Gasztro

MAGYAR TERMÉK - veszed?
Felfelé ívelő pályán a tanúsító védjegyek -derült ki a „MAGYAR TERMÉK” Nonprofit Kft. negyedik alakalommal rendezett tavaszi szakmai napján. A „MAGYAR TERMÉK” Nonprofit Kft. és a Coop Hungary Zrt. stratégiai megállapodást írt alá.
Csomagolástechnikában verhetetlen!
Mint az az Fn24 cikkéből kiderül, a Mcdonalds gyorsétteremlánc menő papírzacskóját a globális DDB reklámügynökség magyarországi leányvállalata fundálta ki.
Diplome d'Honneur elismerés Kalmár Györgynek
A nemrégiben Argentínában lezajlott Nemzetközi Kongresszuson odaítélt Diplome d'Honneur elismerést az Aranykulcsos kirándulás során Kalmár György, az Egyesület alapító tagja vehette át Ungár Tamás Elnöktől.

Melyek a világ legjobb olívaolajai?
Nem rég a New York-i Nemzetközi Kulináris Központban (International Culinary Center) gyűltek össze a magas minőséget képviselő olívaolajok termelői és viszonteladói, hogy kiderítsék, ki is büszkélkedhet a legkiválóbb portékával a világon. A Fox News beszámolója.
Elsőként vonja ki kínálatából a GMO-kat egy gyorsétteremlánc
Elsőként vonja ki a világon a genetikailag módosított (GMO) élelmiszereket kínálatából egy amerikai gyorsétterem lánc – olvasható az agrárszektor.hu-n. A Chipotle elnevezésű hálózat azzal indokolja a döntést, hogy a GMO-k hosszú távú hatásai vitatottak, és termesztésük súlyosan károsíthatja a környezetet. Az étteremlánc viszont a csirke- és a disznóhúsoknál várhatóan ezután sem tudja kiküszöbölni a GMO-hatást.

Pálinkafesztivál belépő és készpénz nélkül
Egy gyönyörű hétvége kezdete: május 7-én indul, ezúttal belépő nélkül, a X. Budapesti Pálinkafesztivál több tucat főzde mintegy félezer fajta pálinkájával, köztük az Év Almapálinkájával, amit itt kóstolhat meg először a nagyérdemű. Négy nap mámor a Városháza Parkban – készpénz nélkül.

Nem tud aludni? Van megoldás!
Valószínűleg tudjuk, hogy a nehéz menük és némely ételek esetenként álmatlan éjszakákat okozhatnak nekünk, és mint ilyeneket vélhetőleg megpróbáljuk elkerülni őket – bocsátkozik feltételezésekbe a sleep.org. Jó hír ugyanakkor, hogy bizonyos táplálékok éppen hogy kellemes kis szunyókára hangolhatják a szervezetünket. Különösen a triptofánt (egy, a szerotoninhoz és a melatoninhoz hasonló vegyületekké alakuló aminosav) tartalmazó élelmiszerek, a teljes kiőrlésű szénhidrátok (ezek fokozzák testünk szerotonintermelését), bizonyos ásványok (mint a nyugtató kalcium és magnézium), illetve néhány relaxáló hatású gyógynövény könnyen (kellemesen) alvó üzemmódba kapcsolhat bennünket. Ha békés szendergésre vágyunk, a lefekvés előtt egy órával fontoljuk meg egy visszafogottabb, álomra invitáló „eszegetés” beiktatását, méghozzá a következő élelmiszerekből:
Ha május, akkor Gourmet Fesztivál!
Ezúttal a pünkösdi hétvégén, május 21-24. között, de idén is a Millenárison jelentkezik a magyar gasztrokultúra meghatározó rendezvénye, a Gourmet Fesztivál. Újdonság, hogy idén a fesztivál már csütörtökön megnyitja kapuit, az év étele pedig a paprikás csirke, amelyet számos változatban az ország kiemelkedő éttermei mutatnak be. Emellett felsorakoznak majd a legkiválóbb fővárosi és vidéki éttermek, borászatok, cukrászdák és a gasztro-világ más jeles képviselői is.

'Hogyan szeresselek?'
„Nem lehet minőségi törkölypálinkát csinálni egy hét alatt – aki ezt mondja, annak valóban szúrós, karcos, olajos pálinkája lesz.”-vallják a szakemberek. A Champion díjas Villányi Pálinka készítői most elárulják, hogy mi a jó törköly titka.
Villányi BorZsongás a hosszú hétvégén
A BorZsongáson lesz májusfaállítás, koncertek, blues-, jazz-, rock'n'roll, cigányzene, magyar táncház , grillezés, stifolderverseny, futball gálamérkőzés és Villányi Arany Délután, zsongó ételek és finom borok ínyenceknek, kézműves foglalkozások, lovas kocsikázás és túrák a borvidék dűlői között. A programok részletesen a villanyiborvidek.hu oldalon olvashatók.
