Küszöbön a mobilos fizetés korszaka? 

Eric Schmidt, a Google egykori vezére szerint jövőre a vendéglők és nagyobb áruházak egyharmadában már fizethetünk érintés nélküli átutalással - írja a Bitport.

Harmadszor is a dobogó legfelső fokán a Dobogó-aszú 

Háromszoros Trófeanyertes és háromszoros Csúcsbor-díjas három egymást követő évben a Dobogó Pincészet nevével fémjelzett Tokaji Aszú. A tripla világsikerre Zwack Izabella és Domokos Attila, a pincészet tulajdonosai, rendkívül büszkék. A két borász 2003 óta készíti saját elképzelései szerint, „újkorszakos” aszút, amely sikert-sikerre halmoz. 2009-ben a 2004-es, 2010-ben a 2005-ös, idén pedig a 2006-os évjáratú Dobogó 6 puttonyos Tokaji Aszú hozta el a trófeát, illetve nyerte el a Csúcsbor elismerést - írja a Gazdasági Portál.

Új kereskedelmi vezető a Moonvalley Wines-nál 

A borászat csapatába más területről, a Sanoma kiadótól érkezett Rátz Ágnes. Feladata többek közt egy új tokaji luxusmárka bevezetése - adta hírül a Marketinginfo.

Új kategóriákba sorolják a borokat 

A korábbi minőségi, védett eredetű, valamit táj- és asztali borok helyett a továbbiakban az uniós követelményeknek megfelelően oltalom alatt álló eredet-megjelöléssel ellátott bor, valamint oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott bor és földrajzi jelzés nélküli borkategóriákba lesznek a magyar borok besorolva – jelentette be Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter.

Székesfehérváron működik a legszínvonalasabb autópálya étterem 

"A Közlekedésejlesztési Koordinációs Központ legszínvonalasabb partnere" címet nyerte el az M7-es autópálya 60. kilométerénél levő Albapark étterem; a családi vállalkozásban működő székesfehérvári vendéglátóhelyet 2009-ben nyitották meg - közölte az MTI-vel az étterem vezetője.

Óbudára költözik a Vendéglátóipari Múzeum 

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor és milyen tárlattal nyitja meg újra kapuit a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM).

Egy ezres egy fél liter csapvíz az étteremben 

Bő ezer forintnyi dollárért adja a csapvizet egy vendéglős Ausztráliában, amit rossz néven vesznek vendégei.
Ferran Adrià egészséges snackeket tervez a Pepsinek

Ferran Adrià egészséges snackeket tervez a Pepsinek 

Ferran Adrià június 30-án ideiglenesen bezárja El Bulli nevű éttermét, majd 2014-ben gasztronómiai kutatóintézetté kibővítve nyitja újra. Az éttermet a Restaurant magazin ötször is az év legjobbjának választotta. Tavaly kétmillióan próbáltak helyet foglalni benne, de csak nyolcezren jártak szerencsével - írja a Deluxe.

Nemzetközi tapasztalatcsere Muravidéken 

Vasi és zalai vendéglátó szakemberek, valamint újságírók tanulmányozták a Muravidéken a helyi termékek előállításának gyakorlatát, s azok éttermi felhasználását - adta hírül a Vas Népe.

HNT: párizsi magyar bormustra 

A XXXII. Országos Borverseny díjnyertesei közül 31 magyar borászat 44 tételét mutatták be a hónap közepén Párizsban, a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) székházban nagy érdeklődés mellett - közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) kedden az MTI-vel.

Hatból négy Champion díjat magyar borok nyertek 

Magyarország legnagyobb és egyetlen akkreditált nemzetközi borversenyét, a Közép-Európa bor-iránytűjének tartott 12. VinAgora Nemzetközi Borversenyt, 2011. június 16-19. között, Pécsett, a Corso Hotelben rendezték meg. A rangos vetélkedésre 501 borminta érkezett Magyarországgal együtt 19 országból.

