Az írek megtették: csökken az éttermek és hotelszolgáltatások ÁFA-ja

Az írek megtették: csökken az éttermek és hotelszolgáltatások ÁFA-ja 

A korábbi 13,5 százalékról 9 százalékra mérsékelik Írországban a turizmussal kapcsolatos termékek és szolgáltatások forgalmi adóját, így az éttermi és hotelszolgáltatások ára is csökken.

Hétfőtől Étterem Hét Budapesten 

A népszerű gasztro program több külföldi országban nagy népszerűségnek örvend. Idén először Budapesten is megrendezésre kerül május 16. és május 22. között.

Újabb bormarketing pályázatok az AMC-nél 

Bormarketing Bizottság és az Agrármarketing Centrum (AMC) százmilliós keretet különített el hazai gasztronómiai, borászati és borturisztikai kisprojektek támogatására, május elején pedig megnyílt a nagyobb léptékű rendezvények pályázati „ablaka” is – mondta Simon Péter, az AMC igazgatója.

Csökkentené a kis sörfőzdék jövedéki adóját a vidékfejlesztési tárca 

"A sörkultúra Magyarországon még nem tart ott, mint a bor vagy a pálinka kultúrája, ennek főként az az oka, hogy az emberek többsége csak a nagy sörgyárak termékeit ismeri" - mondta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára a "Főzdefeszt" elnevezésű sörfesztivál megnyitóján.

Bioborász nyerte a Csongrádi Borversenyt 

Helyi borász, Bodor László nyerte az idei Csongrádi Borverseny fődíját. A borvidék szakemberei további 23 arany és 38 ezüst minősítést osztottak ki - írja az Élelmiszer Online.

Régi Vígadó - új menedzsment 

A Régi Vigadó (egész pontosan: Vigadó étterem) a legpatinásabb vendéglátóhelye a debreceni Nagyerdőnek. Az üzlet nem mehetett valami jól, mert kiadták az üzemeltetését - adta hírül a HajdúPress.

Otthon sem gondtalan a pucér szakács... 

Miközben Amerikában megbukott a brit szakács konyhaforradalma, a brit élelmiszerbiztonsági hatóságok is rászálltak Jamie Oliver étteremláncára.

Pálinka után libamáj a Budai Várban 

Főzőiskolával, gasztronómiai és zenei programokkal várja vendégeit ez első Libamáj Napok - Királyi lakoma a Budai Várban május 20. és 22. között.

Master of Wine-ok zsűriznek Pannonhalmán 

Kedden vette kezdetét a legkiválóbb hazai borok megmérettetése Pannonhalmán. Soha nem látott színvonalú, a nemzetközi borszakma legnevesebb ítészeiből és hazai szakemberekből álló zsűri előtt versengenek a borászok a XII. Pannon Bormustrán - írja a Borászportál.
Bocuse d’Or Kaland, második felvonás

Bocuse d’Or Kaland, második felvonás 

Vendég&Hotel információ - A hévizi első kör után a METRO Budaörsi Vevőakadémiáján rendezte meg a Magyar Bocuse d’Or Akadémia a melegkonyhás csúcsgasztronómiai versenyének második elődöntőjét. A legnagyobb presztizsű nemzetközi szakácsverseny hazai válogatóversenyei során dől el, hogy kik szerepelhetnek majd az októberben megrendezésre kerülő Bocuse d’Or Selection Hungary nyolcas döntőjében, kik küzdhetnek majd a 2012-es brüsszeli európai megmérettetésen történő részvétel jogáért.

Másfél milliós bírság egy feketén működő tiszavasvári diszkóért 

Másfél millió forint mulasztási és jövedéki bírságot szabott ki egy feketén működő tiszavasvári diszkó tulajdonosára a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatósága - közölte a Szabolcs Online.

Stílust vált a McDonald's 

A McDonald's, Amerika legnagyobb gyorsétteremlánca 56 éves fennállásának legjelentősebb stílusváltására készül: a cég azt tervezi, hogy 2015-ig egymilliárd dolláros költséggel elegánsabbá alakíttatja át az amerikai hálózat 14 ezer egységének túlnyomó többségét - közölte hétfőn a USA Today című napilap.

Betiltotta a hivatal a topless-kávézót 

Két éves huzavona után felsőruházat viselésére kötelezte a Maine állambeli (USA) Vassalboro elöljárósága a helyi kávézó felszolgálóit.

