Gasztro
Szenzációs évjárat jöhet Villányban
Noha csak két-három év múlva kerül palackokba, pompás évjáratot várnak az idei szőlőterméstől a villányi borászok. Akik nem szeretik a túlérett fürtöket, már végeztek az idei szürettel - írja a Pécsi Stop.
Törvény készül a turizmusról és vendéglátásról
Néhány hónapon belül elkészül a tárcánál a turizmusról és vendéglátásról szóló törvényjavaslat, amelynek a végleges szövegezésébe bevonják a szakmát is - mondta Szöllősi László, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a 30. Hoventa Nemzetközi szálloda-, vendéglátóipari és gasztrotechnikai szakkiállítás megnyitóján kedden a Hungexpo vásárközpontban, Budapesten.

Kitiltották a kocsmákból a kiskorúakat
A helyi tizenévesek önpusztító szórakozási szokásai láttán, és a fiatalkorúak által elkövetett szabálysértések, bűncselekmények elszaporodása miatt nem mindennapi lépésre szánta el magát nemrégiben az újfehértói képviselő-testület: szigorították az üzletek éjszakai nyitva tartási rendjét, és meghúzták a belépési korhatárt a szórakozóhelyek vendégserege előtt. Mindezt az ifjúságvédelem nevében, s a rendelet ellen lázadozó fiatalok érdekében - adta hírül a Kelet-Magyarország.
Kipusztult, újratelepítik
Újra betelepítik szőlővel a Budai Vár alatti szőlőskeretet - adta hírül az MTI alapján a Borászportál.
A klíma átrajzolja a bortérképet
Az elkövetkező három évtizedben a felére csökkenhet az Egyesült Államok egyik legnagyobb borvidékének számító Napa-völgy prémium bortermése. A Stanford Egyetemen készült tanulmány szerint az ok a klímaváltozás, amelynek következtében a pinot noir, a chardonnay és a cabernet sauvignon termőterülete a felére zsugorodhat - adta hírül az MTI.
Környezettudatos Szent György
Örömhír a zöldenek, hogy a pécsi Szent György Fogadó körülbelül tizenkét négyzetméternyi napkollektort szerzett be magának, ezzel téve környezettudatosabbá vendéglőjét - írja a Pécsi Újság.
Itt az első kétcsillagos brit pub
Először érdemelt ki angol kocsma két csillagot a Michelin gasztronómiai kalauz ítészeitől. A dél-angliai Marlowban lévő Hand and Flowers nevű pub 2005-ös megnyitása után egy évvel már kapott egy Michelin-csillagot remek konyhájáért a adta hírül a Metropol.
Sztárszakács az olasz McDonald's-ben
Sztárszakácsot vet be a McDonald's Olaszországban, hogy a gasztronómiailag "elkényeztetett" olaszokat is éttermeibe csábítsa - adta hírül az Inforádio.
Modenában található a legjobb olasz étterem
A Massimo Bottura vezette Osteria Francescana modenai étterem érdemelte ki idén is a legtöbb pontot az Espresso olasz gasztronómiai kalauz ítészeitől - adta híról a Népszava.
2008-as évjáratú Pécs város bora
Andreas Ebner 2008-as 3-as Hordó házasítását választották tegnap Pécs Város Borává 2012-re az Aranykacsa Étteremben. A nyolcvan százalék cabernet franc, húsz százalék cabernet sauvignon borból készült küvét kilenc bor közül választotta ki a meghívott közönség - írja a Borászportál.
Győzött a kocsmáros, szabad a meccsnézés
A történet hozzávetőleg hat éve kezdődött: Karen Murphy, egy portsmouthi pub vezetőnője drágának találta a futball Premier Liga meccseiről exkluzív közvetítést kínáló Sky Sports ajánlatát, így inkább egy görög társaság szolgáltatását vette igénybe - írja a Népszabadság Online.
Hamarosan újra lehet bormarketingre pályázni
Borászatok, borvidékek reklámozására lehet hamarosan igényelni támogatást az Agrármarketing Centrumtól. A pályázattal kapcsolatos tájékoztatót a 75. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon tartotta a szervezet jogásza - adta hírül a Pályázati Hírek.
