Gasztro

Ahol a Tokaji és a fesztiválok találkoztak
A vártnál is nagyobb sikerrel zárult a Tokaj Kereskedőház Zrt. címketervezési pályázata, amelynek keretében a „Pincemester Bora” elnevezésű termékének grafikai megjelenéséből kellett minden érdeklődőnek kiindulnia, és megtalálnia azt, mit is jelent számára a Magyar Fesztiválok Bora. A címketervezési pályázatra hatvan grafikus közel száz pályamunkája érkezett be. A pályázat eredményhirdetésére és értékelésére július 17-én került sor a GouBa Bazaarban, Budapesten.
Nagyobb villával kevesebbet eszünk
Egy friss tanulmány mutatott rá arra, hogy minél nagyobb evőeszközt használunk, annál kevesebb ételt eszünk, tehát annál sikeresebb lehet a fogyókúránk. A tudósok szerint a jelenségnek viszonylag egyszerű a magyarázata, a módszer azonban otthon nem, csakis étteremben működik - írja az Orientpress.

Megszűnt a standolási kötelezettség
A pénzügyőrök a vendéglátó helyeken péntektől nem vizsgálják a standolást, mivel ez a kötelezettség a jövedéki törvény módosításával megszűnt - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtó- és kommunikációs főosztálya az MTI-vel.
Pezsgőgyár épülhet Móron
Pezsgőgyártásba kezd egy svájci-magyar állampolgárságú férfi Móron. Az ezerjó hazájában a feltételek adottak a gyártáshoz, és az egész borvidék új életre kelhet – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. Az alapanyagként szolgáló szőlőt az egykori móri állami gazdaság két évtizeden át parlagon heverő területén termelik majd - írja az Agromonitor.
Bírságot kap, de újra kinyithatott a káptalanfüredi táborok konyhája
Bírsággal sújtják, de újra kinyithatott a káptalanfüredi táborok konyhája, a hatóság a hiánypótlást követően kiadta a működéshez szükséges külön engedélyt - közölte a Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóságának vezetője az MTI érdeklődésére pénteken. Csütörtökön két új csoport érkezett a balatoni létesítménybe, ahonnan a múlt héten tömeges megbetegedéseket jelentettek.
Újra égett a Balázs vendéglő
Szombat éjszaka ismét tűz volt a II. kerületi Balázs vendéglő évek óta elhagyatott épületének tetőterében - mondta a fővárosi tűzoltóság szóvivője vasárnap reggel az MTI-nek.

Nem tetszett a gyerekzsivaj, kitiltotta az étterméből
Egy bátor amerikai tulajdonos egyszerűen kitiltotta a hat év alatti gyerekeket a McDain's étteremből, hogy a vendégek végre gyerekzsivaj-mentesen el tudjanak tölteni együtt egy romantikus vacsorát - írja a divany.hu.
Magyar étterem nyílhat Sanghajban?
Nagyvonalú üzleti ajánlatot kapott a csárda tulajdonosa a vendégtől - adta hírül a Hajdú-Bihari Napló.
Megnyílt az első magyar Konopizza egység
Balatonfüreden, a Kisfaludy Üzletházban nemrég megnyílt a Konopizza - idény jellegű -, első hazai egysége. Szeptemberben pedig újabb követi a fővárosban, méghozzá a Mammut I. bevásárlóközpontban - adta hírül a Franchiseportál.
Bebörtönözték a kritikus gasztrobloggert
Egy tajvani nő személyes blogjában azt észrevételezte, hogy az egyik vendéglőben ottjártakor túlsózták a tésztáját - írja a Bors.
Látogatócsúcs a XV. Bikavér Ünnepen Egerben
Eddig soha nem látott érdeklődés kísérte a XV. Egri Bikavér Ünnepet. Az új helyszín, az Érsekkert a rekkenő kánikulában is csalogatónak bizonyult, közel negyven ezer látogatót vonzottak a 36 egri borászat kiváló borai, a 18 egri étterem remek ételei.
