Hungarikummá választották a gulyáslevest

Hungarikummá választották a gulyáslevest 

A Hungarikum Bizottság keddi döntése értelmében a hungarikum gyűjteményébe került a magyar gulyásleves, a pálos rend és a hollóházi porcelán - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kedden, Budapesten, sajtótájékoztatón.
Pontatlanság: borokat vontak ki a forgalomból

Pontatlanság: borokat vontak ki a forgalomból 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Sauska villányi birtokának harminc különféle borát vonatta ki. A márka híres arról, hogy a borok tisztaságára, minőségére különleges hangsúlyt fektet, és Magyarország egyik legjobban felszerelt, legmodernebb borászatának számít. A NÉBIH egyelőre nem nyilatkozott az ügyben, a Sauska Pincészet közleménye azonban itt olvasható teljes terjedelmében:
Összefogtak a télen is nyitva tartó badacsonyi helyek

Összefogtak a télen is nyitva tartó badacsonyi helyek 

Milyen télen a Balatonon vendéglátónak lenni? Érdemes-e nyitva lenni? A badacsonyiak szerint nagyon is.

Melyik a világ legjobb étterme? 

Idén is elkészítették a “La Liste” nevű gasztronómiai listát, mely a világ legjobb 1000 éttermét veszi sorra.
Ők az idei Bocuse d'Or magyar döntősei

Ők az idei Bocuse d'Or magyar döntősei 

December 3-án vasárnap megkezdődött a versenyzés, amelynek a végén majd kiderül, ki képviseli Magyarországot 2018 júniusában a Bocuse d'Or európai válogatóján Torinóban.
Nehezebb junk-foodot nyitni Londonban

Nehezebb junk-foodot nyitni Londonban 

A gyerekkori elhízást övező félelmek miatt London főpolgármestere bevezeti a gyorséttermeket sújtó 400 méteres szabályt.
Csökkent a borászati bürokrácia

Csökkent a borászati bürokrácia 

Az idén hatályba lépett új jövedéki törvény értelmében a borászoknak nem kell elkészíteni a decemberi készletjelentést - hangsúlyozta Gál Péter a Földművelésügyi Minisztérium (FM) helyettes államtitkára a XVI. András-napi Bormester Találkozón tartott előadásában.
Felkerült a térképre a keszthelyi tokhal és a töreki bab

Felkerült a térképre a keszthelyi tokhal és a töreki bab 

A tavalyi kampány nagy sikere után a Balatoni Gasztrotérkép szakmai csapata újra megválasztotta az idei év alapanyagait: mostantól a keszthelyi tokhalat és a töreki babot érdemes lesz megjegyezni: ezek azok az alapanyagok, amelyek decembertől még nagyobb figyelmet kaphatnak majd a balatoni régió legjobb éttermeiben.
Nyílt napot tart a Culinary Institute of Europe

Nyílt napot tart a Culinary Institute of Europe 

Az eseményen a résztvevők az iskola vezetőjétől, Maki Stevensontól kapnak képet a képzésről, valamint bepillantást nyernek egy gyakorlati órába is.

Kézműves italokkal erősít a ProWein 

6600 kiállító, 9 vásárcsarnokban 60 ország képviselői, köztük a legtöbb kiállító Franciaországból és Olaszországból érkezett. Ezek a tavalyi impozáns számok. A düsseldorfi borszakkiállítás, a ProWein vásárok igazgatója szerint jövőre még nagyobb lesz a borvásár.

Balaton után Pesten is Paletta 

Változatos ebédmenü, balatoni nyarat idéző ízek, törzshelygyanús hangulat a 9. kerületben – a megnyitó napján teszteltük a budapesti Palettát.

Jubilál a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál idén 

Immár tizedik alkalommal rendezik meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált december 8. és 10. között. A rendezvényen idén is kihirdetik az év mézét.

Viszkis burgerrel promózik a Zing 

A sajtburesz-hullám után a Viszkis-filmére is felül a Zing, közben az első franchise egységet is megnyitották.

Íme az új Bocuse-reménységek 

A Magyar Bocuse d'Or Akadémia kiemelten fontos feladatának tekinti az utánpótlásnevelést. Lezajlott a commis jelöltek versenye.

Gazdát cserélt a Sofitel Budapest Chain Bridge 

Az Orbis Hotel Group, Kelet-Európa vezető szálloda-üzemeltetője, aláírta a Sofitel Budapest Chain Bridge hotelre vonatkozó eladási szerződést a Starwood Capital Group-pal és lefektette az üzemeltetés feltételeit.

Téveszmék lengik körül az édességeket 

Nem igazán tartják egészségesnek az édesipari termékeket a fogyasztók – derül ki a TÉT Platform reprezentatív felméréséből. A fiatalabbak azonban meglepően sokat áldoznak a cukorkákra, csokira a zsebpénzükből.

Elment, akitől még anyáink tanultak főzni 

November 22-én 90. életévében elhunyt F. Nagy Angéla Aranytollas újságíró, gasztronómus szakíró, a Magyar Konyha egykori főszerkesztője, aki teljes generációkat tanított meg a polgári konyha alapvető fogásaira.

