A világ legjobb kávézóiból három Budapesten van

A világ legjobb kávézóiból három Budapesten van 

Május 31-én jelenik meg a Lonely Planet legújabb kalauza, amiben a szerzők csak és kizárólag a világ kávézóival foglalkoztak, ahogy azt a kötet alcíme (Egy kóstolói kalauz a világ legjobb kávéélményeihez) is leírja.
Anyukám mondta: ismét lesz Gönci Barack Vigasság

Anyukám mondta: ismét lesz Gönci Barack Vigasság 

Július elején hetedik alkalommal rendezik meg a Gönci Barack Vigasságot, amikor minden a barackról szól majd. Három helyszínen folyik majd a vigasság, a fesztivál három helyszíne Boldogkő vára, a Bestillo Pálinkaház, valamint a Terra-Boldogkő látványpince.

Először rendeznek borünnepet Debrecenben 

Először rendeznek borünnepet május 31. és június 2. között Debrecenben, a programsorozatot a jövőben regionális, majd országos fesztivállá kívánják bővíteni - jelentették be a szervezők kedden Debrecenben, a rendezvény sajtótájékoztatóján.

Jegestea másképpen 

Felszabadult nyár, frissítő vízpart, színes napernyő, varázslatos könyv, puha nyugágy, finoman lengedező szellő és kezünkben hideg pohár, benne a jégkockák egymáshoz koccanása a kedvenc jegesteánkban. Így lehet(ne) túlélni a kánikula időszakát, és az ice tea iránti szenvedélyünket megélni. De mit tehetünk akkor, ha a munkahelyen ragadunk, ki se látunk a teendők közül, és semmi kilátás arra, hogy kicsit magunkkal foglalkozzunk? Pár percnyi pihenés, teljes kikapcsolás, és egy hideg FUZETEA jobban felfrissít és feltölt, mint gondolnánk!

Kiderült ki képviseli hazánkat a fagylaltversenyen 

Eldőlt, hogy a legjobb magyar cukrászok közül Karl Zsolt dunaharaszti mestercukrász vehet részt a két év múlva esedékes Gelato World Festival európai döntőjén. A tavaly is hatalmas sikert aratott mestercukrász egy sárgabarackos sajttorta fagylalttal vette le a lábáról a szakmai zsűrit és nyerte meg a magyar döntőt.

Más szemmel fogunk nézni a szeszes italokra 

Az Európai Bizottság javaslatot tett az alkoholra kivetett jövedéki adóra vonatkozó szabályok átformálására az EU-n belül. Ezzel előkészíti a terepet egy kedvezőbb üzleti környezet kialakításához, az alkohol előállításával foglalkozó kisebb vállalkozások költségeinek csökkentéséhez, valamint a fogyasztók egészségének hatékonyabb védelméhez.

Új fióka a fészekben 

Csodás helyen, Budapest érintetlen Duna-partján kapott helyet a legfiatalabb családtag. A múlt században fénykorukat élő csónakházak visszanyerik régi bájukat és amellett, hogy a vízisport szerelmesei újra birtokba vehetik ezeket az épületeket, megnyílik délpest és az agglomeráció új étterme és rendezvényközpontja. A sorban harmadik csónakház épületét két részre osztották: a Duna felőli oldalon a VakVarjú legújabb tagja, míg a Vízisport utca felőli oldalon a rendezvényterem, a Dunai CsónakHáz kapott helyet. A két létesítmény egymástól függetlenül üzemel és várja a VakVarjú éttermek szerelmeseit és a rendezvények vendégeit Pesterzsébeten.
Pop up vacsora és John Malkovich a Ritz-ben

Pop up vacsora és John Malkovich a Ritz-ben 

Laza pop up feeling, hideg uborkaleves, ausztrál Wagyu oldalas zöldborsóval, desszertnek elvarázsolt Gerbeud szelet: május 23-án a Ritz Carlton Deák St. Kitchen éttermében kóstoltuk a nyár ízeit, miközben a mellettünk lévő asztalnál a ház és Budapest világhírű vendége, John Malkovich tette barátaival ugyanezt.

