35 szekszárdi borász, ha összefog

35 szekszárdi borász, ha összefog 

Vidd haza Szekszárdot! elnevezéssel összefogtak a szekszárdi borászatok a térség turizmusának további fellendítéséért.
Kiállítás nyílik a zsidó étkezési kultúráról

Kiállítás nyílik a zsidó étkezési kultúráról 

A zsidó konyha iránt érdeklődők bepillantást nyerhetnek napjaink Budapestjének zsidó vendéglátóhelyeibe a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum most nyíló kiállításán - tájékoztatta lapunkat a kulturális intézmény.
Megnyitott Budapest egyetlen exkluzív champagne bárja

Megnyitott Budapest egyetlen exkluzív champagne bárja 

Gyertek gyorsan, ez a csillagok íze!” - állítólag ezt kiáltotta Dom Pierre Perignon, amikor feltalálta a champagne-t. Bár a mondat eredete megkérdőjelezhető, a buborékos ital népszerűsége nem: a francia champagne mindenkit elvarázsol eleganciájával, könnyedségével, játékosságával. Az ÉTOILE Champagne Bar is ebben a szellemben várja vendégeit az ikonikus Párisi Udvarban több mint 50 féle tétellel, valamint az országban egyedül itt kóstolható vintage champagne-különlegességgel - tájékoztatta lapunkat az új létesítmény.
Utazzon az Alföldre újhullámos desszertkreációkért!

Utazzon az Alföldre újhullámos desszertkreációkért! 

Alföldi kamilla, kisújszállási vadrizs, kunsági köles, homoktövis – többek között ezekből a nem mindennapi, azonban a térségre jellemző hozzávalókból készülnek azok az egyedi, különleges desszertek, amelyeket Jász-Nagykun-Szolnok megye legjobbak között számontartott éttermei alkottak meg - tájékoztatta lapunkat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzati Hivatal.
New Yorkban is lesz Noma

New Yorkban is lesz Noma 

A világ egyik legjobb éttermének különlegességeit popup jelleggel a tengerentúli közönség is megismerheti most.
Európában sokakat érinthet az étolajválság

Európában sokakat érinthet az étolajválság 

Az amúgy is emelkedő élelmiszerárak mellett a háború, és ezzel az ukrán export leállása miatt tovább drágul a napraforgóolaj, sőt, egyre több helyen nem is mindig lehet kapni, számmol be a nem éppen örömteli hírről az euronews.com tudósítása.
Mostantól ez Hévíz bora

Mostantól ez Hévíz bora 

Április 22-én kiderült, melyik pincészet bora viseli egy éven keresztül a 2022-es Város Bora címet. A Hévíz Turisztikai Egyesület szervezésében immár harmadik alkalommal került kiválasztásra, megújult tematika szerint a címet viselő bor.  
Ellentmondás a hazai topgasztronómia területén

Ellentmondás a hazai topgasztronómia területén 

Május 16-án ismét átadják hazánk legjobb éttermeinek járó elismeréseket az Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála keretei között. Az éttermek tesztelése, listázása még javában zajlik. Gasztronómiai trendekről Herczeg Zoltán, a Dining Guide, hazánk legrégebbi gasztronómiai platformjának lapigazgatója, gasztronómiai tanácsadó beszél.
Felszámolás alatt az egyik legnagyobb mirelites cég

Felszámolás alatt az egyik legnagyobb mirelites cég 

Felszámolási eljárás kezdődött Magyarország egyik legnagyobb hűtőipari cégénél, a debreceni Pentafrost Kft.-nél. A vállalat ellehetetlenülését nem az orosz-ukrán háború, hanem egy korábban felvett devizahitel okozta. A felszámolást végző cég megkezdte annak feltérképezését, hogy a társaságnál ésszerű módon fenntartható-e a termelés.
Séfek figyelem: legyen a szívügyük ez az alapanyag!

Séfek figyelem: legyen a szívügyük ez az alapanyag! 

