Akkora a hiány, hogy már a fán lévő olívabogyók olajára megy a licit

Akkora a hiány, hogy már a fán lévő olívabogyók olajára megy a licit 

A kereskedők jelenleg látatlanban licitálnak az olívaolajra: hatalmas a fejetlenség az európai piacon.
Öt budapesti hely, ahol élőzene mellett vacsorázhatunk

Öt budapesti hely, ahol élőzene mellett vacsorázhatunk 

Az ősz és a tél a fedett helyek szezonja, ilyenkor visszahúzódnak az emberek a négy fal közé. A „fesztivál hangulattól”, az élőzene varázsától ilyenkor sem kell elbúcsúzni.
Bortriatlon Badacsonyban

Bortriatlon Badacsonyban 

A program keretén belül Badacsonyban, Badacsonytomajon és Badacsonyörsön, 7 gyönyörű helyszínen várják a szervezők az érdeklődőket, akik az olaszrizlingből kaphatnak gazdag ízelítőt a borászok tolmácsolásában.
Megnyílt a Normafa Síház

Megnyílt a Normafa Síház 

A Normafa Budapest egyik legkedveltebb kirándulóhelyeként számos programlehetőséggel, megújult közterekkel várja a kikapcsolódni vágyókat.
Íme, a Gundel Károly-díjátadó Gálaebéd menüje

Íme, a Gundel Károly-díjátadó Gálaebéd menüje 

Korábban már hírt adtunk a Gundel díj-átadó ceremóniáról, most megérkezett az impozáns menüsor is.
Személyi változás a METRO Igazgatótanácsában

Személyi változás a METRO Igazgatótanácsában 

Október 1-től dr. Kápolna Beáta személyében újabb női vezető csatlakozik a METRO Nagykereskedelem Igazgatótanácsához. Ezzel a hazai szakemberek száma is nőtt a nemzetközi cég élén: Thierry Guillon-Verne vezérigazgató munkáját októbertől négy magyar felsővezető segíti. Dr. Kápolna Beáta beszerzési igazgatóként támogatja a nagykereskedelmi stratégiai átalakulást megvalósító METRO irányítását.
Egy évig ezeket a borokat isszák az Országházban

Egy évig ezeket a borokat isszák az Országházban 

187 palackból választották ki az Országház Bora verseny idei győzteseit.
Új vezető séf debütált a Hard Rock Hotel, Sessions éttermében

Új vezető séf debütált a Hard Rock Hotel, Sessions éttermében 

Pintér Sándor több mint tízéves tapasztalattal érkezett a budapesti szálloda és étterem konyhájának élére, és széles körű szakértelemmel rendelkezik az étlapdizájn és étteremmenedzsment területein.
Non-stop borszökőkút nyílt Olaszországban

Non-stop borszökőkút nyílt Olaszországban 

A kezdeményezést egy helyi borászatnak, a Dora Sarchese-nek és egy önkéntes szervezetnek köszönhetjük.
Reggeli, szomszédokkal a hídon

Reggeli, szomszédokkal a hídon 

Határon átívelő reggelivel ünnepelték a Mária Valéria híd újjáépítését a két város, Párkány és Esztergom közreműködésével.

Az ősz ízei a Kert Bisztróban 

A magát világutazó, családbarát étteremnek valló vendéglőben a hazai és a több kontinensről válogatott, szezonális alapanyagok ötvözésével az évszakot új perspektívából fedezhetik fel a vendégek.

Hatalmas megtiszteltetés érte a Matild Palotát 

Rácz Imre, a Spago Budapest Head Sommelier-je nyerte el az Év Sommelier-je címet a Michelin Guide Hungary 2023-as kiadványában.

Barista Adam készíti a feketét egy New York-i kávézóban 

Adam egy robot, és az Egyesült Államok keleti partján található világváros első MI-kávéfőzőjében dolgozik, olvasható az index.hu egyik blogjában.

Kulináris kalandok az őszi Horvátországban 

Számos gasztroprogrammal várja a turistákat Horvátország ősszel. 

Bezár a Tisza-tó népszerű étterme 

Szeptember 30-án, szombaton kerül sor az utolsó vacsorára a vendégekkel, október 1-jén pedig nemes felajánlást tesz a bezáró étterem: az utolsó nap bevételét az UNICEF-nek adják.

Jön a X. Halfesztivál Siófokon 

Október elején ismét a balatoni halé a főszerep a X. Siófoki Halfesztiválon, ahol színes családi és gyermekprogramok, ingyenes koncertek, kulináris élmények, Fish Food verseny, halkülönlegességek várnak minden korosztályt.

