Vágó Ágnes
Próbavendégek Kecskeméten

Próbavendégek Kecskeméten 

„Profin flexibilis a szék háttámlája.” „Jó a kivetítő vászon is.” „Meg az is, hogy természetes fény van a teremben, de a szőnyegpadló nem lesz egy főnyeremény – a vörösbor ebből aztán ki nem jön.”, azonnal nyilvánvaló, szállodások méregetik szakértő szemmel a kecskeméti, vadonatúj Sheraton-ház most debütáló konferenciatermét, ahol a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége tartja idei tavaszi, XXXIX. Közgyűlését.
Csak erős idegzetűeknek!

Csak erős idegzetűeknek! 

Aki figyelmesen tanulmányozta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) tavaszi közgyűlését megelőző nap programját, annak nyilvánvaló volt, hogy a nulladik nap előadásainak témái több mint érdekesek, ezért nagyon sokan érkeztek a közgyűlés előtti napon Kecskemétre, az éppen ekkor átadásra került Four Points by Sheratonba, amely a nemzetközi lánc első magyarországi négycsillagos business hotelként üzemelő tagja.

100 x szép szálloda 

1913. május 10-én nyílt meg Britannia néven a mai Teréz körút és a Szondi utca sarkán az akkori Pest-Buda legmodernebb, legexkluzívabb szállodája, amelynek nevét a hotel építtetője és tulajdonosa, Fábri Henrik, a brit szállodaépítés nagy hódolójaként adta. 
Válságban született

Válságban született 

Egyéves születésnapját ünnepli a 2012 tavaszán alakult Horeca Marketing Klub, az a vendégszerzés, vendégkezelés és üzemeltetés/gazdálkodás hatékonyság területén tevékenykedő szakmai cég, amellyel mi is együttműködünk. 
Aranykulcsosok ÉS a Kempinski új bisztrója

Aranykulcsosok ÉS a Kempinski új bisztrója 

Egy hete nyitott a Kempinski Hotel Corvinus Budapest teljesen átalakított új, földszinti szárnya – érthető tehát, hogy nagy számban vettek részt az ötcsillagos házban tartott találkozón a Magyar Szállodaportások Aranykulcs Egyesületének tagjai április 17-én.

Retro itt meg ott 

Zötyögő Ikarus Cabrio, piros úttörőnyakkendő, tábori trombitaszó, sportszelet, frutti, fokhagymás lángos, betűtésztás paradicsomleves, hamisgulyás, tojásos galuska fejes salátával, bambi, málna, és természetesen Dévényi Tibi bácsi az ő piros pöttyös labdáival. 
Egy és más…

Egy és más… 

Akkor jó egy étterem, ha meghökkentő, ha belevésődik az ember sejtjeibe, hogy ott járt, ha máskor is szívesen visszaemlékszik rá – és nemcsak az ételek ízei okán.
Milyen válság?

Milyen válság? 

A repülőtérről egy síliftszerű, libbenő kabinos alkalmatosság öt perc alatt a városba induló vonathoz repít, ahonnan tíz perc alatt a főpályaudvarra, Düsseldorf szívébe érünk. A ProWeinra szóló belépő az összes városi közlekedési eszközön érvényes jegyként funkcionál, sőt, a tartomány 150 kilométeres sugarán belül azzal bármilyen közlekedési eszköz igénybe vehető. A kiállítás nyitásakor-zárásakor kétpercenként indítják a szerelvényeket, a megállókban segítőkész és több nyelven beszélő irányítókhoz fordulhat bárki, aki az amúgy tökéletes útbaigazító feliratokon nem tudna kiigazodni.
Olyan kevés kell – de az bejön!

Olyan kevés kell – de az bejön! 

Tényleg nem kell sok ahhoz, hogy a vendég úgy érezze, kényeztetik, odafigyelnek rá. Pár ilyen ötletet hallhattunk azon a csütörtöki sajtótájékoztatón, amelyet az osztrák stájer tartomány turisztikai képviselete tartott nyári programjainak bemutatója okán.
A márciusi hófogság turisztikai mérlege

A márciusi hófogság turisztikai mérlege 

A meteorológusok becsületére legyen mondva, már legalább egy héttel előre jelezték, hogy a március 15-i hosszú hétvégére pocsék idő várható, azonban – ilyenek vagyunk mi, magyarok – többen egy vállrándítással elintézték a hírt, és a figyelmeztető jelek ellenére nekivágtak mégis a veszélyes utaknak. Aztán persze vagy beragadtak a különféle autópályákon, és kezdődött a rémült telefonálgatás, hogy most akkor mi legyen? Vagy valahogy hazaevickéltek, akkor meg amiatt kellett gyorsan intézkedni, hogy töröljék valahogy a kiszemelt szállodában a korábbi foglalást.