A „hamburgeradóból” lett termékdíj-terv visszavonását kéri az ÉFOSZ 

Elhibázott és elhamarkodott az élelmiszer különadó bevezetése – ismerteti a népegészségügyi termékdíj 2011. szeptemberi bevezetéséről szóló törvénytervezetről birtokába jutott információk alapján készült állásfoglalását az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ). Egyben kéri a tervezet visszavonását, amelyik szerinte nem biztosítaná az elvárt költségvetési többletbevételeket és élelmiszerár-emelkedéshez, valamint munkahelyek megszűnéséhez vezetne - irja az Agromonitor.

A neves borászatok növelték árbevételüket 

Az Mfor.hu által vizsgált legnagyobb hazai borászatok többségét nem érintette hátrányosan a tavalyi év visszaeső kiskereskedelmi forgalma. Csányi Sándor pincészete azonban tovább növelte a veszteségét az előző évhez képest - írja a Borászportál.

Holnap elfogadják, szeptemberben bevezetik a cukor- és sóadót 

Fellélegezhet a McDonald’s: a köznyelvben csak hamburgeradóként emlegetett népegészségügyi termékdíjat a lapunk birtokába jutott törvénytervezet szerint a gyártóknak, forgalmazóknak kizárólag a túlzott cukor-, só- és koffeintartalmú ételek után kellene megfizetniük - írja a Népszabadság.

Villányi borok bemutatkozása Brüsszelben 

A magyar EU elnökség alkalmából, civil kezdeményezés alapján, a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet és a Magyar Turizmus Zrt. Benelux képviseletének közreműködésével került megrendezésre a magyar borok záró borkóstóló rendezvénye Brüsszelben.

Fertőd is kiválasztotta borát 

Csak a soproni borvidék pincészetei jelentkezhettek az önkormányzat turisztikai bizottsága által harmadik alkalommal megrendezett "Fertőd bora" versenyre, melyre végül kilenc fehér- és nyolc vörösborból küldtek mintákat, valamint három rozét - írja a Kisalföld.

Tíz esztendős az USA legfiatalabb étteremkritikusa 

Eli Knauernek hatalmas étvágya van, ráadásul szereti a lédús húsokat és a cukorban gazdag édességeket. Ő azonban nem közönséges éttermi kritikus: mindössze tízéves, és a szakterülete a gyermekmenü - adta hírül az MTI.

Tízmilliós bírságok 

Tíz ellenőrzött szórakozóhely, vendéglátóhely közül négyen csorbultak a munkavállalói jogok - közölte az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) a szórakozóhelyek foglalkoztatási gyakorlatának országos vizsgálata alapján.

Pálinkafőzdéket támogat a Vidékfejlesztési Program 

Az ötezer főnél kevesebb lakosú településeken a pálinkafőzdék is hozzájuthatnak az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) mikrovállalkozásokat segítő forrásaihoz – jelentette be V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára a Pálinka jövőképe című konferencián. A támogatás maximum 35 millió forintlehet, 60-65 százalékos támogatásintenzitás mellett - adta hírül az Agromonitor.

Borfellegvár épül Nagymaroson 

A Dunakanyarban, Nagymaroson, a Hegy utcában nyitja meg kapuit a toBORzó borospince. A június 24-én nyitó borturisztikai látványosság hazánk tíz borvidéke, mintegy húsz borászatának nedűit kínálja.

Tizenkilenc ország borai versenyben Pécsett 

A világ minden tájáról érkeztek a minták Magyarország legnagyobb, és egyben egyetlen nemzetközi borversenyére, a VinAgorára. A Közép-Európa bor-iránytűjének tartott 12. VinAgora Nemzetközi Borverseny, 2011. június 16-19. között kerül megrendezésre Pécsett, a Corso Hotelben.

Háromszorosára növeli kapacitásait a McDonald's-nak szállító cég 

Mintegy 5,5 milliárd forintos beruházással háromszorosára bővíti csirkehús feldolgozó üzemét Bábolnán az OSI Food Solutions Hungary Kft. – közölte Erdélyi György ügyvezető igazgató. A vállalat kapacitása 7 000 tonnáról 22 000 tonnára nő. A termékek 90 százalékát a McDonald's gyorsétterem hálózatnak értékesítik - olvastuk az Agromonitoron.