Hogyan válhat a gasztronómia valóban fenntarthatóvá? 

A körkörös étkezési kultúra éléréséhez vezető úton különleges mérföldkőhöz érkezett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Salt luxusétterem.

Somlói Juhfark Ünnep 2023 

Október 21-én nyolcadik alkalommal rendezik meg a Juhfark reprezentatív bemutatóját a Somlón, a Tornai Pincészetben. A rendezvényen a fajta összes kiemelkedő tétele megkóstolható, személyesen a borászok prezentálásában.

Elindítják az igazi balatoni gasztro-szezont 

Izgalmas tematikákkal érkezik a Gasztrohegy 6. évada: ősztől tavaszig 10, egész évben nyitva tartó vendéglátóhely dolgozik azon, hogy egyedülálló gasztrotúra keretében mutassa be Badacsony legjavát.

Budapesten van a világ 14. legjobb cukrászdája 

A TasteAtlas nevű gasztroportál elkészítette a legfrissebb 150-es listáját, amelyen a világ legjobb helyeit és azok desszertjeit rangsorolják.

Több vendég, drága sör és kevesebb bűncselekmény az idei Oktoberfesten 

Eddig a rendezvénysorozat mérlege. Azonban a sörrel bélelt programfolyam még október 3-ig tart.

Vegetáriánus ételsor sertéshússal? 

A svédországi Malmö városának éves közigazgatási ülésekor követték el ezt a bakit, miközben hangzatosan azt az elvet vallják, hogy környezetvédelmi okokból betiltották a hús felszolgálását minden városi rendezvényen.

Vezérváltás a Wolt Magyarország élén 

Hartyányi Orsi 2023. augusztusától a Wolt Magyarország ügyvezetőjeként tevékenykedik, adja hírül a storeinsider.hu szakmai portál.

Megvan, kik kapják idén a Gundel-díjat 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a díjazottak nevét minden évben Gundel Károly születésnapján, azaz szeptember 23-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra. Mivel ez idén szombatra esik, ezért előző nap jelentették be az idei díjazottakat.

Kanada drasztikus lépése alkoholfronton 

Kanadában az új nemzeti ajánlások szerint egészségügyi szempontból az számít kockázatmentesnek, ha egyáltalán nem iszik valaki alkoholt, de ha mindenképp rendszeresen szeszes italt fogyasztana egy polgár, akkor az maximum heti két ital lehet.  

Gin-hír: a Whitley Neill alapítója és lepárlómestere nálunk járt 

A ginek iránti kereslet világszerte nő, és piaconként változik, miközben már mutatkozik igény az alkoholmentes párlatokra is. Ebben a versenyben az innováció és a minőség lehet a siker kulcsa, de folyamatosan figyelni kell a fogyasztókat, véli Johnny Neill, a Whitley Neill alapítója és lepárlómestere, aki budapesti látogatása során számos kulisszatitkot is elárult.    

Idén ő az Év Sommelier-je a Michelin Guide Hungary szerint 

Rácz Imre, a Spago Budapest Head Sommelier-je nyerte el az Év Sommelier-je címet a Michelin Guide Hungary 2023. évi kiadványában.  

Zsolnay étkészlet darabjait lopkodták a New York Kávéház konyhájáról, a neten árulták 

A volt dolgozó, akit budapesti lakásán fogtak el a nyomozók, a Marketplace-n árulta az értékes porcelánokat.

SzÉSzT-találkozó fontos témákkal, szeptemberben 

A vendégek visszatértek, az iparágat most a jövő kérdései foglalkoztatják: a jogszabályváltozások, a munkaerőhiány, a hatékonyság növelése, az új környezettudatos megoldások alkalmazása, és az energiatakarékosság. Ezek a kérdések állnak a kilencedik alkalommal megrendezett Szállodai és Éttermi Szakmai Találkozó (SzÉSzT) középpontjában is.  

Ez most az egyik legmenőbb fehérbor a világban 

Egyre népszerűbb itthon a sauvignon blanc, lassan nincs olyan magyar borvidék, ahol ne készítenének ilyen bort, mondja Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza. Nemcsak Magyarországon hódít a sauvignon blanc, ma már ez a világ egyik legkedveltebb fehérbora. Nem véletlenül: sokféle ételhez passzol, frissessége miatt ideális ital a meleg nyári és a kellemes őszi napokon is, íz- és illatvilága pedig a fogyasztók fiatalabb generációjához is közelebb áll.

