Gasztro
Konopizza étterem nyílik a Mammut Üzletházban
A Konopizza ötlete az olasz Rossano Boscolo nevéhez fűződik, aki séf iskoláival és luxus szállodáival már kivívta az üzleti világ elismerését. Fejébe vette, hogy a pizzát új dimenzióba helyezi a világ számára. Így született meg 2003-ban a tölcséres pizza ötlete, amely egyesíti a hagyományos olasz konyha értékeit a mai kor követelményeivel: friss, gyors, ízletes, kizárólag természetes alapanyagokból készül és séta közben is könnyen fogyasztható - írja a Franchiseportál.
Az MSZP csökkentené az egészséges ételek ÁFÁ-ját
Az MSZP úgy értékeli: a hamburgeradóként elhíresült népegészségügyi termékadó bevezetése egyszerű pénzbehajtás, s ha a kormány célja valóban az egészségvédelem, akkor az egészséges élelmiszerek áfájának csökkentését kellene megfontolnia - adta hírül a Klubrádió.

Gourmet fogások születtek a Mekiben
A 2010-es Les Nérios Jeunes szakácsverseny junior kategóriájának első helyezettje, Pavlicsek Csaba nyerte meg a ma rendezett McGourmet Szakácsversenyt. A fiatal tehetség a McDonald’s alapanyagaiból alkotta meg innovatív, magyaros menüjét. Bíró Lajos, a hazai vendéglátás fenegyerekének, és Péter Anna, a Malackaraj újságírójának elismerése mellett a gyorsétterem egymillió forintos szakmai támogatását is magáénak tudja a győztes.
Magyar borok menni Amerika
Indul a magyar borokat népszerűsítő kampány az Egyesült Államokban július végén vagy augusztusban - mondta George Pataki, New York állam volt kormányzója kedden Badacsonyban, a Laposa-pincészetnél tartott sajtótájékoztatóján..
Kormányhatározat a vendéglátás helyzetének javítására
Év végéig adna lehetőséget a kormány a nemzetgazdasági miniszternek a Széchenyi Pihenő Kártya keretében egy jól azonosítható, új, a vendéglátás forgalmának növelését célzó, 2012. január 1-től bevezetendő béren kívüli juttatásra vonatkozó javaslat kidolgozására - derül ki a vendéglátás helyzetét javító intézkedési csomagról szóló határozat tervezetéből.

Enyhítik az erzsébetvárosi csendrendeletet
Módosítják az erzsébetvárosi csendrendeletet, mert azt jogszabálysértőnek találta a fővárosi kormányhivatal; az új szabályozás szerint korlátlanul nyitva tarthatnának a vendéglátóegységek abban a zónában, amelyben a VII. kerületi szórakozóhelyek nagy része összpontosul - közölte az önkormányzat kedden az MTI-vel.
Öt ajánlat érkezett az Egervinre
Lezárult az egri Integrált Borgazdaság Zrt. vagyonára a felszámoló Ratis Kft. által kiírt negyedik pályázat. heol.hu információja szerint értékelhető ajánlatok is érkeztek.
Alföldi borokkal kínálták a kínai kormányfőt kísérő üzletembereket
A Ven Csia-pao kínai miniszterelnök budapesti látogatása idejére szervezett Kína – Közép- és Kelet-Európai Gazdasági és Kereskedelmi Fórum fogadásán a szervezők kizárólag a Duna borrégió borait kínálták a több mint hatszáz résztvevőnek. A fórumot követő „gasztronómiai csúcson” a borrégió csaknem teljes szortimentjét felszolgálták, beleértve természetesen a vezető pincészetek csúcsborait is – tudatta közleményében az Agrármarketing Centrum (AMC).
Kétszáz éves szakácskönyvet találtak Angliában
Egy brit jótékonysági szervezet manchasteri üzletében igazi kincsre bukkantak a használt tárgyak között válogatók. Előkerült ugyanis egy 201 éves szakácskönyv - adta hírül a Daily Mail nyomán a Nők Lapja Café.
Januárra tolná a képviselő a termékdíj bevezetését
Nógrádi Zoltán, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője módosító indítványt nyújtott be a népegészségügyi termékadó bevezetéséről szóló törvény javaslatához.
