Vágó Ágnes

Hol van már a tavalyi hó? Hát itt! 

Stájerország: a magyar üdülővendégek legkedveltebb osztrák célpontja, derült ki azon a téli szezont bemutató szakmai tájékoztatón, amelyet a Stájerországi Turisztikai Hivatal négy tartományának részvételével október 29-én Budapesten tartott, a belvárosi Bestia Étteremben.
Csengetett, Mylord?

Csengetett, Mylord? 

Fehér glasszékesztyűben, kifogástalan eleganciával, frakkban felszolgálható ételsor fontos emberek részére, amely mellé nemcsak illenek a különleges bortételek, hanem a fogások is mind, egytől-egyig tartalmaznak bort. Ugyanis Kiripolszki István (ex-KOGART Ház, Arany Kaviár) az alkoholt fűszerként használja libamájas előétele, majd olasz tésztája főzése során, a főfogásként tálalt marhasültbe is bőven locsol bele, sőt, az étkezést lezáró desszert készítésekor sem hagyja el.

Lehet izzítani december elejére a síléceket 

Három fő síterületét mutatta be október 14-én az A38-as hajón Karintia Tartomány Idegenforgalmi Hivatala: a Villach-i régióból a Gerlitzen Alpok és a Dreilandereck-i síterep újdonságait, valamint az osztrák Top 10 síterepei közé tartozó Nassfeld téli híreit osztották meg.
Hat stáció, három hoteligazgató, egy kulcsátadás

Hat stáció, három hoteligazgató, egy kulcsátadás 

Mivel november 1-től igazgatóváltás lesz az ötcsillagos Sofitel Budapest Chain Bridge-ben, a három és fél évig a szállodát irányító francia Philippe Godard elköszönt, átadva az idei évben idáig hihetetlen jó eredményeket produkáló ház kulcsát október 13-án este egy angol szállodai szakembernek, Jean Bowcott-nak.
Vége a KOGART-birodalom topgasztronómiájának, Kiripolszki máshol folytatja

Vége a KOGART-birodalom topgasztronómiájának, Kiripolszki máshol folytatja 

Bedobta a törülközőt Kovács Gábor bankár, az Andrássy úti KOGART-Ház alapítója: október 1-jével bezárta csúcsgasztronómiát képviselő éttermét, és az alkalmazottakat valamint a fine dining konyha irányítóját, Kiripolszki Istvánt szélnek eresztette.
Jövőre leves is lesz!

Jövőre leves is lesz! 

Gálavacsora női borrend módra: elegáns ételsor, szép bortételek, fesztelen hangulat, szórakoztató műsor – több nem is kell egy kellemes este eltöltéséhez. A Pannónia Női Borrend gálavacsorát rendezett október 8-án a Radisson Blu Béke Hotelben a szekszárdi rozé-király, Dúzsi Tamás tiszteletére, aki 2014-ben az „Év Bortermelője” címet nyerte el.
Bokrétaünnepség húsvétországban: Hotel Hollókő

Bokrétaünnepség húsvétországban: Hotel Hollókő 

Nézzük a várat a magasban, ahol állítólag hollók tanyáznak ma is, hallgatjuk a mesét kevély várúrról, elrabolt lányról, harcias dadáról. Közben a mesebeli környezetben gyönyörködünk: haranglábból kinőtt kistemplomban, Böske néni házában, ahol kis kézműves pékséget rendeztek be, Vince Irénke palóc hímzésekkel teletűzdelt bemutatótermében.

Egyszer volt, hol nem volt... 

Nézzük a várat a magasban, ahol állítólag hollók tanyáznak ma is, hallgatjuk a mesét kevély várúrról, elrabolt lányról, harcias dadáról. Közben a mesebeli környezetben gyönyörködünk: haranglábból kinőtt kistemplomban, Böske néni házában, ahol kis kézműves pékséget rendeztek be, Vince Irénke palóc hímzésekkel teletűzdelt bemutatótermében.
Első Gálaebéd, második Gundel-díj, három díjazott

Első Gálaebéd, második Gundel-díj, három díjazott 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) bejelentette idei három díjazottját, valamint a díjátadó alkalmára szervezett Gálaebédet készítő szakácsokat is bemutatta a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban szeptember 23-án tartott tájékoztatóján.
A nagy számok törvénye

A nagy számok törvénye 

25 éve nyílt meg a hely a Vár tövében a vendéglátóhely, 17 éve van együtt a két tulajdonos – Molnár Attila és Nyíri Szása -, mindketten az orosz konyha szerelmesei, fél éve pedig elég nagy változáson esett át a mindig is fine dining étteremként működő hely, az Arany Kaviár.

