Gasztro
Egy nap a tarcali Gróf Degenfeld Szőlőbirtokon
Úton vagyunk a Tokaji borvidék egyik ismert pincészetéhez, a tarcali Gróf Degenfeld Szőlőbirtokra, amelynek a monarchia korát idéző elegáns Gróf Degenfeld Kastélyszálló, és ennek 60 főt befogadni képes patinás étterme is része.
Mesél az asztal - gasztrofotók a Budai Várban
A Mesél az asztal - Ünnepi ételek Borbás Marcsival című, Borbás Marcsi ünnepi fogásait és a Kárpát-medence magyarságának hagyományos karácsonyi ételeit bemutató szabadtéri fotókiállítás nyílt a Budavári Palotanegyedben, a Csikós-udvarban.
Megújulva hosszabbít a 10 éves Városliget Café
Tovább üzemeltetheti a Városiligeti Műjégpálya épületében lévő éttermet és Dísztermet a Városliget Café & Restaurant. A már 10 éve itt dolgozó csapat az elnyert pályázat örömére felújította az étterem két termét, hogy illeszkedjenek a Nyár a tavon – tél a jégen koncepcióhoz, mindezzel erősítve Budapest romantikája és a boldog békeidők életérzését.
Társadalmi felelősségvállalás napot tartott a METRO
100 adag melegételt készített el a METRO Gasztroakadémia és adományozott rászorulóknak, miközben különböző területen dolgozó METRO-munkatársak önkéntes napon vettek részt november 28-án. A komplex programot a nagykereskedelem a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel együttműködve valósította meg.
Krúdy húslevese és töltött dagadó luxuskivitelben
Bemutatkozott a sajtó képviselőinek a VIRTU étterem - amit láttunk és kóstoltunk, minden várakozást felülmúlt. Most élményeink következnek, képekben.
Focipályáról a pincébe
Generációváltás előtt áll a St. Andrea borászat, mely egyúttal a borház megújulását is ígéri.
Egy csomag zabkeksz és más semmi
Szepesi Gábor, a Michelin-ajánlott Avalon Ristorante corporate chefje nemrégiben egy lenyűgöző és inspiráló kalandra vállalkozott – megjárta az El Camino-t, a híres zarándokutat, amely sokak számára a lelki megújulás és az önfejlesztés útjává vált. A séf kalandja során átélte az örömöt és a kihívásokat is, melyeket a Camino kínál, megfűszerezve mindezt egy egyedi, gasztronómiai perspektívával.
Az egyik legolcsóbb csokimikulás a legfinomabb
Decemberhez közeledve Ausztria vezető gasztromagazinja, a Falstaff csokimikulásokat tesztelt. A szomszédban pedig számos olyan finomság kapható, amelyek a hazai polcokon is megtalálhatóak – így számunkra is érdekes lehet a végeredmény.
Mede Ádám: új kihívások előtt
Mede Ádám október elején jelentette be - elhagyja a Laurelt, hogy megvalósíthassa rég dédelgetett terveit. Főzőkurzusokat szeretne indítani gasztrorajongó foodie-knak, illetve tanulni és fejlődni vágyó szakácsoknak.
Tavasszal új gasztrofesztivál a Balaton körül
A Taste Balaton egy 10 napos gasztro- és kulturális fesztivál, amely összefogja majd a balatoni régió legjobb éttermeit, szállásait és kulturális eseményeit. A fesztivál 26 balatoni étterem, gasztrohotel, valamint kulturális intézmények, borászatok és a Balaton Bike 365 összefogásával jön létre. 2024. március 8-17-ig minden csatlakozó étterem különleges, csak ebben az időpontban elérhető menüvel és programmal készül, így minden esemény egyszeri és megismételhetetlen lesz.
Francia mentőakció a sajt és az osztriga csomagolásáért
Az Európai Parlament új szabályt fogadott el, amelynek célja több millió tonnával csökkenteni a csomagolási hulladékot az EU-ban. Amint a jogszabály hatályba lép, ösztönözni fogja a csomagolások újrafelhasználását, begyűjtését és újrahasznosítását, és sok egyszer használatos csomagolóeszköz eltűnik.
