Gasztro
Gourmet négy keréken
Az Egyesült Államokban és Ázsiában már jó ideje hatalmas népszerűségnek örvendő gourmet food truck kávézók és különböző éttermek, bisztrók már Európában is kezdenek divatba jönni. Az élen járó országok közé sorolható Hollandia, Belgium, Franciaország és Németország, ahol már több különböző profilú food truck étteremlánc is működik.
Fiatal borászok kóstoltatnak
Négy napig a fiatal borászoké lesz a budapesti Szent István tér, ahol a II. Junibor Borünnep keretében csütörtöktől vasárnapig 29 pincészet csaknem százféle borral várja a közönséget.
Fesztiválon ismerkedhetünk a vegán életmóddal
A vegán életmódról, a nyers táplálkozásról és a gluténmentes étrendről is szó esik a 13. Vegetáriánus Fesztiválon a hétvégén Budapesten.
Megkóstolná a chilis sört?
Népszerű városi sörpubokkal, valamint számos hazai és nemzetközi különlegességgel várja a malátarajongókat a II. Józsefvárosi Sörfesztivál, amelyet ezúttal a chili jegyében rendeznek meg. Chilis sör, chilis streetfood, és magyar chilitermesztők is bemutatkoznak.
Soproni Magyarország idei első újbora
A soproni borvidéken készült Magyarország idei első újbora, közölte a Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.
Őszi gasztronómiai fesztiválok Karintiában
Folyó- és tóparti fesztiválokon az osztrák finomságok.
Idén is összefognak a hazai éttermek
Az Étterem Héten ősszel is változatlan − 3300 forintos − áron kínálják háromfogásos ebéd- és vacsoramenüiket a résztvevő közép- és felső kategóriás éttermek országszerte, október 13. és 19. között.
Hamarosan újabb hungarikumunk lehet
A szerencsi csokoládéval bővülhet a hungarikumok listája, a tradicionális termék hamarosan felkerülhet rá - mondta Fazekas Sándor, a szerencsi Bonbon Kft. új üzemcsarnokának avatásán, szombaton.
A franciák is Koch bort isznak
Magyarország nimes-i tiszteletbeli konzulja, Pascal Besson is megkóstolta a borotai Koch Borászat kiváló borait.
Ehető és vehető
A magyar pékek legfontosabb ünnepén kóstolhatta meg a nagyközönség először Magyarország kenyerét, amely idén a Kurdi Family Pék Kft. „Várkapitány kenyere” lett. A Magyar Pékszövetség Szent István napi, budapesti sajtótájékoztatóján egy olyan internetes keresőportál elkészítését is beharangozták, amely tartalmazza az összes Magyar Pékség védjeggyel rendelkező pékség adatait.
23. Budavári Borfesztivál
A borról már évezredek óta tudja az ember, hogy mértékkel fogyasztva számos jótékony hatással rendelkezik. Az idei Borfesztivál témája a bor és az egészséges életmód, a sport, a közös élmények. Nem is gondolnánk, hogy a BorÁsz Válogatotton kívül van jó néhány borászunk, aki komoly sport múlttal rendelkezik, vagy a mai napig aktívan sportol. Az ő életük összeforrt a mindennapi mozgással, az egészséges életmóddal, és nem utolsó sorban a borral. Idén közelebbről is megismerhetjük sportoló borászainkat a Budavári Borfesztiválon!
Az Élesztő beérett
A The Guardian olvasói közül többen is előreszeretettel látogatják Budapestet, ráadásul a finom kézműves söröket is kipróbálják. Legalábbis ezt bizonyítja a brit lap legfrissebb listája, amelyen az olvasók értékelése alapján helyet kapott a Tűzoltó utcai Élesztő is.
Emlékezetes TV-s bakik a konyha nagyágyúitól
Gordon Ramsay, Rachael Ray és Paula Deen a televíziós séfek rangos alakjai, de velük is előfordul, hogy elvesznek a konyhai műveletekben. Szerencsére a kamera a látványos bakikat is rögzítette.
