Egymillióval támogatták az éttermek - és vendégeik - a gyermekmentőket 

Több mint 1 millió forint gyűlt össze a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány támogatására szervezett jótékonysági vacsoraárverésen - adta hírül az MTI.
Csődbe ment a legendás kávéház

Csődbe ment a legendás kávéház 

Csődbe ment és a megmentésére tett kísérletek kudarca nyomán végleg bezárt az olaszországi Trieszt leghíresebb kávéháza, a 172 éve alapított Tükör-kávéház, amelynek neves törzsvendégei közé tartozott James Joyce, Franz Kafka és Rainer Maria Rilke - adta hírül az Inforádió.

Új Vapiano étterem nyílt a MOM Parkban 

Tovább terjeszkedik Budapesten a fresh casual dining egyedülálló magyarországi képviselője, a Vapiano - adta hírül a ProfitLine. Tovább terjeszkedik Budapesten a fresh casual dining egyedülálló magyarországi képviselője, a Vapiano. Az összetéveszthetetlen stílusáról és eredeti olasz ízeiről ismert nemzetközi hálózat a MOM Park bevásárlóközpontban nyitja meg 2011. november 3-án legújabb, Budapesten immár harmadik, látványkonyhás éttermét.

Keresik az Év Bortermelőjét 

Idén is elérkezett az az izgalmas időszak, amikor a borászok, kereskedők, borkedvelők találgatni kezdik, hogy idén ki kapja az Év Bortermelője díjat. Az elmúlt években szoros volt a verseny, nehéz volt eldönteni, hogy végül ki kapja a legtöbb szavazatot.
Magisztrátus Bora - negyedszer

Magisztrátus Bora - negyedszer 

Az egri Önkormányzat a maga eszközeivel igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy széles körben megismertesse az egri borokat, élénkítse az egri nedűk iránti keresletet a városban, országos és nemzetközi viszonylatban is.

Ha inni kell, nem skótok... 

Skóciában a szeszes italok fogyasztása minden eddigi rekordot megdöntött és jelentősen meghaladta Anglia és Wales erre vonatkozó adatait - tudatták az Egyesült Királyság egészségügyi hatóságai legújabb jelentésükben. A skót kormány - első európai régióként - a szeszesitalokra vonatkozó minimálárak megszabásával akar hadat üzenni az alkoholizálásnak.

Elhatárolódik a Junibor a versengéstől 

A Junibor Egyesület tagjai akaratukon kívül kerültek fel a Bor-agora által szervezett 2011 Fiatal Magyar Borásza címú internetes szavazás jelöltjeit tartalmazó listára – írja honlapján megjelent nyílt levelében a Junibor.

Megakadályozták a magyar bornevek kínai védjegyeztetését 

Sikeres lépett fel közösen a magyar bormegnevezések védelmében Kínában a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és a négy érintett borvidék hegyközségi tanácsa - tájékoztatta a HNT az MTI-t.

Illés Zoltán: A kadarka újra a főváros szimbóluma lehet 

A budai vörösbor nemcsak régen volt legendás hírű, de a Kadarka újra a főváros szimbóluma lehet, a gasztro-kultúra továbbfejlesztésének eszközévé válhat - hangoztatta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Jókai-kertben.
Évi 50 millió Whopper Magyarországon

Évi 50 millió Whopper Magyarországon 

Jó hangulatú partyval ünnepelte huszadik magyarországi születésnapját a Burger King, illetve a brand hazai master franchise tulajdonosa, a Fusion Zrt.

Érzékenyen érinti a borászokat a termékdíj 

A palackozás és a termékek csomagolása révén érzékenyen érinti a borászokat a környezetvédelmi termékdíj kötelezettség – állapította meg a Magyar Agrárkamara Kertészeti Osztálya.

Új pince és bortároló Szekszárdon 

Átadták kedden a szekszárdi Takler Pincészet új pincéjét és bortárolóját, amelyet közel háromszázmillió forintos beruházással, fele részben európai uniós támogatással valósított meg a Takler Pince Kft - adta hírül az MTI.

