Gasztro
Jogi kiskapukon át a dohányfüstös kocsmákba
A Német Rákkutató Központ felmérése tíz nagyváros - köztük Berlin, München, Düsseldorf - csaknem 3 ezer kocsmájára, éttermére, bárjára terjedt ki. A szervezet az eredményt riasztónak minősítette. "Aki este sört akar inni, hosszú ideig próbálkozhat, míg olyan helyet talál, ahol nincs kárhoztatva passzív dohányzásra" - áll a felmérés összegzésében.
Egervin: egymilliárdért sem...
Nettó egymilliárd forintos kikiáltási áron hirdette meg a felszámoló Ratis Kft. az egri Integrált Borgazdasági Zrt., vagyis a volt Egervin vagyonát, de harmadszorra is sikertelenül zárult az értékesítési pályázat – tájékoztatta az MTI-t Szűcs Zoltán, a Ratis Kft. regionális igazgatója. A tenderben nettó egymilliárd forintos kikiáltási ár szerepelt, míg a 2009 áprilisa óta felszámolás alatt álló cég a követelések szerint 2,2 milliárd forinttal tartozik a hitelezőknek.
Kormányzati fellépés a libamáj védelmében
Maximális támogatását adja Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter ahhoz, hogy fel lehessen lépni az állatvédő szervezetek baromfipiaci támadásai ellen – nyilatkozta az agromonitor.hu-nak Magyar József, a szentesi Hungerit Zrt. vezérigazgatója, aki előbb Orbán Viktor miniszterelnökhöz, majd a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz (VM) fordult az ügyben.
Egy érdekes kiállítás: Bor és építészet
Az utóbbi években az érdeklődés előterébe került a gasztronómia és a borkultúra, a média mindennapi témái között szerepel a minőségi borok iránti növekvő igény. A magyar borok az Európai Unió magyar elnökségének félévében is kiemelt szerepet kapnak. A borászatok fellendülése együtt jár új borászati épületek – pincék, feldolgozó üzemek, vendéglátó épületek – születésével.
Járhat-e étterembe, akinek ételallergiája van?
Az ételallergiások aggódnak az éttermekben... Az amerikai Ételallergia és Anaflaxia Hálózat (FAAN) felmérése szerint az Egyesült Államokban nem kevesebb, mint 12 millió embernek van valamilyen ételallergiája. A legtöbb esetben a tej, a tojás, a mogyoró, a dió, a kagyló, a szója és a búza vált ki erőteljes allergiás reakciókat - írja a Medipress.
Újabb kávézót nyit a hipermarketlánc
Újabb kávézót nyit a hipermarketlánc
Sillerfesztivál Pakson
Negyedszer rendezik meg a Sillerfesztivált Pakson. A program törzsét a sillerborok versenye adja, de meghirdetik az efféle borokhoz illő ételek versenyét és idén szakmai konferenciát is, amelyen definiálni szándékoznak a sillert, mert minden vidéken másként készítik, mondta el az MTI-nek Czink Dóra turisztikai referens.
Harcba száll az egészségtelen ételek reklámjai ellen az USA kormánya
Elég a kövér gyerekekből! Megszüntetné az egészségtelen ételek gyerekeknek szóló reklámozását az Egyesült Államok kormánya - adta hírül a Médiainfo.
Étteremnyitási verseny Kínában
A McDonald's 2013-ig 700 új éttermet nyitna Kínában - közölte a MarketWatch. Az amerikai internetes gazdasági lap írása szerint a cég eddigi legnagyobb terjeszkedési tervét válaszként szánja a versenytársak felől érkező kihívásokra - írta az [origo].
Titkos receptek közreadásával segíti a földrengés károsultjait a séf
Sajátos módon segít a márciusi japán földrengés károsultjain Morimoto Masaharu, az 56 éves, Michelin csillagos japán séf.
Éjszakai szórakozóhelyeket nyitna az Orosz Ortodox Egyház
Az orosz éjszakai élet kedvelői lecserélhetik a vodkát és a partizást teára és olvasásra, ha az Ortodox Egyház komolyan gondolja az ötletet - írja a Mindennapi.
Házhozszállítás - pincérszolgáltatással
Egy városban, ahol még a McDonald's is vállal házhoz szállítást, ne lepődjünk meg azon, ha a pincér nemcsak kihozza az ételt, hanem némi extra fizuért cserébe fel is szolgálja az asztalunknál - írja a Nők Lapja Café.
