Gasztro

Auguszt 150!
Félre értés ne essék: nem a képen látható derék cukrászmester, Auguszt József 150 éves, hanem imádott helye, a Fény utcai cukrászda ünnepli alapításának dátumát.
Tízből hét magyarnak fontos, hogy eredeti terméket vegyen
A magyar vásárlók 68 százaléka az eredeti márkát választaná az utánzat helyett – derült ki a Pilsner Urquell megbízásából készített felmérésből.
Amerika rászokik a növényi alapú termékekre
A különböző állati eredetű élelmiszerek másolatairól beszélünk.

Nélkülü(n)k megállna a Föld
Épp ezért a Sofitel Budapest Chain Bridge az ünnep előestéjén ismét elhívta Magyarország borásznőit, hogy együtt ünnepeljék a nőnapot a borszerető közönséggel.

Jakabffy fekete dossziéja
A hóna alatt mindig mindenhová magával vitte, ebben volt összes munkája, feladata, az élete. A dosszié ma is meg van, csak Jakabffy László élete tűnt el mögüle 2017. december 22-én. Barátai, kollégái, tanítványai most rá emlékeznek: egy ízléses, mértéktartó és mértékadó könyv formájában.

A Nestlé is csatlakozott az Európai Műanyag Egyezményhez
A Nestlé is csatlakozott az Európai Műanyag Egyezményhez, hogy csomagolóanyagaik teljes mértékben újrahasznosíthatóak, vagy újrafelhasználhatóak legyenek.
Saját üzletet nyitott négy autista fiatal Athénban
Saját üzletet nyitott négy autista görög fiatal Athénban, mert megunták, hogy betegségük miatt nem akarják őket alkalmazni.

Rengetegen voltak kíváncsiak Badacsonyra
Február utolsó napján tizedik alkalommal mutatkozott be a Badacsonyi Borvidék a szakmai és nagyközönségnek a budapesti New York Palota Róma termében és annak előterében. Összesen 33 borászat és 10 turisztikai szolgáltató hozta el és mutatta be kínálatát.

