Vágó Ágnes cikkei

Ez állati!
Na, végre! Hamarosan életbe lép a szarvasgombáról szóló hazai jogszabály – amint a soron következő őszi ülésén elfogadja a javaslatot a Tisztelt Ház –, amely kimondja, hogy nemzeti értékünk védelme fontos az adott szaktárca számára, így értékőrzés céljából meghatározó jelentőségű, hogy mielőbb megszigorítsák a szarvasgombagyűjtést hazai erdeinkben.

Ötcsillagos bakancslista
Augusztus elejétől Simone Dulies vette át Adrain Gray-től az ötcsillagos le Meridien Budapest szálloda irányítását. A vonzó megjelenésű igazgatónő 1999-ben kezdte pályafutását a Starwood Hotels & Resorts szállodaláncnál, Kaliforniában, majd New Yorkban és a skóciai Westin Turnberry Hotelben töltött be különböző tisztségeket front office területen. 2011-ben a pozsonyi Sheraton Bratislava élére nevezték ki, innen érkezett Budapestre. Őt kérdezzük most új feladatköréről.

Miért jó, ha egy drón köröz a szálloda fölött?
Mivel kiugróan magasan indult az idei év a Hotel Silver Resort Balatonfürednél, ezért Rádóczy Andrea tulajdonos-ügyvezető igazgató biztos volt abban, a nyári csúcsszezon sem alakul másképp. A kedvezőtlen időjárás ellenére is jó időszakot zárnak augusztus végére a Balaton-parti négycsillagos házban, ugyanis 7-8 százalékos átlagáremelést tudtak megvalósítani – ami jelentős bevételnövekedést generált.

Bepillantás egy különleges étterem világába
Blogot indított az Ízlelő családbarát étterem.

Marketing Belső Kör: alakuló ülés a Dohány utcai Continental Hotelben
Mindenki percre pontosan érkezik, köszöntés, névjegycserék. Augusztus 7-én, elegáns környezetben felszolgált reggelivel, majd ezt követően két szakmai előadással megalakul a budapesti Continental Hotelben – a házigazda, Varga Kitti kezdeményezésére (a szervezésben szerkesztőségünk, a Turizmus Trend/Vendég ß Hotel is szerepet vállalt) – a Marketing Belső Kör (MBK), amelynek célja a párbeszéd, ismerkedés, véleménycsere, és egyfajta mini szakmai fórum a hazai négy illetve ötcsillagos szállodák marketinges szakemberei számára.

Mégsem vagyunk elveszett fejek...
Útban Szekszárd felé egy pesti szálloda konyháját vezető séf, Barka Áron is velem tart. Előre tisztázzuk: a hallásukban akadályozott szakácsokkal csak szemből, jól artikulálva értetjük meg magunkat, az autisztikus jegyeket mutató, sérült konyhai segítségnek pedig nem fogjuk meg a kezét, miközben késsel dolgozik, hiszen nem szereti, ha idegen ér hozzá, és szemkontaktust is felesleges keresni vele.

Kettő az egyben a Balatonnál
Sport és bor – mindenkor. Valahogy így lehetne átalakítani a régi mondást, hiszen viharral, napsütéssel, jó széllel és szép borokkal bélelt hétvége zajlott Balatonfüreden július második hétvégéjén.

Közeleg a Kékszalag és a VinCe Balaton
Három évre szóló megállapodást írtak alá a Kékszalag vitorlásverseny rendezői a borban utazó VinCe magazin vezetőségével, annyira sikeresnek ítélték meg a tavalyi együttműködést.

Balatoni Kékszalag: jönnek a rohanógépek, dőlhet a rekord
Július 10-én, csütörtök reggel várhatóan hatszáz hajó vág majd neki a füredi móló előtt kijelölt rajtvonalról az immár 80 éve megrendezésre kerülő, 155 kilométeres, a tavat megkerülő versenytávnak.

