Brüsszelben a dohányzási tilalom ellen tüntettek

Brüsszelben a dohányzási tilalom ellen tüntettek 

Közel ezer ember vonult szombaton Brüsszelben az utcákra, hogy tiltakozzon a dohányzást minden étteremben és kávézóban betiltó rendelet ellen. Belgiumban július 1-jétől kezdve megtiltják a dohányzást ezekben vendéglátóipari létesítményekben, a zárt helyiségekben - adta hírül az MTI.
Budapesten is lesz Étterem Hét

Budapesten is lesz Étterem Hét 

Budapesten május 16-22. között rendezik meg első alkalommal az Étterem Hét elnevezésű gasztronómiai programot.

Elmennek a szakácsok 

Eltűnhetnek a jól képzett szakácsok és felszolgálók a Balaton-partról - kongatják a vészharangot a vendéglősök. A fiatalok nagy többsége ugyanis a biztos megélhetés reményében inkább Ausztriát választja, hisz a nemrég megnyílt munkaerőpiac több ezer vendéglátósnak is tartogat munkát - adta hírül a Somogy TV.

Villásreggelizzen a Széchenyi fürdőben 

Húsvéti gasztronómiai és bornapokkal várja vendégeit a Széchenyi Fürdő, a Dagályban pedig nyusziváró napot tartanak a gyerekeknek és szüleiknek - adta hírül a Népszabadság.

Borászok is perelik a MAL Zrt-t 

Több borász és vállalkozó 5,2 milliárd forint értékben indított helytállási pert a Mal Zrt. ellen. A per ősszel folytatódik a Fővárosi Bíróságon. A pertársaság jogi képviselője szerint a borászok attól tartanak, hogy a vörösiszap-katasztrófa miatt kevesebb bort tudnak eladni, illetve kevesebb vendég érkezik a Somló-hegyre. A Mal Zrt. ügyvédje közölte, hogy összesen harminc per indul a cég ellen.

Vacsoramenü 3000-ért 

Kedvező áron kóstolhatják meg Budapest közép- és felsőkategóriás éttermeinek kínálatát azok, akik a Magyarországon először jelentkező Étterem Hét program keretében foglalnak asztalt a résztvevő vendéglátóhelyeken.

Április végén nyit a Larus Étterem és Rendezvényközpont 

Buday Péter séf, Kozma Kálmán igazgató és ifj. Gundel Károly szakmai vezetésével nyílik április végén Budapest XII. kerületében, a MOM Kulturális Központ szomszédságában a Larus Étterem és Rendezvényközpont.

Rajtol az andalúz receptverseny 

Zamatosan telt ízek, friss fűszerek, egészséges hozzávalók – egy igazi mediterrán menü garantáltan jókedvre derít! Az Extenda (Andalúz Kereskedelmfejlesztési Iroda) jóvoltából a déli életérzés már áprilisban a magyar konyhákba költözik: a mediterrán konyha emblematikus hozzávalóit népszerűsítő andalúz receptverseny keretében mindenkinek lehetősége nyílik kipróbálni ügyességét, kreativitását a dél-spanyol konyha alapanyagainak felhasználásával.

Törökországban terjeszkedik a Fornetti 

A Fornetti Franchise 2010 végén kezdte meg működését a török piacon, ekkorra ugyanis elkészült egy 986 négyzetméter alapterületű fél-automata Fornetti gyár, amelyhez 570 négyzetméteres fagyasztó tároló is tartozik. Isztambulban eddig 7 Fornetti bolt nyílt, bevásárlóközpontokban, illetve önálló altro üzletként.
„Reméljük, hamar visszafizethetjük az adományt”

„Reméljük, hamar visszafizethetjük az adományt” 

E különös szavakkal zárta köszönő beszédét Ito Tetsou úr, magyarországi japán nagykövet azon a jótékonysági vacsorán, amelyet a NOBU Budapestben rendezett április 18-án az étterem tulajdonosa, Andy Vajna és a Magyar Baptista Szeretetszolgálat, és amelynek eredményeképp 3,4 millió forintot ajánlhattak fel és utaltak át a Szeretetszolgálat képviselői öt héttel a katasztrófát követően a földrengés sújtotta szigetlakók megsegítésére.