Így könnyebben apróra vághatjuk a petrezselymet
Végre most már nem csak nevében lesz fűszer!
Kékfrankos Most! egész hónapon át
Áprilisban a már második alkalommal megrendezett Kékfrankos Most! rendezvénysorozat keretében országszerte számos étterem és borbár kínál kékfrankossorokat hozzájuk kigondolt fogások társaságában, a borkereskedések és a pincészetek kedvezményes kékfrankosajánlatait kihasználva pedig a fogyasztók asztalára kerülhet több palack is ezekből a borokból - közölték a szervezők az MTI-vel.
EDEN: középpontban a helyi ételkülönlegességek
Az elmúlt években az észak-magyarországi turisztikai régióban is több kiváló európai desztinációhoz kapcsolódó tapasztalatokat hasznosítottak a szakemberek – hangsúlyozta Noszvajon, a Magtár Fogadóban tartott információs szakmai napon Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. északi régió marketing igazgatóságának vezetője. Hozzátette: ennek eredményei is hozzájárultak az idegenforgalom fejlesztéséhez.
Budapesten tanácskoznak a gabonáról
A kenyérgabonafélékről, ezen belül az emberiség táplálkozásában kiemelt helyen szereplő búza nemesítésének lehetséges fejlesztési irányairól rendeztek nemzetközi konferenciát Budapesten. A hétfőn kezdődött, szerdáig tartó fórumon több mint 70 előadás és poszter segítségével értékelték a kenyérgabona jelentőségét.
Profiktól tanulhatnak a jövő cukrászai
Az Auchan Magyarország Kft. a cukrász szakma és az áruházláncnál eltölthető szakmai gyakorlat népszerűsítésére nagy hangsúlyt helyez. Az áruházlánc célja, hogy a legkiválóbb szakemberek készítsék a vásárlók számára a cukrászati termékeket, ezért támogatóként csatlakozott a VIII. Szakma Sztár Fesztiválhoz. 2011 óta az Auchan áruházakban országszerte már több mint 500 diákot fogadtak nyári és év közbeni szakmai gyakorlatra. 2015-ben pedig már 500 fiatalnak lesz lehetősége, hogy cukrász, pék, hentes, eladó, kereskedő és logisztikai ügyintéző szakmákban szerezzen gyakorlatot tanulószerződéssel az áruházláncnál.
Sztárséf forgatott Budapesten
Ötödik évadával jelentkezik a CNN gasztronómiai sorozata, a Parts Unknown (Nem séfnek való vidék). A nyolc részes sorozat – Dél-Korea, Miami, Skócia, Madagaszkár, New Jersey, Hawaii és Bejrút – mellett Budapest kulináris érdekességeit is körbejárja.
Ahol még a kerítés is cukorból van
Megnyílt a világ első, kizárólag süteményből eszkábált kertje Londonban – közölte nemrég cikkében a The Telegraph. Az újdonsült „ökoszisztéma” része volt például egy gyümölcskenyérfal, illetve a csokoládétalaj is.
A hungarikumok az újszilvási ágyaspálinka fesztivál díszvendégei
Több mint húszezer látogatót, mintegy negyven főzőcsapatot, s több tucat árust várnak az idei, már tizedik újszilvási ágyaspálinka fesztiválra. A Bolyhos Pálinkafőzde pünkösd hétvégéjén sorra kerülő rendezvényének díszvendégei az Alföldi Tej, valamint a hungarikumok lesznek.
Melyek a világ legjobb olívaolajai?
Nem rég a New York-i Nemzetközi Kulináris Központban (International Culinary Center) gyűltek össze a magas minőséget képviselő olívaolajok termelői és viszonteladói, hogy kiderítsék, ki is büszkélkedhet a legkiválóbb portékával a világon. A Fox News beszámolója.
Veszélyben a ropi
A magyarok nem egy nassolós nép, még a legnépszerűbb snack típusokat, a burgonyachips-et és a sóspálcikát is csak a lakosság alig több mint fele fogyasztja. A naponta snacket ropogtatók aránya pedig még a fél százalékot sem ér el - derült ki a GfK Hungária Piackutató Intézet felméréséből. Az Intersnack Magyarország Kft. (Chio) adatai szerint pedig az utóbbi évben az egzotikus ízek és a minőségi termékek felé hajlik a hazai snackfogyasztás, a tipikusan magyar termék, a ropi viszont veszélyben lehet.
Itt a krumplihámozós trükk
Egy DaveHax fantázianevű alkotó újabb YouTube-videóval igyekszik megkönnyíteni mindennapjainkat. A mozgókép az eddigieknél gyorsabb, hatékonyabb és „klasszabb” krumplihámozási módszerrel örvendezteti meg a nézőket.
