Novemberi borvásár a Hungexpon 

November 18-20. között jelentkezik az új, ÍZEK ÉS BOROK elnevezésű kiállításával a HUNGEXPO. A számos rangos élelmiszeripari szakkiállítás után ezúttal a nagyközönség számára is nyitott rendezvényre kerül sor a Budapesti Vásárközpontban.

Egy asztalnál a séfek színe-java 

Csütörtökön este tartották a New York Kávéház Mélyvíz Éttermében a negyedik alkalommal megrendezett Séf Asztal vacsorát. Az ország neves séfjeinek összefogása a közös főzés öröme mellett lehetőséget ad arra is, hogy a szakma kiválóságai egymástól tanuljanak, lessenek el trükköket.

Megnyílt az első KonoPizza 

Olaszország, Marokkó, Kanada, Bahrein, Dél-Korea, Libanon, Németország és Japán után Budapesten, a Mammut I. Bevásárlóközpontban nyílt meg az olasz KonoPizza étteremhálózat legújabb egysége.

Már 25 somogyi étterem minősített 

Somogyban már 25 étterem büszkélkedhet kamarai védnöki táblával. Ezt az elismerést csak a kiváló szakmai színvonalat nyújtó vendéglátóhelyek érdemelhetik ki 2002 óta. A Balaton vizén három új somogyi étterem, köztük egy kaposvári kapott táblát, ami garancia a minőségre - írja a Kapos.hu.

Nem érdekli a briteket a kalóriatábla 

Nagy-Britannia egyik vezető étteremláncának vendégei mindössze két százalékkal kevesebb kalóriát fogyasztanak azóta, hogy az étlapokon elkezdték feltüntetni a fogások pontos kalóriaértékét - írja az MTI.

Kész a turizmusról és vendéglátásról szóló törvény tervezete 

Elkészült a turizmusról és vendéglátásról szóló törvény tervezete, amely ősszel kerülhet a parlament elé - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlés sport- és turizmusbizottsága előtti meghallgatásán kedden.

Újra kell tanulni a szakácsoknak a szarvasgombát 

A séfeknek vissza kellett hódítaniuk az évtizedekre elfeledett szarvasgombát, és újra meg kellett tanulniuk, hogyan kell vásárolni, tárolni és feldolgozni – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Ételkuriózumok a sóstógyógyfürdői menüben 

Ételkuriózumok sorával bővült a Sóstógyógyfürdői Múzeumfalu szombati gasztronómiai show-jának, a Kóstolja meg Magyarországot! elnevezésű rendezvénynek a menülistája, hiszen határokon túli szakácscsapatok is bejelentkeztek különlegességeikkel a versenyre.

Vegyes a kép, de biztató a szüret 

Bár egyes borvidékeken kedvezőtlenül befolyásolta a szőlő mennyiségét és minőségét a júliusi időjárás, a borvidékek többségén elégedettek a szakemberek.
Borfesztivál: megtelt tábla a kapukon

Borfesztivál: megtelt tábla a kapukon 

Túlzás nélkül állítható, hogy a 20. születésnapját ünneplő Budavári Borfesztivál nagy siker volt. Az öt napon át tartó rendezvényt, amely vasárnap este fejeződött be, óriási érdeklődés kísérte. Olyannyira, hogy szombaton este rövid időre, a fesztivál területén lévők biztonsága érdekében rövid időre be kellett zárni a kapukat. A pontos látogatói adatok összegzése még folyamatban van, de az már biztos, hogy rekord összegű regisztrált forgalmat produkáltak a kiállítók.

Balaton-felvidéki kéknyelű és tokaji furmint lett az év Piarista bora 

A Nyári Pince Szent György-hegyi Kéknyelű 2009 félszáraz és a Tokajicum Borház Darázskő Furmint 2009 száraz bora nyerte el a Piarista bor címet. A Piarista Rend Magyar Tartománya által meghirdetett, a régi piarista borászati hagyományokat felélesztő pályázaton idén a száraz fehér borok versenyeztek -írja az Agromonitor.

