Gasztro
Rengeteg a széthagyott műanyag evőeszköz
A tengerpartokon az eddig gyanítottnál sokkal gyakoribb lehet az előfordulásuk.
80 kocsiról ehetünk az idei Nemzetközi Street Food Fesztiválon
Szeptember 21-én és 22-én közel 80 kocsi települ ki Budapesten az Andrássy-ra, az Operától a Bajcsi-Zsinlinszky útig, hogy 14 ország konyháját mutassa be a közönségnek. A nemzetközi gasztronómia mellett szerepet kapnak a hazai ízek, bemutatkoznak ugyanis a legújabb mangalicából készült fogások is. Emellett a rendezvényen átadják a Hungarian Street Food Awards díjat, többek között az ország legjobb street foodosának járó elismerést.
Filmet rendeztek a tokaji aszúról
A tokaji aszú készítésének szépségeit és nehézségeit mutatja be a borvidék három emblematikus borászán keresztül Almási Tamás Folyékony arany című dokumentumfilmje, melynek premierjét szombaton a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon tartják.
Balatoni halra harapnának az éttermesek
A balatoni éttermek egy része azt szeretné, ha a minőségi ételekhez a tóból kaphatnának halat.
Ismét Wine Expo Hungary
Hatodik alkalommal rendezte meg a Lidl Magyarország a Lidl Wine Expo Hungaryt, melyet Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese nyitott meg. Az Expo célja – a kormányzati törekvésekkel összhangban – a hazai borexport elősegítése, támogatása, ami megoldást jelenthet a hazai borászatok számára is az egyre nehezedő külpiaci értékesítésben. Az elmúlt öt év során a vállalat 31 millió palack bort juttatott el a külpiacokra több mint 13 milliárd forint értékben és 2019-re Magyarország legnagyobb borexportőrévé lépett elő. A miniszterhelyettes az eredményeket összegezve kiemelte, hogy ezen tevékenységével a Lidl a legmagyarabb kiskereskedelmi lánc az élelmiszer szektorban.
Akár 70 milliárd forint támogatás is juthat idén vidékfejlesztési programra
Mintegy 70 milliárd forint támogatásban részesülhetnek idén az élelmiszeripari vállalkozások és borászatok a vidékfejlesztési programban - mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.
Minden ember szereti a sört, legfeljebb még nem tud róla
A legfrissebb Fesztivál Insider című lapszámunkban részletesen foglalkozunk három népszerű fesztiválital -a sör, a bor s a pálinka - hazai helyzetével. Ami kimaradt, itt olvashatják, a többiért pedig itt tudnak előfizetni!
Óriási növekedés az alkoholmentes sörök piacán
Jelentősen bővült az alkoholmentes sörök és radlerek forgalma a HEINEKEN Hungáriánál az elmúlt öt évben. Az ilyen termékek Európa szerte az 1980-as évek óta elérhetőek, hazánkban pedig a '90-es években jelentek meg nagyobb mennyiségben, az elmúlt években azonban robbanásszerű növekedést figyelhettünk meg.
A bornak lehet saját évszaka
Augusztus közepétől egészen novemberig ünneplik a Borőszt Alsó-Ausztriában, mely során a helyiek több ezer turistával közösen élvezik a helyi borokat és gasztronómiát. Ez az időszak a nyárutó, vagy vénasszonyok nyara, amikor a legszebb arcukat mutatják és aranysárga, gesztenyebarna színben pompáznak a szőlőskertek.
4000 négyzetméteres kávézót nyit a Starbucks
Ez lesz a vállalat eddigi legnagyobb egysége.
Így zsűriztek az idei Gastro&Hotel Design Award-on
Ilyen parázs vitákra, ennyire egymással szembe menő véleményekre, több esetben a sorrendet meghatározó, egyetlen szavazaton múló döntésre még nem is volt példa a hazai Gastro&Hotel Design Award személyes zsűrizésének történetében. Az idei versenyt – akárcsak a korábbiakat – a PPH Media Kiadó égisze alatt a Pont Itt gasztro/szállás/utazás szakmai magazin hirdette meg.
