Ro_gasztro cikkek
Tuzson Bence: a kormány elkötelezett a magyar borkultúra fejlesztése iránt
Az elmúlt években megszületett, a borágazat fejlődését segítő intézkedések bizonyítják: a kormány elkötelezett a magyar borkultúra fejlesztése iránt - jelentette ki a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár csütörtökön, a Korona Borház demjéni szőlészetében.
Kiváló borok érkeztek a Winelovers Rizlingtesztre
Az őszi borkóstoló- és fesztiválszezon egyik fénypontjának ígérkezik az 2017 októberében immáron ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Olaszrizling Október Nagykóstoló. Bár a rendezvényen egyértelműen hazánk egyik legnépszerűbb fehérbora áll a középpontban, vendégszereplőként a közel 200 tétel között számos rajnai rizling is kóstolható lesz.
Tiszakécskei lángosozó lett az év kedvence
A magyar lángos rajongók szavazatai alapján 2017-ben a Lángos Büfé Tiszakécske végzett a Lángos Voks verseny első helyén, így ebben az évben övék lett a „Vénusz kedvenc lángosozója 2017” cím, illetve az 500 liter napraforgó-étolaj nyeremény.
Nem hűl ki többet a rendelt kaja, ha bejön az új magyar startup
Olyan mint az Uber, csak itt nem embert, hanem pizzát viszel.
Gastro Card és Gyenesi Íz-lelő
Gyenesdiáson, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfalujában a helyi Turisztikai Egyesület partner vendéglátó egységeinek kezdeményezésére, összefogásukkal a nyár elején új akció indult.
Közel ezer fő vett részt az MTÜ által szervezett borkurzuson
A Magyar Turisztikai Ügynökség kóstoló tréningsorozatot szervezett az MTÜ Borkollégium standon az OMÉK kiállítás keretében. A borkurzusok során közel ezer fő sajátította el a szakszerű borkóstolás alapismereteit. A Magyar Turisztikai Ügynökség és a Borkollégium által közösen szervezett program célja volt, hogy a borkóstolási alapismeretek átadása révén minél szélesebb körben elterjedjen a kulturált borfogyasztás szemlélete.
Csapody Balázs lett az idei év Gundel Károly- díjazottja
Tizenkét szakmai szervezet, három intézmény delegáltjai, a mai magyar vendéglátás és turizmus meghatározó alakjai, valamint a Gundel-család képviselője döntenek a jelöltek munkássága alapján az idei díjazottak személyéről. 2017-ben 17 személyre érkezett jelölés.
Mindenki megnyugodhat, nem jön hormonkezelt marhahús Kanadából
Hormonkezelt kanadai marhahús biztosan nem fog Magyarországra jönni – mondta a 24.hu-nak Nicholas Sarvari, a Kanadai-Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke a CETA-ról, az EU-Kanadai szabadkereskedelmi megállapodásról, ami a napokban lépett életbe.
Keresik a „Jövő Borászát”
A Vinum Praemium Alapítvány ösztöndíjprogramja a legelhivatottabb borászhallgatók előrejutását segítheti elő.
A 12 legelterjedtebb szakács típus 2017-ben
A konyha olyan, mint egy nagy család. Rengeteg különböző típusú ember dolgozik egy helyen, ezáltal nem mindig felhőtlen a hangulat és nem mindig van egyetértés, kivéve egy dolgot: a cél minden esetben, a jóllakott és elégedett vendég. Ebben a cikkben most összegyűjtöttem nektek a legelterjedtebb szakács típusokat, az sous-vide mániás szanaszét tetovált hipsztertől kezdve, a feltaláló alkimistákon át, egészen a klasszikus konyha nagy öregéig. Lássuk, ki melyik csoportban / csoportokban ismer magára!
Nocsak, egy újabb Michelin-csillag!
Magyar séf példátlan sikere Sanghajban. És hamarosan jön a székelykáposztás fordulat, no meg persze az örök kérdés: ki kapja valójában a Michelin-csillagot?
