Vágó Ágnes

Üdvözlet újra a fedélzeten 

Tíz év után visszatért Budapestre Stephan Interthal, a német származású topmenedzser, aki 1997 és 2004 között egyszer már állt a Kempinski Hotel Corvinus budapest élén. időközben a szállodacsoport pekingi zászlóshajóját, majd moszkvai tagját irányította. most visszatért magyarországra, hogy átvegye a ház irányítását emile bootsmától, a sok érdekes újdonságot bevezető holland szakembertől. 

A természet és építészet összeölelkezése a nagyerdő szívében 

Hangulatos projektzáró ünnepség keretében október 3-án hivatalosan is átadták a nagyközönségnek a Debreceni Gyógyfürdő Kft. legújabb fejlesztéseit: a felújított termálfürdőt, az újonnan kialakított szaunavilágot, a fürdőhöz kapcsolódó szállodában a vendéggeneráló fejlesztéseket, valamint az egészségügyi szolgáltatások szélesebb körét. 
Borvacsora a szekszárdi sérültek éttermében

Borvacsora a szekszárdi sérültek éttermében 

Magyarország egyetlen olyan éttermében, ahol mind a vendégtérben, mind a konyhán kizárólag sérültek dolgoznak, a szekszárdi Ízlelő családbarát étteremben hangulatos borvacsorát tartottak szeptember 22-én, szombat este 53 vendég részvételével.

Megvannak az idei Gundel Károly-díj nyertesei 

Nyáron meghirdették a lehetőséget, és szeptember 22-én hoztak döntést a díj alapítójaként a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI), valamint a díj odaítélésében közreműködő szakmai szervezetek arról, hogy idén kik kapják a most debütáló rangos elismerést, a Gundel Károly-díjat.
Szüret, pezsgő, bulizás

Szüret, pezsgő, bulizás 

Napfényes szombati napi szüretre hívta partnereit a négycsillag superior minősítésű Continental Hotel Budapest szeptember 20-án, az etyeki Kálna Pincze szőlős lejtőire, ahol kemény munka várt a meghívott vendégekre: hosszú sorokat kellett megfosztani a szőlőtől, és a ládákba gyűjteni a termést.
A kávék királyával erősíti kínálatát a Kempinski

A kávék királyával erősíti kínálatát a Kempinski 

Többek szerint a civetmacska ürülékéből készülő kopi luwak nevű kávé a topkávék csúcsa, pedig nem: a jamaikai Blue Mountain hegy 900 méteres magasság feletti területein fekvő kávéültetvényein terem az a kávécserje, amelynek terméséből készül a kávék királya
Egy testben több lélek

Egy testben több lélek 

A szekszárdi borvidék kadarkái, kékfrankosai és bikavérei, illetve ezek házasításai egyforma, un. burgundi palackban kerülnek forgalomba jövő év elejétől.

Készítettél már struccot? 

Ha nem, itt ideje, hogy megpróbáld! Legalábbis is így vélekedtek az idén 38. alkalommal megrendezésre kerülő, párizsi alapítású Chaine des Rotisseurs  (alapítás éve: 1248) Világszervezet Ifjúsági Szakács Világbajnokságán, ahol magyar résztvevő is szerepelt a versenyzők között. 

Kék-fehér fapapucs 

Pontban menetrendszerint, 12.15 órára ért a Liszt Ferenc repülőtérre az az 1975-ös évi KLM retró járat, amelyet szeptember 12-én vízsugárral köszöntöttek landolásakor.
Ötcsillagos bakancslista

Ötcsillagos bakancslista 

Augusztus elejétől Simone Dulies vette át Adrian Graytől az ötcsillagos Le Meridien Budapest szálloda irányítását. A vonzó megjelenésű igazgatónő 1999-ben kezdte pályafutását a Starwood Hotels & Resorts szállodaláncnál, Kaliforniában, majd New Yorkban és a skóciai Westin Turnberry Hotelben töltött be különböző tisztségeket front office területen. 2011-ben a pozsonyi Sheraton Bratislava élére nevezték ki, innen érkezett Budapestre. Őt kérdezzük most új feladatköréről.