Gerbeaud keresztelő 

Ha esik, ha fúj... Szakadó esőben, kissé barátságtalan időben várta megnyitó partiján vendégeit szeptember 10-én este Buda új topgasztronómiai helye: az Émile. A Vörösmarty-téri Gerbeaud-kávéház fogalom a külföldiek körében. A tokaji bor, a téliszalámi és a piros paprika mellett ezt keresik (fel) a legtöbben a hozzánk érkező turisták.

Vendégei imádni fogják az új séfet a Sofitelben 

Bemutatta őszre és télre tervezett új, izgalmas menüsorát az újságíróknak a Sofitel Budapest új főszakácsa, Deff Haupt. Egyetlen kritizálni való hibás részletet sem talált az igényes gasztrocsapat a német származású, most éppen a Közel-Keletről Budapestre érkezett séf munkájában, aki nem főz elvonatkoztatottan, ismeretlen alapanyagok felhasználásával és főzési technológiákkal, csupán különleges ízlésvilággal, egészen egyedi megközelítésben. Csak egyszerűen nagyon jól.

A szőlő útja, Hilltop módra 

Bár lóg az eső lába, mire Neszmélyre, a Hilltop birodalmához érünk, hétágra süt a nap. A jövőre negyedévszázados magyar cég teljes alapító vezérkara fogadja a meghívott újságírókat: Keresztúry Éva, Storcz Judit, Török Imre és Kamocsay Ákos.

Firenzei faloda 

A firenzeiek, ahogy minden olasz, odavannak a piacozásért. A szombat szent számukra: ez a piacozás napja. Ráadásul imádott nagyvásárcsarnokuk jól megközelíthető, a város szívében található, ahová bárki könnyűszerrel eljuthat.

Mint(h)a hotel 

A falakon körben a tágas, fényűzően elegáns, múlt századi angol zárt férfiklubok hangulatát idéző fekete bőrbútorok, öblös fotelek, gyönyörű sötét ébenfa asztalok kísérőjeként megannyi fényes díj sorakozik díszes vitrinekben, a hatalmas kandalló tetején és az apróbb fali beugrókban. Rajtuk évszám, pontos helyszínnel megjelölve, amikor az esemény történt. Nyilván a derék klubtagok nyerték a világ különböző pontjain ezen elismeréshegyeket, gondolja magában a nézelődő. Pedig egyáltalán nem…

Startvonalnál a siófoki medical hotel építkezés 

Siófokon mindig történik valami. Most például bemutatták, hogy áll az a négycsillagosnak tervezett szállodai beruházás, amelyet, a tervek szerint, késő ősszel adnak majd át.

Ki iszik és ki vezet a mátrai borvidékre tartó Magyar Borok Útja Rallye során?  

Jövő hétvégén a pesti Városligetből indul augusztus 28-án a 20. jubileumi Magyar Borok Útja Rallye mintegy 100 autóból álló mezőnye.

Fordított világ 

Magyarország legdrágább termőterületével, rálátással a 2500 lakossal rendelkező községre, ahol számos építkezés zajlik. Ez Mád, a tokaji borvidék egyik különleges, ősi-fiatal települése, ahol számos fejlesztés nő ki sorra a földből.  

Angus marhák a Balatonnál 

Akik úgy gondolják, hogy a megérdemelt nyári vakációjukat töltik a barmok a Balaton partján, azokat ki kell ábrándítanunk, mert erről szó sincs. Ezek a különleges marhák ugyanis (nem szarvasmarhák, mert szarvuk nincs) – szám szerint háromezren – ott születnek, nevelkednek, párzanak, borjakat nevelnek, és az igazság kedvéért hozzá kell tennünk: a közelben is haláloznak el, hogy ízletes Angus marhahús váljék belőlük.

Tök jó ötlet: csináljunk tűzijáték-versenyt! 