Uniós borászok a tömegborok ellen
Közös levélben fordult Dacian Ciolos mezőgazdasági biztoshoz kilenc uniós tagország mezőgazdasági szakminisztere a szőlőtelepítési jogok ügyében – áll a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) közleményében. A miniszterek úgy látják, hogy a telepítési jogok eltörlése következtében több negatív hatás éri az európai szőlő-bor ágazatot, mint amennyi előnyt hozna a liberalizáció - írja az Agromonitor.
Csend? Király!
Csendkirály címmel kampány indult a kulturált szórakozásért több kerületi önkormányzat együttműködésével a fővárosban - jelentették be a támogatók csütörtökön, budapesti sajtótájékoztatójukon. A kezdeményezéshez csatlakozott az V., a VI., a VII. és a VIII. kerület.
Gasztronómiai Kurzus Hajdúszoboszlón
A Hajdúszoboszlói Vendéglátók Egyesülete a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elismert szakembereinek közreműködésével megrendezi az I. Hajdúszoboszlói Gasztronómiai Kurzust. A kurzus céljai az új trendek széleskörű megismertetése, a versenyekre történő egységes felkészítés, a jövő mestereinek előképzése.
Kaló Imre a Borászok Borásza
Kaló Imrének ítélték oda 2011-ben a Borászok Borásza címet. A Vinum Praemium Alapítvány kuratóriuma által jelölt 50 borász választotta meg a szomolyai borászt - írja a Zipp.
Fotókiállítás és kerekasztal-beszélgetés a budapesti romkocsmákról
2011. május 5-én hét órától kiállításmegnyitóval egybekötött kerekasztal-beszélgetést szervez a romkocsmak.hu a budapesti romkocsmák 10 éves történetéről a Szimpla kertben.
Intervitis Vienna 2011
Közel 30 %-os növekedés, csaknem 7.300 látogató, 40% a külföldiek aránya: a harmadik alkalommal megrendezésre került INTERVITIS VIENNA jelentősen felülmúlta az előzetes várakozásokat és végérvényesen megvetette lábát a piacon - tájékoztatta a Vendég&Hotel Online-t a Interpress.
A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkozni kíván a vendéglátás helyzetével
A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló törvény módosításának elfogadásával egyidejűleg a Nemzetgazdasági Minisztérium áttekinti a vendéglátás helyzetét, és a vendéglátóhelyek forgalmát javító, adminisztrációs terheiket csökkentő intézkedéseket készítenek elő, amely a törvény hatályba lépéséig – 2012. január elsejéig – a kormány elé kerül.
Jótékony célú éttermet nyit Jon Bon Jovi
Soul Kitchen néven nyitja meg éttermét Jon Bon Jovi. A 49 éves amerikai rocksztár vendéglőjében mindenki annyit fizet az ételért, amennyit tud...
Fújhatják...
Jövő év januárjától lényegében minden zárt légterű helyen tilos lesz a dohányzás; munkahelyen, éttermekben és kocsmákban csak szabad levegőn, illetve a bejárat előtt lehet rágyújtani.
21 kiló recept - kötve, fűzve
Hatkötetes és 21 kilogrammot nyom az a méretében meglepő, becsvágyában merész és fényképeiben lélegzetelállító szakácskönyv, amely a főzés fejlődését követi nyomon a húsok történelem előtti nyárson sütésétől és a korai mezőgazdasági terményektől a modernisták látszólag mágikus ételeiig - írja az MTI.
Brüsszelben a dohányzási tilalom ellen tüntettek
Közel ezer ember vonult szombaton Brüsszelben az utcákra, hogy tiltakozzon a dohányzást minden étteremben és kávézóban betiltó rendelet ellen. Belgiumban július 1-jétől kezdve megtiltják a dohányzást ezekben vendéglátóipari létesítményekben, a zárt helyiségekben - adta hírül az MTI.
Budapesten is lesz Étterem Hét
Budapesten május 16-22. között rendezik meg első alkalommal az Étterem Hét elnevezésű gasztronómiai programot.
