Gasztro
Egyedi portékák 70 négyzetméteren
Különleges csapat mutatkozott be a napokban Mátészalkán: a Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület egy helyi, értékteremtő közösség.
Egy retró klasszikus a jövő édessége?
A felmelegedési hullám átrendezi az édesipart is, a legsikerebb termékkategóriákká a jégkrém, illetve a keksz és az ostya válik.
Már a kávéfogyasztás is csökken idehaza az infláció miatt
Az alapanyagok jelentős drágulása miatt a magyar kiskereskedelmi kávépiac értéke tavaly ugyan 20 százalékkal, 82,8 milliárd forintra bővült, a volumene azonban 11 százalékkal, 18,2 ezer tonnára csökkent, mondta Árok Gábor, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletág vezetője csütörtökön egy Budapesten tartott sajtótájékoztatón, amelyről laptársunk, az mfor.hu beszámolt.
Bezár a csúcsminőségű kenyereiről híres budapesti pékműhely
Öt év dagasztás-kelesztés-sütés után búcsúzik a PékEmber.
A Nébih tarolt a Tisza-tónál
Hiányosságokat tárt fel a Tisza-tó környéki vendéglátó egységek ellenőrzésekor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Megvan, ki képviseli hazánkat az ifjúsági szakácsvilágbajnokságon
Kis-Berkes Márknak hívják, és ő az Arany Kaviár Étterem fiatal séfje.
Kiosztották az idei Wine Spectator 2023 Restaurant Awards díjakat
Idén is díjazta a magyar éttermek borlapjait a világ egyik legbefolyásosabb borszakmai lapja, a Wine Spectator.
Végleg bezárt két budapesti étterem
Hét év nyitva tartás után végleg bezárt a Ráday utcai Input Kitchen & Bar, miközben a Duna másik oldalán, Újbudán is leköszönt a Vokal Rock Bistro.
Meghalt a világhírű sztárszakács, akinek szívügye volt a magyar gasztronómia
46 éves korában elhunyt Serge Vieira, a francia Bocuse d’Or csapat elnöke.
A Magyar Konyha stábja körbeette a Balatont
A magazin gasztrokalauzának csapata ismét felkerekedett, bejárta a tó környékét, és felderítették, hol és mit érdemes enni a Balaton körül. A 300 tipp közé 60 új hely is került.
Hozhatok esetleg egy tál ízléses krokodil levest?
Egy dél-taiwani étteremben, a Witch Cat Kwai-ban mindent megtesznek a vendég érdekében: séfjük megalkotta, és napi kínálatukban szerepel a "Godzilla Ramen" elnevezésű étel, amely úgy néz ki, mintha a kultfilm névadója készülődne kikászálódni a tálból, hogy megragadja a vendéget.
Az MVI is beállt a SZÉP-kártya felhasználás módosítását kérők sorába
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) egyetért a napokban megjelent kormányrendelettel, ami a villamos energiára vonatkozó árplafonnal kapcsolatos a hazai szálláshelyek esetén, ugyanakkor azt kezdeményezi, hogy a vendéglátóipari szektor is bekerülhessen a kedvezményezettek körébe.
Rákkeltő édesítőszer a zéró kólában
Rákkeltő anyagnak nyilvánítja júliusban a világ egyik legelterjedtebb mesterséges édesítőszerét a WHO – írja a Reuters, két meg nem nevezett forrásra hivatkozva.
Sörarzenál a Balatonnál
A Balaton kézműves sörfőzdéinek legjobbjai mellett Csehország Európa- és világbajnok söreit is megkóstolhatják a vendégek július 6. és 8. között a Balatoni Sörök Fesztiválján, Zamárdiban.
8 év, 8 étterem és 800 forintos sajtburger
Az esemény híre mellé itt a sajtburger receptje is.
Egyre kevesebb húst esznek a németek
A lakosság mintegy 10 százaléka vegetáriánus, ami 4 százalékos növekedés 2018-hoz képest, adja hírül az euronews.com portál.
Íme, Magyarország legjobb rántott húsos helyei
Egy jó rántott hús mindig nyerő. A magyarok egyik kedvenc vasárnapi étele évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
Augusztus 20-án újra megsütik a pecsenyénket
Idén 14. alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek Utcáját - augusztus 18-tól három napig a gasztronómiáé a Várkert Bazár előtt húzódó budai rakpart.
Minden második kávékapszulát újrahasznosítanak a magyarok
Az alumíniumból használati tárgyak készülnek, a kávézacc egy részét a Pannonhalmi Főapátság levendulamezőin hasznosítják újra: most megcsodálható az eredmény.
Az édes élet és a "Bondi Beach" koktél receptje
Az Asterisk The Live – in Gallery egy izgalmas művészeti-és gasztro színtér Budapesten, mely első nyarát terasznyitással és különleges koktélkínálattal ünnepli.
