Itt az Étterem Hét nyertesei 

23.000 Vendég foglalt asztalt a 125 résztvevő étterembe és próbálta ki azok 3 fogásos menüajánlatát a március 16. és 22. között rendezett VIII. Országos Étterem Héten.

Növekedésnek indult a sörpiac 

2014-ben 2%-kal növekedett a söripar hazai értékesítése. Erősödött a prémium sörök forgalma, ugyanakkor folytatódott a gazdaságos árkategóriájú sörök térnyerése. A Magyar Sörgyártók Szövetsége tagjai tavaly 6,4 milliárd forintot ruháztak be fejlesztésekbe. A közteherviseléshez adók és járulékok formájában több mint 66 milliárd forinttal járultak hozzá a hazai sörgyártók.  
Nagy Tokaji Kóstoló ezer résztvevővel

Nagy Tokaji Kóstoló ezer résztvevővel 

Tokaj Grand 2015 - Meghaladta a vendégek száma az ezer főt, ami azt bizonyítja, hogy egyre több borkedvelő érdeklődik a Tokaji borvidék iránt.

Séfműhely profiknak 

Különleges gasztronómiai programsorozatot indított útjára március 23-án a budaörsi Coninvest cég „Séfműhely” elnevezéssel.
Ételből készít portrét a nápolyi művész

Ételből készít portrét a nápolyi művész 

Nadia Luongo nápolyi művész mindenféle ételből, gyümölcsből, sütiből, szószból, chipsből készít híres emberekről, rajzfilmhősökről portrékat. 
Az étel hangja javíthat az ízén?

Az étel hangja javíthat az ízén? 

Egy új tanulmány most bebizonyítja, milyen fontos szereppel is bír az ételek hangja, amikor beléjük harapunk, írja a Time.

2016-ban Budapestre figyelnek a világ séfjei 

2016. május 10-11-én Magyarország, azon belül is a Hungexpo – Budapest ad otthont a világ legrangosabb séfversenyének, a Bocuse d’Or európai döntőjének.

511 nevezés a gyulai pálinkafesztiválra 

Ötszáztizenegy tételt neveztek be a XVI. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztiválra, amelyet idén április 17. és 19. között rendeznek meg Gyulán – tájékoztatta Lovász Sándor főszervező csütörtökön az MTI-t.

Erdei Zsolt szerint is egészséges a sertéshús 

A sertéshús valóban egészséges? A Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrumának sertéshúst népszerűsítő sajtórendezvényén erre is fény derült. A húsvét előtti héten zajló belföldi fogyasztói kampány csupán az előfutára a Társaság egész évben zajló kül- és belföldi sertésmarketing tevékenységének.

Bárányfesztivál a Városligetben 

A magyar ünnepi hagyományokat és a húsvéti birkahús fogyasztásának szokását eleveníti fel a Vajdahunyadvárban a II. Húsvéti Bárányfesztivál, amely hazai és nemzetközi ételekkel, kézműves termékekkel, kézműves foglalkozásokkal és állatsimogatóval várja a családokat április 4. és 6. között.

Így lehet eladni kézműves sörként egy nagyipari márkát 

Ebből a reklámból minden kiderül a kézműves sörök marketingjéről, meg úgy általában a marketingről is. Azaz, hogy nem feltétlenül és nem csak azért olyan finom az a habzó ital, mert meztelen szűzlányok szüretelték hozzá a komlót és alpesi forrásvízben főzték ki, hanem azért is, mert aki árulja, azt állítja róla, hogy finom, mi pedig készségesen hiszünk is neki.

A teljes értékű gabona életet menthet 

Napi egy tál teljes értékű gabonaféle életet menthet a Harvard Egyetem nagy léptékű, hosszú távú kutatásának eredményei alapján.

Hol isszák fejenként a legtöbbet? 

A WHO legújabb vonatkozó, globális jelentéséből kiderül, hogy egy főre lebontva a Föld melyik államában fogyasztják évente a legtöbb alkoholt. A cikk a Fox News beszámolójára támaszkodik.