Vendéglátás: Jó Higiéniai Útmutató készül 

A vendéglátói szakma véleményét várja Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal az élelmiszer biztonság megteremtéséhez.

MSZÉSZ: A SZÉP kártya keretösszeg fele szálláshely-szolgáltatásra menjen 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) szerint a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) kereteit módosító javaslatok miatt 25 százalékkal csökkenhet a kizárólag kereskedelmi szálláshelyi igénybevételre jogosító felső keret, ezért a szövetség más megoldást javasol a kártya bővítésére.

Megnyitott a Baldaszti's Grand 

A napokban megnyílt a Baldaszti’s legújabb étterme, a Baldaszti’s Grand az Andrássy úton, s ezzel együtt átalakult a már meglévő üzletek márkázása is. A Lánchíd budai lábánál található gourmet üzlet és bisztró mostantól két külön márkanéven működik, az eddigi bisztró Baldaszti’s kitchen néven, a gourmet- és csemegebolt pedig Baldaszti’s market néven található meg a jövőben.

Szekszárdon ez az Etalon 

Az Ital Magyarország Kft. négy neves szekszárdi borásszal összefogva egy etalonnak számító kezdeményezéssel rukkolt elő az idei őszre, mégpedig egy közös borral, amelybe mind a négyen beletették a szívüket, tudásuk legjavát és legjobb tételeiket. A neve nem is lehetne találóbb: ETALON.

Gyenge szőlőtermés Olaszországban 

A tavalyinál 14 százalékkal kevesebb, 4,03 milliárd liter bor került a hordókba az idei szüret eredményeképpen Olaszországban, ami több mint hatvan éve a leggyengébb eredményt jelenti. A bor minősége viszont a szőlősgazdák szerint ígéretes, éppen a mennyiséget csökkentő, de a zamatot fokozó, kivételesen forró és száraz szeptember miatt - írja az Agromonitor.

Borászati szótár hat nyelven 

Hatnyelvű szőlészeti és borászati szótár jelent meg a Mezőgazda Kiadó gondozásában.

Bock Bisztró franchise Dániában 

Bíró Lajos, a budapesti Bock Bisztró séfje egy dán sajtóreggelin jelentette be új franchise-szerződéses étterem nyitását Koppenhágában - adta hírül az Utazónet.

Előkelő pontszám a Costes étteremnek a Gault Millau Ausztriától 

a maximálisan adható húsz pontból tizennyolcat, azaz három szakácssapkát adott a budapesti étteremnek a Gault Millau Ausztria (Gault Millau Österreich) étteremkalauz - adta hírül az MTI.

Tilos a kechup és a majonéz... 

Kitiltották a ketchupot és a majonézt a francia általános iskolákból, illetve szigorúan korlátozták használatukat, hogy a nebulók ne szokjanak el a hagyományos francia konyha ízeitől. Ezentúl hetente csak egyszer ehetnek ketchupos étket a tanulók, és az sem lehet más, mint a - francia eredetű - sült krumpli.

Itt az ország első roma vendéglője 

Cigány tyúkos káposzta, kacsanyak késsel vágott tésztával, illetve csirke farhát móringgal - ilyen és ehhez hasonló ételek szerepelnek az ország első roma vendéglőjének étlapján Békés városában - közölte az MTI érdeklődésére az étterem tulajdonosa kedden.

Vinopolis Budapesten 

A Vinopolis Budapest Kft. hamarosan megnyitja kétszintes, 1000 négyzetméteres üzlethelyiségét a Falk Miksa utcában. Az európai nagyvárosok közkedvelt borászati rendezvényközpontjaihoz hasonló első budapesti Vinopolisban - hazánk összes borvidéke mellett - 15 külföldi bornagyhatalom jelentősebb bortermelói is bemutatkoznak - írja a Magyar Mezőgazdaság.

