Itt az idei Aranyszalag díjazottjai

Itt az idei Aranyszalag díjazottjai 

Az Aranyszalag Minőség tanúsítóvédjegyet a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) alapította 2013-ban a francia Label Rouge mintájára. Az idén 15 éves MGE idén a következőknek ítéli oda a védjegyet.
Teltházas kóstolókkal zárt a 10. VinCE Budapest

Teltházas kóstolókkal zárt a 10. VinCE Budapest 

Teltházas mesterkurzusok, elismert hazai és külföldi szakemberek, több mint 160 kiállító és közel 6000 vendég – véget ért a borszakma legjobban várt beltéri boros rendezvénye. A múlt hétvégén 10. alkalommal rendezték meg a VinCE Budapest Wine Show-t a Várkert Bazárban, a jubileumi esemény pedig idén is a legmagasabb színvonalú szakmai programokkal várta a boros szakmát és a borkedvelő érdeklődőket.
Műgarnélarákot tenyésztenek Szingapúrban

Műgarnélarákot tenyésztenek Szingapúrban 

Pontosabban csak a húsát, de az eljárás egyelőre sajnos méregdrága.
Magyar vendéget is bántalmazott az ámokfutó osztrák fogadós

Magyar vendéget is bántalmazott az ámokfutó osztrák fogadós 

Mert nem azt hozta ki, amit kértek, és ezt szóvá tették. Rájuk borította az ételt, verekedni kezdett, a menekülő vendégeket is ütlegelte - értesült a hvg.hu.

Pezsgőpremier Pécsett 

Újdonsággal, zenit szőlőfajtából készült tradicionális pezsgővel rukkolt elő a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete.
A pécsiek megfőzték a világot

A pécsiek megfőzték a világot 

Izgalmas projektbe fogott a Pécsi Tudományegyetem: 50 étel a nagyvilágból címmel olyan szakácskönyvet jelentetett meg, amely a földgolyó távoli pontjairól érkezett hallgatók receptjeit gyűjti kötetbe.

„Tanuljunk együtt!” a kovászos eljárásról 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága a tagi igények alapján újabb témakörben indít „Tanuljunk együtt!”-programot. A sütőipar szereplőinek szánt ingyenes szakmai program keretében a közvetett (kovászos) technológiával előállított kenyerekkel kapcsolatos ismereteiket bővíthetik a résztvevők.

Az Unicum új ruhája 

Régi értékek újragondolva: három Zwack-generáció inspirálta, és közel egy éves tervezői munka előzte meg az Unicum és az Unicum Szilva új palackját.

A legjobb női séf pedig... 

A gasztronómia világában mértékadó angol Restaurant Magazine a világ legjobb 50 éttermének összeállítása mellett, a szakma legjobbjait is díjazza. Idén az Elit Vodka World's Best Female Chef 2019 díjat a a New York-i Cosme étterem konyhafőnőkének, Daniela Soto-Innes-nek.ítélték oda.
Bízni vagy nem bízni?

Bízni vagy nem bízni? 

Míg 2013-ban a lakosságnak mindössze egyharmada, addig 2018-ban már a fogyasztók 86 százaléka hallott a Nébihről. Rendkívül magas a hatóság iránti bizalom is, a megkérdezettek 78 százaléka bízik a Nébih tevékenységében - derült ki a független laboratóriumokat működtető WESSLING Hungary Kft. és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által április végén szervezett, XII. Hungalimentaria konferencián.

Magyarország legjobb séfjei és rangos külföldi fellépők 

A Millenárison 9. alkalommal tartott OTP Gourmet Fesztivál nem csak Magyarország gasztronómiai felhozatalának legjaváról ad teljes képet, de az utóbbi évekre a térség legjelentősebb ilyen jellegű eseményévé is vált, amelyre a környező országok mellett idén Oroszországból és Koreából is érkeznek neves fellépők. Az idei fesztivál vezérfonalát a paprika, a sercli, és a sör adja.

Michelin-csillagos magyar séf zsűrizik a S.Pellegrino Young Chef regionális döntőjében 

A S.Pellegrino Young Chef nemzetközi séfverseny következő állomásaként a szervezők bejelentették a nemzetközi gasztronómia ikonjaiból álló zsűrit, amely a fiatal szakácsok erőfeszítéseit értékeli a regionális döntőben. Idén Palágyi Eszter, Michelin-csillagos magyar séf is a zsűri tagja.

