Gyilkosság a budapesti hotel éttermében 

Magyarországon talán még sosem került sor hasonló, interaktív vacsorára, amilyet csütörtökön este élvezhetnek a krimikedvelő gourmet-k az ARAZ étteremben.

Pályázatot hirdet az Étrend Egyesület 

Pályázatot hirdet az Étrend Egyesület

Nyitott Pincék hamarosan! 

Pünkösd idején, 2011. június 11-13. között ismét kitárulnak Magyarország borvidékeinek pincekapui a nagysikerű Nyitott Pince Napok keretében.

Az Év bora a METRO-nál 

A METRO Cash & Carry 2008 óta évente megrendezi borversenyét, amelyen minden alkalommal neves borszakértők zsűrizésében választják meg „az év borát”. Idén az olaszországi Cantina Tollo pincészet két bora, a „Montepulciano d’Abruzzo” és a „Trebbiano d’Abruzzo” érdemelte ki a rangos címet. A hamarosan a METRO-ban is kapható díjnyertes borok többfordulós nemzetközi borász- és sommelier kóstolókat követően nyerték el „Az Év bora 2011” címet.

Kínai pezsgő - francia vállalkozásban 

Minőségi pezsgőborgyártó-bázist alapít északnyugat-kínai Ninghszia-huj (Ningxia Hui) autonóm terület Holan (Helan) hegyének szomszédságában a francia Luis Vuitton - Moet Henessy (LVMH) – jelentette a Hszinhua hírügynökség.

Az étterem kedvelt célpont a közösségi vásárlóknál 

A Groupon 2008-as indulása óta a világ minden táján sikeres e-commerce üzleti modellnek számít a közösségi vásárlás, amely már hazánkban is elterjedt.

Újra nyit az egykori Saxophone Debrecenben 

Újra nyit az egykori Saxophone Debrecenben

Mesterkurzusok a Budai Gourmet-n 

A borszakma szakavatott nagymesterei tartanak kurzusokat a Budai Gourmet fesztiválon, június 3-5 között a Millenárison. Isabelle Legeron Master of Wine, Mészáros Gabriella AIWS, Alkonyi László borszakíró és Kató András AIWS mesterkurzusaira jelentkezni a rendezvény weboldalán lehet.

Gyorséttermi kajából fine dining 

A gyorskaják – élükön a McDonald's-szal – csak ártanak az egészségnek, elhízol tőlük, zsíros, pattanásos lesz a bőröd, ráadásul hülye amerikaivá változol...

A szakácsok lennének az elhízás okozói? 

A kövérség érzékeny, milliókat érintő téma. Különösen Amerikában, ahol a lakosságnak nagyjából kétharmada túlsúlyos. Újabban viszont ezért a sztárszakácsokat kezdték el hibáztatni.

Jövő héten rendezik a Magyar Franchise Szövetség évi rendes közgyűlését 

Május 30-án, hétfőn kerül megrendezésre a Magyar Franchise Szövetség évi, rendes közgyűlése. Az eseménynek a fővárosi Hotel Buda Mercure szálloda ad otthont.

Négymilliárd gasztronómiai és lovas programokra 

Július 1. és augusztus 31. között lehet pályázni lovas vagy gasztronómiai programok támogatására az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) 4 milliárd forintos keretéből. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter aláírta a turisztikai tevékenységek ösztönzésének támogatásáról szóló rendeletet – közölte a VM sajtóirodája.

Puklus Péter az Év bortermelője a Tokaji Borvidéken 

Puklus Pétert, a Tokaj Kereskedőház Zrt. főborászát választották a Tokaji Borvidék Év bortermelőjévé. A címre a hegyközségek jelölhetik az általuk legjobbnak tartott borászokat és 88 borvidéki szakember szavazata alapján derül ki, kinek a munkásságát tartották adott esztendőben a legkiemelkedőbbnek - írja a boon.hu.

