A német piacra exportáljuk a legtöbb bort 

Közel 770 ezer hektoliter bort exportált tavaly Magyarország, mintegy 85 millió euró értékben - mondta a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a kéknyelű virágzásával egybekötött szakmai rendezvényen szombaton Badacsonyban.

A Balatonnál a minőségi gasztronómiára helyeznék a hangsúlyt 

Első alkalommal tartanak a Balatont körülölelő strandszezonnyitót tíz település részvételével, strandpiknikkel, gasztronómiai bemutatókkal pénteken – tájékoztatta az MTI-t a Balatoni Kör elnöke.

Országos Siller Fesztivál Pakson 

A nevezett borok szakmai értékelésével veszi kezdetét pénteken az Országos Siller Fesztivál Pakson. A kétnapos fesztivált színes kulturális és gasztronómiai programok kísérik, a főétel ezúttal a kolbászos vekni lesz.
Idén a sós-diós karamell fagyi nyert

Idén a sós-diós karamell fagyi nyert 

Az idén a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szervezésében, immár 17. alkalommal rendezték meg az Év Fagylaltja versenyt. A soltvadkerti Szent Korona Cukrászdában tartott megmérettetésen, az ipari besorolású versenyzők (alapanyaggyártók, -forgalmazók) közül a Tutti Élelmiszeripari Kft. Sós-diós karamell fagylaltja nyerte el az aranyérmet a szabadon választott fagylaltok kategóriájában.

Évi 1,8 millió tonna élelmiszert dobunk a szemétbe 

Az egész világsajtót bejárta a hír, hogy Franciaországban törvénnyel tiltották meg a 200 négyzetméternél nagyobb üzleteknek, hogy a jövőben kidobják vagy megsemmisítsék a még fogyasztható élelmiszereket. Ezentúl minden megmaradt ételt kötelezően segélyszervezeteknek kell felajánlaniuk. - olvasható a 444.hu oldalán.
Több mint 80 alkotás versenyzik az év fagylaltja címért

Több mint 80 alkotás versenyzik az év fagylaltja címért 

Idén több mint 80 alkotás közül választják ki az év fagylaltját. A hétfői megmérettetésnek már hagyományosan a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda ad helyet, ahol egyúttal a Magyarország tortája verseny előzsűrizését is megtartják.
IX. Főzdefeszt + Street Food Show

IX. Főzdefeszt + Street Food Show 

Június 5-7 között kilencedszerre is megrendezik a Street Food Show-val közösen a Főzdefesztet; új helyszínen, a városligeti Olof Palme sétány Hősök teréhez közelebb eső felén kap helyet a népünnepély.

Rekordkísérlet Magyarország legnagyobb koktéljára 

Több mint kétszáz sörspecialitást, köztük az idei vendégország, Belgium mintegy húszféle sörét, valamint sörkoktélokat is kóstolhatnak az V. Jubileumi Sörfesztivál vendégei a budai Várban június 11. és 14. között.
Szavazzon az év vécéjére!

Szavazzon az év vécéjére! 

Sok díjat kiosztottak már a vendéglátás területén az utóbbi években. Mértékadó lehet a Michelin vagy a Gault Millau, és még számtalan toplista Magyarország legjobb éttermeiről, séfjeiről vagy a legmenőbb street food kajákról. De vajon lehet-e magyar gasztroforradalomról beszélni anélkül, hogy díjaznánk az éttermi mosdókat? A Malackaraj célja az éttermi mosdók színvonalának emelése és a jó példák támogatása, így kiosztják az Ariston 2015 Éttermi Mosdója Díjat, melyet a szakmai zsűri – Péter Anna, Malackaraj blogger, Jókuti András, Világevő blogger, Vágó Réka formatervező és Vajda Péter étteremkritikus – mellett a közönség is értékel majd. Keresik továbbá a Legmenőbb Éttermi Pelenkázót is. Ennek kiválasztásakor a zsűri is kiegészül majd Dénes Dóra újságíróval.

Tippek az irodai nassoláshoz 

A FoodBeast videómontázs segítségével mutat be számunkra tíz fogást, amelyekkel a munkahelyi nassolást talán még az eddigieknél is nagyobb méltósággal fogjuk tudni elvégezni. Ezek a következők:

Orosz pirogot és mongol húsgombócot is kóstolhat Göcsejen 

A lengyel, a  mongol, az orosz és az ukrán konyha hagyományos étkeit tálalják fel szombaton a Göcseji Falumúzeumban, a gasztronómiai napon kulturális programokkal, kiállítással is várják az érdeklődőket - mondták el a szervezők szerdán, sajtótájékoztatón.

