Gasztro
Már lehet jelentkezni a 12. Magyar Grillbajnokságra
A Magyar Grillszövetség 2011-ben, immár tizenkettedik alkalommal rendezi meg az országos grill bajnokságot, ezúttal is a SzeptEmber Feszt rendezvényéhez kapcsolódva.
Két új Frappuccino variáció a poharakba
A Frappuccino®, a nyár legkedveltebb hűsítő finomsága 2011.július 5-től két új változatban kapható a Starbucks üzleteiben. A kávézólánc így kedveskedik hűséges vásárlóinak kedvenc italuk, a személyre szabható frissítő, a Frappuccino® kimeríthetetlen palettájáról. A forró nyári napokon a Frappuccino® italokon kívül a kávézólánc vendégei két ízletes és hűsítő juice-szal is csillapíthatják szomjunkat, valamint megkóstolhatják a különleges tanzániai szemes kávét - írja a cég sajtóközleménye.
Bárkód után borkód
Romantikusan vágyódhatunk néha a nyugodt remeteélet után, de valljuk be, mobiltelefonok nélkül nem tudunk létezni a mai világban. Sokan már internet kapcsolattal rendelkező "okos telefonok” nélkül sem - olvastuk a vylyan.hu-n.
Az Év Cukrásza és az Év Junior Cukrásza 2011.
Az Év Cukrásza és az Év Junior Cukrásza 2011. versenyt a Hungexpo területén, a HOVENTA kiállítás keretein belül 2011. október 11. és 14. között rendezi meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Testülete. A verseny összehasonlító teszt a cukrászat fejlődő tehetségei számára, hogy a fejlődő tehetségek bátorítást, támogatást kapjanak.
Most az egyiptomi fűszermag a gyanúsított
Egy 2009-es egyiptomi fűszermag-szállítmány lehetett a forrása a tavasz végi németországi hasmenésjárványnak az Európai Unió élelmiszerbiztonsági ügynöksége szerint - adta hírül az MTI.
Fontos – és pozitív – változások a vendéglátás szabályozásában
Vendég&Hotel Online - Sajtótájékoztatón számolt be a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium a korszerű és egységes új vendéglátó-ipari rendelet legfontosabb elemeiről.
Drasztikusan emelkedtek az éttermi árak
Az amúgy sem túl kiegyensúlyozott hangulatú ország turizmusának nem tesz jót, hogy drasztikusan emelkedtek az éttermi árak Görögországban, és a folyamat nem áll meg.
Britannia háborúban: mi legyen a pezsgő neve?
Megy a háború a brit pezsgőkészítők között, hogy mi legyen a termékük neve. Egyesek nem favorizálják a jelenlegi, nehézkes elnevezést, és generikus nevet alkottak, még az eljárást is britesítették névben – igaz franciásan. Mások a brandben hisznek és a termékre fókuszálnának. Mindenesetre, ne lepődjünk meg, ha „Britagne” feliratú pezsgőt látunk a polcon - írja Bitannia, Britannia című cikkében a borravalo.hu.
Pályázhatnak a legkisebb pálinkafőzdék
A korábban kommunikáltaknak megfelelően már a pálinka- és sörfőző mikrovállalkozások is igényelhetnek támogatást az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból.
Az MSZÉSZ harcba szállt az ÁFA csökkentésért
A szállodai szobakiadást terhelő 18 százalékos magyarországi áfa különösen hátrányos a hazai turizmus számára, összehasonlítva néhány szomszédos, illetve versenytárs országban érvényes áfakulccsal - véli a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ).
Nem semmi: az utca egyik felén lehet füstölni, a másikon nem!
Betiltották a dohányzást az ausztráliai Sydney egyik utcájának egyik felén, a másik oldalon azonban szabad a cigarettázás.
Mi újság a zöldség-gyümölcs piacon?
Az utóbbi napok „kiegyensúlyozott” időjárásnak köszönhetően elég hektikusak az árak a zöldség-gyümölcs piacokon, egyaránt változtak pozitív és negatív irányban is.
Magyar alapanyagok 15 milliárdért az európai Mekikben
Az idén mintegy 15 milliárd forintért vásárol magyar alapanyagokat a McDonald's európai hálózata - közölte a cég magyar leányvállalata.
Eső miatt meghosszabbított borfesztivál!