Alakuló ülés a pesti Continental Hotelben 

Mindenki percre pontosan érkezik, köszöntés, névjegycserék. Augusztus 7-én elegáns környezetben felszolgált reggelivel, majd ezt követően két szakmai előadással megalakul a budapesti Continental Hotelben – a házigazda, Varga Kitti kezdeményezésére (a szervezésben szerkesztőségünk, a Turizmus Trend/Vendég & Hotel is szerepet vállalt) – a Marketing Belső Kör (MBK), amelynek célja a párbeszéd, ismerkedés, véleménycsere és egyfajta mini szakmai fórum a hazai négy-, illetve ötcsillagos szállodák marketinges szakemberei számára.

Szürkemarha a vigadalomban 

Péter gulyás fogad bennünket a híres hortobágyi kilenclyukú híd tövében. Nem véletlenül, hiszen ő a szeptember 12-14 között megrendezésre kerülő budapesti rendezvény, a III. Szürkemarha Vigadalom és Piac Fesztivál arca. A pestiek körében különben arról ismert ez a hétvégi program, hogy ilyenkor jól megtermett, impozáns bika ballag vezetője oldalán a Vajdahunyad vár környékén, sőt, legutóbb a múzeum tárlói közé is besétáltak vele.

Ez állati! 

Na, végre! Hamarosan életbe lép a szarvasgombáról szóló hazai jogszabály – amint a soron következő őszi ülésén elfogadja a javaslatot a Tisztelt Ház –, amely kimondja, hogy nemzeti értékünk védelme fontos az adott szaktárca számára, így értékőrzés céljából meghatározó jelentőségű, hogy mielőbb megszigorítsák a szarvasgombagyűjtést hazai erdeinkben.

Ötcsillagos bakancslista 

Augusztus elejétől Simone Dulies vette át Adrain Gray-től az ötcsillagos le Meridien Budapest szálloda irányítását. A vonzó megjelenésű igazgatónő 1999-ben kezdte pályafutását a Starwood Hotels & Resorts szállodaláncnál, Kaliforniában, majd New Yorkban és a skóciai Westin Turnberry Hotelben töltött be különböző tisztségeket front office területen. 2011-ben a pozsonyi Sheraton Bratislava élére nevezték ki, innen érkezett Budapestre. Őt kérdezzük most új feladatköréről.

Miért jó, ha egy drón köröz a szálloda fölött? 

Mivel kiugróan magasan indult az idei év a Hotel Silver Resort Balatonfürednél, ezért Rádóczy Andrea tulajdonos-ügyvezető igazgató biztos volt abban, a nyári csúcsszezon sem alakul másképp. A kedvezőtlen időjárás ellenére is jó időszakot zárnak augusztus végére a Balaton-parti négycsillagos házban, ugyanis 7-8 százalékos átlagáremelést tudtak megvalósítani – ami jelentős bevételnövekedést generált.

Bepillantás egy különleges étterem világába 

Blogot indított az Ízlelő családbarát étterem.

Marketing Belső Kör: alakuló ülés a Dohány utcai Continental Hotelben 

Mindenki percre pontosan érkezik, köszöntés, névjegycserék. Augusztus 7-én, elegáns környezetben felszolgált reggelivel, majd ezt követően két szakmai előadással megalakul a budapesti Continental Hotelben – a házigazda, Varga Kitti kezdeményezésére (a szervezésben szerkesztőségünk, a Turizmus Trend/Vendég ß Hotel is szerepet vállalt) – a Marketing Belső Kör (MBK), amelynek célja a párbeszéd, ismerkedés, véleménycsere, és egyfajta mini szakmai fórum a hazai négy illetve ötcsillagos szállodák marketinges szakemberei számára.

Mégsem vagyunk elveszett fejek... 