Terasznyitás az Erzsébet téren
Megnyílt az Erzsébet téri, egykori buszpályaudvar épületében lévő Gin Corner Botanist Gallery nevű szabadtéri terasz. A Nyíri István Ybl-díjas építész által tervezett, egykori buszpályaudvar épületének felső emelete már a kilencvenes években is helyet adott rendezvényeknek.
Gasztrokult a kertben
A Homola Pincészet 2023 nyarától különleges gasztrokulturális programokkal várja a térségbe látogatókat.
Jegeskávé-variációk: a nyár ízei a Nespresso-tól
Az új kollekció a Kaliforniai Álom fantázianevet kapta: hideg csepegtetéssel készült cold-márkák, letisztult ízek, hosszabb változatok jellemzik a nyári kínálatot.
Szomszédos országok éttermei a világ legjobbjainak listáján
A hazai ínyencek számára jó hír, hogy a bécsi Steirereck étterem 18. helyen, a szlovéniai Kobarid városában található Hiša Franko pedig a 32. helyen végzett a listán.
Stühmer Cukrászda nyílik Egerben
Június utolsó hétvégéjén megnyílik Eger legújabb cukrászdája, a Stühmer Mintabolt, Cukrászda és Cremeria.
Megabulival ünnepelt az Eventrend a Gundelben
Kerek, harmincéves fennállásukat ünnepelte az Eventrend Group idén, harmincegyévesen. A halasztásnak megvolt az oka. Viszont a most megtartott szülinapi ünnepséget megfejelték egy plusz nappal, így egyáltalán nem egy szokásos kerti partira invitálták partnereiket, hanem két, egymás utáni este is felvágták a cégnek és vendégeiknek szánt szülinapi tortát.
Díjesővel ünnepelte a fenntartható gasztronómiát a METRO
A fenntartható gasztronómiában élen járók munkáját méltató díjat június 8-án, aktuális fenntarthatósági témákat körüljáró szakmai fórum keretében adta át a METRO Nagykereskedelem. A díjakat idén a következő szakemberek nyerték el.
Kitört a champagne-láz Turán
Közép-Kelet Európában első Krug Ambassade-kéntdebütált a BOTANIQ Turai Kastély a Krug x Lemonprogram keretén belül. Ahol sok szó esett a citromról is, mindjárt kiderül, miért.
Nézze élőben a világ 50 legjobb éttermének díjátadóját!
Az eseményt ismét rangos helyszínen, Valencia kikötővárosában rendezik meg 2023. június 20-án.
Spanyol utat lehet nyerni egy jó cikkel
Indul a 6. WebWineWriting nemzetközi borszakíró-verseny!
Új pezsgőüzemet fejleszt a Kreinbacher Birtok
Az 5,8 milliárdos ráfordítás fele kormányzati, illetve vidékfejlesztési támogatás.
Újabb dilemma előtt a vendéglátósok
Nem jelentenek az üvegpoharak környezettudatosabb alternatívát a repoharakkal szemben, mert az előállításuknak ötször nagyobb a karbonlábnyoma, mint az újrahasználható műanyag poharaknak. Erre a következtetésre a független, nemzetközi, fenntarthatósággal foglalkozó denkstatt szakértő csapata jutott, akik Magyarország meghatározó repohár-rendszer üzemeltetője, a Cup Revolution felkérésére készítettek összehasonlító életciklus-elemzést - írja laptársunk, a Piac és Profit.
Milyen az igazi Szent Iván éjszakai svédasztal?
Skandináviában a nyári napforduló, valójában nemcsak a nyár közepét jelenti, hanem az egész évét is, bár nem mindig ugyanazokra a napokra esik. A midsommar, vagy ahogyan nálunk nevezik, a Szent Iván éjszaka a karácsony után a svédek második legnagyobb ünnepe, és mindig három napos - péntek, szombat, vasárnap - mulatozást jelent.
Vendéglátósok figyelem! Indul a razziaszezon
Pénteken kezdődik és augusztus 11-ig tart a hagyományos nyári élelmiszerlánc-ellenőrzés - mondta az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.
Lássuk a világ második legjobb éttermeit!
Közzétették a The World's 50 Best Restaurants idei bővített rangsorának 51-100-dik helyezettjét. A Pellegrino és az Acqua Panna prémium ásványvízmárkák támogatásával megvalósított rangos nemzetközi kezdeményezés ünnepélyes díjátadóját június 20-án rendezik meg Valenciában, ahol kihirdetik a lista első 50 helyezettjét is. Az idei, 21. díjkiosztón öt kontinens éttermei mutatkoznak be. A teljes rangsor egy több mint ezer fős, független szakértőkből, nemzetközileg elismert séfekből, gasztronómiai újságírókból és utazó ínyencekből álló testület szavazatai alapján áll össze - tájékoztatta lapunkat a S. Pellegrino.