Baricska-buli borral, barátokkal, Balatonnal
Idén tavasszal látványos megmozdulás keretében – a tó közepén, a Kelén hajó fedélzetén – a Balaton húsz ismert borásza és vendéglátósa megalakította a Balatoni Kör elnevezésű közhasznú szerveződést annak érdekében, hogy ezentúl közösen tevékenykedjenek a tópart turizmusának fellendüléséért, a növekvő vendégforgalom érdekében, illetve hirdessék, megismertessék és megszeretessék a tó halaiból és környékének termékeiből készült kulináris örömöket.
Kert a tetőn
Egy különleges ötlet bemutatása, rendhagyó találkozó formájában, A Kempinski Hotel tetőteraszán, a lemenő nap fényében, álompanoráma kíséretében mutatták be június 18-án, a ház ÉS Bisztrójának legújabb büszkeségeit: a baby cukkinit, rozmaringot, kakukkfűt, csokimentát és társait.
Mindenki elégedett a sikertelen csúcsmászással
Klein Dávid hegymászó immár tizenhárom éve próbálkozik a Mount Everest meghódításával, eddig nyolc alkalommal próbálta meghódítani, de egyszer sem sikerült.
Főzz, egyél, bulizzál!
Persze, megint nem olvastam el rendesen a meghívót, és valahogy úgy képzeltem, profi szakácsok főznek majd finomakat a konyhán, a meghívott vendégek meg - a Quaestor Csoport üzleti partnerei és néhányan média világából -kuktáskodnak egy keveset, és máris ülhet asztalhoz mindenkii, mert jöhet a vacsorára szánt többféle fogás.
Online pénztárgépek ellenőrzése, étterem-átalakítások, nyárköszöntő teraszparti
A Városligeti-tó partján, csodálatos adottságú, csúcskategóriás helyen találkoztunk szakmai vendégeinkkel, László Árpád birodalmában. Az időjárás is kegyes hozzánk: bár egész reggel szakad az eső, a program idejére verőfényes napsütés köszönti résztvevőinket.
Nem a papír teszi?
A szakmából többen felháborodtak azon a jogszabálytervezeten, amely szerint egyes turisztikai munkakörök betöltéséhez a jövőben nem lesz szükség szakképesítésre. Másoknak az a véleményük, hogy a gyakorlat többet ér minden iskolánál, a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint pedig átláthatóbbá kellett tenni a képesítésekre vonatkozó jogszabályi környezetet, illetve szükség volt az idejétmúlt képesítési követelmények eltörlésére is.
Jönnek-e hozzánk szállodai befektetők?
Ausztria egyik legjelentősebb, a kelet-közép-európai térséget megcélzó befektetői konferenciáját tartották a volt császárváros szívében lévő elegáns, barokk palota termeiben, ahol a díszes épület előtt a monarchiabeli időket idézve szinte percenként hajtott el egy-egy lovas kocsi, bámészkodó turistákkal a hintó belsejében
A muzsika hangja
Lakatosék hosszas vívódás után 1988-ban végleg Kanadában telepedtek le. István, az idehaza már neves muzsikusként számon tartott családfő éttermekben játszott, aztán a család beszállt egy gasztronómiai vállalkozásba: Montrealban egy tekintélyes, százfős éttermet működtettek…
Íme a Dining Guide győztes éttermei
A Michelin-csillagos Onyx és Costes, valamint a delente zárva tartó ZONA a győztes a Dining Guide szerint.
Ezt látni kell: Izrael
Állunk a Tel Aviv-i Ben Gurion repülőtéren a kígyózó sorban, jó egy órára saccoljuk (nem tévedünk nagyot), mire sorra kerülünk, és válaszolhatunk az elkerülhetetlen kérdésekre: hová, kihez, milyen okból érkezünk Izraelbe?
Horváth Viktória az aranykulcsosoknál
Bár a budai rakparton az Andante Borpatika lassan tíz éve megnyílt, azonban mivel szolgáltatásuk nemrégiben melegkonyhával is bővült, ezért itt tartották vacsorával egybekötött áprilisi találkozójukat szerdán, április 9-én a Magyar Szállodaportások Aranykulcs Egyesületének tagjai.
Családban marad
Kétszáz kiállító és több mint 12 ezer látogató a rendezvény három napja alatt. Az osztrák kiállítók többsége a vendéglátás, valamint a szállodai beszállítói területről, elsősorban a konyhatechnológia, a gasztronómiai szolgáltatások, a kávézás, a design, valamint a cateringrészről érkezett. A salzburgi nagyrendezvény kistestvérén, a bécsi Hotel und Gast kiállításon jártunk
Jöjjön el egy kávéra hozzánk!
Egy régi olasz filmben saját főzetű kávéval csalogatta fel magához három hölgy ugyanazon férfiút, Ugo Tognazzit. A kor, nyilván a hölgyek, na meg az úr is más lenne manapság, azonban a téma ugyanaz, mivel ennél aktuálisabb ma nem lehetne kávé-fronton.