Aba-Novák, street art és a jeges tea 

Aba-Novák Vilmos és Ferenczy Károly remekei full extrákkal, óriásiban, tűzfalakon! A FUZETEA, az ismert jegestea márka ugyanis újraálmodta és egyedi formában hozta létre a hazai klasszikus festményeket: rendhagyó kiállítása, a FUZEUM minden érdeklődőnek frissítő művészeti élményt nyújt a belváros kellős közepén. A híres magyar műveket modern street arttá átformáló kiállítás április 25-e estétől bárki számára ingyenesen, regisztráció nélkül, éjjel-nappal megtekinthető az elkövetkező három hónapban a Kazinczy és az Akácfa utcában.

25 új piacra vezetik be a kávés kólát 

A felkelő Nap országában már kelendő az ital.

Debütált az egyedülálló elektronikus bírálati rendszer a VinAgorán 

A VinAgora jubileumi, 20. éve rekordszámú mintát és kimagasló színvonalat hozott. A Budapesten megrendezett borversenyre 643 nevezés érkezett 17 országból. Többek között Ausztrália, Brazília, Libanon, Grúzia, Luxembourg, USA és Uruguay is szerepelt hazánkon kívül a nevező országok sorában. Az 50 fős nemzetközi zsűri keményen dolgozott, hogy tudása szerint a legjobb döntést hozza meg a verseny három napja alatt.

Hazánkba is elérkezett a zöld Kit Kat 

Számos európai ország után már nálunk is elérhető a japán fogyasztók egyik kedvenc csokoládéja, a Matcha teás zöld Kit Kat. A Nestlé újdonsága a Távol-Kelet népszerű ízeit kombinálja az ikonikus ropogós ízvilággal.

Itt a házhoz rendelt desszertek toplistája 

A Falatozz.hu országos ételrendelő portál friss desszertfogyasztási szokásokat felmérő elemzése szerint Magyarországon a palacsinta, a somlói galuska és a gesztenyepüré a legnépszerűbb desszertek, a legtöbb édességet pedig februárban, illetve novemberben rendeljük.

Borászok Borásza: idén ki ér a csúcsra? 

Április 26-án választják meg a Borászok Borászát. A március 1-i Borászok Borásza Kóstoló Kör egyik legfontosabb célja az volt, hogy az 50 legjobb borász pontosabb és friss képet kaphasson egymás munkájáról és ezzel felelősebben szavazhasson a végső győztesre. Ennek a díjnak ugyanis éppen az a lényege, hogy az arra legérdemesebbek, a borászok dönthessék el maguk közül, hogy ki a legjobb. Az ötven legjobb magyar borász az alábbi ötöt választotta, közülük kerül ki a Borászok Borásza:

Luxusvilágú lazulós hely nyílt a Vár alján 

Megnyílt a Felix Kitchen&Bar a tavaly átadott Ybl Budai Kreatív Házzal szimbiózisban a Várkert Bazárral szemközt. És ha valakinek elsőre nem ugrik be, melyik épületről van szó, annyit segíthetünk, volt itt már korábban kaszinó, kávézó, zenés-táncos mulató, szivattyútelep, sőt, kazánház.

A mediterrán étrend a túlevés ellen is hatásos lehet 

Majmokon végzett kísérlet eredményeit mutatja be egy friss tanulmány.

Ivott már tarlórépapálinkát? 

Három napon át az osztrák tartományok legfinomabb specialitásaiban tobzódhat, aki 2019. május 10-12. között ellátogat Bécsbe, a Genuss-Festivalra. Fadézsában érlelt fehér szalonna, champagne-rozskenyér, szőlőhegyi barack-mousse, bécsi kézműves sörök és minden, mi szem-szájnak ingere.

Cacao néven pékség nyílt az Émile földszintjén 

Az Émile ház alsó szintjét átalakítoták és friss péksütikkel, kovászos kenyerekkel, finom szendvicsekkel, egészséges reggelikkel és smoothie-kal töltötték meg a pultot. A pékség nyitásával egy olyan profilukat szerették volna megerősíteni, amelyre évek óta büszkén építenek. Az első osztályú pékárut a Gerbeaud Termelőműhelyében készítik.

Fenntartható kávézás 

Egy-egy népszerűbb kávézó reggeli forgalmát tekintve nem tűnik túlzónak a megállapítás, hogy ma a világot a kávé tartja mozgásban. A forgalom jelentős részét a papírpoharas, elviteles italok teszik ki, becslések szerint egy évben világszinten nagyjából 500 milliárd ilyen poharat használunk el.

