Sikeres a fogyatékkal élők étterme 

(MTI) - Siket szakácsok főznek, mozgássérült felszolgálók viszik ki az ételt, tanulásban akadályozott emberek pedig a kisegítő munkát végzik el a szekszárdi Kék Madár Alapítvány éttermében. A fogyatékkal élőket foglalkoztató, országosan is egyedülálló társadalmi vállalkozás öt év alatt elfogadott, népszerű vendéglátóhellyé vált Szekszárdon.

György-Villa siker Berlinben! 

A György-Villa Pincészet aranyérmet szerzett a Berliner Wine Trophy nemzetközi borversenyen!

Felelős Gasztrohósök kerestetnek 

(MTI) - Ökológiai Evolúció Alapítvány (ÖKOLÚCIÓ) néven civil szervezetet hoztak létre a Zöldsarok hírportál a munkatársai a fenntartható környezettudatos gondolkodás elterjesztésére.

Megszorítás Japánban: este nyolc után nincs macska 

Megrövidül a macskás kávéházak állatszolgáltatásának ideje Tokióban: este nyolc után nem kapnak macskát a vendégek italukhoz - írja a webbulvár.hu.

Turisztikai attrakcióként pálinkázhatunk 

(MTI) - Turisztikai attrakcióként pálinkaházat épít Tarpán a helyi Manufaktúra Kft.: a létesítményben gasztronómiai múzeumot rendeznek be a híresen zamatos szatmár-beregi gyümölcsökből készített lekvárokból és párlatokból, amelyeket meg is lehet majd kóstolni a hozzájuk tartozó népi ételkülönlegességekkel együtt.

Fogyatékos-barát munkahely a McDonald's 

Fogyatékos-barát munkahely a McDonald's

Borünnep Dombóváron 

Nyolc nedűjét értékelte aranyérmesre a zsűri, így Kovács János kapta az Év borásza elsimerést a Dombóvári Kertbarát Kör Egyesület 29. alkalommal megrendezett, hagyományos borversenyén - adta hírül a teol.hu.

Az amerikaiak zaciba hordják a bort 

Ékszerek, festmények mellett már bort is elfogad több zálogház az Egyesült Államokban. A bor persze nem kannás tablettás, hanem rendkívül értékes fajtájú, zömmel francia eredetű nedű, például Chateau Mouton vagy Lafite-Rothschild, Chateau Haut-Brion, Chateau d'Yquem - írja az MTI.

Tilos az ökörsütés 

Megtiltotta az utcai az ökörsütést Kambodzsában az ország miniszterelnöke a látvány kegyetlensége miatt. A tilalom egész ökrökre vonatkozik. Kambodzsában tisztelet övezi a szarvasmarhákat, mivel az ország kultúrájában erős a hindu hatás - írja az Agromonitor.

Kínai vásárlók Tokajhegyalján 

Borfelvásárlásról tárgyaltak Tokajban egy 8 milliós kínai nagyváros megbízott vezetői, akik a Hétszőlő Birtokra, illetve a Rákóczi-Dessewffy kastélyba látogattak el – írja a borászat.hu. Kovács Tibor a birtok igazgatója és a cég üzletkötői arról biztosították a partnert, hogy a cég meg tudja oldani a nagyváros és agglomerációja folyamatos ellátását.

Szavazzon a magyar borászatra! 

A magyar internetfelhasználók már több alkalommal is bizonyították, hogy a világon mindenkinél aktívabban tudnak szavazni, ha arról van szó, hogy az első helyre juttassuk hazánk képviselőjét. Tavaly a kalocsai mintás Forma 1-es overall, néhány napja az A38 hajó jutott fel a csúcsra a szavazók jóvoltából. Most itt a következő lehetőség, bejutott a döntőbe a Füleky Borászat bodrogkeresztúri épülete a világ leglátogatottabb építészeti portálja, az ArchDaily Év Épülete 2011 című versenyén. Ha a közönségszavazáson győz az Építész Stúdió tervezte épület, akkor sorban ez lesz a második év, amikor magyar borászat nyeri az Ipari Építészet kategóriát. Ehhez viszont szavazni kell!

Jön az Étterem Hét 

Alig zajlott le az „Éttermi Roham Napja”, most itt az „Éttermi Roham Hete”, azaz a hivatalosan „Étterem Hét” névre keresztelt gasztroünnep, melyet másodszor rendez meg Magyarországon a DiningCity.com

Két borászati üzemet zártak be egymillió liter azonosítatlan bor miatt 

Súlyos kötelezettségszegés miatt 30 napra bezáratta a soltvadkerti Borletin Borház Kft-t és a kiskőrösi Bolemányi-Ker Bt-t a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Itt a legújabb Michelin Guide 

Újabb étterem nyert bebocsáttatást a világ legjobbjai közé, ezúttal Megéve-i Flocon de Sel kapta meg a harmadik csillagot. Immáron huszonhat étterem a csúcson Franciaországban.

