Gasztro
A smoothie története
Tudta, hogy 1940-ben határozták meg pontosan a tökéletes smoothie állagát?
Whiskyk és társaik
A párlatrajongók október 26-27-én ismét kóstolhatják kedvenc whiskyjüket, ginjüket, rumjukat, cognacjukat, armagnacjukat és calvadosukat, és felfedezhetnek újabb tételeket a Corinthia Hotel Budapestben 9. alkalommal rendezett Whisky Show-n.
Prágában még mindig büntetik a turistát a vendéglátósok
Csehországban még mindig sok helyen alkalmaznak kettős árazást a kereskedők és a vendéglátósok, főként azokon a helyeken, ahol sok turista veszi igénybe a szolgáltatásaikat.
Magyarország ismét részt vesz a Gastronomika kongresszuson
Magyarországnak idén ismét részt vesz a világ egyik legrangosabb gasztronómiai eseményén, a Gastronomika kongresszuson, a baszkföldi San Sebastiánban.
Jön a 100 forintos tojás?
Vége lesz a ketreces állattartásnak. Az ágazati érintettek figyelmeztetnek, ezzel akár 100 forint fölé is ugorhat egyetlen tojás ára.
A rossz ízű tömegborok ideje lejár
A legfrissebb Fesztivál Insider című lapszámunkban részletesen foglalkozunk három népszerű fesztiválital -a sör, a bor s a pálinka - hazai helyzetével. Ami kimaradt, itt olvashatják, a többiért pedig itt tudnak előfizetni!
50 éves a kereskedelmi és vendéglátóipari felsőoktatás
A Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara ebben az évben ünnepli jogelődje, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola megalapításának 50 éves évfordulóját. Ez alkalomból jubileumi szakmai konferenciát szervez „A múlt értéke – a jövő sikere” 50 éves a kereskedelmi és vendéglátóipari felsőoktatás” címmel.
Jó példát mutat az OMÉK
Csaknem 450 kilogramm bontatlan csomagolású, fogyasztható megmaradt élelmiszert ajánlottak fel jótékony célra a hétvégén zárult 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) kiállítói.
Gastro & Hotel design versenyünk díjátadó gálája!
Nem akárhol rendezzük idén a díjátadó gálaestet, és már az időpont is kiderült.
Rizlingek, amelyekre érdemes odafigyelni
Október 12-én kerül sor az Olaszrizling Október Nagykóstolóra. Újdonság, hogy idén a kiállítók az olaszrizling boraik mellett elhozhatják a rajnai rizling tételeiket. A nagykóstolót megelőző bortesztet olaszrizling valamint rajnai rizling kategóriában hirdették meg a szervezők.
Csaladi uzsonna a Gundelben
Közel 60 ma élő Gundel leszármazott vett részt egy családi uzsonnán, a dinasztia egykori otthonában, az idén 125 éves Gundel falai között. A vendégeket Peter Knoll, a Gundel ügyvezető igazgatója és Polyák Norbert igazgatóhelyettes köszöntötte.
A Stand25 októberben elhagyja a Hold utcai bázist
A Stand25 októberben elhagyja a belvárosi piacot és novembertől Budán várja vendégeit. A stílus és az árszínvonal marad, de szélesebb lesz a kínálat és magasabb a komfortfokozat.
Idén is lesz Gasztrorandi!
2019. 10. 08-án újra találkozhatnak a termelők, környezetbarát terméket, szolgáltatást kínáló cégek és az éttermek. A Felelős Gasztrohős Alapítvány idén is megrendezi Gasztro Randiját a KIOSK Budapestben. A találkozóra várják a jó minőségű hazai alapanyagokat, környezetbarát termékeket kereső, zöldülni vágyó éttermeket.
A végéhez közeledik a fehér szőlők szürete Szekszárdon
Jó minőségű szőlőre számítanak a szekszárdi borvidéken, ahol a végéhez közeledik a fehér szőlők szürete, a termés egyes ültetvényeken meghaladja a tavalyi mennyiséget.
