Svájci sajtkörkép - kantonokon átívelő ismertető az Alpokból

Svájci sajtkörkép - kantonokon átívelő ismertető az Alpokból 

Hegyvidékekkel szabdalt területén Svájc hegycsúcsai és völgyei összesen huszonhat kantonon, négy hivatalos nyelven, több tucat négyezres hegycsúcson, és szó szerint több száz egyedi, csak a környékre jellemző sajtfajtán osztoznak.
Bezár London első Michelin-csillagos étterme

Bezár London első Michelin-csillagos étterme 

Családi okok miatt 2024 januárjában végleg bezár a londoni Le Gavroche étterem, az Egyesült Királyság első Michelin-csillaggal kitüntetett étterme. 
Sörre sör - előre tör

Sörre sör - előre tör 

Elindult a Belvárosi Sörfesztivál a pesti Szabadság téren augusztus 29-én, ami szeptember 3-ig tart, és úgy tűnik, az égiek is kedvelik malátából készült minőségi italokat, mert elállt az eső és kisütött a nap a sörivók hat napon át tartó vigalmának nyitó eseményére.  
Klasszis Topdesign 2023: íme, egy újabb zsűritag

Klasszis Topdesign 2023: íme, egy újabb zsűritag 

Szulló Szabina sztárséfet, a Michelin-csillaggal kitüntetett Stand és Stand25 étterem tulajdonosát idén szintén versenyünk zsűritagjai közt köszönthetjük.  
200 millió euró bor- megsemmisítésre

200 millió euró bor- megsemmisítésre 

A franciáknál a bor már nem is a levesbe, hanem a lefolyóba megy?
Szeretik külföldön a magyar borokat, de már nem a tokaji a favorit

Szeretik külföldön a magyar borokat, de már nem a tokaji a favorit 

Ha megvizsgáljuk az idei friss adatokat, az látható, hogy többnyire a németek, olaszok, franciák veszik  a magyar palackos borokat, de keresettebbek a könnyed, gyümölcsösebb fehérborok, rosék.
Szeptemberben újra Winelovers 100 nagykóstoló

Szeptemberben újra Winelovers 100 nagykóstoló 

A Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen érmet szerző borok közül idén is kiválasztják a hazai 100 legjobb tételt - az elmaradhatatlan nagykóstolón pedig a közönség is megkóstolhatja.
Kiadták "Év Pincészete" 2023 díjat

Kiadták "Év Pincészete" 2023 díjat 

A meghívásos pályázat keretében a villányi Gere Pincészet és a szekszárdi Takler Pincészet mellett győzedelmeskedett a Pannonhalmi Főapátság.
Magyar szörpök sikere az élelmiszerek Oscar-ján

Magyar szörpök sikere az élelmiszerek Oscar-ján 

A Mayer Szörp termékei évek óta sikerrel szerepelnek az élelmiszerek Oscar-jaként emlegetett Great Taste Awards-on. Ebben az évben újabb két szörpjük került a kiváló élelmiszerek sorába, és kapta meg saját csillagát: a Mayer pirosribizli szörp és az idei év egyik újdonsága, a Mayer kapros bodzaszörp.
Borok azoknak, akik (még) nem szeretik a bort

Borok azoknak, akik (még) nem szeretik a bort 

A Speak Easy Wines egy teljesen új borcsalád a hazai piacon, mely vidám, színes és fiatalos megjelenésével elsősorban a Z generációt célozza meg, másodsorban pedig a 30-49 éves korosztályt.

WebWineWriting - már hatodszorra 

A hungarianwines.eu online kiadvány tulajdonosa és segítői hatodik alkalommal rendezték meg a Hungarian Gettogethert, egy olyan rendezvényt, amely sokak szerint csak utópia lehet.

Klasszis TopDesign 2023: érkeznek a pályázatok 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre érkeznek a jelentkezések. Arra gondoltunk, érdemes bemutatni azokat a helyeket, ahonnét az elsők között jelentkeznek pályázatukkal a megmérettetésre.

Végre jön a Borfesztivál! 

Már csak alig néhány hét, és ismét kitárják a Budavári Palota legszebb kapuit a borkedvelők nagy örömére.

Helyszínt vált a Sóletfesztivál 

Az idén nyolcadik alkalommal megrendezett tematikus gasztro eseményen évről évre sokezer adag sóletet kínálnak. Az augusztus 27-i Sóletfesztivál immár hagyományosan a Zsinagógák Hetének nagyszabású nyitó programja.  

