Gasztro
A jövő szakácsai és cukrászai versenyeztek az ARAZ étteremben
Második alkalommal került megmérettetésre az ARAZ Étterem szakács- és cukrásztanulóinak tudása és kreativitása. A versenyre Barka Áron, Chef de Cuisine szervezésében a Continental Hotel Budapest****superior különtermében került sor. Hat szakács-, és hét cukrásztanuló versenyzett, közülük az első három értékes díjakban részesült.

Fenntarthatóság a vendéglátásban
A még 2012-ben indult Fenntartható Étterem minősítési rendszer március 3-tól új, online formátumban várja a környezetileg és társadalmilag felelős vendéglátóhelyek jelentkezését.

Danubius tanulóverseny, kreativitással fűszerezve
Idén 44. alkalommal rendezték meg civilekből és szakértőkből álló zsűri hathatós közreműködésével a Danubius Tanulóversenyt, amelynek helyszíne ezúttal is a Best Western Hotel Hungaria volt. Mi is meghívást kaptunk a vendégasztalok egyikéhez.

Miért változik életünk során az ízlésünk?
A kifinomult felnőttek nagy élvezettel fogyasztják az olajbogyót, a penészes sajtokat és a szardellát – pedig sokuk gyerekként ki nem állhatta ezeket az ételeket. A life.hu írása.

Apácamell, Suhajda csemege és kézzel írott recept
Nem mindennapi értékmentő programba kezdett a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete. A Kortárs Cukrászat rendezvénysorozat találkozóján a többgeneráción keresztül működő, ma is jól ismert Suhajda és a Végvári cukrászdák tulajdonosai, családtagjai, cukrászai meséltek történetükről és mindennapjaikról.

Ehető kávéspohár a KFC-től
Ugyan nem a KFC találta ki először, de ők terjeszthetik el világszerte az ehető kávéspohár ötletét – írja a hvg.hu. A kekszpoharat egyelőre csak a britek próbálhatják ki, de ha beválik, akár hamarosan mi is elfelejtethetjük a kávé mellé adott sütiket.
Összefogással tovább nőhet a gasztroturizmus szerepe
Az Utazás kiállítás első napján tartott szakmai fórumon elsőként dr. Somogyi Zoltán, a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) főtitkár-helyettese trendriportjában ismertette a világ turizmusának alakulását.