Kreinbacher-sikerek a champagne-ok és pezsgők vébéjén 

A somlói pincészet Brut Classic Magnum 2018 aranyérmet, míg a Brut Classic NV és a Prestige Brut NV ezüstérmet vihetett haza a rangos versenyről.

Borpiknik a Nivegy-völgyben 

A Balaton környékére nem csak nyáron érdemes ellátogatni. Egész évben gyönyörködhetünk a folyton változó természetben, és a többi évszakban talán még jobban esik felfedezni a térség egyre ismertebb borait.

Lekörözte a világot a Balaton sajtja 

A nemzetközi zsűri második alkalommal ítélte oda a fődíjat a vászolyi sajtműhelynek.

Mi kerülhet a borokba titokban? 

Napjainkra a legtöbb bor áldozatául esett az uniformizáló tömegtermelésnek. De míg az élelmiszereken általában fel kell tüntetni, pontosan mit tartalmaznak és hogyan készültek, addig a bor esetében a címkén csupán a kén használatáról kötelező nyilatkozni.

Védelem alá került a szabolcsi alma 

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Szabolcsi alma elnevezés felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések uniós nyilvántartásába – közölte 2023. szeptember 6-án a brüsszeli testületre hivatkozva az MTI.

A METRO megkezdte a Michelin-dicsőségtáblák kiszállítását 

Szeptember 14-én lehullott a lepel a Michelin Guide idei díjazottjainak kilétéről – a Michelin névtelen inspektorai által ajánlott vendéglátóhelyek szerepelnek a népszerű gasztronómiai útikönyvben, s az elnyert méltatást igazoló táblácskát is kapnak. Idén nem kell sokat várakozni a plakettekre, mert a METRO a kihirdetés másnapján megkezdte azok kiszállítását az arra érdemesült vendéglátóhelyeknek.

GasztroFok – Kulináris körút Siófokon 

A Balatonnál idén az őszi időszak újdonsága október végén, Siófokon a GasztroFok kulináris összefogás elindulása.

Válságban van a hazai borászat? 

Egy pohár fehér bort kérek! - na, ez a mondat sem nagyon szokott elhangzani ma már jobb vendéglátóhelyeken.

Új információk a boroscimkéken 

Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára borjelölési változások kapcsán hangsúlyozta, a jelölési kötelezettség a 2023. december 8-a előtt készített borászati termékekre nem vonatkozik.

Mit talál az utókor a budai VakVarjú időkapszulájában? 

A régi budai VakVarjú étterem vendégeiről emlékekkek teli időkapszulát helyezett el az étteremcsalád vezetősége a teljes felújítás alatt álló étterem alapzatában. Semsei Rudolf tulajdonos szerint e kedves és megható üzenetekre érdemes építeni a tervek szerint 2024 januárjában megnyíló modern éttermet.  

A pezsgő és a habzóbor a fiatalok kedvence 

Több mint 150 magyarországi borász csatlakozott a Magyar Bormarketing Ügynökség (MBÜ) „Buborékok nyara” kampányához idén nyáron.

Jön a Fehérvári Lecsófőző Vigasság 

A város határain kívül is ismert közösségi esemény idén is sok száz résztvevőt vonzott, akik a főzés mellett zenés, táncos programokkal is szórakozhatnak majd szeptember 23-án.

Itt a hazai Michelin-csillagosok idei teljes listája 

Megőrizték Michelin-csillagjaikat és minősítéseiket a magyar éttermek, sőt újak is csatlakoztak a tavaly elismerést szerzők közé, áll az MTÜ friss közleményében.

Borszerda-estek és tárlatvezetés a Nemzeti Galériában 

Szeptember 13-án és 20-án kiállítások, tárlatvezetések és előadások, élő zene és borkóstoló várja a közönséget a budai Várban.

Mi az a bólesz? 

Az elfeledett zsidó péksütemény az Erzsébetvárosban éli reneszánszát és már arra is született javaslat, hogy felkerüljön a helyi értéktár listájára.

Bor-Barangolás a mecseknádasdi pincesorokon 

Idén is megrendezik a Pécsi Borvidék egyik legkedveltebb őszi rendezvényét, a Mecseknádasdi Bor-Barangolót szeptember 23-án.

"A magyar konyhát 1870 körül elöntötte a hagymás zsír" 

Saly Noémi művelődéstörténész, egy szerencsés találkozásnak köszönhetően került a századfordulós Budapest bűvkörébe. 

Argentin és francia gasztrosztárok a Balatonnál 

Veszprémvölgyben szeptember 21–24-én idén is találkozhatunk Michelin-csillagos séfekkel, a sommelier-szakma krémjével és francia, valamint argentin kulináris különlegességekkel.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!