Egy menő újhullámos cukrászda is lehúzza a rolót

Egy menő újhullámos cukrászda is lehúzza a rolót 

Búcsúzik a pesti és budai Desszert Neked egyaránt, de a tulajdonosok dolgoznak rajta, hogy a cukrászda esetleg más formában visszatérhessen még.
Élménytúrával debütált a Nivegy-völgy bor- és bringatérképe

Élménytúrával debütált a Nivegy-völgy bor- és bringatérképe 

Közel harminc kilométer tekerés, ragyogó napsütés, balatoni panoráma, ízletes borok –röviden így foglalhatjuk össze az első Nivegy-völgyi e-bike élménytúrát, ahol a résztvevőkminden állomáson eredetvédett helyi borokat kóstolhattak - tájékoztatták lapunkat a program alkotói.
Bemutatkozott a luxus borpiac

Bemutatkozott a luxus borpiac 

Az Alagút tetején lévő divatos étteremben rendezett újdonságaiból bemutatót a WineAge, amely a hazai luxusszegmens egyik legnagyobb beszállítója. Elsősorban az amerikai borokra helyezték a hangsúlyt, ahogy a tavalyi Borfesztiválon is ez volt a fő céljuk.
Tudta? Szarvasgomba nagyhatalommá válhatunk

Tudta? Szarvasgomba nagyhatalommá válhatunk 

A tavalyi aszály után egekbe emelkedett a szarvasgomba ára. Az idei csapadékos tavaszon máris beindult a gyűjtés. A klímaváltozással fenyegető elsivatagosodástól tartva a türelmes profik inkább megtermelik a milliókat érő, fanyar ízű kincset.
Idén is lesz badacsonyi Bortriatlon

Idén is lesz badacsonyi Bortriatlon 

A programsorozat keretében három különböző hétvégén, három tematikus bortúra alkalmával most még aktívabban vethetjük bele magunkat a borvidék három ikonikus szőlőfajtájának kóstolásába, a gazdák szakmai titkaiba, és a különféle gasztronómiai és kulturális programokba. A badacsonyi borok kedvelői igazi Badacsony-szakértővé válhatnak a program során, tehát érdemes  felírni a Bortriatlon időpontjait a bakancslistánkra - tájékoztatták lapunkat az esemény szervezői.
Termelői piac nyílik a Corvinus-on exdiákok portékáiból

Termelői piac nyílik a Corvinus-on exdiákok portékáiból 

Termelői piac jön a Corvinusra májusban, ahol jelenlegi és korábbi hallgatóik helyi és fenntartható termékeiből vásárolhatnak az érdeklődők.
Hamarosan a boltokban a laboratóriumi halfilé

Hamarosan a boltokban a laboratóriumi halfilé 

3D-s technikával nyomtatott, laboratóriumban termesztett halfilé kerül forgalomba várhatóan jövőre Szingapúrban, majd nem sokkal később Japánban és az Egyesült Államokban is. Az első laboratóriumban termesztett halfilét egy izraeli székhelyű biotechnológiai vállalat, a Steakholder Foods és egy szingapúri sejtmezőgazdasági start-up, az Umami Meats fejleszti.
Rekordszámú kiállító a Szegedi Borfesztiválon

Rekordszámú kiállító a Szegedi Borfesztiválon 

Az ország legnagyobb borászati seregszemléjének 1995 indulása óta a legtöbb, 160 borász várja idén a vendégeket a pénteken kezdődő Szegedi Borfesztiválon - tájékoztatta a programsorozatot szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-t.
Ezek a Budapest Airport borversenyének győztesei

Ezek a Budapest Airport borversenyének győztesei 

Szerkesztőségünk is kapott meghívást arra a nívós esti programra, amelynek keretében tesztelőként részt vehettünk a Budapest Airport Zrt. történetének első Borversenyén, amelyre a Liszt Fernec Nemzetközi Repülőtér rendezvényhelyszínként szolgáló 1-es Termináljában került sor április 20-án.
Kéknyelű Piknik Badacsonyban

Kéknyelű Piknik Badacsonyban 

Május 13-án, szombaton ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Balaton-felvidék egyik legjobb tavaszi boros fesztiválja, a Kéknyelű Piknik. 