Elmennek a szakácsok
Eltűnhetnek a jól képzett szakácsok és felszolgálók a Balaton-partról - kongatják a vészharangot a vendéglősök. A fiatalok nagy többsége ugyanis a biztos megélhetés reményében inkább Ausztriát választja, hisz a nemrég megnyílt munkaerőpiac több ezer vendéglátósnak is tartogat munkát - adta hírül a Somogy TV.
Villásreggelizzen a Széchenyi fürdőben
Húsvéti gasztronómiai és bornapokkal várja vendégeit a Széchenyi Fürdő, a Dagályban pedig nyusziváró napot tartanak a gyerekeknek és szüleiknek - adta hírül a Népszabadság.
Borászok is perelik a MAL Zrt-t
Több borász és vállalkozó 5,2 milliárd forint értékben indított helytállási pert a Mal Zrt. ellen. A per ősszel folytatódik a Fővárosi Bíróságon. A pertársaság jogi képviselője szerint a borászok attól tartanak, hogy a vörösiszap-katasztrófa miatt kevesebb bort tudnak eladni, illetve kevesebb vendég érkezik a Somló-hegyre. A Mal Zrt. ügyvédje közölte, hogy összesen harminc per indul a cég ellen.
Vacsoramenü 3000-ért
Kedvező áron kóstolhatják meg Budapest közép- és felsőkategóriás éttermeinek kínálatát azok, akik a Magyarországon először jelentkező Étterem Hét program keretében foglalnak asztalt a résztvevő vendéglátóhelyeken.
Április végén nyit a Larus Étterem és Rendezvényközpont
Buday Péter séf, Kozma Kálmán igazgató és ifj. Gundel Károly szakmai vezetésével nyílik április végén Budapest XII. kerületében, a MOM Kulturális Központ szomszédságában a Larus Étterem és Rendezvényközpont.
Rajtol az andalúz receptverseny
Zamatosan telt ízek, friss fűszerek, egészséges hozzávalók – egy igazi mediterrán menü garantáltan jókedvre derít! Az Extenda (Andalúz Kereskedelmfejlesztési Iroda) jóvoltából a déli életérzés már áprilisban a magyar konyhákba költözik: a mediterrán konyha emblematikus hozzávalóit népszerűsítő andalúz receptverseny keretében mindenkinek lehetősége nyílik kipróbálni ügyességét, kreativitását a dél-spanyol konyha alapanyagainak felhasználásával.
Törökországban terjeszkedik a Fornetti
A Fornetti Franchise 2010 végén kezdte meg működését a török piacon, ekkorra ugyanis elkészült egy 986 négyzetméter alapterületű fél-automata Fornetti gyár, amelyhez 570 négyzetméteres fagyasztó tároló is tartozik. Isztambulban eddig 7 Fornetti bolt nyílt, bevásárlóközpontokban, illetve önálló altro üzletként.
„Reméljük, hamar visszafizethetjük az adományt”
E különös szavakkal zárta köszönő beszédét Ito Tetsou úr, magyarországi japán nagykövet azon a jótékonysági vacsorán, amelyet a NOBU Budapestben rendezett április 18-án az étterem tulajdonosa, Andy Vajna és a Magyar Baptista Szeretetszolgálat, és amelynek eredményeképp 3,4 millió forintot ajánlhattak fel és utaltak át a Szeretetszolgálat képviselői öt héttel a katasztrófát követően a földrengés sújtotta szigetlakók megsegítésére.
Indul a 2012-es Bocuse d’Or kaland
A Bocuse d’Or két évtizede világ legrangosabb szakácsversenye. Azonban a Bocuse d’Or több, mint egy verseny: egy páratlan lehetőség a szakmai fejlődésre; egy nemzetközi karrier kezdetének az esélye.
Az iPhone kalóriaszámításra is jó
Egy új alkalmazás segítségével az ételről készített fénykép alapján megtudhatjuk, hogy a tányérunkon lévő szelet pizza, csokis sütemény, vagy chips hány kalóriát tartalmaz - írja a WikiTech.
Fiatalok versenyeztek Budapesten
Harmincegyedik alkalommal rendezte meg nemzetközi gasztronómiai versenyét a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola. A korábbi gyakorlatnak megfelelően az idén is tizenöt csapat mérte össze erejét, melyek közül ebben az évben hét érkezett külföldről. A nyolc hazai iskola mellett vendégek érkeztek Németországból (két csapattal), Finnországból, Dániából, Franciaországból, Lengyelországból és Ausztriából.
