Jogi kiskapukon át a dohányfüstös kocsmákba 

A Német Rákkutató Központ felmérése tíz nagyváros - köztük Berlin, München, Düsseldorf - csaknem 3 ezer kocsmájára, éttermére, bárjára terjedt ki. A szervezet az eredményt riasztónak minősítette. "Aki este sört akar inni, hosszú ideig próbálkozhat, míg olyan helyet talál, ahol nincs kárhoztatva passzív dohányzásra" - áll a felmérés összegzésében.

Egervin: egymilliárdért sem... 

Nettó egymilliárd forintos kikiáltási áron hirdette meg a felszámoló Ratis Kft. az egri Integrált Borgazdasági Zrt., vagyis a volt Egervin vagyonát, de harmadszorra is sikertelenül zárult az értékesítési pályázat – tájékoztatta az MTI-t Szűcs Zoltán, a Ratis Kft. regionális igazgatója. A tenderben nettó egymilliárd forintos kikiáltási ár szerepelt, míg a 2009 áprilisa óta felszámolás alatt álló cég a követelések szerint 2,2 milliárd forinttal tartozik a hitelezőknek.

Kormányzati fellépés a libamáj védelmében 

Maximális támogatását adja Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter ahhoz, hogy fel lehessen lépni az állatvédő szervezetek baromfipiaci támadásai ellen – nyilatkozta az agromonitor.hu-nak Magyar József, a szentesi Hungerit Zrt. vezérigazgatója, aki előbb Orbán Viktor miniszterelnökhöz, majd a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz (VM) fordult az ügyben.

Egy érdekes kiállítás: Bor és építészet 

Az utóbbi években az érdeklődés előterébe került a gasztronómia és a borkultúra, a média mindennapi témái között szerepel a minőségi borok iránti növekvő igény. A magyar borok az Európai Unió magyar elnökségének félévében is kiemelt szerepet kapnak. A borászatok fellendülése együtt jár új borászati épületek – pincék, feldolgozó üzemek, vendéglátó épületek – születésével.
Járhat-e étterembe, akinek ételallergiája van?

Járhat-e étterembe, akinek ételallergiája van? 

Az ételallergiások aggódnak az éttermekben... Az amerikai Ételallergia és Anaflaxia Hálózat (FAAN) felmérése szerint az Egyesült Államokban nem kevesebb, mint 12 millió embernek van valamilyen ételallergiája. A legtöbb esetben a tej, a tojás, a mogyoró, a dió, a kagyló, a szója és a búza vált ki erőteljes allergiás reakciókat - írja a Medipress.

Újabb kávézót nyit a hipermarketlánc 

Újabb kávézót nyit a hipermarketlánc

Sillerfesztivál Pakson 

Negyedszer rendezik meg a Sillerfesztivált Pakson. A program törzsét a sillerborok versenye adja, de meghirdetik az efféle borokhoz illő ételek versenyét és idén szakmai konferenciát is, amelyen definiálni szándékoznak a sillert, mert minden vidéken másként készítik, mondta el az MTI-nek Czink Dóra turisztikai referens.

Harcba száll az egészségtelen ételek reklámjai ellen az USA kormánya 

Elég a kövér gyerekekből! Megszüntetné az egészségtelen ételek gyerekeknek szóló reklámozását az Egyesült Államok kormánya - adta hírül a Médiainfo.

Étteremnyitási verseny Kínában 

A McDonald's 2013-ig 700 új éttermet nyitna Kínában - közölte a MarketWatch. Az amerikai internetes gazdasági lap írása szerint a cég eddigi legnagyobb terjeszkedési tervét válaszként szánja a versenytársak felől érkező kihívásokra - írta az [origo].
Titkos receptek közreadásával segíti a földrengés károsultjait a séf

Titkos receptek közreadásával segíti a földrengés károsultjait a séf 

Sajátos módon segít a márciusi japán földrengés károsultjain Morimoto Masaharu, az 56 éves, Michelin csillagos japán séf.

Éjszakai szórakozóhelyeket nyitna az Orosz Ortodox Egyház 

Az orosz éjszakai élet kedvelői lecserélhetik a vodkát és a partizást teára és olvasásra, ha az Ortodox Egyház komolyan gondolja az ötletet - írja a Mindennapi.