Jó lehet az idén a móri és egri bor 

Kedvező a mustfok, jó a minőség, de a savak egy részét "elégette" az idei forró nyár a móri borvidék szőlőiben, a gazdák ezért kénytelenek "válogatni" a táblák között, s ott szüretelni, ahol azt a savtartalom indokolja - mondta el az MTI-nek Tálos Tamás, a Magyarországi Borrendek alelnöke, a Brindisi Szent Lőrinc Borrend nagymestere.

Moldova György a borászokról írt könyvet 

Riportkönyvet írt Moldova György a magyar borokról, borászatról. A háromkötetesre tervezett sorozat első részét pénteken mutatták be Budapesten - adta hírül az MTI.

Megkóstoltuk 2011 első hazai újborát 

A jubileumi, huszadik Budavári Borfesztiválon mutatta be Varga Péter, a badacsonyi Varga Pincészet Kft. ügyvezetője az idei év első magyar újborát.

Sundance Deli egység Budapesten 

A RiverPark irodaházban nyitotta meg legújabb üzletét a Sundance Deli franchise partnere, az Er-Ga Büfé Kft. Az irodaház földszintjén közel 170 m2-nyi területen elhelyezkedő kávézó frissen készült szendvicsekkel, desszertekkel és salátával várja majd az épületben dolgozókat, vagy ide látogatókat - adta hírül a Franchiseportál.

Őszi akció a Starbucks-nál 

Az új évszakban új ízekkel is várják a Starbucks egységei a kávézókat - írja a Marketinginfo.

Birtokvédelmi eljárás folyik a Mammutban 

Birtokvédelmi eljárást kezdett a II. kerület a Mammut bevásárlóközpont egyik kávézójának ügyében csütörtökön - adta hírül az MTI.

Sajátos profilbővítés az étteremben 

Vadkenderültetvényt találtak soproni rendőrök egy külvárosi étterem tetőterében - közölte a városi rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője szerdán az MTI-vel.

Ásatás miatt zárva 

Az eredeti tervek szerint már idén tavasszal kinyitott volna a város egykor legfelkapottabb szabadtéri szórakozóhelye, a Rózsakert területén talált korakeresztény leletek azonban keresztülhúzták a számításokat. Mint azt Kóbor Miklós, a Pécsi Egyházmegye főépítésze a Pécsi Újságnak elmondta, a munka várhatóan csak hónapok múlva kezdődhet el, így idén még bizonyosan nem fogadnak vendégeket. Ha azonban elkészül, újra a város egyik legfelkapottabb vendéglője lehet. A korábbiakhoz képest viszont csendesebbek lesznek a mulatságok - írja a Pécsi Őjság.

Korábban indul a szüreti Tokajban 

Ünnepélyes ceremónia kíséretében, a legkorábban érő fajták felvásárlásával megkezdődött a szüret Tokaj-Hegyalján, a Tokaj Kereskedőház Zrt.-nél. Idén a kedvező időjárásnak köszönhetően mind a korai, mind a nagyszüret közel másfél héttel hamarabb veszi kezdetét a történelmi borvidéken.

A séfek sokat tehetnének 

Aki vendéglőbe megy, az általában inkább kulináris élményekre vágyik, és az egészséges életmód csak a legutolsó gondolata ilyenkor - ha egyáltalán felbukkan. Egy új tanulmány azonban arról számolt be, hogy az egészségtudatos séfek valami olyat főztek ki, amitől a kecske és a káposzta is megmarad - írja a Nők Lapja Café.

Tiltakozik a Hertelendy Kastélyszálló 

Közleményében súlyos ténybeli tévedéssel és etikátlan hozzáállással vádolja a most megjelent Alexandra Étteremkalauzt a Relais & Châteaux egyetlen hazai szállodája.

