Gasztro
Magára talált a japán whisky
Úgy tűnik, több évnyi visszaesést követően ismét feltámad a legendás japán whisky márka, a Suntory - írja a Borravaló.
Étteremkereső okostelefon-alkalmazás nyerte a Kreatív díját
A Szamovár által tervezett és projektmenedzselt "Best Restaurants in Budapest" okostelefon-alkalmazás nyerte a Kreatív Magazin ide Magazin Mánia díját a digitális kiadványok kategóriában.
Borkóstoló Zila desszertkockákkal a Vinoport Borbárban – 2011.11.30.
Lassan lehullanak a fákról a sárga levelek, jelezve, egyre jobban közeledik a zord tél, amelybe fényt a karácsony visz. Ennek az ünnepnek a bevezetésére november 30-án ízlelőbimbó kényeztető kóstolásra invitáljuk az édességek kedvelőit a Vinoport Clubba.
Egri borász a "Jövő ígérete"
Az után, hogy a napokban a dr. Lőrincz György vezette St. Andrea pincészet megkapta a legnagyobb tekintélyű magyar borászatnak járó elismerést, a Prestige Award szakmai díjat, egy újabb nagy egri sikernek örülhet az egyik legnagyobb hagyománnyal rendelkező borvidék..
Alkalmazkodó gasztronómia
Az étlapok tömörebbek, kevesebb pénz jut a számlára, kevesebb idő az étkezésre - derül ki a Brüsszel uniós negyedében készült kalauzból.
Kényszerleszállás
Úgy tűnik, végleg befejezte pályafutását a muzeális IL-18-as, amely kisebb megszakítással harminc éve várja kávézóként, szórakozóhelyként a vendégeket a régi 1-es út mellett.
Jelentős magyar részvétel a ProWein-en
Olyan sok boros cég jelentkezett kiállítónak az utóbbi hetekben, hogy a ProWein rendezői bővítik a tervezett helyszínt: kiegészítik a 7. számú csarnokkal. A magyar kiállítók is nagyobb területet vesznek igénybe, mint legutóbb - adta hírül közleményében a Düsseldorfi Vásár magyar képviselete.
Étterem is lesz a megújult siófoki víztoronyban
(MTI) - Szombaton bejárhatta a nagyközönség Siófok 420 millió forintból megújult jelképét, a 99 éves víztornyot; a glóbuszába kerülő étterem és interaktív üzenőhely, valamint a torony lábánál helyet kapó turistairoda 2012 májusában nyílik meg.
Nem lesz szlovák Tokaji
Egyre valószínűbb, hogy Szlovákia elveszíti a Tokaj védett eredetmegjelölést – írja az Új Szó a szlovák agrártárcára hivatkozva. A minisztérium tájékoztatása szerint ugyanis veszélybe került az a szlovák-magyar kétoldali megállapodás, amely lezárhatta volna a hét éve húzódó vitát, és amelyről a felek hónapok óta tárgyaltak.
Hard Rock Café nyílik Budapesten
Napokon belül megnyílik az első budapesti Hard Rock Café a Váci1 üzletházban, ahol az amerikai étteremlánc mintegy 1100 négyzetméteren rendezkedik be - írja az mmonline.
Drágább mulatság lesz a Champagne-i pezsgő
Az első osztályú, ún. grand cru területekről származó szőlőre egyre nagyobb az igény, így az elmúlt években a champagne-i pezsgőházaknak a korábbiakhoz képest akár 3-4,5 százalékkal is többet kellett fizetniük a szőlőért. A Decanter magazinnak nyilatkozó pincemesterek szerint egy kg szőlőért már 5-6 eurót is elkérnek a termelők - adta hírül a Luxorium.
Fenyegetőzve kínál élelmiszer-biztonsági oktatást
Hatósági ellenőrzéssel fenyegetőzve kínált élelmiszer-higiéniai oktatást élelmiszerüzleteket, vendéglőket üzemeltető vállalkozóknak egy cég Hevesben - tájékoztatta a Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóságának vezetője kedden az MTI-t.