Elbukott a forradalom? 

Jamie Oliver „Food Revolution” nevű akciója totális kudarcba fulladt, aminek legújabb jele, hogy az egyik legnagyobb tévétársaság, az ABC úgy döntött, májusban, amikor hagyományosan a legnagyobb nézettség elérése a cél, száműzi a képernyőről az eddig leforgatott részeket - adta hírül az NL Café.

Ünnepeltek a győztes szakácsok 

Élesben főzött a vendégeknek a 2 éve elkezdődött első Czifray-versenykurzus 12 versenyzője vasárnap a Magyar Gasztronómiai Egyesület díjátadóval egybekötött zárógáláján - írja a Nyugathír.

Fel Budára - pálinkára! 

Csütörtöktől vasárnapig a pálinka szerelmesei foglalták el a Budai Vár legszebb terét, a Hunyadi udvart. A helyenként meglehetősen barátságtalan időjárás ellenére folyamatos érdeklődés mellett mutatta be a hazai pálinkagyártók színe java az idei esztendő legjobb termékeit. Tekintse meg munkatársunk képriportját! (A galériát a reklámok alatt találja)

Magyar találmány akadályozhatja meg a West Balkán-szerű tragédiákat 

Magyar mérnökök olyan elektronikus rendszert fejlesztettek ki, amely minden pillanatban képes megadni a rendezvényeken tartózkodó vendégek létszámát - írja a Marketinginfo.

A britek is Bocuse d'Or versenyzőt választanak 

A brit Academy of Culinary Arts kijelölte azt a három séfet, akik megkapják a lehetőséget, hogy megmérkőzzenek a 2012-es brüsszeli Bocuse d'Or Europe-on történő részvétel lehetőségéért.

Hamisítják a szürkemarha-védjegyet 

Egyre inkább elterjed, hogy szürkemarhaként próbálják meg árulni más szarvasmarhafajták húsát, akár két-háromszoros áron – hangzott el a MR1-Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. Ennek kivédésére alkalmaznák a védjegyet, viszont már azt is hamisítják. Legújabban pedig az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszerben (ENAR) szereplő szám alapján már a vásárlók is be tudják azonosítani azt, hogy vajon valóban szürkemarhából származik-e a hús - írja az Agromonitor.

Kávézót nyit a párt a Belvárosban 

Kávézót nyit a cseh zöldpárt Prága belvárosában május végén.

Kutyavilág Brüsszelben: ebétterem nyitott 

Kutyavilág Brüsszelben: ebétterem nyitott

Megkezdődtek a Bocuse d'Or válogatóversenyek 

2011. május 4-én hosszabb egyeztetést követően a Bocuse d'Or Akadémia megrendezte első elődöntőjét Hévízen. A világ legrangosabb szakácsversenyének az ötcsillagos Lotus Therme Hotel and Spa adott otthont, ahol a versenyzők összemérhették szakmai felkészültségüket.

Kivásárolja német mester partnerét a Domino's Pizza 

A pizza házhoszszállítást tekintve világelső Domino's Pizza franchise-hálózat Egyesült Királyságbeli leányvállalata 75 százalékos részesedést vásárol a német mester franchise-átvevőjének üzleteiben. A gyorséttermek fennmaradó 25 százaléka az eredeti tulajdonos Briskas Ltd., a Grand City Hotels Group leányvállalata birtokában marad. A Grand City Hotels Group Európa-szerte több mint 100 szállodát működtet, s ezzel a második legnagyobb szállodacsoport Németországban.

Halálos ételmérgezés Japánban 

Négy vendég meghalt, több tucatnyian pedig megbetegedtek, miután nyers marhahúst fogyasztottak egy japán étteremhálózat egységeiben - közölte az NHK World japán televíziócsatorna. Az egészségügyi minisztérium ételmérgezés gyanújával indított vizsgálatot a Jakiniku-zakaja Ebiszu étteremláncnál.

Csütörtöktől vasárnapig a pálinka beveszi Buda várát 

Új hagyományt teremtve, a szilva és az abból készült hungarikum, a szilvapálinka játssza a főszerepet a VI. Budapesti Pálinkafesztiválon, május 5-8 között. A látogatók az elmúlt évekhez hasonlóan ismét több száz párlat közül válogathatnak, de újdonságként megkóstolhatják az Év Szilvapálinkáját is, amelyet közösen készítenek Magyarország pálinkafőzői. Emellett ez az ország első készpénzmentes fesztiválja, amelyen feltöltő kártyával lehet majd fizetni.