Hungarikum Konferenciát tartottak 

A magyarországi közösségekben megvan az igény, hogy bemutassák értékeiket, hisz az elmúlt években több mint ezer helyi értéktár jött létre Magyarországon, ahol több mint hétezer értéket tartanak számon – mondta Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár a Hévízen megtartott Hungarikum Konferencián.

Kiderült, melyik 2017 legjobb sajtja 

A világ egyik legrangosabb sajtversenyén a zsűri idén egy nyugat-angliai készítményt ítélt a legfinomabbnak.

Portó és Barcelona után itt az első budapesti IWINETC 

Budapest először ad otthon a borturizmus legnagyobb presztízzsel bíró nemzetközi eseményének, az International Wine Tourism Conference, Exhibition & Workshop (IWINETC) konferenciasorozat tizedik, jubileumi rendezvényének 2018. április 10-12. között. A háromnapos rendezvény két konferencianapból és egy egésznapos workshopból áll. A kétnapos konferencián való részvételre november végéig lehet kedvezménnyel jelentkezni.

Food truck egy elit étteremben? 

Igen, valóban van ilyen. Éspedig Bécsben. Egy étterem, ahol a mozgóárus nem járja az utcát, hanem egy helyben áll. Egyedülálló kezdeményezés a városban, food-truck zárt térben. Szokatlan az ilyesmi ezen a környéken. A konyháját ráadásul nem is akárki, hanem egy gourmetszakács viszi.

Étterem, ahol a nagyik főznek 

A világon egyedülállónak számít a New York-i Enoteca Maria, amelynek a konyháján hivatásos szakácsok helyett nagymamák főznek közel 20 országból.

Egyen garnélás pelmenyit a Holdon! 

Tizennyolc champagne-ház pezsgőit, ezek mellé pedig tizennégy étterem különleges ételpárosításait, például Bresse-i csirkét, korhely hallevet, garnélás pelmenyit vagy akár osztrigát is kóstolhatnak a VinCE Champagne a Holdon látogatói vasárnap a Hold utcai Belvárosi Piacon.

Átmárkázza a Soproni a Démon barna sörét 

Termékcsaláddá alakul a Soproni Óvatos Duhaj, a nyáron debütált Soproni Óvatos Duhaj IPA után a Soproni Démon barna sör is ezt a nevet viseli novembertől. 

Az Ibéria-félszigeten újabb 26 étterem kapott Michelin-csillagot 

Az Ibériai-félszigeten 26 újabb étterem kapott Michelin-csillagot idén, ezek közül 24 Spanyolországban, kettő Portugáliában található.

Terítéken a vendéglátás az MSZÉSZ közgyűlésén 

Most első alkalommal, egy teljes délutánt szenteltek a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) őszi közgyűlésén a vendéglátás területének. Három téma került terírékre.

Dobos C. dobostortája, Csapodyval 

A legendás dobostortát is megidézték a hazai éttermesek toprendezvényén, az MVI november 19-én tartott évzáró gálaebédjén, ahol a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosát is kitüntették.

Magyar bor a világ száz legjobb között 

A világ borszaksajtójának egyik vezető magazinja, a Wine Enthusiast kedden publikált Top 100-as listáján egy magyar tétel is szerepel.

Mesterek vacsoráztattak a Borostyánban, ami nem égett le 

A WACS gasztronómiai világszövetség prágai európai döntőjében sikeresen szerepelt csapat főzött az MNGSZ mestervacsoráján.

Túlszedés: eltűnhet miatta a szarvasgomba 

A túlszedés veszélyezteti a szarvasgomba természetes előfordulási helyeit: könnyen lehet, hogy az idei, rendkívül kevés mennyiséget termett szarvasgombát hamarosan csak a termesztőhelyeken lehet majd megtalálni.

Húst hússal esznek a magyarok 

Mi magyarok még mindig nem figyelünk eléggé magunkra, húst eszünk hússal, keveset sportolunk, nem fogyasztunk elég zöldséget és gyümölcsöt - derül ki a Philadelphia legfrissebb reprezentatív kutatásából. A világ egyik vezető krémsajt márkája kutatást készített a magyarok étkezési szokásairól és megvizsgálta, hogy milyen étkezések szerepelnek napirendünkben, mennyire figyelünk élelmiszereink összetételére, milyen gyakran sportolunk vagy lazítunk a képernyő előtt. Kiss Ramóna, a Philadelphia kampányarca ismertette az eredményeket a napokban, sajtótájékoztató keretében.

A felnőtt magyar fogyasztók fele legalább havonta borozik 

A szőlész- borász szakmai önkormányzat hiánypótló reprezentatív piackutatást végeztetett a magyar borpiacról és a hazai lakosság borfogyasztási szokásairól. A

Megnyílt az olasz gasztronómia paradicsoma 

November 15-én megnyitotta kapuit az itáliai ínyencmesterség bolognai paradicsoma. A tévesen kulináris Disneylandnek is becézett létesítmény fókuszában a helyi olasz specialitások állnak.

