Vajon mit isznak idén az angolok? 

Itt és most megtudhatja. A Wine Intelligence kutatása alapján.
Amerikai sztárséf zaklatási botránya

Amerikai sztárséf zaklatási botránya 

Miért pont a gasztro szakmát kerülné el a mostanság divatos zaklatási botrány hullám?
Miután ellopták a világ legdrágább vodkáját, egyszerűen megitták a tolvajok

Miután ellopták a világ legdrágább vodkáját, egyszerűen megitták a tolvajok 

Az aranyból, fehéraranyból és ezüstből készült üveget viszont fogták, és elhajították.
Kávékalandra hív az osztrák főváros

Kávékalandra hív az osztrák főváros 

335 éve a bécsiek igazi kultúrát teremtettek: a bécsi kávé és kávéházak élménye azóta különleges életérzéssé nőtte ki magát. Januárban két rendezvénnyel, a Vienna Coffee Festivallal, valamint a 61. Kávémérők báljával várja az oszták főváros a hagyományos és újhullámos csésze fekete kedvelőit.
Tudod mi vár rád január 14-én?

Tudod mi vár rád január 14-én? 

Teát ihatsz teával, merthogy ez lett a Tea Napja Magyarországon, és ehhez méltó eseményt szerveztek rá az Akvárium Klubban.
Megvan Magyarország legjobb vörösbora

Megvan Magyarország legjobb vörösbora 

Koch Csaba 2012-es villányi Csanád cuvée-je Magyarország legjobb vörösbora a magyar borszakírók szerint.
Mennyi most a szervízdíj? Itt megnézheti!

Mennyi most a szervízdíj? Itt megnézheti! 

Egy interaktív térképen megnézheti, hány százalékot várnak el a taxisok, a szállodai dolgozók és a pincérek. Ezenkívül azt is megtanulhatja, hogy köszönje meg az adott országban a szolgáltatást.
Átverte a vendégeket az angliai séf

Átverte a vendégeket az angliai séf 

Távoznia kellett a séfnek, aki Facebookon dicsekedett azzal, hogy nem vegan étellel verte át vegan vendégeit.
Jakabffy László temetése

Jakabffy László temetése 

Karácsonyt megelőző pénteken, otthonában elhunyt Jakabffy László, a hazai gasztronómiai világ egyik ikonikus alakja. Itt a temetés időpontja.

Kóstolta már a világ legdrágább vodkáját? 

Ha nem, végképp lecsúszott róla, mert épp a napokban meglovasították.

Könyvet írtak a női borászokról 

Huszonhat női borász, birtokigazgató meséli el történetét és családi receptjeit Szabó Edit Gyengébb? Nem! című könyvében, amely a Corvina Könyvkiadónál jelent meg Dancsecs Ferenc fotóival.

Hogyan együnk édességet az ünnepek alatt? 

Decemberben talán a szokásosnál is több a kísértés, hogy édességet együnk. Kezdődik mindjárt a Mikulás csomagokkal, folytatódik az adventi vásárok forralt boraival és kürtős kalácsaival, majd megállíthatatlanul futunk bele az ünnepi sütésbe, a szaloncukor-kötözés közbeni nassolásba, amire rájön a karácsonyi vacsora a bejglivel, tortával, aprósüteménnyel, ami tulajdonképpen a szilveszteri bulik parti falatkáiba és süteményözönébe torkollik.

Új név csatlakozik a védett borfajtákhoz 

Az Európai Bizottság első alkalommal hagyott jóvá határokon átnyúló oltalom alatt álló eredetmegjelölést (OEM) egy bor esetében. A termék egy Belgiumhoz és Hollandiához egyaránt tartozó területen készül - közölte az uniós bizottság.

A három Michelin-csillagos séf, aki maradékokból főz vacsorát 

Massimo Botturának nem nagyon van szüksége reklámra. Három Michelin-csillagos, modenai éttermébe hónapokra előre kell foglalni, rengeteg fontos és jelentéktelen lista szerint is ő a világ egyik legjobb és legnagyobb hatású séfje, sőt nagyon sokan neki tulajdonítják az olasz gasztronómia teljes megújulását. Bottura nem csak tud, de szeret is szerepelni, népszerűségét kihasználva pér éve alapította meg a Food for Soul nevű segélyszervezetét, melynek fő célkitűzése az étel jobb elosztása. Jelenleg ugyanis a megtermelt élelmiszer negyede az emberek helyett a kukába kerül.

Ivott már űrlátta kávét? 

