Gasztro

Szombaton volt az első Food Revolution Day
MTI - A "valódi", vagyis feldolgozatlan élelmiszerek és ételek mellé áll, az egészséges táplálkozás igényét, a főzés örömét próbálta népszerűsíteni Magyarországon is május 19-én az első Food Revolution Day, amelyet Jamie Oliver világhírű sztárszakács alapítványa hívott életre.
Wellness- és rendezvényrészleggel bővül a veszprémi Oliva
Wellness- és rendezvényrészleggel, új hotelszárnynyal bővülve várja vendégeit az Oliva Veszprémben. A 150 millió forintos beruházást, amelyet az Európai Unió 48 millióval támogatott, március végén adták át - írja a Napló.
A pálinka az első lehet a hungarikumok között
A pálinka az első helyet szerezheti meg a hungarikumok között, hiszen olyan érték, amely egyre népszerűbb itthon és külföldön, és méltán képviseli hazánkat a világban – fogalmazott Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a jubileumi, 10. Országos Pálinka Fórumon. A minisztériumban tartott rendezvényen a tudományos valamint szakmai szervezetek, vállalkozók, jogszabályalkotók és az illetékes hatóságok képviselői a pálinka jelenéről és jövőjéről tanácskoztak.
Vegasban nyitott Ramsay
Gordon Ramsay brit séf is csatlakozott a Las Vegasban jelen lévő Michelin-csillagos sztárszakácsokhoz, éttermet nyitva az Egyesült Államok nyugati részében fekvő kaszinóvárosban.
Hazai Ízekkel bolondítja meg hamburgereit a McDonald's
A McDonald’s idén is gondolt egyet, és a lángos, a fasírt és a somlói galuska sikere után idén ismét meglepi vendégeit néhány igazán magyaros különlegességgel.
Ha nincs jatt, nem mentek haza!
Elégedetlenek voltak az étteremben a kiszolgálással, rendőrségi kihallgatással végződött az este - foglalta össze a történetet a Nők Lapja Café.

Eredményt hirdettek a Pannon Bormustrán
(MTI) - Szinte csak magyar fajták kerültek a a XIII. Pannon Bormustra Top 50-es listájának fehérborai közé, míg a vörösboroknál kiegyenlítettebb volt a mezőny; a legnagyobb presztízsű hazai borverseny eredményét a rendezvény szombati budapesti közönségnapján hirdették ki.
Kétszázezret ért az Elegáns ínyes
A szépirodalom és a versek mellett a gasztronómiai témájú könyvek aratták a legnagyobb sikert a Krisztina Antikvárium szombati aukcióján - adta hírül az MTI.
Magyar serfőző készíti a brit királyi sört
Erzsébet királynő trónra lépésének 60. évfordulóját ünnepli az idén. Mivel új szelek fújnak -csak Erzsébet a régi- az uralkodó és férje, teljes sziget kört fut, hogy tiszteletét tegye az alattvalók körében, és mint egy igazi sztár városról-városra turnézik - írja a Konyhapecér.
Kékfrankos verseny Sopronban
(MTI) - Először az idén rendezik Szekszárdon kívül a Nemzetközi Kékfrankos Borversenyt: a hónap végén Sopron ad majd otthont a viadalnak.
Konopizza üzlet nyílik Cegléden
Május 11-én 12 órától már Cegléden is megízlelhetik a fagyalalttölcsér formájú Konopizzát, a finom ízekre, és újdonságokra éhes vendégek. Ugyanis a Kossuth Ferenc utca 12. szám alatt megnyílik a franchise hálózat második magyarországi egysége - adta hírül a Franchiseportál.
Május 15-16-án országos borverseny
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) idén május 15-16-án a Zalai borvidéken rendezi meg Magyarország legnagyobb hagyománnyal rendelkező borversenyét, a XXXIII. Országos Borversenyt. A nemzeti borversenyen – miként a tradicionális bortermelő országokban szokásos – minden számottevő borászat elindul. A már hírnévvel rendelkező borászatok új termékeiket tesztelik vagy jelzik, hogy a megszerzett imázs töretlen – közölte a HNT.
Elkelt a volt Egervin
(MTI) - Tíz sikertelen értékesítési pályázat után elkelt a felszámolás alatt álló Integrált Borgazdasági Zrt., az egri borászat egykori zászlóshajójaként számon tartott Egervin - tájékoztatta a cég felszámolóbiztosa szerdán az MTI-t.
Konfliktust gerjesztett a rendelet
Az utcára szoruló dohányosok miatt a szórakozónegyedekben egyre nagyobb a zaj, a járdákon néha nem lehet közlekedni, és van, ahol a lakók arra panaszkodnak, hogy a füst az ő ablakukon száll be - írja a Pénzcentrum.
