„We are the champions!” 

„We are the champions!”

Ideje végre újítani a minibároknál 

Ideje végre újítani a minibároknál

'Visszahozni a pincér szakma becsületét!' 

Ezúttal a pincérszakma jövője került napirendre a Vendéglátóipari Szakmai Oktatók Országos Egyesületének (VSZOE) és a Magyar Éttermi Mesterek Klubjának együttesen szervezett ülésén a Dobos C. József szakiskolában.

Mi közük a szerzeteseknek a gasztronómiához? 

Mi közük a szerzeteseknek a gasztronómiához? Több, mint gondolnánk! A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum december 10-én nyíló és május elsejéig tartó időszakos kiállításán minden kiderül. 

Társadalmi felelősségvállalók a vendéglátóiparban 

Horváth Imre vezérigazgató adta át a METRO Adnijó Program díjait. A fődíjat a Hatpöttyös étterem kapta Székesfehérvárról. A Kreatív különdíjas a szegedi PizzaFutár, míg a környezetvédelmi különdíjas a budapesti Bonbonárium lett.>

Így néz ki a kutyák karácsonyi vacsorája 

A Freshpet nevű állateledel-gyártó készítette ezt a szó szerint zabálnivaló karácsonyi videót. A reklám maga tavalyi, azonban mi csak most találkoztunk vele. Viszont, mivel a szerkesztőség több tagja is hangosan nevetett, miközben nézte a videót, ezért úgy gondoljuk, a megkésett dátum ellenére is meg kell osztanunk az olvasóinkkal.

A Miele amikor tud, segít 

A Miele Professional magyarországi képviselete és a Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat együttműködése évtizedekkel ezelőttre nyúlik vissza, amikor először az 1980-as évektől kezdődően - teljes mértékben, vagy részben - Miele készülékekkel szerelték fel a mosodákat az idős-és szociális otthonaikban. A 2014-es korszerűsítés célja az egységes, modern géppark kialakítása, az alacsonyabb költségek, a tisztaság és higiéniai szint növelése mellett a hosszú távon megbízható üzemeltetés és tervezhető, rendszeres karbantartás volt.
3D-s fényfestés és street food az idei advent sztárjai a Bazilikánál

3D-s fényfestés és street food az idei advent sztárjai a Bazilikánál 

A Szent István téri adventi vásár idejére varázslatos karácsonyi városrésszé változik a Bazilika környéke. Az ünnepváró hangulatú, karácsonyi fényekbe öltözött világba november utolsó hétvégéjétől léphetnek be, ahol öt héten keresztül közel 200 programmal, 80 kiállító kézműves termékeivel, a Zrínyi utcai street food különleges nemzetközi étel- és italkínálatával gondoskodnak az ünnepi hangulatról a karácsonyi készülődéshez. Esténként a Bazilika monumentális homlokzatának 3D-s fényfestésében gyönyörködhetnek, a kicsiket idén is hatalmas koripálya várja a 9 méteres karácsonyfa körül, de süthetnek mézeskalácsot is a vásárban, és mindenki együtt rophatja hétvégenként a táncházban. Az új évi hagyományokat követve január elsején Lencse Napot tartunk, ahol a szerencsehozó újévi étel – többféle receptúrával elkészítve – minden gasztro kiállítónál és street food árusnál kapható lesz.
Afrikai felfedezők a Herendi Porcelánmúzeumban

Afrikai felfedezők a Herendi Porcelánmúzeumban 

Gróf Almásy László és herceg Esterházy Antal közös afrikai vadászatának állít emléket a Szahara nemesei címmel csütörtökön megnyílt kiállítás a Herendi Porcelánmúzeumban.

Imádják vendégei a röjtökmuzsaji kastélyhotelt 

Imádják vendégei a röjtökmuzsaji kastélyhotelt

Aki számított, jelen volt: nagyszabású gálaest az Aria Hotelben 

Aki számított, jelen volt: nagyszabású gálaest az Aria Hotelben

Operabarátoknak, éjféli vacsorázóknak nyílt új hely Pesten 

Operabarátoknak, éjféli vacsorázóknak nyílt új hely Pesten

A pizzarendelés új formája 

A pizzarendelés új formája

A New York-i éttermesek Meyertől várják az éttermi fizetések normalizálását 

A New York-i éttermesek Meyertől várják az éttermi fizetések normalizálását

Londonban az Airbnb beelőzte a szállodaipart 

Londonban az Airbnb beelőzte a szállodaipart

Bevlo a Boscolóban 

Idén ősszel, október 7-8-án ismét megrendezésre kerültek a Bevlo Exkluzív Lakástextil hagyományőrző szakmai napok, amely mára már branddé nőtte ki magát. A cég, saját termékportfóliójának megfelelően, a Boscolo Budapest Vivaldi és Bellini termeiben, exkluzív környezetben mutatta be legújabb kollekcióit. A kétnapos szakmai eseményen több mint 200-an vettek részt a szakma jeles képviselői közül.