Útban Szekszárd felé egy pesti szálloda konyháját vezető séf, Barka Áron is velem tart. Előre tisztázzuk: a hallásukban akadályozott szakácsokkal csak szemből, jól artikulálva értetjük meg magunkat, az autisztikus jegyeket mutató, sérült konyhai segítségnek pedig nem fogjuk meg a kezét, miközben késsel dolgozik, hiszen nem szereti, ha idegen ér hozzá, és szemkontaktust is felesleges keresni vele.

Kettő az egyben a Balatonnál 

Sport és bor – mindenkor. Valahogy így lehetne átalakítani a régi mondást, hiszen viharral, napsütéssel, jó széllel és szép borokkal bélelt hétvége zajlott Balatonfüreden július második hétvégéjén.

Közeleg a Kékszalag és a VinCe Balaton 

Három évre szóló megállapodást írtak alá a Kékszalag vitorlásverseny rendezői a borban utazó VinCe magazin vezetőségével, annyira sikeresnek ítélték meg a tavalyi együttműködést.

Balatoni Kékszalag: jönnek a rohanógépek, dőlhet a rekord 

Július 10-én, csütörtök reggel várhatóan hatszáz hajó vág majd neki a füredi móló előtt kijelölt rajtvonalról az immár 80 éve megrendezésre kerülő, 155 kilométeres, a tavat megkerülő versenytávnak.

Baricska-buli borral, barátokkal, Balatonnal 

Idén tavasszal látványos megmozdulás keretében – a tó közepén, a Kelén hajó fedélzetén – a Balaton húsz ismert borásza és vendéglátósa megalakította a Balatoni Kör elnevezésű közhasznú szerveződést annak érdekében, hogy ezentúl közösen tevékenykedjenek a tópart turizmusának fellendüléséért, a növekvő vendégforgalom érdekében, illetve hirdessék, megismertessék és megszeretessék a tó halaiból és környékének termékeiből készült kulináris örömöket.

Kert a tetőn 

Egy különleges ötlet bemutatása, rendhagyó találkozó formájában, A Kempinski Hotel tetőteraszán, a lemenő nap fényében, álompanoráma kíséretében mutatták be június 18-án, a ház ÉS Bisztrójának legújabb büszkeségeit: a baby cukkinit, rozmaringot, kakukkfűt, csokimentát és társait.

Mindenki elégedett a sikertelen csúcsmászással 

Klein Dávid hegymászó immár tizenhárom éve próbálkozik a Mount Everest meghódításával, eddig nyolc alkalommal próbálta meghódítani, de egyszer sem sikerült.

Főzz, egyél, bulizzál! 

Persze, megint nem olvastam el rendesen a meghívót, és valahogy úgy képzeltem, profi szakácsok főznek majd finomakat a konyhán, a meghívott vendégek meg - a Quaestor Csoport üzleti partnerei és néhányan média világából -kuktáskodnak egy keveset, és máris ülhet asztalhoz mindenkii, mert jöhet a vacsorára szánt többféle fogás.

Online pénztárgépek ellenőrzése, étterem-átalakítások, nyárköszöntő teraszparti 

A Városligeti-tó partján, csodálatos adottságú, csúcskategóriás helyen találkoztunk szakmai vendégeinkkel, László Árpád birodalmában. Az időjárás is kegyes hozzánk: bár egész reggel szakad az eső, a program idejére verőfényes napsütés köszönti résztvevőinket.

Nem a papír teszi? 

A szakmából többen felháborodtak azon a jogszabálytervezeten, amely szerint egyes turisztikai munkakörök betöltéséhez a jövőben nem lesz szükség szakképesítésre. Másoknak az a véleményük, hogy a gyakorlat többet ér minden iskolánál, a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint pedig átláthatóbbá kellett tenni a képesítésekre vonatkozó jogszabályi környezetet, illetve szükség volt az idejétmúlt képesítési követelmények eltörlésére is.

Jönnek-e hozzánk szállodai befektetők? 