Nem lesznek étkezőkocsik a vonatokon
Titokban döntött a MÁV-Start Zrt. a 64 éves Utasellátó, pontosabban annak belföldi étkezőkocsi szolgáltatása megszüntetéséről. A "robogó éttermek" pincérei, szakácsai június 15-én dolgoznak utoljára, bár ezt ők még nem tudják. Ám a spóroló vasúttársaság pontatlan becsléssel mutatta ki, miért nem éri meg fenntartani a szolgáltatást - írja a Népszava.
A nyár itala: a fröccs
A legmelegebb nyári napokat éljük, ilyenkor mindenki az enyhülést adó árnyat, a hűsítő italokat keresi. Ahogy mondják, Magyarország jellegzetes cégérei a különleges italok, a tokaji, a bikavér, a vagy éppen a pálinka. Azonban az igazi hungarikumok sorából gyakran felejtjük ki a fröccsöt, amely nem csak az egyik leghatékonyabb nyári szomjoltó, de duplán magyar specialitás.
Macskás kávéház már Bécsben is
(MTI) - A macskák kedvelőinek akarnak kedvében járni egy új bécsi kávéház tulajdonosai. A Cafe Neko vendégeit öt cica hivatott jó kedélyre deríteni.
Pannon Bormustra közönségnap
Idén a Pannon Bormustra új, minden érdeklődő számára nyitott rendezvénnyel jelentkezik. A XIII. Pannon Bormustrán immár 13. alkalommal mérettetnek meg a hazai borok május 9-11. között Pannonhalmán. Ebben az évben száztizenhárom hazai bortermelő, a tavalyinál tíz százalékkal több, azaz majd’300 borral nevezett a legjobb hazai borok legnagyobb presztízsű hazai borversenyén.
Csak megváltozott munkaképességűekkel
Csak megváltozott munkaképességűekkel működik majd a Hatpettyes - adta hírül a Dunaújvárosi Hírlap.
Lezajlott a Zsolnay borverseny
Az idén először hirdette meg a Zsolnay Kulturális Negyed Bora borversenyt a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft - adta hírül a Borászportál.
Nyárköszöntő rozéünnep Budapesten
(MTI) - Kiemelt rosépalettával, zenés programokkal és különleges menüvel várja vendégeit és a borok szerelmeseit a Rosalia Rosé Garden és éves magyar rozémustra a fővárosban május első hétvégéjén.
Szétverték az éttermet
Nagyobb, külföldi társaság rongált meg egy budapesti, a XVI. kerületi Rákóczi úton lévő éttermet kedden délután - mondta el a BRFK sajtóügyeletese kedden az MTI-nek.
Agykárosodást szenvedett a szendvicstől
(MTI) - Egy ausztrál lánynak okozott súlyos ételmérgezés miatt több mint 8 millió dollár kártérítés fizetésére kötelezte egy sydney-i bíróság a gyorsétteremláncot - adta hírül pénteken a BBC brit közszolgálati televízió hírportálja.
Vulkánon grillez a szakács
Lanzarotte szigetén található egy különleges étterem. Az El Diabolo (az ördöghöz) egy vulkánra épült. Így aztán nem használnak külön energiát a hússütésre. Köszönik szépen, a föld energiájából merítenek - írja a Világszám.
Elismerések a New York Salonnak
A Salon esszenciális magyar gasztronómiát kínál, amely az ételek totális átalakítása ellenére kitart a hagyományos ízek mellett. Ezt az étterem-minősítők is elismerték, nemrégiben Michelin-ajánlást kapott a Salon, szerdán pedig kiderült: felkerült a legjobb 10 listájára a GAULT & MILLAU rangsorban.
Erdélyi és magyar diákok főztek - Határtalanul
Erdélyi és magyar diákok kirándultak és sütöttek-főztek közösen a Jendrassik iskolában a Határtalanul nevű program keretében - adta hírül a veszprémi Napló.
Újabb vendég a "Szívroham Grill" áldozata
Miután tavaly váratlanul elhunyt Las Veags-i Heart Attack Grill reklámarca, a 260 kilós és 206 centis Blair River, most újabb eset borzolta a kedélyeket - vagy szolgálta a különleges vendéglátóhely PR céljait...
A vártnál jobb a McDonald's eredménye
A vártnál jobb lett a McDonald’s első negyedéves eredménye, miután a világ legnagyobb gyorsétterem-láncának eladási szintje a becsült érték felett alakult, míg a haszonkulcs is nőtt - írja a Tőzsdefórum.
A Tanyacsárda a legjobb
(MTI) - Tizennégy kategóriában adott át elismeréseket Az Utazó magazin a legjobb turisztikai szolgáltatóknak - közölte a díjátadó hétfőn az MTI-vel.
Új Nordsee és Starbucks nyílik
Új Nordsee és Starbucks nyílik
India nemzeti itallá tenné a teát
Egy brit gyarmatosítók által kivégzett ültetvényesre emlékezve hivatalos nemzeti italává tenné a teát India - adta hírül a ma.hu.
