Nincs többé Bádog Gundel - a név megy, de a rántott hús örök

Nincs többé Bádog Gundel - a név megy, de a rántott hús örök 

Nem mindennapi kérésnek tesz eleget a legendás Pest-külvárosi kifőzde. A Pléhcsárdaként, avagy Bádog Gundelként közismert vendéglátóhely tegnap este bejelentette, hogy nevet változtat.
Magyar borász lett „Az Év Nemzetközi Női Borásza" Németországban

Magyar borász lett „Az Év Nemzetközi Női Borásza" Németországban 

Németország a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb borpiaca. Kövesdi Zsófia teljesítménye a magyar bormarketing szempontjából kiemelkedő jelentőségű.
Pincesétákkal és borkóstolókkal vár a Budafoki Pincejárat

Pincesétákkal és borkóstolókkal vár a Budafoki Pincejárat 

Alig húsz percnyire a belvárostól vár egy történelmi hagyományokban és borospincékben gazdag városrész, ahol a bor, a kultúra és gasztronómia kedvelői, kilépve a hétköznapok monotonitásából, együtt hódolhatnak szenvedélyüknek.
A ferencvárosi METRO is megújult

A ferencvárosi METRO is megújult 

Sorban a nyolcadikként a ferencvárosi METRO-áruház is megújult a professzionális vásárlók jobb kiszolgálása érdekében. Az áruházlánc ferencvárosi tagja méretében és teljesítményében is kiemelkedik, hiszen a 10.000 négyzetméteres áruház bonyolítja a legnagyobb forgalmat a 13 hazai METRO közül. 
A RATIONAL fennállásának 50. évfordulóját ünnepli

A RATIONAL fennállásának 50. évfordulóját ünnepli 

A Rational, a melegételek készítésére szakosodott vállalat idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját a következő szlogennel: „Ha az étel ízlik, mindannyian ugyanazt a nyelvet beszéljük.” (x)
Hat recept Pesti Istvántól

Hat recept Pesti Istvántól 

Pesti István a tatai Platán Gourmet Étterem séfje, amely e héttől az ország első vidéki lokációjú Michelin-csillagos étterme, ráadásul rögtön két csillaggal büszkélkedhet.
Születésnapos Buda egyik nagyon szerethető helye

Születésnapos Buda egyik nagyon szerethető helye 

2013-ban, 10 éve itt nyitott a a Városmajorban a Fióka, ami nem egy flancos, feszengős, hanem hamisítatlan „budai” hely lett az évek folyamán. A 10. évforduló alkalmából színes programokkal készülnek.
Nagy a baj bor-fronton, de a minőségi vörösboroknak van jövője

Nagy a baj bor-fronton, de a minőségi vörösboroknak van jövője 

Hallottuk azon a borkóstolón, amelyet a villányi illetőségű Jammertal Borbirtok tartott október 26-án, a budai Citadella szomszédságában lévő Búsuló Juhász Étteremben.
Megszületett Budapest Tortája

Megszületett Budapest Tortája 

Húsz izgalmas cukrászati műremek versenyzett a Budapest hivatalos születésnapi tortája címért, amelyet végül a Belvárosi Auguszt Cukrászda Natalis (Születés) fantázianevű alkotása, Müller Csilla kreációja nyert el. 
Somlói Juhfark Ünnep 2023 - az elmúlt évek legjobb tételeivel

Somlói Juhfark Ünnep 2023 - az elmúlt évek legjobb tételeivel 

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a somlói Tornai Pincészetben a Juhfark reprezentatív bemutatóját. A sétálókóstolón maguk a borok készítői mutatták be a közönségnek 14 pincészet 25 Juhfarkját.

Megvan a Bocuse d’Or magyar döntőjének győztese 

Október 26-án lezajlott a Bocuse d’Or magyar döntője a Hungexpón, ahol négy séf mérte össze tudását. A tét nem más volt, mint a továbbjutás az európai válogatóra, amelyet Trondheimben rendeznek majd meg 2024 márciusában.

Zengő Öcsi, Tarcali Kék, Csóka poharazva és a többiek 

Különleges boros program új gasztrokoncepció mentén felsorakoztató vacsorával egybekötve az Andrássy Gardenben - régi magyar fajták társaságában.

Visszahívott a Nébih egy sajtot, a METRO azonnal lépett 

A METRO Kereskedelmi Kft. visszahívta a Morbier A. O. P. elnevezésű sajtot, mert abban Escherichia coli (E-coli) baktérium lehet, közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken.

Egri bor a világ legjobbjai között 

„Világklasszis” - a történelem legmagasabb magyar száraz vörösbor pontszámát kapta az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok csúcsbora.

Újjászületett a KÖKI FoodPort 

A változó fogyasztói és piaci igények, valamint az elmúlt évek környező ingatlanfejlesztései bebizonyították, hogy Kőbánya-Kispesten is igény van az eredetihez képest magasabb színvonalú környezetre és szolgáltatásokra.

