Gasztro

Tesztelték a Fészek konyhai dolgozóit kiszállítás előtt
Minden konyhai alkalmazottat, sőt, a családtagjaikat is tesztelték a zánkai Fészek Étteremben, mielőtt elkezdték a környékre a kiszállítást.

Vajna Tímea fánkozója végleg bezárt
Andy Vajna özvegyének akkor vált valóra élete álma, amikor még férje támogatásával 2016-ban megnyithatta fánkozóját a pesti belvárosban, Mr. Funk néven. Ennek most vége.

Ausztriában nyitnak a gyorséttermi láncok
Áprilisban engedélyt kaptak a gyorséttermi multik, hogy ismét kinyithassanak Ausztria szerte.

Jótékonysági főzés: meghosszabbítva
Mivel a járvány nem vette figyelembe a Bocuse d'Or séfjeinek gáláns felajánlását, és tovább folytatódott a megadott határidőnél - így a topséfek folytatták CSR-akciójukat a METRO Gasztroakadémia nagykonyháján.

Nincs elég bajuk a spanyoloknak, még ez is...
Olajbogyójárvány sújtja Spanyolországot az új koronavírus mellett.

Új közösségi felület a bajba jutott vendéglősök érdekében
Új online platform indult annak érdekében, hogy a törzsvendégek támogatni tudják most éppen zárva tartó kedvenc vendéglátóhelyeiket.
Új platform, ahol egymásra akadhat vendéglátós és termelő
Hirdetési felülettel szeretné segíteni a helyi termelők és potenciális vásárlóik összekötését az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – jelentette be Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. A kezdeményezés célja, hogy bővüljenek a nehéz helyzetbe került magyar termelők értékesítési lehetőségei. A felület elindításának első lépéseként a termelők regisztrációját várják, ami egy egyszerű űrlap kitöltésével megtehető a hivatal https://portal.nebih.gov.hu/termelo-kereso oldalán.

Jól jött, hogy bankjegyekkel dekorálta ki a kocsmáját
Vendégek nélkül maradt a kocsmája, ezért a dekorációnak használt bankjegyekből fizette ki az alkalmazottait a georgiai Tybee Islanden üzemelő The Sand Bar tulaja.
„Palackposta 2020” borpromóciós kampány
Elindult a „Palackposta 2020”, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös borpromóciós kampánya, amely az online termelői borrendelést népszerűsíti a fogyasztók felé.