Leégett a mártélyi Bütyök és egy visegrádi étterem tetőszerkezete 

Kigyulladt és leégett egy visegrádi étterem tetőrésze kedden kora reggel. A tüzet eloltották, senki nem sérült meg - közölte a szentendrei tűzoltóság munkatársa az MTI-vel. Előző nap hajnalban a mártélyi Bütyök-csárda nádfedele égett porrá. 

Üzletben árulják a „házipálinkát” 

- állapította meg helyszíni ellenőrzésein a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A párlatok otthoni előállítását, a magánfőzést lehetővé tevő törvény már több mint fél éve hatályban van, és a jelek szerint a kijátszása is azóta tart - olvasható a Gazdasági Rádió online kiadásában.

Még júniusban szavazhat a Parlament 

Várhatóan még júliusig a parlament elé terjeszti a Fidesz frakcióvezetője azt a javaslatát, amely legkésőbb január 1-jétől szabályozná a gyorséttermek működését, kínálatát elsősorban a gyermekek érdekeinek védelméért. Lázár János szerint elképzelhető, hogy a közétkeztetésre is kiterjesztik a szabályokat az egészségtelen élelmiszerek kiszorítása érdekében - írja az MTI.

Mégis a babcsíra? 

A legújabb német hatósági közlemény szerint a szakemberek mégis arra gyanakodnak, hogy az Észak- Németországban termelt babcsíra okozza a súlyos hasmenésjárványt.

A Carsberg is beveti a cidert 

Az angoloknál és skandinávoknál népszerű alkoholos nyári ital, a cider már itthon is kapható. A Somersby cider a Carlsberg csoporthoz tartozik - írja a Marketinginfo.

Superbrands díjat kapott a Starbucks Coffee 

Superbrands díjat kapott a Starbucks Coffee

Újra nyit a siófoki Piroska Csárda 

A Balaton déli partjának egyik legöregebb csárdája, a siófoki Piroska Csárda és Fogadó 1963-ban épült, közel 50 éves múltra tekint vissza.

Már Szlovákiában is megjelent a fertőzés, itthon nyugalomra int a VM és az ÁNTSZ 

A járvány bejelentése óta fennáll annak a lehetősége, hogy a megbetegedés hazánkba is behurcolásra kerül. Ennek korai felderítésére megtörténtek a szükséges intézkedések. A járvány nem terjed olyan értelemben, hogy Magyarországhoz egyre közelítene – a legfrissebb híradások immár szlovákiai esetről is beszámolnak – a fertőző forrás vagy a terjesztő élelmiszer - írja közleményében az ÁNTSz.

Borászat és Hungaricum sajtószakosztály alakult 

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének égisze alatt működő legújabb egységként megalakult a Borászat és Hungaricum (BOHUSZ) sajtószakosztály.

Nem hamburgeradó lesz, hanem népegészségügyi termékdíj 

A Világgazdaság úgy tudja, eltérő mértékű népegészségügyi termékdíjat vetne ki a kormány a töményen sózott és cukrozott élelmiszerekre és italokra, és a korábbi elgondolásokhoz képest szűkült a megadóztatásra javasolt terméklista, amelyre egyelőre nem kerültek fel a hamburgerek, a készételek és az alkoholféleségek.

A franciák és az írek a leghűségesebbek a hazai ízekhez 

Franciaország, Írország és Olaszország a hazai konyha utolsó védelmezői - tárta fel egy nemzetközi felmérés.

Vigyázat: indul a nyári ellenőrzés-szezon 

A fogyasztóvédelmi felügyelők nyári idegenforgalmi főszezoni ellenőrzéseket tartanak országszerte június második felétől augusztus végéig - jelentette be Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője szerdán, a Kopaszi gát területén tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

A legújabb elmélet: bioterrorizmus! 

Nem csitulnak a németországi járvány hullámai, bár egyes híradások szerint maga a fertőzéshullám visszaszorulóban van. A halálos áldozatokkal járó ételmérgezés eredetére vonatkozóan azonban napról napra újabb elméletek látnak napvilágot.