A Noma 2011-ben is a világ legjobb étterme!
Hétfőn este nagyszabású gálaest keretében adták át a 2011-es esztendő legjobb éttermeinek díját. A szavazatok összesítését követően a No 1 ismét a koppenhágai Noma lett!
Egri sikerek Bordeauxban
A bordeaux-i Challenge International du Vin versenyen kiemelkedően szerepelt az egri Demeter Pincészet az idei évben is. A borok olimpiáján, az immáron 35. alkalommal megrendezett nívós borversenyen a pincészet Hanga 2010 borát aranyéremmel díjazták. A legeredményesebb magyar borvidék idén is az Egri borvidék lett: a 7 egri borász 14 érmet hozott el, 1 arany-, 8 ezüst- és 5 bronzérmet.
Negyedével emelkedett a McDonald's részvényeinek értéke
A McDonald's legnagyobb franchisee-partnere, az Arcos Dorados Holdings Inc. nyilvános pályafutásának első napján 25 százalékkal emelkedett a tőzsdén - írja a Yahoo.com. A részvényeket 17 dolláros áron bocsátották ki, csütörtökön 21,20-ig mentek fel, de a Bloomberg adatai szerint pénteken is 21,10 dolláron nyitottak. A kibocsátási áron számolva 1,25 milliárd dollárt ért a cég.
Őrület a chicagoi új étterem miatt
A chicagóiak imádják a jó kajákat, egy új étterem megnyitása pedig egyenesen megőrjítette őket. Az interneten licitálnak az asztalfoglalásért - írja a Borsa.
A legjobb pálinkákat díjazták Gyulán
Április 16-án került sor a Magyarország Legjobb Pálinkája díj eredményhirdetésére a XII. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál, Kiállítás és Vásár keretében Gyula városában. Összesen 106 arany-, 155 ezüst-, valamint 189 bronzérmet, és a kategória győzteseknek 20 Champion Díjat ítéltek oda.
Kobraburger háromszázért
Háromszáz forintnak megfelelő helyi egységért kínálják az újdonságot, a kobraburgert, amelyet egy kínai vendéglő kezdett el árusítani.
Nemzetközi összefogás a kávétermelők segítésére
Az élelmiszerárak kétségtelenül a világ minden pontján az egekbe szökelltek. Az áremelkedést a fair trade termékek is megsínylik, ilyen például a kávé árának hirtelen robbanása. Hogyan reagál erre a méltányos kereskedelmi alapelveket tömörítő Fairtrade International? - teszi fel a kérdést az alternativenergia.hu
Dupla aranyat kapott a Finlandia Vodka
A zsűri egyhangú döntése alapján 2011-ben, a San Francisco-i párlatversenyen 2007. és 2010. után, harmadik alkalommal ismét dupla aranyat nyert az ízesített vodka kategóriában a Finlandia Grapefruit Fusion.
Egyszerűsödik a borászok élete
A szombaton életbe lépő, borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjét egyszerűsítő rendeletmódosítás jogharmonizációs problémákat is orvosol.
Jótékonysági sushi-vacsorával a japán földrengés károsultjaiért
Jótékonysági vacsorát szervez a budapesti Nobu étterem a márciusi japán földrengés és cunami károsultjainak megsegítésére.
Életműdíjjal tüntetik ki Juan Mari Arzakot
A San Sebastian-i Arzak étterem tulajdonos-konyhafőnökének neve összeforrt a modern baszk konyha fogalmával.
Száz éves Leopold Hawelka
Kopottas berendezésével, márványasztalaival a Hawelka Kávéház sokak szemében Ausztriában és annak határain túl is a hagyományos osztrák kávéház megtestesítője, de legalábbis az egyik legismertebb közöttük. Nemzetközi hírnévre az 1960-as években művészek találkozóhelyeként tett szert, ma már leginkább turisták látogatják - írja az MTI.
Update bisztrót nyit a Hajdú-Sarka házaspár
Munkahelyet vásárolt a feleségének Hajdú Péter, de valószínűleg az ő nyakába szakad majd az új vállalkozás. A Frizbi sztárja május 1-én nyitja meg éttermét Törökbálinton, közvetlenül a lakhelyük közelében - írja a Habostorta.