Több mint 2 hónapos lett a hazai dinnyeszezon 

Idén is elindította a „Nyár, dinnye, szeletem” szlogen alatt futó dinnye fogyasztásösztönző kampányát az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A kampány nyitó sajtótájékoztatóján, a zamárdi STRAND Fesztiválon elhangzott: a magyar termőterületek sokszínűségének, a gazdálkodók termelési gyakorlatának vevői igényekhez történő igazodásának köszönhetően több mint 2 hónapos lett a hazai dinnyeszezon, így még szeptember közepéig lehet jó minőségű gyümölcsöt kapni a piacokon és áruházakban.
Bő egy hónap múlva örülhetnek a sajtfanatikusok

Bő egy hónap múlva örülhetnek a sajtfanatikusok 

Október 19-én nyit a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválja: 25 ország közel félezer sajtkülönlegességét lehet megkóstolni hazánk legnagyobb sajtünnepén.
Amikor a hagyományoshoz visszatérés is innováció

Amikor a hagyományoshoz visszatérés is innováció 

A kenyér után a pékáru esetében is szigorodhatnak az élelmiszerkönyvi előírások, ez pedig minőségi változásokat hozhat, ahogyan az előbbi esetében is történt - írta a Magyar Nemzet.
Különleges esti menü különleges képekkel

Különleges esti menü különleges képekkel 

Szintet lép a St. Andrea Restaurant esti kínálata, amire a a divatfotós Viszlay Márk provokatív ételfotóival hívná fel a figyelmet Lizsicsár Miklós étteremvezető, tulajdonos.
Növekvő érték, csökkenő mennyiség

Növekvő érték, csökkenő mennyiség 

Megjelent a Wine Intelligence Global Compass 2019 kiadványa, amely szerint a globális borpiac értéke 1,2 százalékkal növekedett az elmúlt egy évben, miközben az átlagos palackár szintén növekedett.
Lelőttek egy felszolgálót Párizs külvárosában

Lelőttek egy felszolgálót Párizs külvárosában 

Egy vendég péntek este lelőtte a pincért egy, a francia fővárostól 15 km-re található vendéglátóhelyen, a tanúk szerint azért, mert túl lassan érkezett meg a szendvicse. A 28 éves felszolgáló a helyszínen életét vesztette.
A város legjobb Wiener Melange-a, bécsi reggelivel

A város legjobb Wiener Melange-a, bécsi reggelivel 

... egyértelműen ma a Corvin sétányon van. Persze, mondhatnánk, úgy könnyű, hogy valakinek a családja Bécsben is üzemeltet évtizedek óta sikeres cukrászdát, pékséget, de azért a magas minőséget megőrizni és garantálni hosszú éveken át, heti hét napos nyitva tartással - az már igencsak elismerésre méltó.
Növekedés a halágazatban

Növekedés a halágazatban 

Habár rendkívül lassan változnak – kedvező irányba – a hazai halfogyasztási szokások, mégis növekedési pályára álltak a hazai halgazdálkodás szereplői. 

Red Dot Award az Opera Gin arculatáért 

Brand and Communication kategóriában nyert Red Dotot az Opera Gin Budapest csomagolása, melyet a Graphasel Design Studio tervezett. Ezzel a független magyar kreatívcégkét egymást követő évben is Red Dot díjazott lett, hiszen tavaly a Dubicz Borászatnak tervezett címkéjükért kaptak elismerést.
Kiváló évjáratúak lehetnek az idei borok

Kiváló évjáratúak lehetnek az idei borok 

A szüret a napokban indult el. Jó évre számítanak a szőlősgazdák, ugyanakkor abból a szempontból nem örülnek a bő termésnek, hogy túlkínálat van borból a világpiacon, és ez Magyarországon is érezteti a hatását.

Meglepő választás az év strandétele 

Épp elmúlt a kánikula, amikor igazán érvényesülhetne.

115 milliós bírságot ért a balatoni szabálysértés 

Csaknem minden negyedik vállalkozásnál talált valami szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) balatoni ellenőrzéssorozatán, a kiszabott mulasztási bírság pedig megközelíti a 115 millió forintot.

Változás a montenegrói éttermekben és kávézókban 

Montenegró tovább szigorította a dohányzási törvényét, az új rendelet értelmében augusztus 14-től tilos lesz a dohányzás minden olyan nyilvános helyen - a kaszinók kivételével -, ahol ételeket és italokat gyártanak, árusítanak vagy fogyasztanak - közölte pénteken a montenegrói közszolgálati rádió és televízió (RTCG).

Idén is lesz Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny 

A Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület (GKRTE) évadzáró, XVIII. Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyét és a Budapesti Gazdasági Egyetem közreműködésével tartandó szakmai konferenciáját 2019. december 07-én (szombaton) 8:00 órától Dány településen, a Gyöngyvirág Vendéglőben (Szabadság út2. szám alatt) rendezi meg.