A történelmi borvidékek Szegeden
A történelmi Magyarország borvidékeit, szőlőfajtáit és kiváló borait ismerhetik meg azok, akik szombaton ellátogatnak A borok tudósai, tudósok borai című gasztronómiai rendezvényre a szegedi Móra Ferenc Múzeumba. - MTI
Panziót épít a hajósi borász
A Hajós-Bajai Borvidék egyik legnagyobb borászatát birtokló Koch Csaba jelentős beruházásokat tervez Borota mellett, most éppen panziót épít - írja a Délmagyar.
Jótevő - jót evő - nap
A Gyermekétkeztetési Alapítvány november 26-án, szombaton, negyedik alkalommal szervezi meg egyedülálló kezdeményezését, a Jótevő Napot.
Láthatatlan vacsora, látható segítség
Aki szívesen részt venne egy különleges vacsorán, amelyen szokatlan helyzetben próbára teheti a bátorságát és az érzékszerveit, annak érdemes kipróbálnia a jótékony célú láthatatlan vacsorát!
A vendéglősök harmada nem tud róla...
A jövő év elején életbe lépő dohányzási tilalomról szóló törvény az éttermek, bárok, vendéglátóhelyek tulajdonosait érintheti a legérzékenyebben. Egy felmérésből mégis úgy tűnik, meglehetős nyugalommal várják a vendéglátósok a januárt. Nem kevés számban akadnak például olyanok, akik szinte semmit sem tudnak a törvénymódosításról - írja a Magyar Hírlap.
Jégbár a Váci utcában
Megnyitott az ország első jégbárja, ahol a bútorok, a dekoráció de még a poharak is fagyasztott vízből készültek.
Több mint húszmillió a Ronald háznak
A 17. alkalommal megrendezett jótékonysági hét során 21,7 millió forint folyt be a budapesti és miskolci Ronald Házakat működtető alapítvány kasszájába. Az egy héten keresztül tartó jótékonysági akció kiemelt napján, a McHappy Day-en, számos hazai közéleti személyiség és híresség, köztük Horváth Éva műsorvezető, Hajdú-Sarka Kata modell, Csonka András színész-műsorvezető, valamint a Megasztár és az X-Faktor énekesei, a ValóVilág és az ÖsszeEsküvők szereplői, az UTE és a REAC focistái buzdították a vendégeket a szervezet támogatására.
Együtt emlékeznek Haraszthy Ágostonra
Közös, amerikai-magyar megemlékezést szerveznek Haraszthy Ágoston, a kaliforniai borászat magyar atyja születésének 200. évfordulója alkalmából - derült ki a Los Angeles-i magyar főkonzulátusnak az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményéből.
Ismét "aussie" borászat a világ tetején
Másodszor is az ausztrál McGuigan Wines-t választották a világ legjobbjának az International Wine and Spirits Competition keretében - adta hírül a Borászportál.
Magyar borok a kínai borvásáron
A spanyol és a portugál boroknál is népszerűbbek voltak a magyar palackok Kínában. A Távol-Kelet legnagyobb bor vásárán 11 magyar borász kóstoltatott, köztük a lellei Konyári János.
Judafest Gasztronómiai Fesztivál
November 27-e és december 1-je között rendezik meg Budapesten a negyedik Judafest Gasztronómiai Fesztivált a megújult Kazinczy utcában - írja a Kultúrport.
Fel kell hagyni a tömegtermeléssel - mondja Szepsy
Egyelőre nem megfelelő a tokaji bor márkaképviselete – állítja Szepsy István, világhírű mádi borász. Szerinte összehangolt munkára lenne szükség a tokaji borászatok között, nem pedig arra, hogy mindenki csak egyénileg a saját kis borászatában, dűlőjében gondolkozzon. Amíg ez nem valósul meg, addig a tokaji bor csak lehetőség – jelentette ki.
Ki lesz a legjobb bárzongorista?
(MTI) A múlt századelő kávéházi szellemi pezsgését szeretnék visszahonosítani a decemberben kezdődő bárzongorista-verseny szervezői, akik a jövő márciusig tartó megmérettetés részleteiről Budapesten tartottak tájékoztatót.
Bejött az éttermeknek a Borszerda
A megszokottnál nagyobb forgalomról és több étel eladásáról számoltak be a Borszerdához csatlakozó éttermek. A minőségi magyar borokat és a kulturált borfogyasztást népszerűsítő akcióban az idei két Borszerdán hozzávetőleg kétszáz étterem adta féláron a kiváló magyar borokat, ezzel csinálva kedvet az étterembe járáshoz.