Június 27. lesz a Magyar bor és pezsgő napja 

Az idei évben első alkalommal június 27-én rendezik meg hagyományteremtő céllal országszerte a Magyar bor és pezsgő napját, a rendezvénysorozat Magyarország 22 borvidékén, egy időben zajlik majd - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Életre kelt ételek 

Különös látni, amikor bizonyos tehetséges emberek egyszerű rajzeszközökkel olyan valósághű objektumokat képesek papírra vetni, hogy ezek már szinte felcsobognak, legurulnak, felsisteregnek, felzörögnek, stb. a papírról. A lényeg nyilván a részletességben rejlik, és a realizmuson talán még az úgynevezett anamorf (a tér torzító hatásaival játszó) technika is lendít egy kicsit. Következzék hát néhány time-lapse videó, melyeken hasonló, szupervalósághű ábrázolások jönnek létre, méghozzá nem másról, mint élelmiszerekről:

Garantáltan hízunk a szomszéd ordításától 

Ha a hangoskodó szomszédok nem lennének már egyébként is elég idegesítőek, egy új tanulmány értelmében még jól meg is hízunk tőlük – olvasható sajnos a Foodbeast írásában. Az anyagcsere hatásairól végzett svéd kutatás tudvalevőleg kapcsolatot fedezett fel a környezet hanghatásai és a súlygyarapodás között.

Ködből sör 

Ködből nyernek vizet a sörfőzéshez egy chilei manufaktúrában. A világ egyik legszárazabb pontján speciális hálókkal fogják fel a különleges köd nedvességtartalmát. A főzde tulajdonosai szerint az így összegyűjtött víztől söreik különleges ízt kapnak.

És a vegák megeszik? Műhúsból marhapöri 

Laboratóriumi körülmények között, állatok leölése nélkül állítanák elő a jövő húsait, amelyek igazi izomrostokból állnának, vagyis teljesen megegyeznének a valódi húsokkal. A biztatónak tartott első kísérleti eredmények már megvannak, de a módszer még drága. Ezért a kutatók most azon dolgoznak, hogy csökkentsék a „műhústermelés” költségeit.-olvasható az agrarszektor.hu oldalán.

Szaporodnak a közösségi kertek 

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) szervezésében újabb közösségi kertekkel gazdagodik a főváros a IX., X., XI. és a XX. kerületek vonzásában, valamint egyeztetés alatt van további kertek nyitásának lehetősége a VII. és az V. kerületben is - mondta el Kertész Monika, a Közösségi Kertek programvezetője az MTI-nek.

Utazás egy szőlőszem belsejébe 

A Tokaji borvidék és az aszú elválaszthatatlan fogalmak - e köteléket Mád legújabb beruházása, az Aszúház erősíti tovább. A júniusban nyitó borarchívum és interaktív kiállítótér az egész régiót tekintve egyedi szolgáltatóközpont lesz, amelynek fő célja, hogy az aszúkészítés komplex folyamatát ismertesse meg a látogatókkal. Mindezt szórakoztató, interaktív, edukáló alkalmazásokkal; játékos, minden korosztály számára élvezhető technológiai bemutatókkal.

Nyitott pincék a pünkösdi hétvégén 

A pünkösdi hétvége 1996 óta a Nyitott Pince programok ideje. Idén már 20. alkalommal kerülnek megrendezésre a Nyitott Pince Napok, amelyek jó alkalmat jelentenek a borkultúra és a pincék népszerűsítésére, a borászok és a bort kedvelők találkozójára.

Törkölypálinka fokról fokra 

A törkölypálinka a köztudatban még mindig úgy él, mint a jó gyümölcspálinkák felkarolt mostohatestvére. Pedig egyre több hazai és nemzetközi versenyen arat sikert. Lassan, de biztosan igazzá válik – aki nem szereti a törkölypálinkát, az még nem kóstolta.

Hangyás gin 

A The Cambridge Distillery nevű szeszfőzde megalkotta a világ első „hangyaesszenciával” feljavított ginjét – derül ki a The Telegraph cikkéből.

Most hal vagy marhahús kerüljön az asztalra? 

Olyan szarvasmarhákat tenyésztettek ki Kínában, amelyek húsának minősége állítólag a halak jótékony hatásával vetekszik – írja az agrárszektor.hu. Egy kínai szarvasmarhafajta embrióihoz fonálféregből kivont gént adtak, amely az omega-3 és omega-6 zsírsavak előállításában vesz részt. A kutatók szerint ez volt az első alkalom, hogy új tudományos módszerekkel sikerült egészségesebb marhahúst előállítani.

Amikor az ember eszi meg a krokodilt... 