Újra indonéz lett a gyulai étterem 

Csaknem évtizedes „magyaros” kitérő után ismét a korábbi koncepció szerint folytatja a legendás gyulai vendéglő.

Mától lehet támogatásra pályázni 

Október 17-től igényelhető a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez nyújtandó támogatás, a kis- és középvállalkozások (kkv) negyven százalékos, míg a nagyvállalatok húsz százalékos támogatást igényelhetnek, a rendelkezésre álló négymillió eurónyi keretösszegből - írja a Vállalkozói Negyed.

Újabb rangos szakácsverseny Budapesten 

Az MNGSZ a WACS Global Chefs Challenge hazai válogató versenyét rendezi meg 2011. október 24-én Budaörsön a METRO Vevőakadémián.

Szabó László második a Bocuse d’Or-on 

A harmincesztendős Szabó László szerezte meg a második helyezést a Bocuse d’Or magyarországi selejtezőversenyén.

Diplomataszüret Tokajban 

A Tokaji borvidéken található bodrogkisfaludi Patrícius Borház szüretén vettek részt. Fazekas Sándor vidékfejlesztési- és Martonyi János külügyminiszter meghívására a Magyarországra akkreditált nagykövetek és a mezőgazdasági attasék. "A Tokaji bor palackba zárt Magyarország - fogalmaz a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közleménye.

Bországjárás 

Tizennégy somlói pincészet - többek között a Györgykovács, a Kolonics, a Kreinbacher vagy a Laposa - összesen 42 borával ismerkedhetnek meg a Bországjárás elnevezésű borvidék-bemutatók látogatói október 22. és 29. között Debrecenben, Budapesten, majd Szegeden.

Súlyos munkaügyi jogsértések a gyorséttermekben 

A gyorséttermek és a bevásárlóközpontok vendéglőiben csökkent a feketefoglalkoztatás aránya, azonban történtek más, súlyos munkaügyi jogsértések - idézi az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) szeptemberben elvégzett országos ellenőrzésének eredményét az mfor.hu.

Desszert 7 és fél millióért 

Elkészítette brit étterem a világ legdrágább desszertjét, ami 22 ezer angol fontba, átszámítva nagyjából 7,5 millió forintba kerül majd, már ha egyáltalán lesz valaki, aki megrendeli - adta hírül a TV2.

Nyílt levél a miniszterelnökhöz 

A játékgépekkel kapcsolatos új szabályozás miatt nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz a a vendéglátóipar több ezer munkavállalója, 1200 magyar tulajdonú vállalkozás vezetője, és több ezer vendéglátós.

Leáldozott a gyorséttermeknek Toscana-ban 

Hadjárat kezdődött a kebab és a gyorséttermek ellen Toszkánában - adta hírül az MTI.

Hazai design díj a badacsonyi borászatnak 

Az idén februárban elnyert nemzetközi építészeti elismerés után, az újonnan alapított Desing Award Építész kategóriájában első díját nyert a Bazaltbor Laposa Pincészet épülete. A díjat a Szépművészeti Múzeumban vette át a pincészet két tervezője, Kis Péter és Molnár Bea. A rangos hazai díjat a hg.hu alapította, a díjátadáson beszédet mondott Hammerstein Judit kulturális államtitkár-helyettes is a szakma és az érdeklődők jelenlétében.

Szenzációs évjárat jöhet Villányban 

Noha csak két-három év múlva kerül palackokba, pompás évjáratot várnak az idei szőlőterméstől a villányi borászok. Akik nem szeretik a túlérett fürtöket, már végeztek az idei szürettel - írja a Pécsi Stop.

Törvény készül a turizmusról és vendéglátásról 

Néhány hónapon belül elkészül a tárcánál a turizmusról és vendéglátásról szóló törvényjavaslat, amelynek a végleges szövegezésébe bevonják a szakmát is - mondta Szöllősi László, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a 30. Hoventa Nemzetközi szálloda-, vendéglátóipari és gasztrotechnikai szakkiállítás megnyitóján kedden a Hungexpo vásárközpontban, Budapesten.