Változnak a vendégek elvárásai a fenntartható éttermi higiénia terén
A világjárvány és a klímaválság hatására ma minden korábbinál szigorúbb elvárásaik vannak a vendégeknek az éttermi higiéniai és a fenntarthatóság terén is. A felmérések szerint 10-ből 6 embernek fontosabb lett a tisztaság a járvány óta, 90%-uk pedig a környezetbarát szemléletet is kulcsfontosságúnak tartja. Ezeknek a kívánalmaknak segít megfelelni a világ vezető higiéniai szolgáltatója, az Essity új, éttermeknek szóló tanácsadó szolgáltatása a Tork WorkflowTM. Mindezt Sipos Norbert séf, a Tork márkanagykövete mutatta be.
A tavalyinál olcsóbb lehet a hal karácsony előtt
A belföldi termelők 10-12 százalékkal csökkentették a haltermékek árát, így a vevők is olcsóbban vásárolhatnak karácsonyra - közölte az agroinform.hu az MTI-vel csütörtökön.
A világ legkedveltebb champagne háza magyar disztribútort díjazott
A Moët & Chandon 2022-es budapesti gálája után idén Belgrádban ünnepelte prominens vendégek, partnerek és barátok társaságában alapításának 280. évfordulóját, ugyanakkor az idei eseménynek is volt különleges magyar vonatkozása.
Magyar séf a világ 100 legjobbja között
A The Best Chef rangsorában a 100 legjobb séf közé választották a budapesti Salt étterem szakácsát, Tóth Szilárdot. Ezzel újabb sikert könyvelhetett el a Michelin Guide értékeléseiben is egyre jobban szereplő magyar gasztronómia.
Panorámájának nincs párja: étterem a MOL-torony tetején
November 22-én megnyitott az ország legmagasabb épületének tetején a VIRTU Restaurant. A budai MOL Campus 28. emeletén található ez a top gasztronómiai élménypont, mely nemcsak elhelyezkedésében és megjelenésében tör a legmagasabb szintre, hanem a hazai és regionális konyha legjavát kínálja vendégeinek, kiváló minőségben.
Mennyit ér valójában a magyar bor?
A balatonfüredi Figula Pincészet új borra várakozó, magyar tölgyből készült barik hordókkal teli illatos pincéje előtt ifjabb Figula Mihály nem mindennapi interjút adott.
A legjobb magyar borok, borászok és borbárok 2023-ban
28 kategóriában talált gazdára a Vince-díj - a biztosnak gondolt befutók mellett meglepetések is születtek.
A nyitottságon és a Z generáción múlik a növényi forradalom
November 14-én harmadszorra rendezték meg a Plant-Powered Perspectives konferenciát a METRO Gasztroakadémián. Magyarország első számú innovatív, növényi alapú élelmiszeripari eseményének középpontjában az idei évben a vendéglátás állt.
Magyar borok Sanghaiban
Stratégiai jelentőségű a Magyar Bormarketing Ügynökség megjelenése a ProWine Shanghai Szakkiállításon – mondta Magyarország nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztosa a szakkiállítás keretein belül tartott sajtótájékoztatón, 2023. november 8-án.
“Menzás” csokis piskóta újratöltve, Sárközi Ákostól
Az iskolai menza menüje évtizedek óta zsigeri nyomot hagy az emberekben: már a csokis piskóta puszta említése is képes megidézni az ebédlőkben tálalt piskótakockákat és a rajtuk elterülő csokoládészószt.
Veszprémi Érseki Pincészet: érkezik az új borcsalád
December elejétől már bárki kóstolhatja a Veszprémi Érseki Pincészet prémium, 1277 elnevezésű borcsaládjának első tételét, a 2022-es Rajnai Rizlinget. Nem véletlenül szerepel névként az ősi dátum, hiszen a Veszprémi Érsekség (és jogelődje, a Veszprémi Püspökség) mintegy 750 éve, 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel.
2024 legfontosabb fogyasztói trendjei
Az Euromonitor International globális piackutató vállalat közzétette a Top Global Consumer Trends 2024 című jelentését. Az éves jelentés feltárja a fogyasztók értékrendjének változásait, a vásárlási motivációt és a választási prioritásokat, áll a Store Insider szakmai portál összeállításában az Euromonitor nyomán.