Új szempontok a német étterem értékelő rendszerben 

Németországban a tartományok fogyasztóvédelmi miniszterei nem elégednek meg a minőségi besorolással, hanem Brémában tartott országos értekezletükön most elhatározták, hogy tisztasági alapon is osztályozni fogják az éttermeket, cukrászdákat és kávéházakat - adta hírül az Inforádió.

Ronald nem megy nyugdíjba - mondja a McDonald's 

Több száz amerikai egészségvédelmi szervezet és szakember közös petícióval próbálja meggyőzni a McDonald's gyorséttermi láncot, hogy hagyjon föl a gyermekeknek szóló reklámhadjárataival - adta hírül az MTI.

Francia dominancia a Decanter World Wine Awards-on 

A kiosztott 238 aranyéremből 46 jutott a gall borászoknak. A magyarok 3 arany-, 20 ezüst-, és 25 bronzéremmel zártak.

Budapest nem támogatja a ZéPé bezárását 

Hoffmann Tamás, a XI. kerület Fideszes polgármestere áprilisban közölte, hogy a Petőfi híd budai hídfőjénél lévő két szórakozóhely, a Zöld Pardon és a Cafe del Rio október 31-ig tarthat nyitva, ezt követően kötelességük az eredeti állapot helyreállítása, azaz a meglévő felépítmények lebontása és a közterület parkosítása. A polgármester akkor jelezte: a közterület rendezését követően az önkormányzat a területen országzászlót állít fel - adta hírül az MTI.

Nincs tovább: a Főváros bezáratja a Sirályt 

Egy hét múlva bezár Budapest egyik ikonikus helye, a Sirály kávézó. A tulajdonos Főváros most érvényesíti jogait a bérleti szerződés 2005-ös felmondása után - adta hírül a Stop.hu.

A McCafé rajongói a leghűségesebbek 

Jóval kevésbé hajlandóak megcsalni kedvenc kávézóláncukat a McCaféba járó koffeinfüggők, mint azok, akik a Starbucks-ba, vagy a Dunkin' Donuts-ba járnak kávéért.

Mégis lesz hamburgeradó 

Elkészült a kibővített Semmelweis-terv, azonban a leginkább várt konkrétumok kimaradtak belőle - írja keddi számában a Magyar Nemzet.  Az anyag a népegészségügyi termékdíjjal is számol (közismertebb nevén hamburgeradó).

39 év alatt 25 ezer hamburgert evett 

Huszonötezredik hamburgerének megevését ünnepelte kedden egy férfi az Egyesült Államokban, stílszerűen hamburgerevéssel - adta hírül az MTI.

Gyorsétterem eladók nélkül? 

A McDonald’s igyekszik lépést tartani a fejlődéssel és amint lehetősége nyílik rá, máris valami újjal próbálja még nagyobbá tenni ipari működését - írja a PC Pult.

Jótékony Starbucks 

2011 májusában a Starbucks 40 órás jótékonykodással hálálja meg fogyasztóik negyven éven át tartó hűségét. Kiváló minőségű, a fair trade elveknek megfelelő kávéjuk, az üzletek barátságos, hívogató hangulata már ismert, a semmihez nem hasonlítható Starbucks élménynek azonban a környezettudatosság és a közösség önzetlen támogatása is elengedhetetlen része.

Jótékonysági Borünnep a Bolyki Borkatlanban 

Jótékonysági dűlőfesztivált rendez május 28-án az egri Dűlő Klub. Még közelebb a borhoz: hogy az érdeklődők testközelből tapasztalják meg, mi van a palackban, a hagyományos borkóstolás mellett a neves borászok bemutatják Eger dűlőit és az egri borvidék másik nagy dobását, a tufát is.