18-as karika, wellness központ avató, víziló áldotta díszpolgárok
Míg a névadó Kolping-testvérek az alsópáhoki ház termálfürdőjében nyújtóztak, addig Isten szabad ege alatt, áldott tavaszi napsütésben háromfelvonásos projektzáró avatóra került sor a zalai Kolping Hotel kertjében, március 4-én.
A magyarok egyre jobban imádják Lengyelországot
A múlt év statisztikái alapján. Az I-III. negyedévben 13 százalékkal többen indultunk lengyel barátainkhoz, mint az azt megelőző évben, és a világhálón is egyre több honfitársunk kattint lengyel desztinációkra – immár dobogós helyre kerültünk e fokozott érdeklődéssel, megelőzve az olaszokat, sőt a németeket is.
Két kerékkel két határon
Egy határaikon átívelő projektbe vág bele idén a Kelet-stájerországi turisztikai szervezet (Oststeiermark Tourismus) – és ennek programjáról tájékoztatja az érdeklődőket az Utazás Kiállításon Pataki Éva üzletvezető - akik Natur-Kulinárium programjukon belül mostantól nemcsak saját régiójukon belüli kerékpározásra invitálják vendégeiket, hanem a négy napos túra során el lehet látogatni Bécsbe, valamint ősztől Magyarországra is – a Nyugat-Dunántúl kiemelt zöld pontjaira, kertjeibe, kulináris érdekes helyeire.
Lyon, a profi
Március 10–12. között egy elegáns, eredetileg Franciaországból indult és immár nemzetközi méretűvé nőtt, a szállodai, vendéglátói és élelmiszeripari szegmenst megcélzó és bemutató szakkiállítás érkezik – Közép- Európában elsőként – a budapesti Hungexpóra. A hazájában kétévente megrendezésre kerülő szakmai bemutatót remélhetőleg nemcsak idén tavasszal, hanem két év múlva ismét hazánkban köszönthetjük.
Francia recept, magyar hozzávalókkal
A SIRHA Budapest – Nemzetközi Élelmiszer-ipari, Sütő- és Cukrászipari, Szálloda és Vendéglátó-ipari és Gasztronómiai Szakvásár tavasszal debütál a HUNGEXPO „A” pavilonjának mintegy tízezer négyzetméternyi hasznos területén. A Horeca-szegmens számára meghatározó rendezvény részleteiről a kiállítás igazgatóját.
Ki itt, ki ott: KIOSK-ban az aranykulcsosok
Vezetőségi üléssel kezdődött a Magyar Szállodaportások Aranykulcs Egyesületének februári találkozója, amelyet a pesti Belváros egyik izgalmasan kialakított, még a további változás fázisában lévő találkozó- és vendégváróhelyén, a KIOSK Alapozóban tartottak.
Ahol a víz az úr…
Évköszöntő találkozónk fókusztémáját egyértelműen a hely inspirálta, hiszen a főváros egyik legnagyobb vízfelületével, vízi világával, fürdő- és wellness-szolgáltatásával gazdag vendégváróhelyén, a négy csillag superior minősítésű Ramada Resort Hotellel egybeépült Aquaworldben ugyan mi más lehetne a vezető téma, mint a víz, a wellness.
Ünnepel a New York Palota
Az Europa Nostra-díjas New York Palota, mely Hauszman Alajos tervei alapján 1894- ben nyitotta meg kapuit, idén ünnepli fennállásának 120. évfordulóját.
Megmondják a csillagok
Nagy port vert fel mind szállodás, mind a nagyközönség körében az a hír, amelyről elsőként az origo hírportál tudósított. Eszerint Széles Gábor, amint megvásárolta tavaly a zalacsányi, háromcsillagos minősítésű Batthyány Kastélyszállót, a három, Hotelstars Union (HU) által megszerzett csillag mellé odabiggyesztett még egyet, holott, mint írja a hírportál, az ehhez szükséges minősítést a ház sosem szerezte meg.
Marad, de átalakul az El Al budapesti jelenléte
A változó idők szelére hallgatva - no meg a konkurenciák nem kevés számú utas elhalászásától ösztönözve - vadonatúj koncepció mentén felépített diszkont légitársaságot indít március 30-tól, saját márkájaként az izraeli EL AL. Az El Al budapesti irodája folytatja működését.
Trendfordulás, biztató számok, jön a 10 évre szóló stratégia
Épp a KSH novemberi szálláshely adatainak közlésének napján – január 10-én, pénteken – tartottak sajtótájékoztatót a magyarországi turizmus eddigi eredményeiről és a további lehetőségekről Budapesten, dr. Horváth Viktória (NGM turizmusért felelős helyettes államtitkár) és Horváth Gergely (MT Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettes) részvételével.
