Ro_gasztro cikkek
35 szekszárdi borász, ha összefog
Vidd haza Szekszárdot! elnevezéssel összefogtak a szekszárdi borászatok a térség turizmusának további fellendítéséért.
Kiállítás nyílik a zsidó étkezési kultúráról
A zsidó konyha iránt érdeklődők bepillantást nyerhetnek napjaink Budapestjének zsidó vendéglátóhelyeibe a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum most nyíló kiállításán - tájékoztatta lapunkat a kulturális intézmény.
Megnyitott Budapest egyetlen exkluzív champagne bárja
Gyertek gyorsan, ez a csillagok íze!” - állítólag ezt kiáltotta Dom Pierre Perignon, amikor feltalálta a champagne-t. Bár a mondat eredete megkérdőjelezhető, a buborékos ital népszerűsége nem: a francia champagne mindenkit elvarázsol eleganciájával, könnyedségével, játékosságával. Az ÉTOILE Champagne Bar is ebben a szellemben várja vendégeit az ikonikus Párisi Udvarban több mint 50 féle tétellel, valamint az országban egyedül itt kóstolható vintage champagne-különlegességgel - tájékoztatta lapunkat az új létesítmény.
Utazzon az Alföldre újhullámos desszertkreációkért!
Alföldi kamilla, kisújszállási vadrizs, kunsági köles, homoktövis – többek között ezekből a nem mindennapi, azonban a térségre jellemző hozzávalókból készülnek azok az egyedi, különleges desszertek, amelyeket Jász-Nagykun-Szolnok megye legjobbak között számontartott éttermei alkottak meg - tájékoztatta lapunkat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzati Hivatal.
New Yorkban is lesz Noma
A világ egyik legjobb éttermének különlegességeit popup jelleggel a tengerentúli közönség is megismerheti most.
Európában sokakat érinthet az étolajválság
Az amúgy is emelkedő élelmiszerárak mellett a háború, és ezzel az ukrán export leállása miatt tovább drágul a napraforgóolaj, sőt, egyre több helyen nem is mindig lehet kapni, számmol be a nem éppen örömteli hírről az euronews.com tudósítása.
Mostantól ez Hévíz bora
Április 22-én kiderült, melyik pincészet bora viseli egy éven keresztül a 2022-es Város Bora címet. A Hévíz Turisztikai Egyesület szervezésében immár harmadik alkalommal került kiválasztásra, megújult tematika szerint a címet viselő bor.
Ellentmondás a hazai topgasztronómia területén
Május 16-án ismét átadják hazánk legjobb éttermeinek járó elismeréseket az Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála keretei között. Az éttermek tesztelése, listázása még javában zajlik. Gasztronómiai trendekről Herczeg Zoltán, a Dining Guide, hazánk legrégebbi gasztronómiai platformjának lapigazgatója, gasztronómiai tanácsadó beszél.
Felszámolás alatt az egyik legnagyobb mirelites cég
Felszámolási eljárás kezdődött Magyarország egyik legnagyobb hűtőipari cégénél, a debreceni Pentafrost Kft.-nél. A vállalat ellehetetlenülését nem az orosz-ukrán háború, hanem egy korábban felvett devizahitel okozta. A felszámolást végző cég megkezdte annak feltérképezését, hogy a társaságnál ésszerű módon fenntartható-e a termelés.
Séfek figyelem: legyen a szívügyük ez az alapanyag!
Harvardi tudósok 110 000 vizsgálati alany adatait kielemezve arra a következtetésre jutottak, hogy az avokádófogyasztás csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.
Azonnali állami beavatkozást kérnek azok a borászok, akiket az Ital Magyarország megkárosított
33 hazai borász azt kéri a felelős minisztertől, hogy kezdeményezze az Ital Magyarország Kft. (IMO) stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítését, tudta meg a 24.hu portál.