Harvardi tudósok 110 000 vizsgálati alany adatait kielemezve arra a következtetésre jutottak, hogy az avokádófogyasztás csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

Azonnali állami beavatkozást kérnek azok a borászok, akiket az Ital Magyarország megkárosított 

33 hazai borász azt kéri a felelős minisztertől, hogy kezdeményezze az Ital Magyarország Kft. (IMO) stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítését, tudta meg a 24.hu portál.

Újdonsággal tér vissza a Kürtőskalács Vigalom 

Két év kihagyás után május 13-15. között ismét megnyitja kapuit a Kürtőskalács Vigalom, aminek a Holnemvolt Vár, a Fővárosi Állat- és Növénykert játszóparkja ad otthont. A hagyományokhoz hűen kürtőskalácsból, változatos programokból, meglepetésekből és nagy leleplezésből most sem lesz hiány - tájékoztatták lapunkat a szervezők.

Elhunyt Rohály Gábor borászati szakíró 

Hosszas betegség után, 86 éves korában meghalt szombaton Rohály Gábor borászati szakíró - közölte a család az MTI-vel.

Újra úton a Food Truck Show karavánja 

Áprlis utolsó hetétől kezdve ismét bejárják az országot.

Új sörkertet nyitottak az őrült tudósok Óbudán 

Aki Óbudán sörözne, örülhet a hírnek: a Mad Scientist sörfőzde megnyitotta harmadik, különleges hangulatú kerthelyiségét, a Mad Gardent.

Maradjon egészséges, és sózzon elektromossággal! 

A sós ízek felerősítésére szolgáló, komputerizált evőpálcát fejlesztettek ki Japánban. A speciális evőeszköz komoly segítséget nyújthat mindazoknak, akiknek egészségi okokból csökkenteni kell az elfogyasztott só mennyiségét az étrendjükben.

Két új séf a megújult St. Andrea Wine&Skybárban 

Április közepétől új séfpárossal az élén, megújult koktéllappal és bármenüvel várja vendégeit az idén ötéves St. Andrea Wine&Skybar, amely a Váci1 műemléképület tetőteraszán, a Vörösmarty tér fölött nyújt bárélményt - tájékoztatta lapunkat a gasztrohely.

Kevesebb sört főztek tavaly Csehországban 

Tavaly 19,6 millió hektoliter sört főztek a cseh sörgyárak, 2,8 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban - közölte a cseh sörgyárak szövetsége csütörtökön Prágában.

Jelentős drágulásra számítson, aki belföldi nyaralásra készül 

Elképedtünk, amikor a 8,5 százalékos márciusi éves infláció apropóján körbenéztünk az országban, mennyiért lehet megszállni, illetve finom falatokat kóstolni, nem is beszélve a több fogásos étkezésekről, vagy az "édes élet" megnyilvánulásairól - írja testvérlapunk a Privátbankár.

Sikeres új kávés ízvilág, fenntartható koncepcióval 

Már több mint másfél millióan kóstolták az elmúlt időszak alatt a Shell Café új kávékülönlegességeit.

Az Angolából származó kávé visszatér a világpiacra 

Angola megpróbálja visszaszerezni a világ egyik legnagyobb kávétermelőjeként elvesztett címét. Pedig még a 70-es években az eredeti, angolai kávéból kb. negyedmillió tonna termett évente. 

Badacsonyi csúcsok a New York Palotában 

A világjárvány okozta egy év kényszerszünet után, folytatva az évek óta jól bevált hagyományt, április 9-én csaknem félszáz kiállítóval és 160 válogatott borral ismét a patinás budapesti New York Palota Róma termébe költözött egy napra Magyarország egyik legkedveltebb borvidéke, a Badacsony - tájékoztatta lapunkat a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület.

Erdélyi kötődésű sztárok ételei a SZÉK-ben 

Gourmet Mentor Program elnevezéssel, egy kreatív ötlet segítségével, hazai sztárok közreműködésével állt össze a budapesti székely étterem idei, tavaszi-nyári étlapja. Esztergályos Cecília, Tóth Andi, Bárdosi Sándor és Növényi Norbert is segített összeállítani egy-egy ételt.