Sertéspestis jelent meg Pest megyében
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vasárnapi közlése szerint öt, a Budakeszi Erdészet elkerített vadászterületén talált vaddisznóból mutatták ki az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát.
Megjelent a pálinkakiválóságok idei könyve
Főzőmesterek, pálinkaházak, vállalkozók, a szakmai érdekképviselet és a Kormány is azért dolgozott az elmúlt években, hogy nemzeti italunk magas presztízse ne végcél, hanem kiindulópont legyen – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron.
Rajtol Sümegen az őszi balatoni gasztrofesztivál szezon
A tavalyi nagy siker után a Balatoni KÖR borászai, éttermesei, cukrászdái és pálinkafőzői immáron 7 helyszínen mutatják be a Balaton ízeit, valamint azt, hogy a Balaton télen-nyáron menő.
Hódít a világkonyha
Az éttermek 82%-a kínálja más nemzetek ételeit.
Vajakat és sűrített paradicsomokat rangsoroltak a PGA tesztsorozatában
A Pannon Gasztronómiai Akadémia vállalta fel azt a missziót, hogy szakmailag hiteles orientációt adjon a sokszor vitatott minőségű alapanyagokból a legjobbak kiválasztásához.
Indul a Gasztrohegy új évada!
A tavaly indult Gasztrohegy sorozat hihetetetlen életet hozott az őszi és téli hétvégékbe, megteltek a szálláshelyek, csoportok látogatták végig a tematikus hétvégéken a vendéglátóhelyeket – a jó idő miatt sok esetben gyalog vágtak neki a hegynek. A vendéglátók idén újra indítják a programsorozatot, és ezt stílszerűen egy gumicsizmás évadnyitó falatozással ünnepelték az őszi napsütésben a badacsonyi strandon.
Sör és kagyló a Lupán
Hagyományteremtő szándékkal, egy szezonzáró sörfesztiválra hívja vendégeit a Lupa-tó szeptember 28-29-én. A rendezvény kínálatában a hazánkban is egyre közkedveltebb kézműves söröké lesz a főszerep és mellettük a sörfesztiválok klasszikus ételeit valamint a Lupa-tó vendéglőinek változatos fogásait is megkóstolhatjuk, mindezt azonban nem a hagyományos, hanem egy karibi hangulatú, vízparti környezetben. A „tengerparti” SzeptemBeer Feszt’-et egy izgalmas kagylóest is színesíti, ahol a sör és a feketekagyló ízharmóniáját élvezhetjük a Lupa Beach fehérhomokos, pálmafás vízpartján. A rendezvény mindkét nap 11-től 23 óráig tart, a belépés ingyenes.
A budapesti éttermek is szenvednek a munkaerőhiánytól
Szakképzett munkaerőt alig találni, az Y és Z-generációról viszont nincs jó véleménye a budapesti vendéglátósoknak - derült ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara vendéglátóipari szektort érintő kutatásából, amely részben éttermek és cukrászdák vezetői, részben pedig a vendégek körében készült felmérésből áll. Kiderült, a budapestiek többsége maximum 4000 forintot fizetne egy főételért és átlag 780 forintot egy korsó sörért.
Közép-Európa legtehetségesebb fiatal szakácsa magyar!
Miután a közép-európai régió legtehetségesebb fiatal szakácsai kulináris bátorságukról tettek tanúbizonyságot, Koppány Levente nyerte a megmérettetést, és ő vehet részt a S.Pellegrino Young Chef milánói döntőjében 2020. május 8–9-én.
Kapkodnak az alma ízű Coca-Cola után
Egyelőre csak Ázsiában kapható az ital.
Perel a séf, mert elvették egy Michelin-csillagját
Marc Veyrat a savoyai régió síparadicsomában, Manigod-ban vezeti a La Maison de Bois éttermet, amit a 2018-as Michelin-kalauzban még három csillagosra értékeltek, a 2019-es kiadványban viszont már csak két csillagosra.