Kelbimbós gin az Egyesült Királyságból
Állítólag némi diós jelleget is fel lehet fedezni a zamatában.
Egészséges étrenddel a Föld megmentéséért
A kaktuszoktól az algákon, és a vitaminban gazdag virágokon át a szárazságtűrő gyökérzöldségekig – a Knorr és a WWF összeállította annak az 50 tápláló élelmiszernek a listáját, amelyek fogyasztása az emberi szervezet, termesztése pedig a bolygónk számára volna kedvezőbb a jelenleg szinte egyeduralkodó alapanyagokhoz képest.
Új élmények egy megszokott helyen
Gasztro-zóna és terasz, izgalmas ételek és új hangulat - a héten a nagyközönség számára is megnyit az Árkád Food Loft összes étterme. Szerkesztőségünk jelen lehetett a keddi VIP megnyitón, ahol bemutatkoztak a megnyitás előtt álló egységek is.
Kihirdették a Budapest desszertje verseny győztesét
A Bolka Desszert Butik őszibarackos-mandulás süteménye lett idén Budapest desszertje, amelyet először a 9. Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepen kóstolhat meg a közönség péntektől vasárnapig a Szent István-bazilika előtt. Az Édes Napok mintegy mintegy 70 kiállítót vonultat fel a Szent István téren, a fesztivál gasztroszínpadán pedig óránként más-más cukrászmester tart bemutatót.
Ezek most a menő sörös plakátok
Hazai grafikusok, képzőművészek és hobbialkotók gondolták újra a 165 éves Dreher Sörgyárak art deco, valamint konstruktivista-modernista plakátjait. A több mint 300 beérkezett pályamű közül a szakmai zsűri most tette közzé a kedvenceit és jelentette be a nyertest. A legjobb poszterekből álló válogatást a szeptember 20-án kezdődő Dreher 165 Napokon nézhetik meg először az érdeklődők.
Először rendeznek Sör és Csülök Fesztivált Siófokon
Új őszi gasztrofesztivállal jelentkezik a Balaton-part legnagyobb városa: szeptember 13-15. között rendezik meg az első Sör és Csülök Fesztivált a siófoki Fő téren. A háromnapos rendezvényen fellép az Abrakazabra és Heincz Gábor Biga, a Road és a Pa-dö-dő is, miközben különleges söröket és ételeket kóstolhatnak a résztvevők.
Mundus Vini 2019: tartolt a Varga Pincészet
Még soha nem nyert magyar pincészet 16 aranyérmet külföldi nagy borversenyeken egyetlen év alatt.
Borpromóciós programot indíthat az állam
A minőségi borok értékesítésének támogatására 3,5 milliárd forint tervez elkülöníteni az agrártárca.
Hetedszer rendezik meg a Magyar Sajtmustrát
2019. október 12-én és 13-án Budafokon, a Törley Pezsgőmanufaktúra 100 éves falai között rendezi meg a Magyar Sajtkészítők Egyesülete a VII. Magyar Sajtmustrát.
Kialakult az MVI gasztrotúra részletes programja
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) külföldi szakmai programot szervez.
Mit eszik a vegetáriánus?
2019. szeptember 14-én, szombaton 9 órakor a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ színháztermében veszi kezdetét a 23. VEGETÁRIÁNUS FESZTIVÁL. Az esemény idei arca Hevesi Tamás, aki több mint 30 éve maga is vegetáriánus.
Szélesebb szolgáltatás - fogyasztói nyomásra
Hét éve működik Budapesten a padthai wokbar és jelenleg hét étteremmel vannak jelen a fővárosban, most pedig fogyasztói nyomásra tovább szélesítik szolgáltatásukat. A Wolttal együttműködve elindult a padthai házhozszállítás.
Helyrehozhatatlan látásvesztés az egyoldalú táplálkozás miatt
Helyrehozhatatlan látásvesztést szenvedett egy 17 éves bristoli fiú, miután éveken át szinte csak sült krumplit és burgonyaszirmot evett - írta a BBC News.
