Vinopolis Budapesten 

A Vinopolis Budapest Kft. hamarosan megnyitja kétszintes, 1000 négyzetméteres üzlethelyiségét a Falk Miksa utcában. Az európai nagyvárosok közkedvelt borászati rendezvényközpontjaihoz hasonló első budapesti Vinopolisban - hazánk összes borvidéke mellett - 15 külföldi bornagyhatalom jelentősebb bortermelói is bemutatkoznak - írja a Magyar Mezőgazdaság.

Újra indonéz lett a gyulai étterem 

Csaknem évtizedes „magyaros” kitérő után ismét a korábbi koncepció szerint folytatja a legendás gyulai vendéglő.

Mától lehet támogatásra pályázni 

Október 17-től igényelhető a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez nyújtandó támogatás, a kis- és középvállalkozások (kkv) negyven százalékos, míg a nagyvállalatok húsz százalékos támogatást igényelhetnek, a rendelkezésre álló négymillió eurónyi keretösszegből - írja a Vállalkozói Negyed.
Újabb rangos szakácsverseny Budapesten

Újabb rangos szakácsverseny Budapesten 

Az MNGSZ a WACS Global Chefs Challenge hazai válogató versenyét rendezi meg 2011. október 24-én Budaörsön a METRO Vevőakadémián.
Szabó László második a Bocuse d’Or-on

Szabó László második a Bocuse d’Or-on 

A harmincesztendős Szabó László szerezte meg a második helyezést a Bocuse d’Or magyarországi selejtezőversenyén.

Diplomataszüret Tokajban 

A Tokaji borvidéken található bodrogkisfaludi Patrícius Borház szüretén vettek részt. Fazekas Sándor vidékfejlesztési- és Martonyi János külügyminiszter meghívására a Magyarországra akkreditált nagykövetek és a mezőgazdasági attasék. "A Tokaji bor palackba zárt Magyarország - fogalmaz a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közleménye.

Bországjárás 

Tizennégy somlói pincészet - többek között a Györgykovács, a Kolonics, a Kreinbacher vagy a Laposa - összesen 42 borával ismerkedhetnek meg a Bországjárás elnevezésű borvidék-bemutatók látogatói október 22. és 29. között Debrecenben, Budapesten, majd Szegeden.

Súlyos munkaügyi jogsértések a gyorséttermekben 

A gyorséttermek és a bevásárlóközpontok vendéglőiben csökkent a feketefoglalkoztatás aránya, azonban történtek más, súlyos munkaügyi jogsértések - idézi az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) szeptemberben elvégzett országos ellenőrzésének eredményét az mfor.hu.

Desszert 7 és fél millióért 

Elkészítette brit étterem a világ legdrágább desszertjét, ami 22 ezer angol fontba, átszámítva nagyjából 7,5 millió forintba kerül majd, már ha egyáltalán lesz valaki, aki megrendeli - adta hírül a TV2.

Nyílt levél a miniszterelnökhöz 

A játékgépekkel kapcsolatos új szabályozás miatt nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz a a vendéglátóipar több ezer munkavállalója, 1200 magyar tulajdonú vállalkozás vezetője, és több ezer vendéglátós.

Leáldozott a gyorséttermeknek Toscana-ban 

Hadjárat kezdődött a kebab és a gyorséttermek ellen Toszkánában - adta hírül az MTI.

Hazai design díj a badacsonyi borászatnak 

Az idén februárban elnyert nemzetközi építészeti elismerés után, az újonnan alapított Desing Award Építész kategóriájában első díját nyert a Bazaltbor Laposa Pincészet épülete. A díjat a Szépművészeti Múzeumban vette át a pincészet két tervezője, Kis Péter és Molnár Bea. A rangos hazai díjat a hg.hu alapította, a díjátadáson beszédet mondott Hammerstein Judit kulturális államtitkár-helyettes is a szakma és az érdeklődők jelenlétében.