Bezárt a Meat on Fire étterem
A DiningCity tájékoztatása alapján a Meat on Fire étterem 2019.09.23-án bezárta kapuit, így nem vesz részt az Országos Étterem Hét eseményén.
Összefogás a budai vendéglátásért
A Kés-Villa-Buda-projekt tizenkét étterem összefogása, melyek közösen gondolkodnak, közös értékek mentén képzelik el a működésüket: van köztük több generációs, tradicionális, újító, sőt, kereteket feszegető. A lényeg: a klasszikus budai vendéglátás elveit vallják, kínálatukban a magyar ételeket preferálják és most egy egész éves kampány keretében népszerűsítik mindezt, tematikusan.
VinAgora érmes borok NÉBIH kontrollja
Ismét mindent rendben talált a NÉBIH a tavasszal megrendezett VinAgora Nemzetközi Borverseny érmes borainak vizsgálata során.
Ha tej, akkor hazai
A Tej Terméktanács számításai alapján* Magyarország évente mintegy 12 000 kamionnyi tejet és tejtermékeket importál. Ennyi kamionnal akár a Balatont is körbe lehetne keríteni, miközben az általuk termelt szén-dioxid fölöslegesen károsítja a környezetet.
Nem lesz többé műanyag játék az egyik gyorsétteremlánc menüjéhez
A Burger King nem ad többé műanyag játékot a menüjéhez - Nagy-Britanniában. A régieket pedig visszagyűjti (azokat is, amik nem tőlük származnak), hogy újrahasznosítás után szerszámok és játszótéri eszközök részekeiként élednek újjá.
Elhunyt Carl Ruiz, sztárséf
A La Cubana étterem tulajdonosa, Carl Ruiz elhunyt - írja a CNN. A 44 éves séf gyakran szerepelt különböző tévés főzőműsorokban. Új éttermét néhány hónappal ezelőtt nyitotta meg.
A pizzán a kukacok jelenléte nem tekinthető rendellenességnek
Hitelrontásért perelte be egy pizzázó tulajdonosa azt a Tripadvisor felhasználót, aki sérelmezte, hogy kukac volt a pizzáján.
Kihirdették a Gundel Károly–díj idei díjazottjait
Gundel Károly (1883-1956) ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben a Gundel Károly–díjat. Olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői. Az idei díjazottak: Szulló Szabina és Széll Tamás séfpáros és Meskál Tibor.
Neszmélyi borvidék: királyi múlt, innovatív jelen
Újraéledő borvidékeink néven indított tanulmányút-sorozatot a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelynek legutóbbi alkalmával a Neszmélyi borvidékre kalauzoltak el újságírókat.
Megnyílt az első söriskola
A világ legfontosabb sörfajtáit, a sör történetét, az alapanyagokat, készítési módokat és a sör gasztronómiai szerepét mutatja be az első magyar söriskola. A tanfolyamon főképp magyar kisüzemi főzdék sörein keresztül prezentálják a világ legsikeresebb sörfajtáit.
Szekszárdi borokkal kísért gourmet vacsora a Duna Gardenben
Makk Norbert, a szekszárdi Bodri Pincészet Optimus Éttermének konyhafőnöke, és Szabó Zsolt, a Duna Garden Étterem és Hotel séfje közös, fúziós gourmet vacsorát készített a Duna Garden vendégeinek szeptember 19-én.
Óriási a fejlődés a magyar gasztronómiában
Elképesztő fejlődésen ment keresztül a magyaroszági vendéglátás az elmúlt tizenöt évben, Budapest pedig a régió egyik gasztronómiai központjává vált - mondta Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke.
