Így zsűriztek az idei Gastro&Hotel Design Award-on

Így zsűriztek az idei Gastro&Hotel Design Award-on 

Ilyen parázs vitákra, ennyire egymással szembe menő véleményekre, több esetben a sorrendet meghatározó, egyetlen szavazaton múló döntésre még nem is volt példa a hazai Gastro&Hotel Design Award személyes zsűrizésének történetében. Az idei versenyt – akárcsak a korábbiakat – a PPH Media Kiadó égisze alatt a Pont Itt gasztro/szállás/utazás szakmai magazin hirdette meg.

Kelbimbós gin az Egyesült Királyságból 

Állítólag némi diós jelleget is fel lehet fedezni a zamatában.
Egészséges étrenddel a Föld megmentéséért

Egészséges étrenddel a Föld megmentéséért 

A kaktuszoktól az algákon, és a vitaminban gazdag virágokon át a szárazságtűrő gyökérzöldségekig – a Knorr és a WWF összeállította annak az 50 tápláló élelmiszernek a listáját, amelyek fogyasztása az emberi szervezet, termesztése pedig a bolygónk számára volna kedvezőbb a jelenleg szinte egyeduralkodó alapanyagokhoz képest.
Új élmények egy megszokott helyen

Új élmények egy megszokott helyen 

Gasztro-zóna és terasz, izgalmas ételek és új hangulat - a héten a nagyközönség számára is megnyit az Árkád Food Loft összes étterme. Szerkesztőségünk jelen lehetett a keddi VIP megnyitón, ahol bemutatkoztak a megnyitás előtt álló egységek is.
Kihirdették a Budapest desszertje verseny győztesét

Kihirdették a Budapest desszertje verseny győztesét 

A Bolka Desszert Butik őszibarackos-mandulás süteménye lett idén Budapest desszertje, amelyet először a 9. Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepen kóstolhat meg a közönség péntektől vasárnapig a Szent István-bazilika előtt. Az Édes Napok mintegy mintegy 70 kiállítót vonultat fel a Szent István téren, a fesztivál gasztroszínpadán pedig óránként más-más cukrászmester tart bemutatót.
Ezek most a menő sörös plakátok

Ezek most a menő sörös plakátok 

Hazai grafikusok, képzőművészek és hobbialkotók gondolták újra a 165 éves Dreher Sörgyárak art deco, valamint konstruktivista-modernista plakátjait. A több mint 300 beérkezett pályamű közül a szakmai zsűri most tette közzé a kedvenceit és jelentette be a nyertest. A legjobb poszterekből álló válogatást a szeptember 20-án kezdődő Dreher 165 Napokon nézhetik meg először az érdeklődők.

Először rendeznek Sör és Csülök Fesztivált Siófokon 

Új őszi gasztrofesztivállal jelentkezik a Balaton-part legnagyobb városa: szeptember 13-15. között rendezik meg az első Sör és Csülök Fesztivált a siófoki Fő téren. A háromnapos rendezvényen fellép az Abrakazabra és Heincz Gábor Biga, a Road és a Pa-dö-dő is, miközben különleges söröket és ételeket kóstolhatnak a résztvevők.
Mundus Vini 2019: tartolt a Varga Pincészet

Mundus Vini 2019: tartolt a Varga Pincészet 

Még soha nem nyert magyar pincészet 16 aranyérmet külföldi nagy borversenyeken egyetlen év alatt.

Borpromóciós programot indíthat az állam 

A minőségi borok értékesítésének támogatására 3,5 milliárd forint tervez elkülöníteni az agrártárca.

Hetedszer rendezik meg a Magyar Sajtmustrát 

2019. október 12-én és 13-án Budafokon, a Törley Pezsgőmanufaktúra 100 éves falai között rendezi meg a Magyar Sajtkészítők Egyesülete a VII. Magyar Sajtmustrát.

Kialakult az MVI gasztrotúra részletes programja 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) külföldi szakmai programot szervez.

Mit eszik a vegetáriánus? 