Pálinkakultúra felsőfokon
A magyar gasztronómiában az italkultúra nagy szerepet játszik abban, hogy az ételek és az italok együttes harmonizálásával egy különleges egyedi íz szülessen fogyasztás közben.
Géza, a sárga bicikli, a farmergatya meg a vendéglője
Ásós Géza alig több mint egy évtizeddel ezelőtt egy sárga biciklivel és egy szál farmerben költözött újdonsült felesége családjához. Mára megbecsült vállalkozó, és büszke tulajdonosa az ország első roma éttermének.
A Dobogó legfelső fokán
2011 kétségtelenül az egyik legsikeresebb éve a tokaji Dobogó Pincészetnek. A pincészet 2006-os évjáratú aszúja is világsikert aratott, 2004 és 2005 után a 2006-os aszú is megnyerte az egyik legjelentősebb nemzetközi borversenyt, a Decanter World Wine Awards trófeáját, emellett ugyanez a három évjárat Csúcsbor elismerést is nyert a Pannon Bormustrán. A Márton-napján megjelent Népszabadság Top 100 Magyar ranglistája szerint a Dobogó büszkélkedhet az Év Bora címmel!
A közétkeztetés végső visszaszámlálásban van
A korábbi kormány 2009-es áfa-emelése a szakadék szélére szorította a közösségi étkeztetési ágazatot, egy újabb emelés esetén pedig már elkerülhetetlen lenne a zuhanás – mondta Dr. Várnai Zsuzsanna társelnök a Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság hétfői sajtótájékoztatóján. A szervezet bemutatta a „Zöld könyv a közösségi étkeztetésről” c. dokumentumot, ami a szektor helyzetének leírásán túl javaslatokat is megfogalmaz az ágazat megmentése érdekében.
Egyházmegyei Gasztronómiai esték Debrecenben
„Egyházmegyei Gasztronómiai esték” első találkozóját tartották a debreceni Szent József Gimnázium Kollégiumában 2011. november 8-án a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartása alá tartozó oktatási intézmények élelmezésvezetői, szakácsai részvételével - adta hírül a Magyar Kurír katolikus hírportál.
Jó lesz az idei bor
A meleg ősznek köszönhetően jó az idei évjárat, és magasak lesznek a mustfokok is. Az idén 2,5 millió hektoliter bor kerül a pincékbe - mondta Czerván György nyitóbeszédében a III. Jubileumi Márton Napi Újbor-ünnepen Soltvadkerten.
Günzer Tamás a Magyar Borok Mestere
Günzer Tamás lett a Magyar Borok Mestere 2011-ben a Magyar Borklub által első alkalommal megrendezett országos fajtaborversenyen - adta hírül az MTI.
Parlamenti albizottság előtt a magyar borok termékleírása
A Nemzeti Borakadémia Kft. szakemberei csütörtökön - a projektcég tevékenységének zárónapján - jelentős borágazati szereplők előtt számoltak be a parlament szőlészeti- és borászati albizottságának országos koordinációjuk eredményeiről - közölte a társaság.
Borszerda - újratöltve
Idén harmadik alkalommal rendezik meg a Borszerdát, az Agrármarketing Centrum és a Nemzeti Bormarketing Alap támogatásával. A résztvevő éttermek azokat várják, akik szívesen fogyasztanának minőségi magyar borokat féláron - írja az mmonline.
Újra lehet bormarketingre pályázni
A Vidékfejlesztési Minisztérium háttérintézménye, az Agrármarketing Centrum (AMC) újra meghirdeti a magyar borok, borászok és borkultúra hazai népszerűsítésére szolgáló projektek támogatását, a pályázóknak 125 millió forint áll rendelkezésre - tájékoztat a kormányzati portálon a szaktárca.
Műtárgy lett a boroscimke
Az újborához kapcsolódó címkepályázatok válogatott alkotásaiból rendez kiállítást a kisharsányi Vylyan Pincészet, a tárlat november 10. és 29. között tekinthető meg a pécsi Hattyúház Galériában.
Illegális pálinkakészlet Tokajban
Illegális pálinkaértékesítés miatt indult eljárás Borsodban, a Tokaj-hegyaljai borvidék egyik borospincéjének a tulajdonosa ellen, miután a pincében 1.345 liter pálinkát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai - közölte a hatóság szerdán az MTI-vel.