Ettél már bodzát, rózsaszirommal, mimózával? 

A Four Seasons Hotel Gresham Palace új koncepciója, hogy még ismertebbé tegyék a hazai nagyközönség előtt Gresham Éttermüket, és ne az legyen az általános kép, hogy ott annyira topkategóriát képviselnek, amely szinte megfizethetetlen a magyar lakosság körében.

„Az idei csakis a túlélés éve lehet” 

Csupa „H” betű: Hajdúszoboszlón találkozunk, ahol épp Hotelstars védjegyet kap az egyik Hunguest ház, és beszélgetés közben az is kiderül, Hajdúszoboszló mellett Hévíz a másik igencsak kedvelt magyarországi desztinációs helye. A tavalyi év eredményeiről és az idei lehetőségekről beszélgetünk a Hunguest első számú emberével, és arról, látszódik-e a hazai szállodaiparban az alagút vége?

A háromszázadik átadásánál elfogyott a türelem 

Hajdúszoboszlón, a Fekete Gyula által vezetett négycsillagos ház, a Hunguest Hotel Aqua-Sol kapta a háromszázadik Hotelstars védjegytáblát, és a hír két szempontból is érdekes.

Túlságosan zöld a tó vize? 

Olyan nagyszabású és részletes Balaton-kutatást végzett a Magyar Turizmus Zrt. a Balatoni Regionális TDM Szövetséggel karöltve, amilyenre jó ideje nem volt példa. Halassy Emőke, a cég kutatási irodájának megbízott irodavezetője nemrégiben ismertette a tavaly nyáron végzett, majd ősszel kiértékelt kutatás eredményeit Almádiban, a Ramada Hotel & Resort Lake Balatonban.

Sikeres kastélyszállósok és a pusztító sáskahad 

„Hivatalosan nem létező kategória vagyunk”, e meglepő kijelentést Glaser Gyula alelnöktől hallhattuk a Magyar Kastélyszállodák Szövetségének az Utazás Kiállítás nyitónapján, a kastélyszállodások közös standján tartott tájékoztatón. Azonban megállapíthatjuk: ahhoz képest, hogy papíron nem léteznek, a valóságban nagyon is sikeres a speciális szállodai szolgáltatásként működő, hazánkban 2007-ben alakult szakmai platform.

Átfogó Balaton kutatás: jó, jó, de miért zöld a tó vize? 

Olyan nagyszabású és részletes Balaton kutatást végzett a nemzeti turisztikai marketingszervezet (MT Zrt) a Balatoni Regionális TDM Szövetséggel karöltve, amelyre a közelmúltban nem volt példa. Halassy Emőke, a cég Kutatási Irodájának mb. irodavezetője ma ismertette a tavaly nyáron végzett, majd ősszel kiértékelt kutatás eredményeit Almádiban, a Ramada Hotel & Resort Lake Balatonban.

Kutya egy buli lesz 

Idén május 16-19. között a világ vezető kutyás társadalma hazánkra figyel, hiszen ekkor tartják a Hungexpo teljes területén a World Dog Show 2013-at, azaz a Kutya Világkiállítás idén tavasszal Budapestre költözik. 

Egyszer hop(p), másszor kopp 

A világ nagyvárosaiban a turisztikai kínálat meghatározó programja a buszos városnézés, a „hop on, hop off” szolgáltatás. Budapesten idén tavasztól akár meg is szűnhet ez a fontos turisztikai termék.

Topkulinária, divat és rock’n’roll 

Hívják rotációs konyhaszínháznak, de nyilván csak azok, akik még soha nem jártak a salzburgi repülőtér közelében, ahol a 7-es számot viselő hangár első emelete a világ egyik leghíresebb, legszínvonalasabb és igazi kulttalálkozóhelye a világ topgasztronómiájának. A Red Bull-alapító Dietrich Mateschitz milliárdos báró és Eckart Witzigmann topséf védnöksége alatt 2003-ban megnyitott Hangar–7 Ikarus étterem harmonikus egységet alkot az 1754 üvegdarabból összeállított kupola alatt a bárki által látogatható, hatalmas földszinti kiállítótérrel. Ahol repülők, helikopterek, Forma–1-es Red Bull-versenyautók és motorok fürdenek a napfényben, illetve állnak az óriáspálmák, olajfák tövében, és ahová állítólag 2012 egyik világraszóló eseménye, a Baumgartner-féle sztratoszféraugrás kézzel fogható emléke is hamarosan megérkezik.

