Niklai Ákos Ferran Adriá nyomában

Niklai Ákos Ferran Adriá nyomában 

Niklai Ákos, a Magyar Szállodaszövetség ügyvezető testületi tagja nyerte el az Európai Szállodák, Éttermek, Kávéházak Szövetsége (HOTREC) idei életműdíját.

Hamarosan nyit az ötödik TGI Friday's Budapesten 

Hamarosan megnyílik az legújabb T.G.I. Friday’s étterem a Deák téren. "A vendég itt igazán belekóstolhat az amerikai életérzésbe" - írja az A mai nő portál

Nem kamu az új McDonald's reklámspot 

A McDonald's mindig is széles körű marketing tevékenységet folytatott, de jó ideje már a rajongói oldalakra, blogokra hagyja a saját-, illetve más forgalmazók termékeinek összehasonlítását. Ezért is meglepő a McCafé kávékóstoltatáson alapuló, Ausztráliában elindított televíziós reklámkampánya.

Tiltakoznak az éttermek az egységes ételutalvány ellen 

A legnagyobb vendéglátóipari érdekképviseleti szervezet, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) szerint a kormány által benyújtott az adózásra vonatkozó törvényjavaslat azonos módon kezeli a hideg- és melegétkezési utalványt, amely az egységes utalvány bevezetését jelenti. Háber Tamás elnök szerint az egységes utalvány komoly károkat okozhat a magyar vendéglátó szektorban több tízezer embernek munkát adó kis- és középvállalkozásoknak, hiszen annak felhasználása nagy részben multinacionális bevásárló láncokban történne.

Többet fizetünk a hazai ízekért? 

Egy nemzetközi kutatókból álló csoport felmérése szerint, az étterembe járók előnyben részesítik, ha helyi beszolgáltatóktól származó alapanyagokból készül az étel, és ami még érdekesebb, minél drágább, annál valószínűbb, hogy inkább azt rendelik a máshonnan származó ételek helyett - írja a Nők Lapja Café.

Indul a „Startolj reggelivel” kampány, az egészséges magyar gyermekekért 

Megkezdődött az OÉTI „Startolj reggelivel” kampány A METRO Kereskedelmi Kft. segítségével, az egészséges magyar gyermekekért. A METRO biztosította a hathetes kampány alapanyagait az ország minden részén, biztosítva ezzel a kutatás hitelességét, a valódi összehasonlíthatóságot, rugalmasan kezelve a napi igényeket a változatos, finom és főleg egészséges reggeli menük összeállításához.

Jövőre újranyit a londoni Playboy Club 

A Playboy Enterprises bejelentette, hogy 2011 elején – új helyszínen, de a régi hangulatban - újranyitja Londonban a 60’-as évek egyik közkedvelt szórakozóhelyét, a Playboy Clubot - írja a Turizmus Online.
Nagyobbra nő a Starbucks

Nagyobbra nő a Starbucks  

A Pénzcentrum.hu információ szerint két új üzletet nyit idén Magyarországon a Starbucks. A kávézólánc novemberben Budapest belvárosában, decemberben pedig a Mammut II-ben nyitja meg új egységeit.

Megnyílt a pálinkaház látogatócentrum Boldogkőváralján 

Átadták Boldogkőváralján a Bestillo Pálinkaház látogatóközpontját. A 90 millió forintos beruházást a magyar vállalat felerészben uniós forrásból, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) támogatásából finanszírozta - írja a Piac & Profit.

Keresik az Év Fiatal Borászát 

Egy híján hatvan - köztük több Egri, illetve Mátrai borvidéken dolgozó - ifjú borász verseng az elismerésért - adta hírül a Heol.hu alapján a Turizmus Online.

Nem tetszik a görögöknek a füstmentes kocsma 

A nikotinfüggő Görögországban két hónapja érvényben lévő dohányzási tilalom nagy lázadást váltott ki az étterem-tulajdonosok körében. ”Vissza a hamutartókat!” - így kampányolt száznál több étterem- és szórakozóhely-üzemeltető, akik kétkedve állnak az új rendszabályokhoz. Az új törvény teljes körűen tiltja a közterületeken és szórakozóhelyeken való rágyújtást - írja a betegszoba.hu.