Wagner és a Stasi 

A klasszikus zene szerelmesei és a rendszerváltás részletei iránt érdeklődők egyaránt megtalálhatják számításukat Lipcsében, ahol Wagner, Bach és Mendelssohn emlékei mellett a titkosrendőrség múzeumát is felkereshetjük.

Őszi élmények Egyiptomban 

Egyiptom a magyar turisták kedvenc üdülőhelyei közé tartozik télen-nyáron. A belpolitikai helyzet miatt 2010 és 2013 között volt némi visszaesés a vendégforgalomban, tavaly óta azonban újra nő az országba érkező honfitársaink száma. A magyar piacon 2014 elején debütált Express Travel International tanulmányútján bejártuk a fáraók földjét.

Folytonosan változó világ 

Az Ikarus étteremben idén is hónapról hónapra a világ különböző pontjairól kiváló séfek mutatkoznak be a nemzetközi közönségnek ételsorukon keresztül. Egy évben egyszer azonban kizárólag az Ikarus konyháján dolgozóké a főszerep, akiknek munkáját Martin Klein, az étterem mesterszakácsa irányítja.

A tajga gyógyító egzotikuma 

Szarvasagancsfürdő, csakraellenőrzés, bögrébe fejt kecsketej – nem minden- napi tapasztalatokkal gazdagodott szerzőnk egy ökoturisztikai tanulmány- úton Szibéria érintetlen tájain.

Segélymunkás a garniszállón 

Általános tapasztalat, hogy természeti csapások vagy katasztrófák idején megváltozik a szállodai piac: egyesek bezárnak a radikálisan új helyzet miatt, mások hatalmasat kaszálnak az új lehetőségeken. Ilyenkor ugyanis segélyszervezetek munkatársai és állami alkalmazottak lepik el a környéket, és persze nekik is aludniuk kell valahol.

Szaloniki, a kéklő tenger és a Meteorák 

Kalimera! – szólt az üdvözlés a Mouzenidis Travel tanulmányútján Görög-országban. Hét ágra sütött a nap Thesszalonikiben, Barbarával, a görög idegenvezetővel a domboldalra, az erőd mellett húzódó városfalhoz buszoztunk, és hallgattuk a meséjét a történelemről, néztük a lábunk alatt elterülő fehér falú, piros tetős házak rengetegét, az előttünk kéklő Égei-tengert és élveztük a szeptember végi görög nyarat.

Repülő lovak, repülő orvosságok 

Cikkünk címén a madarak kacaghatnának leginkább, de csak addig, amíg őket is be nem zsuppolják egy Boeing 777-es rakterébe, hogy a dohai Hamad repülőtér cargobázisán keresztül a világ egyik végéből a másikba eljussanak.

A növekedés motorjai 

A globális utazási piac forgalma tavaly mintegy nyolcbillió dollárt tett ki, ebből Kelet-Európa növekvő mértékben részesedik. A régióban további potenciál rejlik – véli a világ egyik vezető GDS-szolgáltatója, a Travelport, amely októberben Varsóban tartotta kelet-európai vezetőségi fórumát.

Nagy utazás 

Blog bejegyzés a hozzánk hasonló családosoknak

Gyümölcsöskert, gyógyvíz és fókashow 

Ausztria megannyi vidékén a helyben termett alma tökéletes kiegészítője a turisztikai kínálatnak, sok esetben önálló vonzerő. Az Alföld északkeleti része, az ország almáskertje megfelelő marketinggel felveheti a versenyt nyugati szomszédunkkal. A gyönyörű almáskertek mellett a legújabb turisztikai fejlesztéseket is megnéztük azon a tanulmányúton, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatósága szervezett.

BOR, SZÉPSÉG, GOURMET ÉTELEK, EXKLUZÍV MINŐSÉG 

A St. Andrea Wine & Gourmet Bár Budapest egyik legpatinásabb épületében, a belvárosi Eiffel Palace irodaházban talált méltó helyére. Ez az a hely, ahol az épített minőségi környezet találkozik egy borászat minőségi törekvéseivel. Igényes és egyedi módon, kellemes gasztronómiai élményeken keresztül mutatkozik itt be az egri borvidék egyik meghatározó pincészete, az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok.