Ötezer hektár ültetvény számoltak fel a szőlőkivágási programban 

Az Európai Unió által támogatott szőlőkivágási program keretében három év alatt több mint négyezer gazda döntött úgy, hogy felhagy a szőlőműveléssel, ők ötezer hektárnyi ültetvényt vágtak ki – hangzott el az MR1-Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. A legtöbben a kunsági, a mátrai és a zalai borvidéken döntöttek ültetvényük felszámolása mellett, de akadt jelentkező Tokajból és Sopronból is.

55 ezer euróért kelt el a Ferran Adrià kézirat! 

Magas áron, 55 ezer euróért kelt el egy barcelonai árverésen a világ legjobb éttermének járó címet hosszú évekig birtokló El Bullí titkait tartalmazó kézirat, amelyet Ferran Adrià séf vetett papírra - adta hírül az MTI.

Az írek megtették: csökken az éttermek és hotelszolgáltatások ÁFA-ja 

A korábbi 13,5 százalékról 9 százalékra mérsékelik Írországban a turizmussal kapcsolatos termékek és szolgáltatások forgalmi adóját, így az éttermi és hotelszolgáltatások ára is csökken.

Hétfőtől Étterem Hét Budapesten 

A népszerű gasztro program több külföldi országban nagy népszerűségnek örvend. Idén először Budapesten is megrendezésre kerül május 16. és május 22. között.

Újabb bormarketing pályázatok az AMC-nél 

Bormarketing Bizottság és az Agrármarketing Centrum (AMC) százmilliós keretet különített el hazai gasztronómiai, borászati és borturisztikai kisprojektek támogatására, május elején pedig megnyílt a nagyobb léptékű rendezvények pályázati „ablaka” is – mondta Simon Péter, az AMC igazgatója.

Csökkentené a kis sörfőzdék jövedéki adóját a vidékfejlesztési tárca 

"A sörkultúra Magyarországon még nem tart ott, mint a bor vagy a pálinka kultúrája, ennek főként az az oka, hogy az emberek többsége csak a nagy sörgyárak termékeit ismeri" - mondta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára a "Főzdefeszt" elnevezésű sörfesztivál megnyitóján.

Bioborász nyerte a Csongrádi Borversenyt 

Helyi borász, Bodor László nyerte az idei Csongrádi Borverseny fődíját. A borvidék szakemberei további 23 arany és 38 ezüst minősítést osztottak ki - írja az Élelmiszer Online.

Régi Vígadó - új menedzsment 

A Régi Vigadó (egész pontosan: Vigadó étterem) a legpatinásabb vendéglátóhelye a debreceni Nagyerdőnek. Az üzlet nem mehetett valami jól, mert kiadták az üzemeltetését - adta hírül a HajdúPress.

Otthon sem gondtalan a pucér szakács... 

Miközben Amerikában megbukott a brit szakács konyhaforradalma, a brit élelmiszerbiztonsági hatóságok is rászálltak Jamie Oliver étteremláncára.

Pálinka után libamáj a Budai Várban 

Főzőiskolával, gasztronómiai és zenei programokkal várja vendégeit ez első Libamáj Napok - Királyi lakoma a Budai Várban május 20. és 22. között.

Master of Wine-ok zsűriznek Pannonhalmán 

Kedden vette kezdetét a legkiválóbb hazai borok megmérettetése Pannonhalmán. Soha nem látott színvonalú, a nemzetközi borszakma legnevesebb ítészeiből és hazai szakemberekből álló zsűri előtt versengenek a borászok a XII. Pannon Bormustrán - írja a Borászportál.

Bocuse d’Or Kaland, második felvonás 

Vendég&Hotel információ - A hévizi első kör után a METRO Budaörsi Vevőakadémiáján rendezte meg a Magyar Bocuse d’Or Akadémia a melegkonyhás csúcsgasztronómiai versenyének második elődöntőjét. A legnagyobb presztizsű nemzetközi szakácsverseny hazai válogatóversenyei során dől el, hogy kik szerepelhetnek majd az októberben megrendezésre kerülő Bocuse d’Or Selection Hungary nyolcas döntőjében, kik küzdhetnek majd a 2012-es brüsszeli európai megmérettetésen történő részvétel jogáért.