Gasztro Randi már vidéken is
A fővárosban már 4 alkalommal sikeresen megrendezett esemény idén, a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával két vidéki helyszínen is debütál.
Most bizonyíthatnak a fiatal borászok!
Idén ősszel a Bazilika előtt, az égősorokkal kivilágított téren ismét érdemes lesz egy pohár rozéval/fehérrel/vörössel a kezünkben koccintani. 40 borász és az ország majdnem összes borvidéke a belvárosba látogat négy napra, hogy együtt ünnepeljük a borászok új generációját.
Indul a Dreher Sörvacsora program
Októbertől sörvacsora programsorozatot indít a Dreher Sörgyárak. A havonta egyszer megtartott exkluzív esemény mesterszakácsa Lenk Zsolt lesz, a menüt Vásárhelyi István sörgasztronómussal közösen állítják össze.
Kanálgép és gulyáságyú egy kötetben - gasztronómia a seregben
A Magyar Honvédségben valaha szolgált és jelenleg szolgáló katonáinak gasztronómiai élményeivel folytatódik Őszy-Tóth Gábriel, az Így főznek... című könyvsorozata.
Krumplis gömböc és ökörpörkölt a tirpákok kedvence
Összesen tizennyolcezer adag ételt készítenek el a főzőcsapatok a hétvégén megrendezendő 5. Tirpák Fesztiválon és Pálinkanapon, valamint a 2. Nyíregyházi Bogrács- és Grillbajnokságon.
Háromezer kiló debreceni párost falhatnak a debreceni Zamat fesztiválon
Három nap alatt összesen háromezer kilogramm debreceni páros kolbásszal várják az érdeklődőket a hétvégén a Nagyerdőbe, a hetedik alkalommal megrendezendő Zamat fesztiválon - közölték a szervezők a rendezvény sajtótájékoztatóján, a debreceni víztoronyban.
Ha október, akkor olaszrizling!
2017. októberében a Winelovers csapata ismét megszervezi az Olaszrizling Október programsorozatot, ahol a vendégbor a Rajnai Rizling, így egész hónapban a rizlingeké a főszerep.
Ezek a helyek nyíltak Budapesten, amíg nyaralt
Nemcsak a balatoni helyek dübörögtek a nyáron, Budapesten is nyílt jó néhány, amiket a nyári szabadság után gyorsan el is indultam felfedezni. A feltérképezés után azonban kevésbé vagyok lelkes, nem állítanám, hogy ez lesz az eddigi legerősebb gasztroszezon Budapesten.
Európai Polgár Díjjal tüntették ki Széll Tamást
Európai Polgár Díjjal tüntették ki Széll Tamást; az idei Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjének negyedik helyén végző séf pénteken Budapesten vehette át az Európai Parlament (EP) által alapított elismerést.
Ha mennyiségben nem is, de minőségben kiemelkedő lesz az idei bortermés
A tavalyi 2,8 millió hektoliterhez hasonló mennyiségű, de kiemelkedő minőségű bortermés várható az idén Magyarországon - mondta a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa pénteken Szekszárdon.
Burgenlandi Ínyencfesztivál
Burgenlandban az ősz elsősorban a borról és a gasztronómiáról szól. A Gans Burgenland Ínyencfesztivál keretében egész ősszel több helyszínen kóstolhatják meg a libás finomságokat. Ebből kaphattak ízelítőt azok, akik részt vettek az Österreich Werbung által szeptember 13-án szervezett sajtóeseményen.
Heti három Lufthansa járat közlekedik a Debrecen Airportról az Octoberfestre
2017. szeptember 16. és október 3. között minden csak a sörről fog szólni Münchenben.
Borkostolós gasztroszíndarabbal készül Kecskemét a Színházak Éjszakájára
Gasztroszínházi előadással kapcsolódik a kecskeméti Ciróka Bábszínház a színházak éjszakája országos programsorozathoz - közölte az intézmény igazgatója az MTI-vel.
