékeiről - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény hétfőn az MTI-vel.

Keresik az EU legjobb ökovállalkozásait, ökoéttermeit 

Az ökológiai termelésre való átállás, az ökológiai élelmiszerláncok fejlesztése és széles körű elterjesztése kiemelt célkitűzése az Európai Uniónak, mely az egyes zöld stratégiáiban is – Termőföldtől az Asztalig és Biodiverzitás Stratégiák – külön nevesítve (és számszerűsítve: uniós szinten 25% ökoterület 2030-ig) megjelenik. Ennek érdekében 2021. márciusában egy uniós szintű cselekvési terv került elfogadásra, mely alapján minden tagország kidolgozta a saját nemzeti ÖKO cselekvési tervét – a Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért (2022-2027) innen tölthető le.

Brillíroztak a „A hal, mint étel” című fotópályázat résztvevői 

Sikeresen lezajlott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálatának „A hal, mint étel” című fotópályázata. 2022 februárjában immár második alkalommal indult útjára a gyermekeknek szóló, kreatív pályázat, amely ezúttal a halfogyasztás népszerűsítését tűzte ki célul. A verseny összes pályázója közül a legjobb 5 alsó- és 5 felsőtagozatos diák részesült díjazásban, egy tanuló pedig a Nébih elnökének különdíját vehette át.

Három év után újra megrendezték a kisüzemi sörversenyt 

Három év kihagyás után a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete a SIRHA Budapest nemzetközi gasztronómiai kiállítás keretein belül rendezte meg 14. sörversenyét.

Foodpanda és Indepack együttműködés 

2022 márciusától az Indepack Kft. elérhető a foodpanda éttermi ellátói platformján, a panda merchant felületen. 

20 ezer szakmai látogató az idei Sirhán 

Minden szempontból nagy sikert hozott a csütörtökön véget ért Sirha Budapest szakkiállítás, a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Közép-Kelet-Európa legjelentősebb élelmiszeripari és HoReCa eseményén három nap alatt több mint 20 ezer szakmai látogató fordult meg. Az immár második alkalommal a Sirha Budapesten rendezett Bocuse d’Or szakácsverseny európai döntőjében pedig a magyar csapat második lett, és ezzel kvalifikálta magát a lyoni világdöntőre - tájékoztatta lapunkat a Hungexpo.

Együttműködik a foodpanda és az Indepack 

2022 márciusától az Indepack Kft. elérhető a foodpanda éttermi ellátói platformján, a panda merchant felületen. Az Indepack Kft. Magyarországon több, mint 10.000 vendéglátóipari céget szolgál ki éttermi csomagolóeszközökkel. A panda merchant oldalon történő megjelenéssel szeretné megkönnyíteni a vásárlást azon vevői számára, akik foodpanda partner éttermei is egyben és ezt a platformot használják alapanyagbeszerzésükhöz.

Védettséget kapott a rögös túró 

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács sajtóközleményében ezt írja: "Ezt a fajta védettséget csak olyan termékek kaphatják meg, amelyek összetételükben vagy előállítási módjukban hagyományosak. Ezek a termékek csak az elfogadott termékleírásokban meghatározott hagyományos alapanyagokból és/vagy hagyományos eljárás alkalmazásával állíthatók elő."

Paprikás csirke is szerepel az Oscar-gála after partiján 

A vasárnapi díjátadót követő Oscar-gála after partiján először főz magyar séf magyar fogásokat a hollywoodi sztároknak.

Húshelyettesítőt dobtak piacra Magyarországon 

Borsó- és babfehérje felhasználásával fejlesztett ki húshelyettesítő terméket a Food Control vállalatcsoport, mely termék a Creaveg nevet kapta, utalva annak széleskörű felhasználhatóságára. A terméket megálmodó kutatócsoport küldetése, hogy fenntarthatóbbá tegye a főzési szokásokat - tájékoztatta lapunkat a társaság.

Boros fejlesztésekhez kaptak támogatást hazai startup-ok 

A TokajTech startup program pályázói közül az iBarel 20 millió forintos kezdőtőkebefektetési ajánlatot kapott, míg a cWine számára mentorációs különdíjat ítélt meg a program szakmai partnere, Izrael budapesti nagykövetsége - közölte a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács csütörtökön az MTI-vel.

Hatalmasat lépett előre a magyar pálinkakultúra 

A magyar pálinkakultúrát, valamint a kisüzemi sörfőzdék tevékenységét méltatta Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállításon.

Algaolajjal helyettesítenék a pálmaolajat 

A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem (NTU) kutatói szerint a mikroalgák egyik gyakori típusából kivont zsiradék akár a pálmaolaj egészségesebb és fenntarthatóbb alternatívája is lehet.

Fantasztikusat alakított a magyar csapat a Bocuse d'Or európai döntőjén 

A dánok mögött a második helyen végzett Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis a budapesti kontinensdöntőn.

Új trendek, régi kapcsolatok és profi rendezés helyszíne volt az idei Sirha kiállítás 

Csütörtökön zárult a Sirha Budapest, Kelet-Közép Európa legjelentősebb nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítása a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ területén. Aki megtekintette, saját maga is tapasztalhatta, mennyire profi és magas szintű volt az idei rendezvény.

Tovább csökkent az üdítőitalok cukor- és kalóriatartalma  

A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség tagvállalatainak önkéntes vállalásai nyomán 2021-ben tovább csökkent a hazai üdítőitalok és gyümölcslevek átlagos cukor- és kalóriatartalma, így ma már 45 százalékkal alacsonyabbak ezek az értékek, mint 2010-ben. 

Pécsi csapat a Közétkeztetési Szakácsverseny győztese 

2022. március 23-án nagy érdeklődés mellett zajlott a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2021-2022-es fordulójának döntője a SIRHA Budapest kiállításon. A végső hajrában a tavalyi elődöntők során kiválasztott 12 legjobb közétkeztető csapat mérte össze tudását. Szoros küzdelmet követően, végül a pécsi Hungast csapat állhatott a dobogó legfelső fokára többek között kacsahússal töltött tavaszi tekercset, brézelt marhanyakat és minifánkot is tartalmazó menüsorával - tájékoztatta lapunkat a Nébih.

Rácz Jenővel nyitva a Ráday utcai Costes 

Két év kényszerszünet után az ismert sztárséffel, Rácz Jenővel együttműködésben nyitotta meg kapuit Budapest első Michelin csillagos étterme, a Ráday utcai Costes.

Bocuse d'Or nyitóesemény a Párisi Passage-ban 

Az esemény előestéjén Lutz Lajos executive chef vezetésével a Párisi Passage Café & Brasserie adott otthont a 80 résztvevős nyitóvacsorának, ami a hivatalos program egyik első állomása.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!