Másfél milliós bírság egy feketén működő tiszavasvári diszkóért 

Másfél millió forint mulasztási és jövedéki bírságot szabott ki egy feketén működő tiszavasvári diszkó tulajdonosára a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatósága - közölte a Szabolcs Online.

Stílust vált a McDonald's 

A McDonald's, Amerika legnagyobb gyorsétteremlánca 56 éves fennállásának legjelentősebb stílusváltására készül: a cég azt tervezi, hogy 2015-ig egymilliárd dolláros költséggel elegánsabbá alakíttatja át az amerikai hálózat 14 ezer egységének túlnyomó többségét - közölte hétfőn a USA Today című napilap.

Betiltotta a hivatal a topless-kávézót 

Két éves huzavona után felsőruházat viselésére kötelezte a Maine állambeli (USA) Vassalboro elöljárósága a helyi kávézó felszolgálóit.

Elbukott a forradalom? 

Jamie Oliver „Food Revolution” nevű akciója totális kudarcba fulladt, aminek legújabb jele, hogy az egyik legnagyobb tévétársaság, az ABC úgy döntött, májusban, amikor hagyományosan a legnagyobb nézettség elérése a cél, száműzi a képernyőről az eddig leforgatott részeket - adta hírül az NL Café.

Ünnepeltek a győztes szakácsok 

Élesben főzött a vendégeknek a 2 éve elkezdődött első Czifray-versenykurzus 12 versenyzője vasárnap a Magyar Gasztronómiai Egyesület díjátadóval egybekötött zárógáláján - írja a Nyugathír.

Fel Budára - pálinkára! 

Csütörtöktől vasárnapig a pálinka szerelmesei foglalták el a Budai Vár legszebb terét, a Hunyadi udvart. A helyenként meglehetősen barátságtalan időjárás ellenére folyamatos érdeklődés mellett mutatta be a hazai pálinkagyártók színe java az idei esztendő legjobb termékeit. Tekintse meg munkatársunk képriportját! (A galériát a reklámok alatt találja)

Magyar találmány akadályozhatja meg a West Balkán-szerű tragédiákat 

Magyar mérnökök olyan elektronikus rendszert fejlesztettek ki, amely minden pillanatban képes megadni a rendezvényeken tartózkodó vendégek létszámát - írja a Marketinginfo.

A britek is Bocuse d'Or versenyzőt választanak 

A brit Academy of Culinary Arts kijelölte azt a három séfet, akik megkapják a lehetőséget, hogy megmérkőzzenek a 2012-es brüsszeli Bocuse d'Or Europe-on történő részvétel lehetőségéért.

Hamisítják a szürkemarha-védjegyet 

Egyre inkább elterjed, hogy szürkemarhaként próbálják meg árulni más szarvasmarhafajták húsát, akár két-háromszoros áron – hangzott el a MR1-Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. Ennek kivédésére alkalmaznák a védjegyet, viszont már azt is hamisítják. Legújabban pedig az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszerben (ENAR) szereplő szám alapján már a vásárlók is be tudják azonosítani azt, hogy vajon valóban szürkemarhából származik-e a hús - írja az Agromonitor.

Kávézót nyit a párt a Belvárosban 

Kávézót nyit a cseh zöldpárt Prága belvárosában május végén.

Kutyavilág Brüsszelben: ebétterem nyitott 

Kutyavilág Brüsszelben: ebétterem nyitott

Megkezdődtek a Bocuse d'Or válogatóversenyek 

2011. május 4-én hosszabb egyeztetést követően a Bocuse d'Or Akadémia megrendezte első elődöntőjét Hévízen. A világ legrangosabb szakácsversenyének az ötcsillagos Lotus Therme Hotel and Spa adott otthont, ahol a versenyzők összemérhették szakmai felkészültségüket.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!