Ausztria egyik legjelentősebb, a kelet-közép-európai térséget megcélzó befektetői konferenciáját tartották a volt császárváros szívében lévő elegáns, barokk palota termeiben, ahol a díszes épület előtt a monarchiabeli időket idézve szinte percenként hajtott el egy-egy lovas kocsi, bámészkodó turistákkal a hintó belsejében

A muzsika hangja 

Lakatosék hosszas vívódás után 1988-ban végleg Kanadában telepedtek le. István, az idehaza már neves muzsikusként számon tartott családfő éttermekben játszott, aztán a család beszállt egy gasztronómiai vállalkozásba: Montrealban egy tekintélyes, százfős éttermet működtettek…

Íme a Dining Guide győztes éttermei 

A Michelin-csillagos Onyx és Costes, valamint a delente zárva tartó ZONA a győztes a Dining Guide szerint.

Ezt látni kell: Izrael 

Állunk a Tel Aviv-i Ben Gurion repülőtéren a kígyózó sorban, jó egy órára saccoljuk (nem tévedünk nagyot), mire sorra kerülünk, és válaszolhatunk az elkerülhetetlen kérdésekre: hová, kihez, milyen okból érkezünk Izraelbe?

Horváth Viktória az aranykulcsosoknál 

Bár a budai rakparton az Andante Borpatika lassan tíz éve megnyílt, azonban mivel szolgáltatásuk nemrégiben melegkonyhával is bővült, ezért itt tartották vacsorával egybekötött áprilisi találkozójukat szerdán, április 9-én a Magyar Szállodaportások Aranykulcs Egyesületének tagjai.

Családban marad 

Kétszáz kiállító és több mint 12 ezer látogató a rendezvény három napja alatt. Az osztrák kiállítók többsége a vendéglátás, valamint a szállodai beszállítói területről, elsősorban a konyhatechnológia, a gasztronómiai szolgáltatások, a kávézás, a design, valamint a cateringrészről érkezett. A salzburgi nagyrendezvény kistestvérén, a bécsi Hotel und Gast kiállításon jártunk

Jöjjön el egy kávéra hozzánk! 

Egy régi olasz filmben saját főzetű kávéval csalogatta fel magához három hölgy ugyanazon férfiút, Ugo Tognazzit. A kor, nyilván a hölgyek, na meg az úr is más lenne manapság, azonban a téma ugyanaz, mivel ennél aktuálisabb ma nem lehetne kávé-fronton.

18-as karika, wellness központ avató, víziló áldotta díszpolgárok 

Míg a névadó Kolping-testvérek az alsópáhoki ház termálfürdőjében nyújtóztak, addig Isten szabad ege alatt, áldott tavaszi napsütésben háromfelvonásos projektzáró avatóra került sor a zalai Kolping Hotel kertjében, március 4-én.

A magyarok egyre jobban imádják Lengyelországot 

A múlt év statisztikái alapján. Az I-III. negyedévben 13 százalékkal többen indultunk lengyel barátainkhoz, mint az azt megelőző évben, és a világhálón is egyre több honfitársunk kattint lengyel desztinációkra – immár dobogós helyre kerültünk e fokozott érdeklődéssel, megelőzve az olaszokat, sőt a németeket is.

Két kerékkel két határon 

Egy határaikon átívelő projektbe vág bele idén a Kelet-stájerországi turisztikai szervezet (Oststeiermark Tourismus) – és ennek programjáról tájékoztatja az érdeklődőket az Utazás Kiállításon Pataki Éva üzletvezető - akik Natur-Kulinárium programjukon belül mostantól nemcsak saját régiójukon belüli kerékpározásra invitálják vendégeiket, hanem a négy napos túra során el lehet látogatni Bécsbe, valamint ősztől Magyarországra is – a Nyugat-Dunántúl kiemelt zöld pontjaira, kertjeibe, kulináris érdekes helyeire.