Ha templomkertet gondoz - nyert ügye lehet 

A Virágos Magyarországért verseny immár több mint két évtizede Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenye, és talán ennél is több: mozgalom, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. saját projektjeként kezel, biztosítva annak szervezeti és finanszírozási kereteit. Az országos mellett ma már helyi – városi, megyei, régiós – versenyeket is rendeznek, amelyek évente közel kétmillió embert mozgósítanak a kulturált, rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése, megőrzése érdekében.

Vécén ülve töltötték a nyaralást 

Összesen 350 ezer fontnyi (több mint 146 millió forintnak megfelelő) összegű kártérítést ítélt meg a Birmingham megyei bíróság több tucat családnak, akik 2012-ben egy egyiptomi nyaralás alkalmával kaptak ételmérgezést - olvasható a nol.hu oldalán.

Fruit Gourmet Expo Veronában 

Az egészséges táplálkozásban egyre jelentősebb szerepet játszó friss és szárított gyümölcsök, zöldségek, magvak és egyéb kiemelkedő minőségű friss termékek piaci térnyerését kívánja elősegíteni a Veronai Vásár új kiállítása. A gasztronómiát célzó klasszikus bemutatókon túl ez a kiállítás új formákban és módszerekkel közelít a témához, új ötleteket, on-line promóciós eszközöket ajánl a gyümölcs és zöldség szektor részére, hogy innovatív megközelítésekkel, a fogyasztói szokásokkal, érdeklődésekkel kapcsolatos ismeretek bővítésével növelhessék a szektor résztvevői a kiemelkedő minőségű gyümölcsök és zöldségek értékesítését, térnyerését a piacon. 

1000 séf, 1000 menü Magyarországon és 5 kontinensen 

Immáron száz éve indult útjának a kezdeményezés, hogy epikuroszi élményt nyújtva öt kontinensen egyidejűleg, ugyanazon a napon a séfek fejet hajtanak a francia gasztronómia előtt és ínyenc francia étkeket szolgálnak fel éttermükben.

A NAK nem támogatja a neta kiterjeszését 

Az EU-átlagot messze meghaladó adótartalom mellett juthatunk hozzá élelemiszerekhez. A népegészségügyi adót nem növelni, hanem csökkenteni kellene a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara álláspontja szerint.

Caroline Gilby magyar borokat értékelt 

A tavalyi év nagy sikere után idén is megrendezte a Lidl Magyarország a WINE EXPO 2015 HUNGARY-t. Ezúttal 7 magyar borrégió több mint száz borászatának közel 540 féle borát mutatta be az áruházlánc hét ország Lidl képviselőinek azzal a céllal, hogy minél több hazai bor váljon elérhetővé a külföldi áruházak polcain is. Az eseményt Magyar Levente, gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár is üdvözölte. Az Expo rangját pedig tovább emelte, hogy a kóstolók között jelen volt a nemzetközileg elismert borszakértő, Caroline Gilby, Master of Wine.

Leégett a híres francia séf étterme 

Leégett a három Michelin csillagos Maison des Bois, Marc Veyrat étterme, akit sokan Franciaország legjobb séfjének tartanak.

Nagyszabású magyar jelenlét a ProWeinen 

Az üzleti kapcsolatok ápolása és új lehetőségek felkutatása mellett a magyar bor arculatának építésében is kiemelkedő jelentőségű a világ vezető borszakmai vására, a düsseldorfi ProWein, amelyen minden eddiginél nagyobb szabású Magyarország jelenléte - mondta el Lipcsey György, a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrumának (AMC) vezérigazgató-helyettese.