Győrből Pestre költözik a Gardisette
Mások virslit főznek, pezsgőt nyitnak, a győriek ellenben pakolnak szilveszterkor.
Leroyból Stereo Chef lett
Óbudán, a Kolosy téri „vígalmi negyed” újabb színfolttal gazdagodott: a korábbi Leroy helyén egy laza, fiatalos, ám divatos retro-jegyeket is magán viselő, amerikai stílusú étterem- szórakozóhely nyílt Stereo Chef néven.
Jónás és a bálna
A bibliai történet szerint, amikor Jónást bedobták a tengerbe, egy cethal gyomrában élte túl a három napig tartó tengeri utazást. Jónás egyik mai utódja, az e névre hallgató kézműves sörház a pesti Bálna gyomrában már csaknem két (hó)napja nyitva – és egyre többen látogatják.
Vendég & Hotel Business Klub - november
Novemberi találkozónk egyben az utolsó a búcsúzó óévben. Ez alkalommal Budapest legelegánsabb üzleti és bevásárlónegyedében, az Andrássy út szomszédságában lévő, svájci tulajdonú, nemrégiben átalakított, nagypolgári hangulatot árasztó, különleges designnal berendezett Casati Budapest Hotelben találkozunk vendégeinkkel.
Kacsa volt a csirkevész
Hazai szakácskörökben felröppent a hír: a magyarországi csirkeállománynak már nem is hetven százaléka (mint korábban volt), hanem egyenesen nyolcvan százaléka szalmonellával fertőzött, így esetükben már 3 percre növekedett az a hevítési idő, amely alatt elpusztul a kórokozó – a korábbi 2 perc helyett.
Ördögi igazgatók, horkoló Mikulás, sikeres ibis
Szakítottak a megszokott partner parti-sémával az Accor-csoport egyik sikeres nemzetközi brandjének, az ibis Magyarország évbúcsúztató partnerpartja alkalmával.
Csillagos ötös az Aquaworld-nek
Év végi partnerparti dömping van: órákon át tartó kényszeredett evés-ivás, üldögélés ismeretlenekkel, szokásos névjegycserék,véget nem érő igazgatói vagy tulajdonosi szónoklatok, még tán egy tombolahúzás is akad a végére, meg valami táncolásféle középütt, a parkettán, aztán végre mindenki boldogan rángatja magára a kabátját, és hullafáradtan usgyi, haza, hóna alatt a „goodbye” pakkal.
Csillagos ötös az Aquaworld-nek
Év végi partnerparti dömping van: órákon át tartó kényszeredett evés-ivás, üldögélés ismeretlenekkel, szokásos névjegycserék, véget nem érő igazgatói vagy tulajdonosi szónoklatok, még tán egy tombolahúzás is akad a végére, meg valami táncolásféle középütt, a parkettán, aztán végre mindenki boldogan rángatja magára a kabátját, és hullafáradtan usgyi, haza, hóna alatt a goodbye pakkal.
Hévíz, Prezi, Budapest – elkészült az új magyar imázsfilm
Think Hungary – More than expected (Magyarország – több, mint amit várt) – ez a szlogen mostantól sokszor lesz hallható, hiszen e jelmondattal és a hozzá tartozó imázsfilmmel debütált a londoni WTM-en a világ egyik legjelentő- sebb szakmai kiállításán a Magyar Turizmus Zrt.
Rauch-túra Salzburgban
Rauch-túra Salzburgban
Rangos nemzetközi design-díj a noszvaji háznak
Az International Hotel Awards idei évi szakmai versenyén – 17 kategória közül – „The Best New Small Hotel Construction ß Design” kategóriában a noszvaji négycsillagos Oxigén Hotel és Zen Spa nyert.
Szállodaigazgatók jönnek-mennek
Jelentős változások történnek a hazai szállodapiacon: van, aki a Mátrából Hévízre tart, mások a tapolcai sikertörténet stafétabotját adják át több ház vezetéséért cserébe, lássuk sorban, ki merre tart?
Újratervezés
A társult tagok megbeszélésével folytatódott második napján a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) közgyűlése, ahol az ismét megválasztott vezető, Takács Ferenc köszöntötte a megjelenteket, és Kovács István főtitkárral együtt a következő évtől érvényes változásokról számoltak be.
MSZÉSZ 40. Közgyűlés, szeminárium nap
A szállodákba ma a vendégek többsége közvetítő oldalakon keresztül érkezik – e fontos témáról szólt az első előadás Gyenes Ákos (BDO, online-szakértő) tolmácsolásában.
Rauch-túra Salzburgban
Már csak azért is érdemes Ausztria Salzburg tartományába, Mozart szülővárosába késő ősszel egy tartományi Horeca-szakkiállításra ellátogatni, mivel idehaza ez évben a szállodásokkal, éttermesekkel igencsak mostohán bántak: egyetlen komoly, átfogó szintű, több napos szakmai rendezvény sem volt.