Indul a 2012-es Bocuse d’Or kaland 

A Bocuse d’Or két évtizede világ legrangosabb szakácsversenye. Azonban a Bocuse d’Or több, mint egy verseny: egy páratlan lehetőség a szakmai fejlődésre; egy nemzetközi karrier kezdetének az esélye.

Az iPhone kalóriaszámításra is jó 

Egy új alkalmazás segítségével az ételről készített fénykép alapján megtudhatjuk, hogy a tányérunkon lévő szelet pizza, csokis sütemény, vagy chips hány kalóriát tartalmaz - írja a WikiTech.

Fiatalok versenyeztek Budapesten 

Harmincegyedik alkalommal rendezte meg nemzetközi gasztronómiai versenyét a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola. A korábbi gyakorlatnak megfelelően az idén is tizenöt csapat mérte össze erejét, melyek közül ebben az évben hét érkezett külföldről. A nyolc hazai iskola mellett vendégek érkeztek Németországból (két csapattal), Finnországból, Dániából, Franciaországból, Lengyelországból és Ausztriából.

A Noma 2011-ben is a világ legjobb étterme! 

Hétfőn este nagyszabású gálaest keretében adták át a 2011-es esztendő legjobb éttermeinek díját. A szavazatok összesítését követően a No 1 ismét a koppenhágai Noma lett!

Egri sikerek Bordeauxban 

A bordeaux-i Challenge International du Vin versenyen kiemelkedően szerepelt az egri Demeter Pincészet az idei évben is. A borok olimpiáján, az immáron 35. alkalommal megrendezett nívós borversenyen a pincészet Hanga 2010 borát aranyéremmel díjazták. A legeredményesebb magyar borvidék idén is az Egri borvidék lett: a 7 egri borász 14 érmet hozott el, 1 arany-, 8 ezüst- és 5 bronzérmet.

Negyedével emelkedett a McDonald's részvényeinek értéke 

A McDonald's legnagyobb franchisee-partnere, az Arcos Dorados Holdings Inc. nyilvános pályafutásának első napján 25 százalékkal emelkedett a tőzsdén - írja a Yahoo.com. A részvényeket 17 dolláros áron bocsátották ki, csütörtökön 21,20-ig mentek fel, de a Bloomberg adatai szerint pénteken is 21,10 dolláron nyitottak. A kibocsátási áron számolva 1,25 milliárd dollárt ért a cég.

Őrület a chicagoi új étterem miatt 

A chicagóiak imádják a jó kajákat, egy új étterem megnyitása pedig egyenesen megőrjítette őket. Az interneten licitálnak az asztalfoglalásért - írja a Borsa.

A legjobb pálinkákat díjazták Gyulán 

Április 16-án került sor a Magyarország Legjobb Pálinkája díj eredményhirdetésére a XII. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál, Kiállítás és Vásár keretében Gyula városában. Összesen 106 arany-, 155 ezüst-, valamint 189 bronzérmet, és a kategória győzteseknek 20 Champion Díjat ítéltek oda.

Kobraburger háromszázért 

Háromszáz forintnak megfelelő helyi egységért kínálják az újdonságot, a kobraburgert, amelyet egy kínai vendéglő kezdett el árusítani.

Nemzetközi összefogás a kávétermelők segítésére 

Az élelmiszerárak kétségtelenül a világ minden pontján az egekbe szökelltek. Az áremelkedést a fair trade termékek is megsínylik, ilyen például a kávé árának hirtelen robbanása. Hogyan reagál erre a méltányos kereskedelmi alapelveket tömörítő Fairtrade International? - teszi fel a kérdést az alternativenergia.hu

Dupla aranyat kapott a Finlandia Vodka 

A zsűri egyhangú döntése alapján 2011-ben, a San Francisco-i párlatversenyen 2007. és 2010. után, harmadik alkalommal ismét dupla aranyat nyert az ízesített vodka kategóriában a Finlandia Grapefruit Fusion.

Egyszerűsödik a borászok élete 

A szombaton életbe lépő, borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjét egyszerűsítő rendeletmódosítás jogharmonizációs problémákat is orvosol.

Jótékonysági sushi-vacsorával a japán földrengés károsultjaiért 

Jótékonysági vacsorát szervez a budapesti Nobu étterem a márciusi japán földrengés és cunami károsultjainak megsegítésére.