Magyar-olasz vendéglátós együttműködés 

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Marco Polo Európai Csoport legutóbb a budapesti SIRHA vendéglátóipari és élelmiszerkiállításon mutatta meg, hogyan népszerűsíthetik együtt a magyar mezőgazdasági, borgasztronómiai, turisztikai és wellness szektor termékeit, és adhatják át tapasztalataikat az olasz szakemberek az itteni kollégáknak - írja testvérlapunk, a Privátbankár.

Két év után újra nemzetközi borszemle Villányban 

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a fajta népszerűsítésére hivatott Portugieser du Monde nemzetközi borversenyt és kóstolófesztivált április 22-én és 23-án Villányban és Pécsen - közölték a szervezők az MTI-vel.

Idén már nem nyit ki Buda egyik legjobb lazulós helye 

A helyet üzemeltetők Facebook oldalukon közölték a szomorú hírt vendégeikkel, hogy Buda egyik kultikus helye nem nyit ki többé.

Idén is összeállították Debrecen borválogatását 

Debrecen sokat tesz a magyar borkultúráért, amelynek egyik legjelentősebb eseménye 2015 óta a város borainak kiválasztása - közölték a szervezők az idei borokat bemutató sajtótájékoztatón kedden.

Bocuse d’Or alapanyagok a magyar étlapokon  

A METRO a Bocuse d’Or szakácsverseny támogatásán túl is elkötelezett a magyar gasztronómia fejlesztése iránt. A METRO Gasztroakadémia közösségépítő programja a Bocuse d’Or Európa-bajnokság alapanyagait ajánlja a hazai vendéglátóipari szakembereknek a hazai ínyencek megszólításához - tájékoztatta lapunkat a társaság.

A csokinyulak hozzák elvárható formájukat 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) élelmiszer- és vegyipari laboratóriuma minden tavasszal ellenőrzi a húsvéti időszak jellegzetes termékeit. Az idén vizsgált hatvan termék közül tavalyhoz hasonlóan mindössze öt sonka sótartalmával volt probléma.

Culinaris üzletnyitás Budapesten 

A budapesti Hegyvidék Bevásárlóközpontban nyílt egység minden eddiginél nagyobb vásárlótéren, a decemberben átadott Wine&Spirit shoppal együtt 400 m2-en várja a kifinomult gasztronómia kedvelőit.

Ezt ajánlja húsvétra a Hilltop 

A húsvét, ahogy az elnevezés is mutatja, hagyományosan az ünnepet megelőző böjt megtöréséről szól, amikor előkerülnek a legjobb falatok, és hű kísérőik, a legjobb italok. Természetesen nem hiányozhat az asztalról a minőségi bor sem. Olyannyira, hogy ilyenkor készül a tradicionális borleves is - tájékoztatta lapunkat a Hilltop.

Michelin: a vidéki Magyarországon is díjazza a legjobb éttermeket 

A Michelin bejelentette, hogy az idei évtől nemcsak Budapesten, hanem egész Magyarországon keresi a legjobb éttermeket. Az országos Michelin Kalauz megjelenése az év második felére várható, és összegyűjti, illetve különböző kategóriák szerint díjazza a legjobb hazai vendéglátóhelyeket - tájékoztatta lapunkat a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Ha vett ilyen lisztet, ne használja fel! 

„Idegen anyag esetleges jelenléte” miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal visszahívta az 1 kilós kiszerelésű, Nagyi titka nevű búzafinomlisztet.

Pont a pulyka 

A pulyka a legkevésbé allergizáló húsfajta, kismamák és egészen kicsi gyerekek is biztonságosan fogyaszthatják. Igen népszerű a sportolók és a diétázók körében is.

Világörökség lehet a cseh sör 

A cseh sörfőzők szakmai szervezete fel akarja vetetni a világörökségek sorába a cseh sörkultúrát, ami sörfőzés mellett a vendéglátásban és több száz éves múltra tekint vissza - írja a napi.hu.