Fókuszban: a vendégek 

Az Eventrend Global - Magyarország egyik vendéglátásban, szállodaiparban, rendezvényszervezésben működő vezető cégcsoportja – felmérése a vendéglátás, szállodaipar piaci folyamatait, összefüggéseit igyekszik feltárni. A rendhagyó publikálás célja, hogy a vendéglátás, szállodaipar versenyképessége erősödjön, a megismert adatokból, összefüggésekből az ágazat szereplői profitálhassanak. Íme a harmadik, befejező rész, ami a vendéglátást igénybe vevő vendégek viselkedési mintái,ról választási szokásairól, elvárásairól szól.

Sváb felmenők, magyaros vendéglátás, balatoni borokkal kísérve 

Nem egyszerű a nevük, de annál nagyszerűbb a boruk: családi hagyományokon alapuló modern gasztronómia a Schieszl família pincészetében és vendéglőjében.  

Kávéházak éjszakája májusban 

Harminc helyszín és mintegy száz kulturális program várja a kávéházi kultúra kedvelőit május 17-én Budapesten, az idei Kávéházak éjszakája programjain.

A magyar bio ágazat helyzete és fejlődési lehetőségei 

Április 18-án a MagNet Közösségi Házban rendezett sajtótájékoztatón a magyar bio ágazat  szakmai szervezetei, valamint biogazdálkodók értékelték a magyar ökológiai gazdálkodás helyzetét. A legfrissebb ágazati mutatók, nemzetközi trendek alapján, és az Európai Unió közös agrárpolitikájának küszöbön álló reformjával összefüggésben a szakmai szervezetek fontos mérföldkőnek nevezték az agrártárca döntését az ökológiai gazdálkodás pályázat keretösszegének 12-ről 36 milliárd forintra bővítéséről, egyúttal további lépéseket szorgalmaztak a bio ágazat fejlesztése érdekében.

Újdonság a Rézangyal háza táján 

A 2006-ban elrajtolt Rézangyal Kft. márkaportfóliójában megvolt a helye a top prémium szegmenst erősítő Márton és Lányainak, ahogy a felsőkategóriás Rézangyalnak, valamint az átlagosabb, speciális igényeket képviselő márkáknak. 

Rendhagyó Gasztropiknik a Balaton közepén 

A Balatont promotáló Balatoni KÖR Egyesület 2018 őszén hívta életre a Gasztropiknik rendezvényeket. Május 10-én a szántódi révből induló kompon fejeződik be az eseménysorozat.

Régiós gasztronómiai szövetség alakult 

A gödöllői Szent István Egyetemen megalakult a Közép-európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület (KEGSOSZ; Central European Gastronomy and Sommelier Association). Az április 15-én létrejött szervezet tizenöt tagozatot foglal magába.

A Stand fiatal séfje képviseli hazánkat az ifjúsági szakács világbajnokságon 

Dalnoki Bence, a Stand étterem fiatal séfje képviselheti hazánkat szeptemberben a Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2019 elnevezésű, Kanadában, Calgary városában megrendezésre kerülő ifjúsági szakács világbajnokságon.

Onyx-költemények húsvétkor a Gerbeaud-ban 

A 2 Michelin csillagos Onyx étterem cukrásza készítette a Gerbeaud húsvéti singature desszertjét.

Szakácstanoncok mérték össze tudásukat 

A 2019. évi sertéshús-fogyasztás ösztönző kampány „Hazai ízek, hazai asztalokon” című szakképző iskolai szakácsversenyén a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Báthory István Szakgimnázium és Szakközépiskola csapata szerezte meg az elsőséget. Az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett vetélkedőn ez alkalommal is a nappali tagozatos, szakképzési centrumokban, iskola rendszerű képzésekben résztvevő tanulók mérték össze tudásukat. Az összesen három fős - két szakácstanulóból és egy felkészítő szakoktatóból álló - csapatoknak kimagasló minőségű, hazai alapanyagokból, ez alkalommal sertéscombból kellett olyan ételt készíteniük a versengés során, amely nem csupán otthon, vagy a közétkeztetésben, hanem az éttermek kínálatában is megállná a helyét. Ráadásul ízvilága mellett látványában is igazi gasztronómiai élményt nyújt.

Felpörgetné a fine dining szcénát a külföldről hazatért sztárséf  

Rácz Jenővel, a Sanghajban háromszor is Michelin-csillagot is szerzett séffel és a Konyhafőnök című műsor zsűritagjával beszélgettünk többek között étterem nyitási terveiről hétfői, április 15-én tartott, sikeres Horeca Meetup rendezvényünkön.

