A smoothie története 

Tudta, hogy 1940-ben határozták meg pontosan a tökéletes smoothie állagát?
Whiskyk és társaik

Whiskyk és társaik 

A párlatrajongók október 26-27-én ismét kóstolhatják kedvenc whiskyjüket, ginjüket, rumjukat, cognacjukat, armagnacjukat és calvadosukat, és felfedezhetnek újabb tételeket a Corinthia Hotel Budapestben 9. alkalommal rendezett Whisky Show-n.
Prágában még mindig büntetik a turistát a vendéglátósok

Prágában még mindig büntetik a turistát a vendéglátósok 

Csehországban még mindig sok helyen alkalmaznak kettős árazást a kereskedők és a vendéglátósok, főként azokon a helyeken, ahol sok turista veszi igénybe a szolgáltatásaikat.
Magyarország ismét részt vesz a Gastronomika kongresszuson

Magyarország ismét részt vesz a Gastronomika kongresszuson 

Magyarországnak idén ismét részt vesz a világ egyik legrangosabb gasztronómiai eseményén, a Gastronomika kongresszuson, a baszkföldi San Sebastiánban.
Jön a 100 forintos tojás?

Jön a 100 forintos tojás? 

Vége lesz a ketreces állattartásnak. Az ágazati érintettek figyelmeztetnek, ezzel akár 100 forint fölé is ugorhat egyetlen tojás ára.

A rossz ízű tömegborok ideje lejár 

A legfrissebb Fesztivál Insider című lapszámunkban részletesen foglalkozunk három népszerű fesztiválital -a sör, a bor s a pálinka - hazai helyzetével. Ami kimaradt, itt olvashatják, a többiért pedig itt tudnak előfizetni!

50 éves a kereskedelmi és vendéglátóipari felsőoktatás 

A Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara ebben az évben ünnepli jogelődje, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola megalapításának 50 éves évfordulóját. Ez alkalomból jubileumi szakmai konferenciát szervez „A múlt értéke – a jövő sikere” 50 éves a kereskedelmi és vendéglátóipari felsőoktatás” címmel.

Jó példát mutat az OMÉK 

Csaknem 450 kilogramm bontatlan csomagolású, fogyasztható megmaradt élelmiszert ajánlottak fel jótékony célra a hétvégén zárult 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) kiállítói.

Gastro & Hotel design versenyünk díjátadó gálája! 

Nem akárhol rendezzük idén a díjátadó gálaestet, és már az időpont is kiderült.
Rizlingek, amelyekre érdemes odafigyelni

Rizlingek, amelyekre érdemes odafigyelni 

Október 12-én kerül sor az Olaszrizling Október Nagykóstolóra. Újdonság, hogy idén a kiállítók az olaszrizling boraik mellett elhozhatják a rajnai rizling tételeiket. A nagykóstolót megelőző bortesztet olaszrizling valamint rajnai rizling kategóriában hirdették meg a szervezők.

Csaladi uzsonna a Gundelben 

Közel 60 ma élő Gundel leszármazott vett részt egy családi uzsonnán, a dinasztia egykori otthonában, az idén 125 éves Gundel falai között. A vendégeket Peter Knoll, a Gundel ügyvezető igazgatója és Polyák Norbert igazgatóhelyettes köszöntötte.

A Stand25 októberben elhagyja a Hold utcai bázist 

A Stand25 októberben elhagyja a belvárosi piacot és novembertől Budán várja vendégeit. A stílus és az árszínvonal marad, de szélesebb lesz a kínálat és magasabb a komfortfokozat.

Idén is lesz Gasztrorandi! 

2019. 10. 08-án újra találkozhatnak a termelők, környezetbarát terméket, szolgáltatást kínáló cégek és az éttermek. A Felelős Gasztrohős Alapítvány idén is megrendezi Gasztro Randiját a KIOSK Budapestben. A találkozóra várják a jó minőségű hazai alapanyagokat, környezetbarát termékeket kereső, zöldülni vágyó éttermeket. 