A Corinthia Hotel Budapest Bolyki Péter Executive Chef által vezetett, Michelin Guide ajánlással kitüntetett konyhája a már megszokott magas minőséggel, de megújult formában vesz részt a Gourmet Fesztiválon.

Az ötödik íz 

Igazából nagyon is nyomós oka van annak, hogy a repülőn miért akarunk mindig Bloody Mary-t inni – mutat rá a Foodbeast. A Cornell University nem rég megjelentetett tanulmánya szerint az utasokban az őket körülölelő környezet ébreszti fel az ital iránti vágyat.

Mitől lesz a kávé igazi? 

Van különbség víz és víz között, főleg ha a kávéról vagy a teáról beszélünk. A kávé 98%-a víz, és - ugyan az aroma java része a kávéőrleményből származik -, a kávékészítő mesterek szerint nem mindegy milyen vízben oldjuk fel azt.

Ádám a nyerő 

A Magyarországi Chaine des Rotisseurs Egyesület május 15-én, pénteken rendezte meg a Jeunes Chefs Rotisseurs, Ifjúsági Szakácsversenyt 11 magyar versenyző részvételével a METRO Gasztro Akadémián. Az elismeréseket és a különdíjakat a gálavacsorával egybekötött díjkiosztó ünnepségen vehették át a fiatal szakácsok a Corinthia Hotel Budapestben.

Csak a csoki 

Ó, csokoládérajongók, lám felvirradt néktek, a csoki nem csak, hogy finom, de a bőrötöknek is jót tesz, illetve elmétekre is üdvös hatást gyakorol. Az írás a The Telegraph cikkének köszönheti születését.

Aranyból van ez a fagyi? 

Egyszerre szeretnénk majd a nyáron egy kissé lehűlni és a pénztárcánkat is kiüríteni? Mint arról a Fox News beszámol, a dubai Scoopi Caféban ezt könnyen megtehetjük, hiszen a kávézó végre a „világ legdrágább fagylaltjával” gazdagította választékát. 

Borkiválóságok Könyve: megjelent a vörösboros kötet 

Száznyolcvanöt tétel került be a Borkiválóságok Könyve 2015-ös vörösboros kötetébe; a Földművelésügyi Minisztérium Nemzeti Borkiválóság Programjának keretében megjelent kiadványban idén is a szekszárdi és villányi vörösborok szerepeltek a legjobban.

Rovarokból készült chips méregdrágán 

Ma már nem elérhetetlen nálunk sem, hogy bogarakkal, pókokkal és egyéb ízeltlábúakkal dobjuk fel a vacsoránkat – nyugtat meg bennünket a hvg.hu. Igaz, egyelőre vicces ajándéknak vagy legénybúcsúi poénnak vásárolják általában ezeket, de kit tudja, lehet, hogy a jövőben ezek lesznek az új chipsek.

Sajtot sajttal majszolhatunk a hétvégén 

Közel százféle sajttal, kézműves élelmiszerekkel, italokkal és sajtkészítési lehetőséggel várják a látogatókat az ingyenes III. Belvárosi Sajtfesztivál szervezői május 15-17 között a Vajdahunyad várában.

Itt a legújabb trend: gluténmentes hamburger 

A McDonald’s kifejezetten gluténérzékeny vendégei számára fejlesztett szendvicset vezet be 11 hazai éttermében. A kezdeményezéshez a gyorséttermi lánc több franchise partnere is csatlakozik, így a Gluténmentes Dupla Sajtburger május 14-től a három budapesti helyszín mellett hat vidéki városban is kapható lesz. Az ételintoleranciával élőkre gondolva a vállalat szintén holnaptól valamennyi hazai McCafé üzletében már laktózmentes tejjel, vagy mandulaitallal is elkészíti a kávés finomságokat, a sütemények kedvelőinek pedig új, gluténmentes, laktózmentes és hozzáadott cukrot nem tartalmazó Málnás Csokoládétortáját ajánlja.

Egzotikus éttermeket ellenőriztek a Dél-Alföldön 

A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett belvárosi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök és a pénzügyőrök – tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal regionális adó-főigazgatóságának sajtóreferense az MTI-t.

Minek főzni, ha helyette nyomtatni is lehet? 

Ételeket nyomtatnak ki azokkal az úgynevezett élelmiszernyomtatókkal, amelyek forradalmasíthatják a főzést és az étkezéseket – számol be az agrárszektor.hu. Az így készült ételeket szinte bármilyen formában ki lehet nyomtatni és tetszés szerint adagolhatnak hozzájuk vitaminokat, fehérjéket, zsírokat és rostokat is. Néhány európai szupermarketben már tesztelik a nyomtatóval készült süteményeket, egyes éttermekben pedig nyomtatott édességeket is kínálnak.

