Gasztro
![Hungarikummá választották a gulyáslevest](https://turizmusonline.hu/i/5/f/8/2/6/4/0/0/8/d/1/7/9/f/c/b/1/7/5/b/hungarikumma-valasztottak-a-gulyaslevest_md.jpg)
Hungarikummá választották a gulyáslevest
A Hungarikum Bizottság keddi döntése értelmében a hungarikum gyűjteményébe került a magyar gulyásleves, a pálos rend és a hollóházi porcelán - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kedden, Budapesten, sajtótájékoztatón.
![Pontatlanság: borokat vontak ki a forgalomból](https://turizmusonline.hu/i/a/0/8/4/3/e/2/2/2/1/b/4/7/b/d/3/f/7/6/0/pontatlansag-borokat-vontak-ki-a-forgalombol_md.jpg)
Pontatlanság: borokat vontak ki a forgalomból
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Sauska villányi birtokának harminc különféle borát vonatta ki. A márka híres arról, hogy a borok tisztaságára, minőségére különleges hangsúlyt fektet, és Magyarország egyik legjobban felszerelt, legmodernebb borászatának számít. A NÉBIH egyelőre nem nyilatkozott az ügyben, a Sauska Pincészet közleménye azonban itt olvasható teljes terjedelmében:
![Összefogtak a télen is nyitva tartó badacsonyi helyek](https://turizmusonline.hu/i/8/e/4/8/f/5/5/0/0/c/d/0/f/f/e/e/d/2/d/3/osszefogtak-a-telen-is-nyitva-tarto-badacsonyi-helyek_md.jpg)
Összefogtak a télen is nyitva tartó badacsonyi helyek
Milyen télen a Balatonon vendéglátónak lenni? Érdemes-e nyitva lenni? A badacsonyiak szerint nagyon is.
Melyik a világ legjobb étterme?
Idén is elkészítették a “La Liste” nevű gasztronómiai listát, mely a világ legjobb 1000 éttermét veszi sorra.
![Ők az idei Bocuse d'Or magyar döntősei](https://turizmusonline.hu/i/a/3/3/9/9/8/8/c/d/9/1/7/a/6/6/c/0/c/9/f/ok-az-idei-bocuse-dor-magyar-dontosei_md.jpg)
Ők az idei Bocuse d'Or magyar döntősei
December 3-án vasárnap megkezdődött a versenyzés, amelynek a végén majd kiderül, ki képviseli Magyarországot 2018 júniusában a Bocuse d'Or európai válogatóján Torinóban.
![Nehezebb junk-foodot nyitni Londonban](https://turizmusonline.hu/i/a/b/f/d/7/d/5/4/9/1/c/c/f/e/9/9/7/1/8/9/nehezebb-junk-foodot-nyitni-londonban_md.jpg)
Nehezebb junk-foodot nyitni Londonban
A gyerekkori elhízást övező félelmek miatt London főpolgármestere bevezeti a gyorséttermeket sújtó 400 méteres szabályt.
![Csökkent a borászati bürokrácia](https://turizmusonline.hu/i/7/6/6/2/e/0/7/6/2/2/f/a/b/3/8/1/4/3/0/4/csokkent-a-boraszati-burokracia_md.jpg)
Csökkent a borászati bürokrácia
Az idén hatályba lépett új jövedéki törvény értelmében a borászoknak nem kell elkészíteni a decemberi készletjelentést - hangsúlyozta Gál Péter a Földművelésügyi Minisztérium (FM) helyettes államtitkára a XVI. András-napi Bormester Találkozón tartott előadásában.
![Felkerült a térképre a keszthelyi tokhal és a töreki bab](https://turizmusonline.hu/i/4/4/2/c/2/3/3/c/5/3/0/9/a/b/1/1/1/3/e/6/felkerult-a-terkepre-a-keszthelyi-tokhal-es-a-toreki-bab_md.jpg)
Felkerült a térképre a keszthelyi tokhal és a töreki bab
A tavalyi kampány nagy sikere után a Balatoni Gasztrotérkép szakmai csapata újra megválasztotta az idei év alapanyagait: mostantól a keszthelyi tokhalat és a töreki babot érdemes lesz megjegyezni: ezek azok az alapanyagok, amelyek decembertől még nagyobb figyelmet kaphatnak majd a balatoni régió legjobb éttermeiben.