Életműdíjjal tüntetik ki Juan Mari Arzakot 

A San Sebastian-i Arzak étterem tulajdonos-konyhafőnökének neve összeforrt a modern baszk konyha fogalmával.

Száz éves Leopold Hawelka 

Kopottas berendezésével, márványasztalaival a Hawelka Kávéház sokak szemében Ausztriában és annak határain túl is a hagyományos osztrák kávéház megtestesítője, de legalábbis az egyik legismertebb közöttük. Nemzetközi hírnévre az 1960-as években művészek találkozóhelyeként tett szert, ma már leginkább turisták látogatják - írja az MTI.

Update bisztrót nyit a Hajdú-Sarka házaspár 

Munkahelyet vásárolt a feleségének Hajdú Péter, de valószínűleg az ő nyakába szakad majd az új vállalkozás. A Frizbi sztárja május 1-én nyitja meg éttermét Törökbálinton, közvetlenül a lakhelyük közelében - írja a Habostorta.

Magyar gyomorba magyar burger - Erős Pistával 

A régi időket idéző csalamádés retroburgerrel, lángossal és vasalt csirkeszendviccsel csalogatja a vendégeit a McDonald’s idén tavasszal.

A tokaji borvidékről jött az HNT új elnöke 

Marcinkó Ferencet, a tokaji borvidék elnökét választotta öt évre új elnökének a Szekszárdon rendezett tisztújító közgyűlésén a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) - adta hírül az Agromonitor.

Francia hölgy lett a világ legjobb női konyhafőnöke 

A francia Anne-Sophie Pic, a Lyontól macskairamodásnyira fekvő Valenceben lévő La Maison Pic tulajdonos-konyhafőnöke kapta a legjobb női séfnek járó Veuve Cliquot díjat.

Bankhitel gondok, tűzteszt, új trend a bisztrók világában és minőségi péktermék kóstoló 

Egy hangulatos napsütéses télikertbe, zöld növényekkel díszített, kellemes, családias környezetbe invitáltuk ezúttal vendégeinket. Ahol professzionális volt a kiszolgálás, az előadásokat követő ebéd pedig a Zila Kávéház és Étterem főszakácsa, Egri Péter tudását és hozzáértését dicsérte. Érdeklődésben nem is volt hiány: szép számban érkeztek vendégeink, és mint mindig, most is pontosan kezdtük az előadásokat.

Magyar gasztronómia = bizarr ételek? 

A világhírű Travel Channel április 7-én Magyarországot mutatta be Bizarr Foods (bizarr ételek) c. sorozatában. A Magyar Turizmus Zrt. londoni külképviseletének szakmai iránymutatásával készült összeállításban, a forgatócsoport és sztárriportere nagyon szép képekkel és igen dicsérő kísérő szöveggel ismertette hazánk gasztronómiai specialitásait.

Pálinka kóstolóházat avattak Gyulán 

Átadták a Gyulai Pálinkamanufaktúra Kft. mintegy nyolcvan millió forintos beruházással készült kóstolóházát csütörtökön Gyulán - adta hírül az MTI.

Kétszázezren torkoskodtak 2011-ben 

Mintegy 200 ezer vendég torkoskodott 1200-nál is több hazai étteremben az idén március 10-én megrendezett Torkos Csütörtökön - közölte a szervező Magyar Turizmus Zrt. saját felmérésére hivatkozva.

Hol teázzon Londonban? 

A tea szerelmeseinek minden bizonnyal fontos információ, hogy Londonban járva hol érdemes elkölteni a mindennapi betevő ötórai teájukat. Nos az Egyesült Királyság Tea Tanácsa, a UK Tea Council (mert ott ilyen is van!) nyilvánosságra hozta a legjobbak listáját.

Kétharmados elutasítás: nem célravezető a hamburgeradó 

A magyarok 70 százaléka utasítja el a hamburgeradót - írja a Napi Gazdaság a Trend Budapest Piackutató márciusi reprezentatív felmérésére hivatkozva. Az emberek nem a sós, cukros vagy zsíros ételeket okolják az elhízásáért.

Ki lesz a világ legjobb konyhafőnök hölgye? 