Roppanós snackek új szerepben 

Hogy a snakek sokkal többre képesek, mint amit a mindennapi rágcsáktól megszoktunk - ez derült ki a Mogyi Kft. napokban tartott bemutatója alkalmával. Ahol egyértelművé vált, hogy a partikra szánt snackek akár a söröket is kiegészíthetik, és a bundázott mogyorók és napraforgómagok akár étel alapanyagként is megállják helyüket.

Magyar borászhölgy elsöprő németországi sikere  

Németország legnagyobb internetes borászportálja Kövesdi Zsófiát, a Jammertal Borbirtok (Wunderlich Borászati Kft.) vezető borászát az „Év Nemzetközi Női Borásza 2023” címmel tüntette ki. Magyar borász vagy borászhölgy ilyen figyelemreméltó külföldi elismerésben még nem részesült.

Hatodjára indítja a nyarat a Szent György-hegy HAJNALIG 

Június 3-án a találkozásé, a pikniké, a lassulásé, a zenéké, a jó boroké, a naplementéé és a teliholdé a főszerep. A szervezők ezúttal is tartogatnak újdonságot: a látogatók idén „nappali” és „hajnalig” helyszínek között válogathatnak – csaknem 20 pincészet, borbolt, étterem, kert nyit ki, és lesznek új helyszínek is - tájékoztatták lapunkat a szervezők.  

Új piac Esztergom központjában 

Megnyílt Esztergomban az új, közel egymilliárd forintból felépített piac a város központjában, mondta a város polgármestere hétfőn.

Magyar biosörök akár hajdinából is 

Magyar biosör-termékcsaládot fejlesztett ki alternatív gabonafélékből hatéves kutatómunkával a Körös-Maros Biofarm Kft. vezette Elixbeer Konzorcium csaknem 400 millió forint uniós támogatás felhasználásával - mondta Várhelyi Zoltán, a kft. projektmenedzsere az MTI-nek.

Indulna a Bocuse szakácsversenyen? Küldjön receptet! 

Ki képviseli hazánkat 2024-ben a norvégiai Trondheimben a Bocuse d’Or európai döntőjén? A kiválasztás és felkészülés folyamata ezennel elkezdődött. A megmérettetésre vágyó szakácsok pályázatát 2023. május 31-ig várja a Magyar Bocuse d’Or Akadémia. 

Megvannak a Gyulai Pálinkafesztivál győztesei 

Lezajlottak a zsűrizések a Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeiként meghirdetett Brillante-2023 nemzetközi pálinka és párlat-, valamint az Év pálinkás bonbonja versenyekre. Az először meghirdetett pálinkásbonbon-versenyre idehaza működő vállalkozások nevezhettek, amelyek a bonbonok előállításához kereskedelmi célú pálinkafőzdék pálinkáit használhatták fel. Nevezni lehetett krémtöltelékkel készült kézműves pálinkás bonbonnal, és mivel a fesztiválon idén az év gyümölcse a meggy, külön bírálták a meggypálinka felhasználásával készült édességeket. Utóbbiból 41, az egyéb pálinkák felhasználásával készült bonbonból 66-ot neveztek be.  

Nemzetközileg is elismertek a békésszentandrási sörök 

Folyamatosan fejleszt a békésszentandrási Szent András Sörfőzde, tavaly új termékkel, ciderrel jelentkeztek, amely a napokban egy rangos csehországi versenyen a magyar versenyzők között egyedüliként aranyérmet nyert - közölte a főzde csütörtökön az MTI-vel.

Idén mi lesz Keszthely város tortája? 