Szenzációs évjárat jöhet Villányban 

Noha csak két-három év múlva kerül palackokba, pompás évjáratot várnak az idei szőlőterméstől a villányi borászok. Akik nem szeretik a túlérett fürtöket, már végeztek az idei szürettel - írja a Pécsi Stop.

Törvény készül a turizmusról és vendéglátásról 

Néhány hónapon belül elkészül a tárcánál a turizmusról és vendéglátásról szóló törvényjavaslat, amelynek a végleges szövegezésébe bevonják a szakmát is - mondta Szöllősi László, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a 30. Hoventa Nemzetközi szálloda-, vendéglátóipari és gasztrotechnikai szakkiállítás megnyitóján kedden a Hungexpo vásárközpontban, Budapesten.

Kitiltották a kocsmákból a kiskorúakat 

A helyi tizenévesek önpusztító szórakozási szokásai láttán, és a fiatalkorúak által elkövetett szabálysértések, bűncselekmények elszaporodása miatt nem mindennapi lépésre szánta el magát nemrégiben az újfehértói képviselő-testület: szigorították az üzletek éjszakai nyitva tartási rendjét, és meghúzták a belépési korhatárt a szórakozóhelyek vendégserege előtt. Mindezt az ifjúságvédelem nevében, s a rendelet ellen lázadozó fiatalok érdekében - adta hírül a Kelet-Magyarország.

Kipusztult, újratelepítik 

Újra betelepítik szőlővel a Budai Vár alatti szőlőskeretet - adta hírül az MTI alapján a Borászportál.

A klíma átrajzolja a bortérképet 

Az elkövetkező három évtizedben a felére csökkenhet az Egyesült Államok egyik legnagyobb borvidékének számító Napa-völgy prémium bortermése. A Stanford Egyetemen készült tanulmány szerint az ok a klímaváltozás, amelynek következtében a pinot noir, a chardonnay és a cabernet sauvignon termőterülete a felére zsugorodhat - adta hírül az MTI.

Környezettudatos Szent György 

Örömhír a zöldenek, hogy a pécsi Szent György Fogadó körülbelül tizenkét négyzetméternyi napkollektort szerzett be magának, ezzel téve környezettudatosabbá vendéglőjét - írja a Pécsi Újság.

Itt az első kétcsillagos brit pub 

Először érdemelt ki angol kocsma két csillagot a Michelin gasztronómiai kalauz ítészeitől. A dél-angliai Marlowban lévő Hand and Flowers nevű pub 2005-ös megnyitása után egy évvel már kapott egy Michelin-csillagot remek konyhájáért a adta hírül a Metropol.

Sztárszakács az olasz McDonald's-ben 

Sztárszakácsot vet be a McDonald's Olaszországban, hogy a gasztronómiailag "elkényeztetett" olaszokat is éttermeibe csábítsa - adta hírül az Inforádio.

Modenában található a legjobb olasz étterem 

A Massimo Bottura vezette Osteria Francescana modenai étterem érdemelte ki idén is a legtöbb pontot az Espresso olasz gasztronómiai kalauz ítészeitől - adta híról a Népszava.

2008-as évjáratú Pécs város bora 

Andreas Ebner 2008-as 3-as Hordó házasítását választották tegnap Pécs Város Borává 2012-re az Aranykacsa Étteremben. A nyolcvan százalék cabernet franc, húsz százalék cabernet sauvignon borból készült küvét kilenc bor közül választotta ki a meghívott közönség - írja a Borászportál.

Győzött a kocsmáros, szabad a meccsnézés 

A történet hozzávetőleg hat éve kezdődött: Karen Murphy, egy portsmouthi pub vezetőnője drágának találta a futball Premier Liga meccseiről exkluzív közvetítést kínáló Sky Sports ajánlatát, így inkább egy görög társaság szolgáltatását vette igénybe - írja a Népszabadság Online.