Az oroszoknak tetszik a szesz-szigor
Friss felmérés szerint az orosz fogyasztók többségében támogatják azt, a nyár folyamán hatályba lépett szabályozást, amely jelentősen szigorítja az alkoholos italok reklámozását és fogyasztását is - írja a infogyor.hu.
Razziázik a pálinkakommandó
A pénzügyőrök azt ellenőrzik, nem árulnak-e a boltokban vagy a kocsmákban azokból az italokból, amit csak házi fogyasztásra, adómentesen főznek.
Bor ihlette kortárs ékszerek tárlata
A magyar népmese által ihletett munkáit állítja ki Abaffy Klára, Gaál Gyöngyvér és Huber Kinga kortárs ékszertervező a Sterling Galériában Színes mesék, mesés színek címmel, míg az Ezüstgaléria művészei, Bartl Dóra, Kecskés Orsolya és Marosi László a bor és a szüret témakörére készítettek ékszereket. Mindkét tárlatot a Design Hét keretében rendezik - adta hírül az MTI.
Nálunk chips, Dániában zsíradó
Egy kilogramm zsírsav után 16 koronát kell fizetni, mindegy, hogy az vajban, tejben, húsban, pizzában vagy készételben van jelen - adt hírül az MTI-re hivatkozva a Hirado.hu.
Szentgróti csiga a franciák tányérjain
Luxuséttermeket és nagykereskedelmi láncokat, a francia piac 10-12 százalékát látja el éticsiga-készítményekkel az egyetlen magyarországi, készterméket is gyártó csigafeldolgozó, a zalaszentgróti IMOFI S.R.W.S Kft., amely a magyar piacon is szeretne megjelenni - mondta a társaság műszaki vezetője szombaton az MTI-nek.
Starbucks: öt
Megnyitotta kapuit hazánk ötödik Starbucks kávézója a város történelmi részében, a Bazilikánál - írja a HR Portál.
Nem létező éttermekbe járnak a franciák
Nincs étlap, nincs számla és egyik étterem sincs benne az útikönyvekben sem - írja a Hír24.
Európai színvonalú a budapesti vendéglátás
Európai színvonalúak a budapesti vendéglátóhelyek a fővárosi kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelőségének igazgatója szerint. Bobál Pál csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a nyári főszezonban tartott ellenőrzések tapasztalatairól beszélt, amelyeket a korábbi évekhez képest kedvezőbbnek mondott - adta hírül az MTI.
Jótékonysági borárverés
Jótékonysági borárverést rendez pénteken a KézenFogva Alapítvány a fogyatékos gyereket nevelő családok támogatására és a fogyatékos felnőttek munkához jutásának elősegítésére Budapesten - írja az MTI.
Rekordszámú borász a Villányi Vörösbor Fesztiválon
Minden eddiginél több, huszonhét borász kínálja termékeit az idei Villányi Vörösbor Fesztiválon, amely pénteken veszi kezdetét a baranyai kisvárosban - írja az MTI.
TableFree Restaurant Days
Kíváncsi étterem-látogatók és turisták kedvezményes áron fedezhetnek fel kitűnő éttermeket.
Szegeden nyit a Burger King
Két és fél hónap múlva Burger King nyílik a József Attila sugárút és a Makkosházi körút kereszteződésében: Szeged az első olyan vidéki város, ahol több üzlete is lesz az amerikai gyorsétteremnek.
Korai szüretre készülnek Tokajban
Nagyon kellene csapadék a Tokaj-hegyaljai borvidéken, ennek híján nem tud kiteljesedni az a minőség, ami benne rejlik az évben – állítja Balassa István borász, a tizenegy, zömmel kisebb, kézműves tokaji pince összefogásával létrejött Tokaji Borászok Asztaltársasága elnöke. A szervezet közös borkörúttal mutatkozik be október 1-én - írja az Agromonitor.