Homár, rombuszhal, ír marhabélszín és…? 

Ilyenre eddig még sosem volt példa: magyar résztvevő is szerepel a január 30-án, Lyonban sorra kerülő, a világ legrangosabb főzőversenyeként számon tartott Bocuse D’Or világdöntőjén! Széll Tamás séf (Onyx étterem, Budapest) a brüsszeli elődöntőn olyan klasszis gasztro nagyhatalmak versenyzőit előzte meg, amilyen Olaszország, Spanyolország vagy éppen Németország…

35 milliárdos SZÉP Kártya-forgalom az OTP-nél 

A legnagyobb hazai SZÉP-kártya kibocsátó, az OTP Pénztárszolgáltató szerdán szakmai háttérbeszélgetést tartott, ahol egy reprezentatív országos felmérés eredményeit is közzé tették.

Izgalmas évkezdet a Hungexpónál 

„Egy kiállítóhelyszín esetében mindig kétéves periódusokat kell egymással összehasonlítani. A 2010-es esztendőt bázisnak tekintve pedig a tavalyi, 2012-es eredményeink jól alakultak” - összegezte a múlt év történéseit a HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatója, Ganczer Gábor egy minapi szakmai tájékoztatón.

Sztárok, szakácsok, pulykák  

Ajaj, nem jó jel, ha a december 10-i hétfő déli főzős program – a közelgő karácsonyra való tekintettel a Sztárok, szakácsok, pulykák programot hirdettük meg ezúttal a METRO Vevőakadémián – egyik résztvevője, Vujity Tvrtko hétfőn korareggel telefonál.

A stájerek megint kitaláltak valamit 

Ha egy téli szezon indul – akkor biztos, hogy egy osztrák tartomány ismét kitalál olyan újdonságot, amivel újabb vendégkört célozhat meg. 

Örömfőzés és mérföldkőnek számító szakmai konferencia 

Megindult az élet az újjáalakult és új szakmai vezetés alatt álló Magyar Vendéglátók Ipartestületnél (MVI).

Nesze, itt egy púp! 

Biztos ismerik, mert alapvicc: Megy a púpos az erdőben, amikor elé áll egy törpe, és azt kérdi: Mi van a hátadon? Hát egy púp, válaszolja a púpos. Kell az neked, kérdi a törpe. Nem, jön a felelet. Ekkor csoda történik, a púpos felegyenesedik, és boldogan sétál tovább. Találkozik a sántával, akinek elmeséli, mi történt. Az fejvesztve rohan az erdő mélyére, ő is találkozik a törpével, aki megkérdi tőle: Mi van a hátadon? Semmi, válaszolja a sánta. Akkor nesze, itt egy púp!

Sztárok, szakácsok, halak 

Ilyen még nem volt, azonban nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy lesz a továbbiakban is.

Előtérben a kultúra és a fiatal utazók 

A kellemes klímájú észak-afrikai ország turizmusát az idén igencsak megviselte a térségben uralkodó bizonytalanság. Előbb a januári jázminos forradalom, majd a líbiai helyzet miatt maradtak el a turisták. A turisztikai hivatal és az utazásszervezők most igyekeznek mindent megtenni azért, hogy visszacsábítsák a vendégeket.

Tunézia turizmusa: újratöltve 

Tunézia ugyancsak megérzi, hogy januárban tüntetések sora kezdődött a fővárosban, hogy a rengeteg pénzt elsíboló elnök elmenekült a konfliktus kirobbanásakor, egy ideig káosz uralkodott, majd, mintha ez nem lett volna elég, jött szomszédjaik, Líbia belpolitikai konfliktusa, ahol a polgárháborús válsághelyzet mind a mai napig tart.

Boutique-osok szekciója, nemzetközi vs. nemzeti védjegy, svéd valóságshow és vadonatúj elnevezés 

Azzal, hogy unalmasan és egyhangúan telt volna a Magyar Szállodaszövetség (MSZSZ) 35. Közgyűlése – igazán nem vádolhatja senki a szervezőket. Garancia volt erre már maga a helyszín kiválasztása is (amire most először pályáztatás útján került sor), hiszen a balatoni Ramada Hotel & Resort Lake tulajdonosát, Wossala Györgyöt úgy jellemezte köszöntő beszédében dr. Erdei János MSZSZ elnök, mint „a hazai szállodaipar fenegyerekét.”

Megnyitott a Wellness Hotel Gyula****Superior 

Gyula napján, április 12-én megnyílt Gyula város legújabb szállodája, a Wellness Hotel Gyula. Munkatársunktól

Hogy adjuk el Magyarországot? 

