Bor ihlette kortárs ékszerek tárlata 

A magyar népmese által ihletett munkáit állítja ki Abaffy Klára, Gaál Gyöngyvér és Huber Kinga kortárs ékszertervező a Sterling Galériában Színes mesék, mesés színek címmel, míg az Ezüstgaléria művészei, Bartl Dóra, Kecskés Orsolya és Marosi László a bor és a szüret témakörére készítettek ékszereket. Mindkét tárlatot a Design Hét keretében rendezik - adta hírül az MTI.

Nálunk chips, Dániában zsíradó 

Egy kilogramm zsírsav után 16 koronát kell fizetni, mindegy, hogy az vajban, tejben, húsban, pizzában vagy készételben van jelen - adt hírül az MTI-re hivatkozva a Hirado.hu.

Szentgróti csiga a franciák tányérjain 

Luxuséttermeket és nagykereskedelmi láncokat, a francia piac 10-12 százalékát látja el éticsiga-készítményekkel az egyetlen magyarországi, készterméket is gyártó csigafeldolgozó, a zalaszentgróti IMOFI S.R.W.S Kft., amely a magyar piacon is szeretne megjelenni - mondta a társaság műszaki vezetője szombaton az MTI-nek.
Starbucks: öt

Starbucks: öt 

Megnyitotta kapuit hazánk ötödik Starbucks kávézója a város történelmi részében, a Bazilikánál - írja a HR Portál.

Nem létező éttermekbe járnak a franciák 

Nincs étlap, nincs számla és egyik étterem sincs benne az útikönyvekben sem - írja a Hír24.

Európai színvonalú a budapesti vendéglátás 

Európai színvonalúak a budapesti vendéglátóhelyek a fővárosi kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelőségének igazgatója szerint. Bobál Pál csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a nyári főszezonban tartott ellenőrzések tapasztalatairól beszélt, amelyeket a korábbi évekhez képest kedvezőbbnek mondott - adta hírül az MTI.

Jótékonysági borárverés 

Jótékonysági borárverést rendez pénteken a KézenFogva Alapítvány a fogyatékos gyereket nevelő családok támogatására és a fogyatékos felnőttek munkához jutásának elősegítésére Budapesten - írja az MTI.

Rekordszámú borász a Villányi Vörösbor Fesztiválon 

Minden eddiginél több, huszonhét borász kínálja termékeit az idei Villányi Vörösbor Fesztiválon, amely pénteken veszi kezdetét a baranyai kisvárosban - írja az MTI.

TableFree Restaurant Days 

Kíváncsi étterem-látogatók és turisták kedvezményes áron fedezhetnek fel kitűnő éttermeket.

Szegeden nyit a Burger King 

Két és fél hónap múlva Burger King nyílik a József Attila sugárút és a Makkosházi körút kereszteződésében: Szeged az első olyan vidéki város, ahol több üzlete is lesz az amerikai gyorsétteremnek.

Korai szüretre készülnek Tokajban 

Nagyon kellene csapadék a Tokaj-hegyaljai borvidéken, ennek híján nem tud kiteljesedni az a minőség, ami benne rejlik az évben – állítja Balassa István borász, a tizenegy, zömmel kisebb, kézműves tokaji pince összefogásával létrejött Tokaji Borászok Asztaltársasága elnöke. A szervezet közös borkörúttal mutatkozik be október 1-én - írja az Agromonitor.

Eladja a Pizza Hut-ot a BoA 

A Bank of America (BofA) eladja Amerika legnagyobb franchise-láncában, a Pizza Hutban lévő részesedését, hogy emelje a saját tőkéjét - írja az mfor.hu

Ferran Adria az FC Barcelona séfje lett 

Barcelonában új szakácsot szerződtettek, mégpedig a világhíres katalán Ferran Adriát, aki gyökeresen megújítja az ifiakadémia étrendjét. A korábban az El Bullinál dolgozó főszakács úgy gondolja, hogy a La Masia menüjét „táplálóvá és egészségessé" fogja tenni, hogy ezzel is elősegítse a katalán klub jövendőbeli sztárjainak megfelelő étkezését - írja az nso.hu.