A végéhez közeledik a fehér szőlők szürete Szekszárdon 

Jó minőségű szőlőre számítanak a szekszárdi borvidéken, ahol a végéhez közeledik a fehér szőlők szürete, a termés egyes ültetvényeken meghaladja a tavalyi mennyiséget.

Sertéspestis jelent meg Pest megyében 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vasárnapi közlése szerint öt, a Budakeszi Erdészet elkerített vadászterületén talált vaddisznóból mutatták ki az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát.

Megjelent a pálinkakiválóságok idei könyve 

Főzőmesterek, pálinkaházak, vállalkozók, a szakmai érdekképviselet és a Kormány is azért dolgozott az elmúlt években, hogy nemzeti italunk magas presztízse ne végcél, hanem kiindulópont legyen – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron.

Rajtol Sümegen az őszi balatoni gasztrofesztivál szezon 

A tavalyi nagy siker után a Balatoni KÖR borászai, éttermesei, cukrászdái és pálinkafőzői immáron 7 helyszínen mutatják be a Balaton ízeit, valamint azt, hogy a Balaton télen-nyáron menő.

Hódít a világkonyha 

Az éttermek 82%-a kínálja más nemzetek ételeit.

Vajakat és sűrített paradicsomokat rangsoroltak a PGA tesztsorozatában 

A Pannon Gasztronómiai Akadémia vállalta fel azt a missziót, hogy szakmailag hiteles orientációt adjon a sokszor vitatott minőségű alapanyagokból a legjobbak kiválasztásához.

Indul a Gasztrohegy új évada! 

A tavaly indult Gasztrohegy sorozat hihetetetlen életet hozott az őszi és téli hétvégékbe, megteltek a szálláshelyek, csoportok látogatták végig a tematikus hétvégéken a vendéglátóhelyeket – a jó idő miatt sok esetben gyalog vágtak neki a hegynek. A vendéglátók idén újra indítják a programsorozatot, és ezt stílszerűen egy gumicsizmás évadnyitó falatozással ünnepelték az őszi napsütésben a badacsonyi strandon.

Sör és kagyló a Lupán 

Hagyományteremtő szándékkal, egy szezonzáró sörfesztiválra hívja vendégeit a Lupa-tó szeptember 28-29-én. A rendezvény kínálatában a hazánkban is egyre közkedveltebb kézműves söröké lesz a főszerep és mellettük a sörfesztiválok klasszikus ételeit valamint a Lupa-tó vendéglőinek változatos fogásait is megkóstolhatjuk, mindezt azonban nem a hagyományos, hanem egy karibi hangulatú, vízparti környezetben. A „tengerparti” SzeptemBeer Feszt’-et egy izgalmas kagylóest is színesíti, ahol a sör és a feketekagyló ízharmóniáját élvezhetjük a Lupa Beach fehérhomokos, pálmafás vízpartján. A rendezvény mindkét nap 11-től 23 óráig tart, a belépés ingyenes.

A budapesti éttermek is szenvednek a munkaerőhiánytól 

Szakképzett munkaerőt alig találni, az Y és Z-generációról viszont nincs jó véleménye a budapesti vendéglátósoknak - derült ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara vendéglátóipari szektort érintő kutatásából, amely részben éttermek és cukrászdák vezetői, részben pedig a vendégek körében készült felmérésből áll. Kiderült, a budapestiek többsége maximum 4000 forintot fizetne egy főételért és átlag 780 forintot egy korsó sörért.

Közép-Európa legtehetségesebb fiatal szakácsa magyar! 

Miután a közép-európai régió legtehetségesebb fiatal szakácsai kulináris bátorságukról tettek tanúbizonyságot, Koppány Levente nyerte a megmérettetést, és ő vehet részt a S.Pellegrino Young Chef milánói döntőjében 2020. május 8–9-én.

Kapkodnak az alma ízű Coca-Cola után 

Egyelőre csak Ázsiában kapható az ital.