Országos szintű éttermi felmérés
Bár átmenetileg az éttermek fele bezárt, de a vendéglátóipari ágazat ennek ellenére nem látja sötéten a jövőt. Ez derül ki az Indepack Kft. felmérésének adataiból.
Most otthon iszik bort a magyar
Ideje megbarátkozni a hazai borkészítőknek, forgalmazóknak a gondolattal: iszik bort továbbra is a magyar, viszont mivel ezt most szórakozóhelyen, vendéglátóegységekben nem teheti - marad megoldásként otthon, a négy fal között: ott nyitja ki a palackot, és önti tele a poharát.
Bajban az étterme? Akkor itt a megoldás egy német kisvendéglőstől!
Drive-in étterem lett egy hagyományos frankfurti kisvendéglő.
Jelentés a konyhából
Egy budapesti szakács arról, honnan indult, miképp dolgozott különböző konyhákon a járvány előtti időkben, és milyen tervei vannak az elkövetkezendő időszakra. Bár ez egyetlen ember története, de akár lehetne többé is, mert esete nem egyedi, hanem manapság nagyon is általános.
Csak a bor?
3 példa, 3 különböző válasz ugyanarra a kérdésre. Vajon a mai világban elegendő-e, ha a borász apait-anyait belead, csodaszép tételeket készít, és a pince ajtófélfájához dőlve, karba tett kézzel várja a jelentkezőket kóstolóra?
Bevállalják: ismét kinyit a hévízi termelői piac
A helyi operatív törzs a hévízi termelői piac újra nyitásáról hozott döntést. A piac április 4-én fogad először vásárlókat.
Ételrendelő cég felajánlása a vendéglátós szakmának
Ingyenes házhoz szállítással segíti az éttermeket a NetPincér GO.
Rászorulóknak főznek a zánkai Fészek étterem konyháján
Szép kezdeményezés a zánkai étterem tulajdonosától, aki a neszmélyi Hilltop egyik tulajdonos-alapítója is egyben.
#borozzotthon: a Laposa Birtok és a Magyar Vöröskereszt kampánya
A Laposa Birtok csomagjának megvásárlásával a Magyar Vöröskereszt munkáját támogathatjuk – kartononként 2000 forinttal.
Az éttermi kiszállítás ÁFA-jának csökkentését kérik a kormánytól
A COVID-19 krízis hazai éttermekre mért súlyos következményeinek csökkentése érdekében éttermi partnereinek megsegítéséért kéri a Wolt ételszállító cég a kormányt, hogy az éttermekből elvitellel és kiszállítással értékesített ételek ÁFA tartalmát a jelenleg érvényes 27%-ról, a helyben elfogyasztott ételek esetében is alkalmazott 5%-os adómértékre csökkentse. A pénzügyminiszterhez eljuttatott levél aláírásához 500 étterem tulajdonosa valamint a Magyar Vendéglátók Ipartestülete is csatlakozott.
A vendéglátók is válasszák a hazait!
A helyi termelők termékeinek választásával a vendéglátók, közétkeztetők is sokat tehetnek a vidék fennmaradásáért – hívta fel a figyelmet Nagy István agrárminiszter. A helyi élelmiszerek felhasználásával ráadásul a fogyasztók is nyernek, hisz ételük kiváló minőségű, magyar alapanyagból készül.
Új magyar sör lenne a vírus ellenszere?
Nem egészen, de aki vesz belőle, az a jó érzés töltheti el, hogy a gyártók azt ígérik, a teljes profitot a koronavírus legyőzésére utalják át az egészségügynek.
Rendkívüli munkajogi státusz bevezetését kéri az MVI
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete ezt látja egyik kulcsmegoldásnak csaknem kétszázezer munkahely megmentéséhez.
Új utakon a Balatontipp.hu
A békeidőkben főleg rendezvényekkel, strandolással, biciklizéssel foglalkozó Balatontipp.hu oldalt is keményen érintette balatoni turizmus járvány miatti leállása. De nem adják fel, próbálnak olyan feladatokat keresni, amik a közös túlélést, kilábalást szolgálják.
Nagy István: nyissák ki a bezárt piacokat!
A koronavírus-járvány miatt bezárt piacoknak a szabályok szigorú betartása mellett történő újranyitására szólította fel az érintett települések polgármesterét az agrárminiszter szombaton Kaposváron.
Profilváltás két hét alatt
A szükség nagy úr: két hét leforgása alatt lett menő találkozóhelyből profi házhoz szállító az à table! autentikus francia pékség.
Michelin-csillagos séf főz a német orvosoknak, ápolóknak
Sztárséf főz minden nap a frontvonalban dolgozó orvosokra és ápolókra Berlinben.
Bocuse d'Or séfek főznek mentősöknek, kórházi dolgozóknak
A Magyar Bocuse d’Or Akadémia az elkövetkező időszakban az Országos Mentőszolgálat Központi Irányítócsoport, a SOTE Sürgősségi Betegellátó és a Fejér megyei Szent György Kórház dolgozóit támogatja naponta friss, meleg étel főzésével és kiszállításával.
Hogy lesz maszk sushiból, pizzából?
Úgy, hogy egy veszprémi étteremben minden rendelésből félretesznek száz forintot, amit védőmaszkok gyártására fordítanak.
Ételkiszállító céget indít egy topétterem tulajdonosa
Hegyi Attila belevág az ebédkiszállító bizniszbe, azért is, hogy ne kelljen elküldenie éttermei és cateringes cégei dolgozóit.
A Wolt segít a bajba jutott éttermeknek
