A budapesti éttermek is szenvednek a munkaerőhiánytól

A budapesti éttermek is szenvednek a munkaerőhiánytól 

Szakképzett munkaerőt alig találni, az Y és Z-generációról viszont nincs jó véleménye a budapesti vendéglátósoknak - derült ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara vendéglátóipari szektort érintő kutatásából, amely részben éttermek és cukrászdák vezetői, részben pedig a vendégek körében készült felmérésből áll. Kiderült, a budapestiek többsége maximum 4000 forintot fizetne egy főételért és átlag 780 forintot egy korsó sörért.
Közép-Európa legtehetségesebb fiatal szakácsa magyar!

Közép-Európa legtehetségesebb fiatal szakácsa magyar! 

Miután a közép-európai régió legtehetségesebb fiatal szakácsai kulináris bátorságukról tettek tanúbizonyságot, Koppány Levente nyerte a megmérettetést, és ő vehet részt a S.Pellegrino Young Chef milánói döntőjében 2020. május 8–9-én.

Kapkodnak az alma ízű Coca-Cola után 

Egyelőre csak Ázsiában kapható az ital.
Perel a séf, mert elvették egy Michelin-csillagját

Perel a séf, mert elvették egy Michelin-csillagját 

Marc Veyrat a savoyai régió síparadicsomában, Manigod-ban vezeti a La Maison de Bois éttermet, amit a 2018-as Michelin-kalauzban még három csillagosra értékeltek, a 2019-es kiadványban viszont már csak két csillagosra.

Bezárt a Meat on Fire étterem 

A DiningCity tájékoztatása alapján a Meat on Fire étterem 2019.09.23-án bezárta kapuit, így nem vesz részt az Országos Étterem Hét eseményén.
Összefogás a budai vendéglátásért

Összefogás a budai vendéglátásért 

A Kés-Villa-Buda-projekt tizenkét étterem összefogása, melyek közösen gondolkodnak, közös értékek mentén képzelik el a működésüket: van köztük több generációs, tradicionális, újító, sőt, kereteket feszegető. A lényeg: a klasszikus budai vendéglátás elveit vallják, kínálatukban a magyar ételeket preferálják és most egy egész éves kampány keretében népszerűsítik mindezt, tematikusan.
VinAgora érmes borok NÉBIH kontrollja

VinAgora érmes borok NÉBIH kontrollja 

Ismét mindent rendben talált a NÉBIH a tavasszal megrendezett VinAgora Nemzetközi Borverseny érmes borainak vizsgálata során.
Ha tej, akkor hazai

Ha tej, akkor hazai 

A Tej Terméktanács számításai alapján* Magyarország évente mintegy 12 000 kamionnyi tejet és tejtermékeket importál. Ennyi kamionnal akár a Balatont is körbe lehetne keríteni, miközben az általuk termelt szén-dioxid fölöslegesen károsítja a környezetet.

Nem lesz többé műanyag játék az egyik gyorsétteremlánc menüjéhez 

A Burger King nem ad többé műanyag játékot a menüjéhez - Nagy-Britanniában. A régieket pedig visszagyűjti (azokat is, amik nem tőlük származnak), hogy újrahasznosítás után  szerszámok és játszótéri eszközök részekeiként élednek újjá.
Elhunyt Carl Ruiz, sztárséf

Elhunyt Carl Ruiz, sztárséf 

A La Cubana étterem tulajdonosa, Carl Ruiz elhunyt - írja a CNN. A 44 éves séf gyakran szerepelt különböző tévés főzőműsorokban. Új éttermét néhány hónappal ezelőtt nyitotta meg.

A pizzán a kukacok jelenléte nem tekinthető rendellenességnek 

Hitelrontásért perelte be egy pizzázó tulajdonosa azt a Tripadvisor felhasználót, aki sérelmezte, hogy kukac volt a pizzáján.

Kihirdették a Gundel Károly–díj idei díjazottjait 

Gundel Károly (1883-1956) ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben a Gundel Károly–díjat. Olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői. Az idei díjazottak: Szulló Szabina és Széll Tamás séfpáros és Meskál Tibor.

