Jótékonysági sushi-vacsorával a japán földrengés károsultjaiért 

Jótékonysági vacsorát szervez a budapesti Nobu étterem a márciusi japán földrengés és cunami károsultjainak megsegítésére.
Életműdíjjal tüntetik ki Juan Mari Arzakot

Életműdíjjal tüntetik ki Juan Mari Arzakot 

A San Sebastian-i Arzak étterem tulajdonos-konyhafőnökének neve összeforrt a modern baszk konyha fogalmával.
Száz éves Leopold Hawelka

Száz éves Leopold Hawelka 

Kopottas berendezésével, márványasztalaival a Hawelka Kávéház sokak szemében Ausztriában és annak határain túl is a hagyományos osztrák kávéház megtestesítője, de legalábbis az egyik legismertebb közöttük. Nemzetközi hírnévre az 1960-as években művészek találkozóhelyeként tett szert, ma már leginkább turisták látogatják - írja az MTI.

Update bisztrót nyit a Hajdú-Sarka házaspár 

Munkahelyet vásárolt a feleségének Hajdú Péter, de valószínűleg az ő nyakába szakad majd az új vállalkozás. A Frizbi sztárja május 1-én nyitja meg éttermét Törökbálinton, közvetlenül a lakhelyük közelében - írja a Habostorta.

Magyar gyomorba magyar burger - Erős Pistával 

A régi időket idéző csalamádés retroburgerrel, lángossal és vasalt csirkeszendviccsel csalogatja a vendégeit a McDonald’s idén tavasszal.

A tokaji borvidékről jött az HNT új elnöke 

Marcinkó Ferencet, a tokaji borvidék elnökét választotta öt évre új elnökének a Szekszárdon rendezett tisztújító közgyűlésén a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) - adta hírül az Agromonitor.
Francia hölgy lett a világ legjobb női konyhafőnöke

Francia hölgy lett a világ legjobb női konyhafőnöke 

A francia Anne-Sophie Pic, a Lyontól macskairamodásnyira fekvő Valenceben lévő La Maison Pic tulajdonos-konyhafőnöke kapta a legjobb női séfnek járó Veuve Cliquot díjat.

Bankhitel gondok, tűzteszt, új trend a bisztrók világában és minőségi péktermék kóstoló 

Egy hangulatos napsütéses télikertbe, zöld növényekkel díszített, kellemes, családias környezetbe invitáltuk ezúttal vendégeinket. Ahol professzionális volt a kiszolgálás, az előadásokat követő ebéd pedig a Zila Kávéház és Étterem főszakácsa, Egri Péter tudását és hozzáértését dicsérte. Érdeklődésben nem is volt hiány: szép számban érkeztek vendégeink, és mint mindig, most is pontosan kezdtük az előadásokat.
Magyar gasztronómia = bizarr ételek?

Magyar gasztronómia = bizarr ételek? 

A világhírű Travel Channel április 7-én Magyarországot mutatta be Bizarr Foods (bizarr ételek) c. sorozatában. A Magyar Turizmus Zrt. londoni külképviseletének szakmai iránymutatásával készült összeállításban, a forgatócsoport és sztárriportere nagyon szép képekkel és igen dicsérő kísérő szöveggel ismertette hazánk gasztronómiai specialitásait.

Pálinka kóstolóházat avattak Gyulán 

Átadták a Gyulai Pálinkamanufaktúra Kft. mintegy nyolcvan millió forintos beruházással készült kóstolóházát csütörtökön Gyulán - adta hírül az MTI.

Kétszázezren torkoskodtak 2011-ben 

Mintegy 200 ezer vendég torkoskodott 1200-nál is több hazai étteremben az idén március 10-én megrendezett Torkos Csütörtökön - közölte a szervező Magyar Turizmus Zrt. saját felmérésére hivatkozva.

Hol teázzon Londonban? 

A tea szerelmeseinek minden bizonnyal fontos információ, hogy Londonban járva hol érdemes elkölteni a mindennapi betevő ötórai teájukat. Nos az Egyesült Királyság Tea Tanácsa, a UK Tea Council (mert ott ilyen is van!) nyilvánosságra hozta a legjobbak listáját.

