Egy őszinte és érintetlen kiskunsági desztináció

Egy őszinte és érintetlen kiskunsági desztináció 

Olyan kistérség igyekszik fölkerülni turisztikai térképünkre, amelyiknek hátránya (az ismeretlenség) fordulhat most előnyére. A romlatlan és őszinte vendégfogadás a legnagyobb értéke Kiskunmajsának és Szanknak, ahol egy sajtóúton jártunk.
Mi az ország első bike food étele?

Mi az ország első bike food étele? 

A Go Bike integrált városmarketing program keretében merész gasztronómiai víziót is megfogalmaztak az ötletgazdák: Magyarország első bike food ételét keresték egy receptversenyen, amelynek győztese a Mapei Tour de Zalakaros 0. napján, egy mini bikefood fesztiválon is debütált.

Megmenthető a technokol-szagú pálinka! 

A pálinka készítésekor gyakori hiba, hogy a lepárlás kezdetén túl kevés előpárlatot választunk el, ezért a középpárlatba kellemetlen, szúrós szagú komponensek kerülnek, gyakorlatilag elrontva az italt. Jó hír minden pálinkakészítőnek, hogy az előpárlatosság kijavítására igenis van gyógymód. A Laboratorium.hu mindezt a tudomány szemszögéből mutatja be...
Büszkén mutatjuk be a 2019-es verseny zsűrijét!

Büszkén mutatjuk be a 2019-es verseny zsűrijét! 

A Gastro&Hotel Design Award a hazai Horeca-szakma legrangosabb, leglátványosabb design versenye, amely ma már igazi nemzetközi brandnek számít.

Újból elterjesztenék az ősgabonafajtákat 

Másodszor szervezett sikeres egyeztetést az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet kutatók, gazdálkodók, molnárok és pékek bevonásával az elfeledett tájfajta ősgabonák elterjesztéséért június 19-én. Hazánk egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó, önálló szervezete a februári első ágazati egyeztetés után ezúttal a felvidéki Biocentrum Biogazdaságba hívta szakmai napra, kóstolóra és szántóföldi bemutatóra az ősi kenyérbúzák termesztésében érdekelteket. Az esemény résztvevői az emberiség első termesztett gabonafajai, a kedvező beltartalmi értékkel rendelkező, és a klímaváltozás szélsőséges hatásaihoz is alkalmazkodó tájfajta ősgabonák újbóli felfedezésének fontosságát hangsúlyozták.

Fekete berkenye lett az év pálinkája 

Az 1Csepp Pálinka fekete berkenyéje lett 2019-ben az ország legjobb pálinkája. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny díjait július 20-án adták át az Országház felsőházi termében, ahol a legeredményesebb pálinkafőzdéket és a legjobb tízezer feletti tétel készítőjét is kitüntették. 
Tudják, hogy iszod a bort idén nyáron!

Tudják, hogy iszod a bort idén nyáron! 

A nyári időszakban legszívesebben hangulatos teraszon rosét isznak a közösségi média használók, ilyenkor inkább édes vagy félszáraz ízt választanak, és egy-egy nyári beszélgetés során átlagosan 3-4 dl bort fogyasztanak. A többség a fröccs mellett teszi le a voksát: a legnépszerűbb a nagyfröccs és a hosszúlépés, de bor alapú koktélokat csak minden ötödik ember választ. A válaszadók több mint kétharmada 1000 és 2500 forint között költ átlagosan egy üveg borra – többek között ezek derülnek ki a Twickel Szőlőbirtok nyári borfogyasztási szokásokat vizsgáló online kutatásából.

Kedvenc street foodot választanak a győriek 

Az év legrövidebb éjszakáin kiderül, melyik street food a győriek kedvence. A hétvégi Food Truck Show-n kóstolófogásokkal is készülnek a kocsik, a helyiek vasárnapig voksolhatnak a szerintük legízletesebb street food-ra. A június 20-tól 23-ig tartó gasztrofesztiválon gourmet fogásokkal is készülnek: többek között szarvasgombás burgert, holland waffelt és vaddisznóhúsos szendvicset is kóstolhatnak a látogatók.
Börtönből Szabadság (Bisztró)

Börtönből Szabadság (Bisztró) 

Két és fél hónapos felújítási munkálatok után június 19-én megnyílt a Szabadság Bisztró - az egykori Liberté helyén.
Mi köze egy budapesti méhészet egymillió méhének a szállodaiparhoz?