Neszmélyi borvidék: királyi múlt, innovatív jelen 

Újraéledő borvidékeink néven indított tanulmányút-sorozatot a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelynek legutóbbi alkalmával a Neszmélyi borvidékre kalauzoltak el újságírókat.

Megnyílt az első söriskola 

A világ legfontosabb sörfajtáit, a sör történetét, az alapanyagokat, készítési módokat és a sör gasztronómiai szerepét mutatja be az első magyar söriskola. A tanfolyamon főképp magyar kisüzemi főzdék sörein keresztül prezentálják a világ legsikeresebb sörfajtáit.

Szekszárdi borokkal kísért gourmet vacsora a Duna Gardenben 

Makk Norbert, a szekszárdi Bodri Pincészet Optimus Éttermének konyhafőnöke, és Szabó Zsolt, a Duna Garden Étterem és Hotel séfje közös, fúziós gourmet vacsorát készített a Duna Garden vendégeinek szeptember 19-én.

Óriási a fejlődés a magyar gasztronómiában 

Elképesztő fejlődésen ment keresztül a magyaroszági vendéglátás az elmúlt tizenöt évben, Budapest pedig a régió egyik gasztronómiai központjává vált - mondta Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke.

Minden, ami családi vendéglátás Balatonvilágoson 

Pintér apuka, aki néhány évtizeddel ezelőtt lerakta a balatonvilágosi családi panzió alapjait, ma a parkot gondozza, amit nyugodtan nevezhetünk botanikus kertnek is. Az időközben felnőtt gyerekek, Anna és Máté nemcsak átvették és bővítették, hanem minden szempontból korszerűsítették a házat, ami Tópart Hotel és Étterem néven fogadja vendégeit. Ízlésesen berendezett, a századelőből megmentett fürdőzős életképekkel díszített 12 szobával, és meghökkentően magas színvonalú gasztronómiával tűnnek ki a balatoni vendéglátásból – ez az, amit az először arra járó észrevesz. A mögötte húzódó tartalmat azonban csak huzamosabb ott tartózkodás után lehet megfogalmazni, és ez egybecseng a visszajáró (és nehezen hazainduló) vendégek tapasztalatával. Nem olyan, mint a családi vendéglátás, hanem az.

Magyar sörös siker 

A tavalyihoz hasonlóan idén is kiemelkedő eredményeket értek el a Soproni Óvatos Duhajok a világ egyik legismertebb sörversenyén, az International Beer Challange-en. A 2017-ben bronzérmes IPA után a Soproni Óvatos Duhaj APA arany minősítést szerzett Ale kategóriában, míg a Meggy Ale bronz minősítést nyert az ízesített sörök között. A Magyarországon gyártott sörök közül csupán ez a két termék ért el dobogós helyezést. 

A konyhaművészet következő generációs tehetségeinek felfedezése 

A világ különböző tájairól érkező tehetséges fiatal séfek idén augusztustól decemberig mérhetik össze tudásukat a S.Pellegrino Young Chef nemzetközi kulináris verseny regionális elődöntőinek során, és biztosíthatják helyüket a 2020. május 8–9-i milánói döntőben. 

Különböznek a termékek Kelet- és Nyugat-európában? 

A román fogyasztóvédelmi hatóság a nyugat-európai és romániai élelmiszerek 23 százalékánál talált eltérést a termékek összetételét illetően - jelentette ki kedden Paul Anghel, a hatóság vezérigazgatója.

A kevés hús lehet, hogy jobb a Földnek, mint a húsmentesség 

A kevés húst tartalmazó étrend karbonlábnyoma kisebb, mint a hagyományos tejet-tojást fogyasztó vegetáriánusé egy új amerikai tanulmány szerint.

Büfékocsi, ami egy kicsit más, mint a többi 

A KézenFogva Alapítvány és a Fruccola közös projektje, a Jupiter food truck-ja, fogyatékossággal élő embereket foglalkoztat. 

Az élen az üdítőitalgyártók ranglistáján 

A  vállalatok fenntarthatósági teljesítményét mérő legfontosabb, globális mutató alapján Európában a Coca-Cola HBC áll az élen az üdítőitalgyártók ranglistáján. 