Végre lerántjuk a leplet! Itt vannak a legegészségtelenebb ételek 

Egyre több olyan élelmiszer kerül a boltok polcaira, amelyek rendkívül káros hatással vannak az egészségünkre – figyelmeztet a femcafe.hu. Ha nem akarjuk, hogy a szervezetünk idő előtt tönkremenjen, akkor a most következő 10 ételt villámgyorsan zárjuk ki az étrendünkből!

A Kempinskiben már megint kitaláltak valamit... 

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest konferenciaszintjén kialakított The Kitchen új minőséget képvisel napjaink rendezvényhelyszínei közöt​​t​. A modern, jól felszerelt látványkonyhában a Kempinski mesterszakácsai interaktív módon adják át tudásuk legjavát a konferenciavendégeknek.

Megdől az iszik vagy vezet aranyszabály? 

Magyarország mind a 22 borvidékét érinti a Május 23-án Hajósról rajtoló Nemzeti Bor Maraton. A 11 napig tartó, Maratonra május 18-ig ingyenesen regisztrálhatnak a vállalkozó szellemű jelentkezők.

Bajban a csoki 

Rendszeres kutató- gyűjtőmunkát végeznek botanikusok az Amazonas vidékén, hogy a mostaninál erősebb, jobban termő kakaópalántákat találjanak. A begyűjtött magokat, hajtásokat egy vidéki angol kutatóközpontba gyűjtik. Ott dőlhet el a csokoládé jövője.

Valamikor ennek is be kellett következnie: itt az okostányér 

Egy tányér 199 dollárért és még csak nem is porcelán? Ez éppenséggel a SmartPlate, vagyis az első Bluetooth-technológiával ellátott tányér a piacon. 

A napraforgós fagyi tarolt a Balatonon 

A napraforgóst választották a Balaton fagyijának a Nyitott Balaton rendezvénysorozat záró programjaként meghirdetett versenyen - olvasható a Balaton Turizmus Szövetség MTI-nek küldött közleményében.

Rosé és pezsgőmustra volt a hétvégén 

Olaszország első pezsgőháza, a Gancia is bemutatkozott Magyarország egyik különleges boros-pezsgős rendezvényén, a Rosalián, a 12. kerület Gesztenyéskertben. A pezsgőház standján a háromnapos show ideje alatt bárki megkóstolhatta az olasz életstílus és az ünneplés megtestesítését jelentő Gancia pezsgőket.

Új fogások az Air France menüjében 

Az Air France járatain az à la carte menüsort választó utasok új fogásokat kóstolhatnak. Az alap ellátás mellett a hosszú távú utakon az Economy és a Premium Economy kabinok utasai alternatívaként választhatják a gourmet fogásokat kínáló menüsorokat.

Mit figyelünk az éttermekben? 

Szemmozgást követő technológia segítségével  végre fény derült arra, hogy mi szúr a vendégnek leginkább szemet az éttermi látogatások során. Mint kiderült, nem csak az íz és a kiszolgálás a fontos olvasható a privatbankar.hu oldalán.

A bérleti díjért indulhat a licit 

Harmadszor ír ki pályázatot az önkormányzat a Virág cukrászda üzemeltetésére. Az 59 millió forintos bérleti jogot elengedték, a bérleti díjért indulhat a licit olvasható a szegedma.hu oldalán.

Kié a Villányi borvidék legjobb stifoldere? 

Két kategóriában osztottak ki díjakat: "A Villányi borvidék legjobb stifoldere 2015" díjat kapta Nagypál Róbert (Palkonya) és különdíjban részesült a Bock Hotel szarvas szalámija.

A PROGAST új helyre költözött 

A minőségi vendéglátóipari eszközöket és kávéfőzőgépeket forgalmazó PROGAST Kft. új helyen és megújult bemutatótermében várja szeretettel az érdeklődőket.

Cukrászdinasztiák régen és most 

A Kortárs Cukrászat programsorozat célja olyan hagyományos, többgenerációs családtörténettel rendelkező cukrászdák bemutatása, melyek folyamatosan képesek voltak a megújulásra és magas minőséggel, jó alapanyagokkal, kiváló szakértelemmel a XXI. századdal is lépést tudnak tartani. A rendezvényen ezúttal az érdi Pataki cukrászda és a szombathelyi Mészáros cukrászda cukrászmestereivel beszélgethetett a szakmai közönség.

Jamie Oliver nemzetközi programja Budapesten 

Jamie Oliver Food Revolution Day és ÖKO Egészségnap lesz  május 15-16-án, 10.00-16.00 között a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!