Ro_gasztro cikkek
Zenemű készült a Stand étterem konyhájának zajaiból
A Stand videójában Gál Kristóf zeneszerző a Stand étterem hangjaiból alkotott zenéjét Terei Miklós rendező-operatőr az étteremben forgatott képanyaga teszi teljessé. Az alkotók különleges koncepciójának megvalósítása nem volt könnyű feladat. Széll Tamás kést élez, Szulló Szabina szarvasgombát tisztít, de a borsőrléstől a sütő jelzésének hangjáig, vagy a pénztárgép duruzsolásáig minden jelentőséget kap a kész műben. A Stand étterem videójában nem egyszerűen zajokat hallunk egymás után, az alkotók valódi zeneművet írtak. A közel 150 zörejből álló műben még akkordok is hallhatók.
Most lelepleztük a kimchi-készítés titkát
Koreai fermentált ételek és a híres ősi onggi kerámiák történetét mutatja be a Koreai Kulturális Központ most nyitott kiállítása, mely szeptember 4-től október 31-ig ingyenesen látogatható a Csörsz utcai központban.
Gasztronómiai verseny és szakmai konferencia
A Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület (GKRTE) és a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara (BGE-KVIK)2018. december 04-én (kedd) 8:00-kor Budapesten tartja a XVII. Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyt a BGE-KVIK ötödik kerületi Oktató Kabinetjében.
Lett négy menő spot...
Egyik szórakoztatóbb, mint a másik. Ezek Lettország és fővárosa, Riga új mini imázsfilmjei.
Elérkezett a hazai pezsgő forradalom
Champagne-bárok nyílnak a főváros vendéglátóhelyein belül, ahol a legjobb champagne-okat és magyar, champagne-i technológiával készült pezsgőket árusítanak. A külön erre a célra kialakított pultok mögött csak a témában szakértő sommelier-ek állhatnak, akik időről időre tematikus workshopokat és kóstolókat, pezsgővacsorákat is tartanak.
Fogadjunk, hogy még nem ivott Blackened viszkit!
Saját whiskeyt készített a Metallica amerikai metálzenekar, a hírt szerdán jelentették be honlapjukon.
Indul a Borősz Alsó-Ausztriában
Augusztus közepétől egészen novemberig varázslatos időszak köszönt be Alsó-Ausztriában, mely során a bort és a gasztronómiát ünneplik. Szüreti felvonulások, kulináris kalandok, borkóstolók és mulatságok kicsiknek és nagyoknak – mindez csak egy kis ízelítő abból, amit élőben is megtapasztalhatnak azok, akik úgy döntenek, az ősz egy szeletét Alsó-Ausztriában töltik. Ha kíváncsi, mit is jelent pontosan a „Weinherbst”, azaz a borősz, és milyen kalandokat kínál az egész család számára, látogasson el Alsó-Ausztriába, és ismerje meg a hamisítatlan osztrák vendégszeretetet!
Nyolcezer miskolci diákra főznek a 300 milliós új konyhából
Átadták Miskolcon az ország egyik legnagyobb és legkorszerűbb főzőkonyháját, amely akár tízezer éhes gyerekszájat és képes kiszolgálni.
Vadhúsfogyasztásra sarkall az agrártárca
Soponyán megtartották a XII. Vadgasztronómiai Fesztivált.
Ijesztően okos kávékihordó drónok
Az IBM szállingózó szerkezetei még azelőtt kihozzák a „feketét”, mielőtt az igény megfogalmazódna bennünk.
Ősztől ismét Hadik Brunch
Újraindul a programsorozat a népszerű pesti kávéházban.
Felével nőtt az egész évben nyitva tartó balatoni vendéglátósok száma
A borászok és vendéglátósok alapította Balatoni Kör közleménye szerint az elmúlt öt évben legalább 50 százalékkal nőtt azoknak a vendéglátó egységeknek, borászatoknak a száma, amelyek egész évben nyitva tartanak.
Sólethegyeknek veszett nyoma a Kazinczy utcában
A nyarat kóser módon készült sóletevéssel búcsúztatták augusztus utolsó vasárnapján, a Kazinczy utcában.