Már a csapból is méz folyik
A méhek és a méhészek számára is sok bosszúsággal jár beszerezni a mézet a kaptárból. Míg a tenyésztők kénytelenek védőruhát és füstölőt is használni, a folyamat során számos rovar is odaveszhet (pl. összenyomódik).
Villányba került a Gál Tibor Emlékdíj
Gere Zsolt, villányi borász kapta a hétvégén megrendezett 10. Magyar Borok Bálján a borszakma egyik legjelentősebb elismerését, a Gál Tibor Emlékdíjat.
Több mázsa halra csapott le a NÉBIH
A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitánysággal közösen ellenőrzött a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága Budapesten a már jól ismert gasztro-rendezvény, a Torkos Csütörtök előtti héten. A vizsgálat során több mint 3 mázsa halat vontak ki a forgalomból az ellenőrök.
Magyar siker az Arany Sörpecséten
Bronzérmes lett a Szent András Sörfőzde Meggyes söre a csehországi Taborban megrendezett 25. jubileumi Nemzetközi Sörfesztiválon. A versenyen Japántól Belgiumig közel kétszáz főzde több mint 700 söre versenyzett. Nagyon erős versenyben, többségében cseh, német és lengyel indulók között két magyar főzde söre hozott haza díjat Csehországból.
Drón repíti asztalhoz a rendelést
A szingapúri étteremben használt drónokkal nem az emberi munkaerőt akarják kiváltani, mindössze a hatékonyságot szeretnék növelni.
Budapesten ülésezik a CCMAS
Ma kezdődött a FAO/WHO Codex Alimentarius (Codex) Analitikai és Mintavételi Módszerek szakbizottságának (CCMAS) 2015. évi ülése Budapesten. A február 23-27. között zajló rendezvénysorozaton a Codex közel 53 tagországa és 13 nemzetközi szervezet delegációja vesz részt.
Identitászavarral küzd a kürtőskalács
Szlovákia már bejegyeztette az EU-ban a sok vidéken kedvelt csemegét – olvasható az mno.hu-n.
Ilyen volt a NÉBIH 2014-es éve
A mögöttünk hagyott esztendőben összesen 66 525 alkalommal került sor élelmiszerlánc-felügyeleti ellenőrzésre Magyarországon, melyek során közel 800 millió forint bírságot szabott ki a hatóság. Mely megyékből érkezett volt a legtöbb bejelentés? Melyik ágazat kapta a legtöbb figyelmeztetést? Többek között ezekre a kérdésekre is választ adunk a NÉBIH komplett 2014-es évét összefoglaló anyagunkban.
Hűvös, de finom fogadtatás
A fagylalt szerelmeseit, az ínyenceket és a szakmabelieket is várja március 6. és 8. között az első Fagylaltkiállítás és fesztivál Budapesten.
„Bor- és kávémámor” Budapesten
Több mint kétszázféle kávé, bor, párlat és kísérőfalat kóstolható a ma kezdődő KávéBár Bazár kiállításon a budapesti Corinthia szállóban, ahol több kategóriában mérik össze és mutatják be tudásukat a legjobb baristák és bármixerek, valamint a Magyar Sommelier Bajnokság indulói.
Gond volt a „székely ízek” címkével
Árucímkéinek kicserélésére kötelezett a román fogyasztóvédelmi hivatal egy hentesárut forgalmazó céget, mely a címkékre azt is ráírta, hogy "székely ízek" – közölte pénteken a Krónika című erdélyi magyar napilap.
Egyre silányabb az emberiség étrendje
Világszerte romlik az étrend: a szakértők szerint bár az emberek ma már több egészséges élelmiszert, köztük teljes értékű gabonát és halat esznek, a hizlaló, silány minőségű ételek fogyasztásában még nagyobb emelkedés figyelhető meg.
2,2 millió euró külpiaci borkampányokra
Közel 2,2 millió euró támogatást igényelhetnek hegyközségek, szőlészeti, borászati termelők a borászati termékek harmadik országokban 2015 és 2017 közötti promóciójához, a földművelésügyi miniszter erről szóló rendelete a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg.
TüTü Lébár és Kávé - egészséges és finom
Lehet egészséges, ami finom és lehet finom, ami egészséges. Üde színfolttal gazdagodott 2014 decemberében Újlipótváros. A hely család- gyerek- és állatbarát és még környezettudatos is.
Így készítse el házilag a világ italait!
A világ folyékony, alkoholos specialitásainak lelkes hívei igazán hálásak lehetnek a kaliforniai WineBags.com nevű oldalnak, hiszen a website infografikája révén még közelebb kerülhetnek a közkedvelt nedűk házilagos elkészítésének csínjához és bínjához.
Torkoskodjunk okosan!
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság néhány fontos dologról tájékoztatja az akcióban résztvevő vendégeket.
A moszkvai éttermek negyede bezár
Az év végére tönkre megy és bezár az orosz főváros éttermeinek legalább a negyede.
Nagyot kaszáltak a magyar éttermek
Jelentősen növekedett tavaly a hazai vendéglátóhelyek forgalma - írja a Világgazdaság szerdai számában.
Éremeső a Márton és Lányai pálinkáknak
A Márton és Lányai pálinkák idén is kiemelkedő eredményeket értek el a VI. Quintessence Pálinkaversenyen.
Naponta mennyi cukor egészséges még?
Azt tudjuk, hogy a mai ember cukorfogyasztása jóval több a kelleténél, de azzal nem vagyunk tisztában, hogy mennyit szabadna valójában ennünk egy nap, hogy ne terheljük túl a szervezetünket. Megdöbbentően keveset. A hvg.hu cikke.
Regisztrációs számot kapnak az étel- és italautomaták
Összesen 625 étel- és ital-automatát jelentettek be múlt péntekig a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV); a bejelentést március 31-éig minden üzemeltetőnek meg kell tennie, a berendezések regisztrációs számot kapnak - közölte a NAV kedden az MTI megkeresésére.
Tervezze meg a budapesti repülőtér éttermét!
Nyílt pályázatot hirdetett a Budapest Airport.
Villányi Franc bemutató a Vincén