Koszorús megemlékezés a Gundel alapítójáról
Koszorúzási ünnepséget tartott Gundel János (1844-1915) születésnapjára emlékezve a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Gundel család, a Budapesti Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola a 2016. júniusában felavatott Gundel János emléktáblánál az V. kerületi Akadémia utca 1. szám alatt.
Rekordmennyiségű Michelin-csillag Németországban
A szakácsművészetben továbbra is Franciaország és Olaszország mögött áll az Európai Unió legnagyobb tagállama, Németország, ahol a rekordnak számító tavalyi 309 után idén 308 éttermet minősített legalább egy csillaggal a Michelin kalauz.
Bulinegyed: jön a kötelező éjféli zárás
Elfogadták a belső-erzsébetvárosi döntés-előkészítő munkacsoport tagjai azt a javaslatcsomagot, amelyet több hónapos tárgyalássorozat után dolgoztak ki a kerület bulinegyedében kialakult állapotok rendezésére.
Áfacsökkentést szorgalmaz a Pálinka Lovagrend
Mintegy 60 százalékkal esett vissza tavaly a pálinka kereskedelmi forgalma a népegészségügyi termékadó (neta) bevezetésének hatására, az ágazat stabilitásának megőrzése érdekében a Magyar Pálinka Lovagrend a szakmai szervezetek támogatásának megszerzését követően szorgalmazná a Pénzügyminisztériumnál (PM) a termék általános forgalmi adójának (áfa) 27 százalékról 5 százalékra csökkentését.
Újabb nemzetközi nagyrendezvényt napolnak el
Ezúttal az olaszországi boros rendezvényt, a Vinitalyt halasztják.
Tudással szerzett gasztronómia
Új koncepcióval erősít az Aria Hotel Budapest Liszt Étterme: tudást is kölcsönöz ezentúl délidőben a lunch mellé a hozzá betérőknek.
50 séf, 50 történet az idei Gourmet Fesztiválon
Május 21. és 24. között az ország legjobb fővárosi és vidéki éttermei, cukrászdái, borászatai, bárjai sorakoznak fel a 10. Electrolux Gourmet Fesztiválon, a már megszokott helyszínen, a Millenárison, a korábbinál is nagyobb területen. Idén az “örökség” jegyében ötven séf, az ország legismertebb szakemberei készítik el a számukra legkedvesebb ételeket a hazai gasztrokultúra legkedveltebb rendezvényén, az Electrolux Gourmet Fesztiválon.
TOP 10 élelmiszertrend 2020-ban
Precíziós növénytermesztés a plázákban, műhúsok, nyugat-afrikai szuperfoodok, okostelefon-applikációkkal személyre szabott étrend és tintahaltinta-mánia. Ez mind nem a jövő, hanem a jelen. Listáztuk 2020 legfontosabb trendjeit, amelyek alapjaiban formálják át a fogyasztók viselkedését. Összeállításunk a Business Insider, a Forbes, a BBC és a Mintel elemzései alapján készült.
A Marriott a Socially új ügyfele
A gasztromarketing ügynökség felel az új étterem és bár social media felületeiért.
Már hét Michelin-csillagos étterme van Horvátországnak
A Pag szigetén található novaljai Boskinac és a korculai LD Terrace étterem kapott újonnan egy-egy Michelin-csillagot a híres gasztronómia kalauz ítészeitől idén, és ezzel már hét Michelin-csillagos étterem van Horvátországban - adta hírül a horvát sajtó.
Elhalasztják a ProWeint (is)
A Messe Düsseldorf GmbH a ProWein 2020 szakvásár megrendezését egy későbbi időpontra halasztotta el.
Makery: csináld magad! étterem
A Makery a világ első DIY (do it yourself, vagyis csináld magad!) étterme, ahol a vendégek maguknak főznek! az MFB csoporthoz tartozó Hiventures, valamint a Solus Capital befektetéséből a Makery most franchise hálózatként hódítja meg a világot!
Új bortörvény készül
A rendszerváltás óta a harmadik bortörvény készül - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.
Lefújták a Michelin étteremkalauz németországi gáláját
Lefújták a koronavírus-járvány miatt a Michelin étteremkalauz német kiadásának keddre tervezett hamburgi bemutatóját, az év legjelentősebb németországi csúcsgasztronómiai eseményét, amelyre 400 szakembert vártak az ország legjobb éttermeiből.
Borásznők tartanak borkóstolót a Sofitelben
Márciusban ismét összejönnek Magyarország borásznői, hogy bemutassák boraikat a közönségnek. A Gyengébb? Nem! kóstolónak az idén is a Sofitel Budapest Chain Bridge ad otthont.
Rákap a világ az alkoholmentes borokra
Egy tanulmány szerint a kategória piacának értéke 2027-re akár a tízmilliárd dollárt is elérheti.
Pálinkabemutatót szerveznek Gyulán
Gyulán szervezik meg Magyarország legnagyobb pálinkabemutatóját, az április 24-én kezdődő rendezvényen többek között az alma és csonthéjas termésű, vadontermő és bogyósgyümölcsökből készült, valamint a szőlő- és tönkölypálinkákat készítő szeszfőzdék szakmai elismerésben részesülhetnek.
Ehető kávéspoharakat tesztel egy légitársaság
Mi lehet jobb egy isteni, gőzölgő feketénél? Az Air New Zealand szerint egy roppanó, édes… pohár.
Itt a Dining Guide idei győzteseinek teljes listája
Nagy meglepetések nem születtek. Egy kezünkön meg lehet számolni, akik újként kerültek be a régi nagy nevek közé a február 24-én este megtartott díjátadón.