Az egészségtelen élelmiszereket kitiltanának a piacról
Egyes egészségtelen élelmiszerek kitilthatóvá tennének a magyar piacról, illetve eladásukat közgazdasági eszközökkel szorítanák vissza - közölte Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára hétfőn az MTI megkeresésére.
Húszmilliárdot vár a chipsadóból a kormány
Húszmilliárd forint bevételre számít a kormányzat a népegészségügyi termékdíjból - mondta az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában Font Sándor, a törvényjavaslat egyik beterjesztője.
Küszöbön a mobilos fizetés korszaka?
Eric Schmidt, a Google egykori vezére szerint jövőre a vendéglők és nagyobb áruházak egyharmadában már fizethetünk érintés nélküli átutalással - írja a Bitport.
Harmadszor is a dobogó legfelső fokán a Dobogó-aszú
Háromszoros Trófeanyertes és háromszoros Csúcsbor-díjas három egymást követő évben a Dobogó Pincészet nevével fémjelzett Tokaji Aszú. A tripla világsikerre Zwack Izabella és Domokos Attila, a pincészet tulajdonosai, rendkívül büszkék. A két borász 2003 óta készíti saját elképzelései szerint, „újkorszakos” aszút, amely sikert-sikerre halmoz. 2009-ben a 2004-es, 2010-ben a 2005-ös, idén pedig a 2006-os évjáratú Dobogó 6 puttonyos Tokaji Aszú hozta el a trófeát, illetve nyerte el a Csúcsbor elismerést - írja a Gazdasági Portál.
Új kereskedelmi vezető a Moonvalley Wines-nál
A borászat csapatába más területről, a Sanoma kiadótól érkezett Rátz Ágnes. Feladata többek közt egy új tokaji luxusmárka bevezetése - adta hírül a Marketinginfo.
Új kategóriákba sorolják a borokat
A korábbi minőségi, védett eredetű, valamit táj- és asztali borok helyett a továbbiakban az uniós követelményeknek megfelelően oltalom alatt álló eredet-megjelöléssel ellátott bor, valamint oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott bor és földrajzi jelzés nélküli borkategóriákba lesznek a magyar borok besorolva – jelentette be Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter.
Székesfehérváron működik a legszínvonalasabb autópálya étterem
"A Közlekedésejlesztési Koordinációs Központ legszínvonalasabb partnere" címet nyerte el az M7-es autópálya 60. kilométerénél levő Albapark étterem; a családi vállalkozásban működő székesfehérvári vendéglátóhelyet 2009-ben nyitották meg - közölte az MTI-vel az étterem vezetője.
Óbudára költözik a Vendéglátóipari Múzeum
Egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor és milyen tárlattal nyitja meg újra kapuit a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM).
Egy ezres egy fél liter csapvíz az étteremben
Bő ezer forintnyi dollárért adja a csapvizet egy vendéglős Ausztráliában, amit rossz néven vesznek vendégei.
Ferran Adrià egészséges snackeket tervez a Pepsinek
Ferran Adrià június 30-án ideiglenesen bezárja El Bulli nevű éttermét, majd 2014-ben gasztronómiai kutatóintézetté kibővítve nyitja újra. Az éttermet a Restaurant magazin ötször is az év legjobbjának választotta. Tavaly kétmillióan próbáltak helyet foglalni benne, de csak nyolcezren jártak szerencsével - írja a Deluxe.
Nemzetközi tapasztalatcsere Muravidéken
Vasi és zalai vendéglátó szakemberek, valamint újságírók tanulmányozták a Muravidéken a helyi termékek előállításának gyakorlatát, s azok éttermi felhasználását - adta hírül a Vas Népe.
HNT: párizsi magyar bormustra
A XXXII. Országos Borverseny díjnyertesei közül 31 magyar borászat 44 tételét mutatták be a hónap közepén Párizsban, a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) székházban nagy érdeklődés mellett - közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) kedden az MTI-vel.
Hatból négy Champion díjat magyar borok nyertek
Magyarország legnagyobb és egyetlen akkreditált nemzetközi borversenyét, a Közép-Európa bor-iránytűjének tartott 12. VinAgora Nemzetközi Borversenyt, 2011. június 16-19. között, Pécsett, a Corso Hotelben rendezték meg. A rangos vetélkedésre 501 borminta érkezett Magyarországgal együtt 19 országból.
