Gasztro
Judafest Gasztronómiai Fesztivál
November 27-e és december 1-je között rendezik meg Budapesten a negyedik Judafest Gasztronómiai Fesztivált a megújult Kazinczy utcában - írja a Kultúrport.
Fel kell hagyni a tömegtermeléssel - mondja Szepsy
Egyelőre nem megfelelő a tokaji bor márkaképviselete – állítja Szepsy István, világhírű mádi borász. Szerinte összehangolt munkára lenne szükség a tokaji borászatok között, nem pedig arra, hogy mindenki csak egyénileg a saját kis borászatában, dűlőjében gondolkozzon. Amíg ez nem valósul meg, addig a tokaji bor csak lehetőség – jelentette ki.

Ki lesz a legjobb bárzongorista?
(MTI) A múlt századelő kávéházi szellemi pezsgését szeretnék visszahonosítani a decemberben kezdődő bárzongorista-verseny szervezői, akik a jövő márciusig tartó megmérettetés részleteiről Budapesten tartottak tájékoztatót.
Bejött az éttermeknek a Borszerda
A megszokottnál nagyobb forgalomról és több étel eladásáról számoltak be a Borszerdához csatlakozó éttermek. A minőségi magyar borokat és a kulturált borfogyasztást népszerűsítő akcióban az idei két Borszerdán hozzávetőleg kétszáz étterem adta féláron a kiváló magyar borokat, ezzel csinálva kedvet az étterembe járáshoz.
Pálinkakultúra felsőfokon
A magyar gasztronómiában az italkultúra nagy szerepet játszik abban, hogy az ételek és az italok együttes harmonizálásával egy különleges egyedi íz szülessen fogyasztás közben.
Géza, a sárga bicikli, a farmergatya meg a vendéglője
Ásós Géza alig több mint egy évtizeddel ezelőtt egy sárga biciklivel és egy szál farmerben költözött újdonsült felesége családjához. Mára megbecsült vállalkozó, és büszke tulajdonosa az ország első roma éttermének.
A Dobogó legfelső fokán
2011 kétségtelenül az egyik legsikeresebb éve a tokaji Dobogó Pincészetnek. A pincészet 2006-os évjáratú aszúja is világsikert aratott, 2004 és 2005 után a 2006-os aszú is megnyerte az egyik legjelentősebb nemzetközi borversenyt, a Decanter World Wine Awards trófeáját, emellett ugyanez a három évjárat Csúcsbor elismerést is nyert a Pannon Bormustrán. A Márton-napján megjelent Népszabadság Top 100 Magyar ranglistája szerint a Dobogó büszkélkedhet az Év Bora címmel!

A közétkeztetés végső visszaszámlálásban van
A korábbi kormány 2009-es áfa-emelése a szakadék szélére szorította a közösségi étkeztetési ágazatot, egy újabb emelés esetén pedig már elkerülhetetlen lenne a zuhanás – mondta Dr. Várnai Zsuzsanna társelnök a Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság hétfői sajtótájékoztatóján. A szervezet bemutatta a „Zöld könyv a közösségi étkeztetésről” c. dokumentumot, ami a szektor helyzetének leírásán túl javaslatokat is megfogalmaz az ágazat megmentése érdekében.
Egyházmegyei Gasztronómiai esték Debrecenben
„Egyházmegyei Gasztronómiai esték” első találkozóját tartották a debreceni Szent József Gimnázium Kollégiumában 2011. november 8-án a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartása alá tartozó oktatási intézmények élelmezésvezetői, szakácsai részvételével - adta hírül a Magyar Kurír katolikus hírportál.

Jó lesz az idei bor
A meleg ősznek köszönhetően jó az idei évjárat, és magasak lesznek a mustfokok is. Az idén 2,5 millió hektoliter bor kerül a pincékbe - mondta Czerván György nyitóbeszédében a III. Jubileumi Márton Napi Újbor-ünnepen Soltvadkerten.
Günzer Tamás a Magyar Borok Mestere
Günzer Tamás lett a Magyar Borok Mestere 2011-ben a Magyar Borklub által első alkalommal megrendezett országos fajtaborversenyen - adta hírül az MTI.