![Nyílt napot tart a Culinary Institute of Europe](https://turizmusonline.hu/i/d/6/a/c/e/5/0/4/6/b/3/e/e/f/3/3/8/c/e/1/nyilt-napot-tart-a-culinary-institute-of-europe_md.jpg)
Nyílt napot tart a Culinary Institute of Europe
Az eseményen a résztvevők az iskola vezetőjétől, Maki Stevensontól kapnak képet a képzésről, valamint bepillantást nyernek egy gyakorlati órába is.
Kézműves italokkal erősít a ProWein
6600 kiállító, 9 vásárcsarnokban 60 ország képviselői, köztük a legtöbb kiállító Franciaországból és Olaszországból érkezett. Ezek a tavalyi impozáns számok. A düsseldorfi borszakkiállítás, a ProWein vásárok igazgatója szerint jövőre még nagyobb lesz a borvásár.
Balaton után Pesten is Paletta
Változatos ebédmenü, balatoni nyarat idéző ízek, törzshelygyanús hangulat a 9. kerületben – a megnyitó napján teszteltük a budapesti Palettát.
Jubilál a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál idén
Immár tizedik alkalommal rendezik meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált december 8. és 10. között. A rendezvényen idén is kihirdetik az év mézét.
Viszkis burgerrel promózik a Zing
A sajtburesz-hullám után a Viszkis-filmére is felül a Zing, közben az első franchise egységet is megnyitották.
Íme az új Bocuse-reménységek
A Magyar Bocuse d'Or Akadémia kiemelten fontos feladatának tekinti az utánpótlásnevelést. Lezajlott a commis jelöltek versenye.
Gazdát cserélt a Sofitel Budapest Chain Bridge
Az Orbis Hotel Group, Kelet-Európa vezető szálloda-üzemeltetője, aláírta a Sofitel Budapest Chain Bridge hotelre vonatkozó eladási szerződést a Starwood Capital Group-pal és lefektette az üzemeltetés feltételeit.
Téveszmék lengik körül az édességeket
Nem igazán tartják egészségesnek az édesipari termékeket a fogyasztók – derül ki a TÉT Platform reprezentatív felméréséből. A fiatalabbak azonban meglepően sokat áldoznak a cukorkákra, csokira a zsebpénzükből.
Elment, akitől még anyáink tanultak főzni
November 22-én 90. életévében elhunyt F. Nagy Angéla Aranytollas újságíró, gasztronómus szakíró, a Magyar Konyha egykori főszerkesztője, aki teljes generációkat tanított meg a polgári konyha alapvető fogásaira.
Hungarikum Konferenciát tartottak
A magyarországi közösségekben megvan az igény, hogy bemutassák értékeiket, hisz az elmúlt években több mint ezer helyi értéktár jött létre Magyarországon, ahol több mint hétezer értéket tartanak számon – mondta Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár a Hévízen megtartott Hungarikum Konferencián.
Kiderült, melyik 2017 legjobb sajtja
A világ egyik legrangosabb sajtversenyén a zsűri idén egy nyugat-angliai készítményt ítélt a legfinomabbnak.
Portó és Barcelona után itt az első budapesti IWINETC
Budapest először ad otthon a borturizmus legnagyobb presztízzsel bíró nemzetközi eseményének, az International Wine Tourism Conference, Exhibition & Workshop (IWINETC) konferenciasorozat tizedik, jubileumi rendezvényének 2018. április 10-12. között. A háromnapos rendezvény két konferencianapból és egy egésznapos workshopból áll. A kétnapos konferencián való részvételre november végéig lehet kedvezménnyel jelentkezni.
Food truck egy elit étteremben?
Igen, valóban van ilyen. Éspedig Bécsben. Egy étterem, ahol a mozgóárus nem járja az utcát, hanem egy helyben áll. Egyedülálló kezdeményezés a városban, food-truck zárt térben. Szokatlan az ilyesmi ezen a környéken. A konyháját ráadásul nem is akárki, hanem egy gourmetszakács viszi.
Étterem, ahol a nagyik főznek
A világon egyedülállónak számít a New York-i Enoteca Maria, amelynek a konyháján hivatásos szakácsok helyett nagymamák főznek közel 20 országból.