Ezt persze nem idehaza, Budapesten agyalták ki a nagyokosok, hanem a kanadai Montreálban indították útjára – és több éve óriási sikerrel működik... Mind a helyi lakosság, mind a városban tömegesen tartózkodó turisták szent szombati programja elzarándokolni a Szent Lőrinc folyó partjára vagy a közeli hídra – ha esik, ha fúj, ahol akár családi, akár baráti közös programként szerepel a nyárestéken a látványos verseny.

Miért fekszenek a látogatók a múzeumban? 

Pedig korántsem a hajléktalanokat fogadták be a kanadai nagyváros, a montréali Kongresszusi Palota kiállítótermébe, hogy kipihenjék fáradalmaikat. Hanem egész másról van szó. Idén nyár közepén, július 10-én nyílt és október 12-ig várja a látogatókat az a különleges, új perspektíva alapján létrehozott kiállítás, amely az olaszországi Sixtusi Kápolna kincseit, azaz Michalengelo halhatatlan freskóit mutatja be – egész más megközelítésből, mint azt Itáliában láthatjuk.

Pisai ferde torony, gasztro körítéssel 

Akik idén a Coninvest Kft. nyári olaszországi Gasztrotúráján a céggel tartottak - nem mindennapi élményben lehetett részük. A jelentkezőkkel a szervezők a pisai repülőtéren találkoztak, ahonnét első útjuk a híres ferde toronyhoz vezetett, majd onnét busszal a firenzei piacra indult közösen a csapat.

Béke-beli állapotok: 30 vs. 100 

30 évvel ezelőtt, épp júliusban nyílhatott meg ismét a Béke Hotel egy hatalmas felújításra pontot téve. Csak a főfalak maradtak előtte a helyükön, minden mást teljesen átalakítottak, átépítettek kívül-belül a két éve 100 éves születésnapját ünneplő, patinás épületben.

Ayurvéda orvoslás, felhő alapú szállodai szoftver, online marketing 

A pesti Belváros egyik nemrégiben nyílt, igazi lazulós, stresszoldó, olaszos atmoszférájú vendéglátóhelyére, a Bazilikához közeli Mericano Bar-ba hívta a Business Klub ezúttal vendégeit. Koktélok, pizza, fagyis desszert, sok friss gyümölcs, finom kávé, szép borok és finom pálinkák várták az érdeklődő éttermi és szállodai szakembereket.

Corvin vagy Sissi lesz a jövő tavasszal nyíló pesti hotel? 

Ez még nem dőlt el. Ami azonban biztosnak látszik: novemberben bezár a pesti Ferencváros egyik, közel húszéves emblematikus szálláshelye, a Corvin Hotel, hogy jónéhány hónap múlva, jövő tavaszra, a mellette lévő Hotel Sissi Budapesttel közösen nyíljon meg ismét.

Boldog marhák a Balatonnál 

Mielőtt bárki úgy gondolná, hogy megérdemelt nyári vakációjukat töltik a barmok a Balaton-partján, azokat ki kell ábrándítanunk, mert erről szó sincs. Ezek a különleges marhák ugyanis (nem szarvasmarhák, mert szarvuk az nincs) - szám szerint 3 ezren – ott születtek, nevelkednek, párzanak, borjakat nevelnek, és az igazság kedvéért hozzá kell tennünk: a közelben szenderülnek át a túlvilágra, hogy ízletes Angus-marhahús váljék belőlük.

Két különböző borvidék két most induló borászata 

Egyszer megkérdezték Zwack Pétertől, amikor lánya, Izabella akkor induló tokaji pincészetének útját egyengette, hogy miképp lehet borászattal egy kisebb vagyonra szert tenni. Az unikum legendás alakja némi töprengés után így felelt: akkor, ha az ember egy jóval nagyobb vagyonnal rendelkezik…

Hola, Alicante! 

Isteni café cortado, egy pohár testes vörösbor kíséretében, miközben csak nézünk ki a fejünkből. Lustán figyeljük a hullámokat, ahogy megtörnek a partnál, a helyieket, amint vidáman diskurálva hazafelé igyekeznek a munkából, közben harsány „Hola!”-val köszöntik egymást, a strandon meg egész nap ott buliznak a turisták. Egyre erősödik bennünk az érzés: mi lenne, ha maradnánk még pár napig?

Kop-kop, nyitva a Tuk Tuk! 