Tízmilliárd forintot költenek a fesztiválozók ételre és italra 

A belépők és a szálláshelyek mellett vendéglőben, boltban is költekeznek nyáron a fesztiválozók – számol be a blokkk.com. A K&H felmérése szerint a fesztiválozók napi tízezer forintot költenek, - ismerve a rendezvények vendéglátóhelyeinek árait, ez nem is olyan sok.

7 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból 

Lezárult az idei nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első időszaka. A szakemberek eddig mintegy 7 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból, 1,4 millió forint értékben. 

Utazó lakomára hív Gordon Ramsey 

Mit tanulhat egy skót sztárséf a maoriktól, a berberektől, vagy épp az inkáktól? A National Geographic új sorozatában Gordon Ramsay bejárja a világot, és közben új ízeket keres Perutól Új-Zélandon át Hawaiig.

Megérkezett a Winestone 2.0 

Fellélegezhet, aki külföldről érkezett vendégeivel a pesti Belváros egyik csomópontja környékén, a Kálvin térnél téblábolva olyan helyre szeretne beülni, ahol magyaros ízvilágú ételeket, borokat kóstoltatnak...

Viszonylag jól szerepeltek a balatoni lángossütők 

A balatoni lángossütők ellenőrzésekor talált ugyan hiányosságokat a Nébih, de összességében kedvezőnek ítéli az ott szerzett tapasztalatokat - olvasható a hivatal honlapján szerdán közzétett beszámolóban.

Cseh-német gasztrotúra az MVI szervezésében 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) izgalmas külföldi szakmai programot szervez.

Rangos nemzetközi díj magyar pálinkának 

Aranyérmet szerzett a 4 éve alapított ZSOLDOS Pálinka Manufaktúra Irsai Olivér szőlő pálinkájával az International Wine and Spirit Competition versenyen, ahol évről évre egyre több világszínvonalú bor és párlat mérkőzik meg egymással.

Izraeli újdonság hagyománnyal fűszerezve 

Izraelben évek óta sikeres és már hazánkban is egyre népszerűbb a Tubi 60. A 40%-os alkoholtartalmú, mégis könnyen iható ital, izraeli regionális ízeket, fűszereket, zamatokat és desztillációs technikát ötvöz.

Kerek évfordulót ünepel a Magyar Ízek Utcája rendezvény 

Az augusztus 20-i ünnepségek kísérőrendezvényeként immár tizedik alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek Utcáját - hangzott el a rendezvény keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Közös nevező: az alma 

Idén, szeptember szeptember 8-án, vasárnap a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVET) a Jankovich Kúria Hotel és Étteremben tartja következő gasztrorandevúját. A regisztráció már elindult, a szervezők 3000 főt várnak.

Magyar sikerek a Great Taste Awardon 

A Sweetic Csokoládé Manufaktúra mellett, a világ egyik legynagyobb és legszigorúbb gasztronómiai világversenyén még öten értek el három, tízen pedig kétcsillagos minősítést. Harmincnégyen pedig egy csillaggal büszkélkedhetnek.

3 millió hektoliter kóla fogyott egy év alatt 

Magyarországon 2018 júliusa és 2019 júniusa között 3 millió hektoliter, vagyis több mint 50 milliárd forintnyi kóla fogyott, ami a szénsavas üdítők belföldi forgalmának több mint 60 százalékát jelenti - közölte a Nielsen az MTI-vel.

Leégett a csopaki Code Zero 

Augusztus 5-én reggel kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy mintegy ötven négyzetméteres, könnyűszerkezetes épület a csopaki Örkény István sétányon – írja az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapja.

SVET: szeptemberben a Jankovich-kúriában 

Minden eddiginél különlegesebb helyszín, a Stílusos Vidéki Szállodák vendégeskedése, illetve az ő jóvoltukból a reggelizés lehetősége, gasztroszínpad, megannyi workshop, előadás, gyereksarok, környezettudatos tálalási szemlélet, regionális alapanyagok és Tóth Vera esti koncertje várja a vidéki gasztronómia elkötelezett híveit Rácalmáson a Magyar Turisztikai Ügynökség által támogatott SVÉT 11.0 nagyrendezvényén.

Mustáros fagyi a Nemzeti Mustár Napra 

Az USA-ban a világ egyik legnépszerűbb ízesítő pasztájának szerelmesei számára néhány napra eljön a Kánaán.

Vendéglátó hely nyílt a Vámház körúton 

Augusztus 4-én Kemenes Cukrászda és Bisztró nyílik Budapesten, a Vámház körút 9. alatt, a Kemenes családi vállalkozás harmadik egységeként. Terveik szerint a Vámház körúti üzlethelység hamarosan nem csak Klapka György egykori ékszerbirodalmáról, hanem saját jogán is híres lesz. 

Zöldülő konyha 

A konyhában felhalmozódó szemét mennyiségét elsősorban a bevásárlás megreformálásával csökkenthetjük. Ez eleinte alapos felkészülést igényel, de hamarosan mindennapos rutinná válik az új, többször használatos csomagolóeszközök igénybevétele - akár a vendéglátásban is.