Harcsakolbászon innen, móri ezerjón túl 

A jóféle házi sajtok, kolbászok, mézek és borok mellett egyre több szolgáltató kínál különleges gasztronómiai csemegéket a Közép-Dunántúlon. A közelmúltban a Mezőföldtől a Bakonyig kalandoztunk, közben megismerkedtünk a tradicionális vonalat sok helyen felváltó fine dininggal, emellett nagyszerű borokat kóstolhattunk a Magyar Turizmus Zrt. Közép-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága által szervezett tanulmányúton.

Áttekinthető tervek és pluszforrások 

Ahogy azt a nyár végén ígértük, az első néhány hónap eltelte után újra interjúra kértük Glázer Tamást, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettesét. A szakember a londoni WTM vásárról hazatérve adott interjút munkatársunknak. Glázer Tamás bizakodó a jövőt illetően, mivel a pozitív trendeket várhatóan pluszforrások segítségével tudjuk meglovagolni a jövőben.

Új attrakció a vadaspark mellett 

2015. november 15-én a Szegedi Vadaspark területén új, egyedülálló élményelemekkel felszerelt kalandpark nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A Regionális Fejlesztési Alap által támogatott beruházás keretében a Paprikakert TÉSZ Kft., a vadasparkkal együttműködve, gyönyörű, erdős környezetben megvalósuló attrakcióval, a KalandoZoo Kalandparkkal járul hozzá a város idegenforgalmi vonzerejének fejlesztéséhez.

Magyarország kedvenc fürdői 

Október elején hirdették ki az Év Fürdője verseny eredményét. 170 ezer szavazat érkezett be a zsűrihez, a lakosság több mint 200 hazai fürdőt értékelt.

Szegény ember szállodája 

Az Airbnb-vel kapcsolatban a legtöbb támadás a rövid idő alatt óriási világsikert arató szállásmegosztó portált adózási oldalon éri. Érdekes, hogy épp 2008-as alapításának színhelyén – San Franciscóban – kapott e téren a napokban jókora pofont a cég. Ideje lenne tehát helyén kezelni a sharing economy (közösségi gazdaság) üzleti modelljének úttörő vállalkozását és tisztázni végre azt a zavaros helyzetet, amelyben sokan ma még sikerrel halásznak. Vannak azonban – és szerencsére szintén nem kevesen –, akik szeretnék tisztázni és rendezni a jogi tényállást.

Hazamentek a nyaralók, jönnek a gasztroturisták 

Buli, strand, eszem-iszom: rendhagyó szezonnyitó a Balaton északi partján. Mostantól tucatnyi tophely csütörtöktől hétfőig a nyár lezárultával is nyitva tart.

Kavics a vízben 

Budapesten nyitja meg következő egységét a jelenleg 16 európai hotelt működtető német szállodalánc, a MEININGER. A Fővám téri Vásárcsarnok melletti Csarnok téren alakítják ki azt a 184 szobás, 787 ágyas, vadonatúj szálláshelyet, amelyet 2018 tavaszától vehetnek majd birtokba a vendégek. A németországi lánc igencsak speciális koncepció alapján működik, többek között erről is kérdeztük Eric van Dijket, a dinamikusan terjeszkedő hotellánc ügyvezető igazgatóját.

Baalbek 

A Mellow Mood csoporthoz tartozó ötcsillagos luxushotel, a Buddha- Bar Hotel Budapest Klotild Palota ad otthont a novemberben nyíló tradicionális libanoni étteremnek, a Baalbeknek.

A Nespresso új színt visz a kampányba 

Nespresso legújabb kommunikációs kampányában új főszereplőt választott a márka nagykövete, George Clooney mellé. A reklámsorozat tizedik epizódjában az önmagát alakító Jack Black új csavarral gazdagítja a várva várt folytatást.

Önt is gyakorlatilag őrületbe kergeti a hangos csámcsogás? 

Tengerentúli tudósok azt állítják, hogy a bizonyos hangok iránti túlérzékenység akár a zsenialitás jele is lehet – tájékoztat a The Daily Meal.

Nyomokban egeret tartalmazhat… 

Egy Pest megyei szaloncukorgyártó üzemben tartott közös ellenőrzést október közepén a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága és a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI). A vizsgálat során többek között 11 tonna alapanyagot és lejárt minőség megőrzési idejű terméket foglaltak le az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek - olvasható a NÉBIH közleményében.

Új vezető a magyarországi Nespresso élén 

2015. októbertől Gyovai Györgyi a magyarországi Nespresso új vezetője. Elődjét, Flesch Gábort az európai régióért felelős regionális kereskedelmi vezetővé léptették elő, így ő Svájcban, a Nespresso regionális kereskedelmi osztályán folytatja munkáját.