Negyed négyzetméternyi büszkeség
A Michelin Guide a legrégibb és legnagyobb hagyományokkal rendelkező gasztronómiai kalauz – a benne való szereplés egyet jelent a gasztronómiai kiválóságok klubjába tartozással. A szereplés tényét az adott évben egy piros tűzzománc tábla is igazolja, amit 2018 óta sok más országhoz hasonlóan Magyarországon is a METRO szállít ki az éttermeknek. (x)
Bezár a Petrus Restaurant
A budapesti gasztronómiai életben egyedülálló, klasszikus francia vonalat képviselő, nyolc Michelin Bib Gourmand jelöléssel büszkélkedő étterem bezárását a tulajdonos, Feke Zoltán jelentette be Facebook-oldalán.
Ki lesz az Év Bortermelője 2023-ban?
Az év végéhez közeledve a borász szakma és a magyar bor iránt érdeklődő közönség egyaránt nagy izgalommal várja, hogy kiderüljön, ki nyeri el Magyarország legrangosabb borászati elismerését, az „Év Bortermelője” címet 2023-ben.
Hazai borok arzenálja a fővárosi adventi vásárokon
Hat héten át a fővárosi karácsonyi vásárokban népszerűsíti a magyar borokat a Magyar Bormarketing Ügynökség. A hazai és külföldi látogatók a Bazilika előtti standnál is megkóstolhatják és megvásárolhatják az ország legízletesebb nedűit, a Vörösmarty és Szent István téri, valamint a Városligetben szervezett vásárok gasztronómiai egységeiben izgalmas bor-étel párosításokkal és Magyar Bor márkás menüvel várják az érdeklődőket.
Advent skandináv módra – így készül a svéd sáfrányos bukta
A téli időszámítás beköszönte, a korai sötétedés igazából egyetlen nagy előnnyel jár: itt a karácsonyimádók ideje, végre legálisan lehet készülődni az év legszebb ünnepére. Természetesen a karácsonyt megelőzi még egy igazán szép időszak, az advent, amikor is valóban meg lehet és meg is kell találni a pillanatokat egy kis lelassulásra.
Wolfgang Puck tökéletes hálaadási pulykája
A tökéletes pulyka elkészítésére sokféle receptet, módszert találhatunk, de ha biztosra szeretnénk menni, akkor Wolfgang Puck leírását követjük.
Szakácskönyvben derül fény a Károlyi család féltve őrzött receptjeire
Különleges alkalom várt a gasztronómia iránt érdeklődő közönségre. Bemutatásra került ugyanis az a szakácskönyv, amely százéves grófi recepteket tesz közkinccsé. A mű a Károlyi család gondozásában született, a nyilvános debütálás helyszíne pedig egy páratlan kastély volt.
Bearanyozták a pomázi sajtokat
A pomázi Breier Farm két sajtja is arany minősítést kapott októberben a világ legnagyobb sajtversenyén. Az idei World Cheese Awards helyszíne a norvégiai Trondheim volt. Az eseményre több mint 40 ország sajtmanufaktúrái 4000-nél is több sajtot neveztek. A hét magyar induló közül a Breier Farm sajtjait találta a legjobbnak a nemzetközi sajtszakértőkből álló zsűri.
iCareSystem AutoDose – az iCombi Pro asztali készülékek új tisztítórendszere a RATIONAL-tól
Az iCareSystem AutoDose segítségével a RATIONAL immár integrált tisztító- és tartalékkészlet-rendszert kínál az iCombi Pro asztali készülékekhez. A tisztító- és ápolószereket szilárd formában, biztonságosan tárolják a főzőrendszerben, lehetővé téve az autonóm tisztítást akár gombnyomással, akár a tisztítási ütemterv szerint. (x)
Csökkent az üdítőitalok cukor- és kalóriatartalma Magyarországon
A gyártók önkéntes vállalásai nyomán Magyarországon 2022-ben tovább csökkent a hazai üdítőitalok és gyümölcslevek átlagos cukor- és kalóriatartalma, így ezek az értékek 45,5 százalékkal alacsonyabbak, mint 2010-ben voltak.
Rekordárat fizettek egy fehér szarvasgombáért Olaszországban
Rekordárat, 130 ezer eurót (50 millió forintot) fizetett ki vasárnap egy hongkongi licitáló egy fehér szarvasgombáért az olaszországi Grinzane Cavourban megrendezett hagyományos jótékonysági árverésen, írja az MTI.