Amikor egy jó ügy képviselete találkozik a minőségi gasztronómiával és a zalakarosi bringás életérzéssel 

Idén lezajlott egy receptverseny, aminek győztese egy - akár kerékpározás közben is elfogyasztható - tápláló szendvics lett. Az éttermek, amelyek elkészítik a saját verziójukat, egy jó ügy mellé állhatnak:  több száz fogyatékossággal élő és rászoruló család mindennapjait tehetik szebbé és boldogabbá. 

Uniós oltalom alá került a Rögös Túró 

Az Európai Bizottság döntése alapján hagyományos különleges termék védettséget kapott

Gasztronómia, borturizmus és design - Somlón 

Több hónap háttérmunka után a napokban indul a somlói Kreinbacher Birtok új menüje és friss gasztronómiai koncepciója, amely egyben Langer Gábor executive chef bemutatkozása. A séf nemzetközi szemlélettel érkezett a konyhára és az ételsorban az elmúlt 12 év tapasztalatait integrálja.

Boldogasszony csipkéje és Kicsi Gesztenye 

Magyarország Tortája idén a „Boldogasszony csipkéje”, a dunaföldvári Tóth Cukrászda kreációja lett, míg a Cukormentes Országtorta címet a szegedi A Cappella Cukrászda „Kicsi Gesztenyéje” nyerte. 

Kevesebb sör fogyott az első fél évben 

Csökkent Magyarországon a sörfogyasztás az első fél évben, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke szerint elsősorban a hűvösebb időjárás miatt. 

Gastro&Hotel Design Award: már csak egy napig lehet nevezni!  

Hová kerül idén az Év GastroDesign étterme díj, és melyik hazai szálláshely kapja az Év HotelDesign elismerést? Július 31-ig még várjuk a nevezéseket! 

Dupla teraszos gasztroélmények 

Magyarországon immár a második – és egyben a legnagyobb – Winestone étterem nyílt meg a budapesti Mercure Korona szállodában, a Kálvin téren. Az első egység tavaly nyár elején debütált a Mercure City Center szállodában, a most átadott étterem a Winestone-lánc 16. tagja.  

Az élelmiszerfogyasztásról készít felmérést a Nébih 

Mintegy 2700 fő bevonásával kutatja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a magyar élelmiszerfogyasztási szokásokat. 

Ételrendelés fesztiválra 

A Közgáz fesztiválos pilot után a 120 ezres résztvevőszámú EFOTT-on tette lehetővé a fesztiválozók számára, július 9-15. között – Európában elsőként – a NetPincér az online ételrendelést.

Innovatív barack csomagolás 

Innovatív csomagolással évente 82 ezer tonna őszibarack és nektarin, továbbá 12 ezer tonna kajszi menthető meg Olaszországban, amivel 134, illetve majdnem 28 millió euró takarítható meg a teljes élelmiszerláncban egy új csomagolásnak köszönhetően.

Megújult a siófoki Bor- és Fröccsfesztivál 

Július 26-án kezdődik és egészen augusztus 4-éig tart a siófoki Bor- és Fröccsfesztivál, amelyet idén újra a Hajóállomáson rendeznek meg. 

Minden cseppje prémium 

Idén júliusban először látogatott Budapestre az egyik legnevesebb skót whisky, a Macallan regionális márkanagykövete. Anna G. Metaxas előadása megtöltötte a Black Swan bárt. Bártulajdonosok, bartenderek, gasztrobloggerek és újságírók jöttek el, hogy meghallgassák a márkanagykövetet, és persze azért, hogy megkóstolják a 12 és 15 éves Macallan whiskyket.

Csökken a méhészek száma 

Az elmúlt egy-két évben csökkenni kezdett a méhészek száma, mert egyre nehezebb méheket tartani - közölte az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerdán.

Megéri-e csípőset enni, ha növeli a demencia kockázatát? 

A rendszeresen chilit vagy jalapeno paprikát fogyasztó idősebb embereknél nagyobb a kockázata a demencia kialakulásának - ezt állapították meg a Dél-ausztráliai Egyetem és a Katari Egyetem tudósai egy hosszú távú kutatásban.

Hamarosan elérhető lehet a halmentes hal 

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének 2018-as jelentése szerint a vadon élő halak 90 százaléka túlhalászott, ami óriási problémát jelent a környezetvédelem szempontjából (is). Szerencsére azonban a cégek egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy helyettesíteni tudják a halat az ételekben.

Nem környezetbarát a bambuszpohár 

Nem környezetbarát és ártalmas lehet az egészségre a papírpoharak környezettudatos alternatívájaként hirdetett bambuszpohár - közölte a termékek tesztelésével foglalkozó német szervezet, a Stiftung Warentest.

Megkerülhetetelen kulináris hely a Balaton felé 

Megnyílt a Fiastyúk Udvarház Csór határában. A név tradícionális csárdát sejtet, de az étterem egy valódi meglepetés izgalmas konyhával Nagy Krisztián kreatív séf irányítása alatt.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!