Perel a séf, mert elvették egy Michelin-csillagját 

Marc Veyrat a savoyai régió síparadicsomában, Manigod-ban vezeti a La Maison de Bois éttermet, amit a 2018-as Michelin-kalauzban még három csillagosra értékeltek, a 2019-es kiadványban viszont már csak két csillagosra.

Bezárt a Meat on Fire étterem 

A DiningCity tájékoztatása alapján a Meat on Fire étterem 2019.09.23-án bezárta kapuit, így nem vesz részt az Országos Étterem Hét eseményén.

Összefogás a budai vendéglátásért 

A Kés-Villa-Buda-projekt tizenkét étterem összefogása, melyek közösen gondolkodnak, közös értékek mentén képzelik el a működésüket: van köztük több generációs, tradicionális, újító, sőt, kereteket feszegető. A lényeg: a klasszikus budai vendéglátás elveit vallják, kínálatukban a magyar ételeket preferálják és most egy egész éves kampány keretében népszerűsítik mindezt, tematikusan.

VinAgora érmes borok NÉBIH kontrollja 

Ismét mindent rendben talált a NÉBIH a tavasszal megrendezett VinAgora Nemzetközi Borverseny érmes borainak vizsgálata során.

Ha tej, akkor hazai 

A Tej Terméktanács számításai alapján* Magyarország évente mintegy 12 000 kamionnyi tejet és tejtermékeket importál. Ennyi kamionnal akár a Balatont is körbe lehetne keríteni, miközben az általuk termelt szén-dioxid fölöslegesen károsítja a környezetet.

Nem lesz többé műanyag játék az egyik gyorsétteremlánc menüjéhez 

A Burger King nem ad többé műanyag játékot a menüjéhez - Nagy-Britanniában. A régieket pedig visszagyűjti (azokat is, amik nem tőlük származnak), hogy újrahasznosítás után  szerszámok és játszótéri eszközök részekeiként élednek újjá.

Elhunyt Carl Ruiz, sztárséf 

A La Cubana étterem tulajdonosa, Carl Ruiz elhunyt - írja a CNN. A 44 éves séf gyakran szerepelt különböző tévés főzőműsorokban. Új éttermét néhány hónappal ezelőtt nyitotta meg.

A pizzán a kukacok jelenléte nem tekinthető rendellenességnek 

Hitelrontásért perelte be egy pizzázó tulajdonosa azt a Tripadvisor felhasználót, aki sérelmezte, hogy kukac volt a pizzáján.

Kihirdették a Gundel Károly–díj idei díjazottjait 

Gundel Károly (1883-1956) ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben a Gundel Károly–díjat. Olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői. Az idei díjazottak: Szulló Szabina és Széll Tamás séfpáros és Meskál Tibor.

Neszmélyi borvidék: királyi múlt, innovatív jelen 

Újraéledő borvidékeink néven indított tanulmányút-sorozatot a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelynek legutóbbi alkalmával a Neszmélyi borvidékre kalauzoltak el újságírókat.

Megnyílt az első söriskola 

A világ legfontosabb sörfajtáit, a sör történetét, az alapanyagokat, készítési módokat és a sör gasztronómiai szerepét mutatja be az első magyar söriskola. A tanfolyamon főképp magyar kisüzemi főzdék sörein keresztül prezentálják a világ legsikeresebb sörfajtáit.

Szekszárdi borokkal kísért gourmet vacsora a Duna Gardenben 

Makk Norbert, a szekszárdi Bodri Pincészet Optimus Éttermének konyhafőnöke, és Szabó Zsolt, a Duna Garden Étterem és Hotel séfje közös, fúziós gourmet vacsorát készített a Duna Garden vendégeinek szeptember 19-én.

Óriási a fejlődés a magyar gasztronómiában 

Elképesztő fejlődésen ment keresztül a magyaroszági vendéglátás az elmúlt tizenöt évben, Budapest pedig a régió egyik gasztronómiai központjává vált - mondta Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke.