Egyen garnélás pelmenyit a Holdon!
Tizennyolc champagne-ház pezsgőit, ezek mellé pedig tizennégy étterem különleges ételpárosításait, például Bresse-i csirkét, korhely hallevet, garnélás pelmenyit vagy akár osztrigát is kóstolhatnak a VinCE Champagne a Holdon látogatói vasárnap a Hold utcai Belvárosi Piacon.
Átmárkázza a Soproni a Démon barna sörét
Termékcsaláddá alakul a Soproni Óvatos Duhaj, a nyáron debütált Soproni Óvatos Duhaj IPA után a Soproni Démon barna sör is ezt a nevet viseli novembertől.
Az Ibéria-félszigeten újabb 26 étterem kapott Michelin-csillagot
Az Ibériai-félszigeten 26 újabb étterem kapott Michelin-csillagot idén, ezek közül 24 Spanyolországban, kettő Portugáliában található.
Terítéken a vendéglátás az MSZÉSZ közgyűlésén
Most első alkalommal, egy teljes délutánt szenteltek a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) őszi közgyűlésén a vendéglátás területének. Három téma került terírékre.
Dobos C. dobostortája, Csapodyval
A legendás dobostortát is megidézték a hazai éttermesek toprendezvényén, az MVI november 19-én tartott évzáró gálaebédjén, ahol a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosát is kitüntették.
Magyar bor a világ száz legjobb között
A világ borszaksajtójának egyik vezető magazinja, a Wine Enthusiast kedden publikált Top 100-as listáján egy magyar tétel is szerepel.
Mesterek vacsoráztattak a Borostyánban, ami nem égett le
A WACS gasztronómiai világszövetség prágai európai döntőjében sikeresen szerepelt csapat főzött az MNGSZ mestervacsoráján.
Túlszedés: eltűnhet miatta a szarvasgomba
A túlszedés veszélyezteti a szarvasgomba természetes előfordulási helyeit: könnyen lehet, hogy az idei, rendkívül kevés mennyiséget termett szarvasgombát hamarosan csak a termesztőhelyeken lehet majd megtalálni.
Húst hússal esznek a magyarok
Mi magyarok még mindig nem figyelünk eléggé magunkra, húst eszünk hússal, keveset sportolunk, nem fogyasztunk elég zöldséget és gyümölcsöt - derül ki a Philadelphia legfrissebb reprezentatív kutatásából. A világ egyik vezető krémsajt márkája kutatást készített a magyarok étkezési szokásairól és megvizsgálta, hogy milyen étkezések szerepelnek napirendünkben, mennyire figyelünk élelmiszereink összetételére, milyen gyakran sportolunk vagy lazítunk a képernyő előtt. Kiss Ramóna, a Philadelphia kampányarca ismertette az eredményeket a napokban, sajtótájékoztató keretében.
A felnőtt magyar fogyasztók fele legalább havonta borozik
A szőlész- borász szakmai önkormányzat hiánypótló reprezentatív piackutatást végeztetett a magyar borpiacról és a hazai lakosság borfogyasztási szokásairól. A
Megnyílt az olasz gasztronómia paradicsoma
November 15-én megnyitotta kapuit az itáliai ínyencmesterség bolognai paradicsoma. A tévesen kulináris Disneylandnek is becézett létesítmény fókuszában a helyi olasz specialitások állnak.
Olasz Gasztronómiai Világhét újratöltve
Többek között szemináriumokkal, konferenciákkal, séftalálkozókkal, filmvetítésekkel, kóstolókkal és vacsorákkal népszerűsíti az olasz konyhát november 20. és 26. között Magyarországon is a 2. Olasz Gasztronómiai Világhét.
Vad teák és borecetes üdítők a Mitiszolon
Tizenegy borvidék csaknem 30 termelőjének több mint 100 természethű bora lesz kóstolható az 7. Mitiszol fesztiválon szombaton a Millenáris parkban, ahol számos, organikus alapanyagokat használó gasztrokiállító is várja a látogatókat.
20 éves lett Waldorf Vilmos
Pontosabban nem ő, hanem cége, a Waldorf Catering, amelynek születésnapi partiján jártunk november 15-én este, a Dumaszínházban.
