Gasztro
Izraeli újdonság hagyománnyal fűszerezve
Izraelben évek óta sikeres és már hazánkban is egyre népszerűbb a Tubi 60. A 40%-os alkoholtartalmú, mégis könnyen iható ital, izraeli regionális ízeket, fűszereket, zamatokat és desztillációs technikát ötvöz.
Kerek évfordulót ünepel a Magyar Ízek Utcája rendezvény
Az augusztus 20-i ünnepségek kísérőrendezvényeként immár tizedik alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek Utcáját - hangzott el a rendezvény keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
Közös nevező: az alma
Idén, szeptember szeptember 8-án, vasárnap a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVET) a Jankovich Kúria Hotel és Étteremben tartja következő gasztrorandevúját. A regisztráció már elindult, a szervezők 3000 főt várnak.
Magyar sikerek a Great Taste Awardon
A Sweetic Csokoládé Manufaktúra mellett, a világ egyik legynagyobb és legszigorúbb gasztronómiai világversenyén még öten értek el három, tízen pedig kétcsillagos minősítést. Harmincnégyen pedig egy csillaggal büszkélkedhetnek.
3 millió hektoliter kóla fogyott egy év alatt
Magyarországon 2018 júliusa és 2019 júniusa között 3 millió hektoliter, vagyis több mint 50 milliárd forintnyi kóla fogyott, ami a szénsavas üdítők belföldi forgalmának több mint 60 százalékát jelenti - közölte a Nielsen az MTI-vel.
Leégett a csopaki Code Zero
Augusztus 5-én reggel kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy mintegy ötven négyzetméteres, könnyűszerkezetes épület a csopaki Örkény István sétányon – írja az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapja.
SVET: szeptemberben a Jankovich-kúriában
Minden eddiginél különlegesebb helyszín, a Stílusos Vidéki Szállodák vendégeskedése, illetve az ő jóvoltukból a reggelizés lehetősége, gasztroszínpad, megannyi workshop, előadás, gyereksarok, környezettudatos tálalási szemlélet, regionális alapanyagok és Tóth Vera esti koncertje várja a vidéki gasztronómia elkötelezett híveit Rácalmáson a Magyar Turisztikai Ügynökség által támogatott SVÉT 11.0 nagyrendezvényén.
Mustáros fagyi a Nemzeti Mustár Napra
Az USA-ban a világ egyik legnépszerűbb ízesítő pasztájának szerelmesei számára néhány napra eljön a Kánaán.
Vendéglátó hely nyílt a Vámház körúton
Augusztus 4-én Kemenes Cukrászda és Bisztró nyílik Budapesten, a Vámház körút 9. alatt, a Kemenes családi vállalkozás harmadik egységeként. Terveik szerint a Vámház körúti üzlethelység hamarosan nem csak Klapka György egykori ékszerbirodalmáról, hanem saját jogán is híres lesz.
Zöldülő konyha
A konyhában felhalmozódó szemét mennyiségét elsősorban a bevásárlás megreformálásával csökkenthetjük. Ez eleinte alapos felkészülést igényel, de hamarosan mindennapos rutinná válik az új, többször használatos csomagolóeszközök igénybevétele - akár a vendéglátásban is.
Amikor egy jó ügy képviselete találkozik a minőségi gasztronómiával és a zalakarosi bringás életérzéssel
Idén lezajlott egy receptverseny, aminek győztese egy - akár kerékpározás közben is elfogyasztható - tápláló szendvics lett. Az éttermek, amelyek elkészítik a saját verziójukat, egy jó ügy mellé állhatnak: több száz fogyatékossággal élő és rászoruló család mindennapjait tehetik szebbé és boldogabbá.
Uniós oltalom alá került a Rögös Túró
Az Európai Bizottság döntése alapján hagyományos különleges termék védettséget kapott
Gasztronómia, borturizmus és design - Somlón
Több hónap háttérmunka után a napokban indul a somlói Kreinbacher Birtok új menüje és friss gasztronómiai koncepciója, amely egyben Langer Gábor executive chef bemutatkozása. A séf nemzetközi szemlélettel érkezett a konyhára és az ételsorban az elmúlt 12 év tapasztalatait integrálja.
Boldogasszony csipkéje és Kicsi Gesztenye
Magyarország Tortája idén a „Boldogasszony csipkéje”, a dunaföldvári Tóth Cukrászda kreációja lett, míg a Cukormentes Országtorta címet a szegedi A Cappella Cukrászda „Kicsi Gesztenyéje” nyerte.
Kevesebb sör fogyott az első fél évben
Csökkent Magyarországon a sörfogyasztás az első fél évben, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke szerint elsősorban a hűvösebb időjárás miatt.
Gastro&Hotel Design Award: már csak egy napig lehet nevezni!
Hová kerül idén az Év GastroDesign étterme díj, és melyik hazai szálláshely kapja az Év HotelDesign elismerést? Július 31-ig még várjuk a nevezéseket!
Dupla teraszos gasztroélmények
Magyarországon immár a második – és egyben a legnagyobb – Winestone étterem nyílt meg a budapesti Mercure Korona szállodában, a Kálvin téren. Az első egység tavaly nyár elején debütált a Mercure City Center szállodában, a most átadott étterem a Winestone-lánc 16. tagja.