Újdonsággal tér vissza a Kürtőskalács Vigalom
Két év kihagyás után május 13-15. között ismét megnyitja kapuit a Kürtőskalács Vigalom, aminek a Holnemvolt Vár, a Fővárosi Állat- és Növénykert játszóparkja ad otthont. A hagyományokhoz hűen kürtőskalácsból, változatos programokból, meglepetésekből és nagy leleplezésből most sem lesz hiány - tájékoztatták lapunkat a szervezők.
Elhunyt Rohály Gábor borászati szakíró
Hosszas betegség után, 86 éves korában meghalt szombaton Rohály Gábor borászati szakíró - közölte a család az MTI-vel.
Újra úton a Food Truck Show karavánja
Áprlis utolsó hetétől kezdve ismét bejárják az országot.
Új sörkertet nyitottak az őrült tudósok Óbudán
Aki Óbudán sörözne, örülhet a hírnek: a Mad Scientist sörfőzde megnyitotta harmadik, különleges hangulatú kerthelyiségét, a Mad Gardent.
Maradjon egészséges, és sózzon elektromossággal!
A sós ízek felerősítésére szolgáló, komputerizált evőpálcát fejlesztettek ki Japánban. A speciális evőeszköz komoly segítséget nyújthat mindazoknak, akiknek egészségi okokból csökkenteni kell az elfogyasztott só mennyiségét az étrendjükben.
Két új séf a megújult St. Andrea Wine&Skybárban
Április közepétől új séfpárossal az élén, megújult koktéllappal és bármenüvel várja vendégeit az idén ötéves St. Andrea Wine&Skybar, amely a Váci1 műemléképület tetőteraszán, a Vörösmarty tér fölött nyújt bárélményt - tájékoztatta lapunkat a gasztrohely.
Kevesebb sört főztek tavaly Csehországban
Tavaly 19,6 millió hektoliter sört főztek a cseh sörgyárak, 2,8 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban - közölte a cseh sörgyárak szövetsége csütörtökön Prágában.
Jelentős drágulásra számítson, aki belföldi nyaralásra készül
Elképedtünk, amikor a 8,5 százalékos márciusi éves infláció apropóján körbenéztünk az országban, mennyiért lehet megszállni, illetve finom falatokat kóstolni, nem is beszélve a több fogásos étkezésekről, vagy az "édes élet" megnyilvánulásairól - írja testvérlapunk a Privátbankár.
Sikeres új kávés ízvilág, fenntartható koncepcióval
Már több mint másfél millióan kóstolták az elmúlt időszak alatt a Shell Café új kávékülönlegességeit.
Az Angolából származó kávé visszatér a világpiacra
Angola megpróbálja visszaszerezni a világ egyik legnagyobb kávétermelőjeként elvesztett címét. Pedig még a 70-es években az eredeti, angolai kávéból kb. negyedmillió tonna termett évente.
Badacsonyi csúcsok a New York Palotában
A világjárvány okozta egy év kényszerszünet után, folytatva az évek óta jól bevált hagyományt, április 9-én csaknem félszáz kiállítóval és 160 válogatott borral ismét a patinás budapesti New York Palota Róma termébe költözött egy napra Magyarország egyik legkedveltebb borvidéke, a Badacsony - tájékoztatta lapunkat a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület.
Erdélyi kötődésű sztárok ételei a SZÉK-ben
Gourmet Mentor Program elnevezéssel, egy kreatív ötlet segítségével, hazai sztárok közreműködésével állt össze a budapesti székely étterem idei, tavaszi-nyári étlapja. Esztergályos Cecília, Tóth Andi, Bárdosi Sándor és Növényi Norbert is segített összeállítani egy-egy ételt.