Parlamenti albizottság előtt a magyar borok termékleírása
A Nemzeti Borakadémia Kft. szakemberei csütörtökön - a projektcég tevékenységének zárónapján - jelentős borágazati szereplők előtt számoltak be a parlament szőlészeti- és borászati albizottságának országos koordinációjuk eredményeiről - közölte a társaság.
Borszerda - újratöltve
Idén harmadik alkalommal rendezik meg a Borszerdát, az Agrármarketing Centrum és a Nemzeti Bormarketing Alap támogatásával. A résztvevő éttermek azokat várják, akik szívesen fogyasztanának minőségi magyar borokat féláron - írja az mmonline.
Újra lehet bormarketingre pályázni
A Vidékfejlesztési Minisztérium háttérintézménye, az Agrármarketing Centrum (AMC) újra meghirdeti a magyar borok, borászok és borkultúra hazai népszerűsítésére szolgáló projektek támogatását, a pályázóknak 125 millió forint áll rendelkezésre - tájékoztat a kormányzati portálon a szaktárca.
Műtárgy lett a boroscimke
Az újborához kapcsolódó címkepályázatok válogatott alkotásaiból rendez kiállítást a kisharsányi Vylyan Pincészet, a tárlat november 10. és 29. között tekinthető meg a pécsi Hattyúház Galériában.
Illegális pálinkakészlet Tokajban
Illegális pálinkaértékesítés miatt indult eljárás Borsodban, a Tokaj-hegyaljai borvidék egyik borospincéjének a tulajdonosa ellen, miután a pincében 1.345 liter pálinkát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai - közölte a hatóság szerdán az MTI-vel.
Eltűnhetnek a szeszes italok
Eltűnhetnek a kevésbé tehetős fogyasztók által keresett, a pálinkatörvény 2002-es hatálybalépése óta külön kategóriába sorolt olcsó, gyengébb minőségű, ezért az egészségre is jobban káros szeszes italok a boltok polcairól, illetve a kocsmákból, miután novembertől ötven százalékkal növekedett az aromás szeszes italokra kirótt jövedéki adó – hangzott el a Kossuth Rádió Krónika című műsorában.
Európa Díjas a Bock Pince és a Bock Bisztro
Az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetsége (CEUCO) Algarveban (Portugália) megrendezett IX. kongresszusán a nemzeti alapanyagok felhasználása és a nemzeti hagyományok ápolása érdekében kifejtett szakmai munkájáért Európa Díjat adományozott a Bock Pincének (Villány), és a Bock Bisztrónak (Budapest).
Húsz éves a Magyar Vendéglátók Ipartestülete
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) november ötödikén emlékezetes Gálaesttel ünnepelte megalakulásának 20. évfordulóját. A tatai Hotel Gottwald Wellness és Spa helyiségeiben rendezett elegáns, ám egyben fesztelen, baráti hangulatú rendezvényen az Ipartestület tagjai, és meghívottjai vettek részt, mintegy százötvenen.
A magyar borpiac 70 százaléka fekete?
A magyar piacon legalább 60-70 százalékra tehető a feketén értékesített borok aránya - állítja a Varga Pincészet az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.
Marije Vogelzang előadássorozata Budapesten
A gasztronómiára és az evés kultúrájára nyitott közönségnek szánta vasárnap este befejeződő budapesti előadássorozatát Marije Vogelzang holland étkezési dizájner, aki háromnapos művészeti projektjét kifejezetten a magyar sajátosságokat figyelembe véve dolgozta ki adta hírül az MTI.
Íme az Év Borásza cím jelöltjei
A Magyar Bor Akadémia úgy döntött, hogy idén szélesíti azok körét, akik leadhatják jelölésüket arra vonatkozóan, hogy ki legyen az Év Bortermelője 2011-ben. Az elmúlt években kifejezetten a borász szakemberek, szakmabeliek, étteremvezetők, chefek, sommelier-k véleménye számított, tavaly azonban jelentősen szélesedett a kör: a legismertebb borszakmai magazinok 100-100 előfizetője is leadhatta voksát. Idén a borkedvelők, borfogyasztók egy jelentős része is jelölhetett, de a lehetőség bárki számára adott volt: elég volt a Budavári Borfesztivál közösségi oldalához csatlakozni, és már küldhettük is a jelölésünket. Idén összesen közel ezren adták le jelölésüket.