Arany- és ezüstérmek a jubileumi londoni IWSC versenyen
Az Agárdi Pálinkafőzde első alkalommal vett részt a világ egyik legrangosabb nemzetközi bor- és párlatversenyén. A londoni székhelyű, idén 50 éves International Wine&Spirit Competition megmérettetésre 2700 nevezési párlatminta érkezett a világ minden részéről. A legtöbb induló – 700 feletti minta – a Gin kategóriában volt, a Skót Whisky-k mezőnyében 400 feletti, míg a Brandy kategóriában 200 feletti minta érkezett.
Mentes-M:a legkiemelkedőbb minőségű mentes ételek versenye
Megújult és új kategóriákkal keressük idén is a legkiemelkedőbb minőségű mentes food és drogéria termékeket hazánkban!
Amit tudni akart a Rögös Túróról
Idén nyáron uniós oltalom alá került a Rögös Túró. A friss sajtok csoportjába tartozó termék a Kárpát-medencében már évszázadok óta elterjedt és kedvelt élelmiszer, amelyet most Európa-szerte elismertek azzal, hogy uniós oltalmat kapott.
Az ital, ami felforgatta a brit gin piacot
A magyarországi szórakozóhelyeken és a boltok polcain egyaránt elérhető a világ egyik népszerű prémium ginmárkája. A Bulldog Gin a világ legrégebbi gin eljárásával készülő, úgynevezett London Dry Gin, ez az erős tradíció markáns modernséggel párosul.
Kiterítette a kártyáit a Costes
A Laki Eszter vezetésével működő grafikai műhely, a Studio Nur idén elnyerte a világ egyik legismertebb designdíjaként számon tartott Red Dot elismerést Brands & Communication kategóriában az első magyar Michelin-csillagos étteremnek, a Costesnek készült, kártyás étlappal.
Miért drágább a vaddisznó, ha olcsóbb?
A legdrágább sertéshús az áruházak pultjában sem kerül többe 2000 forintnál, míg a legolcsóbb vaddisznóterméket sem lehet 2500-nál olcsóbban megkapni. Annak ellenére, hogy jóval többet kap a disznójáért a gazda, mint a vadász.
A hurkakészítésről is van már fejtágítás
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatóságának „TANULJUNK EGYÜTT!” programsorozata újabb húsipari témakörben hirdet rendezvényt 2019. október 11-re, a Szent István Egyetemre, ahol az érdeklődők a hurkafélék és májasok gyártásával kapcsolatos ismereteiket bővíthetik.
Ilyen, ha egy kávés cég profi módon vesz részt az eseményen, amelyet úgy hívnak: fesztivál
A Pannon Kávé sorozatunkban abban segít, hogy beavassuk a kávézók vezetőit és a kávégépek kezelőit, mitől lesz olyan a kávé, hogy újra és újra visszatérjen a vendég. (X)
Nébih iparági kisokos az élelmiszerpazarlás ellen
Az élelmiszerhulladékok keletkezésének megelőzését, mérséklését segítő útmutatókat állított össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatala (Nébih) a vendéglátás, a kereskedelem, az ipar és a civil szektor szereplőinek.
Mocktail-trendet diktál a Coca-Cola
Magyarországon először a Coca-Cola kezdi meg az alkoholmentes párlat forgalmazását. Az Európában is újdonságnak számító Fluère az egyre népszerűbb alkoholmentes italok, a mocktailok fontos alapanyaga lehet a jövőben.
Zsugorodott az ételautomata-piac
Átalakult, tisztult, ugyanakkor zsugorodott is az élelmiszer-automaták piaca a forgalmat az adóhatóság számára továbbító felügyeleti egységek kötelező beszerelésével – írta a Magyar Hírlap.
Kapj rá, ha tudsz!