Budapesten nyit Jamie Oliver első európai pizzériája
Menő, pezsgő környezetben nyitja meg kapuit a kontinentális Európa első Jamie’s Pizzeria-ja, a belvárosi Gozsdu udvarban, a Madách sétánynál.
Sonkakészítő kurzust szervez a NAK Spanyolországban
A különböző nemzetek pácolt sonka gyártási technológiáinak elsajátítása céljából a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) idén ősszel újabb képzést szervez a katalán IRTA agrár-élelmiszer kutatóintézettel közösen. Az angol nyelvű program főként a termékpaletta bővítését fontolgató kamarai tagok számára ajánlott.
Taroltak a magyar fagyik a világversenyen
Egy gyümölcs- és egy csokoládéfagylalt is különdíjat kapott az idei Gelato World Tour-on.
Támogatási rendszer segíthetne a sanyarú helyzetben lévő sütőiparon?
Más élelmiszeripari ágazatokhoz hasonló támogatási rendszer kidolgozását, például áfacsökkentést sürgetnek sütőipari vállalkozások, miután az ágazat tartalékai kimerültek, a vállalkozások többsége veszteséges, az ágazati nyereség pedig nulla körüli - mondta a Magyar Pékszövetség elnöke kedden Budaörsön egy szakmai tanácskozáson.
Dübörög a reggeliztetés 2. rész Fügekert
A mai X-, és Z-generáció szeret másutt reggelizni, nem otthon. A hazai gasztrotársadalomnak is lassan rá kellene ébrednie: ha új vendégkört szeretne bevonzani, akkor ideje reggeliztetést kínálni, méghozzá minőségi színvonalon. Van erre már jónéhány példa idehaza. Folytatjuk e témában Káli-medencei körsétánkat. Egy különleges slow breakfast koncepciót mutatunk most be.
Keressük Magyarország legjobb rendezvény catering cégét!
Közeledik a Sirha Budapest 2018 kedvezményes jelentkezési határideje. Idén először egy nemzetközi rendezvénygasztronómiai bajnokság elődöntőjét is megtartják a kiállításon.
Bezár az egyik legjobb pesti étterem: hivatalosan is bejelentették
Facebook-oldalán jelentette be a 13. kerületi Laci!Konyha! étterem, hogy jövő hét pénteken nyit ki utoljára. Az újító magyar konyhájáról ismert hely állandó szereplője (volt) az éttermi toplisták élmezőnyének.
Maki Steveson a Japán Konyha újabb Jószolgáltati Nagykövete
A japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium a világ minden tájáról 22 nagykövetet nevezett ki annak érdekében, hogy külföldön is megismertessék az emberekkel a szigetország kulináris művészetét.
Megérkezett az idei borok első fecskéje
Megjelent a szakboltok polcain a 2017-es szüret első bora – adja hírül a Borháló Borkereskedés. A büszke címet a Lisicza Borház Primőr Roséja viseli, egy reduktív technológiával erjesztett, alacsony alkoholtartalmú, gyümölcsös rozé, a nyárutó méltó kísérője. A Borháló partnerborászai és kereskedői szerint a 2017-es évjárat kiugróan jó lehet Magyarországon.
Ön megkóstolná a rózsaszín csokit és a kék bort?
Az új élelmiszeripari trendnek megfelelően színesednek a termékek: egy zürichi csokoládégyártó cég egy évtized alatt kifejlesztett rózsaszín csokoládéval, egy genfi start-up vállalkozás pedig kék színű borral állt elő.
Majdnem dobogós lett a Világbajnokságon a Gundel séfje
Nagyon jól szerepelt a magyar versenyző a pénteken lezajlott Chaîne des Rôtisseurs gasztronómiai szervezet Frankfurtban megrendezett Ifjúsági Szakács Világbajnokságán.