Mi köze egy budapesti méhészet egymillió méhének a szállodaiparhoz? 

Már nem csupán vendégeiknek nyújtanak szállást a magyarországi Accor/Orbis szállodák, hanem szállodánként egy-egy saját méhkaptárt is fenntartanak egy budapesti méhészetben. A 19 Accor/Orbis magyarországi szálloda 19 kaptárban, összesen közel 1 millió méhnek ad otthont. 

A balatoni kisvállalkozások fele eltűnhet 

Nem tudják kigazdálkodni a hazai vendéglátóhelyek és szállodák a nyugat-európai színvonalú béreket, ezért a turizmusból az elmúlt években rengeteg szakember ment ki külföldre – mondta a Népszavának Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, aki szerint minimum tízezren hiányoznak az ágazatból, a nyári szezon kezdetén pedig még ennél is több embert keresnek.

Cigánylecsó punyával Pécs belvárosában 

Az első cigány lakáséttermet 2015-ben nyitotta meg a Színes Gyöngyök Egyesület a pécsi Uránvárosban. A Kóstolda az elmúlt években 4-5 fogásos alkalmi, tematikus vacsoraestekkel várta a vendégeket, nagy sikerrel. 

Fenntarthatósági jelentést készített a Borsodi 

 A vállalat közleménye szerint a tavaly megkezdett, 12 millió eurós fejlesztés hamarosan 1,8 millió hektoliterről 2,5 millió hektoliterre bővítheti a bőcsi üzem éves termelést. Ekkora mennyiség már nemzetközi szinten is jelentős, ezért arra számítanak, hogy az amerikai tulajdonos, a Molson Coors Company a borsodi településen régiós gyártási központot alakíthat ki. A vállalat bemutatta első fenntarthatósági jelentését is.  

A gin őshazájában is bemutatkozott a magyar Opera Gin 

A világ egyik legnagyobb ginfesztiválján mutatkozott be a napokban Magyarország első kézműves ginje, az Opera Gin Budapest. A londoni Junipalooza szervezői nagy gonddal válogatják meg, hogy ki állíthat ki standdal, így már az is megtiszteltetés, hogy néhány hónappal a hazai debütálás után befogadást nyert az Első Magyar Gin Manufaktúra terméke. A fesztiválon kapott pozitív szakmai és fogyasztói visszajelzések pedig megerősítették a csapatot abban, hogy nemzetközi szinten is van keresnivalója a kelet-európai régióban úttörőnek számító vállalkozásuknak

Ez történt a Horeca Meetup rendezvényünkön 

A szakmát segítő technológiai fejlesztésekről, digitális trendekről, új étteremnyitásokról egyaránt hallhattak legutóbbi HoReCa Meetupunk résztvevői, a fennállásának 125. évfordulóját ünneplő Gundelben rendezett eseményen június 13-án.

Magyar siker a rangos szakácsversenyen 

135 fiatal séf 12 régióból, 50 ország képviseletében egy lépéssel közelebb került a S.Pellegrino Young Chef 2020-as döntőjéhez. Több mint kétezernégyszázan pályáztak a világ minden tájáról, hogy részt vehessenek a globálisan elismert versenyen, amely a világ legjobb fiatal séfjét keresi. A döntősök között szerepel Koppány Levente is Magyarország képviseletében. A fiatal versenyző jelenleg a Salon étterem sous chef-je.

A badacsonyi Hableány még szebb mint valaha 

Átadták a badacsonytomaji Hableány borászati központot, amely 1 milliárd forintból újult meg 2300 négyzetméteren. Az épület elsősorban borászati üzemként működik a jövőben, és emellett bemutatótérként funkcionál, ahol az érdeklődők megismerhetik a borkészítés folyamatát a szőlő feldolgozásától egészen a palackozásig.