Hamarosan újra lehet bormarketingre pályázni 

Borászatok, borvidékek reklámozására lehet hamarosan igényelni támogatást az Agrármarketing Centrumtól. A pályázattal kapcsolatos tájékoztatót a 75. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon tartotta a szervezet jogásza - adta hírül a Pályázati Hírek.

Az oroszoknak tetszik a szesz-szigor 

Friss felmérés szerint az orosz fogyasztók többségében támogatják azt, a nyár folyamán hatályba lépett szabályozást, amely jelentősen szigorítja az alkoholos italok reklámozását és fogyasztását is - írja a infogyor.hu.

Razziázik a pálinkakommandó 

A pénzügyőrök azt ellenőrzik, nem árulnak-e a boltokban vagy a kocsmákban azokból az italokból, amit csak házi fogyasztásra, adómentesen főznek.

Bor ihlette kortárs ékszerek tárlata 

A magyar népmese által ihletett munkáit állítja ki Abaffy Klára, Gaál Gyöngyvér és Huber Kinga kortárs ékszertervező a Sterling Galériában Színes mesék, mesés színek címmel, míg az Ezüstgaléria művészei, Bartl Dóra, Kecskés Orsolya és Marosi László a bor és a szüret témakörére készítettek ékszereket. Mindkét tárlatot a Design Hét keretében rendezik - adta hírül az MTI.

Nálunk chips, Dániában zsíradó 

Egy kilogramm zsírsav után 16 koronát kell fizetni, mindegy, hogy az vajban, tejben, húsban, pizzában vagy készételben van jelen - adt hírül az MTI-re hivatkozva a Hirado.hu.

Szentgróti csiga a franciák tányérjain 

Luxuséttermeket és nagykereskedelmi láncokat, a francia piac 10-12 százalékát látja el éticsiga-készítményekkel az egyetlen magyarországi, készterméket is gyártó csigafeldolgozó, a zalaszentgróti IMOFI S.R.W.S Kft., amely a magyar piacon is szeretne megjelenni - mondta a társaság műszaki vezetője szombaton az MTI-nek.

Starbucks: öt 

Megnyitotta kapuit hazánk ötödik Starbucks kávézója a város történelmi részében, a Bazilikánál - írja a HR Portál.

Nem létező éttermekbe járnak a franciák 

Nincs étlap, nincs számla és egyik étterem sincs benne az útikönyvekben sem - írja a Hír24.

Európai színvonalú a budapesti vendéglátás 

Európai színvonalúak a budapesti vendéglátóhelyek a fővárosi kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelőségének igazgatója szerint. Bobál Pál csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a nyári főszezonban tartott ellenőrzések tapasztalatairól beszélt, amelyeket a korábbi évekhez képest kedvezőbbnek mondott - adta hírül az MTI.

Jótékonysági borárverés 

Jótékonysági borárverést rendez pénteken a KézenFogva Alapítvány a fogyatékos gyereket nevelő családok támogatására és a fogyatékos felnőttek munkához jutásának elősegítésére Budapesten - írja az MTI.

Rekordszámú borász a Villányi Vörösbor Fesztiválon 

Minden eddiginél több, huszonhét borász kínálja termékeit az idei Villányi Vörösbor Fesztiválon, amely pénteken veszi kezdetét a baranyai kisvárosban - írja az MTI.

TableFree Restaurant Days 

Kíváncsi étterem-látogatók és turisták kedvezményes áron fedezhetnek fel kitűnő éttermeket.

Szegeden nyit a Burger King 

Két és fél hónap múlva Burger King nyílik a József Attila sugárút és a Makkosházi körút kereszteződésében: Szeged az első olyan vidéki város, ahol több üzlete is lesz az amerikai gyorsétteremnek.