Eladja a Pizza Hut-ot a BoA
A Bank of America (BofA) eladja Amerika legnagyobb franchise-láncában, a Pizza Hutban lévő részesedését, hogy emelje a saját tőkéjét - írja az mfor.hu
Ferran Adria az FC Barcelona séfje lett
Barcelonában új szakácsot szerződtettek, mégpedig a világhíres katalán Ferran Adriát, aki gyökeresen megújítja az ifiakadémia étrendjét. A korábban az El Bullinál dolgozó főszakács úgy gondolja, hogy a La Masia menüjét „táplálóvá és egészségessé" fogja tenni, hogy ezzel is elősegítse a katalán klub jövendőbeli sztárjainak megfelelő étkezését - írja az nso.hu.
MSC cimke a McDonald's halas szendvicsein
Októbertől minden halas szendvics csomagolásán megjelenik az a kék MSC címke, amely jelzi: a McDonald’s halpogácsái kizárólag minősített, fenntartható halászatból származnak. Az étteremlánc Európában egyedülállóan minden országban ugyanazt a minőséget biztosítja - írja a greenfo.hu.
Belga Gasztronómiai Napok a Hilton Budapestben
Október 2-től 6-ig Belga Gasztronómiai Napokkal várja az érdeklődőket a Hilton Icon étterme a győri Belgian Beer Café Royal Étterem és a Hilton Budapest séfjeinek együttműködésével
Megjelent a Vendég&Hotel szeptemberi száma
Kérdések, amelyekre a szeptemberben, már a nagyközönség számára az újságosstandokon is elérhető (Inmedio, Relay üzlethálózat) Vendég & Hotel Horeca-szaklapban kaphat választ:
Hiába nő jövőre a szőlőtelepítési támogatás
...a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában megszólaló borászok szerint ezzel nem állítható meg a szőlőterületek csökkenése. Szerintük csupán abban lehet reménykedni, hogy kevesebb, de minőségi borszőlő terem, illetve hogy a rezisztens fajtákat keresik majd a termelők - írja az Agromonitor.
Elnököt keres az MNGSz
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség 2011. szeptember 19-én tartotta első ülését, melyen a lemondott elnök, Prohászka Béla utódlása is napirendre került.
Köztársasági elnöki érdemérem a Kistücsöknek!
A Köztársaság elnökének díszoklevele éremmel elismerést kapta két évtizedes, a helyi gasztronómia és borkultúra hagyományait ápoló kiemelkedő színvonalú tevékenységéért Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa - írja a Népszabadság Online.
A gasztronómia ünnepe először
Először rendezik meg pénteken Franciaországban a gasztronómia ünnepét a közel harminc éve útjára indított, és azóta világeseménnyé vált zene ünnepének mintájára. Az ötlet azután született, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) a "franciás jellegű étkezést" tavaly novemberben felvette a veszélyeztetett szellemi kulturális örökségek listájára - írja a Győr plusz.
Éttermi maradékfalat-bírság Szaúd-Arábiában
Bírságot kell fizetnie annak, aki nem eszi meg az utolsó falatig az ételét egy szaúd-arábiai étteremben - írja az MTI híre.
Talán megmenekül a Régi Sipos
A felek kérésének megfelelőn 180 napra meghosszabbította a Régi Sipos Vendéglátó csődeljárás alatti fizetési haladékát a Fővárosi Bíróság. Ennek megfelelően a fizetési haladék 2011. december 20. napján 0 órakor jár le - adta hírül a Menedzsment Fórum.
Rendszerváltás zajlik a vendéglátóiparban
Hosszú időn keresztül nem volt megfelelően kezelve a hazai kis- és középvállalkozásokra épülő vendéglátóipar, ezért egy új kormányrendelet, valamint az ősszel a parlament elé kerülő új turizmus törvény a bürokratikus kötöttségek csökkentésével, a cafetéria-rendszer átalakításával és számos más intézkedéssel próbálja helyzetbe hozni a piaci szereplőket – hangzott el a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdai sajtótájékoztatóján.
Magyarázom a mechanizmust
Tudósítónktól - Az augusztus elsejével hatályba lépett, a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről szóló VM rendeletről tartott sajtónyilvános tájékoztatót a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal kedden.