MSC cimke a McDonald's halas szendvicsein 

Októbertől minden halas szendvics csomagolásán megjelenik az a kék MSC címke, amely jelzi: a McDonald’s halpogácsái kizárólag minősített, fenntartható halászatból származnak. Az étteremlánc Európában egyedülállóan minden országban ugyanazt a minőséget biztosítja - írja a greenfo.hu.

Belga Gasztronómiai Napok a Hilton Budapestben 

Október 2-től 6-ig Belga Gasztronómiai Napokkal várja az érdeklődőket a Hilton Icon étterme a győri Belgian Beer Café Royal Étterem és a Hilton Budapest séfjeinek együttműködésével

Megjelent a Vendég&Hotel szeptemberi száma 

Kérdések, amelyekre a szeptemberben, már a nagyközönség számára az újságosstandokon is elérhető (Inmedio, Relay üzlethálózat) Vendég & Hotel Horeca-szaklapban kaphat választ:

Hiába nő jövőre a szőlőtelepítési támogatás 

...a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában megszólaló borászok szerint ezzel nem állítható meg a szőlőterületek csökkenése. Szerintük csupán abban lehet reménykedni, hogy kevesebb, de minőségi borszőlő terem, illetve hogy a rezisztens fajtákat keresik majd a termelők - írja az Agromonitor.

Elnököt keres az MNGSz 

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség 2011. szeptember 19-én tartotta első ülését, melyen a lemondott elnök, Prohászka Béla utódlása is napirendre került.

Köztársasági elnöki érdemérem a Kistücsöknek! 

A Köztársaság elnökének díszoklevele éremmel elismerést kapta két évtizedes, a helyi gasztronómia és borkultúra hagyományait ápoló kiemelkedő színvonalú tevékenységéért Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa - írja a Népszabadság Online.

A gasztronómia ünnepe először 

Először rendezik meg pénteken Franciaországban a gasztronómia ünnepét a közel harminc éve útjára indított, és azóta világeseménnyé vált zene ünnepének mintájára. Az ötlet azután született, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) a "franciás jellegű étkezést" tavaly novemberben felvette a veszélyeztetett szellemi kulturális örökségek listájára - írja a Győr plusz.

Éttermi maradékfalat-bírság Szaúd-Arábiában 

Bírságot kell fizetnie annak, aki nem eszi meg az utolsó falatig az ételét egy szaúd-arábiai étteremben - írja az MTI híre.

Talán megmenekül a Régi Sipos 

A felek kérésének megfelelőn 180 napra meghosszabbította a Régi Sipos Vendéglátó csődeljárás alatti fizetési haladékát a Fővárosi Bíróság. Ennek megfelelően a fizetési haladék 2011. december 20. napján 0 órakor jár le - adta hírül a Menedzsment Fórum.

Rendszerváltás zajlik a vendéglátóiparban 

Hosszú időn keresztül nem volt megfelelően kezelve a hazai kis- és középvállalkozásokra épülő vendéglátóipar, ezért egy új kormányrendelet, valamint az ősszel a parlament elé kerülő új turizmus törvény a bürokratikus kötöttségek csökkentésével, a cafetéria-rendszer átalakításával és számos más intézkedéssel próbálja helyzetbe hozni a piaci szereplőket – hangzott el a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdai sajtótájékoztatóján.

Magyarázom a mechanizmust 

Tudósítónktól - Az augusztus elsejével hatályba lépett, a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről szóló VM rendeletről tartott sajtónyilvános tájékoztatót a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal kedden.

Csökkentsék a pezsgő jövedéki adóját 

A pezsgő jövedéki adójának felülvizsgálatát szorgalmazta mai parlamenti felszólalásában Tiffán Zsolt (Fidesz) - írja az Agromonitor. Adják vissza a magyar borásztársadalomnak a Natura 2000-hez csatolt területeket, csökkentsék az adminisztratív terheket, mihamarabb indítsanak el egy integrált informatikai rendszert és legyen "egyablakos" adatszolgáltatás - fogalmazott.