Korai szüretre készülnek Tokajban 

Nagyon kellene csapadék a Tokaj-hegyaljai borvidéken, ennek híján nem tud kiteljesedni az a minőség, ami benne rejlik az évben – állítja Balassa István borász, a tizenegy, zömmel kisebb, kézműves tokaji pince összefogásával létrejött Tokaji Borászok Asztaltársasága elnöke. A szervezet közös borkörúttal mutatkozik be október 1-én - írja az Agromonitor.

Eladja a Pizza Hut-ot a BoA 

A Bank of America (BofA) eladja Amerika legnagyobb franchise-láncában, a Pizza Hutban lévő részesedését, hogy emelje a saját tőkéjét - írja az mfor.hu

Ferran Adria az FC Barcelona séfje lett 

Barcelonában új szakácsot szerződtettek, mégpedig a világhíres katalán Ferran Adriát, aki gyökeresen megújítja az ifiakadémia étrendjét. A korábban az El Bullinál dolgozó főszakács úgy gondolja, hogy a La Masia menüjét „táplálóvá és egészségessé" fogja tenni, hogy ezzel is elősegítse a katalán klub jövendőbeli sztárjainak megfelelő étkezését - írja az nso.hu.

MSC cimke a McDonald's halas szendvicsein 

Októbertől minden halas szendvics csomagolásán megjelenik az a kék MSC címke, amely jelzi: a McDonald’s halpogácsái kizárólag minősített, fenntartható halászatból származnak. Az étteremlánc Európában egyedülállóan minden országban ugyanazt a minőséget biztosítja - írja a greenfo.hu.

Belga Gasztronómiai Napok a Hilton Budapestben 

Október 2-től 6-ig Belga Gasztronómiai Napokkal várja az érdeklődőket a Hilton Icon étterme a győri Belgian Beer Café Royal Étterem és a Hilton Budapest séfjeinek együttműködésével

Megjelent a Vendég&Hotel szeptemberi száma 

Kérdések, amelyekre a szeptemberben, már a nagyközönség számára az újságosstandokon is elérhető (Inmedio, Relay üzlethálózat) Vendég & Hotel Horeca-szaklapban kaphat választ:

Hiába nő jövőre a szőlőtelepítési támogatás 

...a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában megszólaló borászok szerint ezzel nem állítható meg a szőlőterületek csökkenése. Szerintük csupán abban lehet reménykedni, hogy kevesebb, de minőségi borszőlő terem, illetve hogy a rezisztens fajtákat keresik majd a termelők - írja az Agromonitor.

Elnököt keres az MNGSz 

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség 2011. szeptember 19-én tartotta első ülését, melyen a lemondott elnök, Prohászka Béla utódlása is napirendre került.

Köztársasági elnöki érdemérem a Kistücsöknek! 

A Köztársaság elnökének díszoklevele éremmel elismerést kapta két évtizedes, a helyi gasztronómia és borkultúra hagyományait ápoló kiemelkedő színvonalú tevékenységéért Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa - írja a Népszabadság Online.

A gasztronómia ünnepe először 

Először rendezik meg pénteken Franciaországban a gasztronómia ünnepét a közel harminc éve útjára indított, és azóta világeseménnyé vált zene ünnepének mintájára. Az ötlet azután született, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) a "franciás jellegű étkezést" tavaly novemberben felvette a veszélyeztetett szellemi kulturális örökségek listájára - írja a Győr plusz.

Éttermi maradékfalat-bírság Szaúd-Arábiában 

Bírságot kell fizetnie annak, aki nem eszi meg az utolsó falatig az ételét egy szaúd-arábiai étteremben - írja az MTI híre.

Talán megmenekül a Régi Sipos 

A felek kérésének megfelelőn 180 napra meghosszabbította a Régi Sipos Vendéglátó csődeljárás alatti fizetési haladékát a Fővárosi Bíróság. Ennek megfelelően a fizetési haladék 2011. december 20. napján 0 órakor jár le - adta hírül a Menedzsment Fórum.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!