Az élelmiszerfogyasztásról készít felmérést a Nébih
Mintegy 2700 fő bevonásával kutatja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a magyar élelmiszerfogyasztási szokásokat.
Ételrendelés fesztiválra
A Közgáz fesztiválos pilot után a 120 ezres résztvevőszámú EFOTT-on tette lehetővé a fesztiválozók számára, július 9-15. között – Európában elsőként – a NetPincér az online ételrendelést.
Innovatív barack csomagolás
Innovatív csomagolással évente 82 ezer tonna őszibarack és nektarin, továbbá 12 ezer tonna kajszi menthető meg Olaszországban, amivel 134, illetve majdnem 28 millió euró takarítható meg a teljes élelmiszerláncban egy új csomagolásnak köszönhetően.
Megújult a siófoki Bor- és Fröccsfesztivál
Július 26-án kezdődik és egészen augusztus 4-éig tart a siófoki Bor- és Fröccsfesztivál, amelyet idén újra a Hajóállomáson rendeznek meg.
Minden cseppje prémium
Idén júliusban először látogatott Budapestre az egyik legnevesebb skót whisky, a Macallan regionális márkanagykövete. Anna G. Metaxas előadása megtöltötte a Black Swan bárt. Bártulajdonosok, bartenderek, gasztrobloggerek és újságírók jöttek el, hogy meghallgassák a márkanagykövetet, és persze azért, hogy megkóstolják a 12 és 15 éves Macallan whiskyket.
Csökken a méhészek száma
Az elmúlt egy-két évben csökkenni kezdett a méhészek száma, mert egyre nehezebb méheket tartani - közölte az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerdán.
Megéri-e csípőset enni, ha növeli a demencia kockázatát?
A rendszeresen chilit vagy jalapeno paprikát fogyasztó idősebb embereknél nagyobb a kockázata a demencia kialakulásának - ezt állapították meg a Dél-ausztráliai Egyetem és a Katari Egyetem tudósai egy hosszú távú kutatásban.
Hamarosan elérhető lehet a halmentes hal
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének 2018-as jelentése szerint a vadon élő halak 90 százaléka túlhalászott, ami óriási problémát jelent a környezetvédelem szempontjából (is). Szerencsére azonban a cégek egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy helyettesíteni tudják a halat az ételekben.
Nem környezetbarát a bambuszpohár
Nem környezetbarát és ártalmas lehet az egészségre a papírpoharak környezettudatos alternatívájaként hirdetett bambuszpohár - közölte a termékek tesztelésével foglalkozó német szervezet, a Stiftung Warentest.
Megkerülhetetelen kulináris hely a Balaton felé
Megnyílt a Fiastyúk Udvarház Csór határában. A név tradícionális csárdát sejtet, de az étterem egy valódi meglepetés izgalmas konyhával Nagy Krisztián kreatív séf irányítása alatt.
Élményvacsorákat indít a magyar brandy
A brandy-ről sokunknak egy hatalmas bőrfotelben üldögélő, a kandalló mellett csendben szivarozó és öblös pohárból az italt kortyolgató idősebb úriember jut eszünkbe, valahonnan a múlt századból.
Receptversenyt hirdet az Árkád gasztro-zónája
Szerda éjfélig lehet jelentkezni a budapesti ÁRKÁD bevásárlóközpont által hirdetett receptversenyre, amelynek keretében hazai és nemzetközi ételeket keresnek.
Miért rendeljünk bort online?
Mi magyarok az online tér világában talán kevésbé mozgunk otthonosan: míg külföldön rengetegen rendelik a neten már a bort is, mi továbbra is a szupermarketeket és a borászatokat tekintjük elsődleges vásárlási helyszínnek. Holott online egyszerűbben találunk a borhoz leírást, és rendelésünk mellé akár ajándékot és kedvezményt is kaphatunk.
Magyar induló a Starbucks baristaversenyén
A Starbucks minden évben megrendezi a nemzetközi Barista Championship-et, ahol tehetséges kávékészítők mérik össze tudásukat. A július 16-i magyarországi selejtező nyertese Londonban képviselheti hazánkat a döntőben, ahol kiderül ki 2019 barista bajnoka.
Zöldkérdés, újrahasznosítás, fair trade minősítés, biokávék ára és helye a piacon
A Pannon Kávé sorozatunkban abban segít, hogy beavassuk a kávézók vezetőit és a kávégépek kezelőit, mitől lesz olyan a kávé, hogy újra és újra visszatérjen a vendég.
(X)
10 éves a Káli Kövek Borászat
Az idei év az ünneplésé a 10 éves Káli Kövek Borászatnál. Koncertek, meglepetés-séfek és gourmet-estek a nyáron, jubileumi borral: bemutatkozik a TEN 2018 (Olaszrizling-Hárslevelű-Furmint-Juhfark). Szombaton, pedig megújult vendégtér és kerthelyiség fogadja a látogatókat Köveskálon.