Lebomló gasztro-design Japánból 

Valljuk be, a papírtányér és papírpohár használata eddig nem a környezettudatosságot juttatta eszünkbe: épp ellenkezőleg, egyszer használatos, eldobható partikellékekként ragadtak tudatunkba. A japán Wasara tervezői ezen túllépve egy teljes mértékben lebomló, komposztálható papír étkészletet hoztak létre - írja Müller Kinga a hg.hu blogon.

Jogi kiskapukon át a dohányfüstös kocsmákba 

A Német Rákkutató Központ felmérése tíz nagyváros - köztük Berlin, München, Düsseldorf - csaknem 3 ezer kocsmájára, éttermére, bárjára terjedt ki. A szervezet az eredményt riasztónak minősítette. "Aki este sört akar inni, hosszú ideig próbálkozhat, míg olyan helyet talál, ahol nincs kárhoztatva passzív dohányzásra" - áll a felmérés összegzésében.

Egervin: egymilliárdért sem... 

Nettó egymilliárd forintos kikiáltási áron hirdette meg a felszámoló Ratis Kft. az egri Integrált Borgazdasági Zrt., vagyis a volt Egervin vagyonát, de harmadszorra is sikertelenül zárult az értékesítési pályázat – tájékoztatta az MTI-t Szűcs Zoltán, a Ratis Kft. regionális igazgatója. A tenderben nettó egymilliárd forintos kikiáltási ár szerepelt, míg a 2009 áprilisa óta felszámolás alatt álló cég a követelések szerint 2,2 milliárd forinttal tartozik a hitelezőknek.

Kormányzati fellépés a libamáj védelmében 

Maximális támogatását adja Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter ahhoz, hogy fel lehessen lépni az állatvédő szervezetek baromfipiaci támadásai ellen – nyilatkozta az agromonitor.hu-nak Magyar József, a szentesi Hungerit Zrt. vezérigazgatója, aki előbb Orbán Viktor miniszterelnökhöz, majd a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz (VM) fordult az ügyben.

Egy érdekes kiállítás: Bor és építészet 

Az utóbbi években az érdeklődés előterébe került a gasztronómia és a borkultúra, a média mindennapi témái között szerepel a minőségi borok iránti növekvő igény. A magyar borok az Európai Unió magyar elnökségének félévében is kiemelt szerepet kapnak. A borászatok fellendülése együtt jár új borászati épületek – pincék, feldolgozó üzemek, vendéglátó épületek – születésével.

Járhat-e étterembe, akinek ételallergiája van? 

Az ételallergiások aggódnak az éttermekben... Az amerikai Ételallergia és Anaflaxia Hálózat (FAAN) felmérése szerint az Egyesült Államokban nem kevesebb, mint 12 millió embernek van valamilyen ételallergiája. A legtöbb esetben a tej, a tojás, a mogyoró, a dió, a kagyló, a szója és a búza vált ki erőteljes allergiás reakciókat - írja a Medipress.

Újabb kávézót nyit a hipermarketlánc 

Újabb kávézót nyit a hipermarketlánc

Sillerfesztivál Pakson 

Negyedszer rendezik meg a Sillerfesztivált Pakson. A program törzsét a sillerborok versenye adja, de meghirdetik az efféle borokhoz illő ételek versenyét és idén szakmai konferenciát is, amelyen definiálni szándékoznak a sillert, mert minden vidéken másként készítik, mondta el az MTI-nek Czink Dóra turisztikai referens.

Harcba száll az egészségtelen ételek reklámjai ellen az USA kormánya 

Elég a kövér gyerekekből! Megszüntetné az egészségtelen ételek gyerekeknek szóló reklámozását az Egyesült Államok kormánya - adta hírül a Médiainfo.

Étteremnyitási verseny Kínában 

A McDonald's 2013-ig 700 új éttermet nyitna Kínában - közölte a MarketWatch. Az amerikai internetes gazdasági lap írása szerint a cég eddigi legnagyobb terjeszkedési tervét válaszként szánja a versenytársak felől érkező kihívásokra - írta az [origo].

