Ro_vendeg_hotel cikkek
Kicsi a bors(mustár), de erős
Közép- és Dél-Európában őshonos növény a rukkola, amely a bibliai idők óta jelen van a konyhán. Magyarországon mégis csak a nagyon sokára lett teljes jogú tagja a hazai gasztronómia világának.
Ejha, SIRHA!
Várható volt, hogy nagy érdeklődés övezi a lyoni mintára Magyarországon most tavasszal debütáló SIRHA Budapestet, azonban hogy egyöntetű sikertörténetként könyvelik el a kiállítók, látogatók illetve a rendező Hungexpo is – erre ritkán adódik példa. Pedig most ez történt. Alábbi összeállításunk is ezt támasztja alá
Egy, kettő, három
Szerencsés helyzetben van az a hotel, amelynek étterme nemcsak a szálloda felől közelíthető meg, hanem az utcáról is betérhet a vendég akár ebéd- vagy vacsoraidőben egy gyors déli menü vagy üzleti ebéd elfogyasztására, az esti órákban pedig egy elegáns, különleges borvacsorasor végigkóstolására…
Hogy kerül a mangalica a wellness élménybe?
Mi a közös a gasztronómiában és a wellnessben? Erre kaptunk választ egy budapesti wellness hotelben.
Újabb budapesti étterem kapott Michelin-csillagot
A Costes és az Onyx mellett most már a Borkonyha is büszkélkedhet a rangos elismeréssel.
Párbajt vívtak az osztrák és a magyar borászok
Nemes küzdelemben szoros eredmény született a minap azon az osztrák-magyar borászpárbajon, amelyet az Österreich Werbung szervezett Budapesten.
Hamisítatlan horvát hangulat a Business Clubban
Horvát népzene, burek és Karlovacko sör társaságában ismerhették meg a horvát turisztikai statisztikákat a meghívottak a legutóbbi Vendég & Hotel Business Klubban.
Divatbemutatóval ünnepelt a trendi fashion hotel
Egyetlen szál gyertya a stílusosan Burberry-kockás csokitortán – február 20-án nyitásának egy éves születésnapja alkalmából ünnepi partira hívta partnereit a Mellow Mood csoport Fashion-brandjéhez tartozó 4 csillagos, egyedi designnal rendelkező Mirage Fashion Hotel.
Napos oldal
Napos oldal
Üzlet, sporttal fűszere
Olyan adottsággal, amilyennel a négycsillagos győri ETO PARK HOTEL Narrabo Á la Carte étterme rendelkezik, kevés hely büszkélkedhet: tökéletes panorámával egy olyan futballpályára, amelynek gyepén már igazi világnagyságok is játszottak, hiszen a Bayern München sztárjai itt mérték össze tudásukat – szerencsére barátságos mérkőzésen – a győriek kedvenceivel.
Hazai bortrendbörze
Az egyik rangos téli fővárosi boroseseményen, a Millenárison február 15-én megrendezett Borjouron kérdeztünk meg a hétszáz különböző bort kínáló kétszáz hazai kiállító közül néhányat: vajon milyen bort kóstolnak meg és fogyasztanak szívesen idén a vendégek? És ha van olyan, hogy hazai bortrend, akkor azt mi jellemzi idén?
Lyon, a profi
Március 10–12. között egy elegáns, eredetileg Franciaországból indult és immár nemzetközi méretűvé nőtt, a szállodai, vendéglátói és élelmiszeripari szegmenst megcélzó és bemutató szakkiállítás érkezik – Közép- Európában elsőként – a budapesti Hungexpóra. A hazájában kétévente megrendezésre kerülő szakmai bemutatót remélhetőleg nemcsak idén tavasszal, hanem két év múlva ismét hazánkban köszönthetjük.
Francia recept, magyar hozzávalókkal
A SIRHA Budapest – Nemzetközi Élelmiszer-ipari, Sütő- és Cukrászipari, Szálloda és Vendéglátó-ipari és Gasztronómiai Szakvásár tavasszal debütál a HUNGEXPO „A” pavilonjának mintegy tízezer négyzetméternyi hasznos területén. A Horeca-szegmens számára meghatározó rendezvény részleteiről a kiállítás igazgatóját.
A francia, aki elment és visszatért
Gauthier nem csak egy séf a sok francia szakács közül: hiszen ő nemcsak megvalósítja különleges elképzeléseit a konyhán, hanem emellett szabadidejét kalandtúrákkal és hegycsúcsok meghódításával tölti.
Maldív, te drága!
Van az úgy, hogy az ember egy sötét téli este meggondolatlanul beleugrik egy olcsónak tűnő repülőjegy-vásárlásba. Én is igy jártam karácsony táján: elegem volt a télből, és a neten nézelődve megláttam a török légitársaság akciós, 650 euróért kínált repülőjegyét a Maldív-szigetekre. Nosza.
Egy igazi pompeji túlélő
Azon kevés zöldségünk egyike, amelyet végre Európa adott a világ gasztronómiájának, és nem fordítva. A karalábé a káposztafélék nagy családjának tagja, kétezer éve már Plinius is írt róla.
Gasztronómiában is meghatározó
Díjnyertes chef helyettes és cukrász kollégák a LIFESTYLE HOTEL MÁTRA****superior szállodában.
Több százan bukták üdülési jogukat
Igazán ideális helynek tűnt a pihenésre vágyóknak a Kehidakustányban található Club Kehida, ahol több százan vásároltak üdülési jogot. Időközben tulajdonosváltás történt a felszámolás alatt álló szállodában, így az üdülési jogok is tova szálltak - számolt be a HVG.