SZÉP kártya éttermekben is?
A Széchenyi Pihenő Kártya legyen felhasználható jövő év elejétől - a béren kívüli juttatás keretében - a vendéglátó helyek forgalmának a növelésére is - egyebek mellett ezt is tartalmazza az a kormányhatározat-javaslat, amely a kormány honlapján jelent meg - írja a Pénzcentrum.
Gasztronómia Ünnepe Franciaországban
A gasztronómia ünnepe minden évben, az ősz első napján kerül megrendezésre: idén először 2011. szeptember 23-án, pénteken lesz.
Elfogadták: szeptembertől chipsadó
Szeptembertől népegészségügyi termékadót, ismertebb nevén chipsadót vezetett be az Országgyűlés a magas cukor-, só-, szénhidrát- vagy koffeintartalmú ételekre, italokra, így a 25 százaléknál kevesebb gyümölcstartalmú üdítőkre, az energiaitalokra, az előrecsomagolt süteményekre, a sós snackekre, valamint az ételízesítők egy részére - írja az MTI közleménye.
A Dunkin' Donuts a tőzsdére megy
A New York-i tőzsdére vezeti be részvényeit a fánkjairól ismert amerikai vendéglátó-ipari hálózat, a Dunkin’ Donuts anyacége, a Dunkin Brands - adta hírül a Népszabadság.
A METRO a magyar dinnyére szavaz
A METRO Kereskedelmi Kft. elkötelezett a magas minőségű élelmiszerek értékesítése mellett, s ezért döntött úgy, hogy kizárólag magyar dinnyetermelők áruját kínálja professzionális partnereinek az idei szezonban.
Éttermet nyitnak a celebek
A világhírű rapper, Jay-Z és a nem kevésbé híres labdarúgó, Ashley Cole bejelentették: rövidesen éttermet nyitnak a brit fővárosban.
Több "skót" whiskyt adnak el Indiában, mint amennyit Skóciában gyártanak
Indiában ezentúl csak a Skóciából származó whiskyt lehet skót whiskyként értékesíteni, így kívánnak gátat szabni a hamisítványoknak.
Oxigénbárt nyit a kajakos
Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakos nyit kávézót és oxigénbárt jövő héten Szegeden - adta hírül a Dél-Magyarország.
Milliárdos látványpince Somogyban
Új lendületet adnak a somogyi borturizmusnak Kéthelyen: látványpincészetet építenek - adta hírül a sonline.hu.
ÉFOSZ: Magyarországon nincs egészségre káros élelmiszer
Magyarországon nincs forgalomban káros, az egészségre ártalmas élelmisze - hangsúlyozta a szövetség az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.
Bombasiker?
Azonnali hatállyal visszavonja a kereskedelmi forgalomból a Zwack Unicum Nyrt. Szénsavas Kalinka nevű, félliteres termékét üvegminőségi problémák miatt - közölte a társaság. A cég közleménye szerint minden 10 ezer palackból 1 palacknál termékrobbanás veszélye áll fenn. A Zwack az esetleges balesetek megelőzése érdekében döntött a visszahívás mellett.
Új étlap a Hilton Budapest ICON éttermében
Júliusától új étlappal és borlappal fogadja vendégeit a Hilton Budapest ICON étterme, melynek különleges fogásait csütörtökön kötetlen, jó hangulatú ebéd keretében újságíróknak is alkalmuk nyílt megízlelni.
Elhunyt George Lang
86 éves korában kedden elhunyt George Lang magyar születésű , gasztronómiai szakember - tájékoztatta a New York Times-t Jenifer Harvey Lang,az étterem tulajdonos felesége.