Régi-új borászat nyitotta meg kapuit Villányban 

2019. április 12-én megnyitotta kapuit a felújított Villányi Borok Háza Szőlőtermelő és Szolgáltató Kft. új borászata, mely a Bognár Pincészet kiváló tételeit készíti nagy körültekintéssel és odaadással.

Termelői piacteret indított éttermeknek egy magyar startup  

Elindította a kis- és közepes termelőket éttermekkel közvetlenül összekötő magyar Supp.li startup online piacterét. A cég 144 millió forintos befektetést kap a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelőtől.

Ezen a héten minden a champagne-ról szól majd 

Húsvét hétfőn egy igazi frissítő újdonság veszi kezdetét, a borimádók legnagyobb örömére. Az italvilág Ferrarija, a champagne mutatkozik be többféle formában az elegancia, a luxus és a kuriózumok kedvelőinek – mert a champagne ma már igazi életérzés.

Elvis kedvencétől, a Medve Martini-ig 

5+1 őrült ételpárosítás, amelynek nem lenne szabad működnie.

Sikert arattak a magyar sörök Németországban 

A magyar kézműves-sör piac meghatározó főzdéje, a budapesti FIRST Craft Beer sörei három díjat is elnyertek a Berlin International Beer Competition zsűrijétől – írja az mmonline.hu. A rangos nemzetközi versenyen a FIRST Craft Beer-t választották az év magyar főzdéjévé, valamint ezüst díjat kapott a FIRST Pilsner és a FIRST IPA is.

Már lehet nevezni az Országos Borversenyre 

A 40. Országos Borversenyre a jelentkezéseket 2019. május 10-ig várja a szervező Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a www.orszagosborverseny.hu honlapon. A jubileumi borverseny házigazdája a Kunsági Borvidék, a bírálat május 21. és 22. között Kecskeméten kerül megrendezésre.

Jelentősen drágulni fog a hús 

Annyival nőnek a húsipari cégek költségei, hogy áremelésre kényszerülnek, nyilatkozta a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Éder Tamás szerint a bérek 10 százalék fölött emelkednek, az energia drágul, ahogy csomagolóanyaghoz is csak több pénzért lehet már hozzájutni.

Magyar zsűritag a párizsi Olivier Roellinger szakácsversenyen 

Tischler Petra a fenntartható halászatot népszerűsítő neves séfversenyen zsűrizett Párizsban.

Folytatódik a Csak a mentes 

Inzulinrezisztencia, II-es típusú cukorbetegség, elhízás, emésztési panaszok, autoimmun betegségek, tápanyagfelszívódási zavarok. Néhány egészségügyi kihívás, ahol a mentes táplálkozás szükségessége ma már nem is kérdés. De együtt lehet-e élni egy szigorú diétával akár életünk végéig? Be tudjuk-e szerezni a napi élelmet és ehetünk jóízűen ezután is? A Csak a Mentes alapítói és szakértő partnerei segítségével körbejártuk a témát!

21,3 millió hektoliter sört főztek tavaly Csehországban 

Rekordmennyiségű, 21,3 millió hektoliter sört főztek tavaly Csehországban, ami éves szinten 4,7 százalékos növekedés az előző évi csökkenés után - közölte a cseh sörgyárak szövetsége kedden Prágában.

Folytatódik a reformélelmiszerek térnyerése 

Immár korántsem csak a diétázók és a fitneszhívők pörgetik a bio-, reform- és mentes élelmiszerek piacát Magyarországon. A vásárlók egyre tudatosabbak, és évszaktól függetlenül hajlandóak többet költeni egészséges ételekre. Mindez nemcsak a boltok forgalmán, hanem a termékfejlesztési irányokon is jól látszik.

Balaton - nem csak főszezonban 

Hétvégén az érdeklődők ismét birtokba vehetik a balatonlellei Kishegyet - Balatonlelle legnagyobb fesztiválját április 13-án rendezik

Mi az a funkcionális élelmiszer? 

Az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklap legfrissebb számában kiderül, hogyan hatnak a funkcionális élelmiszerek, miként készülnek, milyen jogszabályok vonatkoznak rájuk.

Elstartolt a REDy 2018-as évjárata 

A Villányi borvidék tavaly elindított, fiatalos, könnyed, közösségi bora már az első évjáratával meghódította a fogyasztókat, a legtöbb pincénél hónapokkal ezelőtt elfogytak az első évben kihozott készletek. Nem kell azonban tovább várni a REDykre, hiszen április 4-én a budapesti Doblóban elstartolt a 2018-as évjárat.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!