Ahol a víz az úr... és a Gault&Millau kalauz titkai
Ahol a víz az úr... és a Gault&Millau kalauz titkai
A megújult Hotel Parlament önálló házként üzemel tovább
A nyolc éve nyitva tartó Hotel Parlament teljes megújulással kezdte az idei évet. Február elsejei átadással felújították a szálloda közös tereit, konferenciatermeit, a reggelizőt, a bárt, valamint a recepciót és a lobbit is.
Francia konyha – ázsiai köntösben
André Chiang felségterületén, szingapúri konyhájában nagy rend uralkodik: az általa teremtett alapelveket csapatában mindenkinek a munka minden fázisában (előkészítés, főzés, tálalás) be kell tartania.
Közel Afrikához
Aki gyakran utazik messzi tájakra, néha beleesik abba a hibába, hogy nem veszi észre, amikor a közelében is található érdekes, élhető, különleges hely. Így jártam én is a legkisebb uniós tagországgal, Máltával.
Wokkirály, süteményherceg
Kínában már időszámításunk előtt több ezer évvel is ismerték és fogyasztották az egyik legsokoldalúbb fűszernövényt, a gyömbért. Őshazája India nyugati partvidéke, ahonnan sokfelé elterjedt: ma már a világon mindenütt használják, sokan gasztronómiai, mások gyógyászati célokra.
Mád a MÁK-ban
Február 4-től két héten át a mádi boroké lesz a főszerep a pesti MÁK Bisztróban. A kiváló borokhoz természetesen egy harmonizáló menüsor is jár.
Újratervezték a Gál Tibor Emlékdíjat
Az ikonikus egri borászról elnevezett megmérettetés lényege, hogy az Év Bortermelői ajánlanak a borszerető nagyközönség figyelmébe általuk tehetségesnek tartott borászokat.
Kacsa volt a csirkevész
Hazai szakácskörökben felröppent a hír: a magyarországi csirkeállománynak már nem is hetven százaléka (mint korábban volt), hanem egyenesen nyolcvan százaléka szalmonellával fertőzött, így esetükben már 3 percre növekedett az a hevítési idő, amely alatt elpusztul a kórokozó – a korábbi 2 perc helyett.
Újratervezés
Minden tagot érintő újítás jövőre a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) háza táján, hogy tavasztól kizárólag régiós ülések lesznek, az eddigi két közgyűlést egyetlen őszi találkozóra szűkítették, a választmány hatáskörét viszont kibővítették. Így a tagfelvétel, a költségvetés és az SZMSZ elfogadása is jóval egyszerűbb lesz.
Rauch-túra Salzburgban
Rauch-túra Salzburgban
Malacságok, szűzérme erdő kincseivel, házi csalamádéval, Kupa borral
Malacságok, szűzérme erdő kincseivel, házi csalamádéval, Kupa borral
Mozgalmas évet zár az egri ház
Üzemelés közben több hónapon keresztül tartó szobaátalakítás, teljes felújítással. A szakmabelieknek nem kell bemutatni: ez az a „sors”, amely a szállodást egyszer biztos eléri. Mindezt úgy megvalósítani, hogy közben az éves terv is teljesüljön – ez az a „truváj”, amelynek kivitelezéséről Harmati Lászlót, az egri ház igazgatóját kérdezzük.
„A logisztika lett az egyik legfőbb főnököm”
Nyár végén séfváltás történt az egyik hazai topcateringcég, a La Fiesta Party Service háza táján: Rácz Ferenc végzi a konyhán az irányítást. Aki korántsem idegenként vette át a stafétabotot nagynevű elődjétől, Papp Lajostól, hiszen kisegítő szakemberként már jó tíz éve együttműködik a Kovács László vezette professzionális csapattal.
A holland táj szerelmese
A holland Zeeland tartomány amellett, hogy a föld egyik legsíkabb vidéke, Európa egyik legjobb szakácsával is büszkélkedhet. Jannis Brevet vendégei nap mint nap megismerhetik az egyedien tálalt, művészi alkotásoknak is beillő fogásokat.
Svéd csavar
Különös tapasztalatok az egyik skandináv jóléti országból: meghökkentő kérdések az autókölcsönzőnél, méregdrága szállodák vidéken is, és jobb a gulyásleves, mint otthon sok helyen – üzleti turistaúton jártunk az IKEA hazájában. Sajnos a Jumbo repülőgépből átalakított híres szállodát nem tudtuk kipróbálni. Majd legközelebb.
Tök jó
Azon ritka zöldség egyike, amely (végre) nem keletről, hanem nyugatról érkezett Európába, ahol rövid idő alatt sok helyütt meghonosodott és kedveltté vált. A tök a sarkvidékeket leszámítva ma már valamennyi kontinensen otthonosan érzi magát.
Gyülekeznek már az aranykulcsosok
A Les Clefs D’Or, azaz a Szállodaportások Aranykulcsos Egyesületének Végrehajtó Bizottsága Budapesten tartja soron következő nemzetközi találkozóját.
Müncheni étterem séfje nyerte a Hagyomány és Evolúciót
A müncheni Geisel’s Vinothek étterem séfje, Molnár Gábor nyerte meg a Hagyomány és Evolúció szakácsversenyt, amelyet a METRO Vevőakadémián rendeztek. A séfek lazac- vagy rákételeket készítettek.
Új-Zéland túl messze van
Egy dunai állóhajón ülésezett a Magyar Szállodaportások Aranykulcs Egyesüle.
Szakmai kirándulás
Szakmai kirándulás
Őszi kollekció bemutató a JAB-Gardisette-nél
Őszi kollekció bemutató a JAB-Gardisette-nél
Sztárok, szakácsok, halak
Ilyen még nem volt, azonban nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy lesz a továbbiakban is.