2019. szeptember 14-én, szombaton 9 órakor a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ színháztermében veszi kezdetét a 23. VEGETÁRIÁNUS FESZTIVÁL. Az esemény idei arca Hevesi Tamás, aki több mint 30 éve maga is vegetáriánus.

Szélesebb szolgáltatás - fogyasztói nyomásra 

Hét éve működik Budapesten a padthai wokbar és jelenleg hét étteremmel vannak jelen a fővárosban, most pedig fogyasztói nyomásra tovább szélesítik szolgáltatásukat. A Wolttal együttműködve elindult a padthai házhozszállítás. 

Helyrehozhatatlan látásvesztés az egyoldalú táplálkozás miatt 

Helyrehozhatatlan látásvesztést szenvedett egy 17 éves bristoli fiú, miután éveken át szinte csak sült krumplit és burgonyaszirmot evett - írta a BBC News.

Arany- és ezüstérmek a jubileumi londoni IWSC versenyen 

Az Agárdi Pálinkafőzde első alkalommal vett részt a világ egyik legrangosabb nemzetközi bor- és párlatversenyén. A londoni székhelyű, idén 50 éves International Wine&Spirit Competition megmérettetésre 2700 nevezési párlatminta érkezett a világ minden részéről. A legtöbb induló – 700 feletti minta – a Gin kategóriában volt, a Skót Whisky-k mezőnyében 400 feletti, míg a Brandy kategóriában 200 feletti minta érkezett.

Mentes-M:a legkiemelkedőbb minőségű mentes ételek versenye 

Megújult és új kategóriákkal keressük idén is a legkiemelkedőbb minőségű mentes food és drogéria termékeket hazánkban!

Amit tudni akart a Rögös Túróról 

Idén nyáron uniós oltalom alá került a Rögös Túró. A friss sajtok csoportjába tartozó termék a Kárpát-medencében már évszázadok óta elterjedt és kedvelt élelmiszer, amelyet most Európa-szerte elismertek azzal, hogy uniós oltalmat kapott.

Az ital, ami felforgatta a brit gin piacot 

A magyarországi szórakozóhelyeken és a boltok polcain egyaránt elérhető a világ egyik népszerű prémium ginmárkája. A Bulldog Gin a világ legrégebbi gin eljárásával készülő, úgynevezett London Dry Gin, ez az erős tradíció markáns modernséggel párosul. 

Kiterítette a kártyáit a Costes  

A Laki Eszter vezetésével működő grafikai műhely, a Studio Nur idén elnyerte a világ egyik legismertebb designdíjaként számon tartott Red Dot elismerést Brands & Communication kategóriában az első magyar Michelin-csillagos étteremnek, a Costesnek készült, kártyás étlappal.

Miért drágább a vaddisznó, ha olcsóbb? 

A legdrágább sertéshús az áruházak pultjában sem kerül többe 2000 forintnál, míg a legolcsóbb vaddisznóterméket sem lehet 2500-nál olcsóbban megkapni. Annak ellenére, hogy jóval többet kap a disznójáért a gazda, mint a vadász.

A hurkakészítésről is van már fejtágítás 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatóságának „TANULJUNK EGYÜTT!” programsorozata újabb húsipari témakörben hirdet rendezvényt 2019. október 11-re, a Szent István Egyetemre, ahol az érdeklődők a hurkafélék és májasok gyártásával kapcsolatos ismereteiket bővíthetik.

Ilyen, ha egy kávés cég profi módon vesz részt az eseményen, amelyet úgy hívnak: fesztivál 

A Pannon Kávé sorozatunkban abban segít, hogy beavassuk a kávézók vezetőit és a kávégépek kezelőit, mitől lesz olyan a kávé, hogy újra és újra visszatérjen a vendég. (X)

Nébih iparági kisokos az élelmiszerpazarlás ellen 

 Az élelmiszerhulladékok keletkezésének megelőzését, mérséklését segítő útmutatókat állított össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatala (Nébih) a vendéglátás, a kereskedelem, az ipar és a civil szektor szereplőinek.