Elindult a Duna borrégió 2011-es kampánya
Az Agrármarketing Centrum nagyszabású országos kampányt indít a Duna borrégió népszerűsítése érdekében. A kampány fő célja, hogy az alföldi borokat a hazai piacon feljebb pozícionálja, és bemutassa a régió minőségi borait, borászatait. A régió borkészítői egy sikert már elkönyvelhettek: a kínai kormányfő minapi budapesti látogatása alatt rendezett nemzetközi gazdasági konferencia fogadásán a régió legjobb borait kínálták - olvastuk az alfoldbor.hu-n .
Csak egy hónapra zár be a szegedi Boci
A Dél-Magyarország információja szerint ideiglenesen becsukja kapuit Szeged egyik városképi jelentőségű falatozója. A szomszédos szálloda építése miatt július után még ősszel is bezár a Boci.
Már lehet jelentkezni a 12. Magyar Grillbajnokságra
A Magyar Grillszövetség 2011-ben, immár tizenkettedik alkalommal rendezi meg az országos grill bajnokságot, ezúttal is a SzeptEmber Feszt rendezvényéhez kapcsolódva.
Két új Frappuccino variáció a poharakba
A Frappuccino®, a nyár legkedveltebb hűsítő finomsága 2011.július 5-től két új változatban kapható a Starbucks üzleteiben. A kávézólánc így kedveskedik hűséges vásárlóinak kedvenc italuk, a személyre szabható frissítő, a Frappuccino® kimeríthetetlen palettájáról. A forró nyári napokon a Frappuccino® italokon kívül a kávézólánc vendégei két ízletes és hűsítő juice-szal is csillapíthatják szomjunkat, valamint megkóstolhatják a különleges tanzániai szemes kávét - írja a cég sajtóközleménye.
Bárkód után borkód
Romantikusan vágyódhatunk néha a nyugodt remeteélet után, de valljuk be, mobiltelefonok nélkül nem tudunk létezni a mai világban. Sokan már internet kapcsolattal rendelkező "okos telefonok” nélkül sem - olvastuk a vylyan.hu-n.
Az Év Cukrásza és az Év Junior Cukrásza 2011.
Az Év Cukrásza és az Év Junior Cukrásza 2011. versenyt a Hungexpo területén, a HOVENTA kiállítás keretein belül 2011. október 11. és 14. között rendezi meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Testülete. A verseny összehasonlító teszt a cukrászat fejlődő tehetségei számára, hogy a fejlődő tehetségek bátorítást, támogatást kapjanak.
Most az egyiptomi fűszermag a gyanúsított
Egy 2009-es egyiptomi fűszermag-szállítmány lehetett a forrása a tavasz végi németországi hasmenésjárványnak az Európai Unió élelmiszerbiztonsági ügynöksége szerint - adta hírül az MTI.
Fontos – és pozitív – változások a vendéglátás szabályozásában
Vendég&Hotel Online - Sajtótájékoztatón számolt be a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium a korszerű és egységes új vendéglátó-ipari rendelet legfontosabb elemeiről.
Drasztikusan emelkedtek az éttermi árak
Az amúgy sem túl kiegyensúlyozott hangulatú ország turizmusának nem tesz jót, hogy drasztikusan emelkedtek az éttermi árak Görögországban, és a folyamat nem áll meg.
Britannia háborúban: mi legyen a pezsgő neve?
Megy a háború a brit pezsgőkészítők között, hogy mi legyen a termékük neve. Egyesek nem favorizálják a jelenlegi, nehézkes elnevezést, és generikus nevet alkottak, még az eljárást is britesítették névben – igaz franciásan. Mások a brandben hisznek és a termékre fókuszálnának. Mindenesetre, ne lepődjünk meg, ha „Britagne” feliratú pezsgőt látunk a polcon - írja Bitannia, Britannia című cikkében a borravalo.hu.
Pályázhatnak a legkisebb pálinkafőzdék
A korábban kommunikáltaknak megfelelően már a pálinka- és sörfőző mikrovállalkozások is igényelhetnek támogatást az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból.