Eddig tévés volt, most bonbonkészítő készleteket fejleszt
Történetünk főszereplője egy vállalkozó, aki évtizedekig dolgozott a televíziós szakmában, cégével pedig több mint tíz évig egy országos televízió számára készített különböző műsorokat, sorozatokat.
Somlói Juhfark Ünnep – másodszor
A Somlói Juhfark Ünnep helyi borászok összefogásával azért jött létre, hogy egy helyen, egy időben, a legteljesebben megmutassa az érdeklődőknek a borvidék legfontosabb fajtáját. A reprezentatív sétáló kóstolón az érdeklődők megismerhetik az elmúlt 10 év legjobb évjáratainak legkülönbözőbb stílusban elkészített juhfarkjait.
Milyen bort visz haza a külföldi Ferihegyről?
Irigyelt az a pincészet, akinek a bora megtalálható a budapesti Liszt Ferenc repülőtér ajándékboltjában, hiszen a későn észbekapó turisták és a külföldre látogató magyarok egyaránt innen választanak szuvenírt. De melyik borászat jut oda a húsosfazékhoz?
Orosz gasztronómiai bemutató a Kárpátia Étteremben
Az Orosz Kulturális Központ és a Kárpátia étterem szervezésében a neves orosz séf, Dmitry Shurshakov egy 10 fogásos gasztronómiai bemutatót tartott a Kárpátia Étteremben.
Borscs, kovászos kenyér és káposztás lapcsánka
Tájjellegű és nemzetiségi ételeket, így például borscsot, "zúzós" lét, kovászos kenyeret és káposztás lapcsánkát készítenek el a meghívott főzőcsapatok A régi Magyarország ízei elnevezésű gasztronómiai fesztiválon vasárnap a nyíregyházi Sóstói Múzeumfaluban.
Hungarikummá nyilváníttatnák a dödöllét
Nemcsak a gasztronómiáról, hanem a közösségépítésről is szól Nagykanizsa legnagyobb rendezvénye, a pénteken kezdődő 14. Kanizsai Bor- és Dödöllefesztivál - mondta el szerdai sajtótájékoztatóján a város polgármestere.
Feltalálták a pink csokoládét
A rubint csoki ugyanolyan találmány, mint amilyen 80 évvel ezelőtt a fehér csoki kikísérletezése volt. Csakhogy ez elődjével ellentétben valóban csoki, és nem tartalmaz színezéket.
Új kulináris fesztivál sztárséfekkel
Szeptember 9-én és 10-én kétnapos Pan’oGusto névre keresztelt gasztrofesztivállal egészül ki a HERBSTGOLD zenei fesztivál.
Megették az ország legdrágább tortáját
Az aranyozott édességért cserébe kifizetett összegből úszásoktatást szerveznek.
Esőben is látogatócsúcs a DreherFeszten
Az eső sem tudta elmosni a múlt szombaton megrendezett DreherFesztet – sőt, az esemény iránti érdeklődés a rossz idő ellenére is jelentősen, mintegy 20 százalékkal növekedett. A látogatók kedvence a Csokis Dreher Bak és a Mozaik Komlós Tanksör volt.
Egy hétig menüzhet a hazai éttermekben
A gasztronómiát kedvelők számára az ősz újra izgalmas programmal érkezik: az Országos Étterem Hét ugyanis immár XIII. alkalommal várja az érdeklődőket.
Fosztós káposztával és tarkedlivel várják a vendégeket Bokoron
Hosszabb távon a turizmus fejlesztése lehet a jövő Bokoron - mondta szerkesztőségünk érdeklődésére Hegedűs Pál polgármester.
Heves viták kereszttüzében a badacsonyi vendéglátás
Badacsonyban az elmúlt hetekben a megjelent cikkek hatására élénk vita alakult ki a település vendéglátásáról: milyen kínálattal kiket szólítsanak meg, hogyan határozza meg magát a Balaton egyik legnagyobb hagyományú és egyik legnépszerűbb turistacélpontja.