Ro_gasztro cikkek
Debütálhat a "Balatoni hal" az éttermek étlapján
A magyar haltermelés újabb "mérföldkövének" nevezte az agrárminiszter kedden az új brand, a "Balatoni hal" eredetmegjelöléssel ellátott, uniós oltalom alatt álló termékek megjelenését.
Győzött a Szőke Zserbó és a Szilvás Fekete Tea
Az Év Fagylaltja verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, ahogyan a szakmai szövetség közleménye fogalmaz.
34 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalma
Az egy évvel ezelőtti fokozatos nyitás miatt emelkedő bázishoz képest májusban 34,3 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene az áprilisi 89,3 százalékos növekedés után, míg 55,8 százalékkal emelkedett az árbevétele - közölte lapunkkal Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.
Kormánybiztos felel a nemzetközi bormarketingért
A szakember régi motoros a bormarketingben, a reklámipar vizeiről evezett át.
Még egy érv, hogy ne legyen sószóró a vendégtérben
Évekkel rövidítheti le az ember életét, ha rendszeresen megsózza az étkezésnél az elkészült ételt - ezt állapította meg egy félmillió középkorú brit részvételével készült tanulmány.
Petőfi finomságaiért is érdemes Bács-Kiskunba látogatni
A nagy íróink, költőink közül Petőfi Sándor alakja az egyik legismertebb. Forradalmár, nemzeti hős, sokaknak a nagybetűs költő. Életrajza és költészete szinte az általános műveltség része. Kevesen tudják azonban, hogy Petőfi mindössze 26 évet élt, ezalatt közel ezer verset írt, amiből körülbelül nyolcszázötven maradt az utókorra. Azt viszont még kevesebben tudják, hogy milyen ember volt, hogy mit szeretett például enni és inni. Petőfi ínyenc lett volna? Kiderül a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Petőfi200 projektjének gyűjtéséből.
Az egészséges menü mindenkinek megéri
A fogyasztók mellett a vendéglátóhelyeknek, a munkáltatóknak és a teljes társadalomnak érdeke, hogy minél gyakrabban és minél egészségesebb ételek kerüljenek az asztalokra. Különleges kezdeményezést indított az Edenred, amely Food Programja keretében dietetikusok és orvosok segítségével nem csak az éttermeknek készített ajánláscsomagot, hanem mindenkinek, aki szeretne jobban odafigyelni arra, hogy milyen mennyiségű és minőségű ételt juttat a szervezetébe.
Távozik a BOTANIQ Turai Kastély éttermének séfje
A hely egyedi koncepciójára épülő első menüsort megtervező Mészáros Ádám séf és az étterem útjai közös döntés nyomán elválnak, ugyanakkor a teljes csapat újult erővel folytatja a megkezdett munkát, amely eredményeképpen ősztől új menüsorral jelentkezik majd az étterem.
Ezeket az édességeket tesszük a VIP vendégek elé
A tányérdesszert kategóriában a szombathelyi Mészáros Cukrászda CASINO nevű tányérdesszertje kapta az aranyérmet és a Széchenyi címet, a protokolldesszert kategóriában pedig a pilisszentiváni Richness Bonbons & Cakes cukrászda alkotása kapta az aranyérmet és a Széchenyi Emlékérmet a protokoll desszertpályázaton - tájékoztatta a Magyar Cukrász Ipartestület az MTI-t.
Gasztrodiplomáciai desszertek versenye
A Magyar Cukrász Ipartestület, a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum egy egyszeri, különleges gasztrodiplomáciai desszertpályázatot hirdetett, amelynek célja a magas szintű állami, diplomáciai és üzleti protokollalkalmak során kínálható egyedi tányér- és protokollajándékként csomagolható desszert életre hívása.
Szennyvízből sör? Ne már!
Pedig Szingapúrban megcsinálták: újrahasznosított szennyvízből gyártanak sört, és a helyi vízellátás sérülékenysége ismeretében ez nem különösebben meglepő a lépés.
Egy fontos fenntartható téma, amiben sajnos ismét hátul kullogunk
Míg Szlovákiában már lassan eltűnik a polcokról a nem betétdíjas PET palack, addig Magyarországon még csak az egyeztetéseknél tartanak erről az iparág szereplői. A megvalósítás kezdetének éve nálunk jó esetben 2024 lehet.
Már a Nébih is vizsgálja a belga csokigyár magyar beszállítóját
Magyar vállalkozás volt a beszállítója a szalmonella baktériummal szennyezett lecitin elnevezésű adalékanyagnak, ami eljutott a belgiumi csokoládégyárba - erősítette meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)
Szeptember végén kezdődik a Balaton Wine&Gourmet Veszprémben
Szeptember 29. és október 2. között rendezik meg a Balaton Wine&Gourmet rendezvénysorozatot a Séd-patak völgyében az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program kiemelkedő gasztronómiai eseményeként.