Minden, ami családi vendéglátás Balatonvilágoson
Pintér apuka, aki néhány évtizeddel ezelőtt lerakta a balatonvilágosi családi panzió alapjait, ma a parkot gondozza, amit nyugodtan nevezhetünk botanikus kertnek is. Az időközben felnőtt gyerekek, Anna és Máté nemcsak átvették és bővítették, hanem minden szempontból korszerűsítették a házat, ami Tópart Hotel és Étterem néven fogadja vendégeit. Ízlésesen berendezett, a századelőből megmentett fürdőzős életképekkel díszített 12 szobával, és meghökkentően magas színvonalú gasztronómiával tűnnek ki a balatoni vendéglátásból – ez az, amit az először arra járó észrevesz. A mögötte húzódó tartalmat azonban csak huzamosabb ott tartózkodás után lehet megfogalmazni, és ez egybecseng a visszajáró (és nehezen hazainduló) vendégek tapasztalatával. Nem olyan, mint a családi vendéglátás, hanem az.
Magyar sörös siker
A tavalyihoz hasonlóan idén is kiemelkedő eredményeket értek el a Soproni Óvatos Duhajok a világ egyik legismertebb sörversenyén, az International Beer Challange-en. A 2017-ben bronzérmes IPA után a Soproni Óvatos Duhaj APA arany minősítést szerzett Ale kategóriában, míg a Meggy Ale bronz minősítést nyert az ízesített sörök között. A Magyarországon gyártott sörök közül csupán ez a két termék ért el dobogós helyezést.
A konyhaművészet következő generációs tehetségeinek felfedezése
A világ különböző tájairól érkező tehetséges fiatal séfek idén augusztustól decemberig mérhetik össze tudásukat a S.Pellegrino Young Chef nemzetközi kulináris verseny regionális elődöntőinek során, és biztosíthatják helyüket a 2020. május 8–9-i milánói döntőben.
Különböznek a termékek Kelet- és Nyugat-európában?
A román fogyasztóvédelmi hatóság a nyugat-európai és romániai élelmiszerek 23 százalékánál talált eltérést a termékek összetételét illetően - jelentette ki kedden Paul Anghel, a hatóság vezérigazgatója.
A kevés hús lehet, hogy jobb a Földnek, mint a húsmentesség
A kevés húst tartalmazó étrend karbonlábnyoma kisebb, mint a hagyományos tejet-tojást fogyasztó vegetáriánusé egy új amerikai tanulmány szerint.
Büfékocsi, ami egy kicsit más, mint a többi
A KézenFogva Alapítvány és a Fruccola közös projektje, a Jupiter food truck-ja, fogyatékossággal élő embereket foglalkoztat.
Az élen az üdítőitalgyártók ranglistáján
A vállalatok fenntarthatósági teljesítményét mérő legfontosabb, globális mutató alapján Európában a Coca-Cola HBC áll az élen az üdítőitalgyártók ranglistáján.
Horeca Meetup - Uzsonna a Párisi Udvarban
Storyboard, magas minőség, topkategória: fontos hívószavak a mai vendégvárás területén.
Ez a Fiastyúk nem égi, hanem földi tünemény
Az étterem és a kulináris élvezet itt a termőföldnél kezdődik. Azt vallják, kiváló étel csak a legkiválóbb hozzávalókból készülhet, így az alapanyagok jelentős részét maguk termelik a Fiastyúk Udvarház éttermét körülölelő biobirtokon.
A zöldségeké a főszerep Jamie Oliver éttermeiben!
Jamie Oliver rengeteg energiát és időt fordított a vegetáriánus étkezés tanulmányozására és vegetáriánus ételek fejlesztésére az elmúlt két évben. Idén megjelenő könyve, a Vega is erről tanúskodik. A brit sztárséf budapesti éttermeiben csodálatos vegetáriánus ételekkel várják a vendégeket.
Dietetikus: állati fehérjére is szükség van
A napi táplálkozásnak körülbelül az egynegyedét kell kitenniük az állati fehérjéknek - mondta Antal Emese dietetikus az M1 aktuális csatornán.