Szlovákok viszik a hegyaljai szőlőt 

Már a szüret kezdetén megjelentek Tokaj-Hegyalján a kétszeres árat ajánló és azonnal fizető szlovák felvásárlók – írja a Magyar Nemzet. A hazai termésből azután az a szlovákiai tokaji is elkészíthető, amivel kapcsolatban több éve tartó nemzetközi küzdelem zajlik a két ország között.

Megalakult a Magyar Sommelier Szövetség 

A magyar sommelier-k rendszeres továbbképzése, a szakmai kapcsolattartás megszervezése és a közös érdekképviselet szerepel a Magyar Sommelier Szövetség (MSSz) legfőbb céljai között; a június végén alakult szakmai szervezet kedden Budapesten mutatkozik be a nyilvánosság előtt - adta hírül az MTI.

Tetszik a vendéglősöknek a dohányzás tilalom... 

ár a vendéglátó-ipari szakmából korábban többen is ellenezték a dohányzás szigorítását, mostanra ők is belátták, számukra is előnyökkel jár ez a törvény - mondta Heintz Tamás fideszes képviselő hétfőn az MTI-nek.

Októberben Bocuse d'Or 

A Bocuse d'Or Europe válogató versenyén dől majd el októberben, hogy ki képviselheti Magyarországot a nemzetközi szakácsolimpia brüsszeli selejtezőjén - írja az MTI keddi közleménye.

Első Borszerda 2011-ben 

Száznál is több vendéglő, borszaküzlet népszerűsíti szeptember 21-én, az első idei borszerdán a minőségi magyar borokat és a kulturált borfogyasztást. Az akcióhoz csatlakozó éttermek ezen a napon 50, a kereskedők pedig legalább 10 százalékos kedvezményt adnak minőségi magyar fehérboraik listaárából. Az akcióhoz csatlakozni, illetve asztalt foglalni a www.borszerdak.hu oldalon lehet.

Megoldódni látszik a Promenád kávézó konfliktusa 

Részleges birtokvédelmet kapott a Mammut 2-ben lévő Promenád kávézó a II. kerületi önkormányzattól, így több hét után elhagyhatja a kávézót Király Lajos és Zentai Zoltán, akik önként vállalták "fogságukat" - közölte Menyhért Mészáros László, a létesítményt bérlő cég sajtótanácsadója csütörtökön az MTI-vel.

Gasztroászok jótékonysági vacsorái Győrben 

Pazar jótékonysági vacsorasorozatot indít útjára Győrben négy gasztronómiai nagymester: a negyedévente megrendezett akció első állomását jövő pénteken, az egyik belvárosi étteremben rendezik - adta hírül az MTI.

Hagymára bukik a brit 

A zöldség győzelmét fogyasztói, vásárlói véleményezéssel vívta ki, a felmérést a Live Well For Less (Élj jobban olcsóbban!) nevű szervezet végezte.

Aki kimaradt – lemarad 

Előre borítékolhattuk, hogy nem mindennapi lesz ez az előadásokkal, interaktív bemutatókkal, szakmai workshoppal, esti bor- és pálinkakóstolós vacsorával, valamint éjfél utánig tartó zenés-táncos bulival és másnap délelőtti laza wellnessezéssel fűszerezett két nap a Hármas-Kőrös holtága mentén, de hogy ennyire jól sikerül, és mindenki szuperlatívuszokban beszél róla, aki csak ott volt – ez minden reményünket felülmúlta. Lássuk hát, miből maradt ki, aki ezúttal nem tartott velünk…

Novemberi borvásár a Hungexpon 

November 18-20. között jelentkezik az új, ÍZEK ÉS BOROK elnevezésű kiállításával a HUNGEXPO. A számos rangos élelmiszeripari szakkiállítás után ezúttal a nagyközönség számára is nyitott rendezvényre kerül sor a Budapesti Vásárközpontban.

Egy asztalnál a séfek színe-java 

Csütörtökön este tartották a New York Kávéház Mélyvíz Éttermében a negyedik alkalommal megrendezett Séf Asztal vacsorát. Az ország neves séfjeinek összefogása a közös főzés öröme mellett lehetőséget ad arra is, hogy a szakma kiválóságai egymástól tanuljanak, lessenek el trükköket.