A vadaknak rosszul kezdődik a szeptember Zalában
Országos Vadpörkölt- és Borfesztivál - Zalai teríték címmel háromnapos rendezvénysorozat kezdődik szeptember 7-én Zalaegerszegen.
Egész nyáron nyerő a gin
Frissít, van kellő alkoholtartalma és a belőle készített koktélok továbbra is mennyeiek.
Termelők - éttermesek találkozója
Termelők-éttermesek találkozót szerveznek a Gasztrohősök Budapesten, a BGE Markó utcai épületében.
SVÉT-találkozó Egerben
Szeptember 16-ra már akadhat annak programja, aki szereti Magyarország legjobb éttermeit egy helyen, egy időben kóstolni.
Fellélegezhetnek a burgeres helyek tulajdonosai
Mert már egy robot is elkészítheti teljes egészében a burgert.
Bor- és Fröccsfesztivál a siófoki Nagystrandon és PLÁZS-on
Mindannyian szomorúak vagyunk, ha a nyár a végéhez közeledik. Siófokon azonban idén semmi okunk nem lesz a búslakodásra: a jubileumi év nyarának vidám hangulatú záróeseménye az augusztus 31. és szeptember 2. között megrendezésre kerülő Bor- és Fröccsfesztivál lesz.
Csodás csoki siker
A világ legrangosabb ételkóstolóversenyén, a Great Taste Awards-on nyert bronzérmeket a chocoMe.
Étteremteszt Közép-Európa legjobb olasz helyén
Ami Magyarországon található, méghozzá a Bükk mélyén!. Ez az Avalon Ristorante Miskolctapolcán.
Új marketing és kommunikációs igazgató a Gundel Étteremben
A megújuló Gundel Étterem csapatához csatlakozik Angelus Barbara, aki több ötcsillagos szállodai brand magyarországi felépítésében szerzett tapasztalatot.
Fontos hír a konyhákra
De korántsem örömteli: lisztáremelkedés jöhet. Soroljuk az okokat.
Mesterkurzusok a szüret kezdetén
A második Vino Kóstoló Ünnepen, amelyet augusztus 24-én és 25-én rendeznek meg a város legkedveltebb sétálóutcáján található egri Érseki Palota udvarán, bor- és gasztronómiai kiállítók, valamint kultúrprogramok és koncertek várják az érdeklődőket. A programmal egyben a szüret kezdetét is ünnepli a borvidék. Idén az egriek mellett a Tokajból érkező vendégpincészetek borai is várják az érdeklődőket.
Sikeres PanyolaFeszt, toronyórával
A 13. alkalommal megtartott rendezvény közel 180 fellépője több mint nyolcezer látogatót vonzott a három nap alatt a településre.
A delikát, a sportos meg a klasszikus
Megválasztották, és díjesővel jutalmazták 2018. legjobb kenyereit. Augusztus 18-20-ig a Várkert Bazárnál majd mind kóstolható.
Felszállt a füst a bezárt szerencsi cukorgyárban
A magyar építészhallgatók másodszor pezsdítették fel különleges installációikkal a Tokaji borvidéket.
Ha stílusos étkezés, akkor irány Győr!
Győr lesz idén, nyár derekán, a stílusos étkezés legújabb vidéki fellegvára.
A kávézás aranyfoka
Már idehaza is elérhető a kávézás aranymércéjének számító francia topmárka, a L’OR.
Emeld a poharad! Pénteken itt a sör világnapja
4+1 lazulós tipp annak örömére, hogy augusztus első péntekét kinevezték a sör világnapjának.
Charity kávézó a Belvárosban
Új kávézó Budapest szívében, az Arany János utcában, a Magyar Vöröskereszt székházában: nem véletlen a helyszínválasztás.
Megkezdődött a szüret
Ezen a napon kezdődött a szüret a villányi borvidéken. Az alábbi képeken Irsai Olivér szőlőt szüretelnek a baranya megyei Palkonyán.