A „hamburgeradóból” lett termékdíj-terv visszavonását kéri az ÉFOSZ
Elhibázott és elhamarkodott az élelmiszer különadó bevezetése – ismerteti a népegészségügyi termékdíj 2011. szeptemberi bevezetéséről szóló törvénytervezetről birtokába jutott információk alapján készült állásfoglalását az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ). Egyben kéri a tervezet visszavonását, amelyik szerinte nem biztosítaná az elvárt költségvetési többletbevételeket és élelmiszerár-emelkedéshez, valamint munkahelyek megszűnéséhez vezetne - irja az Agromonitor.
A neves borászatok növelték árbevételüket
Az Mfor.hu által vizsgált legnagyobb hazai borászatok többségét nem érintette hátrányosan a tavalyi év visszaeső kiskereskedelmi forgalma. Csányi Sándor pincészete azonban tovább növelte a veszteségét az előző évhez képest - írja a Borászportál.
Holnap elfogadják, szeptemberben bevezetik a cukor- és sóadót
Fellélegezhet a McDonald’s: a köznyelvben csak hamburgeradóként emlegetett népegészségügyi termékdíjat a lapunk birtokába jutott törvénytervezet szerint a gyártóknak, forgalmazóknak kizárólag a túlzott cukor-, só- és koffeintartalmú ételek után kellene megfizetniük - írja a Népszabadság.
Villányi borok bemutatkozása Brüsszelben
A magyar EU elnökség alkalmából, civil kezdeményezés alapján, a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet és a Magyar Turizmus Zrt. Benelux képviseletének közreműködésével került megrendezésre a magyar borok záró borkóstóló rendezvénye Brüsszelben.
Fertőd is kiválasztotta borát
Csak a soproni borvidék pincészetei jelentkezhettek az önkormányzat turisztikai bizottsága által harmadik alkalommal megrendezett "Fertőd bora" versenyre, melyre végül kilenc fehér- és nyolc vörösborból küldtek mintákat, valamint három rozét - írja a Kisalföld.
Tíz esztendős az USA legfiatalabb étteremkritikusa
Eli Knauernek hatalmas étvágya van, ráadásul szereti a lédús húsokat és a cukorban gazdag édességeket. Ő azonban nem közönséges éttermi kritikus: mindössze tízéves, és a szakterülete a gyermekmenü - adta hírül az MTI.
Tízmilliós bírságok
Tíz ellenőrzött szórakozóhely, vendéglátóhely közül négyen csorbultak a munkavállalói jogok - közölte az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) a szórakozóhelyek foglalkoztatási gyakorlatának országos vizsgálata alapján.
Pálinkafőzdéket támogat a Vidékfejlesztési Program
Az ötezer főnél kevesebb lakosú településeken a pálinkafőzdék is hozzájuthatnak az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) mikrovállalkozásokat segítő forrásaihoz – jelentette be V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára a Pálinka jövőképe című konferencián. A támogatás maximum 35 millió forintlehet, 60-65 százalékos támogatásintenzitás mellett - adta hírül az Agromonitor.
Borfellegvár épül Nagymaroson
A Dunakanyarban, Nagymaroson, a Hegy utcában nyitja meg kapuit a toBORzó borospince. A június 24-én nyitó borturisztikai látványosság hazánk tíz borvidéke, mintegy húsz borászatának nedűit kínálja.
Tizenkilenc ország borai versenyben Pécsett
A világ minden tájáról érkeztek a minták Magyarország legnagyobb, és egyben egyetlen nemzetközi borversenyére, a VinAgorára. A Közép-Európa bor-iránytűjének tartott 12. VinAgora Nemzetközi Borverseny, 2011. június 16-19. között kerül megrendezésre Pécsett, a Corso Hotelben.
Háromszorosára növeli kapacitásait a McDonald's-nak szállító cég
Mintegy 5,5 milliárd forintos beruházással háromszorosára bővíti csirkehús feldolgozó üzemét Bábolnán az OSI Food Solutions Hungary Kft. – közölte Erdélyi György ügyvezető igazgató. A vállalat kapacitása 7 000 tonnáról 22 000 tonnára nő. A termékek 90 százalékát a McDonald's gyorsétterem hálózatnak értékesítik - olvastuk az Agromonitoron.