Lyon, a profi 

Március 10–12. között egy elegáns, eredetileg Franciaországból indult és immár nemzetközi méretűvé nőtt, a szállodai, vendéglátói és élelmiszeripari szegmenst megcélzó és bemutató szakkiállítás érkezik – Közép- Európában elsőként – a budapesti Hungexpóra. A hazájában kétévente megrendezésre kerülő szakmai bemutatót remélhetőleg nemcsak idén tavasszal, hanem két év múlva ismét hazánkban köszönthetjük.

Francia recept, magyar hozzávalókkal 

A SIRHA Budapest – Nemzetközi Élelmiszer-ipari, Sütő- és Cukrászipari, Szálloda és Vendéglátó-ipari és Gasztronómiai Szakvásár tavasszal debütál a HUNGEXPO „A” pavilonjának mintegy tízezer négyzetméternyi hasznos területén. A Horeca-szegmens számára meghatározó rendezvény részleteiről a kiállítás igazgatóját.

Ki itt, ki ott: KIOSK-ban az aranykulcsosok 

Vezetőségi üléssel kezdődött a Magyar Szállodaportások Aranykulcs Egyesületének februári találkozója, amelyet a pesti Belváros egyik izgalmasan kialakított, még a további változás fázisában lévő találkozó- és vendégváróhelyén, a KIOSK Alapozóban tartottak.

Ahol a víz az úr… 

Évköszöntő találkozónk fókusztémáját egyértelműen a hely inspirálta, hiszen a főváros egyik legnagyobb vízfelületével, vízi világával, fürdő- és wellness-szolgáltatásával gazdag vendégváróhelyén, a négy csillag superior minősítésű Ramada Resort Hotellel egybeépült Aquaworldben ugyan mi más lehetne a vezető téma, mint a víz, a wellness.

Ünnepel a New York Palota 

Az Europa Nostra-díjas New York Palota, mely Hauszman Alajos tervei alapján 1894- ben nyitotta meg kapuit, idén ünnepli fennállásának 120. évfordulóját.

Megmondják a csillagok 

Nagy port vert fel mind szállodás, mind a nagyközönség körében az a hír, amelyről elsőként az origo hírportál tudósított. Eszerint Széles Gábor, amint megvásárolta tavaly a zalacsányi, háromcsillagos minősítésű Batthyány Kastélyszállót, a három, Hotelstars Union (HU) által megszerzett csillag mellé odabiggyesztett még egyet, holott, mint írja a hírportál, az ehhez szükséges minősítést a ház sosem szerezte meg.

Marad, de átalakul az El Al budapesti jelenléte 

A változó idők szelére hallgatva - no meg a konkurenciák nem kevés számú utas elhalászásától ösztönözve - vadonatúj koncepció mentén felépített diszkont légitársaságot indít március 30-tól, saját márkájaként az izraeli EL AL. Az El Al budapesti irodája folytatja működését.

Trendfordulás, biztató számok, jön a 10 évre szóló stratégia 

Épp a KSH novemberi szálláshely adatainak közlésének napján – január 10-én, pénteken – tartottak sajtótájékoztatót a magyarországi turizmus eddigi eredményeiről és a további lehetőségekről Budapesten, dr. Horváth Viktória (NGM turizmusért felelős helyettes államtitkár) és Horváth Gergely (MT Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettes) részvételével.

Győrből Pestre költözik a Gardisette 

Mások virslit főznek, pezsgőt nyitnak, a győriek ellenben pakolnak szilveszterkor.

Leroyból Stereo Chef lett 

Óbudán, a Kolosy téri „vígalmi negyed” újabb színfolttal gazdagodott: a korábbi Leroy helyén egy laza, fiatalos, ám divatos retro-jegyeket is magán viselő, amerikai stílusú étterem- szórakozóhely nyílt Stereo Chef néven.

Jónás és a bálna 

A bibliai történet szerint, amikor Jónást bedobták a tengerbe, egy cethal gyomrában élte túl a három napig tartó tengeri utazást. Jónás egyik mai utódja, az e névre hallgató kézműves sörház a pesti Bálna gyomrában már csaknem két (hó)napja nyitva – és egyre többen látogatják.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!