A különleges belső építészeti megoldásokat alkalmazó belvárosi Casati Budapest Hotel csapata ismét lépett egy meghökkentőt: alig kihasznált művészeti galéria részét egyik napról a másikra átalakították, és a 20-as, 30-as évek távol-keleti, fojtottan erotikus hangulatát idéző Tuk Tuk Bár néven június 11-én, csütörtök este újranyitották.

Nemesi hangulat a Holt-Kőrös partján 

Hét szoba a volt kúria épületében, 10 konyhával felszerelt apartman a hajdanán gazdasági célokra használt másikban: június 19-én nyit a több mint száz éves múltra visszatekintő, egykori neobarokk stílusú kúria, a Holt-Kőrös partján álló Hercegasszony Hotel Wellness & Garden, Albert főherceg polgári származású, azaz rangon aluli nejének, Lelbach Irén múlt századi otthona.

Hétvégi ajánlat: kóstolj krokodilt, és a pókot se hagyd a tányéron! 

Az idei Gourmet Fesztivál a budai Millenáris Parkban a megszokott formáját hozza a csütörtöki, szakmai nyitó napon: ismét szakad az eső (ahogy az már megszokott minden évben), ezért átázva, vacogó fogakkal téblábolnak a kulináriára érzékeny szakmabeliek a nyílófélben lévő kis gourmet faházikók között.

Megnyílt a Prestige, startvonalnál a Costes Downtown 

3, 332, 35, 2. E rejtélyes számok magyarázatára is sor került azon a május 20-i, kedd délelőtti bemutatón, amelyen elhangzott: megnyílt a főváros egyik legújabb szállodája, a Prestige Hotel Budapest, és a hozzá kapcsolódó Costes Downtown-nál is más üzemmódra kapcsoltak a tulajdonosok.

Lőrés van? 

Kilenc hazai kastélyszálló összefogott annak érdekében, hogy a „kastélyturizmus” minél jobban ismertté váljon a köztudatban. Ennek egyik fontos lépéseként e hétvégén nyitott hétvégét tartanak, vagyis bárki betérhet hozzájuk látogatóként, és akár vendégként is maradhat egy éjszakára. A kezdeményezés nyitányaként „Fórum” néven szakmai napot tartottak május 14-én a Vár-béli St. George Hotelben, ahol a résztvevők képet kaptak a jelenlegi hazai „kastélyszálloda-helyzetről.

Miért jött divatba Kelet-Stájerország? 

Menüsor kizárólag régiós termékekből, almáskerti vezetett bemutató, szőlőskerti piknik, őszi körtetúra, füvészkerti séta, bioolaj-, házi sör- és kézművescsoki-kóstoló. E programsor lehetne akár valamelyik magyarországi régió bemutató programja is. De egyelőre sajnos nem az… Hanem Ausztria zöld kertje, Kelet-Stájerország idei ajánlata a hozzájuk érkezőknek.

A Chapoutier borokon vajon miért szerepel Braille-írás? 

Shiraz mesterkurzust hirdettek az idei VinCE Budapest Wine Show zárónapján, ahol a Rhone-völgyi toppincészetben ma is az egyik leszármazott, Marc Chapoutier dolgozik. Alexander Sidorenko, a Chapoutier-ház szakértője kóstoltatott a Corinthia Hotelben shirazból készült toptételeket.

„Az élet nem habos torta…” 

Félreeső, nyugalmas helyen lévő kis budai utcában egyik nap gyerekzokogás törte meg a csendet: egy apuka, mellette meg egy anyuka próbálta csitítani saját csemetéjét, de mindkét gyerkőc vigasztalhatatlan volt. Az óvodával szomszédos cukrászda ajtajára ugyanis azt írták ki: „Csőtörtés miatt zárva!” Ám mivel az óvodások még nem tudnak olvasni, meg nem is igen tudják, mi az a csőtörés, őket egyvalami érdekelte: hogy nem kapták meg aznapi betevő sütinyalókájukat.

Kanada ennél sokkal többet ér 

Le lehet ragadni a sablonos látnivalóknál Kanada két legérdekesebb városának – Montreal és Toronto – meglátogatásakor, azonban sokkal izgalmasabb felfedezni azt az arcát e nagyvárosoknak, amelyet csak a helybéliek és a különlegességekre vágyó turisták ismerhetnek.