A Magyar Turizmus Zrt. új kommunkiációs tenderének témája: hogyan lehet eladni Magyarországot a külföldi és a belföldi piacon?

Elegancia és medical wellness 

A második világháború végén porig bombázták, ma mégis régi fényében pompázik Kelet-Tirol fővárosa, az Isel folyó partján, a Dolomitok tövében fekvő, 13 ezer lelket számláló Lienz. A város legújabb büszkesége a térség első ötcsillagos szállodája: a Grandhotel Lienz.

Mezítláb az erdőben 

Ausztria legnagyobb kiterjedésű, egybefüggő cirbolyafenyő erdőjének mélyén, 1763 méter magasan, a Turracher csúcson Karintia, egyben Ausztria egyik legfelkapottabb szállodája. Bizonyítja ezt éves töltöttsége, hiszen 90 százalék feletti számokat produkálnak a 100 szobával, 100 alkalmazottal üzemelő házban immár folyamatosan több esztendeje.

Megabulit mobilizált a Red Bull 

Talán nem túlzás állítani, hogy ilyen pörgős, ötletes, kreatív és nagy sztárokat felvonultató márkabemutatást még nemigen láthattunk idehaza, amelyet a Red Bull a Telenor mobilszolgáltatóval karöltve produkált a pesti Syma Csarnokban.

Megvannak az Étterem- és Étlapdesign verseny győztesei 

Három értékelhető kategória a bírálatok során, töprengő, néha gondterhelten maguk elé néző zsűritagok, meglepően egységes álláspont a győzteseket illetően, hümmögés, néha szörnyülködés és igazi öröm, ha valami szép kerül eléjük – ez a Vendég & Hotel szaklap második alkalommal meghirdetett Étterem- és ÉtlapDesign versenyének bírálata dióhéjban, ahol éttermek, szállodák, sörözők és kávézók neveztek a győzelemért, vagy csak a megmérettetés kedvéért.

Barlang mélyén a gyógyerő 

Egyre népszerűbbek és keresettek a világon mindenütt a barlangterápiák. Nem véletlenül, hiszen a XX. század végén robbanásszerűen megnőtt az allergiás, asztmás és egyéb légutakkal kapcsolatos megbetegedések száma. Ez egyenes következménye annak, hogy főként a nagyvárosokban élők légzőrendszerét nap mint nap irritáló szennyeződések tömege éri. Mivel a levegőszennyeződések káros hatása szinte kivédhetetlen, a szervezet a felgyülemlett, számára idegen anyagtól szabadulni próbál, majd amikor ez nem sikerül, különféle ellenreakciókat produkál. Így jön létre az allergia, majd ennek jóval súlyosabb változata, az asztma, vagy más légzőszervi megbetegedés.

Etele Csabáné, Marika 

Azt kevesen tudják róla, hogy 103 éves édesapjával, 25 éves lányával és férjével közösen igazi, békebeli háromgenerációs családot alkotnak, és a legnagyobb harmóniában élnek együtt. Ha azonban ma valaki a magyar kiskereskedelem, vendéglátás, szállodaipar és közétkeztetés legnagyobb seregszemléjét emlegeti, azonnal rávágja, hogy ez nem más, mint az őszi HOVENTA, amelynek lelke, motorja az a törékeny asszony, akit Etele Csabánénak hívnak, de mindenki inkább Marikának szólítja.

Zilai Zoltán 

Ugyancsak forr mostanában körülötte a levegő. Egyrészt, mert a napokban kezdődik és egészen szeptember 15-ig tart a Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál egyszerre két helyszínen is, amely cégének, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht.-nak egyik fő eseménye. Másrészt, mert híre ment, hogy a programsorozatnak idén akad egy konkurense a Felszabadulás téren. Erről is, arról is kérdeztük a borszakembert, a kht. ügyvezető igazgatóját, Zilai Zoltánt.

Nyitott pincékkel várják a turistákat 

Olaszországban évi mintegy 2,5 millió euró bevételt könyvelnek el tisztán a borturizmusból, Elzász jó néhány településén a borkészlet 70-80 százalékát értékesítik közvetlenül a termelőtől. Mi ennél sokkal kisebb léptékben gondolkodhatunk, hiszen sok évtizedes lemaradást kell behoznunk e téren, de nem is ez a cél. Sokkal inkább az, hogy nálunk is kialakuljon az a szemlélet, amely Nyugaton már megvalósult, hogy a borturizmus csak akkor hoz nyereséget a konyhára, ha minden szolgáltató, aki ebben részt vesz, egységesen magas színvonalat kínál.