Két hete a Mammutban sztrájkolnak a kávézó üzemeltetői 

A Mammut II. oldalába épült Promenád kávézóban két ember tizennégy napja van bezárva áram- és vízellátás nélkül. Távozni ugyan lenne lehetőségük, de ők nem hajlandók erre - írja az Index.

Újabb celeb nyit éttermet 

Victus Étterem néven nyitott éttermet a 2009. évi Formula 1 világbajnok, Janson Button a North Yorkshire-i Harrogate-ben.

Demeter Endre furmintja az idei JuniWine 

Tokaji furmint lett a fiatalok kedvenc bora: Demeter Endre 2009-es száraz furmintját jutalmazta idén a JuniWine, azaz az év bora címmel a fiatal borászokat tömörítő Junibor - adta hírül az MTI.

EU-s ötlet: együnk bogarat! Hát.... 

Brüsszeli szakértők úgy vélik, hogy a rovarok amellett, hogy megoldanák az élelmiszerhiány problémáját, ezt ráadásul környezetkímélő módon kínálnák. A bogarak, férgek és egyéb csúszómászók húsa koleszterinben és zsírban szegény.

Lépcső híján késve nyit a Boci 

A Szeged Café információink szerint ideiglenes megoldással készülhet egy lépcső a Boci Tejivó Somogyi utcai bejáratához, amelyen a vendégek lejárhatnak majd.

Kemping nyílt a Duna-Dráva torkolatnál 

A horvátországi Drávaszögbe látogató turisták számára új szálláslehetőség nyílt Kopácson - írja az Új Magyar Képes Újság című horvátországi hetilap honlapján.

Étteremtűz: ezúttal Balatonlellén 

Kigyulladt egy étterem Balatonlellén, a lángok két másik vendéglőre is átterjedtek. A tűzben egy ember megégett, az anyagi kár meghaladja a 30 millió forintot - adta hírül a Sonline.hu.

Kínos sajtóhiba: rostonsült benszülött az étlapon 

Koriandermártással ízesített, roston sült, töltött bennszülöttet kínált étlapján Írország egyik legelegánsabb étterme - egészen addig, amíg a megdöbbent vendégek fel nem hívták a személyzet figyelmét az igen kínos helyesírási hibára - adta hírül az MTI.

Étteremben adott meglepetéskoncertet a sztár 

Justin Timberlake egy vendéglőben jelentette be, hogy új bandája, a FreeSol ad koncertet. A Southern Hospitalityben olyan hírességeknek is játszottak, mint a színésznő Emma Roberts, Amanda Seyfried, Kim Kardashian és újdonsült férje Kris Humphries, illetve Kourtney Kardashian és párja, Scott Disick - írja a KultúrPart.

Nem kell a pekingieknek a magyar kaja 

Véglegesen lakat került a pekingi Budapest étterem ajtajára, miután a 2009 májusában megnyitott éttermet pénzügyi okok miatt már egyszer több mint két hónapra bezárták - mondták el a vállalkozók az MTI-nek Pekingben.

Médiahekk vagy szenzáció: pizzeria a Holdon 

Holdi pizzázó építését fontolgatja a Domino pizzalánc japán ága.

Magad Uram, ha szolgád nincs 

A pesti Belváros közelében, a Dohány utcai Zsinagóga szomszédságában megnyílt Magyarország első önkiszolgáló péksége és kávézója Bak®man néven.

Tízkor zárnak a kocsmák Kisújszálláson 

Lakossági panaszok miatt jogszabályban szigorította meg a városban működő vendéglátó egységek nyitvatartási idejét Kisújszállás önkormányzata; a képviselő-testület a 14 éven aluli gyerekek nyilvános szórakozóhelyen történő éjszakai tartózkodásának megakadályozására pedig szabálysértési rendeletét módosította - közölte Kecze István az MTI-vel.