Május végéig két kategóriában is nevezhetnek a zalai cukrászdák a „Keszthely Város Tortája 2023” pályázatra. Nevezési díj nincs, viszont új, kreatív alkotásokat várnak, a keszthelyi kapcsolódás idén külön értékelési szempont lesz.

Badacsonyi borok sikere New Yorkban  

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén ismét hatalmas érdeklődés övezte a patinás budapesti New York Palota Róma termében a tavasz első nagy borvidéki kóstolóját, az április 22-én megrendezett Badacsony New Yorkban eseményt - tájékoztatták lapunkat a szervezők.

Újhullámos és Bib Gourmand-t érő ételeket kóstoltunk a Balatonnál 

Helyi alapanyagok, szezonális konyha, régiós ízek és gondolkodás Siófoktól Balatonmáriafürdőig, Balatonszemestől a Kőröshegyig. Folytatjuk beszámolónkat a Balaton déli partján tett gasztrokalandozásunkról.

Szingapúri szakkiállításon az AMC 

Nyolcadik éve szervez közösségi megjelenést az Agrármarketing Centrum (AMC) a délkelet-ázsiai (ASEAN) térség egyik legjelentősebb élelmiszer- és ital szakkiállításán, a szingapúri FHA-n (Food and Hotel Asia). Az április 25-28. között zajló seregszemlén az AMC közösségi standja hatvan négyzetméteren, nyolc kiállító részvételével várják a magyar élelmiszerek iránt érdeklődő beszerzőket, disztribútorokat és importőröket. A magyar cégek kínálatában a fagylalttól, illetve a fagyasztott termékektől kezdve a mézen, a borokon és a bodzaleven át a mangalica- és galambhúsig számtalan termék megtalálható.

Jön az újabb közösségi edénymegosztó rendszer 

Ételkiszállításhoz használható, visszaváltható, "közösségi edénymegosztó rendszer" kifejlesztéséhez nyert 136,06 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást a nagykanizsai Pannon Mechanika Kft. - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.

Idén is megrendezik az Avasi Borangolást 

Idén immár tizenegyedik alkalommal rendezik meg az Avasi Borangolást Miskolcon, ahol május 11. és 13. között hatvannyolc programhelyszín és kilencvenhét borászat várja majd a "borangolókat".

iVario a RATIONAL-tól: váltás a kereskedelmi konyhákban 

Rengeteg konyhai gépet használ, hogy sok mindent elvégezzen? Nagy személyzetre van szüksége 500, 800 vagy akár 1000 adagos étkezéshez? Folyamatosan figyelnie kell az alapanyagait a főzés során? A RATIONAL-nál, a melegétel-készítés specialistájánál mindhárom kérdésre a döntő „nem” a válasz. Mert az iVario helyettesíti a serpenyőket, forralókat és a nagynyomású főzőberendezéseket a kereskedelmi konyhákban. Ez azt jelenti, hogy egyetlen főzőrendszerrel főzhet és bő olajban süthet. És ezt akár 4-szer gyorsabban és akár 40%-kal kevesebb energiával teheti meg.  

Ismét beigazolódott, nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos 

Idén 30. alkalommal tartották Olaszországban, Pármában a Pizza Világbajnokságot. A Magyar Pizzaválogatott tisztességesen helytállt: 52 ország több mint ezer résztvevője és közel 700 pizzaséfe között.

Titkosan jó tunéziai etetőhely nyitása Budapesten 

Megnyílt az első tunéziai étterem a böjti hónap, a Ramadán zárónapjára, a pesti Népszínház utcában. Tulajdonosaitól a Sidi Bou Said nevet kapta.

Tata és környéke: kétcsillagos gasztronómia prémium borokkal  

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének csütörtöki közgyűlésén a tatai Platán Gourmet és Bisztró és a Nesz-mélyi Borvidék kínálatával is megismerkedhettek a részvevők.

