Lovaggá avatták a Körös-menti régió nagy múltú vendéglátósait

Lovaggá avatták a Körös-menti régió nagy múltú vendéglátósait 

Szarvasi és kondorosi tagokkal bővült az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend. A Körös-menti régióból most a szarvasi Turul Vendéglő tulajdonosát és a Kondorosi Betyár Csárda üzemeltetőjét választották a Lovagrend tagjai közé.
Jeles borászok és éttermek parádéja

Jeles borászok és éttermek parádéja 

Finom borokat és kiváló ételeket, folklór- és zenei programokat kínálnak azoknak, akik részt vesznek a XVIII. Egri Bikavér Ünnepen a hevesi megyeszékhely központjában, az Érsekkertben – hangzott el a szerdán tartott sajtótájékoztatón. Az eseménysorozat a szőlőskertek, a szőlősgazdák védőszentjének, Szent Donátnak a napjához is kapcsolódik.
Élményközpont Budakalászon

Élményközpont Budakalászon 

A Schieszl Borház egyszerre hagyományos és új utakat járó vállalkozás. Tradicionális, mert erős helyi kötődésre épül, de új szemléletű, hiszen a budakalászi központba három borvidékről érkezik alapanyag: Villányból, a Mátrából és a Balatonfüred-Csopaki borvidékről.

A Pálinka Nemzeti Tanács is elismerte a Zsindelyest 

Az idei évben háromszoros jubileumot ünneplő Pálinkafőzde a legnagyobb országos versenyen is kiválóan szerepelt, a 20 nevezett pálinkából 19-et díjaztak arany, ezüst, illetve bronzéremmel.

Borszerdák júliusban a Nemzeti Galériában 

Négy borvidék négy különböző tematikájú program mentén mutatkozik be a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) júliusi Borszerda estéin, amelyeken a borok mellett a közönséget kiállítások, tárlatvezetések, táncelőadások, dzsesszkoncertek várják.
Táblagép veheti át az étlap szerepét

Táblagép veheti át az étlap szerepét 

Forradalmasíthatja a vendéglátást az iMenu alkalmazás, amely egy Európai Unió által támogatott digitális étlap, pincér és éttermi fejlesztés egyben.
Ellógják  a vacsorát

Ellógják a vacsorát 

Ötven méter magasan lévő, daruról lógó "étterem" hódít a kelet-kínai Sanghajban, ahol a különleges vacsoráért akár több százezer forintot is elkérnek a szervezők.
Minden a tálaláson múlik?

Minden a tálaláson múlik? 

Az, hogy egy étel finom és tökéletesen van elkészítve, már nem elég az étterembe betérő vendégeknek – olvasható a Népszabadság internetes oldalán. Az ízletes falatokon kívül nagyon fontos szerepe van az általuk rendelt fogások látványának is. Minél szemkápráztatóbb ugyanis valami, annál inkább találják azt finomnak – ez derül ki az Oxford Egyetem kutatásából.
Itt a kávés bor

Itt a kávés bor 

A FoodBev cikkéből világosan kiderül, hogy a „dobozos borok” specialistájának számító Friends Fun Wine két új különlegességgel gazdagította alacsony alkohol- és kalóriatartalmú borokból álló termékkínálatát. Megérkezett a Cabernet Coffee Espresso és a Chardonnay Coffee Cappuccino - de hol állnak meg... ?

Átvilágítja magát a Tokaji Borvidék 

Pontos helyzetkép készítésével készül fel a fejlesztési pénzek fogadására a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa.

Lefőzték az első hazai kolostori kategóriájú sört 

Bemutatták a Thomas Menner által Pannonhalmán (akkori nevén Győr-Szentmártonban) 1701-ben alapított, és itthon elsőként dokumentált sörfőzde felélesztésének termékét, a „Thomas Menner 1701®” sörcsalád két tagját.

Hagyomány és értékmegőrzés 

Megjelent anno egy könyv „Magyarok asztala” címmel (Benke László és Gribek Lajos jegyzi), amelynek egy példányát ünnepélyes keretek közt helyeztek el a Parlament Vadásztermében.