Kávét kap aki verset ad 

„Harminckét éves lettem én – meglepetés e költemény csecse becse: ajándék, mellyel meglepem e kávéházi szegleten magam magam.” Biztos sokaknak ismerősen cseng a fenti idézet, József Attila: Születésnapomra című verséből. Nem véletlen, hogy ez az idézet lett az egyik hívószava, a Julius Meinl Költészet Világnapja alkalmából indított, rendhagyó kezdeményezésének is. 2015. március 21-én, szombaton ugyanis egy teljes napig minden idézet (legyen az ismert, vagy saját) kávéházi fizetőeszközzé válik. A felhíváshoz Magyarországon kívül a világ 23 másik országa is csatlakozott, több mint 1100 kávézó, bár és étterem, ahol ezen a napon a vendégek kávéjukat, egy idézettel vagy verssel is kifizethetik.

Nem tudsz főzni? Sebaj, van megoldás! 

Külföldön már tombol a privátséf-láz, Hampuk Zsolt, a Private Chef Service alapítója szerint pedig itthon is van igény az egyestés házi séfekre.

17 Egri borászat 30 Egri Csillaga mutatkozott be 

Nemzeti ünnepünk előestéjén a zsúfolásig megtelt Líceum Dísztermében, az Egri Csillag Borszalon rendezvényen 17 Egri borászat 30 Egri Csillaga mutatkozott be, ahol a tavalyi vendéglétszám duplája, 420 fő koccintott az immáron öt évjáratot jegyző Egri Csillag borokkal.

Magyar pálinkafőzde lett Európa legjobbja 

Kiemelkedő magyar sikerrel zárult a 2015. évi Destillata, a pálinkák, likőrök, whiskyk és egyéb párlatok legrangosabb európai versenye. Idén 14 ország 162 főzdéje vett részt a megmérettetésen, mintegy 1500 tétellel pályázva, Magyarországot pedig 25 főzde képviselte. A magyar indulók remekül teljesítettek: összesen 163 díjat, 6 Év Párlata, 7 arany-, 62 ezüst- és 88 bronzérmet nyertek el. A verseny legnagyobb elismerését is magyar főzdének ítélte a zsűri: az Agárdi Pálinkafőzdét választották az Év Párlatfőzdéjének, egyik alapító-tulajdonosa, Vértes Tibor pedig az Év Főzőmestere lett.

Ütős vendégszám az idei VinCÉ-n 

Idén közel 7 000 vendég volt kíváncsi a VinCE Budapest Wine Show programjaira. A péntektől vasárnapig tartó borkiállításra több száz nemzetközi borértő, köztük neves szaktekintélyek és számos Master of Wine, kereskedő is Budapestre látogatott. A mesterkurzusok előadói és különleges borai a világ minden pontjáról érkeztek, de a vendégek között is voltak, akik távoli országokból utaztak ide a rendezvényre.

Carton Hungaricum kóstoló 

A VinCE első napján zárt körű kóstolót tartottak Káli Ildikó sommelier, borszakíró, bortanfolyami oktató professzionális vezetésével a Carton Hungaricum boraiból.

Carton Hungaricum borok közös megjelenése a VinCÉ-n 

Közösen jelentek meg az idei VinCÉ-n a Külgazdasági és Külügyminisztérium 13. alkalommal megválasztott, azonban Carton Hungaricum néven most először kiválasztott bor sora, amelyek idén képviselik a hazai borkínálatot Magyarország külképviseletein, valamint a külügyminiszteri rendezvényeken.

Kész a Sofitel új, saját készítésű házibora 

Harmadik alkalommal készítette el saját házi borát a Sofitel Budapest Chain Bridge luxusszálloda.

Megvannak az időpontjai az MSZÉSZ tavaszi régióüléseinek 

Március 24-én kezdődik az első régióülés a Hotel Európa Fit-ben, Hévízen. Összesen 7 ülés lesz tavasszal, mindegyik más-más régióban. Az Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége bízik benne, hogy a tartalmas szakmai programokon minél nagyobb számban képviselteti magát a szakma. 