Az MSZÉSZ harcba szállt az ÁFA csökkentésért
A szállodai szobakiadást terhelő 18 százalékos magyarországi áfa különösen hátrányos a hazai turizmus számára, összehasonlítva néhány szomszédos, illetve versenytárs országban érvényes áfakulccsal - véli a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ).
Nem semmi: az utca egyik felén lehet füstölni, a másikon nem!
Betiltották a dohányzást az ausztráliai Sydney egyik utcájának egyik felén, a másik oldalon azonban szabad a cigarettázás.
Mi újság a zöldség-gyümölcs piacon?
Az utóbbi napok „kiegyensúlyozott” időjárásnak köszönhetően elég hektikusak az árak a zöldség-gyümölcs piacokon, egyaránt változtak pozitív és negatív irányban is.
Magyar alapanyagok 15 milliárdért az európai Mekikben
Az idén mintegy 15 milliárd forintért vásárol magyar alapanyagokat a McDonald's európai hálózata - közölte a cég magyar leányvállalata.
Eső miatt meghosszabbított borfesztivál!
Egy héttel meghosszabbítják a IV. Kecskeméti Bor- és Pálinkaünnepet, így július 3-a helyett, július 10-éig tartanak nyitva a fabódék - adta hírül a Délmagyar.hu.
ÁFA zavar a cukrászdákban
Július 1.óta 25 százalékos áfát kell felszámítani az éttermekben, cukrászdákban elfogyasztott sütemények és pizzák után, ám ha elviszik a termékeket az üzletből, akkor továbbra is a kedvezményes, 18 százalékos áfakulcs terheli - írja a Népszava.
Műanyag palackok jönnek a borászatban?
Műanyag palackok váltották le a hagyományos üvegeket egyes új-zélandi, amerikai, és francia bortermelők, mivel azok könnyebbek, környezetbarátabbak és ízkímélőbbek – állítják a PET-palackokat használó borászok. Példaként az új-zélandi yealandsi borokat említették, mondván, hogy azok ízén egyáltalán nem változtattak a műanyag palackok, amit elsősorban az bizonyít, hogy az új palackokba töltött Sauvignon Blanc és a Merlot is kitűnően szerepeltek egy vakkóstolásos borversenyen.
A sertéságazat a legnagyobb nyertese a rendeletmódosításnak
A sertéságazat lehet a legnagyobb nyertese annak a rendeletmódosításnak, ami lehetővé teszi, hogy az éttermek és a közétkeztetés szereplői meghatározott feltételek mellett közvetlenül a kis- és őstermelőktől vásároljanak fel alapanyagokat. A vendéglősök szívesen vásárolnak helyi alapanyagokat, de a gazdáknak még meg kell tanulniuk egyenletes minőséget szállítani - írja a gazdasag.hu.
Tenger alatti étterem
A tizenkét férőhelyes, csupa üveg Ithaa éttermet öt méterrel az Indiai-óceán felszíne alá telepítették pár éve a Rangali-sziget partjainál, hogy fellendítse az idegenforgalmat.
Újabb módosító javaslatok a 'hamburgeradó' törvényhez
Koszorús László (Fidesz) kedden nyújtotta be a népegészségügyi termékadóról szóló törvényjavaslathoz azt a kapcsolódó módosító indítványát - adta hírül a Napi.
A Váci1-ben nyíilik meg a többszintes budapesti Hard Rock Café
A Váci1-ben nyíilik meg a többszintes budapesti Hard Rock Café
Só és cukoradó: mégis szeptembertől
Nem ment át az Index információi szerint Nógrádi Zoltán, a Fidesz-KDNP képviselőjének módosító javaslata, mely szerint csak januárban került volna bevezetésre a népegészségügyi termékadó, közismertebben hamburgeradó.
Dunkin' Donuts: 3000
A világ egyik legnagyobb fánkos hálózata, a Dunkin’ Donuts bejelentette, hogy az Egyesült Államokon kívüli 3000. üzlete Sanghai-ban, Kínában nyílt meg - adta hírül a Franchiseportál.