Magyar-olasz vendéglátós együttműködés
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Marco Polo Európai Csoport legutóbb a budapesti SIRHA vendéglátóipari és élelmiszerkiállításon mutatta meg, hogyan népszerűsíthetik együtt a magyar mezőgazdasági, borgasztronómiai, turisztikai és wellness szektor termékeit, és adhatják át tapasztalataikat az olasz szakemberek az itteni kollégáknak - írja testvérlapunk, a Privátbankár.
Két év után újra nemzetközi borszemle Villányban
Nyolcadik alkalommal rendezik meg a fajta népszerűsítésére hivatott Portugieser du Monde nemzetközi borversenyt és kóstolófesztivált április 22-én és 23-án Villányban és Pécsen - közölték a szervezők az MTI-vel.
Idén már nem nyit ki Buda egyik legjobb lazulós helye
A helyet üzemeltetők Facebook oldalukon közölték a szomorú hírt vendégeikkel, hogy Buda egyik kultikus helye nem nyit ki többé.
Idén is összeállították Debrecen borválogatását
Debrecen sokat tesz a magyar borkultúráért, amelynek egyik legjelentősebb eseménye 2015 óta a város borainak kiválasztása - közölték a szervezők az idei borokat bemutató sajtótájékoztatón kedden.
Bocuse d’Or alapanyagok a magyar étlapokon
A METRO a Bocuse d’Or szakácsverseny támogatásán túl is elkötelezett a magyar gasztronómia fejlesztése iránt. A METRO Gasztroakadémia közösségépítő programja a Bocuse d’Or Európa-bajnokság alapanyagait ajánlja a hazai vendéglátóipari szakembereknek a hazai ínyencek megszólításához - tájékoztatta lapunkat a társaság.
A csokinyulak hozzák elvárható formájukat
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) élelmiszer- és vegyipari laboratóriuma minden tavasszal ellenőrzi a húsvéti időszak jellegzetes termékeit. Az idén vizsgált hatvan termék közül tavalyhoz hasonlóan mindössze öt sonka sótartalmával volt probléma.
Culinaris üzletnyitás Budapesten
A budapesti Hegyvidék Bevásárlóközpontban nyílt egység minden eddiginél nagyobb vásárlótéren, a decemberben átadott Wine&Spirit shoppal együtt 400 m2-en várja a kifinomult gasztronómia kedvelőit.
Ezt ajánlja húsvétra a Hilltop
A húsvét, ahogy az elnevezés is mutatja, hagyományosan az ünnepet megelőző böjt megtöréséről szól, amikor előkerülnek a legjobb falatok, és hű kísérőik, a legjobb italok. Természetesen nem hiányozhat az asztalról a minőségi bor sem. Olyannyira, hogy ilyenkor készül a tradicionális borleves is - tájékoztatta lapunkat a Hilltop.
Michelin: a vidéki Magyarországon is díjazza a legjobb éttermeket
A Michelin bejelentette, hogy az idei évtől nemcsak Budapesten, hanem egész Magyarországon keresi a legjobb éttermeket. Az országos Michelin Kalauz megjelenése az év második felére várható, és összegyűjti, illetve különböző kategóriák szerint díjazza a legjobb hazai vendéglátóhelyeket - tájékoztatta lapunkat a Magyar Turisztikai Ügynökség.
Ha vett ilyen lisztet, ne használja fel!
„Idegen anyag esetleges jelenléte” miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal visszahívta az 1 kilós kiszerelésű, Nagyi titka nevű búzafinomlisztet.
Pont a pulyka
A pulyka a legkevésbé allergizáló húsfajta, kismamák és egészen kicsi gyerekek is biztonságosan fogyaszthatják. Igen népszerű a sportolók és a diétázók körében is.
Világörökség lehet a cseh sör
A cseh sörfőzők szakmai szervezete fel akarja vetetni a világörökségek sorába a cseh sörkultúrát, ami sörfőzés mellett a vendéglátásban és több száz éves múltra tekint vissza - írja a napi.hu.