Villányi Franc bemutatóval készül a Villányi borvidék az ország egyik legismertebb borszakmai rendezvényére, a „VinCE Budapest 2015” - re. A Corinthia Hotel Budapest elegáns falai között a közép - európai borkészítésre fókuszáló és a gourmet termékek tudatos fogyasztására sarkalló, műélvező program jó alkalom arra, hogy a Villányi borvidék zászlóshajóját, a Villányi Franc-t megismerhesse a borértő közönség.
XVI. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál
A magyar gyümölcsöt állítja a középpontba a XVI. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál, amelyet idén április 17. és 19. között rendeznek meg Gyulán – közölte Lovász Sándor főszervező az eseményről tartott hétfői sajtótájékoztatón.
Japán sushi, orosz kaviár és francia halleves a Vajdahunyadvárban
Területét és kiállítószámát tekintve Európa legnagyobb halas rendezvényévé nőtte ki magát a Budapesti Halfesztivál, amelynek ebben az évben a Vajdahunyadvár ad otthont február 19. és 22. között - hangsúlyozta Necz István, a rendezvény főszervezője a hétfői budapesti sajtótájékoztatón.
Megjelent a brucellózis Szerbiában
A brucellózis megtámadja a szarvasmarhát, a sertést, a juhot, a kecskét, a tevét, a lóféléket és a kutyát, de az embert is megfertőzheti. Szerbiában eddig tíz település tizennyolc gazdaságán regisztrálták. Hazánkban pedig a kéknyelv kiújulásától tartanak a gazdák amiatt, hogy a vírust hordozó szúnyogok az enyhe tél miatt nem pusztultak el.
Vasárnap Magyar Sommelier Bajnokság
A Magyar Sommelier Szövetség a 2012. évi Első Professzionális Közép-Európai Sommelier Bajnokság sikeres megrendezése után évente rendszeresen biztosít szakmai megmérettetési lehetőséget a hazai sommelier szakma kiválóságainak.
Szerdától érvényes az új transzzsírsavrendelet
Szerdától nem lehet olyan élelmiszert forgalomba hozni Magyarországon, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.
Elhunyt a Nutella atyja
Nyolcvankilenc éves korában meghalt Michele Ferrero, az egész világon ismert Ferrero olasz édességipari cég tulajdonosa. Az 1964-ban "feltalált" Nutella mogyorókrém Olaszország leggazdagabb emberévé tette.
A híres negevi bor szőlőmagjaira leltek
Régészek 1500 éves szőlőmagokra bukkantak a Negev-sivatagban, amelyeket a Bizánci Birodalom egészében az egyik legfinomabbnak és legnevesebbnek tartott bor előállítására használhattak.
Hámozza meg a keménytojást seperc alatt!
Olykor igen fáradságos munka meghámozni a keménytojást. A Fox News cikke.
Áfacsökkentést sürgetnek a haltermelők
Az élő halak általános forgalmi adójának (áfa) csökkentéséért lobbiznak haltermelői és horgászati szervezetek, hogy növelni lehessen a hazai halfogyasztást és haltelepítéseket – írja az agrarszektor.hu. A mai 27 százalékos áfát jelentősen, egyes vélemények szerint legalább 5 százalékra kellene mérsékelni ahhoz, hogy érdemi változásokat lehessen elérni.
A kukorica-pattogtatás ideális hőfokáról
Önt is idegesíti, ha nem pattog ki az összes kukorica a zsákban? – interpellálja olvasóit a hvg.hu. Francia tudósok egy brit tudósokat is megszégyenítő kutatással rájöttek, mi a titka a dolognak.
Narancsokat tesztelt a NÉBIH
Az élénk szín garancia a finom ízre? A narancs húsába valóban „beszivároghat” a növényvédőszer? A NÉBIH átfogó narancs terméktesztjéből most minden kiderül.
Extra boldogsághormon a hétvégére
Ki ne vágyna egy kis kedveskedésre, romantikára, hiszen csodálatos dolog szerelmesnek lenni! Erre emlékeztet minket minden évben a Valentin-nap és most a Kempinski szálloda is.
Világhódító úton a tequila
A tequila az Mexikónak, ami a pezsgő Franciaországnak, a szaké Japánnak vagy a pálinka Magyarországnak. A nemes nemzeti ital azonban nem csak a közép-amerikai ország lakosait derítette jobb kedvre 2014-ben: a minőségi tequila iránt robbanásszerűen megnőtt a kereslet nemzetközi szinten, így például a Távol-Keleten is.
Idén szekszárdi az Év Bortermelője
A helyszínt, a résztvevő vendégeket, a programokat és a menüsort tekintve is lenyűgözőre sikerült a budapesti Corinthia Hotelben a hétvégén rendezett Év Bortermelője díjátadó gála, melyen Dúzsi Tamás szekszárdi borásznak adták át a megtisztelő díjat. A Magyar Bor Akadémia által szervezett rendezvény díszvendége Áder János köztársasági elnök volt.
Végre egy hagyma, amitől nem sírunk!
Az Egyesült Királyság egyik szupermarketlánca bemutatta új hagymáját (nem újhagymáját), amely a cég ígérete szerint nem csal könnyeket a szemünkbe, és nem okoz rossz leheletet. A zöldséget a Fox News cikke mutatja be számunkra közelebbről.
Jön a Pilisi Kavalkád Fánkfesztivál
A többségében szlovák nemzetiségűek lakta Pilisszentkereszten nyolcadik alkalommal tartják meg szombaton a Pilisi Kavalkád Fánkfesztivált, amelyre határon innen és túlról több ezer vendéget várnak.
VI. KávéBár Bazár a körúton
Ötven kiállító, több száz kávés termék, borok s párlatok kóstolója, versenyek és előadások a VI. KávéBár Bazáron február 21-22-én a budapesti Corinthia Hotel termeiben – vezeti fel fesztivál-ismertetőjét a HVG. A kiállítás nemcsak a szakmabelieknek, hanem a fogyasztóknak is rengeteg újdonságot, ínyencséget és látványos programokat kínál. Kávészenvedélyen innen s túl még megtudhatjuk, mi az a cascara, mire jó a kakaóhéj, melyek a világ legjobb rumjai, hogyan kóstoljunk konyakot, pálinkát.
Új mintakollekció orosházi palackokból
Újabb mintadarabokat gyárt az egyedi, belső mintázatú borospalackokból az Orosházi Öblösüveggyár, április közepétől pedig már több százezer palack gyártását tervezik - tájékoztatta az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. kereskedelmi és vevőszolgálati vezetője az MTI-t.