Olasz Gasztronómiai Világhét újratöltve 

Többek között szemináriumokkal, konferenciákkal, séftalálkozókkal, filmvetítésekkel, kóstolókkal és vacsorákkal népszerűsíti az olasz konyhát november 20. és 26. között Magyarországon is a 2. Olasz Gasztronómiai Világhét.

Vad teák és borecetes üdítők a Mitiszolon 

Tizenegy borvidék csaknem 30 termelőjének több mint 100 természethű bora lesz kóstolható az 7. Mitiszol fesztiválon szombaton a Millenáris parkban, ahol számos, organikus alapanyagokat használó gasztrokiállító is várja a látogatókat.

20 éves lett Waldorf Vilmos 

Pontosabban nem ő, hanem cége, a Waldorf Catering, amelynek születésnapi partiján jártunk november 15-én este, a Dumaszínházban.

Feldebrőn az Egri borvidék legnagyobb pincészete 

Átadták a Varga Pincészet új borászatát az Egri borvidéken lévő Feldebrőn. A fejlesztéssel 8,1 millió literre nőtt a borászat tárolókapacitása, amelyből mintegy 3,3 millió liter az erjesztőkapacitás.

Melyik a magyar borok 11. legnagyobb felvevőpiaca? 

A közösségi bormarketingért is felelős Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 2017. november 14-16. között részt vesz a ProWine China Nemzetközi Bor és Szeszesital Szakvásáron. Az MTÜ kifejezetten a fogadópiacra tervezett arculati elemekkel felépített standon nyújt lehetőséget a 11 társkiállító pincészet borainak bemutatására, információcserére és tárgyalások lebonyolítására. A kiállítási megjelenés mellett a magyar borok idén további exkluzív fórumokon is bemutatkoznak a kínai szakmai közönségnek — közölte a hét elején az MTÜ.

Először készül független, átfogó felmérés a magyarok sörfogyasztási szokásairól 

A minőségi sörkultúra felmérése, a sörismeret és a fogyasztási szokások állnak a középpontjában annak a felmérésnek, amely fel kívánja térképezni a magyarok sörhöz való viszonyát. A kutatás a Beerselection.hu Ország Söre kampányával együtt fut, amiben 2016 után már másodszor Magyarország legkedveltebb kisüzemi sörére szavazhatnak a fogyasztók.

Beszéljünk a koktélokról! 

Koktélt tartani az étlapon nem elég. Főleg nem az unalomig ismert sex on the beach-et és társait. Aki ma ad magára - az évszakok változásával együtt új és még újabb koktélkreációkat kever.

Villányi franc szakmai nap és kóstoló Villányban 

Öt villányi helyszínen 24 termelő több mint 40 cabernet franc-ját ismerhetik meg az érdeklődők a 3. Franc&Franc fórum november 25-i kóstolónapján, melyet november 24-én szakmai konferencia előz meg.

Gyermekotthonokban a Zing hamburger 

November közepétől egy hónapon át gyerekotthonokba viszik a kézműves hamburgereket a Zing munkatársai. Akciójukkal a segítségnyújtás mellett azt szeretnék elérni, hogy mások is kedvet kapjanak hozzájuk csatlakozni.

Indul a Nagy Levesválasztó 

A Magyarországon 25 éve jelen lévő Bonduelle két újdonsággal bővítette idén télre fagyasztott termék-portfólióját: sütőtök és karfiol-krémleves alappal. A termékbevezetést egy országos, nyereményjátékkal egybekötött kampány is erősíti, amelynek arca a népszerű gasztro-blogger: Fördős Zé.

Brit tudósok: túl sok ételt hívnak snacknek 

A snackfogyasztók általában könnyebben elhíznak, mivel gyakran nem is emlékszenek rá, hogy mit ettek.

Belehalok, ha folytatom - búcsúzik a legendás vendéglátós 

Négy szívinfarktus után szögre akasztaná jól menő éttermének kulcsait a sztármixer-vendéglátós. Elmondása szerint nem a pénzszerzés motiválja, csupán úgy érzi, hogy ha folytatná étterme igazgatását, akkor abba bele is halhatna.

A november a vörösboroké 

Hatvan hazai kiállító közel 200 bora fogadja november 18-án a bordeaux-i szőlőfajták borainak szerelmeseit a Winelovers Bordói November Nagykóstolóján. A sétáló kóstolón kívül a Borkollégium pop-up school előadásai, és a Csúcsborok Termében további 30 különleges magyar tétel várja az érdeklődőket. Aki pedig arra kíváncsi, hogy Bordeaux miért stabil etalon a világ borfogyasztóinak körében, most két exkluzív borsorra is befizethet.

Ezek a legcikibb éttermi bakik 

Fotózod az ételt ahelyett hogy egyből nekilátnál? Átrendezed az éttermet, hogy le tudj ülni a társaságoddal? Azzal nyaggatod a pincért, hogy melyik fogás gluténmentes, pedig nem is vagy rá érzékeny? Ajaj.

Mondja, csinálja, mind elfogy 

A beszédes halszakács, Tischler Petra volt a budaörsi Séfműhely novemberi vendégséfje.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!