A szép bor összeköt 

Bár nincs mindenben egyetértés az Európa és Ázsia határán elhelyezkedő, nagyjából Magyarország területű Azerbajdzsán és az EU jónéhány tagállama között, de ez szerencsére az azeri vidéken élő, és dolgozó borászok szakértelmét, borkészítési technológiáját, és az ott elkészült, sorra nemzetközi elismerést szerző tételeiket egyáltalán nem befolyásolja. Erről győződhettünk meg a budapesti Azerbajdzsáni Nagykövetségen tartott, borkóstolással egybekötött díszebédjükön, amelyen az ország topborászata, a történelmi szőlővidékkel megáldott Savalan Aspi Pincészet mutatkozott. be.

(K)rémes irodalom 

Egykor Budapestet mint a kávéházak városát emlegették - a kávéházak a szellemi eszmecserék fellegvárai voltak, irodalmárok és művészek találkozóhelyei - ezeknek állít emléket az MVKM időszaki kiállítása.

Közeledik a kávémentes kávé kora 

Egy amerikai cég innovatív ötlettel állt elő: kávébab nélküli kávét találtak fel, aminek a célja a kávétermesztés miatti erdőirtás megállítása.

Magyar borok és élelmiszerek mutatkoztak be Dublinban 

Magyarország Dublini Nagykövetsége a magyar élelmiszerek és borok Írországban történő megismertetésére és népszerűsítésére rendezvényt szervezett.

Borkóstoló és mesterkurzus Balatonalmádiban 

Az „Ősszel is Balaton 2” nevű, balatoni borokat bemutató sétáló borkóstoló és mesterkurzus november 4-én, szombaton 15 és 21 óra között lesz a Pannónia Kulturális Központban.

Bíró Dániel vezetésével megnyílt a ZAZIE Bistro & Bar 

A MOL Campus földszintjén nyílt meg Dél-Buda legújabb bisztrója, ami lezserül kifinomult, szemtelenül tudatos és garantáltan feldobja majd a környék lakóit, valamint a környéken dolgozó több mint 10.000 irodista életét.

Rengeteg bortermelő eltűnhet Magyarországról 

Az új magyar hulladékgazdálkodási szabályozás jelen formájában végrehajthatatlan, és komoly károkat okozhat az ágazatnak.

Új séf, különleges feladattal a METRO-nál 

Október 24-én különleges „séfasztal” programon mutatkozott be a METRO Nagykereskedelem új saját márka nagyköveteként a Bocuse d’Or-on bronzérmet szerzett Dalnoki Bence. A fiatal séftehetség öt ínyencfogást készített a METRO saját márkás alapanyagainak felhasználásával a bemutatkozás alkalmával.  

A Spoon fedélzetére új séf érkezett 

Fekete Tibor személyében, akit fine bistro jellegű vacsora keretében be is mutatott a hajó üzemeltetője a média képviselőinek október 17-én, mesés panorámával övezve.

Pászkalap és olvasztott libazsír – a maceszgombóc lelke 

A maceszgombócleves a sólethez hasonlóan autentikus zsidó étel, amely összehozza a családot, a közösséget, akár Újlipótváros közösségét is.

Francia borászok sajátos tiltakozása az olcsó spanyol import borok ellen 

Mintegy 500 francia bortermelő és borász tartott tüntetést a spanyol határ közelében. Megállították a Spanyolországból érkező borszállító teherautókat, és a földre öntötték azok tartályainak tartalmát.  

Rekord bevétel a Jótékonysági Borárverésen 

Az idei liciten a Festetics Palota pazar Tükörterme volt hangos az árverési kalapács koppanásaitól, ahol az aukción résztvevő közel 100 vendég egy nagyszerű est keretében licitált 35 tételre.

Bárki megfőzheti az Unicum kávéját otthon 

Kétféle változatban kerül piacra a Costa Ricából származó arabica kávé, kapszulás és szemes kiadásban egyaránt megvásárolható lesz.

Íme, a három legbarátibb árfekvésű Michelin-csillagos vacsora Budapesten 

A Michelin-csillagos menük felső határa a csillagos ég, különösen, ha drága pezsgős és boros palackok is pukkannak vacsora közben. De mégis mennyibe kerül Magyarországon egy étkezés a Michelin-csillagos éttermekben?

Nagy bejelentést tett a világ legjobb étterme 

A koppenhágai Noma nem zár be, de teljesen átalakul – jelentette be René Redzepi séf a San Sebastian-i Gastronomika fesztiválon, amelyről Madary Orsolya, a Magyar Konyha szerkesztője számolt be az InfoRádióban.

Asztali etikett – a tökéletes teríték titka 

Manapság annyiféle elvárásnak kell egy szépen terített asztalnak megfelelnie, hogy komoly kihívást jelent még a profi vendéglátók számára is.