Tartja a méretét az ország legnagyobb rántott húsa 

Az Anthony Bourdain által is méltatott Pléh Csárdában nem csökken sem a forgalom, sem az adagok.

Tarolt a Virágbéke a Great Taste Awards-on 

A szakmai elismerések sora igazolja, hogy az újhullámos magyar méhészet prémium minőségű termékeivel megkerülhetetlen a hazai mézpiacon.

Kézműves sörfesztivál Óbudán 

Ahol a sörkülönlegességek mellé gasztroélmények, ingyenes koncertek és gyermekprogramok várják a látogatókat.

Gazdasági migráns lesz Ausztriában a sikeres borász 

A pécsi Szabó Pincészet tulajdonosa búcsúbejegyzésében saját, illetve komplett ágazati kudarcról ír, valamint arról, hogy már reményt sem lát az érdemi változásra.

Újra ragyog az újbudai éjszaka sztárja 

A Pingvin söröző neonja évtizedeken át világította meg kék fényével a környéket, majd hosszabb időre elsötétült. Múlt hétvégén azonban régi fényében tért vissza. Szó szerint.

Kenyér-körkép a világból 

Péknek lenni ma végre ismét divatos, megbecsült foglalkozás. Igaz, keményen meg kell dolgozni a sikerért, de a kézműves, kisebb üzletekbe, ahol jó a kínálat, messze földről elzarándokolnak, derül ki laptársunk, a Privátbankár.hu cikkéből.

Vágják ki a gazdák a szőlőtőkéket Bordeaux-ban 

Franciaországban az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a vörösborfogyasztás a sör és más italok javára.

Jótékonysági fesztivál a sajátos nevelési igényű gyerekekért 

A finom italok iránt szenvedélyesen rajongó közösség a jótékony cél érdekében gyűlik össze Miskolctapolcán a nyár utolsó hétvégéjén, hogy az emberi szolidaritás erejét hirdessék és támogassák. 

Egy hét múlva kezdődik a Zsidó Gasztronómiai Fesztivál 

Az I. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál 2023. augusztus 27-én (vasárnap) kerül megrendezésre Nyíregyházán.

Kulisszatitkok a Szent István Nap Kenyeréről 

A hagyomány és innováció találkozásaként 2023-ban is megrendezték a Magyar Pékszövetség Szent István-napi Kenyérversenyét. A győztes Heim Endre, a Heim Sütöde fiatal tehetsége lett.

Portugál séf nyerte a fenntarthatósági díjat 

Közeledik a S.Pellegrino Young Chef Academy 2022-23-as versenyének várva várt nagydöntője, amelyre 2023. október 4-5-én kerül sor Milánóban.

Borbás Marcsi: igazi magyar desszert az ország tortája 

Igazi hungarikumot - tokaji aszút - is tartalmaz a Spicces füge respektus névre keresztelt sütemény, amely idén elnyerte az ország tortája címet, emelte ki Borbás Marcsi, a Szent István-napi programok nagykövete.

A Magyar Bor Napja - Koccintás 2023 a Vajdahunyadvárban 

Számos borkedvelő már ismerősként látogathat el erre a rendezvényre, melynek célja a magyar bor és a borturizmus népszerűsítése, a kulturált borfogyasztás szellemében.

Hűsítő koktél fülledt, nyári estékre 

Feke Soma a fenntarthatóságot is figyelembe véve álmodott meg egy kifinomult, letisztult presztízsitalt, ami  már a nemzetközi mezőnyben is megmutatta magát.

Így vélekedik a cukrász szakma krémje Magyarország tortájáról 

Szűcs Árpád, a Four Seasons Hotel Gresham Palace executive pastry séfje markáns gondolatokat fogalmazott meg az iparággal kapcsolatban.

Hévíz sem marad ki az augusztus 20-ai hétvégi fesztiválokból 

Hévízen a fürdés és kirándulás mellett a Bor és Gasztrokorzón lehet hétvégén múlatni a napot, ahol több pincészet számtalan nedűjét kóstolhatják az odalátogatók augusztus 17 - 20. között. 

Teraszok lent és fent - múzeumban, szálloda tetején, gyárudvaron 

Klasszikus kerthelyiség – ami ma egyre ritkább – elegáns, panorámás skybár, két kis asztal a kávézó előtt - mindegy hogy hol, csak ne bent az üzletben üljünk le.

Most a borászatokban indulnak a razziák 

A hatóságok a szüret idején a szőlőültetvények mellett a szőlőt feldolgozó borászati üzemeket is külön ellenőrzik.