Téli zöldségek a SVÉT-en
Február 22-én a szigetmonostori Rosinante Fogadóban elstartolt a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) idei első rendezvénye.
Kolumbusz tojása: itt a szeletelt majonéz
Egy cég majonézszeletekkel tervezi megméretni magát a kényelmi termékekben korántsem szűkölködő japán élelmiszer-kiskereskedelemben.
Bronzérmeket szereztünk a Kulináris Olimpián!
A magyar Szakács és Cukrász Nemzeti Válogatott bronzérmet szerzett a „Séf asztala” (Chef’s Table) és a „Nemzetek Étterme”(Restaurant of Nation”) programban Stuttgartban, a Kulináris Olimpián. Az eseményt minden negyedik éven hívják életre, ezúttal a 25-et a sorban, melyen a Worldchefs (Gasztronómiai Világszövetség) védnököl.
Az egészséges böjtölésre hívja fel a figyelmet a dietetikus
Az egészséges böjtölés fontosságára hívta fel a figyelmet Koszta Ágnes dietetikus az M1 aktuális csatornán vasárnap, a jövő szerdán kezdődő, a húsvétot megelőző negyvennapos böjtre utalva.
A lengyel gyerekek eszik a legtöbb cukrot Európában
A lengyel gyerekek eszik a legtöbb cukrot Európában, a tíz éven aluliak napi 19 teáskanál cukrot fogyasztanak - írja a Xinhua kínai hírügynökség a Lengyel Egészségügyi Dolgozók Szövetsége közlése alapján.
A cukros reggelik károsíthatják az agy étvágyszabályozó funkcióját
Az egészségtelen, túlságosan feldolgozott, túl sós, cukros, zsíros ételek fogyasztásáról, vagyis az úgynevezett nyugati étrendről egy kutatás megállapította, hogy károsíthatja a hippokampusz nevű agyi terület étvágyszabályozó, túlevést korlátozó funkcióját.
Tíznaposra bővül a tavaszi Országos Étterem Hét
Rekordszámú étteremmel és a korábbi években megszokottnál hosszabb ideig, tíz napon át várja a vendégeket márciusban a tavaszi Országos Étterem Hét, amelyre szerdától lehet asztalt foglalni.
Hétfőn kiderül, melyek a legjobb hazai vendéglátóhelyek
2019 sok új nyitást hozott, veszélyben a régi éttermek vezető pozíciója. Jön a Dining Guide 2020.
A jövőben felválthatná a vajat a rovarzsír
Legalábbis ökológiai, illetve egészségügyi szempontból mindenképpen indokolt lenne a csere. Egy új tanulmány szerint a jövőben a rovarzsír helyettesíthetné a vajat.
Idén is lesz mangalicafesztivál Debrecenben
Idén is lesz mangalicafesztivált Debrecen főterén, a rendezvényt másodszor kapcsolják össze kulturális attrakciókkal, közte a télbúcsúztató maskarádéval - közölte a város turisztikáért felelős alpolgármestere kedden sajtótájékoztatón.
Megvan, mikor versenyez a magyar csapat a Bocuse-on
Nagyon fontos információ lett nyilvános az elmúlt órákban a Bocuse d'or Europe 2020 nemzetközi szakácsverseny részleteivel kapcsolatban.
Megmaradt egy rakás étel a céges rendezvényről? Tudjuk a helyét!
Juttasd el rászorulókhoz! A JótÉtel megmutatja, hova viheted, és ha kell, a Budapest Bike Maffia érte is megy.
Magyarokkal startol a Kulináris Olimpia!
A Magyar Nemzeti Válogatott a február 14-19. között megrendezésre kerülő Culinary Olympicsra utazik, mely ezúttal helyszínt változtatva Erfurtból átköltözik a 400 ezer látogatót vonzó stuttgarti INTERGASTRA szakkiállításra, ahová közel 2.500 versenyzőt, köztük 40 nemzeti válogatottat, 15 junior válogatottat, 15 közétkeztetési válogatottat, közel 50 regionális csapatot és 1.000 egyéni versenyzőt várnak.
A cabernet franc lesz a sztár
Villány legfontosabb kékszőlő fajtája, a cabernet franc lesz a 11. Borjour Magnum kiemelt témája. Magyarország legnagyobb beltéri borkóstolóján 220 pincészet több mint ezer bora, hat mesterkurzus és több egyéb kísérőprogram várja a látogatókat szombaton a Millenáris park három épületében.
A Les Clefs d'Or Hungary tagjait látta vendégül a Gundel
Polyák Norbert, a Gundel ügyvezető igazgatója köszöntötte az Aranykulcs Egyesület tagjait a Gundel étteremben.
Zene nélkül mit ér a vendégtér?
Sokkal kevesebbet, mint gondolnánk. Ez derült ki azon a sajtómegbeszélésen, amit február 13-án az Artisjus szervezett háttérzene témában, és ez a terület a Horeca-szegmensben is fontos kérdés lehet.
A Buon Ricordo Étteremszövetség tagja lett a Trattoria Pomo d’Oro
Tavaly év végén újabb szakmai mérföldkőhöz érkezett az olasz gasztronómia egyik legfontosabb magyarországi képviselője: a Trattoria Pomo d’Oro az első olyan magyar étterem lett, amely bekerült az olaszországi Buon Ricordo Étteremszövetség tagjai közé.
Ők zsűriznek a Young Chef 2020 versenyen
Mauro Colagreco, Clare Smyth és Enrico Bartolini is a zsűri tagja lesz a S.Pellegrino Young Chef 2020 versenyen.
A földhöz vágott apró meg a párizsis zsömle
Megnyílt a Séf Asztala 2.0. A nyitás előnapján meglátogattuk a Kossuth téri új egységet, Wolf András executive chef legújabb birodalmát.
Defektes almából hoznak létre édesítőszert
Mondjuk elég kézenfekvő ötlet.
Klímaadóval sújtanák a húsokat
Egy holland lobbicsoport szerint a hús ára nem tükrözi annak előállításának környezeti költségeit.