Egy héttel meghosszabbítják a IV. Kecskeméti Bor- és Pálinkaünnepet, így július 3-a helyett, július 10-éig tartanak nyitva a fabódék - adta hírül a Délmagyar.hu.
ÁFA zavar a cukrászdákban
Július 1.óta 25 százalékos áfát kell felszámítani az éttermekben, cukrászdákban elfogyasztott sütemények és pizzák után, ám ha elviszik a termékeket az üzletből, akkor továbbra is a kedvezményes, 18 százalékos áfakulcs terheli - írja a Népszava.
Műanyag palackok jönnek a borászatban?
Műanyag palackok váltották le a hagyományos üvegeket egyes új-zélandi, amerikai, és francia bortermelők, mivel azok könnyebbek, környezetbarátabbak és ízkímélőbbek – állítják a PET-palackokat használó borászok. Példaként az új-zélandi yealandsi borokat említették, mondván, hogy azok ízén egyáltalán nem változtattak a műanyag palackok, amit elsősorban az bizonyít, hogy az új palackokba töltött Sauvignon Blanc és a Merlot is kitűnően szerepeltek egy vakkóstolásos borversenyen.
A sertéságazat a legnagyobb nyertese a rendeletmódosításnak
A sertéságazat lehet a legnagyobb nyertese annak a rendeletmódosításnak, ami lehetővé teszi, hogy az éttermek és a közétkeztetés szereplői meghatározott feltételek mellett közvetlenül a kis- és őstermelőktől vásároljanak fel alapanyagokat. A vendéglősök szívesen vásárolnak helyi alapanyagokat, de a gazdáknak még meg kell tanulniuk egyenletes minőséget szállítani - írja a gazdasag.hu.
Tenger alatti étterem
A tizenkét férőhelyes, csupa üveg Ithaa éttermet öt méterrel az Indiai-óceán felszíne alá telepítették pár éve a Rangali-sziget partjainál, hogy fellendítse az idegenforgalmat.
Újabb módosító javaslatok a 'hamburgeradó' törvényhez
Koszorús László (Fidesz) kedden nyújtotta be a népegészségügyi termékadóról szóló törvényjavaslathoz azt a kapcsolódó módosító indítványát - adta hírül a Napi.
A Váci1-ben nyíilik meg a többszintes budapesti Hard Rock Café
A Váci1-ben nyíilik meg a többszintes budapesti Hard Rock Café
Só és cukoradó: mégis szeptembertől
Nem ment át az Index információi szerint Nógrádi Zoltán, a Fidesz-KDNP képviselőjének módosító javaslata, mely szerint csak januárban került volna bevezetésre a népegészségügyi termékadó, közismertebben hamburgeradó.
Dunkin' Donuts: 3000
A világ egyik legnagyobb fánkos hálózata, a Dunkin’ Donuts bejelentette, hogy az Egyesült Államokon kívüli 3000. üzlete Sanghai-ban, Kínában nyílt meg - adta hírül a Franchiseportál.
Konopizza étterem nyílik a Mammut Üzletházban
A Konopizza ötlete az olasz Rossano Boscolo nevéhez fűződik, aki séf iskoláival és luxus szállodáival már kivívta az üzleti világ elismerését. Fejébe vette, hogy a pizzát új dimenzióba helyezi a világ számára. Így született meg 2003-ban a tölcséres pizza ötlete, amely egyesíti a hagyományos olasz konyha értékeit a mai kor követelményeivel: friss, gyors, ízletes, kizárólag természetes alapanyagokból készül és séta közben is könnyen fogyasztható - írja a Franchiseportál.
Az MSZP csökkentené az egészséges ételek ÁFÁ-ját
Az MSZP úgy értékeli: a hamburgeradóként elhíresült népegészségügyi termékadó bevezetése egyszerű pénzbehajtás, s ha a kormány célja valóban az egészségvédelem, akkor az egészséges élelmiszerek áfájának csökkentését kellene megfontolnia - adta hírül a Klubrádió.
Gourmet fogások születtek a Mekiben
A 2010-es Les Nérios Jeunes szakácsverseny junior kategóriájának első helyezettje, Pavlicsek Csaba nyerte meg a ma rendezett McGourmet Szakácsversenyt. A fiatal tehetség a McDonald’s alapanyagaiból alkotta meg innovatív, magyaros menüjét. Bíró Lajos, a hazai vendéglátás fenegyerekének, és Péter Anna, a Malackaraj újságírójának elismerése mellett a gyorsétterem egymillió forintos szakmai támogatását is magáénak tudja a győztes.