Már megint Ramsay...ezúttal egér az étteremben 

Gordon Ramsayvel megtörtént az, amit csak rémálmaiban gondolt volna: egyik londoni éttermében a vendégek egy futkározó egérre lettek figyelmesek. Az étterembe ki kellett hívni a rágcsálóirtókat, a sztárséf pedig utólag magyarázkodhatott - írja az EST.hu.

40 híres borász kedvenc étele és bora a Symbol Budapestben 

A budapesti Symbol étteremben októberben az érdeklődők megkóstolhatják az „Így főznek a borászok” című könyvben megjelent recepteket.

Lusztigh Mária és Kovács János az „Év Cukrászai” 

A Hoventa 2010 kiállításon rendezte meg a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete az „Év Junior Cukrásza” és az „Év Cukrásza” versenyét.

Törley: Támogassák a borászok is a vörös iszap katasztrófa károsultjait! 

A Törley Kft. 1 millió Forintot utalt át a Magyar Kármentő Alapnak és az alábbi javaslattal fordul a borszakma képviselőihez:

Új ruhát kapott a S.Pellegrino 

Itáliai designerek ezúttal a frissességet és ragyogást megszemélyesítő, kékes cikk-cakk motívumokkal öltöztették fel a San Pellegrino ásványvizek palackjait - írja az Élelmiszer Online.

Afrikában és Ázsiában villantott a SABMiller 

A világ második legnagyobb sörgyártója, a brit SABMiller az elemzők által vártnál több sört tudott eladni az első félévben, mivel az ázsiai és afrikai forgalom megugrása pótolta az európai kiesést - írja az Élelmiszer Online.

Kóstolja meg a magyar szakács válogatott versenymenüjét 

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Felnőtt, Ifjúsági és Katona Válogatottakat indít a Kulináris Világbajnokságon. A Nemzeti Válogatottak kategóriájában huszonöt nemzet csapatai versenyeznek a Világbajnoki címért.

Rövid hírek innen-onnan 

Rövid hírek innen-onnan

Magaslati tésztagyár 

Saját készítésű tésztával várják a vendégeket a 2900 méter magasan található, most felújított étteremben a Stubai-gleccsernél, az ausztriai Tirol tartományban.

Csak januárban nyit Heston Blumenthal új étterme 

Mindazok számára, akik a karácsony körüli programjukba beillesztették volna Heston Blumethal új londoni éttermének, a Dinner at the Mandarin Oriental-nak tesztelését, szomorú hír, hogy a gasztrotúrát jövőre kell halasztaniuk... 

Száz éves a Gundel 

Új ételkülönlegességekkel és számos kulturális programmal ünnepli századik születésnapját a külföldön is méltán nevet szerzett Gundel étterem - írja a Népszava Online. A jeles ünnep alkalmából ezentúl nem csak kulináris, hanem igazi kulturális élményben is részük lesz a vendégeknek: a Gundel mától vidéki múzeumok, és magángyűjtők kincseivel örvendezteti meg látogatóit.

Michelin-csillagok ragyogtak a Hertelendyben 

„Ausztria kulináris találkozása Magyarországgal” címen először rendezték meg a Hertelendy Gourmet Festival-t a Relais & Châteaux Hertelendy Kastélyban - írja a Luxorium.

Az Observernél a The Kitchin lett az Év Étterme 

Immáron hetedik esztendeje a szakemberek mellett az Observer olvasóinak szavazata is szerepet játszik abban, melyik brit étterem kapja meg az "Év Étterme" kitüntető címet a laptól. Az idén a választás az edingurghi The Kitchinre esett. 

Hamarosan újabb Häagen-Dazs luxusfagylaltozó nyílik Budapesten 

Habár idén nem alakult jól a nyári fagylalt-és jégkrémszezon, a szuperprémium szegmens nem panaszkodhat - írja a Napi Gazdaság. Az egyik legismertebb ilyen márka, a Häagen-Dazs a legtöbb hipermarketláncnál kapható (a többi jégkrémnél jelentősen magasabb áron), és egyelőre sikeresnek ítélik hazai bevezetését.