Feldebrőn az Egri borvidék legnagyobb pincészete
Átadták a Varga Pincészet új borászatát az Egri borvidéken lévő Feldebrőn. A fejlesztéssel 8,1 millió literre nőtt a borászat tárolókapacitása, amelyből mintegy 3,3 millió liter az erjesztőkapacitás.
Melyik a magyar borok 11. legnagyobb felvevőpiaca?
A közösségi bormarketingért is felelős Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 2017. november 14-16. között részt vesz a ProWine China Nemzetközi Bor és Szeszesital Szakvásáron. Az MTÜ kifejezetten a fogadópiacra tervezett arculati elemekkel felépített standon nyújt lehetőséget a 11 társkiállító pincészet borainak bemutatására, információcserére és tárgyalások lebonyolítására. A kiállítási megjelenés mellett a magyar borok idén további exkluzív fórumokon is bemutatkoznak a kínai szakmai közönségnek — közölte a hét elején az MTÜ.
Először készül független, átfogó felmérés a magyarok sörfogyasztási szokásairól
A minőségi sörkultúra felmérése, a sörismeret és a fogyasztási szokások állnak a középpontjában annak a felmérésnek, amely fel kívánja térképezni a magyarok sörhöz való viszonyát. A kutatás a Beerselection.hu Ország Söre kampányával együtt fut, amiben 2016 után már másodszor Magyarország legkedveltebb kisüzemi sörére szavazhatnak a fogyasztók.
Beszéljünk a koktélokról!
Koktélt tartani az étlapon nem elég. Főleg nem az unalomig ismert sex on the beach-et és társait. Aki ma ad magára - az évszakok változásával együtt új és még újabb koktélkreációkat kever.
Villányi franc szakmai nap és kóstoló Villányban
Öt villányi helyszínen 24 termelő több mint 40 cabernet franc-ját ismerhetik meg az érdeklődők a 3. Franc&Franc fórum november 25-i kóstolónapján, melyet november 24-én szakmai konferencia előz meg.
Gyermekotthonokban a Zing hamburger
November közepétől egy hónapon át gyerekotthonokba viszik a kézműves hamburgereket a Zing munkatársai. Akciójukkal a segítségnyújtás mellett azt szeretnék elérni, hogy mások is kedvet kapjanak hozzájuk csatlakozni.
Indul a Nagy Levesválasztó
A Magyarországon 25 éve jelen lévő Bonduelle két újdonsággal bővítette idén télre fagyasztott termék-portfólióját: sütőtök és karfiol-krémleves alappal. A termékbevezetést egy országos, nyereményjátékkal egybekötött kampány is erősíti, amelynek arca a népszerű gasztro-blogger: Fördős Zé.
Brit tudósok: túl sok ételt hívnak snacknek
A snackfogyasztók általában könnyebben elhíznak, mivel gyakran nem is emlékszenek rá, hogy mit ettek.
Belehalok, ha folytatom - búcsúzik a legendás vendéglátós
Négy szívinfarktus után szögre akasztaná jól menő éttermének kulcsait a sztármixer-vendéglátós. Elmondása szerint nem a pénzszerzés motiválja, csupán úgy érzi, hogy ha folytatná étterme igazgatását, akkor abba bele is halhatna.
A november a vörösboroké
Hatvan hazai kiállító közel 200 bora fogadja november 18-án a bordeaux-i szőlőfajták borainak szerelmeseit a Winelovers Bordói November Nagykóstolóján. A sétáló kóstolón kívül a Borkollégium pop-up school előadásai, és a Csúcsborok Termében további 30 különleges magyar tétel várja az érdeklődőket. Aki pedig arra kíváncsi, hogy Bordeaux miért stabil etalon a világ borfogyasztóinak körében, most két exkluzív borsorra is befizethet.
Ezek a legcikibb éttermi bakik
Fotózod az ételt ahelyett hogy egyből nekilátnál? Átrendezed az éttermet, hogy le tudj ülni a társaságoddal? Azzal nyaggatod a pincért, hogy melyik fogás gluténmentes, pedig nem is vagy rá érzékeny? Ajaj.
Mondja, csinálja, mind elfogy
A beszédes halszakács, Tischler Petra volt a budaörsi Séfműhely novemberi vendégséfje.