Házhozszállítás - pincérszolgáltatással 

Egy városban, ahol még a McDonald's is vállal házhoz szállítást, ne lepődjünk meg azon, ha a pincér nemcsak kihozza az ételt, hanem némi extra fizuért cserébe fel is szolgálja az asztalunknál - írja a Nők Lapja Café.

Uniós borászok a tömegborok ellen 

Közös levélben fordult Dacian Ciolos mezőgazdasági biztoshoz kilenc uniós tagország mezőgazdasági szakminisztere a szőlőtelepítési jogok ügyében – áll a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) közleményében. A miniszterek úgy látják, hogy a telepítési jogok eltörlése következtében több negatív hatás éri az európai szőlő-bor ágazatot, mint amennyi előnyt hozna a liberalizáció - írja az Agromonitor.

Csend? Király! 

Csendkirály címmel kampány indult a kulturált szórakozásért több kerületi önkormányzat együttműködésével a fővárosban - jelentették be a támogatók csütörtökön, budapesti sajtótájékoztatójukon. A kezdeményezéshez csatlakozott az V., a VI., a VII. és a VIII. kerület.

Gasztronómiai Kurzus Hajdúszoboszlón 

A Hajdúszoboszlói Vendéglátók Egyesülete a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elismert szakembereinek közreműködésével megrendezi az I. Hajdúszoboszlói Gasztronómiai Kurzust. A kurzus céljai az új trendek széleskörű megismertetése, a versenyekre történő egységes felkészítés, a jövő mestereinek előképzése.

Kaló Imre a Borászok Borásza 

Kaló Imrének ítélték oda 2011-ben a Borászok Borásza címet. A Vinum Praemium Alapítvány kuratóriuma által jelölt 50 borász választotta meg a szomolyai borászt - írja a Zipp.

Fotókiállítás és kerekasztal-beszélgetés a budapesti romkocsmákról 

2011. május 5-én hét órától kiállításmegnyitóval egybekötött kerekasztal-beszélgetést szervez a romkocsmak.hu a budapesti romkocsmák 10 éves történetéről a Szimpla kertben.

Intervitis Vienna 2011 

Közel 30 %-os növekedés, csaknem 7.300 látogató, 40% a külföldiek aránya: a harmadik alkalommal megrendezésre került INTERVITIS VIENNA jelentősen felülmúlta az előzetes várakozásokat és végérvényesen megvetette lábát a piacon - tájékoztatta a Vendég&Hotel Online-t a Interpress.

A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkozni kíván a vendéglátás helyzetével 

A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló törvény módosításának elfogadásával egyidejűleg a Nemzetgazdasági Minisztérium áttekinti a vendéglátás helyzetét, és a vendéglátóhelyek forgalmát javító, adminisztrációs terheiket csökkentő intézkedéseket készítenek elő, amely a törvény hatályba lépéséig – 2012. január elsejéig – a kormány elé kerül.

Jótékony célú éttermet nyit Jon Bon Jovi 

Soul Kitchen néven nyitja meg éttermét Jon Bon Jovi. A 49 éves amerikai rocksztár vendéglőjében mindenki annyit fizet az ételért, amennyit tud...

Fújhatják... 

Jövő év januárjától lényegében minden zárt légterű helyen tilos lesz a dohányzás; munkahelyen, éttermekben és kocsmákban csak szabad levegőn, illetve a bejárat előtt lehet rágyújtani.

21 kiló recept - kötve, fűzve 

Hatkötetes és 21 kilogrammot nyom az a méretében meglepő, becsvágyában merész és fényképeiben lélegzetelállító szakácskönyv, amely a főzés fejlődését követi nyomon a húsok történelem előtti nyárson sütésétől és a korai mezőgazdasági terményektől a modernisták látszólag mágikus ételeiig - írja az MTI.

Brüsszelben a dohányzási tilalom ellen tüntettek 

Közel ezer ember vonult szombaton Brüsszelben az utcákra, hogy tiltakozzon a dohányzást minden étteremben és kávézóban betiltó rendelet ellen. Belgiumban július 1-jétől kezdve megtiltják a dohányzást ezekben vendéglátóipari létesítményekben, a zárt helyiségekben - adta hírül az MTI.

Budapesten is lesz Étterem Hét 

Budapesten május 16-22. között rendezik meg első alkalommal az Étterem Hét elnevezésű gasztronómiai programot.