Mocktail-trendet diktál a Coca-Cola 

Magyarországon először a Coca-Cola kezdi meg az alkoholmentes párlat forgalmazását. Az Európában is újdonságnak számító Fluère az egyre népszerűbb alkoholmentes italok, a mocktailok fontos alapanyaga lehet a jövőben.

Zsugorodott az ételautomata-piac 

Átalakult, tisztult, ugyanakkor zsugorodott is az élelmiszer-automaták piaca a forgalmat az adóhatóság számára továbbító felügyeleti egységek kötelező beszerelésével – írta a Magyar Hírlap.

Kapj rá, ha tudsz! 

Elkészült a halfogyasztást ösztönző "Kapj rá!" kampány keretében kifejlesztett mobil alkalmazás, amelyet a felhasználók ingyen tölthetnek le - közölte az Agrármarketing Centrum.

Egri borok a Budapest Borfesztivál fókuszában 

Idén az Egri Borvidék mutatkozhat be a 28. Budapest Borfesztivál vendégrégiójaként szeptember 5-8 között. Újrapozícionálják a fesztivált is, a cél Európa legszebb borfesztiváljává válni.

Csodafegyvere lesz a NAV-nak 

Blokkolhatja az élelmiszer-automatákat az adóhatóság.

Világhódító úton az ausztrál szarvasgomba 

Már a világ negyedik legnagyobb termelője, és megtörné az európaiak piaci dominanciáját. 

Megkésve 

Ami a 2017 karácsonyán elhunyt Jakabffy László volt a vendéglátás konyhai frontján, ugyanaz Niszkács Miklós a hazai gasztronómia, a vendéglátás teljes szakmai területén - beleértve annak szakmai újságírás részét is. „Magyarán” a vendégvárás, az elegáns gasztronómiai újságírás doyenje volt. Mert most érkezett a hír, amelyet még mindig nem hiszünk el.  

Bortrend kutatás indul 

Együtt borozunk 2019 – trendkutatás néven átfogó online felmérést indít a Borháló Borkereskedés a magyar vevők borvásárlási és borfogyasztási szokásairól.

Csokoládéval ünnepelni Indiát 

Négyféle csokit olvasztott össze egy táblába a Cadbury Unity édességgyár, és ezzel nem csak azokra gondolnak, akik Gombóc Artúr nyomdokain járva, minden csokoládét imádnak.

Jól fogy a bárányhús 

Nem panaszkodhatnak az idén a hazai juhtartók, az úgynevezett könnyű bárány iránti kereslet a nyári időszakban is élénk volt. Az árak enyhén ugyan, de folyamatosan emelkednek, a kilátások pedig az év második felére is pozitívak – írta a  Magyar Nemzet.

Miben nyilvánul meg a laktózintolerancia? 

Előfordult már velünk, hogy kellemetlenül éreztük magunkat, miután megittunk egy nagy bögre tejeskávét, vagy megettünk egy tál tejbegrízt? Nem vagyunk egyedül! „Magyarországon a felnőtt lakosság közel harmadánál jelentkeznek gyomor-bélrendszeri tünetek tej- és tejtermékek fogyasztása esetén” – mondta Szűcs Zsuzsanna, dietetikus.  A tüneteket laktózérzékenység is okozhatja, és az AdeZ növényalapú italmárka felkérésére a dietetikus összegyűjtötte, mit kell róla tudni.

Három régiós bormárka találkozása 

Olaszrizlingek, rajnai rizlingek és a portugieser alapú házasítások mellett közel 20 fiatalos borász társaságában búcsúzik a nyár a Winelovers River Night vol.3. keretében, kétórás sétahajózással a Duna budapesti szakaszán augusztus 29-én.

Növekvő forgalom - hála a lebomló csomagolásnak 

A Falatozz.hu országos ételrendelő portálon év eleje óta 40 étterem csatlakozott a Falatozz Zölden! programhoz. A megrendelők az online vásárlás során kiválaszthatják a környezettudatos vendéglátóhelyeket, illetve, hogy milyen csomagolásban kérik az étel kiszállítását.