Kínaiak vásárolják fel a Bordeaux-i szőlőket 

Négymillió euróért vehetünk egy 200 négyzetméter feletti lakást Párizs történelmi negyedében, vagy vehetünk egy château-t, a hozzá tartozó néhány hektár szőlővel, valahol Bordeaux környékén – írja a borászportál.hu. A portál szerint több kínai befektető is az utóbbit választotta, és a Bordeaux-i borvidéken megtermelt szőlőből készült bor zömét a hazai piacon értékesítik.

A lakáskocsmában nem tilos a bagózás 

Elsősorban fiatalok a látogatói az úgynevezett lakáskocsmáknak, vagyis azoknak a helyeknek, amelyek lakásban működnek, így lehet bagózni. Az italt és az ételt futárszolgálattól rendelik - írja a Bors Online.

Zajlik az élet... 

Miközben a híradások szerint új befektetővel, új tengereken, újra vitorlát bont a becsődölt Nordsee, befuccsolt a legújabb magyar gyorsétteremlánc.

Banderas is borászkodni kezdett 

Már gyermekkorában is saját borászatra vágyott Antonio Banderas és az ötvenegy éves színész most valóra is váltotta az álmot: saját italt dobott piacra - adta hírül a Bors.

Nem vizezik a csapolt sört 

A turisták által látogatott vendéglátóhelyeken gyakorta nem figyelnek a sörök minőségére – áll egy friss felmérésben. Miután a vendégek jelentős része nem törzsvendég, a sörözők legalább 30- 40 százalékában megkárosítják a vendégeket, mert nem megfelelően csapolnak. Vizezni ugyan képtelenség, de sok a szennyezett sörcsap és a túlzott szénsavazás - írja a Privátbankár .

Bikavért kóstoltak Szekszárdon 

A bikavérek mérettettek meg kedden a Szekszárdi Borászok Céhének aktuális borkóstolóján, a szervezet soron következő ülését követően a Takler Pincében - írja a teol.hu.

Emeli a kormány a szeszes italok minimálárát. 

Az ukrán pénzügyminisztérium a vodka és alkoholtartalmú italok nagy- és kiskereskedelmi árának 26,4 %-kal történő emelését javasolja - adta hírül a Kárpátinfo.

Alulfizetettek a szállodai és vendéglátóipari dolgozók 

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint tavaly a bruttó átlagkeresetek 5,2, a családi kedvezmény  figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 6,4%-kal haladták meg az előző évit. Az alkalmazásban állók létszáma 10 000 fővel volt kevesebb 2010-hez képest.

Elsüllyedt az étteremhajó 

Motorcsónakokat tört össze és egy étteremhajót is elsüllyesztett a Duna jege Belgrádnál. A szerb vízügyi szakemberek szerint az alacsony vízállás segít elkerülni a jeges árvizet - adta hírül az origo.

Csak minden ötödik vendéglő nyereséges 

Az adóhivatal nemrégiben közzétett ellenőrzési irányelve szerint idén fokozottabb ellenőrzésre számíthatnak többek között a vendéglátással foglalkozók. A cégadatbázis szerint lesz miből válogatnia a revizoroknak, mivel több mint 16 ezer vendéglátással foglalkozó vállalkozás működik ma Magyarországon, és papíron csak ötödük képes nyereséget termelni. Alig akad olyan étterem, amely 50 millió forintnál nagyobb profitot tudott elérni - adta hírül a gazdasag.hu.

Kuvaitban már vízipipázni sem lehet 

A dohányzás minden fajtáját, beleértve még a vízipipázást is betiltották Kuvaitban a legtöbb nyilvános helyen - adta hírül az MTI.

Ramsay-t kirúgták saját étterméből 

A montreali Laurier Gordon hat hónap után kénytelen volt megszabadulni Ramsey-től, aki nem foglalkozott az üzlettel, augusztusi székfoglalója óta nem is látták a környéken - adta hírül a Bors.

A dohányosoknak tetszik az új rendszer? 

A többség pozitívan vélekedik a szigorító intézkedésekről, amelyek a dohányzást ugyan nem fogják csökkenteni, de a nemdohányzókat védik - ezt a vélekedést tárta fel a KutatóCentrum és a Marketing&Media kutatása.

Most vegyen 200 éves konyakot! 

Ötezer palackos konyakgyűjteményt árverez el egy holland férfi, az italok között akad egy üveggel a napóleoni időkből fennmaradt nedű is - adta hírül az Inforádió.

Kitiltják az ebet a New York-i étteremből 

Véget ér egy hagyomány: az új közegészségügyi rendelkezések miatt a Westminster Kutyaverseny győztes ebe többé nem fogyaszthatja el a tradíció szerint neki járó steaket a híres New York-i Sardi's étteremben - adta hírül az Inforádió.

Torkoskodjon vasúton! 

"Torkos csütörtökön" semmihez nem hasonlítható élménnyel várja étkezni vágyó vendégeit a MÁV Nosztalgia Gyertyafényes vonata, mely ezen a kivételes estén nem indul el, hanem a Budapest Nyugati pályaudvar 9. vágányán tartózkodik - írja a Kulturport.

Kína már az ötödik 

(MTI) - Az elmúlt öt évben megháromszorozódott a kínai borfogyasztás, s a jövőben is a trend folytatódására lehet számítani.