Kétharmados elutasítás: nem célravezető a hamburgeradó 

A magyarok 70 százaléka utasítja el a hamburgeradót - írja a Napi Gazdaság a Trend Budapest Piackutató márciusi reprezentatív felmérésére hivatkozva. Az emberek nem a sós, cukros vagy zsíros ételeket okolják az elhízásáért.

Ki lesz a világ legjobb konyhafőnök hölgye? 

A budapesti Onyx étterem Michein csillagjával hatalmas elismerés érte a női séfek társadalmát. A kitüntetett vendéglátóhely konyhafőnöke ugyanis Szulló Szabina, aki évek óta a talán legmagasabb színvonalon képviseli a hölgyeket a csúcsgasztronómiában. De azt se felejtsük el, hogy az alig egy esztendővel ezelőtti televíziós „Szakácskirály” versengésben is egy hölgy, az Arany Kaviár konyháján dolgozó Sára Zsuzsa végzett az élen.

Rekord számú kiállító és látogató a ProWein 2011-en 

Tizennyolc magyar cég jelent meg az 50 országból érkezett 3600 kiállító között a 2011-es ProWein szakkiállításon, Düsseldorfban. Az egyik kiemelt téma volt, hogy mind fontosabb szerep jut a termőhelyeknek a marketingben.

Tizenhárom magyar érmes 

Tizenhárom magyar bor kapott érmet, köztük négy aranyat a Monde Selection 2011-es nemzetközi borversenyen, amelyen a hazai borászatok közül ezúttal is a szekszárdiak szerepeltek a legjobban.

Aki kiskorában fazékba esett 

A 38 esztendős Fabrice Desvignes 2007-ben megnyerte a talán legnagyobb presztizsű szakácsversenyt, a Bocuse d’Or-t. Márciusi, magyarországi látogatása alkalmával kérdezhettük versenyzésről, munkájáról, gasztronómiáról.

Keresik a lengyel EU elnökség magyar borait 

Magyarország után Lengyelország veszi át az Európai Unió soros elnöki tisztét, és lengyel elnökség kísérőrendezvényein is magyar borok szerepelnek majd a gasztronómiai kínálatban. Az Agrármarketing Centrum (AMC) honlapján a napokban jelent meg az ezzel kapcsolatos felhívás - adta hírül az Inforádió.

Egy nap alatt 50000 új dolgozót vesz fel a McDonald's! 

Ötvenezer embert vesz fel dolgozni az Egyesült Államokban a McDonald's gyorsétteremlánc egyetlen nap alatt - adta hírül az MTI.

Váratlan menesztések a bormarketing bizottságból 

Visszavonta négy tag megbízatását a borágazati marketingprogramok kidolgozásáért felelős bormarketing bizottságban Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter – tudta meg az agromonitor.hu.

Újra vitára bocsátva a hungarikum törvény 

Második körben bocsátja társadalmi egyeztetésre a Vidékfejlesztési Minisztérium a hungarikum törvényt. Az első, január 10-én lezárult vita eredményeként 48 szakmai szervezet, magánszemély és állami szerv véleményezte nagyjából 200 oldalban a tervezetet. A megfogalmazott felvetések többségét beépítették a törvénybe.

Beszólt a sztárséf 

Kíméletlenül nekiment a James Beard alapítvány éves éttermi díjkiosztójának Anthony Bourdain. A neves séf-író-botrányhős blogján a "Múmia sírja és Ozark Noir" címmel írt bejegyzést, melyből az első rész vonatkozik az 1990-ben alapított James Beard Alapítvány gálájára (amit sokszor az amerikai "éttermi oscar"-ként is emlegetnek) - adta hírül a divany.hu.

Milyenek lesznek a dohánystop valódi hatásai? 

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) összeállítása országról országra haladva foglalja össze a dohányzás korlátozásának egészségügyi és gazdasági hatásait.

Nem várható átlag feletti szőlőtermés 

A Pannon Egyetem Agrártudományi Centrum Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének igazgatója szerint a tavalyi rossz terméseredmények után idén sem várható jelentős mennyiségű szőlőtermés.