Leégett a mártélyi Bütyök és egy visegrádi étterem tetőszerkezete
Kigyulladt és leégett egy visegrádi étterem tetőrésze kedden kora reggel. A tüzet eloltották, senki nem sérült meg - közölte a szentendrei tűzoltóság munkatársa az MTI-vel. Előző nap hajnalban a mártélyi Bütyök-csárda nádfedele égett porrá.
Üzletben árulják a „házipálinkát”
- állapította meg helyszíni ellenőrzésein a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A párlatok otthoni előállítását, a magánfőzést lehetővé tevő törvény már több mint fél éve hatályban van, és a jelek szerint a kijátszása is azóta tart - olvasható a Gazdasági Rádió online kiadásában.
Még júniusban szavazhat a Parlament
Várhatóan még júliusig a parlament elé terjeszti a Fidesz frakcióvezetője azt a javaslatát, amely legkésőbb január 1-jétől szabályozná a gyorséttermek működését, kínálatát elsősorban a gyermekek érdekeinek védelméért. Lázár János szerint elképzelhető, hogy a közétkeztetésre is kiterjesztik a szabályokat az egészségtelen élelmiszerek kiszorítása érdekében - írja az MTI.
Mégis a babcsíra?
A legújabb német hatósági közlemény szerint a szakemberek mégis arra gyanakodnak, hogy az Észak- Németországban termelt babcsíra okozza a súlyos hasmenésjárványt.
A Carsberg is beveti a cidert
Az angoloknál és skandinávoknál népszerű alkoholos nyári ital, a cider már itthon is kapható. A Somersby cider a Carlsberg csoporthoz tartozik - írja a Marketinginfo.
Superbrands díjat kapott a Starbucks Coffee
Superbrands díjat kapott a Starbucks Coffee
Újra nyit a siófoki Piroska Csárda
A Balaton déli partjának egyik legöregebb csárdája, a siófoki Piroska Csárda és Fogadó 1963-ban épült, közel 50 éves múltra tekint vissza.
Már Szlovákiában is megjelent a fertőzés, itthon nyugalomra int a VM és az ÁNTSZ
A járvány bejelentése óta fennáll annak a lehetősége, hogy a megbetegedés hazánkba is behurcolásra kerül. Ennek korai felderítésére megtörténtek a szükséges intézkedések. A járvány nem terjed olyan értelemben, hogy Magyarországhoz egyre közelítene – a legfrissebb híradások immár szlovákiai esetről is beszámolnak – a fertőző forrás vagy a terjesztő élelmiszer - írja közleményében az ÁNTSz.
Borászat és Hungaricum sajtószakosztály alakult
A Magyar Újságírók Országos Szövetségének égisze alatt működő legújabb egységként megalakult a Borászat és Hungaricum (BOHUSZ) sajtószakosztály.
Nem hamburgeradó lesz, hanem népegészségügyi termékdíj
A Világgazdaság úgy tudja, eltérő mértékű népegészségügyi termékdíjat vetne ki a kormány a töményen sózott és cukrozott élelmiszerekre és italokra, és a korábbi elgondolásokhoz képest szűkült a megadóztatásra javasolt terméklista, amelyre egyelőre nem kerültek fel a hamburgerek, a készételek és az alkoholféleségek.
A franciák és az írek a leghűségesebbek a hazai ízekhez
Franciaország, Írország és Olaszország a hazai konyha utolsó védelmezői - tárta fel egy nemzetközi felmérés.
Vigyázat: indul a nyári ellenőrzés-szezon
A fogyasztóvédelmi felügyelők nyári idegenforgalmi főszezoni ellenőrzéseket tartanak országszerte június második felétől augusztus végéig - jelentette be Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője szerdán, a Kopaszi gát területén tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.
A legújabb elmélet: bioterrorizmus!
Nem csitulnak a németországi járvány hullámai, bár egyes híradások szerint maga a fertőzéshullám visszaszorulóban van. A halálos áldozatokkal járó ételmérgezés eredetére vonatkozóan azonban napról napra újabb elméletek látnak napvilágot.
Olasz elismerés tizenhárom budapesti étteremnek
Tizenhárom budapesti étterem munkáját díjazta az Olasz Gazdasági Fejlesztési Minisztérium az olasz konyhaművészeti hagyományok minőségi megőrzéséért.