Díjat kapott Panyola 

A fenntartható falufejlesztés kiváló színvonalú megvalósításáért” díjkategóriába került az Európai Falumegújítási és Vidékfejlesztési Munkaközösség immár hetedik alkalommal kiírt pályázatán – öt másik magyarországi településsel együtt a 600 lelkes szatmári kis falu, Panyola. A Magyarországi Falumegújítási Díj ünnepi rendezvénye a korábbi győztes, Nagypáli községben zajlik ma és holnap (május 24-25.).

Komáromban lesz a Pálinka Országkóstoló 

A többnapos verseny május 28-án kezdődik, ahol 25 pálinkabíra kóstol végig többszáz főzetet. A verseny célja hogy megtalálja 2018 legjobb pálinkáját, és felhívja a figyelmet a minőségi pálinkafogyasztásra.

Gasztrovlogot indított egy ételfutár portál 

A Falatozz.hu ételrendelő portál a Sparrow Marketing kreatív koncepciója alapján elindította a „Falatok nyomában” kampányt, amelynek célja felkutatni és bemutatni Magyarország gasztronómiai különlegességeit, és a helyi specialitásokat.

Kamu értékeléssekkel csábítják a turistákat az oroszországi vb alatt 

Kamuértékeléseket ígér orosz éttermeknek egy cég a legnépszerűbb turisztikai oldalon, hogy minél többen térjenek be ezekre a helyekre a foci-vb ideje alatt. A június 14-én kezdődő labdarúgó világbajnokságra több százezer turistát várnak Oroszországba.

Mitől költ többet az éttermi vendég? 

Erre kereste a választ a Tork, a legújabb európai felmérésében.

Tisztújítás az MNGSZ-nél 

Idén ünnepli a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség 50. jubileumát. Tisztújító közgyűlésén kiderült, a fiatalokat helyezik majd a középpontba a következő években.

Részletes kutatás a hazai vendéglátásról 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete 2017.  második felében egy kérdőíves felmérést készített azzal a céllal hogy megtudja, a vendéglátó vállalkozók vajon miként viszonyulnak az ágazatot érintő aktuális problémákhoz, valamint a vendéglátó szakmai szervezetekkel kapcsolatos elvárásokhoz.

Gasztroforradalom a debreceni menzákon 

"Egyértelműen kiderült, hogy a közétkeztetésben is hatalmas igény van a glutén- és laktózmentes, a vegán, valamint a minőségi alapanyagokból készülő friss, enzim- és vitamindús, nyers ételekre."

Egy sörfőzde megcsinálta a füves sört 

Komló mellett kannabiszt is belefőzött az New Belgium Brewing (nevével ellentétben amerikai) kisüzemi sörfőzde legújabb, Hemperor nevű felsőerjesztésű sörükbe, a főzethez pedig reklámokat is készítettek.

Ő a Gourmet fesztivál legjobb kiállítója 

Idén is hatalmas volt az érdeklődés a legmenőbb hazai gasztrofesztivál iránt. A négy nap alatt több mint húszezren mentek el Gourmet Fesztiválra, a Millenárisra.

Magyarország ízei palackba zárva: 750 

Ahány ember, annyi ízlés, ahány hangulat, annyiféle bor. Létezik azonban az univerzálisan jónak nevezhető bor, ami nem drága, nem édes vagy száraz, hanem mindig pont azt nyújtja, amit a fogyasztója az adott pillanatban elvár tőle.  Ezt üzeni a 750 brand, mely több mint 50 hazai pince közel 400 borát képviseli.

Kovács László marad az MVI elnöke 

Tisztújító Közgyűlést tartott a május 16-án a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tagsága.