„Koccintás 2014" 

Budapesten a Mezőgazdasági Múzeumban kezdődött meg a „Koccintás 2014” a magyar borvidéki települések közötti verseny. A nyitó esemény csúcspontja az éjféli Nagy Kadarka Koccintás volt, amelyen a Múzeumok Éjszakája rendezvény látogatói közül is sokan vettek részt. Az agártárcát Feldman Zsolt, helyettes államtitkár képviselte.

Éjszakai Somló-buli 

A hétvégén, június 28-án Somló vulkanikus hegye és termelői különleges, éjszakai kóstolásra hívják az érdeklődőket.

A bort ünneplik Mádon 

A bor ünnepét tartják számos kulturális, zenei programmal fűszerezve Mádon.

Megnyílt az Almagyar Borkemping 

Vasárnap nyitotta meg a vendégek előtt kapuit Eger új borturisztikai attrakciója, az Almagyar Borkemping, Borkemping és VenyigeSpa, dr. Csernus Imre, Csutorás Ferenc borász és a koncepciót kiötlő Mészáros Péter grafikus beruházásában. A koncepciójában és építészetileg is avantgarde helyszín Eger és Magyarország új borturisztikai látványossága lehet.

A fehérboroké volt a főszerep a VinAgora-n 

Négy napon át dolgoztak a versenyre érkező hazai és külföldi bírálók, akik a munka után délutánonként a Tokaji borvidéket bemutató programokon vettek részt. Szép borok versengtek idén is, de jelentősen több ezüstérem született, mint arany. A champion díjak június 28-án, a VinAgora Borgálán, a Boscolo Konferencia Központban kerülnek kihirdetésre.

Borkóstolás kártyával a belvárosban 

Az élet túl rövid, hogy rossz bort igyunk – ez az alapfilozófiája a közelmúltban megnyílt budapesti CultiVini borgalériának.

Szicsek Feketeribizli pálinkája győzött 

A Pálinka Nemzeti Tanács idén új alapokra helyezve rendezte meg az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyt. 50 főzde 335 mintát indított a versenyen, a kereskedelmi főzdék részvétele rekordszámú volt. A 335 minta 8 főkategóriában (almatermésűek, csonthéjasok, bogyós gyümölcsök, szőlő, törköly, vadgyümölcs, ágyas és vegyes) versenyzett egymással.

Duplán duplázott az ARAZ csapata a X. Pincér futóversenyen 

Június 17-én került megrendezésre már tizedik alkalommal a Pincér Futóverseny a Le Meridien Budapest szervezésében. A szervezők a nevezési díjból befolyó összeget a Nemzetközi Robert Burns Alapítvány javára ajánlják fel, beteg és hátrányos helyzetű gyermekek segítésére Magyarországon.

1500 eurós degusztációs menüvel kecsegtet a világ legdrágább étterme 

A szóban forgó étterem neve Sublimotion és Ibiza szigetén található. Paco Roncero, az eredtileg madridi székhelyű séf nem kevesebb, mint két Michelin-csillaggal büszkélkedhet. Elég meggyőző érvek ahhoz, hogy kifizessünk 1500 eurót egy degusztációs menüért?

Kajás különszám a Népszabadságtól 

Az 50 legjobb vendéglői élményt gyűjtötte össze száz oldalon az idei Népszabadság Top Étterem kiadvány. A listát ezúttal ár-érték arány alapján állították össze.

Tokaj Nyitány - Tizenöt pincészet borai az Ybl Palotában 

A Tokaj Reneszánsz Egyesület tizenöt pincészetének borait ízlelhetik meg az idei Tokaj Nyitány sétáló kóstoló vendégei pénteken a budapesti Ybl Palotában, ahol a tokaji pezsgőkről, illetve a 2010-es aszúkról szóló, ingyenes mesterkurzusokon is részt vehetnek.

"Luxusmárkát" építenek Tokajon 

A tokaji bor, mint első számú nemzeti márkaértékként történő sikeressé tétele érdekében a legnevesebb helyi borászok és külföldi marketingszakemberek részvételével egy új luxusmárka létrehozásába kezd a Tokaj Kereskedőház Zrt.