A budapesti Onyx étterem Michein csillagjával hatalmas elismerés érte a női séfek társadalmát. A kitüntetett vendéglátóhely konyhafőnöke ugyanis Szulló Szabina, aki évek óta a talán legmagasabb színvonalon képviseli a hölgyeket a csúcsgasztronómiában. De azt se felejtsük el, hogy az alig egy esztendővel ezelőtti televíziós „Szakácskirály” versengésben is egy hölgy, az Arany Kaviár konyháján dolgozó Sára Zsuzsa végzett az élen.

Rekord számú kiállító és látogató a ProWein 2011-en 

Tizennyolc magyar cég jelent meg az 50 országból érkezett 3600 kiállító között a 2011-es ProWein szakkiállításon, Düsseldorfban. Az egyik kiemelt téma volt, hogy mind fontosabb szerep jut a termőhelyeknek a marketingben.

Tizenhárom magyar érmes 

Tizenhárom magyar bor kapott érmet, köztük négy aranyat a Monde Selection 2011-es nemzetközi borversenyen, amelyen a hazai borászatok közül ezúttal is a szekszárdiak szerepeltek a legjobban.

Aki kiskorában fazékba esett 

A 38 esztendős Fabrice Desvignes 2007-ben megnyerte a talán legnagyobb presztizsű szakácsversenyt, a Bocuse d’Or-t. Márciusi, magyarországi látogatása alkalmával kérdezhettük versenyzésről, munkájáról, gasztronómiáról.

Keresik a lengyel EU elnökség magyar borait 

Magyarország után Lengyelország veszi át az Európai Unió soros elnöki tisztét, és lengyel elnökség kísérőrendezvényein is magyar borok szerepelnek majd a gasztronómiai kínálatban. Az Agrármarketing Centrum (AMC) honlapján a napokban jelent meg az ezzel kapcsolatos felhívás - adta hírül az Inforádió.

Egy nap alatt 50000 új dolgozót vesz fel a McDonald's! 

Ötvenezer embert vesz fel dolgozni az Egyesült Államokban a McDonald's gyorsétteremlánc egyetlen nap alatt - adta hírül az MTI.

Váratlan menesztések a bormarketing bizottságból 

Visszavonta négy tag megbízatását a borágazati marketingprogramok kidolgozásáért felelős bormarketing bizottságban Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter – tudta meg az agromonitor.hu.

Újra vitára bocsátva a hungarikum törvény 

Második körben bocsátja társadalmi egyeztetésre a Vidékfejlesztési Minisztérium a hungarikum törvényt. Az első, január 10-én lezárult vita eredményeként 48 szakmai szervezet, magánszemély és állami szerv véleményezte nagyjából 200 oldalban a tervezetet. A megfogalmazott felvetések többségét beépítették a törvénybe.

Beszólt a sztárséf 

Kíméletlenül nekiment a James Beard alapítvány éves éttermi díjkiosztójának Anthony Bourdain. A neves séf-író-botrányhős blogján a "Múmia sírja és Ozark Noir" címmel írt bejegyzést, melyből az első rész vonatkozik az 1990-ben alapított James Beard Alapítvány gálájára (amit sokszor az amerikai "éttermi oscar"-ként is emlegetnek) - adta hírül a divany.hu.

Milyenek lesznek a dohánystop valódi hatásai? 

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) összeállítása országról országra haladva foglalja össze a dohányzás korlátozásának egészségügyi és gazdasági hatásait.

Nem várható átlag feletti szőlőtermés 

A Pannon Egyetem Agrártudományi Centrum Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének igazgatója szerint a tavalyi rossz terméseredmények után idén sem várható jelentős mennyiségű szőlőtermés.

Április 5-én kerül sor a Magyar Franchise Szövetség klubdélutánjára 

Április 5-én, kedden, 14 órakor kerül megrendezésre a Magyar Franchise Szövetség következő klubdélutánja. A rendezvénynek ezúttal is a Hotel Mercure Metropol szálloda London terme ad otthont.

Díjazták az év biogazdáját és biovállalkozását 

A 19. Biokultúra Találkozó keretin belül a Magyar Biokultúra Szövetség idén tizennegyedik alkalommal osztotta ki az Év Biogazdája és az Év Biogazdasága díjakat.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!