Új ínyencségekkel ünnepel a 160 éves Gerbeaud 

Az idén ünnepli alapításának 160. évfordulóját a Gerbeaud cukrászda, amely ebből az alkalomból új csokoládét és tortát is készített.

Gourmet fesztivál csütörtöktől négy napon át 

Nemzetközi sztárséfek, a hazai gasztronómia legjobb éttermei, cukrászdái és pincészetei, valamint számos program vár a Gourmet fesztivál látogatóira csütörtöktől vasárnapig a Millenáris parkban. A rendezvény fő témái idén a gombóc, a kaviár és a pezsgő.

Bagamérinél kapható 2018 balatoni fagylaltja 

A fagyiköltemény sült almás, linzeres, Annabáli csemege fantázianéven fut.

Több uniós forrás jut a Balatonra 

Az unió által finanszírozott operatív programok mintegy 4 százaléka kerül a Balatonhoz a mostani fejlesztési ciklusban, míg az előzőben ez az arány 2,5 százalék volt - hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) keddi ülésén Balatonfüreden.

Thanks god we are saved, there is a Starbucks here! 

Múlt hétvégén újabb egységgel bővült az ismert Seattle-i kávéház-lánc. Budapesten, a Ferenciek terén megnyílt a 21. 

Egy sajtos-tejfölös 800-ért?! 

A Balatonnál idén ilyen magasra is felszökhetnek a lángosárak.

Mustfröccsel energizáltak az ultrabalatonisták 

Tízezer látogatója volt a hétvégén a Varga Pincészetnek – a rozé must fogyott a legjobban.

A bazsalikomos málna az év fagylaltja 

A gyenesdiási Bringatanya - Somogyi fagylaltműhely cukrásza, Somogyi Renáta bazsalikomos málnája lett az év fagylaltja.

Széll Tamás séf 

Széll Tamás séf vezeti a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntőjének zsűrijét júniusban Torinóban - jelentették be az esemény római sajtótájékoztatóján kedden.

Gasztro-rendszerváltást a közétkeztetésbe! 

A közétkeztetésben az elmúlt években elindult egy változási folyamat: a kormány és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) célja, hogy ez a fogyasztói oldalról is sürgetett átalakulás egyfajta gasztronómiai rendszerváltássá nője ki magát, új korszakot nyitva ennek az ellátási formának a történetében az egészség, frissesség és fenntarthatóság jegyében – mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a közétkeztetés jó példáit népszerűsítő budapesti konferencián.

Gasztronómiai fesztivált rendeznek Zalaegerszegen 

Június első napján kezdetét veszi a háromnapos Street Food Weekend elnevezésű rendezvénysorozat Zalaegerszegen és ekkor választják ki a város tortáját is.

Idén is megrendezik a Somogyi Borfesztivált Kaposváron 

Idén is megrendezik a Somogyi Borfesztivált: a megye borait népszerűsítő eseményre június 7. és 10. között várják az érdeklődőket Kaposváron.

1956-os Tokajit díjaztak Londonban 

A világ egyik legjelentősebb borversenyén, a londoni International Wine Challenge-en (IWC) ezüstérmet nyert a Nemzeti Borkincstár 1956-os 5 puttonyos Tokaji Aszúja.

Óhajtja karamellizálva a lisztkukacát? 

Sör, méz, chili és rovarok – a bécsi Naschmarkt minden hónapban más-más különleges gasztronómiai élménnyel, valamint élő zenével várja a látogatókat. Májusban például karamellizált lisztkukaccal szórt eperfagyit kóstolhatnak a bizarabb, ínyec ételek kedvelői - újságolta Bécs város budapesti képviselete.

Gyümölcs miatt evakuáltak egy egyetemet 

Ausztráliában meglehetősen kellemetlen szag miatt ürítették ki az egyik egyetem épületét, mivel azt hitték, hogy gázszivárgás alakult ki benne. Szerencsére tévedtek.