Ezek a Food Truck Show 2023-as adatai
Kiderült, a mozgó ételárusítás a gasztro-üzletág továbbra is sikeres változata: 40 százalékkal több helyszínre és rendezvényre hívták őket a 2023-as szezonban. 30 városba települt ki a jelenleg 150 darab food truck, így a kereskedők 10-15 százalékos, a Food Truck Show pedig 30-40 százalékos forgalomnövekedéssel zárta a 2023-as évet. Az áremelkedés és az ezzel járó haszonkiesés azonban a kereskedőket is komoly kihívás elé állítja majd a télen.
A khmer gasztronómia nemzetközi elismerése
A kultúrában és gasztronómiájában gazdag Battambang lett Kambodzsa első városa, amely gasztronómiájának elismeréseként csatlakozhatott az UNESCO Kreatív Városok Hálózatához (UCCN). A helyi hatóságokés kereskedők vállalták, hogy népszerűsítik és fejlesztik termékeiket, hogy több turistát vonzzanak.
Napokon belül átadják a Balaton legújabb turistaszenzációját
Végéhez közeledik a tó szempontjából kulcsfontosságú Sió csatorna zsilipberuházása. Az ígéret szerint jövő nyárra valóságos turistalátványosság lesz.
METRO-konferencia: csúcsteljesítmény a nagykereskedelemben
Kiemelt beszállító partnerei körében tartotta hagyományos éves partnerkonferenciáját a METRO Nagykereskedelem november 8-án. A korábbi évekhez hasonlóan az esemény célja az új üzleti év stratégiájának bemutatása volt, melyet kiegészített a többcsatornás nagykereskedelmi átalakulás eddig elért eredményeinek az ismertetése, valamint a közös üzleti lehetőségek megalapozása is.
Klasszis TopDesign 2023: mutatjuk, kik kerültek a döntőbe
Végre kiderült, kik kerültek a Klasszis TopDesign 2023 versenyünk legjobbjai közé!
Libalakoma, új bor és sztárfellépők
November 10-11. között Márton-napi vigadalomra várja az érdeklődőket Hajdúszoboszló. A két napos fesztivál középpontjában természetesen a libalakoma és az új bor áll, melyeket izgalmasan egészítenek ki a sztárvendégek koncertjei és a szórakoztató kísérő programok.
KiBírhatatlanul jó ételek a Kopaszi öböl partján
Akik ismerik és szeretik Bíró Lajos gasztronómiai stílusát és humorát, ismerős elemeket, szójátékokat találhatnak a ZAZIE étlapján – hogy csak a Grab’n Go kínálat Bíróbrod elnevezésű szendvicseit említsük.
Újabb Michelin-csillagos étterem húzza le a rolót
Michael Deane északír séf 1997-ben nyitotta meg Deanes EIPIC nevű éttermét, mely egy éven belül meg is kapta a Michelin-csillagot. Most azonban a bezárás mellett döntöttek, mert a működésük túl drágának bizonyul – mind a vendégek, mind az étterem számára.
Kiváló borok, különleges ínyencségek
Az autentikus népi konyha kedvelőinek érdemes résen lenniük és követni a Sváb-sarok, azaz Dél-Bács-Kiskun négy településének közös rendezvényeit.
Mit szólna ehhez Lúdas Matyi? - Nincs jó hírünk Márton-napra
Társlapunk, az mfor.hu munkatársa, Elek Lenke Márton-nap előtt egy héttel körbejárta a szupermarketeket, és szinte sehol nem volt libahús, még nyak se, ami oly finom levesnek.
Régi ismerősök és új arcok a Bordói Novemberen
60 kiállító 150 tételét kóstolhatják azok, akik ott lesznek a hazánk legszebb vörösborait felvonultató rendezvényen.
Gelatissimo 2024.
A GELATISSIMO fagylalt szakvásárt a jövő év február 3 és 7 között rendezik meg Stuttgartban.
Itt a harmadik Plant-Powered Perspectives konferencia
2023. november 14-én harmadjára tartják meg a Plant-Powered Perspectives konferenciát. Magyarország első számú innovatív, növényi alapú élelmiszeripari eseményén az idei évben a vendéglátás áll a középpontban.
Tojásos nokedli: hogyan lesz felejthetetlen fogás egy hétköznapi ételből?
Szulló Szabina, a Stand és Stand25 Bisztró executive séfje gyorsan eloszlatta a tévhitet, hogy feltétlenül olyan egyszerű és olcsó ételről volna szó, hát lássuk, hogy szól az étel története, és mit mond a topséf.