Minden, ami családi vendéglátás Balatonvilágoson 

Pintér apuka, aki néhány évtizeddel ezelőtt lerakta a balatonvilágosi családi panzió alapjait, ma a parkot gondozza, amit nyugodtan nevezhetünk botanikus kertnek is. Az időközben felnőtt gyerekek, Anna és Máté nemcsak átvették és bővítették, hanem minden szempontból korszerűsítették a házat, ami Tópart Hotel és Étterem néven fogadja vendégeit. Ízlésesen berendezett, a századelőből megmentett fürdőzős életképekkel díszített 12 szobával, és meghökkentően magas színvonalú gasztronómiával tűnnek ki a balatoni vendéglátásból – ez az, amit az először arra járó észrevesz. A mögötte húzódó tartalmat azonban csak huzamosabb ott tartózkodás után lehet megfogalmazni, és ez egybecseng a visszajáró (és nehezen hazainduló) vendégek tapasztalatával. Nem olyan, mint a családi vendéglátás, hanem az.

Magyar sörös siker 

A tavalyihoz hasonlóan idén is kiemelkedő eredményeket értek el a Soproni Óvatos Duhajok a világ egyik legismertebb sörversenyén, az International Beer Challange-en. A 2017-ben bronzérmes IPA után a Soproni Óvatos Duhaj APA arany minősítést szerzett Ale kategóriában, míg a Meggy Ale bronz minősítést nyert az ízesített sörök között. A Magyarországon gyártott sörök közül csupán ez a két termék ért el dobogós helyezést. 

A konyhaművészet következő generációs tehetségeinek felfedezése 

A világ különböző tájairól érkező tehetséges fiatal séfek idén augusztustól decemberig mérhetik össze tudásukat a S.Pellegrino Young Chef nemzetközi kulináris verseny regionális elődöntőinek során, és biztosíthatják helyüket a 2020. május 8–9-i milánói döntőben. 

Különböznek a termékek Kelet- és Nyugat-európában? 

A román fogyasztóvédelmi hatóság a nyugat-európai és romániai élelmiszerek 23 százalékánál talált eltérést a termékek összetételét illetően - jelentette ki kedden Paul Anghel, a hatóság vezérigazgatója.

A kevés hús lehet, hogy jobb a Földnek, mint a húsmentesség 

A kevés húst tartalmazó étrend karbonlábnyoma kisebb, mint a hagyományos tejet-tojást fogyasztó vegetáriánusé egy új amerikai tanulmány szerint.

Büfékocsi, ami egy kicsit más, mint a többi 

A KézenFogva Alapítvány és a Fruccola közös projektje, a Jupiter food truck-ja, fogyatékossággal élő embereket foglalkoztat. 

Az élen az üdítőitalgyártók ranglistáján 

A  vállalatok fenntarthatósági teljesítményét mérő legfontosabb, globális mutató alapján Európában a Coca-Cola HBC áll az élen az üdítőitalgyártók ranglistáján. 

Horeca Meetup - Uzsonna a Párisi Udvarban 

Storyboard, magas minőség, topkategória: fontos hívószavak a mai vendégvárás területén.

Ez a Fiastyúk nem égi, hanem földi tünemény 

Az étterem és a kulináris élvezet itt a termőföldnél kezdődik. Azt vallják, kiváló étel csak a legkiválóbb hozzávalókból készülhet, így az alapanyagok jelentős részét maguk termelik a Fiastyúk Udvarház éttermét körülölelő biobirtokon.

A zöldségeké a főszerep Jamie Oliver éttermeiben! 

Jamie Oliver rengeteg energiát és időt fordított a vegetáriánus étkezés tanulmányozására és vegetáriánus ételek fejlesztésére az elmúlt két évben. Idén megjelenő könyve, a Vega is erről tanúskodik. A brit sztárséf budapesti éttermeiben csodálatos vegetáriánus ételekkel várják a vendégeket.

Dietetikus: állati fehérjére is szükség van 

A napi táplálkozásnak körülbelül az egynegyedét kell kitenniük az állati fehérjéknek - mondta Antal Emese dietetikus az M1 aktuális csatornán.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!