Csökkentsék a pezsgő jövedéki adóját
A pezsgő jövedéki adójának felülvizsgálatát szorgalmazta mai parlamenti felszólalásában Tiffán Zsolt (Fidesz) - írja az Agromonitor. Adják vissza a magyar borásztársadalomnak a Natura 2000-hez csatolt területeket, csökkentsék az adminisztratív terheket, mihamarabb indítsanak el egy integrált informatikai rendszert és legyen "egyablakos" adatszolgáltatás - fogalmazott.
Szlovákok viszik a hegyaljai szőlőt
Már a szüret kezdetén megjelentek Tokaj-Hegyalján a kétszeres árat ajánló és azonnal fizető szlovák felvásárlók – írja a Magyar Nemzet. A hazai termésből azután az a szlovákiai tokaji is elkészíthető, amivel kapcsolatban több éve tartó nemzetközi küzdelem zajlik a két ország között.
Megalakult a Magyar Sommelier Szövetség
A magyar sommelier-k rendszeres továbbképzése, a szakmai kapcsolattartás megszervezése és a közös érdekképviselet szerepel a Magyar Sommelier Szövetség (MSSz) legfőbb céljai között; a június végén alakult szakmai szervezet kedden Budapesten mutatkozik be a nyilvánosság előtt - adta hírül az MTI.
Tetszik a vendéglősöknek a dohányzás tilalom...
ár a vendéglátó-ipari szakmából korábban többen is ellenezték a dohányzás szigorítását, mostanra ők is belátták, számukra is előnyökkel jár ez a törvény - mondta Heintz Tamás fideszes képviselő hétfőn az MTI-nek.
Októberben Bocuse d'Or
A Bocuse d'Or Europe válogató versenyén dől majd el októberben, hogy ki képviselheti Magyarországot a nemzetközi szakácsolimpia brüsszeli selejtezőjén - írja az MTI keddi közleménye.
Első Borszerda 2011-ben
Száznál is több vendéglő, borszaküzlet népszerűsíti szeptember 21-én, az első idei borszerdán a minőségi magyar borokat és a kulturált borfogyasztást. Az akcióhoz csatlakozó éttermek ezen a napon 50, a kereskedők pedig legalább 10 százalékos kedvezményt adnak minőségi magyar fehérboraik listaárából. Az akcióhoz csatlakozni, illetve asztalt foglalni a www.borszerdak.hu oldalon lehet.
Megoldódni látszik a Promenád kávézó konfliktusa
Részleges birtokvédelmet kapott a Mammut 2-ben lévő Promenád kávézó a II. kerületi önkormányzattól, így több hét után elhagyhatja a kávézót Király Lajos és Zentai Zoltán, akik önként vállalták "fogságukat" - közölte Menyhért Mészáros László, a létesítményt bérlő cég sajtótanácsadója csütörtökön az MTI-vel.
Gasztroászok jótékonysági vacsorái Győrben
Pazar jótékonysági vacsorasorozatot indít útjára Győrben négy gasztronómiai nagymester: a negyedévente megrendezett akció első állomását jövő pénteken, az egyik belvárosi étteremben rendezik - adta hírül az MTI.
Hagymára bukik a brit
A zöldség győzelmét fogyasztói, vásárlói véleményezéssel vívta ki, a felmérést a Live Well For Less (Élj jobban olcsóbban!) nevű szervezet végezte.
Aki kimaradt – lemarad
Előre borítékolhattuk, hogy nem mindennapi lesz ez az előadásokkal, interaktív bemutatókkal, szakmai workshoppal, esti bor- és pálinkakóstolós vacsorával, valamint éjfél utánig tartó zenés-táncos bulival és másnap délelőtti laza wellnessezéssel fűszerezett két nap a Hármas-Kőrös holtága mentén, de hogy ennyire jól sikerül, és mindenki szuperlatívuszokban beszél róla, aki csak ott volt – ez minden reményünket felülmúlta. Lássuk hát, miből maradt ki, aki ezúttal nem tartott velünk…