Vágó Ágnes
Jónás és a bálna

Jónás és a bálna 

A bibliai történet szerint, amikor Jónást bedobták a tengerbe, egy cethal gyomrában élte túl a három napig tartó tengeri utazást. Jónás egyik mai utódja, az e névre hallgató kézműves sörház a pesti Bálna gyomrában már csaknem két (hó)napja nyitva – és egyre többen látogatják.
Vendég & Hotel Business Klub - november

Vendég & Hotel Business Klub - november 

Novemberi találkozónk egyben az utolsó a búcsúzó óévben. Ez alkalommal Budapest legelegánsabb üzleti és bevásárlónegyedében, az Andrássy út szomszédságában lévő, svájci tulajdonú, nemrégiben átalakított, nagypolgári hangulatot árasztó, különleges designnal berendezett Casati Budapest Hotelben találkozunk vendégeinkkel.

Kacsa volt a csirkevész 

Hazai szakácskörökben felröppent a hír: a magyarországi csirkeállománynak már nem is hetven százaléka (mint korábban volt), hanem egyenesen nyolcvan százaléka szalmonellával fertőzött, így esetükben már 3 percre növekedett az a hevítési idő, amely alatt elpusztul a kórokozó – a korábbi 2 perc helyett.
Ördögi igazgatók, horkoló Mikulás, sikeres ibis

Ördögi igazgatók, horkoló Mikulás, sikeres ibis 

Szakítottak a megszokott partner parti-sémával az Accor-csoport egyik sikeres nemzetközi brandjének, az ibis Magyarország évbúcsúztató partnerpartja alkalmával.

Csillagos ötös az Aquaworld-nek 

Év végi partnerparti dömping van: órákon át tartó kényszeredett evés-ivás, üldögélés ismeretlenekkel, szokásos névjegycserék,véget nem érő igazgatói vagy tulajdonosi szónoklatok, még tán egy tombolahúzás is akad a végére, meg valami táncolásféle középütt, a parkettán, aztán végre mindenki boldogan rángatja magára a kabátját, és hullafáradtan usgyi, haza, hóna alatt a „goodbye” pakkal.

Csillagos ötös az Aquaworld-nek 

Év végi partnerparti dömping van: órákon át tartó kényszeredett evés-ivás, üldögélés ismeretlenekkel, szokásos névjegycserék, véget nem érő igazgatói vagy tulajdonosi szónoklatok, még tán egy tombolahúzás is akad a végére, meg valami táncolásféle középütt, a parkettán, aztán végre mindenki boldogan rángatja magára a kabátját, és hullafáradtan usgyi, haza, hóna alatt a goodbye pakkal.

Hévíz, Prezi, Budapest – elkészült az új magyar imázsfilm 

Think Hungary – More than expected (Magyarország – több, mint amit várt) – ez a szlogen mostantól sokszor lesz hallható, hiszen e jelmondattal és a hozzá tartozó imázsfilmmel debütált a londoni WTM-en a világ egyik legjelentő- sebb szakmai kiállításán a Magyar Turizmus Zrt.

Rauch-túra Salzburgban 

Rauch-túra Salzburgban
Rangos nemzetközi design-díj a noszvaji háznak

Rangos nemzetközi design-díj a noszvaji háznak 

Az International Hotel Awards idei évi szakmai versenyén – 17 kategória közül – „The Best New Small Hotel Construction ß Design” kategóriában a noszvaji négycsillagos Oxigén Hotel és Zen Spa nyert.

Szállodaigazgatók jönnek-mennek 

Jelentős változások történnek a hazai szállodapiacon: van, aki a Mátrából Hévízre tart, mások a tapolcai sikertörténet stafétabotját adják át több ház vezetéséért cserébe, lássuk sorban, ki merre tart?