Pezsgő Június Nagykóstoló Budapesten 

Több mint 30 hazai és 60 külföldi pezsgőház mintegy 200 tétele, champagne terem, valamint szakmai és mesterkurzusok várják a közönséget a Pezsgő Június Nagykóstolón június 22-én a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

A Google a HoReCa Meetupon 

A felhasználók fele turisztikai témákat ma már mobilon keres, növekszik a márkakeresések aránya, a vidéki desztinációk, a gasztronómia és a spa területén pedig komoly fejlődési lehetőség mutatkozik a külföldi turisták vonzására – derült ki a Google Magyarország elemzéséből, amelyet Erdős Ádám iparági vezető és Bogdán Barnabás elemző ismertettek.

Hagyományok, megújulás, évfordulók a Gundelben 

Angelus Barbara és Varga Rózsa, a Gundel jelenlegi és korábbi kommunikációs igazgatója együtt meséltek a 100, illetve a 125. évfordulóját ünneplő étteremről a HoReCa Meetup rendezvényen, majd Kozma Kálmán az innovatív tradíciókat mutatta be, amelyekből kiadós ízelítőt is kaptunk.

Az ételrendelések közel harmadát már lebomló csomagolásban kérik 

A Falatozz.hu országos ételrendelő portál Falatozz Zölden! környezettudatos ételrendelési programjához már a partner vendéglátóhelyek 10%-a csatlakozott az indulás óta eltelt hónapokban, és a rendelések 28%-át kérték lebomló csomagolásban a fogyasztók. Bár a program keretében minden rendelést 100%-ban lebomló csomagolásban szállítanak ki, sok múlik azon is, hogy az otthonunkban megfelelően válogatjuk-e szét a háztartási hulladékot, ezért a Falatozz.hu szakértői összegyűjtötték a legfontosabb tippeket, amelyek segítenek eligazodni a szelektív hulladékgyűjtés világában.

Melyik az első igazi olasz minősítést szerző hazai étterem? 

A miskolctapolcai Avalon Ristorante lett hazánkban az első olyan vidéki étterem, amely megkapta az egyik legrangosabb kulináris elismerést az Olasz Kereskedelmi Kamarától - ez az Ospitalitá Italiana díj.

Hatékonyság, takarékosság, innovatív ötletek 

Non-desk munkatársak elérése, forradalmasított feketemosogatás, high-tech adóvevők, vizuális tartalmak és izgalmas városi séták – többek közt ezekről is hallhattak legutóbbi HoReCa Meetupunk résztvevői, a fennállásának 125. évfordulóját ünneplő Gundelben rendezett eseményen június 13-án.

Jövő tavasszal nyithat a kínai Costes 

A tervek szerint várhatóan 2020. április elsején nyílik meg a Costes első külföldi egysége, a kínai Hainan szigeten most épülő Ocean Flower Islanden, amely a magyar gasztronómiát mutatja be a világ legnagyobb mesterséges szigetén. Az étteremnyitás részleteiről Gerendai Károly, a Costes tulajdonosa a HoReCa Meetup rendezvényen számolt be.

Rekordot döntött a Semmelweis Egyetem tizedik borversenye 

A Semmelweis Egyetem tizedik alkalommal hirdette meg országos borversenyét, mellyel 2010 óta tehetséges, a minőség iránt elkötelezett magyar borászoknak biztosít bemutatkozási lehetőséget. A versenyt az intézmény az alapítása 250. évében öt új kategóriában hirdette meg. 

Amikor lejön a térképről a benne lévő tartalom 

Megújult, felfrissült és gazdagodott a Balatoni Gasztrotérkép, amelynek idei kiadását nemcsak bejelentette az ötletadó Szauer Judit, hanem élőben prezentálták is június 12-én. Szó szerint lejött térképről a tihanyi Piac Placcra a kenesei péklány, a füredi bisztró, a szemesi juice bár, a badacsonyi borász, a kéthelyi pezsgős, és még egy food truck is bemutatkozott a sajtó képviselőinek. Ők érzékeltették azt a színvonalat, amit a Gasztrotérképen szereplők valamennyien képviselnek.