Az év tortáját kínálják a Magyar Ízek Utcájában
A Magyarország 2014-es tortájának választott Somlói revolúció, az ország idei cukormentes tortája, a Csokis kaland és a Honvédség Tihanyi fehércsokoládé tortájának ünnepélyes felvágásával nyitották meg a Magyar Ízek Utcáját a fővárosi Clark Ádám téren.
Napi egy palack bort fogyasztott III. Richárd angol király
Napi egy palack bort ihatott élete utolsó éveiben III. Richárd - derült ki az uralkodó fogának és csontjainak izotópos elemzéséből.
Behatóan tanulmányozhatjuk a csokit
A Cambridge-i Egyetemen egy kutatási projekt keretében derítenék ki, hogy hogyan őrizhetné meg a szilárdságát a csokoládéknak a melegebb éghajlatokon értékesíteni kívánt alhalmaza. A munkalehetőséget a The Guardian ismerteti.
VII. Mézeskalács Fesztivál
Augusztus 16-án és 17-én rendezik meg Debrecenben a VII. Mézeskalács Fesztivált, amelynek részleteiről szerdán sajtótájékoztatón számoltak be a Déri Múzeumban.
Bepillantás egy különleges étterem világába
Blogot indított az Ízlelő családbarát étterem.
Újabb elismerések a chocoMe-nek
A Great Taste Award 2014 nemzetközi gasztronómiai versenyen három chocoMe termék kapott szakmai elismerést Londonban (egy csokoládé 2 csillagos kitüntetést és két kreáció 1-1 csillagot).
A világ legszebb éttermei
Milyen egy étterem a víz alatt, több emeletes magasságban, egy barlangban vagy akár egy vízesés közepén? Képösszeállításunkban a világ legszebb és legegyedibb éttermeit tekintheti meg.
Zsidó konyha a L.A. Bodegitában
Hagyományos zsidó fogásokkal bővült Budapesten a Pozsonyi úti L. A. Bodegita étterem kínálata.
A Tokaji Aszúhoz hasonlítja a szakét egy japán szakéfőző mester
Drámai mértékben csökken a szaké fogyasztása Japánban, külföldön pedig alig ismerik. Egy vállakozó szellemű vidéki szakéfőző ezen akar változtatni. A szakét ajánlja hamburgerhez, de osztrigához is. Még a magyar Tokaji aszúhoz is hasonlítja.
A pálinka is lehet világsiker
A Földművelésügyi Minisztérium nemrégiben adta ki a Pálinkakiválóságok Könyve 2014 című kötetet. Dr. Balázs Géza tanszékvezető egyetemi tanár a könyv bemutatóján „A pálinkáról való beszédről” tartott előadást. Ennek kapcsán a pálinka históriájáról kérdeztük a nyelvész-néprajzos professzort.
Nemsokára nyit a Debreceni Borkarnevál
Tizenhárom borvidék több mint ötven borászatának nedűit kóstolhatjuk mától vasárnapig a 15. Debreceni Borkarneválon.
Miért ne fogyaszthatnánk egész évben a "Boldogság Buborékait"?
Elindult a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatóságának habzóbor- és pezsgőfogyasztást népszerűsítő kampánya, amelynek célja, hogy növelje és eves szinten kiegyenlítettebbé tegye a fogyasztást. A kampány középpontjában a ‘Boldogság Buborékai’ állnak.
Mégsem vagyunk elveszett fejek...
Útban Szekszárd felé egy pesti szálloda konyháját vezető séf, Barka Áron is velem tart. Előre tisztázzuk: a hallásukban akadályozott szakácsokkal csak szemből, jól artikulálva értetjük meg magunkat, az autisztikus jegyeket mutató, sérült konyhai segítségnek pedig nem fogjuk meg a kezét, miközben késsel dolgozik, hiszen nem szereti, ha idegen ér hozzá, és szemkontaktust is felesleges keresni vele.
Nagyon pörög a fogyatékosok dizájnvendéglője
A szekszárdi Ízlelő étterem szinte kizárólag fogyatékosokkal működik olyan sikerrel, hogy már franchise hálózatban gondolkodnak.