Újratervezés 

A társult tagok megbeszélésével folytatódott második napján a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) közgyűlése, ahol az ismét megválasztott vezető, Takács Ferenc köszöntötte a megjelenteket, és Kovács István főtitkárral együtt a következő évtől érvényes változásokról számoltak be.

MSZÉSZ 40. Közgyűlés, szeminárium nap 

A szállodákba ma a vendégek többsége közvetítő oldalakon keresztül érkezik – e fontos témáról szólt az első előadás Gyenes Ákos (BDO, online-szakértő) tolmácsolásában.

Rauch-túra Salzburgban 

Már csak azért is érdemes Ausztria Salzburg tartományába, Mozart szülővárosába késő ősszel egy tartományi Horeca-szakkiállításra ellátogatni, mivel idehaza ez évben a szállodásokkal, éttermesekkel igencsak mostohán bántak: egyetlen komoly, átfogó szintű, több napos szakmai rendezvény sem volt.

Gyülekeznek már az aranykulcsosok 

A Les Clefs D’Or, azaz a Szállodaportások Aranykulcsos Egyesületének Végrehajtó Bizottsága Budapesten tartja soron következő nemzetközi találkozóját.

TENGERNYI ÉLMÉNY 

A Hemingway étterem Buda egy igazi klasszikusan elegáns, nagyvonalú eleganciával épült és még a millennium évében megnyílt vendéglátóhelye a Kosztolányi Dezső térnél, a Feneketlen-tó partján.

Az új magyar imázsfilm leszámolna a sztereotípiákkal 

Think Hungary – More than expected (Magyarország – több, mint amit várt) – ez a szlogen mostantól sokszor lesz hallható. És remélhetőleg nemcsak idehaza, hanem a világban sokfelé mások is megismerik majd. Hiszen e jelmondattal, és a hozzá tartozó imázs filmmel debütál a hétfőn kezdődő londoni WTM-en (Word Travel Market), a világ egyik legjelentősebb szakmai kiállításán a Magyar Turizmus Zrt.(MT Zrt).

Előhúzták a kutyás kártyát a stájerek 

Gyerek, kutya – köztudott, ha ezek közül bármelyiket „bevetik” egy-egy program ajánlása során, az mindig bejön.

Szállodai, éttermi fejlesztések, hitelfelvétel, legújabb konyhatechnológiák 

Szakmai programunk következő állomása, az októberi Vendég ß Hotel Business Klub helyszínéül a klasszikusan elegáns Hemingway étterem szolgált a budai Feneketlen-tó partján egy kellemes, későnyarat időző napsütéses hétfő délelőtt, október 21-én.

Sztárok és szakácsok a METRO-ban 

Különleges gasztronómiai rendezvénynek adott otthont a budaörsi METRO Áruházhoz tartozó professzionális tankonyha, a nagyáruház szomszédságában lévő METRO Vevőakadémia – amely egyúttal kiváló rendezvényhelyszínül is szolgál - október 24-én, csütörtökön, a déli órákban.

Vissza a gyökerekhez 

A 130 éve született gasztronagyság, Gundel Károly nyitotta meg október 18-án azt a bemutatót, amelynek során legújabb szakácskönyvét mutatták be legkedvesebb helyén, a városligeti Gundel Étteremben. 

Gyorstalpaló nyelvtanfolyam síelőknek 

Budapestre érkezett egy teljes karintiai küldöttség október 15-én azért, hogy Ausztria napsütötte déli tartományának legfrissebb téli kínálatát mutassák be. 

Anyukám mondta: itt a Gault & Millau’14 

Ezúttal nem egy frissiben felkapott fővárosi étterem, hanem egy észak-magyarországi, eldugott kis település vendéglátóhelye, az Anyukám mondta (Encs) kapta az Év étterme előkelő címet a Gault & Millau Magyarország 2014. évi kiadásának bemutatóján. Ahol történtek egyéb meglepetések is...