Magyar borok menni Amerika
Indul a magyar borokat népszerűsítő kampány az Egyesült Államokban július végén vagy augusztusban - mondta George Pataki, New York állam volt kormányzója kedden Badacsonyban, a Laposa-pincészetnél tartott sajtótájékoztatóján..
Kormányhatározat a vendéglátás helyzetének javítására
Év végéig adna lehetőséget a kormány a nemzetgazdasági miniszternek a Széchenyi Pihenő Kártya keretében egy jól azonosítható, új, a vendéglátás forgalmának növelését célzó, 2012. január 1-től bevezetendő béren kívüli juttatásra vonatkozó javaslat kidolgozására - derül ki a vendéglátás helyzetét javító intézkedési csomagról szóló határozat tervezetéből.
Enyhítik az erzsébetvárosi csendrendeletet
Módosítják az erzsébetvárosi csendrendeletet, mert azt jogszabálysértőnek találta a fővárosi kormányhivatal; az új szabályozás szerint korlátlanul nyitva tarthatnának a vendéglátóegységek abban a zónában, amelyben a VII. kerületi szórakozóhelyek nagy része összpontosul - közölte az önkormányzat kedden az MTI-vel.
Öt ajánlat érkezett az Egervinre
Lezárult az egri Integrált Borgazdaság Zrt. vagyonára a felszámoló Ratis Kft. által kiírt negyedik pályázat. heol.hu információja szerint értékelhető ajánlatok is érkeztek.
Alföldi borokkal kínálták a kínai kormányfőt kísérő üzletembereket
A Ven Csia-pao kínai miniszterelnök budapesti látogatása idejére szervezett Kína – Közép- és Kelet-Európai Gazdasági és Kereskedelmi Fórum fogadásán a szervezők kizárólag a Duna borrégió borait kínálták a több mint hatszáz résztvevőnek. A fórumot követő „gasztronómiai csúcson” a borrégió csaknem teljes szortimentjét felszolgálták, beleértve természetesen a vezető pincészetek csúcsborait is – tudatta közleményében az Agrármarketing Centrum (AMC).
Kétszáz éves szakácskönyvet találtak Angliában
Egy brit jótékonysági szervezet manchasteri üzletében igazi kincsre bukkantak a használt tárgyak között válogatók. Előkerült ugyanis egy 201 éves szakácskönyv - adta hírül a Daily Mail nyomán a Nők Lapja Café.
Januárra tolná a képviselő a termékdíj bevezetését
Nógrádi Zoltán, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője módosító indítványt nyújtott be a népegészségügyi termékadó bevezetéséről szóló törvény javaslatához.
Az egészségtelen élelmiszereket kitiltanának a piacról
Egyes egészségtelen élelmiszerek kitilthatóvá tennének a magyar piacról, illetve eladásukat közgazdasági eszközökkel szorítanák vissza - közölte Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára hétfőn az MTI megkeresésére.
Húszmilliárdot vár a chipsadóból a kormány
Húszmilliárd forint bevételre számít a kormányzat a népegészségügyi termékdíjból - mondta az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában Font Sándor, a törvényjavaslat egyik beterjesztője.
Küszöbön a mobilos fizetés korszaka?
Eric Schmidt, a Google egykori vezére szerint jövőre a vendéglők és nagyobb áruházak egyharmadában már fizethetünk érintés nélküli átutalással - írja a Bitport.
Harmadszor is a dobogó legfelső fokán a Dobogó-aszú
Háromszoros Trófeanyertes és háromszoros Csúcsbor-díjas három egymást követő évben a Dobogó Pincészet nevével fémjelzett Tokaji Aszú. A tripla világsikerre Zwack Izabella és Domokos Attila, a pincészet tulajdonosai, rendkívül büszkék. A két borász 2003 óta készíti saját elképzelései szerint, „újkorszakos” aszút, amely sikert-sikerre halmoz. 2009-ben a 2004-es, 2010-ben a 2005-ös, idén pedig a 2006-os évjáratú Dobogó 6 puttonyos Tokaji Aszú hozta el a trófeát, illetve nyerte el a Csúcsbor elismerést - írja a Gazdasági Portál.