Jelentősen nőtt a vendéglátás forgalma 

Az egy évvel ezelőtti alacsony bázishoz képest, amit a második hullám elleni védekezések korlátozó hatása okozott, februárban 76,1%-kal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene, 96,7%-kal pedig az árbevétele, míg a két évvel ezelőttihez képest az árbevétel 5,5%-kal volt magasabb.

Dolgozik az MTÜ a hazai éttermek felzárkóztatásán 

A Magyar Turisztikai Ügynökség külföldi szakértők bevonásával mérte fel a vidéki éttermek kínálatát, és folytatja a gasztroszakma edukációját.

Trónok harca és merlot? Bridgertonok és chardonnay? 

A Hilltop online kutatásából többek között kiderül, hogy milyen szériát és tételeket fogyasztunk a legszívesebben, és a válaszadók azt is megszavazták, hogy melyik népszerű sorozathoz melyik borfajta illik a legjobban.

Egekben a világpiaci élelmiszerárak 

A FAO élelmiszerár-indexe márciusban a februári 141,4 pontos rekordhoz képest további 12,6 százalékos emelkedéssel 159,3 ponton új rekordot ért el - jelentette a párizsi székhelyű Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet.

Szavaló főúr, signature ételek és italok, patinás köntös kíséretében 

Az Eventrend tavaly novemberben jelentette be a főváros legidősebb kávéházaként ismert Centrál működtetésének átvételét az Özyer Csoporttól. Ezzel a hazai cégcsoport második irodalmi kávéház üzemeltetését vállalta fel Budapesten. A történelmi múlttal rendelkező irodalmi kávéházat az április 11-vel, a Költészet Napjával kezdődő héten nyitják ki ismét.

Megnyílt a St. Andrea étterem új bárja 

Sosem találná ki a nevét, ezért inkább eláruljuk.

Rangos díj a magyar csapatnak az olaszországi Pizza VB-n 

Best Art Design díjat nyertek a magyarok pizzáikkal. 36 nemzet, 700 indulója között, pizza duó kategóriában 7. helyen végzett  Kovács Lázár-Damu László, 21. lett Takács Márk-Dömők Zsolt párosa.

Elkerülhetetlen az áremelés a sertéshústermékek piacán 

A Hússzövetség elnöke szerint a sertéshúsnak és a húskészítményeknek az átadási és a fogyasztói árának is növekednie kell, különben az ágazati szereplők veszteségesek lesznek és kivonulnak a gazdaságból.

Gombafonalakból növesztenek „vegán hízott libamájat”  

Gombafonalak szövedékéből (micélium) készít hízottlibamáj-alternatívát egy The Better Meat Co. nevű kaliforniai cég.

Továbbra is tormanagyhatalomnak számítunk 

Hazánk az Európai Unió legnagyobb tormatermelője. A magyar torma jelentős része exportra megy, ahol – egyedi zamatának köszönhetően – jellemzően feldolgozóüzemek hasznosítják íz-és állagjavítóként a saját tormás készítményeikben. A hazai tormaterület nagysága azonban lehetővé teszi, hogy egész évben elérhetővé váljon itthon is friss, illetve feldolgozott formában.

Itt a világ első alkoholos szőlője 

Génmódosító technológiával hoztak létre alkoholos szőlőt a Slosh Education Institute tudósai.

Folytatódnak a Gasztroséták a Viharsarokban 

Az idei évben a hungarikumok mellett a nemzetiségek konyhája színesíti, ízesíti a kínálatot - tájékoztatta lapunkat a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft.

Ez Miskolc legújabb attrakciója 

Márciusban újabb gyöngyszemmel gazdagodott Miskolc turisztikai kínálata. A Görömböly városrészben található Grál Pince két ágának összenyitását a  "Törjük át együtt a falat!" esemény keretében ünnepelték meg a szép számban kilátogató érdeklődők - tájékoztatta lapunkat a Miskolci Idegenforgalmi Marketing Nonprofit Közhasznú Kft.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!