Aranykulcsosok a Baltazárban 

Annyira népszerű a Magyar Szállodaportások Aranykulcs Egyesületének havi rendszerességű találkozója, hogy egy pillanat alatt elkeltek a helyek az októberi helyszínre – igaz, ez Budapesti egyik legújabb, tehát igencsak kurrens szállodájának étterme volt, a Várban található Baltazár, amely a Zsidai família egyre szélesedő vendéglátóhelyeinek legújabb tagja.

Stresszes menedzserek: irány az Alpok! 

Új tájakra „evezett” az Österreich Werbung (Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet), amikor október 2-án este hangulatos osztrák vacsorára hívta vendégeit a Déryné Bisztróba, ahol a kolbász mustárral előétel meg a hús-söröskáposzta főfogás között arról tájékoztatta a vendégeket, hogy egészségügyi szempontból milyen hatású az Alpokban töltött üdülés, a friss hegyi levegő.

Coffee break! 

Coffee break!

Metszőolló, gumicsizma és nagy adag szakértelem 

Amikor a dél-balatoni Bujdosó Családi Pincészetet alapító Feripapát, azaz Bujdosó Ferencet szélnek eresztették a rendszerváltásnak köszönhetően a Balatonboglári Állami Gazdaságból, ahol hosszú éveken keresztül a szőlőágazat vezetőjeként tevékenykedett, mindössze tényleg ennyit hozott magával: a mindig keze ügyében lévő metszőóllót, a sáros földeken nélkülözhetetlen gumicsizmát, no meg azt az óriási tapasztalatot, amit húsz éven át a BB-ként ismert pezsgő- és borkombinát felelős vezetőjeként megszerzett.

Gasztronómiai gála a nyugati régióban 

Taste of Hungary néven szeptember 29-én, vasárnap este gasztronómiai gálát rendeznek a sárvári ötcsillagos Spirit Thermal Spa Hotelben, ahol többek közt a Chateau Visz, a veszprémi Chianti, a Ráspi étterem valamint a rácalmási Jankovich Kúria séfjei készítik közösen a vacsorát.

Kincs, ami van 

Bükkös és tölgyerdő, ásványi kőzetek, helyi gyógynövények, természetes alapanyagok, az évszakok változásával harmónában lévő holisztikus spa-szemléletmód, regionális gasztronómia, Mátra-környéki borkínálat, rendelhető párnamenü, élményzuhanyfolyosó – csak néhány az elegáns külső és belső designnal rendelkező mátraházi LIFESTYLE HOTEL MÁTRA ****superior egyedi szolgáltatásai közül. 

Fő a regionalitás 

Ausztria legfelkapottabb, leghíresebb téli üdülőhelyére, a tiroli Kitzbühelbe nyáron ellátogatni már csak azért is jó választás, mert egyrészt nem kell folyton sorban állni a tömegek miatt a sílifteknél, másrészt nincs szükség brutál áron a főszezonban szállást bérelni és síbérletet venni, de legfőképp nem kell folyton attól zavarba jönni, hogy milyen drága minden a városkában és mennyire elegáns, fényűzően gazdag a vendégköre.

Gardisette őszi show a Gerbeaud-ban 

Macsó pasi a tengerparton bombázólánnyal koktélozik. A Provance-i levendulások tövében bort és mézet kóstol egy másik fiatal pár. Gyerekszobában gyerkőcök mesét hallgatnak. Tahiti szigetén virágfüzéres ifjú hula-hulát rop egy lánnyal. És szexi mikuláslány az ördöggel cimborál. Nos, hiszik, nem hiszik – mindez egy hazai vezető textílcég – a JAB csoport - őszi kollekciójának bemutatóján történik napjainkban, a pesti Belvárosban, ahol a Gardisette, a JAB, a Chivasso és a Soleil Blue kollekciók legújabb darabjait mutatják be üzleti partnereiknek élő modellek, valamint Gönczi Gábor műsorvezető segítségével.