Új kereskedelmi vezető a Moonvalley Wines-nál
A borászat csapatába más területről, a Sanoma kiadótól érkezett Rátz Ágnes. Feladata többek közt egy új tokaji luxusmárka bevezetése - adta hírül a Marketinginfo.
Új kategóriákba sorolják a borokat
A korábbi minőségi, védett eredetű, valamit táj- és asztali borok helyett a továbbiakban az uniós követelményeknek megfelelően oltalom alatt álló eredet-megjelöléssel ellátott bor, valamint oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott bor és földrajzi jelzés nélküli borkategóriákba lesznek a magyar borok besorolva – jelentette be Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter.
Székesfehérváron működik a legszínvonalasabb autópálya étterem
"A Közlekedésejlesztési Koordinációs Központ legszínvonalasabb partnere" címet nyerte el az M7-es autópálya 60. kilométerénél levő Albapark étterem; a családi vállalkozásban működő székesfehérvári vendéglátóhelyet 2009-ben nyitották meg - közölte az MTI-vel az étterem vezetője.
Óbudára költözik a Vendéglátóipari Múzeum
Egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor és milyen tárlattal nyitja meg újra kapuit a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM).
Egy ezres egy fél liter csapvíz az étteremben
Bő ezer forintnyi dollárért adja a csapvizet egy vendéglős Ausztráliában, amit rossz néven vesznek vendégei.
Ferran Adrià egészséges snackeket tervez a Pepsinek
Ferran Adrià június 30-án ideiglenesen bezárja El Bulli nevű éttermét, majd 2014-ben gasztronómiai kutatóintézetté kibővítve nyitja újra. Az éttermet a Restaurant magazin ötször is az év legjobbjának választotta. Tavaly kétmillióan próbáltak helyet foglalni benne, de csak nyolcezren jártak szerencsével - írja a Deluxe.
Nemzetközi tapasztalatcsere Muravidéken
Vasi és zalai vendéglátó szakemberek, valamint újságírók tanulmányozták a Muravidéken a helyi termékek előállításának gyakorlatát, s azok éttermi felhasználását - adta hírül a Vas Népe.
HNT: párizsi magyar bormustra
A XXXII. Országos Borverseny díjnyertesei közül 31 magyar borászat 44 tételét mutatták be a hónap közepén Párizsban, a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) székházban nagy érdeklődés mellett - közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) kedden az MTI-vel.
Hatból négy Champion díjat magyar borok nyertek
Magyarország legnagyobb és egyetlen akkreditált nemzetközi borversenyét, a Közép-Európa bor-iránytűjének tartott 12. VinAgora Nemzetközi Borversenyt, 2011. június 16-19. között, Pécsett, a Corso Hotelben rendezték meg. A rangos vetélkedésre 501 borminta érkezett Magyarországgal együtt 19 országból.
A „hamburgeradóból” lett termékdíj-terv visszavonását kéri az ÉFOSZ
Elhibázott és elhamarkodott az élelmiszer különadó bevezetése – ismerteti a népegészségügyi termékdíj 2011. szeptemberi bevezetéséről szóló törvénytervezetről birtokába jutott információk alapján készült állásfoglalását az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ). Egyben kéri a tervezet visszavonását, amelyik szerinte nem biztosítaná az elvárt költségvetési többletbevételeket és élelmiszerár-emelkedéshez, valamint munkahelyek megszűnéséhez vezetne - irja az Agromonitor.
A neves borászatok növelték árbevételüket
Az Mfor.hu által vizsgált legnagyobb hazai borászatok többségét nem érintette hátrányosan a tavalyi év visszaeső kiskereskedelmi forgalma. Csányi Sándor pincészete azonban tovább növelte a veszteségét az előző évhez képest - írja a Borászportál.
Holnap elfogadják, szeptemberben bevezetik a cukor- és sóadót
Fellélegezhet a McDonald’s: a köznyelvben csak hamburgeradóként emlegetett népegészségügyi termékdíjat a lapunk birtokába jutott törvénytervezet szerint a gyártóknak, forgalmazóknak kizárólag a túlzott cukor-, só- és koffeintartalmú ételek után kellene megfizetniük - írja a Népszabadság.