Elmennek a szakácsok 

Eltűnhetnek a jól képzett szakácsok és felszolgálók a Balaton-partról - kongatják a vészharangot a vendéglősök. A fiatalok nagy többsége ugyanis a biztos megélhetés reményében inkább Ausztriát választja, hisz a nemrég megnyílt munkaerőpiac több ezer vendéglátósnak is tartogat munkát - adta hírül a Somogy TV.

Villásreggelizzen a Széchenyi fürdőben 

Húsvéti gasztronómiai és bornapokkal várja vendégeit a Széchenyi Fürdő, a Dagályban pedig nyusziváró napot tartanak a gyerekeknek és szüleiknek - adta hírül a Népszabadság.

Borászok is perelik a MAL Zrt-t 

Több borász és vállalkozó 5,2 milliárd forint értékben indított helytállási pert a Mal Zrt. ellen. A per ősszel folytatódik a Fővárosi Bíróságon. A pertársaság jogi képviselője szerint a borászok attól tartanak, hogy a vörösiszap-katasztrófa miatt kevesebb bort tudnak eladni, illetve kevesebb vendég érkezik a Somló-hegyre. A Mal Zrt. ügyvédje közölte, hogy összesen harminc per indul a cég ellen.

Vacsoramenü 3000-ért 

Kedvező áron kóstolhatják meg Budapest közép- és felsőkategóriás éttermeinek kínálatát azok, akik a Magyarországon először jelentkező Étterem Hét program keretében foglalnak asztalt a résztvevő vendéglátóhelyeken.

Április végén nyit a Larus Étterem és Rendezvényközpont 

Buday Péter séf, Kozma Kálmán igazgató és ifj. Gundel Károly szakmai vezetésével nyílik április végén Budapest XII. kerületében, a MOM Kulturális Központ szomszédságában a Larus Étterem és Rendezvényközpont.

Rajtol az andalúz receptverseny 

Zamatosan telt ízek, friss fűszerek, egészséges hozzávalók – egy igazi mediterrán menü garantáltan jókedvre derít! Az Extenda (Andalúz Kereskedelmfejlesztési Iroda) jóvoltából a déli életérzés már áprilisban a magyar konyhákba költözik: a mediterrán konyha emblematikus hozzávalóit népszerűsítő andalúz receptverseny keretében mindenkinek lehetősége nyílik kipróbálni ügyességét, kreativitását a dél-spanyol konyha alapanyagainak felhasználásával.

Törökországban terjeszkedik a Fornetti 

A Fornetti Franchise 2010 végén kezdte meg működését a török piacon, ekkorra ugyanis elkészült egy 986 négyzetméter alapterületű fél-automata Fornetti gyár, amelyhez 570 négyzetméteres fagyasztó tároló is tartozik. Isztambulban eddig 7 Fornetti bolt nyílt, bevásárlóközpontokban, illetve önálló altro üzletként.

„Reméljük, hamar visszafizethetjük az adományt” 

E különös szavakkal zárta köszönő beszédét Ito Tetsou úr, magyarországi japán nagykövet azon a jótékonysági vacsorán, amelyet a NOBU Budapestben rendezett április 18-án az étterem tulajdonosa, Andy Vajna és a Magyar Baptista Szeretetszolgálat, és amelynek eredményeképp 3,4 millió forintot ajánlhattak fel és utaltak át a Szeretetszolgálat képviselői öt héttel a katasztrófát követően a földrengés sújtotta szigetlakók megsegítésére.

Indul a 2012-es Bocuse d’Or kaland 

A Bocuse d’Or két évtizede világ legrangosabb szakácsversenye. Azonban a Bocuse d’Or több, mint egy verseny: egy páratlan lehetőség a szakmai fejlődésre; egy nemzetközi karrier kezdetének az esélye.

Az iPhone kalóriaszámításra is jó 

Egy új alkalmazás segítségével az ételről készített fénykép alapján megtudhatjuk, hogy a tányérunkon lévő szelet pizza, csokis sütemény, vagy chips hány kalóriát tartalmaz - írja a WikiTech.

Fiatalok versenyeztek Budapesten 

Harmincegyedik alkalommal rendezte meg nemzetközi gasztronómiai versenyét a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola. A korábbi gyakorlatnak megfelelően az idén is tizenöt csapat mérte össze erejét, melyek közül ebben az évben hét érkezett külföldről. A nyolc hazai iskola mellett vendégek érkeztek Németországból (két csapattal), Finnországból, Dániából, Franciaországból, Lengyelországból és Ausztriából.