Borkülönlegességeket árverez Alain Delon
Az aukciósház összesen ötezer üveget árverez el, először szombat délelőtt az „elérhetőnek" minősített italokat a nagyközönség számára, majd délután kerülnek sorra Alain Delon borai - írja a Heti Válasz.
Gazdasági ellehetetlenülés a közösségi étkeztetésben
Tarthatatlan a közösségi étkeztetési ágazat helyzete, azonnali lépésekre van szükség – hívta fel a figyelmet a Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság csütörtöki, a közösségi étkeztetés helyzetéről szóló konzultációján.
Magyar borokért kampányolt a Szená-Torok
A Parlament énekkara is erősíti az Agármarketing Centrum november 9-i „Borszerda” kampányát. A Magyar Országgyűlés képviselőiből álló SZENÁ-TOROK kórus nagy sikerű figyelemfelhívó koncertet adott november 2-án a városligeti Vajdahunyad várban, a Mezőgazdasági Múzeum tanácstermében. Az idei esztendő második Borszerdájára egy hét múlva, november 9-én kerül sor Magyarország vendéglátóhelyein.
Megjelent a "királyi régió" borkalauza
A Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megyét magába foglaló úgynevezett királyi régió borvidékeinek kisborászatait, vendéglátó- és szálláshelyeit, múzeumait, látnivalót bemutató borászati-turisztikai kalauzt jelentetett meg a Regio Regia, a térség regionális kiadványa; a kötetet pénteken Székesfehérváron mutatták be - adta hírül az MTI.
Egymillióval támogatták az éttermek - és vendégeik - a gyermekmentőket
Több mint 1 millió forint gyűlt össze a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány támogatására szervezett jótékonysági vacsoraárverésen - adta hírül az MTI.
Csődbe ment a legendás kávéház
Csődbe ment és a megmentésére tett kísérletek kudarca nyomán végleg bezárt az olaszországi Trieszt leghíresebb kávéháza, a 172 éve alapított Tükör-kávéház, amelynek neves törzsvendégei közé tartozott James Joyce, Franz Kafka és Rainer Maria Rilke - adta hírül az Inforádió.
Új Vapiano étterem nyílt a MOM Parkban
Tovább terjeszkedik Budapesten a fresh casual dining egyedülálló magyarországi képviselője, a Vapiano - adta hírül a ProfitLine. Tovább terjeszkedik Budapesten a fresh casual dining egyedülálló magyarországi képviselője, a Vapiano. Az összetéveszthetetlen stílusáról és eredeti olasz ízeiről ismert nemzetközi hálózat a MOM Park bevásárlóközpontban nyitja meg 2011. november 3-án legújabb, Budapesten immár harmadik, látványkonyhás éttermét.
Keresik az Év Bortermelőjét
Idén is elérkezett az az izgalmas időszak, amikor a borászok, kereskedők, borkedvelők találgatni kezdik, hogy idén ki kapja az Év Bortermelője díjat. Az elmúlt években szoros volt a verseny, nehéz volt eldönteni, hogy végül ki kapja a legtöbb szavazatot.
Magisztrátus Bora - negyedszer
Az egri Önkormányzat a maga eszközeivel igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy széles körben megismertesse az egri borokat, élénkítse az egri nedűk iránti keresletet a városban, országos és nemzetközi viszonylatban is.
Ha inni kell, nem skótok...
Skóciában a szeszes italok fogyasztása minden eddigi rekordot megdöntött és jelentősen meghaladta Anglia és Wales erre vonatkozó adatait - tudatták az Egyesült Királyság egészségügyi hatóságai legújabb jelentésükben. A skót kormány - első európai régióként - a szeszesitalokra vonatkozó minimálárak megszabásával akar hadat üzenni az alkoholizálásnak.
Elhatárolódik a Junibor a versengéstől
A Junibor Egyesület tagjai akaratukon kívül kerültek fel a Bor-agora által szervezett 2011 Fiatal Magyar Borásza címú internetes szavazás jelöltjeit tartalmazó listára – írja honlapján megjelent nyílt levelében a Junibor.
Megakadályozták a magyar bornevek kínai védjegyeztetését
Sikeres lépett fel közösen a magyar bormegnevezések védelmében Kínában a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és a négy érintett borvidék hegyközségi tanácsa - tájékoztatta a HNT az MTI-t.