Badacsony, bor, barátokkal
Gasztroélmények, bortúrák, szabadtéri könnyű- és komolyzenei koncertek, aktív sportolás, tematikus programok - csak néhány az idei kínálatból.
Négy hazai étterem borlapja is hatalmas elismerést kapott
Megvan az első kétpoharas minősítésű magyar étterem is a Wine Spectator idei listáján.
Gerillagrillezéssel a hazai sertéshús fogyasztásért
Patrióta szolidaritást kér a húsipar a hazai fogyasztóktól annak érdekében, hogy az áremelések ellenére megőrizhetőek legyenek a hazai munkahelyek. Az AMC gerillagrillezéssel nyerné meg fogyasztókat.
Meghalt Járosi Tamás, a Malackrumpli tulajdonosa
A Tihanyban található, Malackrumpli nevű étterem tulajdonosától családja a bejegyzésben így búcsúzott:
Tengernyi élmény a pesti Nagymező utcában
Ha Budapesten ragadtál nyáron, nem érdemes kihagynod: az N28 nyári étlapjára a világ több neves konyháján dolgozó magyar séf, Molnár Márk két emblematikus ételt alkotott - egy különlegesen elkészített paradicsomlevest és kagylót, ahogy még sosem kóstoltad.
Indul Villányban a Rozé Fesztivál
Jelmezes futóverseny, koncertek és gyermekprogramok is lesznek.
A szakácshiány tett be Szeged egyik első éttermének
A pandémiát túlélte, de idén már nem találtak képzett szakácsot az általuk kínált bérért.
Végigkóstolták Magyarország legjobb kenyereit
A Magyar Pékszövetség zsűrizte a Szent István napi kenyérversenyre nevezett 56 terméket. Idén új kategóriával, a sétáló süteménnyel bővült a megmérettetés.
Júliusban már várják a jelöléseket az idei Gundel-díjra
Az idén kilencedik alkalommal ismerik el a vendéglátás példamutató életúttal bíró személyiségei teljesítményét. Szeptember 9-ig várja a jelöléseket a Magyar Vendéglátók Ipartestülete.
Augusztus elején ismét PanyolaFeszt
A jubileumi évet követően újra színes programokkal várjuk 2022. augusztus 5-6-7-én a Panyolára érkezőket.
A hétvégén Tiszacsegére várják a halászlé rajongókat
Ezreket várnak szombaton a csegei Tisza-partra, ahol immár tizennegyedik alkalommal rendezik meg a tiszacsegei halászléfesztivált.
Kávézót nyitott a Reguly Antal Múzeum Zircen
A Múzeumok Éjszakáján debütált az intézmény sajét vendéglátóhelye, amely a jövőben kulturális közösségi térként is hasznosítanának majd.
Szívmelengető elismerés a METRO-nak
Családbarát Munkahely címet kapott a METRO magyarországi áruházlánca. A nagy múltú nemzetközi vállalat elsősorban rugalmas, az egyedi élethelyzetekhez igazodó munkaidő- és juttatási megoldásaival érdemelte ki ezt az elismerést.
Komoly nemzetközi díj a miskolctapolcai étteremnek
Elismerésben részesült az Avalon Ristorante, amely elnyerte a Wine Spectator 2022 Restaurant Awards díját, amely világszerte jutalmazza a kiváló és érdekes borválasztékkal, konyhájukhoz illő kínálattal és szakértő szolgáltató személyzettel rendelkező éttermeket - tájékoztatta lapunkat a társaság.
CSR: A Kifli.hu vevői egyik vásárlásukkal jót is tesznek
Pedig lehet, hogy nem is tudnak róla, csak rendelnek egy Eisberg Hungary Kft. által kínált salátát.
Mi lesz idén az Év Strandétele?
Az valószínű, hogy nem a lángos viszi el majd a pálmát. De vajon mi jöhet egy Vízikutya és egy szintén győztes koviubi-leves után?
Ennyit keres egy séf és egy pincér most a Balatonnál
Drágult a Balaton, az itteni szolgáltatások, csakúgy, mint minden üdülőhely Európában, de soha nem volt ennyire relatív, hogy mi drága és mi olcsó. A magas munkabér, az elmúlt időszak energiaköltség-növekedése, az általános infláció egyrészt a vendégek zsebét terhelik, de a vállalkozásoknak is nagyon oda kell figyelni minden forintra - írja társlapunk, a Privátbankár.
20 éves a Béres Szőlőbirtok és Pincészet
Az idei évben a Béres család két jelentős jubileumot is ünnepel: 50 éves a legendás Béres Csepp, id. dr. Béres József találmánya, és immár 20 éve annak, hogy a Tokaji Borvidék szívében, Erdőbényén borászatot alapítottak. „Minden cseppje Béres” jelmondatuk kifejezi, hogy a borászatba is magukkal hozták a megszokott minőséget - tájékoztatta lapunkat a társaság.