Sörfogyasztás - egyre inkább a minőségi fogy 

6,2 millió hektoliter sör fogyott tavaly, a Magyar Sörgyártók Szövetségének adatai szerint. A hazai értékesítés egyre nagyobb százalékát teszik ki a prémium termékek.

Mit keres Zé feje a szendvicseken? 

A Shell is beállt abba a csatasorba, amit mostanában több olajipari multi alkalmaz: benzinkútjainál megújítja ételkinálatát. Erre a feladatra Fördős Zét, az ismert gasztrobloggert kérték fel.

Pünkösdkor ismét kinyílnak a pinceajtók 

Huszonnegyedszerre nyitja meg kapuit májusban a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék. A Villányi Borvidék leghangulatosabb falucskájába több ezer látogatót várnak.

Megérkezett hazánkba a rózsaszín csokoládé 

Európában az elsők között kóstolhatják meg a magyar fogyasztók a Nestlé izgalmas fejlesztését, a rubin KitKat csokoládét, ugyanis a különleges ízű termék holnaptól egyes hazai élelmiszerüzletekben is kapható.

A pékárukon a sor? 

Fazekas Sándor leköszönő földművelésügyi miniszter és Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) elnöke is egyetértett abban, hogy az áfacsökkentés emelte az érintett termékek forgalmát (például sertés és csirkehús). Emiatt a lépés a gazdaságfehérítő hatással együtt a vártnál jóval kisebb bevételkiesést jelent az államnak. 

Újabb továbbképzést tartott a Barhesz Akadémia 

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szervezésében immár harmadik éve megvalósuló rendezvényen nemre, korra, felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül bárki kipróbálhatta a tradicionális, kóser zsidó kalács elkészítését. Több tucat magyar és külföldi jelentkező sütött zsidó kalácsot Fűszeres Eszter, gasztroblogger és Szilánk Zsuzsa, a Maimonidész Gimnázium igazgatója segítségével.

Ilyen egy Michelin-csillagos menüsor a Costes Downtown-ban 

Laza, fesztelen hangulat, hívogatóan exkluzív menüsor, és egy, a mai hazai gasztrovilágban szokatlanul szerény és intelligens tulajdonos, Gerendai Károly meghívása, amely két Costes-e közül most a Vigyázó Ferenc utcai éttermébe szól. 

Lebomló söröspohárral indítja a májust a Heineken 

Négy vendéglátóhelyen indul, de a Heineken Hungária futótűzként terjesztené tovább „műanyagpohár mentes május” mozgalmát, amelynek keretében szakítanak a megszokott műanyag söröspoharakkal és lebomló, növényi alapú poharakban kínálják majd söreiket.

Jonatánalmából készült idén a legjobb pálinka 

Száznál is több aranyérmet ítélt meg a zsűri a 19. Gyulai Pálinkafesztiválon.

Nincsenek ki a vízből a strandbüfések! 

Elindult a szezon a strandokon, de még mindig hirdetésekben keresnek szakácsokat, felszolgálókat, pultosokat, konyhai kisegítőket a büfékbe. Akinek van szakképzettsége és tapasztalata, már rég külföldön vállalt munkát, a magyarországi fizetés többszöröséért. Maradtak a diákok és a kisgyermekes anyák. Velük azonban a büfések szerint nem könnyű.

Elhunyt a szír luxuscsokik atyja 

Elhunyt Bassam Ghraoui szíriai üzletember, aki Magyarországot választotta, hogy újjáépítse a háborúban ellehetetlenült csokoládéüzemét.

Várhatóan emelkednek a borárak 

A borárak emelkedése várható a külkereskedelmi folyamatok és a termelési költségek növekedése miatt.

Tudja, melyek az idei év slágervárományos fagylaltjai? 

Tavaly a fekete fagyi volt az év slágere, idén viszont a lilakáposztás tormakrémmel, a popcornnal, a boleroval és máglyarakással szeretnék meghódítani a szíveket.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!