Eladta belvárosi pincéjét a Szentgaál 

(MTI) - Nettó kilencven millió forintért megvásárolta a belvárosi Garay pincét a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. - közölte a cég ügyvezető igazgatója az MTI-vel.

Felfelé tart a cseh sör 

(MTI) - Kétéves visszaesés után tavaly újra nőtt a két legnagyobb csehországi sörgyár termelése. Piaci elemzők szerint ez azt jelzi, hogy a cseh sörgyártás valószínűleg már maga mögött tudja a mélypontot.

Pezsgőgyár épül Szilágyban 

Magyarországi befektetői konzorcium a romániai Szilágy megyében, Kárásztelken borászatot épít, ahol elsősorban a pezsgőket és a gyöngyöző borokat állítanak majd elő. Az előzetes becslések szerint a karásztelki borászatból évente 70 ezer palack tradicionális pezsgő, 50 ezer palack gyöngyöző bor, valamint 90 ezer palack bor kerül majd ki- írja a Privátbankár.

Csúcson a francia borexport 

(MTI) - A francia borok és szeszesitalok exportja megdöntötte tavaly a történelmi rekordot, meghaladva először a 10 milliárd eurót. A növekedés 10 százalékos volt az előző évhez képest - közölte a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetsége (FEVS) kedden.

A vágy villamosa 

Az év kulináris durranása Brüsszelhez köthető, ugyanis itt rendezik meg a Brusselicious! névre keresztelt, egész éven át zajló gasztronómiai fesztivált. A szervezőknek sikerült valóban eredeti koncepciókkal előrukkolniuk, például van gourmet-villamosuk is - írja a player.hu.

Szárnyal a Starbucks 

A Starbucks negyedik negyedéves tiszta nyeresége 382,1 millió dollárt tett ki az előző évi 346,6 millió dollár után. A részvények darabonként 50 centtel, a teljes bevétel pedig 16%-al 3,4 milliárd dollárra emelkedtek - adta hírül a Franchiseportál.

Gasztronómiai kalandozások Nigériában 

Nigéria kulináris hagyományaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők február 15-én, szerdán 18 órától a Közel Afrikához Klubban, a Savannah Étterem különtermében - adta hírül a Kultography Magazin.

Ki milyen bort szeret? 

Alacsony alkoholtartalmú, fıleg vörösborokat részesít elınyben a fogyasztók nagy része. Egy ideális bor 10,5 százaléknál kevesebb alkoholt tartalmaz, állapította meg a brit Wine Intelligence piackutató intézet, a düsseldorfi ProWein szakvásár megbízásából végzett nemzetközi felmérése során.

Elviszi a fagy az idei szőlőtermést? 

Ha a rekordnak számító hideg tovább tart, megismétlődhet az a katasztrófa, ami a nyolcvanas években, ismét elfagyhat a szőlőtőkék jelentős része és minimum 20 milliárd Ft-os kár is érheti a magyar borászokat, olvasható Varga pincészet előrejelzésében.

Uniós jelölés a bioboroknak 

Új szabályokat fogadott el az Európai Unió (EU) biotermeléssel foglalkozó állandó bizottsága új szabályokat fogadott el az ökológiai borokra. Lényeges változás a korábbiakhoz képest, hogy az idei szürettől az EU-ban a bortermelők feltüntethetik termékeiken az „ökológiai bor” kifejezést - adta hírül az Agromonitor.

Pizzéria lett Óbuda legjobb étterme 

Óbuda-Békásmegyer 13 étterme - meghívásos alapon - 2011-ben is megküzdött egymással az "Óbuda Legjobb Vendéglátóhelye" címért. A nyertes a Pizza Paradicsom lett, 1243 szavazattal - adta hírül a No Plaza.

Éttermet nyit Bodrogi Gyula 

Nem is olyan régen nyitotta meg a színművész fia, Ádám Budapesttől negyven kilométerre családi szállodájukat, a Bodrogi Kúriát.

Online borszótár indult 

(MTI) - Borpédia néven közösségi, ingyenes borszótár indult a borászportálon.

Gasztronómiai verseny Hévízen 

(MTI) - Neves séfekből és a körülöttük tüsténkedő kuktákból álló csapatok mérik össze főzési tudományukat a február 15-i Szabó Levente-emlékversenyen Hévízen.

Az Év Bortermelőjét ünnepelték 

Telt ház, elegáns emberek, barátian ünnepélyes hangulat, gyönyörű terítékek, felejthetetlen borok és ételek. Vida Pétert, 2011. Év Bortermelőjét ünnepelte a szakma.

Idén duplázza árbevételét a borászat 

(MTI) - Csaknem a kétszeresére tervezi növelni árbevételét az idei évben a Bazaltbor-Badacsony Kft., a bortermelés mellett borhotelt is üzemeltető cég 2012-ben 250 millió forintos árbevétellel számol - mondta Gagyi Pálffy András ügyvezető igazgató az MTI-nek.

Különleges szálloda, egyedülálló étterem 

Különleges szálloda, egyedülálló étterem
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!