Egerszalókiak nyitottak borbárat a Nyugatinál 

A St. Andrea Szőlőbirtok a Nyugati térhez közeli Eiffel Palace-ban nyitott borbárat, ahol ínycsiklandó ételeket is fogyaszthatunk.

Kiállítással ünnepel a 70 éves MIRELITE 

Magyarországon és Európában is az első, a világon a második legrégebb ideje létező gyorsfagyasztott termék márka, a magyar MIRELITE történetének 70 évét kiállítás keretében ismerhetik meg a látogatók.

Szennyezett növényi lisztek Tolnában 

Száz tonna ismeretlen eredetű, jelöletlen, szennyezett terméket, főként növényi liszteket foglalt le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy tolnai üzemben.

Több borászvállalkozásra van szükség Tokajon 

A minőségi bortermelésre képes családi borászatok és középüzemek számának megtöbbszörözése biztosíthatja, hogy a Tokaji Borvidéken elindult fejlődés hosszú távon fenntarthatóvá váljon. Optimális esetben a nagyüzemek-integrátorok, a középbirtokok, valamint a kis- és családi birtokok egymás munkáját és termékportfólióját kiegészítve lesznek képesek együtt dolgozni a borvidék sikeréért. A három lábra épülő birtokstruktúra kialakításához a legfontosabb eszközt a kis- és középüzemek létrehozását, valamint a szőlőterületek reorganizációját és a felhagyott ültetvények termelésbe vonását elősegítő támogatások kínálják. Emellett a szakemberek nagy várakozással tekintenek a kormány által egy évvel ezelőtt elfogadott BOR-VIDÉK Tokaj Hegyalja Nemzeti Program által előirányzott többi célzott fejlesztési program elé is – derül ki a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa frissen elkészült birtokstruktúra koncepciójából.

Ütős program a Domonyvölgyben 

Hamisítatlan Magyaros est programot állított össze a Lázár Lovaspark Annus Réka népdal énekes, a vendégek által eddig is különösen kedvelt Isaszegi Csata Táncegyüttes és az élő zenét biztosító Lázár Lovaspark klasszikus öttagú cigányzenekarának szereplésével.

Újabb Michelin-csillagos étteremmel büszkélkedhet Budapest 

Újabb budapesti étterem, a XII. kerületben található Tanti kapott Michelin-csillagot az Európa nagyvárosainak éttermei közül válogató Michelin-kalauz idei kiadásában.

A szekszárdi Ízlelő csapata a Nobuban 

Különleges programon, egynapos szakmai tréningen vehetett részt március 6-án, a Nobu Étteremben, Magyarország egyetlen olyan vendéglátóhelyének csapatából 3 felszolgáló és 3 szakács, ill. konyhai kisegítő, ahol mind a vendégtérben, mind a konyhán sérültek dolgoznak: mozgáskorlátozottak, hallássérültek, enyhe és középfokban értelmi fogyatékosok

Megkóstolták a 150 éves bort 

Pocsék volt a bor, amelyet négy éve hoztak fel az óceán mélyéről, egy 150 éve elsüllyedt polgárháborús hajó fedélzetéről a bermudai partoknál.  A palackot a dél-karolinai Charlestonban, egy gasztronómiai fesztiválon nyitották fel a hét végén. A fesztivál látogatói közül ötvenen fizettek azért, hogy közelről láthassák, amint elismert borászok felnyitják, majd fintorogva kóstolgatják a kotyvalékot – írja az MTI.

A legjobb kávékészítő címéért versengtek a töltőállomáson dolgozók 

Különleges barista versenyt és szakmai napot szervezett a Shell és a Caffé Perté a töltőállomáson dolgozó munkatársak számára. A rendezvénnyel a minőségi kávékínálatot és a szakszerű felszolgálást kívánta erősíteni a két vállalat.

100 féle vodkát kóstolhatnak Budapesten 

A The Vodka Show Budapest március végén felsorakoztatja a legnemesebb vodkafajtákat és egy szórakoztató show keretei között együtt ünnepeli a kultúráját az ínyenc közönséggel. 30 ország 100 féle vodkája várja az érdeklődőket.