Tegnap véget ért az ISSpresso „Kávé az űrben” küldetése a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.

A nyírségből érkezik idén a parlamenti bejgli 

Idén a Nyírségben, közvetlenül az ünnep előtt sütik azokat a hagyományos magyar bejgliket, amelyeket az Országházi Gyermekkarácsony alkalmával – más támogatók ajándékai mellett – a hátizsákjukban kapnak a meghívottak.

Ünnepekkor különösen népszerűek a magyar márkamúzeumok 

A Szamos, a Törley és a Zwack múzeumai jelentős növekedést értek el.

Kölcsön fagyigéppel indult újra a ma 60 éves Auguszt Cukrászda 

Csaknem másfél évszázados már az Auguszt cukrászdinasztia.

Hamisítóknak nevezi a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület a magyar kürtösözőket 

Az osztrák kormány illetékes hivatalához fordult a kürtőskalács hagyományos különleges termékként való európai uniós bejegyzése ügyében a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület azt követően, hogy a magyar Földművelésügyi Minisztérium elutasította az erre vonatkozó kérését - közölte az MTI-hez eljuttatott közleményében a szaktestület sajtószolgálata.

Díszkivilágítást kap a badacsonyi bornegyed 

Először kap díszkivilágítást a badacsonyi bornegyed, aminek ünnepélyes bemutatására Badacsony és Szigliget közösen állít borkarácsonyfát.

Idős borok finomanalitikai vizsgálata 

Dr. Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa kedden délelőtt hivatalában fogadta Nyitrainé Dr. Sárdy Diánát, a Szent István Egyetem dékánját és Prof. Dr. Palkovics László rektorhelyettest. A találkozón a két intézmény együttműködési szerződést írt alá a Nemzeti Borkincstár Program keretében.

A klasszikus éttermek a nyertesei a vendéglátó-ipari áfakulcs csökkenésének 

2018. január elsejétől a vendéglátásban bizonyos szolgáltatások után 5 százalékos lesz az áfakulcs, a kedvezményezettek körének viszont majdnem ugyanekkora, 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást kell fizetniük. 

Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség 2017-es díjazottjait 

A somlói Kreinbacher Birtok, a Heinemann Testvérek Kft., az encsi Anyukám mondta étterem, Bányai Gábor Botond borszakíró, valamint Földesi Gyula oktató nyerte el a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz) idei Par Excellence díjait.

Közeleg a karácsony... 

Ennek egyik legbiztosabb jele, hogy sorra jelennek meg a különféle gasztrokiadványok. Itt van mindjárt közülük kettő.

Rászoruló gyerekeknek főztek a Bocuse Akadémián 

A közmédia hatodik alkalommal tűzi műsorra Jónak lenni jó! című karitatív műsorfolyamát, mellyel minden évben egy-egy szervezet munkáját segíti.  

Szakadatlanul nő a borforgalom 

Egyre nagyobb bevételt hoz a borértékesítés Magyarországon, az évi 8-10 millió palack bort értékesítő áruházláncok 5-7 százalékos bevételnövekedéssel számolnak az idén, van, ahol a forgalom harmadát hozza az ünnepi időszak – írja a Világgazdaság kedden.

Megnyitott Jamie Oliver első európai pizzériája Budapesten 

A mai napon megnyílt a budapesti Gozsdu udvarban a brit sztárszakács, Jamie Oliver első pizzériája.

Bemutatkozott a nyíregyházi kolbász és pálinka Rzeszowban 

2017. december 8-9-én rendezték meg lengyelországi testvérvárosukban, Rzeszowban a Nemzetközi Termék és Kiváló Minőségi Élelmiszer Vásárt, az EKOGALA 2017 rendezvényt.

Kóstoltad már Budapest utcáit eső után? 

Nemrégiben egy olyan igazi időutazásba csöppentem, ahol ősi elfeledett kultúrákat idéztünk meg vendéglátóinkkal, de felfedeztük Budapest utcáinak eső utáni vagy a hallhatatlanság ízét. Mindezt - bármennyire is hihetetlen - koktélokon keresztül.

Legyen öné a pékmesterek „titka” 

Bár a karácsonyi süteménykészítés sok ponton elbukhat, az alapja mégis a helyes lisztválasztás. Ebben ad most minden gyakorlott és kezdő sütőnek segítséget a Magyar Pékszövetség szakmai titkára, az ország egyik legelismertebb sütőipari szakembere.