A Gault&Millau belistázta Szlovénia legjobb éttermeit 

A neves francia étteremkalauz felkutatta az ország legjobbjai helyeit, és díjazta azokat is, akik kimagasló színvonalon és egyedi kulináris látásmóddal várják a gasztroutazókat. A 2023-as Gault&Millau kiadványba 180 étterem, 100 POP hely, 93 pincészet és 25 helyi farm helyet kapott; a nyertesek listája pedig új kategóriával, a legjobb tradicionális ízek készítőivel bővült.

Bor, bringa, Balaton 

Különleges élmény vár azokra, akik május 6-án ellátogatnak a festői szépségű Nivegy-völgybe: izgalmas e-bike túrával várják az érdeklődőket, ahol a környék látnivalói mellett a helyi borászatokat is felfedezhetik.

Végigkóstoltuk a déli part színe-javát 

Tizedik. szezonját kezdi a Port Étterem és Panzió Balatonmáriafürdőn, amely komoly éttermi kapacitásbővüléssel, és ami a szálláshelyet illeti új, panzióktól nem megszokott szolgáltatással vág bele az idénybe – tudtuk meg a Helló déli part! címmel megrendezett gasztronómiai és borászati tanulmányúton.

Új arculat és név a Veszprémi Érseki Pincészet borainak 

Új arculattal jelentkezik a Veszprémi Érseki Pincészet három borcsaládja – a címkéken többek között a veszprémi Érseki Palota dísztermében látható mennyezeti kifestés alakjai tűnnek fel. A Vesprim Infula, a Mandorla és az 1277 elnevezésű borcsaládokhoz tartozó borokat május közepétől bárki megkóstolhatja.

A pisztácia lesz a 3. Kürtőskalács Vigalom főszereplője 

Az idén 20 éves születésnapját ünneplő Vitéz Kürtős igazi jubileumi évre készül, aminek első állomása a méltán népszerű Kürtőskalács Vigalom. Május 12-14. között ugyanis újra megnyílik a kürtőskalács rajongói előtt a Fővárosi Állat- és Növénykert kapuja, hogy kicsik és nagyok ünnepelhessék együtt ezt a mennyei hungarikumot.

Új gasztrokoncepció a Matild Café & Cabaret-nál 

Megújult a la carte étlap és vasárnaponként izgalmas kínálatú Sunday Brunch várja a vendégeket a főváros legyik legszebb, történelmi kávézójában.

Terasznyitás a Belváros egyik legjobb lazulós helyén 

Már közel egy éve várja vendégeit a Sophisto Restaurant, a hely pezsgőbárként indult, mára viszont már közkedvelt vacsora-, brunch- és ebédhelyszínné nőtte ki magát.

Székely Kutyából nem lesz szalonna! 

Most nem egy, a székelyeknél honos kutyafaját vizsgálunk meg közelebbről, hanem ez egy újragondolt hot dog - székely gasztronómiai csavarral. A 2,5 éve, a pesti Andrássy úton megnyitott SZÉK Restaurant & Barban került most fel legfrissebb étlapjukra.

Vérpezsdítő tangó, tüzes borok kíséretében 

A Malbec Világnapját 2011 óta minden évben  április 17-én tartják annak emlékére, hogy Domingo Faustino Sarmiento argentin elnök hivatalosan is küldetésévé tette, hogy átalakítsa Argentína borászatát, és ezért új fajtákat hozatott be. Ebből az alkalomból tartott nagyszabású borászati találkozót Magyarország argentin nagykövetsége az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben, adta hírül társoldalunk, az mfor.hu tudósítása.

Fogynak a szakácsok a VakVarjú éttermekben! 

Fogyni kezdtek a szakácsok és a felszolgálók a budapesti VakVarjú éttermekben. Az étteremcsalád ügyvezető-tulajdonosa, Semsei Rudolf cégcsoportján belül hirdetett fogyókúra versenyt, amivel az egészségesebb életmódra próbálja ösztönözni a finomabbnál finomabb ételek bűvkörében élő kollégáit. A kihívás jótékony célt is szolgál, a leolvadt kilók a verseny végén Forintokká alakulnak át, amivel a cégcsoport a sérült és fogyatékkal élő embereknek a mozgás örömét átadó SUHANJ! Alapítványt támogatja.