Rendelésükkel támogathatják kedvenc éttermüket a vásárlók, ha a Wolt applikációján keresztül rendelnek maguknak ételt. A Wolt összesen 10 000 000 forinttal támogatja a koronavírus járvány miatt nehéz helyzetbe került vendéglátóhelyeket azáltal, hogy felhasználóinak 10 000 darab 1000 Ft értékű kreditet ad.
Egri borászok fognak össze az egészségügyi dolgozók étkeztetéséért
Egri borászok elindították 1552 elnevezésű programjukat a helyi egészségügyben dolgozók étkezésének finanszírozására.
Home office-ban is kortyolható a magyar sör
Léptek járvány idején a magyar kisüzemi sörfőzde tulajdonosok: házhoz szállítást is vállalnak ezentúl.
Országos lista a házhoz szállító éttermekről
A benne szereplő kisebb és nagyobb vendéglátóhelyek névsorát, amint új információ érkezik, folyamatosan frissítjük.
Fizetésképtelenséget jelentett a Vapiano
Fizetésképtelenséget jelentett pénteken a Vapiano étteremlánc. A német társaság a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására indított kormányzati programoktól reméli a csőd elkerülését. A Vapiano Magyarország tájékoztatása szerint a magyarországi, franchise formában működő Vapiano hálózat működésére semmilyen pénzügyi vagy jogi hatással nincs a német anyacég bejelentése.
A pékek válasza a járványra: karanténkalács
Önkéntesek bevonásával az egyik budapesti toppékség elindította a Karanténkalács-akciót. Bárki, aki vállalja a feltételeket, csatlakozhat hozzá.
NetPincér: egy hét alatt mintegy 500 új étterem csatlakozott a hálózathoz
Jelentősen megnőtt a NetPincérhez csatlakozó éttermek száma, a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések: a vendéglátóhelyekre vonatkozó nyitvatartási korlátozások, a vendégszám csökkenése száma miatt az elmúlt egy hétben mintegy 500 új étterem kereste fel csatlakozási szándékkal a vállalatot - közölte az online megrendelés alapján ételkiszállítással foglalkozó társaság csütörtökön az MTI-vel.
Kapszulás kávé után kapszulás sör
Négy ízesítésben kapható a különlegesség.
Karanténkonyhában főz a sztárséf
Különleges helyen főz egy olasz sztárséf, aki a közösségi médián keresztül közvetíti konyháját Los Angeles-ben.
Alapinfók éttermeknek a jelenlegi helyzet alapján
Mi lesz az éttermekkel, szabad-e rendelni, mit mond a NÉBIH? Körkép és konkrét intézkedések a Válasz Online összeállítása alapján.
Éttermesek, vendégek figyelmébe: ez is elhalasztva!
Számos hazai étterem vesz részt évek óta a Dining City akciójában, amelyben az Étterem Hét keretében sok vendég választja ezt a kedvezményes programot. Ezért született a ráadás hét.
Varga Pincészet: félbeszakad a díjeső
A négy berlini arannyal már 13-ra növelte a Varga Pincészet idei évi nagy nemzetközi versenyeken elért aranyai számát. Újabb éves rekordra azonban nem lesz lehetőségük, mert a járvány miatt valószínűleg nem lesz több verseny. Jól alakult a pincészet értékesítése az év elején, de az év hátralevő részében a gasztronómiában nagy veszteségekre számítanak. Mindent megtettek, hogy biztosítsák a termeléshez szükséges anyagokat, de így is előre nem látható nehézségek merülhetnek fel, ha valamit külföldről kell még behozni.
Szünetel a Bonne Chance
A koronavírus-járvány miatt az étterem és a hotel munkatársaival, beszállítóinkkal, üzleti partnereinkkel egyeztetve azt a döntést hoztuk, hogy a bázakerettyei Bonne Chance holnaptól bizonytalan időre bezárja kapuit.
Karanténba vonult egy teljes hazai étterem koronavírusos vendég miatt
Az elmúlt hét során az étteremben megforduló vendégeik egyikéről az orvosi vizsgálatok során később kiderült, hogy koronavírus-fertőzésben szenved. A Renaissance Éttermet – miután az információ a birtokukba jutott – azonnal bezárta a menedzsent, illetve megkezdték annak teljes körű, előírásoknak megfelelő fertőtlenítését (bár az esélye, hogy bárki is megfertőződött volna, a vizsgálatot végző szakemberek szerint szerencsére rendkívül csekély).
Éttermeseknek: megoldás járvány idején a házhoz szállítás?
Külföldön és hazánkban is egyre több vendéglátósnak fordul meg a fejében B-tervként a házhoz szállítás a koronavírus-járvány idejére.
Íme a champion pincészet a villányi borok versenyén
Eseménydús napot zárt március 11-én a Villányi borvidék. Idén 52. alkalommal került megrendezésre a nagy hagyományokkal bíró, mind a gazdák mind a szakmai plénum előtt komoly értéket képviselő Villányi borverseny.
Őszre halasztják a Gyulai Pálinkafesztivált
A rendezvényt eredetileg április 23. és 25. között tartották volna meg.
A Wolt bevezeti az „érintésmentes” étel házhoz szállítást
Érintésmentes házhoz szállítást vezet be a Wolt a koronavírus-járvány miatt, a rendelt ételt úgy lehet átvenni, hogy nem találkozunk a futárral.
Közösségi akcióba kezdtek a milánói séfek a koronavírus miatt
A járvány miatt vesztegzár alá helyezett észak-olaszországi nagyvárosban találékony szakácsok nem törődtek bele a tehetetlenségbe. Közösségi akciót szerveztek - írja a hvg.hu.