Tuzséri jonatánalma-pálinka a nyerő
A tuzséri pálinka-manufaktúra jonatánalma-pálinkája lett a IV. pálinka-világkupa győztese - tájékoztatta Lovász Sándor, a XVI. gyulai pálinkafesztivál főszervezője szombaton az MTI-t.
Nem egy életbiztosítás a vendéglátás
A vendéglátás már stabilan átvette az építőipar helyét a legkockázatosabb iparágak hazai listáján a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzése szerint.
Kroc, a meki meg a világsiker
1955. április 15-én kezdte el a McDonald's kiépíteni a gyorsétterem-hálózatát, amelynek kitalálója egy iskolázatlan (még érettségije sem volt) chicagói fiatalember volt, bizonyos Raymond Albert Kroc. -olvasható a franchise.hu és a blikk.hu oldalain.
Ki a Felelős Gasztrohős? (és ez vajon mit jelent?)
A civil, szakmai és állami szektor összefogásával új programsorozat indul a hazai vendéglátóhelyek és rendezvények fenntarthatóbbá tételéért.
Séf a rácson: visszaszámlálás!
A SpaTrend Kft Grillreceptek.hu által elindított online séfverseny a nagy sikert és a számos ízletesebbnél ízletesebb receptet követően a döntő fináléhoz érkezett. Az Otthon Design 2015 kiállítás szombati napján pedig megtudhatjuk, ki nyeri el az álom munkát az 1 250 000 forintos fizetéssel és a félmilliós fődíjat, a profi grillkészüléket.
Új főszakács az InterContinentalban
A budapesti InterContinental szálloda bejelenti Gullner Gergő kinevezését, mint új Főszakács. Gergő Április 13-tól vette át a pozíciót amit Eddig Ulf Burbach töltött be.
„Mindegyik fogásnak megvan a maga története, amikből különféle beszélgetések kerekednek. Ezeket a pillanatokat – úgy hiszem – érdemes megosztanunk egymással.” - nyilatkozott Gullner Gergő Főszakács gasztronómiai filozófiájáról.
Ötezer éve rágcsálják
Évente egyszer érdemes elvégezni a fokhagyma-elixír kúrát, amely javítja a vérkeringést, de meszesedés, érszűkület ellen is javasolt.
Május 1.: nyitott Káli-porták
Köveskál főutcáján május elsején reggeltől estig programok, éttermek, borászatok, helyi porták és kertek várják a vendégeket a gasztrofalu megalakulásának ünnepén.
A sajtevés segíthet a súlyvesztésben
Dán kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a sajtfogyasztók bélflórájának összetétele az elhízás megakadályozásában és az anyagcseréjük fokozásában is segítheti őket. Az írás a The Independent cikke alapján készült.
Mi lesz a szegedi Virág cukrászda sorsa?
Több mint negyedmilliárd forintot kellene ráfordítani a vállalkozónak, hogy a Kis és Nagy Virág megnyithassa kapuit – ezért cserébe ráadásul csupán a bérleti jogot vásárolta meg a várostól. Nyereségesnek lenni a belváros túltelített vendéglátós piacán egyébként sem egyszerű, de ha sikerülne, akkor is csak hosszú évtizedek alatt térülne meg a beleforgatott összeg - olvasható a szegedma.hu oldalán.
Rubik-kocka gyümölcsökből
Ifjabb Rubik Ernő 1974-es találmánya, a bűvös kocka, melyet 1980-ban neveztek át Rubik-kockává, hamar meghódította az egész világot. Az elmondottak fényében nem csoda, hogy a játék valamilyen úton-módon végül a gasztronómiában is felütötte a fejét. A most következő videóban megtekinthetjük, hogy miként is hozható össze felkockázott gyümölcsökből a világ egyik legnépszerűbb játékának étvágygerjesztő másolata.
Új brand: a Balaton fagyija
Újra meghirdette a Balaton fagyija versenyt a tó regionális turisztikai szövetsége. A Balaton édességének tejet, tejszínt vagy vajat, cukrot és tojást kell tartalmaznia, valamint csak természetes aromákat lehet felhasználni. - nyilatkozta Fekete Tamás, a Balatoni Regionális TDM Szövetség alelnöke.
Keresik a legízletesebb hazai úti célokat
Egy uniós pályázat támogatásával ismét keresi a legkiválóbb hazai úti célokat a Magyar Turizmus Zrt.. Idén a helyi gasztronómiára kerül a hangsúly.
Gépek írják a szakácskönyvet a jövőben?