Április 5-én kerül sor a Magyar Franchise Szövetség klubdélutánjára 

Április 5-én, kedden, 14 órakor kerül megrendezésre a Magyar Franchise Szövetség következő klubdélutánja. A rendezvénynek ezúttal is a Hotel Mercure Metropol szálloda London terme ad otthont.

Díjazták az év biogazdáját és biovállalkozását 

A 19. Biokultúra Találkozó keretin belül a Magyar Biokultúra Szövetség idén tizennegyedik alkalommal osztotta ki az Év Biogazdája és az Év Biogazdasága díjakat.

Kávéfesztivál és kávékóstolás a Tchibo üzletekben 

Milyen jó lenne, ha minden kávét megkóstolhatnánk még a vásárlás előtt, és az ízlésünknek megfelelőt választhatnánk ki otthonra!

Borscs és Sztroganoff 

,,Bajkál, újratöltve" néven immár második alkalommal rendezi április 2-17. között - a tavaly a vendégek körében már nagy sikert aratott - Bajkál étterem nosztalgia programját az Astoria Szálló étterme. Borscs, lángossal letakart falusi húsleves, Sztroganoff bélszín, blincsiki, különféle halak és kaviáros fogások - csak néhány ízelítőként azokból a tipikus orosz ételekből, amelyek az ,,átkosban" a Bajkált tették a főváros egyik legvonzóbb vendégváró helyévé, a fiatalok kedvenc találkozási pontjává. A retro két hét alatt igazi orosz vodkán és szamovárban készített teán kívül ún. Bajkál koktélt is kínálnak, ami nem volt más anno, mint orosz pezsgő magyar bikavérrel keverve.

Harmadszor is Héjja János a díjazott 

Héjja János korábban 2003-ban és 2005-ben díjazta kiemelkedő közösségi szerepvállalásáért az étteremlánc. A neves szakember a karrierje során számos elismerésben részesült már: többek között 2006-ban ő vehette át a cég Oscar-díjaként számon tartott Golden Arch Awardot, ahol a világ összes McDonald’s franchise partnere körül a 30 legjobbat tüntetik ki. A díj odaítélésében a helyi közösségben elfoglalt hely, a lokális szerepvállalás a hangsúlyos szempont.

Immár hivatalos: A Hertelendyben főz tovább a Chateau Visz korábbi séfje 

Április 1-től a Relais & Châteaux Hertelendy Kastély új séfje a német Stefan Gebhardt, aki eddig a Chateau Visz konyháját vezette, amit 2010-ben az Év Éttermének választottak.

Pubokká alakulnak a londoni metróállomások 

Újra élettel töltené meg a londoni metró jelenleg használaton kívüli állomásait Ajit Chambers, brit üzletember, aki a vállalkozáshoz már létre is hozta a The Old London Metro Companyt.

Afrikában terjeszkedik a KFC 

Az amerikai KFC gyorsétteremlánc megnyitotta az első egységét Zambiában - írja a Mai Piac.

Győri szakácstanulók tanulhatnak Németországban 

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően Németországban töltötte szakmai gyakorlatát a győri Krúdy Gyula Középiskola 9 szakács tanulója - adta hírül a Kék Duna Rádió..

Bikavér mellé itt az Egri Csillag 

Egerben egy tavalyi ötlet megvalósításaként megszületett az Egri Bikavér fehér párja, az Egri Csillag, amelyik több mint háromezer javaslatból választva kapta ezt a nevet - írja az Agromonitor. A Kárpát-medencére és a borvidékre jellemző fajták házasításával készülő fehér bor első évjáratával még február végén mutatkozott be nyolc borászat – közölte Egri Bormíves Céh.

Új cafeteriaelem: Széchenyi Pihenő Kártya 

A kormány március 30-ai ülésén döntött a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásáról: az új cafeteria elemet a munkáltatók évi 300.000 forint értékben adhatják a munkavállalóknak járulékmentesen, kedvező adózással - adta hírül az MTI.

Rauch-Kékkúti együttműködés 

Január óta a Rauch kereskedelmi képviselői csapata a Kékkúti termékeinek értékesítését is ellátja a kiskereskedelmi szektorban - írja a Marketinginfo.