Elkészült a halfogyasztást ösztönző "Kapj rá!" kampány keretében kifejlesztett mobil alkalmazás, amelyet a felhasználók ingyen tölthetnek le - közölte az Agrármarketing Centrum.
Egri borok a Budapest Borfesztivál fókuszában
Idén az Egri Borvidék mutatkozhat be a 28. Budapest Borfesztivál vendégrégiójaként szeptember 5-8 között. Újrapozícionálják a fesztivált is, a cél Európa legszebb borfesztiváljává válni.
Csodafegyvere lesz a NAV-nak
Blokkolhatja az élelmiszer-automatákat az adóhatóság.
Világhódító úton az ausztrál szarvasgomba
Már a világ negyedik legnagyobb termelője, és megtörné az európaiak piaci dominanciáját.
Megkésve
Ami a 2017 karácsonyán elhunyt Jakabffy László volt a vendéglátás konyhai frontján, ugyanaz Niszkács Miklós a hazai gasztronómia, a vendéglátás teljes szakmai területén - beleértve annak szakmai újságírás részét is. „Magyarán” a vendégvárás, az elegáns gasztronómiai újságírás doyenje volt. Mert most érkezett a hír, amelyet még mindig nem hiszünk el.
Bortrend kutatás indul
Együtt borozunk 2019 – trendkutatás néven átfogó online felmérést indít a Borháló Borkereskedés a magyar vevők borvásárlási és borfogyasztási szokásairól.
Csokoládéval ünnepelni Indiát
Négyféle csokit olvasztott össze egy táblába a Cadbury Unity édességgyár, és ezzel nem csak azokra gondolnak, akik Gombóc Artúr nyomdokain járva, minden csokoládét imádnak.
Jól fogy a bárányhús
Nem panaszkodhatnak az idén a hazai juhtartók, az úgynevezett könnyű bárány iránti kereslet a nyári időszakban is élénk volt. Az árak enyhén ugyan, de folyamatosan emelkednek, a kilátások pedig az év második felére is pozitívak – írta a Magyar Nemzet.
Miben nyilvánul meg a laktózintolerancia?
Előfordult már velünk, hogy kellemetlenül éreztük magunkat, miután megittunk egy nagy bögre tejeskávét, vagy megettünk egy tál tejbegrízt? Nem vagyunk egyedül! „Magyarországon a felnőtt lakosság közel harmadánál jelentkeznek gyomor-bélrendszeri tünetek tej- és tejtermékek fogyasztása esetén” – mondta Szűcs Zsuzsanna, dietetikus. A tüneteket laktózérzékenység is okozhatja, és az AdeZ növényalapú italmárka felkérésére a dietetikus összegyűjtötte, mit kell róla tudni.
Három régiós bormárka találkozása
Olaszrizlingek, rajnai rizlingek és a portugieser alapú házasítások mellett közel 20 fiatalos borász társaságában búcsúzik a nyár a Winelovers River Night vol.3. keretében, kétórás sétahajózással a Duna budapesti szakaszán augusztus 29-én.
Növekvő forgalom - hála a lebomló csomagolásnak
A Falatozz.hu országos ételrendelő portálon év eleje óta 40 étterem csatlakozott a Falatozz Zölden! programhoz. A megrendelők az online vásárlás során kiválaszthatják a környezettudatos vendéglátóhelyeket, illetve, hogy milyen csomagolásban kérik az étel kiszállítását.
Egyre népszerűbb a nyúlhús
Jelentős elmozdulás történt a hazai nyúlhúskeresletben, az elmúlt évben mintegy 260 tonnányi terméket adtak el a vágóhidak a kereskedőknek – írta a Magyar Nemzet.
Balatonfüred gasztro kínálatának legújabb üdvöskéje
Art Deco belső térrel, a borvidék legszínesebb borválasztékával, és innovatív fogásokkal várja a vendégeket a balatonfüredi kikötő szomszédságában megnyílt és egész évben nyitva tartó Zelna Borbár és Vinotéka. Füred legújabb borbárja elsősorban a Zelna borokról szól, de bőven tartogat újdonságokat is.