800 kilométert gyalogolt a magyar lány 

800 kilométert egyedül, gyalog megtenni a gyengébb nem képviselőjeként a következőképp lehet: egy, a hát vonalában jól alátámasztott, profi hátizsákkal, benne könnyű hálózsákkal, két váltás fehérneművel, egy váltócipővel, egy papuccsal, egy shortként is viselhető (lecsatolható) nadrággal, két zoknival, két pólóval, egy pulóverrel, egy esőkabáttal, egy mikroszálas minitörülközővel, egy zseblámpával, egy kulaccsal és tisztálkodószerekkel.

Görög örömök 

Folyamatosan bővülő ételsor, egyre szélesebb étlapkínálat, és most már az éttermek száma is gyarapodóban: az Arghyropoulos família, amely 14 éve egy 14 nm-es óbudai buszmegálló kibérlésével indította el vállalkozását, a napokban immár negyedik éttermét nyitja (amely közül kettő vidéken franchise-rendszerben üzemel).

Vigadós vendéglős 

Balatonfüred két emblematikus helye újra nyitva, örvendezett a főszezon kezdetén a város polgármestere. A tóparti település híres szőlődűlőinek mentén valóban ismét vendégeket vár a több évig elhagyatott Baricska Csárda, és szomszédvára, a Balatonfüredi Hordó Csárda, amely ugyan sosem zárt be, de – ahogy a nyár elejétől bérbe vevő új üzemeltetője, Kothencz Lajos fogalmazott – az utóbbi években igencsak gyengén muzsikált.

Borok, tájak, emberek 

E hét szombattól ismét útjára indítják a közszolgálati csatornán azt a műsort, amelyben borászok, hazai ismert emberek ülnek a fehér asztal körül, hogy egy kellemes vacsora elköltése, meg finom borok kortyolgatása közben elbeszélgessenek erről-arról. 

Fröccs, flódni, forróság 

Annyira sikeres már évek óta Budapesten a VinCe bormagazin rendezvénye a főváros egyik ötcsillagos szállodájában, hogy gondoltak egy nagyot a rendezők, és a Balatonnál is kipróbálták, milyen az, amikor a bort szeretők a tó partján, sőt, a vizen egy hosszú hétvége alkalmával találkozhatnak a készítőkkel, és tételeiket kóstolhatják.

Aranykulcsosok a megújult Budavári Magyar Borházban 

Aranykulcsosok a megújult Budavári Magyar Borházban

Egy doboz paradicsomkonzerv határai 

Végre összefogás és párbeszéd több oldalról: mind a szakács oktatói oldal prominens képviselői, mind a különböző vendéglátós szakmai szervezetek vezetői megjelentek azon a szakmai egyeztető fórumon, amelyet június 26-án tartottak a Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskolában, Varga Zoltán igazgatóhelyettes kezdeményezésére ahol a témák a szakácsok vizsgatételeinek megújítása, illetve a gyakorlati oktatás problémái voltak.

Wang vég 

Wang Qiang neve immár fogalommá vált a magyar gasztrománok körében: zuglói, Gizella úti étterme valamint a ferencvárosi, Telepy utcai műintézménye ismert zarándokhely – volt eddig.

Újra vendégeket vár a füredi Baricska dűlő 

Hároméves Csipkerózsika álmából ébresztették fel idén nyárra a Balaton északi partjának tán egyik legszebb, legfrekventáltabb helyén, a 200 éves füredi borvidék leghíresebb dűlőjének ormán, a Baricska dűlő tetején, ősszőlőkkel bélelt lugas árnyékában megbúvó Baricska Csárdát.

Az oroszok már a Várban vannak 

Lassan nincs olyan budapesti négy-, de inkább ötcsillagos szálloda, ahol ne számolnának mostanában egyre többen a szovjet utódállamokból érkező vendégkörrel. „Az orosz jó vendég, sosem garasoskodik – fogalmaz diplomatikusan az egyik pesti luxushotel alkalmazottja –, de tudomásul kell venni, hogy más az ízlésvilága, más kultúrából érkezik, és nem ő alkalmazkodik hozzánk, hanem elvárja, hogy ez épp fordítva legyen.”