Éléskamra nyílt a Nyugatinál
A kutatások azt mutatják, hogy a COVID utáni időszakban jelentősen nőtt a hazai termékek népszerűsége. A legjobban éppen a fiatal, 18-25 éves felnőttek körében, akiknél a pandémia előtt kevésbé volt fontos döntési szempont az áruk hazai eredete.
Új minőséget hoz Zamárdiba a most nyílt rendezvényhelyszín
Egyedülálló gasztro-kulturális központ nyílt a napokban Zamárdiban, amelynek egyik legfőbb célja, hogy felpezsdítse a Balaton kulturális életét szezonon kívül is.
Vili Papa nagyot ment a világ legmenőbb borversenyén
Egyedüli magyar vörösborként nyert aranyat a Decanter World Wine Awards-on, amely a világ legnagyobb és legelismertebb borversenye.
Hyppolit és Meseautó a Gundel kertjében
Régi sikerfilmekkel, finom ételekkel és zamatos borokkal várják nyár esténként vendégeiket.
Június 30-ig még lehet jelentkezni a S.Pellegrino séfversenyére
Június 30-ig még lehet jelentkezni a S.Pellegrino séfversenyére
Hatvanöt borászat az idei Debreceni Bor- és Jazznapokon
Hat borrégió, huszonkét borvidék hatvanöt borászata, illetve negyven zenei formáció mutatkozik be az idei Debreceni Bor- és Jazznapokon, amelyet augusztus 4-7. között rendeznek meg a nagyerdei Békás-tó partján - jelentették be a szervezők a helyszínen sajtótájékoztatón csütörtökön.
Meggykóstolóval népszerűsítették a hazai kertészetet a Volton
A hazai, termelőktől vett idényzöldségek és idénygyümölcsök fogyasztásának fontosságára hívta fel a figyelmet az Agrármarketing Centrum (AMC) és a FruitVeB a VOLT fesztiválon.
Atyaég, mi jöhet még? Már a ketchupnak is annyi?
Az éghajlati válság egy olyan termék elérhetőségét is befolyásolhatja, amelyet szinte minden bolt polcain megtalálunk, és az éttermek, kisvendéglők asztalainál is folyton kérik a vendégek.
Kutatás: szereti a csípőset a magyar
Az utóbbi időszakban növekedett a csípős termékek kedveltsége. A hazai fogyasztók ötöde jelezte, hogy az elmúlt néhány évben szokott rá ezekre az élelmiszerekre, derül ki a Gyulahús Kft. friss, reprezentatív kutatásából.
Ha fesztivál, akkor Irsai fröccs a sláger
A magyarok imádják a fesztiválokat, és a Hilltop online felmérése szerint a fröccs bizonyos esetekben már népszerűbb a sörnél is. De a boros koktélokra is vevők lennének a fesztiválozók.
Újabb kedvelt cukrászdától búcsúzhat Budapest
Szeptemberben végleg bezár az Édesem. A covidot túlélte, a mostani alapanyag drágulást már nem.
Fenntartható Gasztronómia Napja a METRO-val
Egy személy, egy vendéglátóhely és egy szervezet kapja a METRO Fenntartható Gasztronómia Díjat 2022. június 16-án, a budaörsi METRO Gasztroakadémián rendezett szakmai fórum fénypontjaként. A fórumot a METRO a fenntartható gasztronómia napja alkalmából szervezi, hangsúlyozottan hagyományteremtő jelleggel.
Felszolgálót a Fülöp-szigetekről? Igen!
A vendéglátásban és a turizmusban a szakemberek szerint még a balatoni szezont is veszélyezteti a munkaerőhiány - írja a Store Insider.
Szőlőlében és liofilizált gyümölcsökben is utazik a Bock
Prémium minőségű borok, szőlőlé, valamint hidegen szárított gyümölcstermékek piacra hozatala érdekében hajtott végre fejlesztéseket több mint másfél milliárd forint értékben a villányi Bock Borászat Kft. - tájékoztatta a társaság kedden az MTI-t.
Csúnya véget ért egy legendás étterem
Elsüllyedt a Dél-kínai-tengeren a viharos időjárás miatt Hongkong híres úszó étterme, amelyet alig egy hete vontattak el a városból – jelentette be az étterem anyavállalata.
Az erdő ihleti az idei Debrecziner Gourmet Fesztivál fogásait
Az elmúlt években az alapanyagok meghatározása jellemezte az ételkínálatot, az idén az erdő ihleti a Debrecziner Gourmet Fesztivál fogásait - közölték a szervezők a rendezvény hétfői beharangozó sajtótájékoztatóján.