Megnyílt az első KonoPizza 

Olaszország, Marokkó, Kanada, Bahrein, Dél-Korea, Libanon, Németország és Japán után Budapesten, a Mammut I. Bevásárlóközpontban nyílt meg az olasz KonoPizza étteremhálózat legújabb egysége.

Már 25 somogyi étterem minősített 

Somogyban már 25 étterem büszkélkedhet kamarai védnöki táblával. Ezt az elismerést csak a kiváló szakmai színvonalat nyújtó vendéglátóhelyek érdemelhetik ki 2002 óta. A Balaton vizén három új somogyi étterem, köztük egy kaposvári kapott táblát, ami garancia a minőségre - írja a Kapos.hu.

Nem érdekli a briteket a kalóriatábla 

Nagy-Britannia egyik vezető étteremláncának vendégei mindössze két százalékkal kevesebb kalóriát fogyasztanak azóta, hogy az étlapokon elkezdték feltüntetni a fogások pontos kalóriaértékét - írja az MTI.

Kész a turizmusról és vendéglátásról szóló törvény tervezete 

Elkészült a turizmusról és vendéglátásról szóló törvény tervezete, amely ősszel kerülhet a parlament elé - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlés sport- és turizmusbizottsága előtti meghallgatásán kedden.

Újra kell tanulni a szakácsoknak a szarvasgombát 

A séfeknek vissza kellett hódítaniuk az évtizedekre elfeledett szarvasgombát, és újra meg kellett tanulniuk, hogyan kell vásárolni, tárolni és feldolgozni – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Ételkuriózumok a sóstógyógyfürdői menüben 

Ételkuriózumok sorával bővült a Sóstógyógyfürdői Múzeumfalu szombati gasztronómiai show-jának, a Kóstolja meg Magyarországot! elnevezésű rendezvénynek a menülistája, hiszen határokon túli szakácscsapatok is bejelentkeztek különlegességeikkel a versenyre.

Vegyes a kép, de biztató a szüret 

Bár egyes borvidékeken kedvezőtlenül befolyásolta a szőlő mennyiségét és minőségét a júliusi időjárás, a borvidékek többségén elégedettek a szakemberek.

Borfesztivál: megtelt tábla a kapukon 

Túlzás nélkül állítható, hogy a 20. születésnapját ünneplő Budavári Borfesztivál nagy siker volt. Az öt napon át tartó rendezvényt, amely vasárnap este fejeződött be, óriási érdeklődés kísérte. Olyannyira, hogy szombaton este rövid időre, a fesztivál területén lévők biztonsága érdekében rövid időre be kellett zárni a kapukat. A pontos látogatói adatok összegzése még folyamatban van, de az már biztos, hogy rekord összegű regisztrált forgalmat produkáltak a kiállítók.

Balaton-felvidéki kéknyelű és tokaji furmint lett az év Piarista bora 

A Nyári Pince Szent György-hegyi Kéknyelű 2009 félszáraz és a Tokajicum Borház Darázskő Furmint 2009 száraz bora nyerte el a Piarista bor címet. A Piarista Rend Magyar Tartománya által meghirdetett, a régi piarista borászati hagyományokat felélesztő pályázaton idén a száraz fehér borok versenyeztek -írja az Agromonitor.

Jó lehet az idén a móri és egri bor 

Kedvező a mustfok, jó a minőség, de a savak egy részét "elégette" az idei forró nyár a móri borvidék szőlőiben, a gazdák ezért kénytelenek "válogatni" a táblák között, s ott szüretelni, ahol azt a savtartalom indokolja - mondta el az MTI-nek Tálos Tamás, a Magyarországi Borrendek alelnöke, a Brindisi Szent Lőrinc Borrend nagymestere.

Moldova György a borászokról írt könyvet 

Riportkönyvet írt Moldova György a magyar borokról, borászatról. A háromkötetesre tervezett sorozat első részét pénteken mutatták be Budapesten - adta hírül az MTI.

Megkóstoltuk 2011 első hazai újborát 

A jubileumi, huszadik Budavári Borfesztiválon mutatta be Varga Péter, a badacsonyi Varga Pincészet Kft. ügyvezetője az idei év első magyar újborát.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!