Kihirdették Magyarország Tortáját és Magyarország Cukormentes Tortáját
A győztes tortákat a mai (keddi) napon az Országházban jelentették be az augusztus 20-i ünnepi programok ismertetésével együtt. A két győztes tortát a nagyközönség először augusztus 18-án, 19-én és 20-án, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg.
Deres lesz idén az új kenyér
A Magyar Pékszövetség versenyének győztese lesz idén a Szent István nap kenyere: a kovásszal készült „Várhegyi Deres”.
Magyar díjazott az Academy of Chocolate Awards-on
A magyar csokoládémágus, a chocoMe, 5 bronzéremmel gazdagodott a rangos Academy of Chocolate Awards versenyen 2018. július 25-én – az 5 újabb díjjal immár 57-re emelkedett a cég nemzetközi szakmai versenyeken elért elismeréseinek száma.
Olaszrizling lett az ország legjobb fehérbora
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által szervezett 2018. évi Országos Borverseny legjobb fehérborának a Varga Pincészet 2017-es évjáratú Aranymetszés Friss Olaszrizlingjét választották.
Faramuci, Bíbor meg a többiek...
Fogadjuk meg elődeink tanácsát: cipőt a cipőboltból, csopaki bort csakis Csopak környékéről!
Élénkség, vibrálás, mélység: megérkezett a tango
Különleges és őszinte bor a tállyai SZÓLÓ-tól a 2014-es évjáratú tango. A régi hagyományokra visszanyúló, flor alatt érlelt tétel a borászat filozófiájával összhangban egy modern stílusú, izgalmas élményt adó bor lett.
Rangos díjat zsebelt be a belvárosi luxushotel
A legjobb éttermek közt szerepel a The Ritz-Carlton Budapest Deák St. Kitchen az idei World Luxury Restaurant Awards-on.
XXII. kerület, mint bornegyed?
Budafok-Tétény önkormányzata ötletpályázatot hirdet a XXII. kerület mint bornegyed arculatának megalkotására, népszerűsítésére, a pályázatokat augusztus 20-ig lehet beadni.
Fél tonna kávé 9 napra
Egy átdolgozott/átmulatott éjszaka után különösen fontossá tud válni a kávé. A Sziget fesztiválon sem kell lemondani a jó minőségű feketéről (vagy fehérről).
Marbellára költözött a Zsidai Csoport
De nem nyaralni mentek, hanem éttermeket, bárokat nyitottak egy luxusszállóban a spanyoloknál.
Tízezreket vonzott a bor Egerbe
A XXII. Egri Bikavér Ünnep a város legnagyobb rendezvénye ebben az évben is tízezreket vonzott.
Hol van Közép-Európa legjobb olasz étterme?
Annyit segítünk, hogy egy tavasbarlang közelében, a Bükk mélyén rejtőzik.
Emelkedjen az országos halfogyasztás átlaga!
Szombaton kora este kezdődött a Bajai Halfőző Fesztivál: mintegy ezerötszáz bogrács alatt gyújtották meg a tüzet a Bács-Kiskun megyei városban. Nagy István agrárminiszter az eseményen célként jelölte meg, hogy emelkedjen az országos halfogyasztás átlaga.
Kiválóan szerepeltek a magyar szakácsok és cukrászok a malajziai világdöntőben
Szombaton este a gálavacsorával ért véget a 105 tagország 10 millió gasztronómiai szakembert tömörítő World Association of Chefs Societes (WorldChefs) világkongresszusa, amelyen a 2017-es kontinentális régiódöntőkön legjobban szerepelt szakács- és cukrászcsapatok mérték össze tudásukat. A megmérettetésen volt kikért szorítani, hiszen a felnőtt szakácsok között Adamek Balázs séf és Murányi Mercédesz commis (felkészítőjük Volenter István), a cukrászok között pedig Maczák Anna séf és Marosi Mónika commis (trénerük Györgyicsek Péter) képviselték a magyar színeket.
Sör, foci, burger, Balaton
Hétvégi gasztroaktualitások, idei újdonságok a magyar tengernél.
Még több program az idei PanyolaFeszten
A leginkább a szilvóriumáról ismert szabolcsi település augusztus 2-4. között várja a látogatókat az idei PanyolaFesztre.