Titkos receptek közreadásával segíti a földrengés károsultjait a séf 

Sajátos módon segít a márciusi japán földrengés károsultjain Morimoto Masaharu, az 56 éves, Michelin csillagos japán séf.

Éjszakai szórakozóhelyeket nyitna az Orosz Ortodox Egyház 

Az orosz éjszakai élet kedvelői lecserélhetik a vodkát és a partizást teára és olvasásra, ha az Ortodox Egyház komolyan gondolja az ötletet - írja a Mindennapi.

Házhozszállítás - pincérszolgáltatással 

Egy városban, ahol még a McDonald's is vállal házhoz szállítást, ne lepődjünk meg azon, ha a pincér nemcsak kihozza az ételt, hanem némi extra fizuért cserébe fel is szolgálja az asztalunknál - írja a Nők Lapja Café.

Uniós borászok a tömegborok ellen 

Közös levélben fordult Dacian Ciolos mezőgazdasági biztoshoz kilenc uniós tagország mezőgazdasági szakminisztere a szőlőtelepítési jogok ügyében – áll a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) közleményében. A miniszterek úgy látják, hogy a telepítési jogok eltörlése következtében több negatív hatás éri az európai szőlő-bor ágazatot, mint amennyi előnyt hozna a liberalizáció - írja az Agromonitor.

Csend? Király! 

Csendkirály címmel kampány indult a kulturált szórakozásért több kerületi önkormányzat együttműködésével a fővárosban - jelentették be a támogatók csütörtökön, budapesti sajtótájékoztatójukon. A kezdeményezéshez csatlakozott az V., a VI., a VII. és a VIII. kerület.

Gasztronómiai Kurzus Hajdúszoboszlón 

A Hajdúszoboszlói Vendéglátók Egyesülete a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elismert szakembereinek közreműködésével megrendezi az I. Hajdúszoboszlói Gasztronómiai Kurzust. A kurzus céljai az új trendek széleskörű megismertetése, a versenyekre történő egységes felkészítés, a jövő mestereinek előképzése.

Kaló Imre a Borászok Borásza 

Kaló Imrének ítélték oda 2011-ben a Borászok Borásza címet. A Vinum Praemium Alapítvány kuratóriuma által jelölt 50 borász választotta meg a szomolyai borászt - írja a Zipp.

Fotókiállítás és kerekasztal-beszélgetés a budapesti romkocsmákról 

2011. május 5-én hét órától kiállításmegnyitóval egybekötött kerekasztal-beszélgetést szervez a romkocsmak.hu a budapesti romkocsmák 10 éves történetéről a Szimpla kertben.

Intervitis Vienna 2011 

Közel 30 %-os növekedés, csaknem 7.300 látogató, 40% a külföldiek aránya: a harmadik alkalommal megrendezésre került INTERVITIS VIENNA jelentősen felülmúlta az előzetes várakozásokat és végérvényesen megvetette lábát a piacon - tájékoztatta a Vendég&Hotel Online-t a Interpress.

A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkozni kíván a vendéglátás helyzetével 

A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló törvény módosításának elfogadásával egyidejűleg a Nemzetgazdasági Minisztérium áttekinti a vendéglátás helyzetét, és a vendéglátóhelyek forgalmát javító, adminisztrációs terheiket csökkentő intézkedéseket készítenek elő, amely a törvény hatályba lépéséig – 2012. január elsejéig – a kormány elé kerül.

Jótékony célú éttermet nyit Jon Bon Jovi 

Soul Kitchen néven nyitja meg éttermét Jon Bon Jovi. A 49 éves amerikai rocksztár vendéglőjében mindenki annyit fizet az ételért, amennyit tud...

Fújhatják... 

Jövő év januárjától lényegében minden zárt légterű helyen tilos lesz a dohányzás; munkahelyen, éttermekben és kocsmákban csak szabad levegőn, illetve a bejárat előtt lehet rágyújtani.

21 kiló recept - kötve, fűzve 

Hatkötetes és 21 kilogrammot nyom az a méretében meglepő, becsvágyában merész és fényképeiben lélegzetelállító szakácskönyv, amely a főzés fejlődését követi nyomon a húsok történelem előtti nyárson sütésétől és a korai mezőgazdasági terményektől a modernisták látszólag mágikus ételeiig - írja az MTI.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!