Rapid randi Párizsban 

Miért pont egy szokványos workshop terén hazudtolnák meg magukat a franciák? Az idén tízéves „Rendez-vous en France 2015 Szalon és Workshop” elnevezésű szakmai találkozó, a franciák legnagyobb beutaztatóvására most is összetéveszthetetlenül franciásra sikeredett.

Egy igazán szeretni való új hely: Kisbécs 

Lehet nyitni új vendéglátóegységet profi számítások alapján, üzleti alapon, és lehet úgy is – bár ez a ritkább -, hogy a tulajdonosokat kizárólag az érdekli: vendégeik épp olyan jól érezzék magukat náluk, mintha bárki egyik barátjához menne reggeli közös kávézásra vagy esti borozgatásra egy mesebeli, virággal övezett teraszra.

ÉS Deli nyitás a Kempinskiben 

„Kis projekt, nagy kihívásokkal”, fogalmazott Stephan Interthal, a belvárosi ötcsillagos ház igazgatója legújabb gasztro pontjuk, a szálloda földszintjén kialakított ÉS Deli ünnepélyes megnyitásakor.

A harmonikus szépséget díjazták Siófokon 

Négycsillag superior minősítést kapott a siófoki Mala Garden Hotel. A különleges hangulatú butik szálloda a négyszázadik a hazai szállodák sorában, amely átvehette a Hotelstars védjegyet. A tanusítványt ünnepélyes külsőséget közt adta át április 13-án Siófokon Dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára és dr. Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke Mihók Tamás tulajdonos-ügyvezetőnek.

Indul a Grand Tour svájci módra 

A svájci jegybank meglepőt lépett pénzük védelme érdekében. Ezzel szorosan összefügg, hogy Európa érdeklődése fokozatosan lanyhul a négy nyelven beszélő addig tejben, csokoládéban folyó ország iránt. Úgyhogy nincs mese: lépni kellett, ha vissza szeretnék a svájciak szerezni a más országból hozzájuk érkezők bizalmát.

Kis hely, nagy borokkal: a Somlón jártunk 

Annyiszor elrobogtunk mellette ifjú és későbbi éveinkben – Ausztriába vagy a vasi települések valamelyikébe indulva vagy onnan visszafelé jövet a 8-as úton –, mindig is megcsodálva a jellegzetes vulkáni kúp látványát. Ez itt a Somló, mondtuk magunkban, azonban soha nem ismertük igazán közelről. Ezért is tartottunk örömmel arra a bortúrára, amelyre a Somló hegyi pincészetek tulajdonosai hívtak, hogy kóstoljuk meg imádott hegyük különleges ízű, zamatú, szép tételeit.

Mobillal fizetni? Miért is ne? 

Ma már szinte minden elképzelhető és elképzelhetetlen eszközzel lehet fizetni a szolgáltatásokért, e téren a kreativitás határa a csillagos ég…

Rapid randi Párizsban 

Ahogy ők rendezik (az éppen most tízéves) Rendez-vous en France 2015 Szalont és Workshopot, a franciák legnagyobb beutaztató vásárát, azon is rajta hagyják névjegyüket. A Porte de Versaille területén rendezett, kétnapos szakmai találkozón mindenütt sok-sok tavaszi virág – jácint, nárcisz, tulipán – , csokoládé és pezsgő vagy a most divatos habzóbor fogadja a világ különböző pontjairól érkező tour-operátorokat.

Utazás a jövőbe 

A design és annak magyarországi legnevesebb képviselői? Vagy az elegáns, különleges, ötcsillagos helyszín? Esetleg mindkettő vonzotta közönségünket? Egy biztos: olyan sokan tartottak ezúttal velünk, hogy már a rendezvény előtt két héttel kitehettük volna a „Megtelt” táblát, és nem kevés logisztikát igényelt, hogy a végül jelen lévő több mint hetven szakmai vendéget kényelmesen elhelyezzük.

Hévízi helyzetjelentés: csökkenő orosz vendégszám 

Hévízen, helyi és balatoni szállodák vezetőinek, valamint a társult tagok részvételével indult március 24-én a régióülések országos roadshow-ja, ahol akadt egy kakukktojás is...

Carton Hungaricum kóstoló 

A VinCE első napján zárt körű kóstolót tartottak Káli Ildikó sommelier, borszakíró, bortanfolyami oktató professzionális vezetésével a Carton Hungaricum boraiból.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!