Sokszínűség, elfogadás és szívből jövő vendéglátás 

FRISSÍTVE! Itt mindenki olyan, mint te. Csak egy kicsit más: szekszárdi nagytestvére után június 12-én, szerdán megnyílt a Hegyvidéki Ízlelő budai étterem, ahol megváltozott munkaképességűek dolgoznak a vendégtérben és a konyhán.

Fagylaltoznak a NAV ellenőrei 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzési terve szerint a hivatal ellenőrei a fagyizókat vizsgálják a héten.

A magyar lakosság fogyasztja a legkevesebb zöldséget az EU-ban 

Ahogy arról tagnap is írunk, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontos, amennyiben el szeretnénk kerülni a szív- és érrendszeri panaszokat.  Az Europa Pont cikke szerint ma nagyjából háromból két európai fogyaszt naponta gyümölcsöt és zöldséget – Magyarországon sajnos ez az arány jóval alacsonyabb.

Műanyag a tányéron - és a szervezetünkben 

A WWF és partnerei ma publikált tanulmánya szerint az emberek a táplálékkal átlagosan körülbelül 5 gramm műanyagot fogyasztanak hetente, ami egy bankkártya súlyának felel meg. A mikroműanyagok emberi egészségre gyakorolt hatásáról még nem sokat tudunk, a WWF szerint azonban a természet és saját védelmünk érdekében meg kell állítani a műanyagáradatot.

Több zöldség és gyümölcs - tovább vissza tud járni a vendég 

Évente milliók halálát okozhatják a világon olyan szív- és érrendszeri betegségek, amelyek hátterében a zöldségek és gyümölcsök nem elengedő bevitele állhat.A tanulmány első eredményeit az amerikai táplálkozástudományi társaság (American Society for Nutrition) Baltimore-ban jelenleg is folyó éves konferenciáján mutatták be - írta a Phys.org portál.

Új arculattal kezdi a nyarat a Borháló 

Az ország legnagyobb boros franchise-hálózata, az alternatív kiszerelések forgalmazásáról ismert Borháló június 6-ától új arculattal és jelmondattal szólítja meg a vásárlókat.

Vízről, hőfokról, tejről, alternatív hozzávalókról 

A Pannon Kávé sorozatunkban abban segít, hogy beavassuk a kávézók vezetőit és a kávégépek kezelőit, mitől lesz olyan a kávé, hogy újra és újra visszatérjen a vendég. (X)

Idén gond lesz a gyümölcsalappal, de a fagyibiznisz attól még nagyon megy 

Ennek ékes bizonyítékaként a pesti belvárosi Kossuth Lajos utcában most megnyílt fagyizónál máris kígyóznak a sorok. A Gelateria Pichler megnyitóján jártunk.

Banánlevélbe csomagolva - műanyag helyett 

Becsélesek szerint Vietnám a negyedik az óceáni műanyaghulladékért felelős országok között. Felcsillant a remény, hogy ez megváltozzon: Vietnámi szupermarketek átvettek egy thai kezdeményezést, hogy alternatív csomagoló anyagként banán levelet használjanak.

Először műanyagmentesen - megnyitott a Belvárosi Sörfesztivál 

Sör- és ételpárosítással egybekötött, vezetett kóstolóval nyitott meg szerdán a Belvárosi Sörfesztivál. A Budapesten, a Szabadság téren megrendezett eseményen 6 nap alatt, mintegy 250 féle sörkülönlegességet kóstolhatnak meg a látogatók. A fesztivál a környezettudatosság jegyében műanyagpohár-mentes, és idén először olyan sör is készült, amely receptjének megalkotásában a fogyasztók is részt vettek.

Alkohol- és gluténmentes: a legfrissebb sörtrendek 

A Brewers of Europe idei fórumán, Antwerpenben a világ legismertebb szakemberei beszélgettek a sörvilág jelenéről és jövőjéről, régi és új alapanyagokról, meghatározó stílusokról és innovációs trendekről. Melyek is ezek?