Horeca Meetup - Uzsonna a Párisi Udvarban 

Storyboard, magas minőség, topkategória: fontos hívószavak a mai vendégvárás területén.

Ez a Fiastyúk nem égi, hanem földi tünemény 

Az étterem és a kulináris élvezet itt a termőföldnél kezdődik. Azt vallják, kiváló étel csak a legkiválóbb hozzávalókból készülhet, így az alapanyagok jelentős részét maguk termelik a Fiastyúk Udvarház éttermét körülölelő biobirtokon.

A zöldségeké a főszerep Jamie Oliver éttermeiben! 

Jamie Oliver rengeteg energiát és időt fordított a vegetáriánus étkezés tanulmányozására és vegetáriánus ételek fejlesztésére az elmúlt két évben. Idén megjelenő könyve, a Vega is erről tanúskodik. A brit sztárséf budapesti éttermeiben csodálatos vegetáriánus ételekkel várják a vendégeket.

Dietetikus: állati fehérjére is szükség van 

A napi táplálkozásnak körülbelül az egynegyedét kell kitenniük az állati fehérjéknek - mondta Antal Emese dietetikus az M1 aktuális csatornán.

Rengeteg a széthagyott műanyag evőeszköz 

A tengerpartokon az eddig gyanítottnál sokkal gyakoribb lehet az előfordulásuk.

80 kocsiról ehetünk az idei Nemzetközi Street Food Fesztiválon 

Szeptember 21-én és 22-én közel 80 kocsi települ ki Budapesten az Andrássy-ra, az Operától a Bajcsi-Zsinlinszky útig, hogy 14 ország konyháját mutassa be a közönségnek. A nemzetközi gasztronómia mellett szerepet kapnak a hazai ízek, bemutatkoznak ugyanis a legújabb mangalicából készült fogások is. Emellett a rendezvényen átadják a Hungarian Street Food Awards díjat, többek között az ország legjobb street foodosának járó elismerést.

Filmet rendeztek a tokaji aszúról 

A tokaji aszú készítésének szépségeit és nehézségeit mutatja be a borvidék három emblematikus borászán keresztül Almási Tamás Folyékony arany című dokumentumfilmje, melynek premierjét szombaton a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon tartják.

Balatoni halra harapnának az éttermesek 

A balatoni éttermek egy része azt szeretné, ha a minőségi ételekhez a tóból kaphatnának halat.

Ismét Wine Expo Hungary 

Hatodik alkalommal rendezte meg a Lidl Magyarország a Lidl Wine Expo Hungaryt, melyet Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese nyitott meg. Az Expo célja – a kormányzati törekvésekkel összhangban – a hazai borexport elősegítése, támogatása, ami megoldást jelenthet a hazai borászatok számára is az egyre nehezedő külpiaci értékesítésben. Az elmúlt öt év során a vállalat 31 millió palack bort juttatott el a külpiacokra több mint 13 milliárd forint értékben és 2019-re Magyarország legnagyobb borexportőrévé lépett elő. A miniszterhelyettes az eredményeket összegezve kiemelte, hogy ezen tevékenységével a Lidl a legmagyarabb kiskereskedelmi lánc az élelmiszer szektorban.

Akár 70 milliárd forint támogatás is juthat idén vidékfejlesztési programra 

Mintegy 70 milliárd forint támogatásban részesülhetnek idén az élelmiszeripari vállalkozások és borászatok a vidékfejlesztési programban  - mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Minden ember szereti a sört, legfeljebb még nem tud róla 

A legfrissebb Fesztivál Insider című lapszámunkban részletesen foglalkozunk három népszerű fesztiválital -a sör, a bor s a pálinka - hazai helyzetével. Ami kimaradt, itt olvashatják, a többiért pedig itt tudnak előfizetni!

Óriási növekedés az alkoholmentes sörök piacán 

Jelentősen bővült az alkoholmentes sörök és radlerek forgalma a HEINEKEN Hungáriánál az elmúlt öt évben. Az ilyen termékek Európa szerte az 1980-as évek óta elérhetőek, hazánkban pedig a '90-es években jelentek meg nagyobb mennyiségben, az elmúlt években azonban robbanásszerű növekedést figyelhettünk meg.