Magyar jégkrémeket is díjaztak a gasztro Oscarján 

Amelyek aztán elolvadtak az örömtől és a büszkeségtől.

Nébih-tapasztalatok street food egységek vizsgálata során 

A megújult és kibővített nyári szezonális ellenőrzések során a street food vendéglátó létesítményeket is kiemelten ellenőrizték az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők, eközben számos hiányosságra derítettek fényt, áll társlapunk, az Mfor.hu hírében, a Nébih jelentése alapján.

Öko-kaják a Balatonnál: hínáros lángost, algás jégkását is kóstolhat 

Ökológiai szemléletű gasztro eseménysorozattal kezdődik a BALATORIUM Ökológiai x Kulturális Hét augusztus 19-én a tónál. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF)  és a PAD Alapítvány kezdeményezéséhez neves helyi vendéglátók csatlakoztak a programhoz.

Pörögnek a gyorséttermek, kávézók szolgáltatásai 

A gyorséttermek és kávézók egymás után vezetik be az automatizált étel- és italkészítési módokat amelyek felpörgethetik a kiszolgálást, ha a robotok mellett dolgozó emberek lépést tudnak tartani velük, állapítja meg társlapunk, a Privátbankár cikke a Reuters híre nyomán.

Elindult a nevezés a II. Pizzakészítő Bajnokságra 

2023. szeptember 1-3. között kerül megrendezésre a II. Piaggio Pizzakészítő Bajnokság az Őszi Food Truck Show keretein belül Budapesten, a Kincsem Parkban.

Osztrigabár a Budai Vár egyetlen skybarjában 

Budapest legmagasabban fekvő ötcsillagos szállodájának a tetején, elképesztő panorámával idén már második szezonjával várja a vendégeket a White Raven Skybar & Lounge.

Great Taste Awards - 116 magyar díjazott a nemzetközi versenyen 

A nemzetközi élelmiszeripari verseny bírálóbizottságában séfek és szakácsok, sommelier-k és étteremtulajdonosok, viszonteladók és ételkritikusok ülnek.

Michelin-csillagos séffel nyitott újra Budapest legendás étterme 

A magyar gasztronómiára és alapanyagokra építő, kicsit kötetlenebb bisztrókonyhát szeretnének megvalósítani, amilyen a Fricska a Covid előtt is volt.

Marhanyelves lepény idén az év strandétele 

A balatonalmádi Terasz Bisztró étele, a balatoni nyelves nevű házi lepény nyerte a Balatoni Kör kilencedik alkalommal meghirdetett Év Strandétele versenyét, jelentette be Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája csütörtökön, Balatonudvari fövenyesi strandján.

Bormarketing ügynökség: Y és Z-generáció a fókuszban 

Elindította első belföldi kampányát a Magyar Bormarketing Ügynökség. "Buborékok nyara" címmel indított kampányukkal elsősorban az Y és Z-generáció tagjait célozzák meg. 

Izmir és Bodrum is felkerült a Michelin-kalauz térképére 

A kiválasztott izmiri és bodrumi éttermeket az isztambuliakkal közös ünnepség keretében hirdetik ki 2023. november 9-én, Isztambulban.

A Spicces füge lett idén Magyarország tortája 

A szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászda cukrásza, Lakatos Pál Spicces füge respektus nevű, aszús-fügés-mézes kreációja nyerte el idén a Magyarország tortája címet. Magyarország cukormentes tortája pedig a makói Papp cukrászda cukrásza, Lawal-Papp Zsófia Kikelet elnevezésű fekete teás-levendulás alkotása lett.

Házi szósszal tálalt wagyu marhaszelet nyűgözte le a zsűrit 

Egy fiatal kínai séfet díjaztak a S.Pellegrino Young Chef Academy 2022-23-as versenyének mentorai.

Gyenge az idei szilvatermés (is) 

A közepesnél is gyengébb, 40-50 ezer tonnás szilvatermés várható idén Magyarországon, olvasható a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közleményében.

A borászat, mely az olaszrizlingnek is ismertséget hozott 

Nem volt mögöttük többgenerációnyi tudás, a Zelna mégis pár év alatt a Balatonfüred–Csopaki borvidék menő borászata lett.

Titokzatos étteremnyitás 

A gasztronómia kétségtelenül érdekes terület. Az viszont egyértelmű, hogy az elmúlt évek komoly átrendeződéseket eredményeztek. A nehézségek ellenére a szektor továbbra is jól teljesít.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!