Illés Zoltán: A kadarka újra a főváros szimbóluma lehet
A budai vörösbor nemcsak régen volt legendás hírű, de a Kadarka újra a főváros szimbóluma lehet, a gasztro-kultúra továbbfejlesztésének eszközévé válhat - hangoztatta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Jókai-kertben.
Évi 50 millió Whopper Magyarországon
Jó hangulatú partyval ünnepelte huszadik magyarországi születésnapját a Burger King, illetve a brand hazai master franchise tulajdonosa, a Fusion Zrt.
Érzékenyen érinti a borászokat a termékdíj
A palackozás és a termékek csomagolása révén érzékenyen érinti a borászokat a környezetvédelmi termékdíj kötelezettség – állapította meg a Magyar Agrárkamara Kertészeti Osztálya.
Új pince és bortároló Szekszárdon
Átadták kedden a szekszárdi Takler Pincészet új pincéjét és bortárolóját, amelyet közel háromszázmillió forintos beruházással, fele részben európai uniós támogatással valósított meg a Takler Pince Kft - adta hírül az MTI.
Vendéglátás: Jó Higiéniai Útmutató készül
A vendéglátói szakma véleményét várja Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal az élelmiszer biztonság megteremtéséhez.
MSZÉSZ: A SZÉP kártya keretösszeg fele szálláshely-szolgáltatásra menjen
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) szerint a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) kereteit módosító javaslatok miatt 25 százalékkal csökkenhet a kizárólag kereskedelmi szálláshelyi igénybevételre jogosító felső keret, ezért a szövetség más megoldást javasol a kártya bővítésére.
Megnyitott a Baldaszti's Grand
A napokban megnyílt a Baldaszti’s legújabb étterme, a Baldaszti’s Grand az Andrássy úton, s ezzel együtt átalakult a már meglévő üzletek márkázása is. A Lánchíd budai lábánál található gourmet üzlet és bisztró mostantól két külön márkanéven működik, az eddigi bisztró Baldaszti’s kitchen néven, a gourmet- és csemegebolt pedig Baldaszti’s market néven található meg a jövőben.
Szekszárdon ez az Etalon
Az Ital Magyarország Kft. négy neves szekszárdi borásszal összefogva egy etalonnak számító kezdeményezéssel rukkolt elő az idei őszre, mégpedig egy közös borral, amelybe mind a négyen beletették a szívüket, tudásuk legjavát és legjobb tételeiket. A neve nem is lehetne találóbb: ETALON.
Gyenge szőlőtermés Olaszországban
A tavalyinál 14 százalékkal kevesebb, 4,03 milliárd liter bor került a hordókba az idei szüret eredményeképpen Olaszországban, ami több mint hatvan éve a leggyengébb eredményt jelenti. A bor minősége viszont a szőlősgazdák szerint ígéretes, éppen a mennyiséget csökkentő, de a zamatot fokozó, kivételesen forró és száraz szeptember miatt - írja az Agromonitor.
Borászati szótár hat nyelven
Hatnyelvű szőlészeti és borászati szótár jelent meg a Mezőgazda Kiadó gondozásában.
Bock Bisztró franchise Dániában
Bíró Lajos, a budapesti Bock Bisztró séfje egy dán sajtóreggelin jelentette be új franchise-szerződéses étterem nyitását Koppenhágában - adta hírül az Utazónet.
Előkelő pontszám a Costes étteremnek a Gault Millau Ausztriától
a maximálisan adható húsz pontból tizennyolcat, azaz három szakácssapkát adott a budapesti étteremnek a Gault Millau Ausztria (Gault Millau Österreich) étteremkalauz - adta hírül az MTI.
Tilos a kechup és a majonéz...
Kitiltották a ketchupot és a majonézt a francia általános iskolákból, illetve szigorúan korlátozták használatukat, hogy a nebulók ne szokjanak el a hagyományos francia konyha ízeitől. Ezentúl hetente csak egyszer ehetnek ketchupos étket a tanulók, és az sem lehet más, mint a - francia eredetű - sült krumpli.
Itt az ország első roma vendéglője
Cigány tyúkos káposzta, kacsanyak késsel vágott tésztával, illetve csirke farhát móringgal - ilyen és ehhez hasonló ételek szerepelnek az ország első roma vendéglőjének étlapján Békés városában - közölte az MTI érdeklődésére az étterem tulajdonosa kedden.