Így főznek a borászok 

Hogy jól vagy rosszul, azt bárki megtapasztalhatja, aki ellátogat a budapesti Symbol étteremben október 29-30. között megrendezésre kerülő Kóstolófesztiválra - írja a Turizmus Online.

Angliában betiltják az üveges alkoholt? 

Az alkoholos italokat sokkal gyakrabban kellene műanyag pohárban és palackban felszolgálni, hogy csökkentsük azoknak az erőszakos cselekedetek által okozott sérüléseknek a mértékét, amelyeket roncsolt üveggel követnek el írja a Betegszoba.hu.

A Ledbury lett az Év Étterme a szigetországban 

A London Rózsadombjának tartott Notting Hill-en lévő The Ledbury lett az Egyesült Királyság legjobb étterme, második helyre szorítva a The Fat Duck-ot.

A vendéglátásban is eredményes a közösségi vásárlás 

A Restaurant.com étteremkereső szolgáltatással és ajándékutalványok értékesítésével foglalkozó oldal gondolt egyet, és tesztelte a közösségi vásárlásban rejlő lehetőséget. Az eredmény 1,5 millió eladott utalvány két nap alatt, ami becslések szerint további 105 millió dolláros éttermi fogyasztást generál majd- olvastuk a Bitporton.

Életmentő pont vendéglőkben Hódmezővásárhelyen 

Életmentő pont lett a közelmúltban 2 étterem és a Fekete Sas Vásárhelyen. Bónus István tulajdonos, bérlő pályázati támogatással szerezte be a defibrillátorokat - írja a Dél-Magyarország.

Uniós engedményt kérnek a borászok 

Engedélyt kérnek a magyar borászok az Európai Uniótól, hogy az eddigieknél nagyobb mértékben adjanak cukrot az idei borokhoz, a csapadékos nyár miatt ugyanis nem mindenhol tudtak beérni a szőlők, ami miatt nagyon alacsony a cukorfokuk - írja a hírTV-re hivatkozva a somogytv.hu

Pályázati lehetőség borászoknak 

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) közel 2 milliárd forint támogatást fizethet ki új borászati gépek és technológiai berendezések vásárlására. Azon gazdálkodók, akik a beruházással szeretnék vállalkozásuk összteljesítményét növelni, 2010. október 16. és 2011. március 31 között nyújthatnak be támogatási kérelmet a Hivatalhoz.

A fitneszguru szentendrei Update Café-ja végleg bezárt 

Két év után váratlanul bezárt Schobert Norbi Update Caféja a szentendrei korzón! Úgy tűnik, Norbi forradalmi ötlete mégsem működik olyan jól, legalábbis annyi érdek lődő nincs a szénhidrátcsökkentett ételekre, hogy abból egy éttermet fent is lehessen tartani. A szentendrei üzlethelyiség kapuján ugyanis hatalmas felirat díszeleg: „Az étterem bérleti joga átadó" - írja a Blikk.

Ramsay újabb éttermet adott el 

A Gordon Ramsay Holding eladta egyik londoni éttermét. A Myfair-ben lévő Murano-t a vendéglő korábbi séfje, a 42 esztendős Angela Hartnett vásárolta meg.

Még drágább lesz a kávé 

A világpiaci kávéár emelkedése miatt bekövetkező 50%-os alapanyag-drágulás több országos lefedettségű élelmiszer-kiskereskedelmi láncnál eredményez 7-10%-os fogyasztói árnövekedést termékektől függően - adta hírül a Pénzcentrum.

A Nobu lánc tízmillió forinttal támogatja a vörösiszap károsultjait 

Magyarországon még talán soha nem látott látványos, Hollywood-i külsőségek jellemezték a Nobu Budapest megnyitóját vasárnap este. Az eseményen a magyar celebvilág mellett több amerikai filmcsillag is megjelent.