Borkatedrális a Balatonnál 

Indulás előtt sokáig böngésszük a térképet, a GPS meg nem adja ki Kéthely beírása alapján az útvonalat. Pedig amikor elérjük az M7-esnél, a Balaton déli végénél, Marcalinál az odatartó útelágazást, és megpillantjuk Kéthely szélén, a falu határában az óriási modern épületegyüttest, arra a döntésre jutunk: ideje mindenkinek, aki a bor világában ma jártasnak gondolja magát, hogy megjegyezze, merre is van ez a település…

24 órás készenlét a TUI-nál 

Legújabb – egyelőre csak német, spanyol és portugál nyelven elérhető – szolgáltatásukról számoltak be a TUI szakemberei a hazai utazási irodák azon képviselőinek, akik a német iroda valamint a Spanyol Idegenforgalmi Hivatal meghívására vettek részt a minap egy tenerifei tanulmányúton.

Hola, Tenerife! 

A Kanári-szigetek legnagyobbikáról örökös napfény, fürdőzés, vízparti shoppingolós sétányok és kiváló szálláshelyek – ez minden, ami eszébe juthat annak a nyaralóturistának, aki nem fedezi fel az igazi Tenerifét. Pedig a pusztító tüzeket, óriási viharokat is vidáman túlélő különleges növényvilág, a parthoz közeli vizekben egész évben látható bálna- és delfinrajok és a különféle izgalmas alakzatú vulkáni kúpok, kőzetek és lávafolyamok ugyanolyan élményt nyújthatnak – ha nem többet -, mint egy egész hetes strandolás.

Próbavendégek Kecskeméten 

„Profin flexibilis a szék háttámlája.” „Jó a kivetítő vászon is.” „Meg az is, hogy természetes fény van a teremben, de a szőnyegpadló nem lesz egy főnyeremény – a vörösbor ebből aztán ki nem jön.”, azonnal nyilvánvaló, szállodások méregetik szakértő szemmel a kecskeméti, vadonatúj Sheraton-ház most debütáló konferenciatermét, ahol a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége tartja idei tavaszi, XXXIX. Közgyűlését.

Csak erős idegzetűeknek! 

Aki figyelmesen tanulmányozta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) tavaszi közgyűlését megelőző nap programját, annak nyilvánvaló volt, hogy a nulladik nap előadásainak témái több mint érdekesek, ezért nagyon sokan érkeztek a közgyűlés előtti napon Kecskemétre, az éppen ekkor átadásra került Four Points by Sheratonba, amely a nemzetközi lánc első magyarországi négycsillagos business hotelként üzemelő tagja.

100 x szép szálloda 

1913. május 10-én nyílt meg Britannia néven a mai Teréz körút és a Szondi utca sarkán az akkori Pest-Buda legmodernebb, legexkluzívabb szállodája, amelynek nevét a hotel építtetője és tulajdonosa, Fábri Henrik, a brit szállodaépítés nagy hódolójaként adta. 

Válságban született 

Egyéves születésnapját ünnepli a 2012 tavaszán alakult Horeca Marketing Klub, az a vendégszerzés, vendégkezelés és üzemeltetés/gazdálkodás hatékonyság területén tevékenykedő szakmai cég, amellyel mi is együttműködünk. 

Aranykulcsosok ÉS a Kempinski új bisztrója 

Egy hete nyitott a Kempinski Hotel Corvinus Budapest teljesen átalakított új, földszinti szárnya – érthető tehát, hogy nagy számban vettek részt az ötcsillagos házban tartott találkozón a Magyar Szállodaportások Aranykulcs Egyesületének tagjai április 17-én.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!