Melyik lesz idén Magyarország tortája? 

A székesfehérvári Damniczki cukrászat Somlói revolúció, a budapesti Művész Kávéház Aranyló tokaji és ugyanennek a háznak az Eper furmint nevű tortáját választotta ki első körben a szakmai zsűri a Magyarország tortája versenyben.

Trópusi vízesés alatt ebédelhet a Fülöp-szigeteken 

A fülöp-szigeteteki San Pablo városában fekvő Villa Escudero Resort éttereme egy mesterségesen létrehozott vízesésre épült, így igazán különleges környezetben élvezhetik a  szerencsések a helyi specialitásokat. 

Nagybani piac: bőséges gyümölcstermés várható 

Ezen a héten a gyümölcskínálat túlsúlyba került a nagybani piacon. Az előrejelzések szerint az idén bőséges teremésre lehet számítani gyümölcsből (is).

Sárvári mesterszakács a legjobbak között 

Borda Attila sárvári mesterszakács a szakma egyik legnagyobb hazai elismerésében részesült: a Benke László nagymester alapította Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend ünnepélyes gála keretein belül választotta a tagjai közé. Az ország legjobb gasztronómiai szakembereit tömörítő társasága kétévente avat új lovagokat rendkívül szigorú kritériumrendszer alapján, melyhez több ajánlás is szükséges.

Négy plusz négy érdekesség a kultikus kávézóláncról 

Ma négy éve, hogy a Starbucks megnyitotta első budapesti kávézóját – akkor rajongók ezrei várták, hogy megkóstolhassák a népszerű kávéitalokat. Az eltelt négy évben további nyolc kávéház nyitotta meg kapuit, és várja a frissítők szerelmeseit. A hazai évforduló alkalmából négy plusz négy érdekességgel ünneplejük a kávézóláncot.

Hazai séf bizonyíthat az Ifjúsági Szakács-világbajnokságon 

Az idén 19. alkalommal megrendezett Chaine des Rotisseurs ifjúsági szakácsversenyen öt indulónak - Horváth Ákos (Arany Kaviár Étterem), Humli Dávid (Villa Medici), Mészáros Ádám (Gerbeaud/Onyx Étterem), Pereszlényi Alexandra (Hilton Hotel), és Várdai József (Bock Hotel) – egy meglepetés kosár tartalmának felhasználásával 3,5 óra alatt kellett összeállítania és elkészítenie egy menüt, négy főre tálalva.

Három szakács, egy kondérnál 

Kihirdették a XIV. Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé csülökpörkölt-főzőversenyének nyerteseit. A szakmai zsűri az első díjat a Békés Megyei Önkormányzat csapatának ítélte oda 2014-ben.

Ezer év konyhaművészete 

Rendkívüli népszerűségnek örvendenek Kínában az ételmúzeumok, amelyek a kulináris élvezetek mellett történelmi leckét is kínálnak a látogatóknak.

Nyilvános Európa 100 legjobb éttermének listája 

A Opinionated About Dining jelentette meg a a legjobb 100 európai éttermet rangsoroló listáját, több, mint 140 ezer felhasználói értékelés alapján. Hazánkból egyetlen étterem sem került be a top 100-ba.

Színes gasztrofesztivál Zalaegerszegen 

Öt nemzet kulturális értékeit, gasztronómiai hagyományait ismerhetik meg a látogatók szombaton a Népek kultúrája, nemzetek asztala című rendezvényen a Göcseji Falumúzeumban.

Szakácsokat keresnek Ausztráliába 

Újra felkerült az ausztrál hiányszakmák listájára a szakács, így könnyebben utazhatnak be a távoli országba munkavállalás céljából a séfek. 

Lendületben a Duna borrégió 

A bajai Bányai Júlia Szakképző Iskolában elegáns körülmények között és komoly szakmai háttérrel rendezték meg a Duna borrégió 2014. évi borversenyét.

Hogy volt?! 