Specialty kávé és signature ételek jó adag kultúrmisszióval körítve 

Tavaly augusztusban, a pandémiás időszak végén nyitott meg a Dunakanyarban a Zsengélő Café. A kávézó-reggelizőt térségszerte egyre nagyobb érdeklődés övezi, vonzáskörzete rohamosan nő, úgyhogy helyiként becsületbeli ügy lett számomra - elfogultság nélkül - felgöngyölíteni, mi is a hely sikerének titka. 

Ezek a döntősök az Ország tortája idei versenyén 

A megmérettetést hatalmas érdeklődés kíséri, évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát.

Tíz éves a főváros egyik meghatározó gasztrohelye  

Éppen tíz éve annak, hogy a Kempinski Hotel Corvinus Budapest elkezdte az együttműködést a Zsidai Csoporttal, és ennek eredményeként megnyílt a házban az ÉS Bisztró a luxusszálloda földszintjén. Az étterem az elmúlt évtizedben számos díjat és elismerést kapott.

Szakmai nap a Bagolyvárban, nyit a Gundel Kert 

2023. április 17-én, 10:00-17:00-ig szakmai nyílt napot tart a Bagolyvár.

A la carte étteremként is újranyitott a Spoon The Boat 

A Covid óta rendezvényhelyszínként működő hajókomplexum 2023 áprilisától a la carte éttermi szolgáltatásokkal kibővülve működik tovább. Az elmúlt néhány hónapban több felújítás is történt, de ezalatt megőrizték a Spoon eredeti stílusjegyeit. Az üzemeltető Eventrend Group tulajdonosai és az étteremhajó ügyvezetői részletesen bemutatták lapunknak a helyszínt, amely most újrapozícionálva tér vissza a budapesti turizmus vérkeringésébe.

Milliós fizetésekkel csalogatják a munkaerőt a Balatonra 

Idén sem ússza meg a Balaton munkaerőhiány nélkül a szezont. A sok százezres “álomfizetések” továbbra is elérhetők, de annak is megvan az ára: irgalmatlanul sokat kell érte dolgozni.

Vége a felkészülési időszaknak, úton a Magyar Pizzaválogatott 

Elindult a Kovács Lázár (Lázár Chef) vezette Magyar Pizzaválogatott az április 18-20. között, Olaszországban, Pármában megrendezésre kerülő Pizza Világbajnokságra. 

A magyarországi vendéglátás forgalmi adatai 

A hazai vendéglátóhelyek forgalma (2021-2023 február).

Szerencse, hogy nem lett informatikus: Semsei Rudolf 

A vendéglátás sikerembere, jelene és jövője, egy folyton bővülő cégcsoport vezetője. Semsei Rudolf a Budapest Party Service Kft., a VakVarjú étteremcsalád és a Dobay Cukrászda tulajdonosa, ügyvezető igazgatója, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének alelnöke,a MaReSz rendezvénygasztronómia tagozatának vezetője. Négy-gyermekes családapa, a munkája és a családja a szenvedélye, és nem mellesleg kellemes beszélgetőtárs.

Az őrségi Pajtából érkezett a BDPST új kreatív séfje 

Farkas Richárd, március 1-jétől a BDPST Group gasztronómiai egységeit összefogó F&B divíziót erősíti. Korábban közel hat évet töltött az Őrségben a Pajta étterem séfjeként, számos elismerést kapott nem csak a vendégektől, de a szakmától is. A BDPST Group kreatív séfjeként feladatai közé tartozik a cégcsoport éttermi koncepcióinak fejlesztése, a hazai, termelői, minőségi alapanyagok felkutatása - tájékoztatta lapunkat a társaság.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!