Asztali patika, kisleltár és citromlécsöppentő 

A régi éttermekről írott soroknak szomorú aktualitást ad egy minapi hír: ismét leégett a hűvösvölgyi Balázs vendéglő. Immár negyedszer, és most talán végleg füstté vált, meglehet, csupán az a négy gravírozott ezüstkanál maradt belőle, amelyet az egyik vendéglős leszármazott mutatott kevéske örökségeként a tévé képernyőjén.

Brazil újságírók és turisztikai szakemberek Magyarországon 

A Visegrádi Országok turisztikai együttműködésének keretében brazil újságírók és tour operátorok fedezik fel a négy ország – Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország – turisztikai kincseit.

Áprilisban ismét Gyula lesz a pálinka fővárosa 

− 2011. április 15-17. között rendezik meg a XII. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivált, Kiállítást és Vásárt a gyulai várkertben. Az immár hagyománnyá vált, több mint 30 ezer főt vonzó rendezvény nemcsak az ország, hanem a világ egyik legnagyobb gyümölcspárlat rendezvénye és szakmai megmérettetése. A programsorozat kiemelkedő része a XIX. Magyar Országos Pálinka és Törkölypálinka, Nemzetközi Gyümölcs- és Borpárlat Verseny, melyre idén 9 ország több mint 800 mintát nevezett.

Pálinka van, adóbevétel nincs 

A magán-párlatfőzés múlt évi adómentessé tétele óta alig pár százezer forinttal nőtt az e címen befolyt bevétel a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) - írja a Napi Gazdaság a keddi számában.

A kidobott étel is csökkenti a Föld vízkészleteteit 

Egy brit tanulmány szerint több millió tonna élelem végzi felhasználás nélkül a szemétben. Kétszer annyi víz vész el így a kidobott ételekkel, mint amennyit a mosakodásnál és az ivásnál elpazarolunk - írja a Mindennapi közéleti portál.

Ifjúsági verseny az EU elnökség jegyében 

Magyarország Uniós elnökségéhez kapcsolódóan rendez versenyt fiatal vendéglátó jelölteknek a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola április 14-16. között.

Egy salzburgi és egy bécsi étterem a legjobb Ausztriában 

A bécsi Steirereck és a salzburgi Ikarus kapta a legjobb értékelést idén a Falstaff osztrák étteremkalauz ínyencklubjának szavazatai alapján.

Már a Balaton parton is tilos a dohányzás 

Májustól tilos a dohányzás a Balaton-parton, Zamárdi környékén. A település három kilométer hosszú szabadstrandján akár harmincezer forintos büntetést is fizethet az, aki rágyújt majd.

A sör, a likőr, a hidegkonyha, a fagylalt és Hrabal 

„Fél esztendeje tartózkodom Magyarországon, és bevallom, az egyik ok, amiért kitűnően érzem magam, a magyar ételek és italok – kezdte köszöntőjét Helena Bambasová, a Cseh Köztársaság budapesti nagykövete. – Ugyanakkor biztos vagyok abban, hogy a hagyományos cseh ételek és italok megtalálják helyüket a magyar piacon.”

Környezetvédelem Coca-Cola módra 

Az italgyártó Nagy Britanniában újrahasznosító üzemet hoz létre, ami megduplázza az ország teljesítményét a műanyag palackok feldolgozásában - írja a Marketinginfo.

Mégis távozik a Chateau Visz konyhájáról Stefan Gebhardt 

Bár korábban kérdésünkre néhány napja még cáfolták a hírt, mégis elhagyja az "Év Étterme" címmel kitüntetett Chateau Visz-t a német konyhafőnök. Utódlására francia szakembert szerződtettek a Somogy megyei kastéylszálló illetékesei, a német konyhafőnök Magyarországon folytatja. 

Igazi éttermet álmodnak Füreden 

Új filozófiával, séffel és ételekkel mutatkozott be a szakmai sajtó előtt a hétvégén a füredi Hotel Silver Resort külső vendégek számára is nyitott vízparti étterme. Az eddig Sunset néven működő üzlet nevet is változott, Eszencia Étterem és Borbár néven szeretnének bevonulni a magyar gasztronómiai történetbe.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!