Mennyit igyanak a nők? 

Fontos a megfelelő mennyiség: a felnőtt nőknek kettő, a férfiaknak pedig kettő és fél liter az átlagos napi folyadékbeviteli szükséglete, amit döntő részben italokból és 20-30 százalékban szilárd táplálékból kellene fedezni. Ezen túl mégis érdemes felhívni a hölgyek figyelmét arra, hogy a női test az élet során jelentős változásokon megy keresztül, ami megmutatkozik a vízigényben is – jelezték az Európai Hidratációs Intézet szakértői. A Táfelspicc írása következik.

Házisörfőzők Nemzetközi Versenye 

Sorozatban negyedik éve, egyre nagyobb hazai és nemzetközi érdeklődés mellett rendezik meg a Házisörfőzők Nemzetközi Versenyét. 

A legkiválóbb Egri Csillagok 

Az Egri Csillag Szalonban már tavaly is több száz vendég ízlelgette a borvidék legfiatalabb fehérborát. A Líceum Dísztermében hagyományos rendezvénynek szánt esemény célja idén sem változott: Eger és környéke legjobb borászai ismét megmutathatják legjobb Csillagaikat. 2015. március 14-én az Eszterházy Károly Főiskola Dísztermében mutatkoznak be az Egri borvidék legkiválóbb fehérborai.

Óriási magyar siker a borvilágversenyen 

Hétvégén került megrendezésre a világ egyik legjelentősebb nemzetközi borversenye, a Vinalies Internationales. Idén negyven országból 3582 bort neveztek, ebből mindössze 65 bor volt magyar. A hazai borászok 9 aranyérmet (13,8%) és 11 ezüstérmet (16,9%) nyertek, ami kimagasló eredménynek számít. A legmagasabb pontszámokat elért borokat 7 kategóriában külön trófeával díjazták. Óriási dolog, hogy a világverseny legjobb vörös bora címet magyar, szekszárdi bor nyerte: Dúzsi Tamás 2011-es évjáratú Görögszó bora!

Borjogi konferenciát tartottak Budapesten 

A szőlő- és a borágazat versenyképességének erősítése érdekében külön jogcímen szerepel majd a pályázatok kiírásánál a versenyképesség javítása  - közölte a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára  csütörtökön Budapesten egy szakmai tanácskozáson.

Hideg zuhany szakács- és cukrásztanuló fronton 

Hideg zuhanyként ért több nem állami szakiskolát, hogy jövőre már nem taníthatnak ingyenesen egyes szakmákat. A sok hátrányos helyzetű diákot tanító, baptista fenntartású iskolák például minden férőhelyet elvesztettek. Mindez ráadásul azután derült ki, hogy a fiatalok már beadták a jelentkezésüket a választott középiskolába. Három hét maradt, hogy az iskolák az állammal megállapodjanak, ha nem sikerül, el kell küldeniük a gyerekeket.- olvasható a vs.hu oldalán.

A világ legdrágább rozéja a VinCE-n 

Pénteken nyit a VinCE Budapest Wine Show, ahol idén minden eddiginél izgalmasabb gasztronómiai élményekkel várják a borkedvelőket és gourmet vendégeket. Pénteken a 2-3 Michelin-csillagos olasz éttermeknek szállító Jolanda de Colò különlegességei, vasárnap Provance borai és Azebrajdzsán egzotikus ízei is terítéken lesznek. Több ezer borrajongó, közel száz nemzetközi szakértő érkezik a Corinthia Hotelbe, a hétvége első estéjén az is kiderül, ki nyeri a VinCE Awards díjakat.

A kávéfogyasztás tisztíthatja az ereket 

Napi néhány csésze kávé elfogyasztása segíthet elkerülni a szívbetegség ismert kockázati tényezői közé tartozó érelzáródást - állapították meg dél-koreai kutatók.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!