A bornak lehet saját évszaka 

Augusztus közepétől egészen novemberig ünneplik a Borőszt Alsó-Ausztriában, mely során a helyiek több ezer turistával közösen élvezik a helyi borokat és gasztronómiát. Ez az időszak a nyárutó, vagy vénasszonyok nyara, amikor a legszebb arcukat mutatják és aranysárga, gesztenyebarna színben pompáznak a szőlőskertek. 

4000 négyzetméteres kávézót nyit a Starbucks 

Ez lesz a vállalat eddigi legnagyobb egysége.

Így zsűriztek az idei Gastro&Hotel Design Award-on 

Ilyen parázs vitákra, ennyire egymással szembe menő véleményekre, több esetben a sorrendet meghatározó, egyetlen szavazaton múló döntésre még nem is volt példa a hazai Gastro&Hotel Design Award személyes zsűrizésének történetében. Az idei versenyt – akárcsak a korábbiakat – a PPH Media Kiadó égisze alatt a Pont Itt gasztro/szállás/utazás szakmai magazin hirdette meg.

Kelbimbós gin az Egyesült Királyságból 

Állítólag némi diós jelleget is fel lehet fedezni a zamatában.

Egészséges étrenddel a Föld megmentéséért 

A kaktuszoktól az algákon, és a vitaminban gazdag virágokon át a szárazságtűrő gyökérzöldségekig – a Knorr és a WWF összeállította annak az 50 tápláló élelmiszernek a listáját, amelyek fogyasztása az emberi szervezet, termesztése pedig a bolygónk számára volna kedvezőbb a jelenleg szinte egyeduralkodó alapanyagokhoz képest.

Új élmények egy megszokott helyen 

Gasztro-zóna és terasz, izgalmas ételek és új hangulat - a héten a nagyközönség számára is megnyit az Árkád Food Loft összes étterme. Szerkesztőségünk jelen lehetett a keddi VIP megnyitón, ahol bemutatkoztak a megnyitás előtt álló egységek is.

Kihirdették a Budapest desszertje verseny győztesét 

A Bolka Desszert Butik őszibarackos-mandulás süteménye lett idén Budapest desszertje, amelyet először a 9. Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepen kóstolhat meg a közönség péntektől vasárnapig a Szent István-bazilika előtt. Az Édes Napok mintegy mintegy 70 kiállítót vonultat fel a Szent István téren, a fesztivál gasztroszínpadán pedig óránként más-más cukrászmester tart bemutatót.

Ezek most a menő sörös plakátok 

Hazai grafikusok, képzőművészek és hobbialkotók gondolták újra a 165 éves Dreher Sörgyárak art deco, valamint konstruktivista-modernista plakátjait. A több mint 300 beérkezett pályamű közül a szakmai zsűri most tette közzé a kedvenceit és jelentette be a nyertest. A legjobb poszterekből álló válogatást a szeptember 20-án kezdődő Dreher 165 Napokon nézhetik meg először az érdeklődők.

Először rendeznek Sör és Csülök Fesztivált Siófokon 

Új őszi gasztrofesztivállal jelentkezik a Balaton-part legnagyobb városa: szeptember 13-15. között rendezik meg az első Sör és Csülök Fesztivált a siófoki Fő téren. A háromnapos rendezvényen fellép az Abrakazabra és Heincz Gábor Biga, a Road és a Pa-dö-dő is, miközben különleges söröket és ételeket kóstolhatnak a résztvevők.

Mundus Vini 2019: tartolt a Varga Pincészet 

Még soha nem nyert magyar pincészet 16 aranyérmet külföldi nagy borversenyeken egyetlen év alatt.

Borpromóciós programot indíthat az állam 

A minőségi borok értékesítésének támogatására 3,5 milliárd forint tervez elkülöníteni az agrártárca.

Hetedszer rendezik meg a Magyar Sajtmustrát 

2019. október 12-én és 13-án Budafokon, a Törley Pezsgőmanufaktúra 100 éves falai között rendezi meg a Magyar Sajtkészítők Egyesülete a VII. Magyar Sajtmustrát.

Kialakult az MVI gasztrotúra részletes programja 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) külföldi szakmai programot szervez.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!