A Noma 2011-ben is a világ legjobb étterme! 

Hétfőn este nagyszabású gálaest keretében adták át a 2011-es esztendő legjobb éttermeinek díját. A szavazatok összesítését követően a No 1 ismét a koppenhágai Noma lett!

Egri sikerek Bordeauxban 

A bordeaux-i Challenge International du Vin versenyen kiemelkedően szerepelt az egri Demeter Pincészet az idei évben is. A borok olimpiáján, az immáron 35. alkalommal megrendezett nívós borversenyen a pincészet Hanga 2010 borát aranyéremmel díjazták. A legeredményesebb magyar borvidék idén is az Egri borvidék lett: a 7 egri borász 14 érmet hozott el, 1 arany-, 8 ezüst- és 5 bronzérmet.

Negyedével emelkedett a McDonald's részvényeinek értéke 

A McDonald's legnagyobb franchisee-partnere, az Arcos Dorados Holdings Inc. nyilvános pályafutásának első napján 25 százalékkal emelkedett a tőzsdén - írja a Yahoo.com. A részvényeket 17 dolláros áron bocsátották ki, csütörtökön 21,20-ig mentek fel, de a Bloomberg adatai szerint pénteken is 21,10 dolláron nyitottak. A kibocsátási áron számolva 1,25 milliárd dollárt ért a cég.

Őrület a chicagoi új étterem miatt 

A chicagóiak imádják a jó kajákat, egy új étterem megnyitása pedig egyenesen megőrjítette őket. Az interneten licitálnak az asztalfoglalásért - írja a Borsa.

A legjobb pálinkákat díjazták Gyulán 

Április 16-án került sor a Magyarország Legjobb Pálinkája díj eredményhirdetésére a XII. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál, Kiállítás és Vásár keretében Gyula városában. Összesen 106 arany-, 155 ezüst-, valamint 189 bronzérmet, és a kategória győzteseknek 20 Champion Díjat ítéltek oda.

Kobraburger háromszázért 

Háromszáz forintnak megfelelő helyi egységért kínálják az újdonságot, a kobraburgert, amelyet egy kínai vendéglő kezdett el árusítani.

Nemzetközi összefogás a kávétermelők segítésére 

Az élelmiszerárak kétségtelenül a világ minden pontján az egekbe szökelltek. Az áremelkedést a fair trade termékek is megsínylik, ilyen például a kávé árának hirtelen robbanása. Hogyan reagál erre a méltányos kereskedelmi alapelveket tömörítő Fairtrade International? - teszi fel a kérdést az alternativenergia.hu

Dupla aranyat kapott a Finlandia Vodka 

A zsűri egyhangú döntése alapján 2011-ben, a San Francisco-i párlatversenyen 2007. és 2010. után, harmadik alkalommal ismét dupla aranyat nyert az ízesített vodka kategóriában a Finlandia Grapefruit Fusion.

Egyszerűsödik a borászok élete 

A szombaton életbe lépő, borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjét egyszerűsítő rendeletmódosítás jogharmonizációs problémákat is orvosol.

Jótékonysági sushi-vacsorával a japán földrengés károsultjaiért 

Jótékonysági vacsorát szervez a budapesti Nobu étterem a márciusi japán földrengés és cunami károsultjainak megsegítésére.

Életműdíjjal tüntetik ki Juan Mari Arzakot 

A San Sebastian-i Arzak étterem tulajdonos-konyhafőnökének neve összeforrt a modern baszk konyha fogalmával.

Száz éves Leopold Hawelka 

Kopottas berendezésével, márványasztalaival a Hawelka Kávéház sokak szemében Ausztriában és annak határain túl is a hagyományos osztrák kávéház megtestesítője, de legalábbis az egyik legismertebb közöttük. Nemzetközi hírnévre az 1960-as években művészek találkozóhelyeként tett szert, ma már leginkább turisták látogatják - írja az MTI.

Update bisztrót nyit a Hajdú-Sarka házaspár 

Munkahelyet vásárolt a feleségének Hajdú Péter, de valószínűleg az ő nyakába szakad majd az új vállalkozás. A Frizbi sztárja május 1-én nyitja meg éttermét Törökbálinton, közvetlenül a lakhelyük közelében - írja a Habostorta.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!