Az ízérzékelés az első ezer napban alakul ki 

Az új tanévvel a menzareform is elindult: az egészségesebb ételek, a drasztikusan lecsökkentett só- és cukormennyiség vegyes fogadtatásra talált az érintettek körében. Sok gyerek nehezen barátkozik meg az új ízekkel, ezért inkább ott hagyják az ételeket, ami különösen a bölcsődés és óvodás korosztály esetében aggasztó, hiszen ők napközben az intézményben kapott étkezésekre vannak utalva. A szülők nagyon sokat tehetnek azért, hogy a gyerekek ne utasítsák el a reformételeket: az ízpreferenciánk nem a születésünkkor dől el, hanem az étkezési szokásaink alakítják folyamatosan. Már rövidtávon is eredményesek lehetünk, több zöldfűszer használatával például rövid idő alatt meg lehet szerettetni, el lehet fogadtatni a kevesebb sóval készült ételeket. A kisgyermekkorban kialakuló tudatos étkezés más szempontból is meghatározó szereppel bír: az élet első ezer napjában megvalósított táplálás és a rögzülő táplálkozási szokások nagy szerepet játszanak olyan felnőttkori népbetegségek megelőzésében, mint például a szív- és érrendszeri megbetegedések, a diabétesz és az elhízás.

Hogyan tartsuk itthon a szakképzett munkaerőt? 

Az idei év eddigi eredményeinek, valamint a beinduló szakképzések adatainak ismeretében a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége és a Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottsággal közösen 2015. október 14-én vendéglátó szakmai napot szervezett „Munkatársat keresünk” címmel a Falk1 Edutus Rendezvényházban.

Örülhetnek a közétkeztetők 

Vendéglátó és közétkeztető szakmai civil szervezeteknek tartott tájékoztatót október 8-án a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A GHP munkacsoport rendkívüli ülésén a hatósági szakemberek beszámoltak többek között az elmúlt időszak közétkeztető és vendéglátó szektort érintő ételmérgezéseiről, az OKÉS 2015 szakácsverseny aktualitásairól, valamint a minőségvezérelt közétkeztetés projektről és a vendéglátó létesítmények minősítő rendszeréről.

Ruha kávéból? Miért is ne? 

A Nespressonak készített hazsnált kávékapszulákból ruhát az Elysian, hogy így hívják fel a figyelmet a kapszula újrahasznosításának fontosságára.

Van-e értelme ma a fine dining vállalkozásnak? 

Vajon megérkezik-e egyik előadónk, Gabnai Csaba Békéscsabáról, avagy sem őszi első klubtalálkozónk helyszínére? Nem a távolság nála a probléma, hanem sportbalesetet szenvedett a békéscsabai vendéglátós, és kétséges volt, össze tudja-e magát annyira szedni fizikailag, hogy vállalja a hosszú utazást. De egy elkötelezett sport- és üzletember esetében a sportsérülés nem lehet akadály…

Üzletember fapadoson? 

Egyre több diszkont-légitársaság köt szerződést a GDS-szolgáltatókkal, köztük az egyik piacvezetővel, a Travelporttal. A jelenségről a korábban az American Airlines és a Qantas Airways színeiben éveket lehúzó David Gomesszel, a Travelport légi kereskedelmi igazgatójával beszélgettünk a budapesti CEE Aviation konferencián.

Harmincéves az európai fapados-forradalom 

Az európai légi közlekedés ma már elképzelhetetlen fapados légitársaságok nélkül – mondta Kenny Jacobs, a Ryanair marketingért felelős vezérigazgató-helyettese a CEE Aviation konferencián. Elhihetjük neki, hiszen éppen a Ryanair indította el harminc éve Európában a fapados-forradalmat.

Olcsó kerozin, fapadosodás, közel-keleti mumusok 

2015 minden idők egyik legnyereségesebb éve lehet a légitársaságok számára. A kerozin azonban nem lesz mindig ilyen olcsó, ezért érdemes lenne több figyelmet fordítani olyan strukturális problémákra, mint a széttöredezett európai légi irányítás vagy a károsanyag-kibocsátás kérdése. Európai légitársaságok döntéshozói, régiós repterek vezetői és más légügyi szakemberei találkoztak szeptember elején Budapesten, a CEE Aviation konferencián.

Díjnyertes az új businessülés 

Dupla ágynak is beillik – mondta Akbar Al Baker Qatar-vezér a világ első, menetrend szerinti forgalomba állított Airbus A350-esének sajtóbemutatóján az ötcsillagos légitársaság megújuló businessosztályának ülésére.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!