Éttermi koszt háziállatainknak ingyen
Egy fiatal önkéntesekből álló csapat azt a merész célt tűzte maga elé, hogy alapjaiban változtatja meg, amit eddig az ételmaradékok újrahasznosításáról gondoltunk. A minap pet it néven nyílt mozgalmat indítottak, hogy a helyi éttermek konyhai maradékai eljussanak a közelben lakók háziállataihoz, ezáltal csökkentve a környezet és a gazdik pénztárcájának terhelését -írja a háziállat.hu.
Terítéken a vintage pezsgők
A nyáron megrendezésre kerülő II. Pezsgő Világ - Pezsgő és Champagne Kóstoló Fesztivál előtt már csak egy tematikus Pezsgő Világ Est lesz, melynek témája az évjáratos (Vintage) pezsgők.
Pálinka Világkupa Gyulán
A tavalyi 794 minta után idén 1120 pálinka szakmai, érzékszervi bírálását végezte el április 2-án a 24 tagú zsűri Lovassy György versenyigazgató irányításával Gyulán.
Jótékony sztárséfek
Negyvenöt nemzetközi hírű főszakács ünnepelte a tavaszt hétfő este New Yorkban: együtt főztek mintegy 350 gondosan kiválasztott vendég számára - adta hírül a Metropol.
Átadták a Budafoki Borvárost
(MTI) - A híres hazai borvidékeket, a borospincék sajátosságait mutatja be a Budafoki Borváros, amelynek avatóünnepségét csütörtökön tartották.
Magyar bor promóció Osloban
Borbemutatót szervezett a Nemzeti Külgazdasági Hivatal az oslói magyar nagykövetségen április közepén, a rendezvény különlegességét az adta, hogy ennyi borászat személyes részvételével még nem volt példa professzionális közönségnek szervezett bemutatkozásra - írja a Borászportál.
Lengyel újságírók - magyar borok
A Magyar Turizmus Zrt. lengyelországi külképviselete és Balatoni Regionális Marketing Igazgatósága közös bor- és gasztronómiai tanulmányutat szervezett 2012. április 12-15. között a Balaton régióba.
Németh Zsolt a konyhaművészet és borászat fontosságáról
Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a gasztronómia és a diplomácia kapcsolatának fontosságára, továbbá a bor- és konyhakultúra országimázs-formáló hatására hívta fel a figyelmet a külképviseleti séfeknek tartott továbbképzésen.
Elsorvadóban a csárdavilág
Magyarország a csárdáival és a cigányzenével híresült el. Sajnos mindkettő sorvadóban van - írja a nyugat.hu.
Sikeres Cheeseaholic Night a Le Meridienben
Szemet és szájat gyönyörködtető élményben lehetett része azoknak, akik résztvettek a Le Meridien szálloda szombati Cheeseaholic estjén.
A borászatról beszélt Tiffán Zsolt a Parlamentben
A Baranya Megyei Önkormányzat elnöke a tegnapi napirend előtti felszólalásában elmondta, közel három éve beépítésre került a jogrendszerbe (127/2009 FVM rendeletbe) az integrált szőlészeti és borászati nyilvántartó rendszer. Ennek az informatikai rendszernek az elsődleges feladata, hogy a szőlő-bor ágazat nyilvántartással, adatszolgáltatással, ellenőrzéssel kapcsolatos közösségi és tagállami kötelezettségek teljesítését támogassa.
Brazil séf rekonstruálta a Titanic utolsó menüjét
Ton Vasconcellos világhírű brazil szakács péntek este "újrafőzte" a száz évvel ezelőtt elsüllyedt Titanic luxushajón az első osztályon utazóknak felszolgált "utolsó vacsorát" - adta hírül az MTI nyomán a Női Téma.
Bezáratta az önkormányzat a gyorséttermet
(MTI) - Költöznie kellett a McDonald's-nak a milánóiak kedvenc bevásárlóközpontjából, a mozaikpadlójáról és üvegtetejéről híres II. Viktor Emánuel Galériából.
Érmeket hoztak a tarpai pálinkák
(MTI) - Arany- és ezüstérmet kaptak a kiemelkedő minőségű párlatok világversenyén, a klagenfurti World Spirits Awardon a tarpai pálinkák.
Lehet, hogy felgyújtották az éttermet
(MTI) - Kigyulladt egy vendéglő hétfőn Óbudán, az oltás közben megsérült egy tűzoltó - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.
Badacsonyi borok bemutatkozása
Huszonnyolc badacsonyi borász másfél száz bora sorakozott fel a fővárosi New York Kávéházban.
Somlói borász lett 2012-ben a Borászok Borásza
Április 13-án, pénteken este tartották a Boscolo-hotelben az idei Borászok Borásza-gálát, ahol Györgykovács Imre somlói borászt választotta a szakma 2012 legjobbjának. A tokaji Balassa István lett az év borászfelfedezettje.