Fagylalt forever 

Különleges fagylaltversenyre hívja a cukrászokat a Messe Stuttgart magyarországi vásárképviselete. Budapesten kerül megrendezésre a Grand Prix Gelato Magyarország fagylaltverseny 2023. október 30-31-én, amelynek a Bulfoni Gelato & Bar Design ad otthont.

Minden idők legdrágább borárverése a Sotheby’s-nél 

A legértékesebb tételek a vörös burgundik, nevezetesen a La Tâche-dűlő ritka évjáratai. Az aukcióra bocsátott darabok között szerepel két imperial/matuzsálem palack (hat literes) 1985-ös évjáratú Domaine de la Romaneé-Conti La Tâche, amelyek egyenként 120 000 és 190 000 dollár közötti értéket képviselnek. 

Gundel-díjátadó gálaebéd a gombóc jegyében 

Immár harmadik alkalommal a Gundel-díjátadó ünnepség legméltóbb helyére került - a városligeti Gundel Étterembe -, ahol az idei díjazottakat ünneplő gálaebédre hívta az Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a vendéglátós szakma krémjét. Itt minden a hagyományról, a dicső gasztromúltról, a sikeres jelenről és a felszolgálótanulók sebes igyekezetét látva a reményteli jövőről szólt.

Rendet teremt a vendéglátói szektorban az NTAK 

2023. július 1-től kötelező adatot szolgáltatniuk a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) számára szoknak a vendéglátó üzleteknek, amelyek évente 100 millió forint feletti nettó árbevétellel rendelkeznek.

Az Oroszlán nyelve győzedelmeskedett a Budapest Cocktail Week-en 

A koktélok koncepciójának az idei évben a Lánchíd átadása és Budapest egyesítésének 150. évfordulója köré kellett épülnie, az egyhetes eseményen 30 bár és étterem alkotásait kóstolhatták meg az érdeklődők és a szakmai zsűri.

Végleg bezár a Balaton egyik legjobb étterme 

A balatonfüredi MÓR24 két tulajdonosa ez étterem FB oldalán jelentette be a hírt.

Így készül Encsen a szilvás gombóc 

A magyar éttermekben ritkán, ha mégis, leginkább hétvégi ajánlatban bukkan fel a szilvás gombóc, amely az ősz elejének jellegzetes étele.

A klímaváltozás miatt drágább lesz a sör? 

Az aszályok gyakoriságának növekedése közvetlenül befolyásolja a termesztett komló mennyiségét és minőségét, vagyis növeli majd a kész sör árát is – írja a Sky News.

Rózsaszín ételekkel a mellrák ellen 

Michelin-ajánlott étterem is csatlakozott az idei pink gasztronómiai hónaphoz, mely a mellrák elleni küzdelemre kívánja felhívni a figyelmet

Három napon át ünnepel a Gerbeaud 

Új kínálattal és édes meglepetésekkel, zenés és kulturális programokkal, titkos mini tárlattal, ünnepi dekorációval és kirakatinstallációval készül az alkalomra október 13-15. között.

Újra nyitva a Budai Vár egyik történelmi kisvendéglője 

A Fekete Holló Kisvendéglőről van szó, amelyet üzemeltetői elmondása szerint igazi budavári kisvendéglőként nyitnak meg ismét, elsősorban a a helyieket megcélozva, finom és hétköznapi fogásokkal várva őket.

Magyar gasztrosiker Isztambulban 

Kis-Berkes Márk 4. lett a Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokságon. A magas színvonalon megrendezett verseny helyszínéül az isztambuli Le Cordon Bleu szolgált.   

Érkeznek a trónkövetelők 

Két 30 év alatti séf felel Budapest legmagasabb épületének két legújabb konyhájáért.

Megnyílt a Nightingale by Beefbar a Drechsler-palotában 

Ízgazdag, fűszerekben tobzódó, nagyon szaftos konyhára számítsunk, sok hallal, marhahússal és szusival. 

A budaörsi METRO a Budakeszi Vadaspark lakóinak visz élelmet 

Az állatok világnapjának alkalmából, október 6-án kötött együttműködési megállapodást a METRO Nagykereskedelem és a Budakeszi Vadaspark. A jövőben a METRO budaörsi áruháza jelentős mennyiségű, állati fogyasztásra alkalmas élelmiszerrel – zöldséggel, gyümölccsel és pékáruval – látja el a Vadasparkot.  

Sztárséf nyitja újra az első magyar McDonald’s-ot 

A felújítás után hamarosan újra megnyílik az első magyarországi McDonald's-étterem Budapesten. Az eseményt gasztroünneppé teszik Rácz Jenő sztárséf közreműködésével, amelyen néhány szerencsés részt is vehet.

Az elmúlt 20 év 30 ikonikus finomsága a 10. Kürtőskalács Fesztiválon 

Október 13-15. között ünnepli 10 éves születésnapját a Kürtőskalács Fesztivál a Fővárosi Állat – és Növénykertben. 
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!