Kitiltották a kocsmákból a kiskorúakat 

A helyi tizenévesek önpusztító szórakozási szokásai láttán, és a fiatalkorúak által elkövetett szabálysértések, bűncselekmények elszaporodása miatt nem mindennapi lépésre szánta el magát nemrégiben az újfehértói képviselő-testület: szigorították az üzletek éjszakai nyitva tartási rendjét, és meghúzták a belépési korhatárt a szórakozóhelyek vendégserege előtt. Mindezt az ifjúságvédelem nevében, s a rendelet ellen lázadozó fiatalok érdekében - adta hírül a Kelet-Magyarország.

Kipusztult, újratelepítik 

Újra betelepítik szőlővel a Budai Vár alatti szőlőskeretet - adta hírül az MTI alapján a Borászportál.

A klíma átrajzolja a bortérképet 

Az elkövetkező három évtizedben a felére csökkenhet az Egyesült Államok egyik legnagyobb borvidékének számító Napa-völgy prémium bortermése. A Stanford Egyetemen készült tanulmány szerint az ok a klímaváltozás, amelynek következtében a pinot noir, a chardonnay és a cabernet sauvignon termőterülete a felére zsugorodhat - adta hírül az MTI.

Környezettudatos Szent György 

Örömhír a zöldenek, hogy a pécsi Szent György Fogadó körülbelül tizenkét négyzetméternyi napkollektort szerzett be magának, ezzel téve környezettudatosabbá vendéglőjét - írja a Pécsi Újság.

Itt az első kétcsillagos brit pub 

Először érdemelt ki angol kocsma két csillagot a Michelin gasztronómiai kalauz ítészeitől. A dél-angliai Marlowban lévő Hand and Flowers nevű pub 2005-ös megnyitása után egy évvel már kapott egy Michelin-csillagot remek konyhájáért a adta hírül a Metropol.

Sztárszakács az olasz McDonald's-ben 

Sztárszakácsot vet be a McDonald's Olaszországban, hogy a gasztronómiailag "elkényeztetett" olaszokat is éttermeibe csábítsa - adta hírül az Inforádio.

Modenában található a legjobb olasz étterem 

A Massimo Bottura vezette Osteria Francescana modenai étterem érdemelte ki idén is a legtöbb pontot az Espresso olasz gasztronómiai kalauz ítészeitől - adta híról a Népszava.

2008-as évjáratú Pécs város bora 

Andreas Ebner 2008-as 3-as Hordó házasítását választották tegnap Pécs Város Borává 2012-re az Aranykacsa Étteremben. A nyolcvan százalék cabernet franc, húsz százalék cabernet sauvignon borból készült küvét kilenc bor közül választotta ki a meghívott közönség - írja a Borászportál.

Győzött a kocsmáros, szabad a meccsnézés 

A történet hozzávetőleg hat éve kezdődött: Karen Murphy, egy portsmouthi pub vezetőnője drágának találta a futball Premier Liga meccseiről exkluzív közvetítést kínáló Sky Sports ajánlatát, így inkább egy görög társaság szolgáltatását vette igénybe - írja a Népszabadság Online.

Hamarosan újra lehet bormarketingre pályázni 

Borászatok, borvidékek reklámozására lehet hamarosan igényelni támogatást az Agrármarketing Centrumtól. A pályázattal kapcsolatos tájékoztatót a 75. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon tartotta a szervezet jogásza - adta hírül a Pályázati Hírek.

Az oroszoknak tetszik a szesz-szigor 

Friss felmérés szerint az orosz fogyasztók többségében támogatják azt, a nyár folyamán hatályba lépett szabályozást, amely jelentősen szigorítja az alkoholos italok reklámozását és fogyasztását is - írja a infogyor.hu.

Razziázik a pálinkakommandó 

A pénzügyőrök azt ellenőrzik, nem árulnak-e a boltokban vagy a kocsmákban azokból az italokból, amit csak házi fogyasztásra, adómentesen főznek.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!