A The Daily Meal szerint Watson, az IBM szuperszámítógépe, amely egyébként már egy bizonyos barbecue szószt is sikeresen kifundált, ezúttal a „Kognitív főzés Watson séffel” című szakácskönyv szerzőjeként is ismertté válhat.
„Egy termelőtől szereznek be mindent”
Lassan terjed, de egyre népszerűbb az ún. közösségi mezőgazdaság hazánkban is. Ennek egyik legegyszerűbb formája, amikor a leendő vásárlók együtt eltartanak egy gazdálkodót, aki igyekszik mindent megtermelni, ami a konyhára kell a családoknak. Az ún. részes rendszerben a termést mindig elosztják, de nemcsak a haszon, a kockázat is közös, így a gazdának sem kell aggódnia aszály, vagy túl sok csapadék esetén.
Banán ízű uborka - mi jöhet még?
Helyenként megtévesztésig hasonlítanak mímelt másaikhoz azok az élelmiszerek, amelyekre egy 21 éves japán művész fest élethű álöltözéket. Hikaro Cho, a tokiói Musashino Egyetem hallgatójának művei már-már aggodalommal töltik el a szemlélőt, hogy most melyik étel fog hirtelen előbújni a valószerű maskarákból. Íme, néhány étel, amely a szemünk előtt fedi fel váratlanul identitását:
George Clooney, Nespresso és a magyar kapcsolat
A Nespresso, mint a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos támogatója reklámfilm készítésére írt ki pályázatot Magyarországon.
Ez a szekszárdi vörös mindent vitt
A Szegedi Tudományegyetem (SZTE), valamint a Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) rendezvény vörösbora idén a Schieber Pincészet 2012. évjáratú Quinta Essentia cabernet franc bora lett. A „Vinum Academiae at Universitatis” elismerő címet a két intézmény szakértő borbíróinak döntése értelmében már másodszorra nyerte el a Schieber Pincészet.
Mi az a felelős vendéglátói magatartás?
Körülbelül 3 millió ember kap Magyarországon valamilyen élelmiszer-eredetű megbetegedést évente. Az élelmiszerbiztonságra azért is kell egyre fokozottabban figyelni, mert évente 2 millió ember halálát okozzák élelmiszereredetű megbetegedések világszerte. - derült ki a WHO Egészség Világnap Élelmiszerbiztonsági konferenciáján.
Nem mindegy, hogy mi van a tányéron
Egyre nagyobb a kereslet a helyi, szezonális és minimális vegyszertartalmú élelmiszerek iránt az éttermekben is. A Fenntartható Étterem minősítés nekik segít a választásban.
Bárki megrendelheti a New York-i séf félkész gourmet fogásait
Új kreatív séffel bővült a Gourmet Box csapata. A cég félkész gasztronómiai fogásokat szállít házhoz, amelyeket bárki otthon is 10 perc alatt elkészíthet és frissen tálalhat.
Egekbe szökhet a csokoládé ára
Egyelőre még nem voltak különösebben ijesztőek a csokinyuszi árak, ám a következő húsvétkor meglehet, hogy sokan már kevesebbet vagy kisebbeket lesznek kénytelenek vásárolni belőlük. Az elmúlt két évben ugyanis másfélszeresére ugrott a kakaó ára. Elemzők, akik ezt még csak a kezdetnek gondolják, több okra vezetik vissza a folyamatot, így a leginkább kézenfekvőre is: nagyobb a kereslet, mint a kínálat.
Virágzó kiskertek a betondzsungelben
Paprika, paradicsom és bazsalikom a panelházak árnyékában. Budapest után vidéken is egyre több településen hoznak létre közösségi kerteket. Hogyan lehet elhanyagolt földterületekből virágzó kiskerteket teremteni, és miként kovácsolódhat össze egy közösség palántanevelés közben?
Tojással az egészségért!
Heti négy tojás elfogyasztása több mint egyharmadával csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának a kockázatát - derítették ki finn kutatók.
Új whiskey mester látogatott hazánkba
Magyarországra is megérkezett a Jack Daniel’s egyedülálló sorozatának második tagja. A Mesterek Kollekciója hét éven keresztül mutatja be a híres szeszfőzőmestereket egy-egy különleges üveg kíséretében. Elsőként a legendás mester, Jack Daniel előtt tisztelgett a kollekció nyitó darabjával, a második szériát pedig az őt követő Jess Motlow neve fémjelzi.
Adózatlan borra csapott le a NAV
Több ezer palack, összesen 22 millió forint értékű olasz bor került elő egy budapesti egykori légvédelmi óvóhelyről - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője az MTI-vel.
Borravalósabb szakma lett a vendéglátás
Milliárdokat költünk borravalóra és hálapénzre. A legtöbbet a kozmetikusoknak és fodrászoknak adtuk, a hálapénzből pedig a legtöbb a kórházi orvosoknak jutott.