Sosem találná ki, milyen ízű 2017 méze 

10. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon szombaton hirdették ki a fajtamézek versenyének eredményét és az idei év legjobb mézét.

Gazdag gasztronómiai kínálat a karácsonyi vásáron 

Izgalmas gasztronómiai kínálattal, zsűrizett kézműves és iparművészeti termékekkel, ünnepi műsorokkal várja a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár a látogatókat 2017. november 10. és december 31. között.

Tényleg egészségesebb a nyerscukor? 

Az egészségtudatos táplálkozás elterjedésével az emberek egyre elszántabb küzdelmet folytatnak magukkal a cukorbevitel csökkentése érdekében.  A cukortartalmú italok értékesítése éppen emiatt évről évre csökken. Ami az otthoni felhasználást illeti, az emberek rendületlenül hajkurásszák a finomított cukorként is ismert fehércukor kiváltására alkalmas alternatívákat. A nyerscukor sokak számára egészséges választásnak tűnik. Pedig sajnos nem az.

Megújult a Café Five 

Külsőleg és belsőleg is megújult az óbudai Kolosy tér kedvelt étterme, kávézója, a Cafe Five.

Mi az őrületes tojásdrágulás oka? 

Több mint ötödével kellett többet fizetni a tojásért novemberben, mint tavaly ilyenkor.

A Sauska Pincészet rendkívüli közleménye 

Az éppen aktuális botrány tárgya a villányi Sauska Pincészet borainak visszahívása. Mint azt már sokan hírül adták, s mint arról sokan találgatnak, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) november 29-én ellenőrzést tartott a Sauska és Társa Kft. villányi borászatában, aminek az eredményeként harmincféle vörösbort vonattak ki a forgalomból. Mivel a pincészet több borászati tétel nyomon követését sem tudta hitelt érdemlően igazolni, ezért a hatóság a vizsgálat lefolytatásáig elrendelte az érintett tételek zárolását és forgalomból történő visszahívását.

Itt a Nébih válasza a Sauska-visszahívásra 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az alábbi válaszokat adta a hvg.hu megkeresésére.

Itt az Év Bortelmelője 

Szőke Mátyás mátrai borász nyerte idén a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2017” címet. Ez a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés. A díj 27 éves történetében először nyert borász a Mátrai borvidékről.

Megtaláltuk a város legjobb fánkját 

Bár a farsangi időszak még odébb van, de lelkes cukrászoknak, édesszájú szakácsoknak addig is figyelmébe ajánljuk Budapest legjobb fánk-lelőhelyét.

Vesse bele magát egy medencényi borba Pesten! 

A Bormedence célja, hogy egyetlen kóstoló keretében ismertesse meg a közönséggel a Kárpát-medence sokszínű borkultúráját.

Elkészült az első magyar gasztromusical 

Megjelent, és elsőként az Indexen nézhető a Hurok rendezőjének, Madarász Istinek új tévéfilmje, az Egy szerelem gasztronómiája.

Megvívnak Bock József és Jásdi István borai 

A Pannon Bormíves Céh két nagyhírű tagjainak italai szombaton fognak versenyre kelni egymással.

Megvan ki az Év bortermelője 

Mátrai borász nyerte el 2017-ben az Év bortermelője Magyarországon címet.

Felkerült a pizza a világörökségi listára 

A nápolyi pizzakészítés is felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségeket felvonultató listájára.

Hungarikummá választották a gulyáslevest 

A Hungarikum Bizottság keddi döntése értelmében a hungarikum gyűjteményébe került a magyar gulyásleves, a pálos rend és a hollóházi porcelán - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kedden, Budapesten, sajtótájékoztatón.

Pontatlanság: borokat vontak ki a forgalomból 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Sauska villányi birtokának harminc különféle borát vonatta ki. A márka híres arról, hogy a borok tisztaságára, minőségére különleges hangsúlyt fektet, és Magyarország egyik legjobban felszerelt, legmodernebb borászatának számít. A NÉBIH egyelőre nem nyilatkozott az ügyben, a Sauska Pincészet közleménye azonban itt olvasható teljes terjedelmében:

Összefogtak a télen is nyitva tartó badacsonyi helyek 

Milyen télen a Balatonon vendéglátónak lenni? Érdemes-e nyitva lenni? A badacsonyiak szerint nagyon is.

Melyik a világ legjobb étterme? 

Idén is elkészítették a “La Liste” nevű gasztronómiai listát, mely a világ legjobb 1000 éttermét veszi sorra.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!