#metaxasun A Raqpart bizonyult a legjobbnak
Július végén a Metaxa igazi napsárga hangulatot csempészett a viharos budapesti estékbe. Hetekkel előtte pályázatot hirdetett Facebook és Instagram oldalán, ahol a rajongóknak kedvenc naplemente-néző helyeiket kellett feltölteniük.
Bornapokat rendeznek Győrben
Hatvanegy borászat és két pálinkafőzde mutatkozik be az idei Győri Bornapok - Bor-, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál eseménysorozatán augusztus 21. és 24. között.
Az elitbe került a Törley egyik pezsgője
Az idén először hirdették meg a pezsgők és champagne-ok világversenyét, amelyet az egyik legtekintélyesebb champagne-szakértője, Tom Stevenson hívott életre - számol be a HVG. Az angliai tesztelés eredménylistáját augusztus 1-jén reggel tették közzé. A magyar Törley NV Fortuna pezsgő ezüstérmes lett.
#metaxasun Hol lehet Budapest legjobb naplemente-néző helye?
Elindult a Metaxa nyári játéka! A Metaxa megkeresi Neked a legjobb naplemente-néző helyet Budapesten, ahol július 29-én egy Sunset Partyval ünnepli rajongóival együtt a napnyugtát.
Kiemelt árak a tokaji cégnél
A prémium Tokaji márka építéséhez szükséges termelési és szüretelési módszerek alkalmazására ösztönzi a Tokaji Borvidék szőlőtermesztőit a Tokaj Kereskedőház Zrt. Ennek érdekében a társaság 2014-ben kiemelt felvásárlási árakkal honorálja a vele szerződésben álló, magas minőségű alapanyagot beszállító termelőket. Egyúttal a kiszámíthatóság jegyében a Tokaj Kereskedőház idén minden eddiginél korábban, július végén közzéteszi felvásárlási árait. Így a termelők eldönthetik, hogy a könnyű száraz borok; vagy a késői szüretelésű borok és borkülönlegességek alapanyagának előállítására törekedjenek, ennek megfelelően szüretelve, illetve gondozva ültetvényeiket a szüretig hátra lévő időszakban.
15 bizonyíték, hogy a franciák „tudnak élni”
A Huffington Post szerzője szerint ugyan sokat froclizzák mindenfélével úgy általában a franciákat, de amikor a gasztronómiára terelődik a beszélgetés igazán van mire elbizakodottnak lenniük az éppen pedzegetett nemzet tagjainak.
Élővé kell tenni a hungarikumokat
Az agrárminiszter szerint élővé kell tenni a hungarikumokat, mert azok így maradnak fenn, erősödnek meg és nyújtanak megélhetést a hagyományt ápoló közösségeknek. Fazekas Sándor a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy hamarosan hungarikummá válhat a kürtőskalács, a szerencsi csokoládé, a halászlé, a vizsolyi biblia, a Hévízi-tó és a rá épülő gyógyászat.
A szerencsi csokit is bevennék a hungarikumok sorába
Megnyitotta kapuit az első Hungarikum Hétvége, ahol olyan különlegességek is megtalálhatók, amelyeket csak 18 év feletti látogatóknak ajánlanak a szervezők. A 60 fokos pálinka fagylalt mellett paprikából is készült hűsítő édesség.
Nő a kereslet a minőségi fehér borokra
Évtizedes trend látszik megtörni a magyarországi borpiacon: a vörös borok részesedésének növekedése megállt, s a minőségi szegmensben ma már egyre többen keresik a könnyű, gyümölcsös fehér borokat. A Tokaji Borvidék neves borászai szerint a változás egyszerre vezethető vissza a gasztronómiai szokások változására, valamint a hazai előállítású fehér borok minőségének javulására. A száraz fehér borok és a borkülönlegességek kategóriájára pedig egyaránt igaz, hogy elsősorban a prémium minőségű termékek számíthatnak a kereslet erősödésére – vallják a szakemberek.