Jelentősen nőtt a vendéglátás forgalma
Az egy évvel ezelőtti alacsony bázishoz képest, amit a második hullám elleni védekezések korlátozó hatása okozott, februárban 76,1%-kal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene, 96,7%-kal pedig az árbevétele, míg a két évvel ezelőttihez képest az árbevétel 5,5%-kal volt magasabb.
Dolgozik az MTÜ a hazai éttermek felzárkóztatásán
A Magyar Turisztikai Ügynökség külföldi szakértők bevonásával mérte fel a vidéki éttermek kínálatát, és folytatja a gasztroszakma edukációját.
Trónok harca és merlot? Bridgertonok és chardonnay?
A Hilltop online kutatásából többek között kiderül, hogy milyen szériát és tételeket fogyasztunk a legszívesebben, és a válaszadók azt is megszavazták, hogy melyik népszerű sorozathoz melyik borfajta illik a legjobban.
Egekben a világpiaci élelmiszerárak
A FAO élelmiszerár-indexe márciusban a februári 141,4 pontos rekordhoz képest további 12,6 százalékos emelkedéssel 159,3 ponton új rekordot ért el - jelentette a párizsi székhelyű Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet.
Szavaló főúr, signature ételek és italok, patinás köntös kíséretében
Az Eventrend tavaly novemberben jelentette be a főváros legidősebb kávéházaként ismert Centrál működtetésének átvételét az Özyer Csoporttól. Ezzel a hazai cégcsoport második irodalmi kávéház üzemeltetését vállalta fel Budapesten. A történelmi múlttal rendelkező irodalmi kávéházat az április 11-vel, a Költészet Napjával kezdődő héten nyitják ki ismét.
Megnyílt a St. Andrea étterem új bárja
Sosem találná ki a nevét, ezért inkább eláruljuk.
Rangos díj a magyar csapatnak az olaszországi Pizza VB-n
Best Art Design díjat nyertek a magyarok pizzáikkal. 36 nemzet, 700 indulója között, pizza duó kategóriában 7. helyen végzett Kovács Lázár-Damu László, 21. lett Takács Márk-Dömők Zsolt párosa.
Elkerülhetetlen az áremelés a sertéshústermékek piacán
A Hússzövetség elnöke szerint a sertéshúsnak és a húskészítményeknek az átadási és a fogyasztói árának is növekednie kell, különben az ágazati szereplők veszteségesek lesznek és kivonulnak a gazdaságból.
Gombafonalakból növesztenek „vegán hízott libamájat”
Gombafonalak szövedékéből (micélium) készít hízottlibamáj-alternatívát egy The Better Meat Co. nevű kaliforniai cég.
Továbbra is tormanagyhatalomnak számítunk
Hazánk az Európai Unió legnagyobb tormatermelője. A magyar torma jelentős része exportra megy, ahol – egyedi zamatának köszönhetően – jellemzően feldolgozóüzemek hasznosítják íz-és állagjavítóként a saját tormás készítményeikben. A hazai tormaterület nagysága azonban lehetővé teszi, hogy egész évben elérhetővé váljon itthon is friss, illetve feldolgozott formában.
Itt a világ első alkoholos szőlője
Génmódosító technológiával hoztak létre alkoholos szőlőt a Slosh Education Institute tudósai.
Folytatódnak a Gasztroséták a Viharsarokban
Az idei évben a hungarikumok mellett a nemzetiségek konyhája színesíti, ízesíti a kínálatot - tájékoztatta lapunkat a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft.
Ez Miskolc legújabb attrakciója
Márciusban újabb gyöngyszemmel gazdagodott Miskolc turisztikai kínálata. A Görömböly városrészben található Grál Pince két ágának összenyitását a "Törjük át együtt a falat!" esemény keretében ünnepelték meg a szép számban kilátogató érdeklődők - tájékoztatta lapunkat a Miskolci Idegenforgalmi Marketing Nonprofit Közhasznú Kft.