Olasz elismerés tizenhárom budapesti étteremnek 

Tizenhárom budapesti étterem munkáját díjazta az Olasz Gazdasági Fejlesztési Minisztérium az olasz konyhaművészeti hagyományok minőségi megőrzéséért.

Mégsem a csíra a bűnös? 

Negatívnak bizonyult minden eddig minta – úgy tűnik, mégsem csíra okozza a több halálos áldozatot is követelő németországi hasmenésjárványt. Ilse Aigner fogyasztóvédelmi miniszter a biztonság kedvéért mindenkit óv a növényi csírák, az uborka, paradicsom és saláta fogyasztásától - adta hírül kedden az OrientPress.

Uborkavásárlásra biztat a miniszter 

Felkérte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a feldolgozókat, a vendéglátósokat, az iskolai és önkormányzati konyhaüzemeltetőket, hogy vásárolják fel a termést az uborkatermelőktől és juttassák el a fogyasztókhoz – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

Megvan az év fagyija! 

Diós-mézes körtefagylalt és egy mogyorella elnevezésű kreáció nyerte az aranyérmet a XIV. Év Fagylaltja verseny szabadon választható kategóriáiban hétfőn Budapesten.

Cseh udvar lesz Debrecenben 

Cseh udvarrá alakul június 17. és 19. között a debreceni Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum kertje, amely első alkalommal ad otthont a cseh kulturális, gasztronómiai és turisztikai fesztiválnak.

Most a csírára terelődött a gyanú 

A legújabb vizsgálatok szerint növényi csírafajták terjeszthetik a németországi hasmenésjárványt – jelentették be vasárnap. A spanyol és német uborka, paradicsom és saláta után most a csírák a gyanúsak - adta hírül a Somogy TV.

Megnyitott Pécsett az első lakásétterem 

Alapvetően a lakáséttermek, nevükből is fakadóan magánlakásokban működnek. Azon túl, hogy az ember étkezni tud itt, semmi más jellegét nem viseli magán a hagyományos értelemben vett éttermeknek. Itt amatőrök főznek, nincsenek profi szakácsok, pincérek, pultosok - olvasható a Pécsi Napilap-on.

Eltűnhet a főváros gasztrotérképéről a Régi Sipos 

Csődvédelmet kért a jó hírű budai Régi Sipos étterem. Így a bíróság további döntéséig fizetési haladéka van az azt működtető vállalkozásnak, a Régi Sipos Kft.-nek – tette közzé pénteki számában a Fővárosi Bíróság végzését a Cégközlöny - adta hírül a Pénzcentrum.

A gyorséttermek működését szabályozó törvényjavaslatot nyújt be Lázár János 

A Magyarországon működő gyorséttermek kínálatának egészségesebbé tétele, elsősorban a gyermekek védelme érdekében a közeljövőben törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek Lázár János - adta hírül az MTI.

Kivágták a lazacét 

A Budai Gourmet Fesztivál keretében rendezte meg a METRO Vevőakadémia az Első Országos Lazacbontó Bajnokságot. A versenyt a Cascade Étterem konyhafőnöke, Kiss Krisztián nyerte. 

Étteremből indult a halálos járvány 

Szombati sajtóértesülések szerint május közepén csaknem 20-an fertőződtek meg az észak-németországi Lübeck egyik éttermében. A hatóságok most azt igyekeznek kideríteni, hogy mi okozhatta azt a fertőzést, ezért az éttermet már pénteken átvizsgálták, mint ahogy vizsgálják azokat az élelmiszer-láncolatokat is, amelyek a különböző alapanyagokat szállították a szóban forgó étterem számára - adta hírül szombaton az MTI.

Óvatosan vodkázzunk Törökországban 

Az elmúlt években több külföldi turista lett rosszul illetve vesztette életét, mert a törökországi üdülés alkalmával mérgezett szeszesitalt fogyasztottak. Az illegális biznisz 2011-ben is virágzik. Egy aktuális rendőrségi ügy is ezt bizonyítja - írja a Mix Online.

Borvárost épít az önkormányzat Budafokon 

Közép-európai borközpontot kíván létrehozni Budafok-Tétény önkormányzata. A tervek megvalósításához uniós támogatásra számítanak- tudta meg a Heti Válasz.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!