Sült makréla tarolt a nyári receptversenyen
Mediterrán hangulat, ízletes falatok, tehetséges séfek- így jellemezhető röviden a különleges receptverseny döntője, amelyet július 22-én tartottak meg a METRO Gasztroakadémiáján. A kezdeményezés célja az volt, hogy lehetőséget adjon egy tehetséges szakácsnak, hogy megismerje az igazi olasz konyhák titkait, hagyományait, és az elismert olasz séfektől megszerzett tudást hazánkban kamatoztathassa.
Borterasz nyílik Sárospatak főterén
2014. augusztus 8 - 16 között, a Zempléni Fesztivál idején első alkalommal várja látogatóit a Sárospataki Borterasz a város főterén. Négy helyi borászat, a Tokaj-Portius, a Pajzos-Megyer, Kiss Csaba és a Harsányi pincészetek kínálják majd boraikat a Makovecz Imre téren felállított teraszon, miközben a nagyközönség képzőművészeti kiállításokat, komolyzenei és jazz koncertet látogathat a fesztiválon. A Borterasz a borászatok összefogásával és saját finanszírozásából kel életre, célja a helyi borok népszerűsítése, valamint a város borvidéki jelenlétének erősítése.
Gyöngyözőborok versengtek Villányban
A már hagyományos villányi nyári rozéünnep, az idén Rozé Fröccs nevet viselő fesztivál alatt rendezték meg július 18-án a gyöngyöző borok első országos versenyét.
Rozémaraton sok kedves őrülttel
A szombati nagy futással alighanem elérte az egyik csúcspontját a villányi buli, de abban is biztosak vagyunk, hogy további ormok bevételére indultak itt egyesek és kettesek.
Bor, élmény, kaland, felfedezés
Július 21-én hivatalosan is megnyitotta kapuit Szekszárd új, országosan is egyedülállónak számító turisztikai attrakciója a Garay ÉlményPince.
Helyben készíti az ételeket?
Új ábra jelzi a francia éttermeken, ha az étel helyben készül, hogy megkülönböztessék azoktól, amelyek csak felmelegítik az előre gyártott fogásokat.
Hungarikumok és paprikás fagyi a Budai Várban
Barackpálinkás és paprikás fagyi, 100 éves szikvízkészítő gép, Oszvald Marika, Peller Károly, operett, táncház és solymász bemutatók is színesítik az első Hungarikum Hétvége programját, amely jövő héten csütörtökön 11 órakkor nyitja meg kapuit.
Petricsészétől a palackig
Idén júliusban zárul az Alkobeer projekt, amelynek Magyarország egyetlen biosörét köszönhetjük. A 2008-ban indult munka a gabonanemesítéstől az áruházak polcaiig vitte végig a fejlesztési folyamatot. Mára az ital a legtöbb élelmiszerláncnál kapható, eladásai lendületesen növekednek, így a több szempontból különleges terméknek mostantól önállóan kell bizonyítania életképességét a piacon.
Megnyílt a Magyar Termékek Fesztiválja
A Kárpátok Kincsei címmel megnyílt a II. Magyar Termékek Fesztiválja csütörtökön Debrecen központjában, a Kossuth téren. A látogatók július 17-től 20-ig ismerkedhetnek a magyar gasztronómiával és a kézműves mesterek termékeivel.
Látogatócsúcs az Egri Bikavér Ünnepen
A pénteki esős idő ellenére az utóbbi évek egyik legjobban látogatott Egri Bikavér Ünnepe volt az idei. A rendezvény szombati napján látogatócsúcsnak örülhettek a szervezők.
Brazil hangulatban a spirit és sör piac
Döntőre készül a Ballantine’s Brasil, fesztiválokra tolja be a biciklit a Havana Club, és klubokba, szórakozóhelyekre gurul be az idén újra aktivált Miller – a HTX Advertising & Event szezonális megbízásokat teljesít a Pernod Ricard és a Dreher Sörgyárak részére.
Borral folyó egri kánaán
Több mint százféle egri bort lehet kóstolni a csütörtök délután kezdődő Egri Bikavér Ünnepen. A négynapos eseményen az egri bikavérek és az egri csillagok mellett a helyi termelők rozé borai is helyet kapnak az Érsekkertben.