Újra nyitott Debrecen legrégibb fogadója 

Svéd királyi lakosztály, rusztikus szoba, boltíves veranda és minőségi magyaros ételek várják a betérő vendégeket a Debrecen legrégibb fogadójaként számon tartott Régi Posta Étteremben, amely hosszú elhagyatottság után csütörtökön nyitotta meg újra kapuit - adta hírül az MTI.

Borászati üzemeket modernizálna az agrártárca 

Vissza nem térítendő támogatással kívánja segíteni a hazai borászati üzemek modernizációját a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM)- olvasható az MTI közleményében.

Ötödével csökkent a brit pubok közönsége 

Fél év alatt tizenkilenc százalékkal esett a pubok látogatottsága a szigetországban egy most nyilvánosságra hozott felmérés értékelése szerint.

Kamarai családi vasárnap a Balatonnál 

A három Balaton-parti megye – Somogy, Veszprém, Zala – kereskedelmi és iparkamarái által immár negyedik alkalommal kerül meghirdetésre a Kamarai Családi Vasárnap elnevezésű akció, melynek keretében a kamarai védnöki táblával rendelkező vendéglátóhelyek 2011. szeptember 18-án 30-40-50% kedvezményt adnak a helyben fogyasztott ételek árából.

A Thummerer Pincészet az Év Pincészete 

Az Egri borvidékhez tartozó Noszvajon működő Thummerer Pincészet lett a 2011-es év pincészete; az erről szóló elismerést csütörtökön Noszvajon vette át Thummerer Vilmos - adta hírül az MTI.

Emléktábla a dunaújvárosi étteremnek 

Város- és kultúrhistória, helytörténet és kalandtúra az időben: kötetbemutatóval és emléktábla-avatással ünnepli a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara a Béke Étterem megnyitásának 60. évfordulóját – írja a Dunaújváros Online.

Kevesebb a borszőlő, de jó a minőség Fejér megyében 

A vártnál kevesebb szőlőt szednek, de a minőség jónak ígérkezik Fejér megye mindkét borvidékén, a 2011-es jó évjárat lehet a bortermelők számára - mondta Czetnerné Kócsa Márta, a Fejér Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága vezetője kedden az MTI-nek.

Ezúttal Poroszlón égett le egy nádfedeles étterem 

Kigyulladt egy étterem Poroszlón. A nádfedeles épület szerdán délelőtt kapott lángra, a helyszínre Tiszafüredről, Karcagról, Egerből és Hevesről érkeztek tűzoltók.

Borjogász képzés indul 

Magyarországon először indul speciálisan borjogi továbbképzés, amely során a Bordeaux 4 egyetem és a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara nevesebb hazai és külföldi szakemberek vezetésével segít betekinteni a bor és a jog világába - nem csak jogászoknak.

Népszerű Kínában a KFC 

A KFC 24 éve van jelen Kínában, a sikerének fontos eleme hogy mindig igyekszik (nem is sikertelenül) a helyiek ízlésvilágának mefelelő ízeket és konkrét ételeket is felvenni étlapjára. Helyi menüjében szerepelnek tradicionális kínai zabkását "másoló" ételek, amikben lehet sertés, uborka, gomba vagy akár záptojás - írja a Franchiseportál.

Magasabb felvásárlási árakra számítanak a szekszárdi szőlőtermelők 

Keresleti piacra és a tavalyinál 10-15 százalékkal magasabb felvásárlási árakra számítanak a szőlőtermelők a szekszárdi borvidéken, ahol a napokban kezdődik több korai fajta szürete - adta hírül az MTI.

Olaszrizlig lett az idén Győr bora 

A IV. Győri Bornapokon 60 faházból kínálták az ország legkiválóbb borászai a termékeiket. Idén is megválasztották a város, illetve a fesztivál borait - írta a Győrplusz.hu.

...ha jó a vége 

A kánikula felülírta a szezonzárást a Balatonnál: az utolsó augusztusi hétvége jót tett a vendéglátósoknak. Teltház volt a hét végén, s a szombat délután megérkező szélvihar sem okozott nagy gondokat - írja a Somogyi Hírlap.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!