Eltűnhetnek a szeszes italok
Eltűnhetnek a kevésbé tehetős fogyasztók által keresett, a pálinkatörvény 2002-es hatálybalépése óta külön kategóriába sorolt olcsó, gyengébb minőségű, ezért az egészségre is jobban káros szeszes italok a boltok polcairól, illetve a kocsmákból, miután novembertől ötven százalékkal növekedett az aromás szeszes italokra kirótt jövedéki adó – hangzott el a Kossuth Rádió Krónika című műsorában.
Európa Díjas a Bock Pince és a Bock Bisztro
Az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetsége (CEUCO) Algarveban (Portugália) megrendezett IX. kongresszusán a nemzeti alapanyagok felhasználása és a nemzeti hagyományok ápolása érdekében kifejtett szakmai munkájáért Európa Díjat adományozott a Bock Pincének (Villány), és a Bock Bisztrónak (Budapest).
Húsz éves a Magyar Vendéglátók Ipartestülete
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) november ötödikén emlékezetes Gálaesttel ünnepelte megalakulásának 20. évfordulóját. A tatai Hotel Gottwald Wellness és Spa helyiségeiben rendezett elegáns, ám egyben fesztelen, baráti hangulatú rendezvényen az Ipartestület tagjai, és meghívottjai vettek részt, mintegy százötvenen.
A magyar borpiac 70 százaléka fekete?
A magyar piacon legalább 60-70 százalékra tehető a feketén értékesített borok aránya - állítja a Varga Pincészet az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.
Marije Vogelzang előadássorozata Budapesten
A gasztronómiára és az evés kultúrájára nyitott közönségnek szánta vasárnap este befejeződő budapesti előadássorozatát Marije Vogelzang holland étkezési dizájner, aki háromnapos művészeti projektjét kifejezetten a magyar sajátosságokat figyelembe véve dolgozta ki adta hírül az MTI.
Íme az Év Borásza cím jelöltjei
A Magyar Bor Akadémia úgy döntött, hogy idén szélesíti azok körét, akik leadhatják jelölésüket arra vonatkozóan, hogy ki legyen az Év Bortermelője 2011-ben. Az elmúlt években kifejezetten a borász szakemberek, szakmabeliek, étteremvezetők, chefek, sommelier-k véleménye számított, tavaly azonban jelentősen szélesedett a kör: a legismertebb borszakmai magazinok 100-100 előfizetője is leadhatta voksát. Idén a borkedvelők, borfogyasztók egy jelentős része is jelölhetett, de a lehetőség bárki számára adott volt: elég volt a Budavári Borfesztivál közösségi oldalához csatlakozni, és már küldhettük is a jelölésünket. Idén összesen közel ezren adták le jelölésüket.
Borkülönlegességeket árverez Alain Delon
Az aukciósház összesen ötezer üveget árverez el, először szombat délelőtt az „elérhetőnek" minősített italokat a nagyközönség számára, majd délután kerülnek sorra Alain Delon borai - írja a Heti Válasz.
Gazdasági ellehetetlenülés a közösségi étkeztetésben
Tarthatatlan a közösségi étkeztetési ágazat helyzete, azonnali lépésekre van szükség – hívta fel a figyelmet a Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság csütörtöki, a közösségi étkeztetés helyzetéről szóló konzultációján.
Magyar borokért kampányolt a Szená-Torok
A Parlament énekkara is erősíti az Agármarketing Centrum november 9-i „Borszerda” kampányát. A Magyar Országgyűlés képviselőiből álló SZENÁ-TOROK kórus nagy sikerű figyelemfelhívó koncertet adott november 2-án a városligeti Vajdahunyad várban, a Mezőgazdasági Múzeum tanácstermében. Az idei esztendő második Borszerdájára egy hét múlva, november 9-én kerül sor Magyarország vendéglátóhelyein.
Megjelent a "királyi régió" borkalauza
A Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megyét magába foglaló úgynevezett királyi régió borvidékeinek kisborászatait, vendéglátó- és szálláshelyeit, múzeumait, látnivalót bemutató borászati-turisztikai kalauzt jelentetett meg a Regio Regia, a térség regionális kiadványa; a kötetet pénteken Székesfehérváron mutatták be - adta hírül az MTI.