Tüntettek a görög kocsmárosok a füsttilalom miatt 

Görögországban a kávézók és a bárok tulajdonosai tüntettek az egy hónapja életbe lépett dohányzásellenes törvény ellen. Az üzemeltetők attól tartanak, hogy a füsttilalom miatt tömegesen bezárhatják üzleteiket - adta hírül az OrientPress.

Ha péntek, akkor hal! 

2010. augusztusában indult el a Halra Magyar, Halra Bor! mozgalom. A cél az volt, hogy az emberek minél több, az egészséges táplálkozást jelentő magyar halat fogyasszanak. Az éttermek közötti halételfőző-verseny mellett 2010. októberében és novemberében a programban részt vevő éttermekben 40%-kal olcsóbban ehetnek a vendégek busából, pontyból és afrikai harcsából készült ételeket - írja a Népszava.

Rendhagyó sushi étteremmel gazdagodott Tokyo 

A japán popkultúra fellegváraként és a szórakoztatóelektronika Mekkájaként számon tartott tōkyōi Akihabara negyedben október elsején egy több szempontból is rendhagyó, különleges hangulatú sushiya nyitotta meg kapuit. A Nadeshico Sushi a szigetország első olyan sushi étterme, ahol csak női szakácsok dolgoznak - tudtuk meg a getnews.jp híréből.

Szárnyalt a kacsaágazat, de jövőre nehéz év jön 

Valósággal szárnyalt a kacsaágazat az elmúlt években, de a kacsások részben a libatermelők piacát hódították el – derült ki a Kacsa Napja alkalmából szervezett pénteki szakmai konferencián Szentesen.

Verseny az éttermi kultúra és Schnitta Sámuel szellemében 

A verseny névadója Schnitta Sámuel 1893. június 21-én született Budapesten, tanonc volt a Royal és a Hungária Nagyszállodában, ösztöndíj elnyerése után tanulmányait 1911-től Angliában folytatta. Hazatérve Budapesten, több helyen dolgozott vezető beosztásban, majd 1947-ben ő nyitotta meg a New York kávéházat, majd egy évvel később a Margitszigeti Nagyszálló éttermét.

Mosolyognak a tiszta éttermek Berlinben 

Smiley matricák jelzik jövőre a berlini éttermek tisztaságát.

Otthon főleg eszpresszót főzünk 

Otthon a könnyen elkészíthető eszpresszó kávé a sláger, a vendéglátóhelyeken azonban a kávékülönlegességek a legnépszerűbbek - derült ki a McCafé online felméréséből, amelyet a Kávé Világnapja alkalmából készített - írja az Agromonitor.

Kivágatta szőlőjét az ásotthalmi borász 

Tizennyolc év után kivágatta az összes szőlőjét Csongrád megye egyik legnevesebb borásza, az ásotthalmi Somodi Sándor. Nyilatkozata szerint már nem érte meg a vesződség, a borászat mellett viszont továbbra is kitart. Ezután vásárolt szőlőből készíti majd borait - írja az Agromonitor.

illy berek, nádak, erek… 

Talán mondanunk sem kell, hogy egy világhírű kávéscég alapítója honnan is való? Na, honnan? Természetesen magyar! Illy Ferencnek hívják, és 1933-ban alapította nem sokkal később joggal világhírűvé vált kávéscégét.

A skót hölgyek öröme: pucér pincér 

Sajátos marketingeszközként csokornyakkendőben és egy apró kötényben várják a nőket a chippendale fiúk az egyik skót étteremben.

Ramsay három éve megkritizálta, most öngyilkos lett a séf 

A New York-i Hudson folyóba ölte magát az az étteremtulajdonos, aki még 2007-ben vált ismertté Gordon Ramsay sztárséf tévéműsorában, "A konyha ördögé"-ben - adta hírül az ATV.

Bababarát vendéglőkért lobbyznak a háromszéki kismamák 

A háromszéki babamama-klub képviselői a legutóbbi, egyébként havi rendszerességgel tartott polgármesteri meghallgatáson egy kidolgozott tervet terjesztettek Antal Árpád elöljáró elé, amely a bababarát vendéglátóipari egységek "elszaporodását" szorgalmazza.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!