Tavaly nőtt a hazai sörgyártók árbevétele
A 2017-es enyhe visszaesés után 2018-ban jelentősen növekedett a hazai sörgyártók árbevétele – derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adataiból.
A magyarok ragaszkodnak a megszokotthoz
Minden második esetben ugyanabból az étteremből rendelünk és a rendelések egyharmada a szokásos tétel – a Falatozz.hu országos ételrendelő portál felmérése arra kereste a választ, hogy milyen gyakran rendeljük a jól bevált helyekről a már bizonyított fogásokat.
Ez lett az idén Vas megye étele
Sárváron “találták” meg Vas megye idei ételét. A Vas Megyei Turizmus Szövetség zsűrije ugyanis a Nádasdy Történelmi Fesztivál Ételmustráján induló csapatok által készített finomságok közül választotta ki a nyertes fogást. A legízletesebb ételnek a Vörös Oroszlán Lovagrend káposztás töltött paprikája bizonyult.
Rovarételekkel a rák ellen
Először mérte meg az ehető rovarok antioxidánsszintjét egy tanulmány, s mint kiderült, a szöcskék és selyemhernyók annyi antioxidánst tartalmaznak, mint a friss narancslé - olvasható a Phys.org tudományos hírportálon.
Kér egy gombóc heringes fagylaltot?
Robin Alting nyers heringes fagyit árul a rotterdami üzletében. Egyedülálló alkotását inkább csak kisebb kanalakban méri a bátrabb vásárlóknak.
Új üzlettel gazdagodott a budaörsi borvilág
2019 nyarára Borháló nélkül maradt Budaörs. Nagy Beatrix ezt nem hagyta sokáig: júliusban megnyitotta borszaküzletét Budaörs központjában.
Versenyeznek a legjobb hazai street food helyek
Elindult a jelentkezés a Hungarian Street Food Awards-ra. A verseny során a szakmai zsűri és a szavazó közönség 8 kategóriában választja ki a legjobb magyar street food helyeket, az összetett első helyezett pedig Malmőben képviselheti Magyarországot szeptember végén az európai döntőben.
Borsóginnel a környezetért
Felfedezték, miként lehet klímatudatosabb módon előállítani a világ egyik legnépszerűbb szeszes italát.
Megválasztották a 2019-es év Egri Bortermelőjét
Július 11-ével elkezdődött a régió legnagyobb borgasztronómiai rendezvénye, az Egri Bikavér Ünnep, ahol hagyományosan minden évben átadják az Év Egri Bortermelője kitüntető díjat. Az idén immár XXIII. alkalommal megrendezett fesztiválon az Év Egri Bortermelője vándordíjat Tóth Istvánné Rózsika, a Varga Pincészet feldebrői birtokának igazgatója vehette át Tarsoly Józseftől, Eger Város Hegyközségének hegybírójától. Tóth Istvánné pályája során számos sikert ért el hazai és külföldi versenyeken, 2019-ben pedig - egyedülállóként a magyar borászok között - három párizsi és három berlini aranyérmet, Brüsszelben pedig egy nagy aranyérmet nyert el a feldebrői borokkal.
l,6 milliárd forintos fejlesztést indított el a Bock Borászat
A villányi Bock Borászat Kft. 1,6 milliárd forintot ruház be 2020 végéig, egyebek között prémium minőségű borok, szőlőlé, valamint hidegen szárított gyümölcstermékek piacra hozatala érdekében - tájékoztatta a cég az MTI-t.
Prémiumvonalat indít a Rézangyal
Az italok palackjait fa hatású címkék díszítik.
Megvannak Magyarország legjobb kenyerei
Az ötfős szakmai zsűri ma kiválasztotta Magyarország legjobb kenyereit, amelyek a Magyar Pékszövetség VIII. Kenyérversenyének második körös elbírálásába bejutottak. A nyílt versenyen csaknem félszáz termék indult 3 kategóriában. A megméretés legfontosabb célja a Szent István napi kenyér kiválasztása volt.
Megkóstoltuk a legjobb pálinkát!
Csütörtök délelőtt egyszerre két elismerést ünnepeltünk egy sajtótájékoztató keretein belül a Veritas Winebar-ban: Márton János pálinkamester több évtizedes munkásságát a Pálinka Nemzeti Tanács "Pálinka Életműdíjjal" ismerte el, valamint a Márton és lányai pálinkafőzde magyar kajszibarackból készült pálinkája kapta az "Agrárminisztérium Pálinkája 2019" címet.
Cukros üdítő=rák?
A cukros üdítőitalok fogyasztása növelheti a rák kockázatát egy nagyszabású, hosszú időn át tartó vizsgálat eredményei alapján - írta a BBC hírportálja.
Újrahasznosított és újrahasznosítható vizespalack Belgiumban
A belga VALVERT ásványvíz új, 100%-ban újrahasznosított vizespalackja használat után is 100%-ban újrahasznosítható. A bejelentés fontos mérföldkő, amely megfelel a Nestlé csomagolóanyagok újrahasznosításával kapcsolatos vállalásainak, innovatív megközelítésének és a körforgásos gazdaság iránti elkötelezettségének.