Nem csak a vörös hús ártalmas a koleszterinszintre 

Az általános vélekedéssel ellentétben azonos hatással van a vér koleszterinszintjére a vörös és a fehér hús fogyasztása amerikai kutatók új tanulmánya szerint.

Tradíció új formában - egyenpalack Eger legjobbjainak 

Az Egri borvidék idén nyártól már a saját palackjával büszkélkedhet, a borkedvelők pedig nemsokára találkozhatnak is vele. Egy helyi, tradicionális üveget terveztek újra, amibe a jövőben a magasabb presztízsű egri borok kerülhetnek.

Egy új étel kipróbálására 2-5 ezer forintot szánunk 

Az internetezők nagy többségének a magyar konyha a kedvence, egy új étel kipróbálására 2000-5000 forintot szánnak, és mielőtt elmennének egy új étterembe, az interneten olvasnak róla - derült ki a Bónusz Brigád és a GKI Digital közös, étterembe járási szokásokról készített felmérésből.

Új elnök a Borút Egyesület élén 

A Villány-Siklósi Borút Egyesület 2019. május 30-án közgyűlést tartott Villányban, ahol többek között új elnökséget választott a Borút Egyesület élére.

Új borpiaci intézkedéseket vezetnek be 

Az európai borpiaci helyzet segítségnyújtást tesz indokolttá a szőlő-bor ágazat szereplői részére. A sokéves átlagnál jelentősen több, mintegy 190 millió hektoliter borászati termék készült az EU-ban 2018-ban, ami az utóbbi 10 év legmagasabb adata. Így európai szinten érzékelhetők egy komolyabb válság előjelei, amely elsősorban egy esetleges magasabb idei termés esetén következhet be.

MVI – NAV közös konferencia 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Pest Megyei Adó- és Vámigazgatósága közös szervezésében 2019. május 29-én immáron harmadik alkalommal rendeztek szakmai konferenciát, ahol a vendéglátósok többek között a borravaló és a felszolgálási díj kezelésének legfontosabb szabályairól, a jövedéki termékeket érintő ellenőrzési gyakorlatról, valamint a vendéglátó-ipari vállalkozások esetében feltárt leggyakoribb hiányosságokról tájékozódhattak.

Életműdíjat kapott a „szőlő művésze" 

Garamvári Vencel balatonboglári borász és pezsgőmester vehette át a Magyar Bor Akadémia (MBA) által odaítélt, Az év bortermelője-életműdíjat Budapesten.

Együttműködés a Nestlé és a Szent István Egyetem között 

A már évek óta végzett gyakorlatorientált képzés elmélyítését határozta el a Nestlé Hungária Kft. és a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kara. A felek ezért stratégiai együttműködést kötöttek, amelynek elsődleges célja, hogy a következő öt évben további 150 hallgató vehessen részt a sikeresen működő Nestlé kurzuson, így a frissen végzett élelmiszeripari mérnökök naprakész tudás birtokában könnyebben tudjanak elhelyezkedni.

Egy tésztát kérek! 

Ezt jelenti a legújabb nápolyi étterem neve a budapesti belvárosban. Hamisítatlan olasz ízeket ígérnek mentes változatban is.

Dubicz borokkal koccinthatunk a Szigeten 

Egyre népszerűbbek a magyar borok a hazai fesztiválokon, csak tavaly nyáron például ötödével nőtt a borfogyasztás a Sziget nyári rendezvényein az előző évhez képest. A pozitív változásban a fogyasztási trendek alakulása mellett kulcsszerepet játszik a fesztiválokon elérhető borok magas minősége is. Éppen ezért a Borháló Borkereskedés úgy döntött, nem változtat a bevált recepten, és idén is a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok lesz a Sziget-fesztiválok borainak hivatalos szállítója.

Felmérték a berúgások számát nemzetenként 

A kutatást megelőző 12 hónapban saját bevallásuk szerint a britek öntöttek fel legtöbbször a garatra.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!