Újabb mumus? Jön az e-nyugta
Eddig soha nem látott kereskedelmi gyakorlat következik Magyarországon az elektronikus nyugta bevezetésével.
Szombaton újraélesztenek egy vulkánt
Fényanimációval kel életre Somló öreg hegye a jubiláló Éjszakai Pincetúrán, június 17-én, éjjel 11 órától. A 10-ik születésnapját ünnepli az Éjszakai Pincetúra, ezért a helyi borászok az ország legnagyobb koccintását is megszervezik a közkedvelt programok mellett. Az időjárás miatt sem kell aggódni, az Égiek tökéletes feltételeket biztosítanak a nem hétköznapi eseménynek - tájékoztatták lapunkat a szervezők.
Gyér idén a cseresznyetermés, új fajtákra lenne szükség
Miután az átlagosnál jóval kevesebb cseresznye terem idén a tavaszi fagyok miatt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) új, a magyarországi időjárást bíró fajtakínálat kialakítását és használatát sürgeti a hazai klímán nem alkalmas mediterrán fajták helyett.
A paleo ételek specialistájától búcsúzunk
Hosszas betegség után elhunyt Mezei Elmira gasztroíró, aki elsősorban paleo ételek elkészítéséről szóló könyveivel vált ismertté.
Gint dobott piacra a Michelin-csillagos sztárséf
Meglepő ízkombinációval érkezik Magyarországra a Michelin-csillagos sztárséf Gordon Ramsay skót ginje.
Szedi a sátorfáját a Sága
Megtette a Sága márkától való búcsú első lépését a Master Good. A Füstli 25-ik születésnapjára megújult csomagoláson már csak egy aprócska jelzés utal Magyarország egyik legnépszerűbb és legismertebb márkájára.
Ezeket bátran ehetjük itt és most
A felelős és tudatos döntés minden téren a szezonális, azaz a természetes érési időben szüretelt hazai gyümölcs fogyasztása - közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfői közleménye szerint az agrárminiszter.
Elhunyt Szindbád az Utazó, az ismert gasztrofotós
FRISSÍTVE 48 éves korában elhunyt Baksa Péter Pál, aki még két nappal ezelőtt is tett fel ételfotókat közösségi oldalára. A szakmában ismert volt, Szindbád az Utazó néven jelentette meg gasztrofotóit.
Néhány hazai pincészet bevétele lemaradt, mint a borravaló
A teljesség igénye nélkül jópár kisebb-nagyobb borászat pénzügyi beszámolójára rápillantottak laptársunknál, hogy miképpen alakultak a 2022-es számaik. A Csányi Pincészet és Mészáros Lőrinc borászati érdekeltségei kilógnak a sorból, mert szinte mindenki remek évet zárt. 2022-ben egyébként az időjárás és az aszály jelentősen csökkentette a szőlőtermelés összmennyiségét, de a borászok szerint a tavalyi szőlőtermésből nagyon jó évjárat lesz.
Bezárt ez a Balaton-felvidéki hangulatos kis étterem
Ha Nagyvázsony felől lekanyarodik Zánka irányába a Balaton-felvidék valamelyik pontjára, akkor mostantól ne álljon meg ennél a hangulatos családi kisvendéglőnél ebédre vagy vacsorára, mert bezárt. A következő posztot tették fel ezzel kapcsolatban közösségi oldalukra:
A főzőrendszereket gyártó RATIONAL nyerte az Év gyára 2023 címet
Március 22-én egy müncheni konferencia keretein belül Peter Wiedemann operatív vezérigazgató vette át az „Év gyára 2023” díjat. Az ipar és a tudomány neves szakértőiből álló zsűri döntését az alapján hozta meg, hogy a landsbergi gyártóüzem sikeresen szembesült a különféle kihívásokkal, mint például a rugalmas ellátási lánc, a fenntarthatóság és a szakképzett munkaerő igényes toborzása. Az elmúlt években a Rational rendszeres díjazottja volt Európa egyik legrangosabb iparági versenyének. Idén a RATIONAL lett az összesített győztes. (x)
Június végéig várják a nevezéseket a Budapest-torta pályázatra
Budapest nyitott tortapályázatot hirdetett Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára, amelynek célja egy olyan ünnepi torta megalkotása, ami alapanyagaiban az izgalmas múltat, megjelenésében viszont a mai kort és a jelen trendeket képviseli - tájékoztatta lapunkat a Budapest Brand nZrt.
Magyarország 15 legjobb cukrászdája
Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő. Mindez jelen van ma Magyarország legkiválóbb cukrászdáiban, amelyeket belistázta a Dining Guide. Most közreadjuk az általuk díjazott Top15-öt.