Egyre népszerűbb a nyúlhús 

Jelentős elmozdulás történt a hazai nyúlhúskeresletben, az elmúlt évben mintegy 260 tonnányi terméket adtak el a vágóhidak a kereskedőknek – írta a Magyar Nemzet.

Balatonfüred gasztro kínálatának legújabb üdvöskéje 

Art Deco belső térrel, a borvidék legszínesebb borválasztékával, és innovatív fogásokkal várja a vendégeket a balatonfüredi kikötő szomszédságában megnyílt  és egész évben nyitva tartó Zelna Borbár és Vinotéka. Füred legújabb borbárja elsősorban a Zelna borokról szól, de bőven tartogat újdonságokat is.

Több mint 2 hónapos lett a hazai dinnyeszezon 

Idén is elindította a „Nyár, dinnye, szeletem” szlogen alatt futó dinnye fogyasztásösztönző kampányát az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A kampány nyitó sajtótájékoztatóján, a zamárdi STRAND Fesztiválon elhangzott: a magyar termőterületek sokszínűségének, a gazdálkodók termelési gyakorlatának vevői igényekhez történő igazodásának köszönhetően több mint 2 hónapos lett a hazai dinnyeszezon, így még szeptember közepéig lehet jó minőségű gyümölcsöt kapni a piacokon és áruházakban.

Bő egy hónap múlva örülhetnek a sajtfanatikusok 

Október 19-én nyit a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválja: 25 ország közel félezer sajtkülönlegességét lehet megkóstolni hazánk legnagyobb sajtünnepén.

Amikor a hagyományoshoz visszatérés is innováció 

A kenyér után a pékáru esetében is szigorodhatnak az élelmiszerkönyvi előírások, ez pedig minőségi változásokat hozhat, ahogyan az előbbi esetében is történt - írta a Magyar Nemzet.

Különleges esti menü különleges képekkel 

Szintet lép a St. Andrea Restaurant esti kínálata, amire a a divatfotós Viszlay Márk provokatív ételfotóival hívná fel a figyelmet Lizsicsár Miklós étteremvezető, tulajdonos.

Növekvő érték, csökkenő mennyiség 

Megjelent a Wine Intelligence Global Compass 2019 kiadványa, amely szerint a globális borpiac értéke 1,2 százalékkal növekedett az elmúlt egy évben, miközben az átlagos palackár szintén növekedett.

Lelőttek egy felszolgálót Párizs külvárosában 

Egy vendég péntek este lelőtte a pincért egy, a francia fővárostól 15 km-re található vendéglátóhelyen, a tanúk szerint azért, mert túl lassan érkezett meg a szendvicse. A 28 éves felszolgáló a helyszínen életét vesztette.

A város legjobb Wiener Melange-a, bécsi reggelivel 

... egyértelműen ma a Corvin sétányon van. Persze, mondhatnánk, úgy könnyű, hogy valakinek a családja Bécsben is üzemeltet évtizedek óta sikeres cukrászdát, pékséget, de azért a magas minőséget megőrizni és garantálni hosszú éveken át, heti hét napos nyitva tartással - az már igencsak elismerésre méltó.

Növekedés a halágazatban 

Habár rendkívül lassan változnak – kedvező irányba – a hazai halfogyasztási szokások, mégis növekedési pályára álltak a hazai halgazdálkodás szereplői. 

Red Dot Award az Opera Gin arculatáért 

Brand and Communication kategóriában nyert Red Dotot az Opera Gin Budapest csomagolása, melyet a Graphasel Design Studio tervezett. Ezzel a független magyar kreatívcégkét egymást követő évben is Red Dot díjazott lett, hiszen tavaly a Dubicz Borászatnak tervezett címkéjükért kaptak elismerést.

Kiváló évjáratúak lehetnek az idei borok 

A szüret a napokban indult el. Jó évre számítanak a szőlősgazdák, ugyanakkor abból a szempontból nem örülnek a bő termésnek, hogy túlkínálat van borból a világpiacon, és ez Magyarországon is érezteti a hatását.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!