dr. Csizmadia Gábor 

Mit tesz valaki, aki már gyerekfejjel filmekben szerepel, színdarabokban lép fel, szavalóversenyek győztese? Természetesen úgy dönt: színész lesz. Aztán kissé módosít az elhatározásán: inkább tanár lenne. Először gyógypedagógus, később szociológus, majd egyetemi docens válik belőle. Közben belekóstol az utazási irodák világába, egyre jobban beleássa magát a repülőjegy-értékesítésbe, új piacok felfedezésébe, meghódításába, utazási ajánlatok készítésébe. Ezért ismét vált, otthagyja a tanári katedrát, és ma már teljes mellszélességgel az idegenforgalommal foglalkozik. Dr. Csizmadia Gábor, az Air Contact utazási iroda igazgatója.

Tolvaj Márta 

Jó ideje tele a hazai sajtó a Zalatournál történtekkel. Korrekt és kevésbé tisztességes írások sora jelent meg a viharos vezetőségváltásról. Hogy megtudjuk, mi is történt a zalai turisztikai gazdasági társaságnál, a 2004. április 16-ával kinevezett új igazgatónőt, Tolvaj Mártát kerestük meg.

Egy kis mediterrán (2. rész) 

Az 5 Kontinens utazási iroda segítségével lapunk előző számában bemutattuk Görögország második legnagyobb szigetét, Rodoszt. Most jöjjön az első, a number one: Kréta. Az a földközi-tengeri sziget, amely bár Görögország és Afrika közt fekszik félúton, ám ott afrikainak évezredek óta soha senki nem tekinti magát.

Svájci életképek 

Lila Milka-tehenek ugyan nem legelnek úton-útfélen, de a patyolattiszta vonat ablakán kitekintve egyesével becsomagolt növényeket láthatunk a kiskertekben, és bár gyakran esik, időmérős locsoló árasztja el vízzel minden órában egyszer a meredek lejtőkön az óriási füves rétet. Svájcban jártunk, a Schweiz Tourismus jóvoltából.

Dénes Attila 

A magyar utasoknak csak mintegy negyven százaléka köt utasbiztosítást. A többiek „majd csak lesz valahogy!” felkiáltással indulnak útnak külföldre. Az EU-ba lépésünkkel a jól értesültek a nevezetes E111-es nyomtatványt emlegetik, mintha az lenne európai úti cél esetében mindenre a megoldás kulcsa. Pedig alaposan pórul járhat, aki nem ismeri pontosan az adott ország szabályait. Erről és még sok minden másról beszélgettünk Dénes Attilával, akit a napokban neveztek ki az ausztrál székhelyű QBE Atlasz Biztosító általános vezérigazgató- helyettesévé.

Fórika 

Ame­ri­kai mód­szer alap­ján a nyi­tott aj­tó hí­ve. Hoz­zá a kol­lé­gái kö­zül bár­ki bár­mi­kor be­me­het. Alig egy hó­nap­ja ne­vez­ték ki Fórika Ibo­lyát a Bu­da­pest Airport Kom­mu­ni­ká­ci­ós Igaz­ga­tó­sá­gá­nak élé­re – ko­ráb­ban Pe­tő György töl­töt­te be ezt a po­zí­ci­ót –, de már­is gyö­ke­res vál­to­zá­so­kat ter­vez. Új fel­ada­ta­i­ról, ter­ve­i­ről be­szél­ge­tünk, il­let­ve még ar­ról, hogyan tud egy bu­da­pes­ti fi­a­tal­as­­szonyt a család mellett karriert építeni.

Magyar ünnep a Zöld szigeten 

Azt, hogy az ír és a magyar nép rokonlélek lenne, túlzás állítani, bár tény, a szigetlakók mostanában egyre gyakrabban emlegetik, hogy híres költő-fejedelmük, W. B. Yeats egyik írásában megemlíti, hazája leginkább Magyarországhoz hasonlít. Mármint abban, ahogy mindkettő hosszú évek óta küzd a szabadságáért, a függetlenségéért. Ráadásul Yeats épp annak a Sligo nevű, északnyugat- írországi kisvárosnak egykori lakója, amely többek közt eme kijelentés kapcsán egyetlen napra, 2004. május 1-jére, befogadta Magyarországot. A húszezres lakosú ír kisváros a házigazdája az Írországban zajló európai uniós központi ünnepségek magyar vonatkozású részének.

Magyar fejlesztő a kijevi repülőtéren 

Dr. Farkas József, az Aerosvit légitársaság repülőtér-fejlesztési igazgatója a kijevi Boryspol nemzetközi repülőtéren
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!