Egy, az „öregedésgátló” hatásai miatt már széles körben dicsért, és a vörösborban, valamint az étcsokoládéban egyaránt fellelhető vegyületnek most újabb pozitív egészségügyi hozadékára derítettek fényt a tudósok. A rezveratrol vélhetően javítja emlékezőtehetségünket. A LiveScience cikkét a newsmaxhealth.com foglalja össze.

Főzz, egyél, bulizzál! 

Persze, megint nem olvastam el rendesen a meghívót, és valahogy úgy képzeltem, profi szakácsok főznek majd finomakat a konyhán, a meghívott vendégek meg - a Quaestor Csoport üzleti partnerei és néhányan média világából -kuktáskodnak egy keveset, és máris ülhet asztalhoz mindenkii, mert jöhet a vacsorára szánt többféle fogás.

Bordeaux-i borsiker: a Bujdosó Sirocco a világ legjobb borai közé jutott 

A dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Sirocco ’09 bora kiérdemelte a bordeaux-i Les Citadelles du Vin borverseny elismerését. A francia borversenyt szakmai szempontból a világ legrangosabbjai között tartják számon.

Balatonfüredi sztárdömping borral és vitorlással 

A Balaton, a borok és a vitorlássport rajongóit idén is Balatonfüredre várják, ahol 2014. július 10-től a Kékszalag tókerülő verseny több száz résztvevője a vízen, a legjobb nyári borkínálat pedig a Tagore sétányon és a Vitorlás téren sorakozik fel.

Életre szóló gasztroélményt kaptak a magyarok Bavaria szívében 

Immáron második alkalommal szervezte meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a Coninvest Kft.-vel közösen külföldi gasztrotúráját, melynek helyszíne ezúttal München volt.

Egyre népszerűbb a gin 

A fast casual, az ázsiai konyha, a gin és az újhullámos kávézók előretörése, ezzel egyidőben a fine dining és a túl bonyolult ételek háttérbe szorulása jellemzi most a magyar gasztronómiát. Az éttermi piacot illetően pedig fontos változás, hogy konszolidáció várható, mert csak kevés hely tudja folyamatosan a tőle megkívánt színvonalat biztosítani. A Baldaszti Group szakértői a tavalyi évhez hasonlóan a legfontosabb aktuális trendeket és várható változásokat vették sorra.

Íme az idei év legjobb fagylaltja 

Egy mézes-diós hecsedlifagylalt érdemelte ki az Év fagylaltja 2014 címet Soltvadkerten, ahol hétfőn több mint ötven fagylalt közül választotta ki a győztest a zsűri.

Hústól a zsömléig: BRGR 

Amerikai hangulat, minőségi alapanyagok, zöld környezet, profi gasztronómiai háttér - ez a megújult BRGR.

A nyolc legjellemzőbb gasztrotrend Budapesten 

A fast casual, az ázsiai konyha, a gin és az újhullámos kávézók előretörése, ezzel egyidőben a fine dining és a túl bonyolult ételek háttérbe szorulása jellemzi most a budapesti gasztronómiát. Az éttermi piacot illetően pedig fontos változás, hogy konszolidáció várható, mert csak kevés hely tudja folyamatosan a tőle megkívánt színvonalat biztosítani. A Baldaszti Group szakértői a tavalyi évhez hasonlóan a legfontosabb aktuális trendeket és várható változásokat vették sorra.

Sztárséf és teniszcsillag főzött együtt 

Stílusos együttműködés a champagne-i pop-up étterem megnyitóján.

Íme a Dining Guide győztes éttermei 

A Michelin-csillagos Onyx és Costes, valamint a delente zárva tartó ZONA a győztes a Dining Guide szerint.

Utcai lakoma és sörkóstoló a Dunaparton 

Június 7-én, 8-án és 9-én Budán, a Műegyetem előtti Dunaparton kell majd keresni a Főzdefeszt híres ivó paraszt emblémáját, három év után ugyanis helyszínt vált a kézműves sör fogalmát megteremtő sörfesztivál. Ugyanakkor egy szokatlan fesztiválfúzió keretében összefog a mostanáig a Hold utcai piacon rendezett Street Food Show-val.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!