Air France: Michelin-csillagos finomságok

Air France: Michelin-csillagos finomságok 

Három Michelin-csillagos mesterszakácsok, Régis Marcon és Anne-Sophie Pic egyedi ételkreációi várják februárban a La Première és Business osztályok hosszú távú járatainak utasait. A menüsor élményét a neves designer, Jean-Marie Massaud által tervezett vadonatúj, elegáns étkészlet fokozza.

Megújult a Gellért Söröző 

Buda legrégibb sörözője, a Danubius Hotel Gellért épületében 1918 óta működő Gellért Söröző megújult enteriőrben, kézműves sörök hadával és a velük harmonizáló kortárs magyar konyha ételeivel, időnként pedig izgalmas programokkal várja a vendégeket.
Reggeliző zónákat állít fel az Actimel

Reggeliző zónákat állít fel az Actimel 

A 2015. januári Actimel Reggeli Rutin Felmérés szerint a megkérdezett 25 és 60 év közötti 600 felnőtt 33 százaléka nem reggelizik rendszeresen, és mindössze 67 százalékuk visz be táplálékot az ébredést követően minden nap. Az Actimel elkötelezett, hogy ezen a helyzeten javítson, ezért a márka reggeliző zónákat állít fel Budapesten, hogy felhívja a figyelmet a reggelizés fontosságára. A figyelemfelhívó kampányt D. Tóth Kriszta, Tatár Csilla és Debreczeni Zita is támogatja, akik személyesen is ellátogatnak az Actimel Reggeliző Zónákba.

Idén jöhet a GMO-mentes védjegy 

Több fronton veszi fel a harcot a génmódosított élelmiszerek ellen Magyarország. Az előkészítés előtt álló fehérjeprogram a többségében GM-szóját tartalmazó takarmányokat szorítaná ki a piacról. A GMO-mentes jelölés bevezetésével pedig a boltok polcain is egyre nagyobb hely juthat a „tiszta” élelmiszereknek.

Idén Valentin-napra esik a Borjour Magnum 

Minden eddiginél több, 220 termelő mintegy 700 bora, 30 gasztronómiai kiállító és Valentin-napi programok várják a Borjour Magnum borkóstoló közönségét február 14-én a Millenáris park két csarnokában.
Hízik a libamájügy Kaliforniában

Hízik a libamájügy Kaliforniában 

Kalifornia megfellebbezte azt a szövetségi bírói döntést, amely lehetővé tette hízott máj értékesítését az államhatárokon belül – számol be az amerikai Associated Press nevű hírügynökség.
Csokoládéorgia a belga fővárosban

Csokoládéorgia a belga fővárosban 

A hét végén tartották meg Brüsszelben a Csokoládészalont, az édes ízek kedvelőinek legjelentősebb belgiumi eseményét - a tavalyi, első csokoládékiállítás és -vásár nagy sikerére való tekintettel idén másfélszer akkora területen, sokkal több résztvevőt fogadtak a szervezők.

Több mint 17 milliárd forint közvetlen támogatás a sertéságazatnak 

A meglévő 8,5 milliárd forintos sertésjóléti támogatást újabb 8,62 milliárd forintos tenyészkoca állatjóléti támogatással kiegészítve idén összesen több mint 17 milliárd forint közvetlen támogatást kapnak a sertéstartók, ami a 2014-es duplája.
Sikeres idei Sirha

Sikeres idei Sirha 

A látványos magyar stand kialakításában a Hungexpo közreműködött, több tízezer szakmabeli ismerhette meg a minőségi magyar alapanyagokat. A Bocuse d’Or VIP standján maga Jérôme Bocuseés OlivierGinon, a szakkiállítást szervező GL-Events elnöke is kóstolót kapott a hazai vendéglátás színvonalából.

Idén is népszerű a Torkos Csütörtök 

Már több mint 440 étterem csatlakozott Torkos Csütörtök elnevezésű farsangi akcióhoz, melynek keretében február 19-én fél áron kóstolhatják meg a vendégek a résztvevő éttermek menüit - tájékoztatta Lipcsey György Imre, a szervező Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese az MTI-t csütörtökön.

Megjelent a francia Michelin-kalauz 

Másodszor kapta meg a legmagasabb elismerést, vagyis a három csillagot Yannick Alléno párizsi séf a Michelin étteremkalauz idei franciaországi kiadásában, amely két új helyi konyhát is a legkiválóbbak közé sorolt – derült ki a kalauz hétfői párizsi bemutatóján.

Ha letette a poharat… 

A Táfelspicc feltételezése szerint mindenki ismeri azt az évek óta a neten keringő anyagot, ami azt veszi végig, hogy a dohányzásról való leállás után milyen ütemben állnak vissza a szervezet normális élettani funkciói, melyik szerv hogyan regenerálódik. Ugyanez véghezvihető az alkohollal is, de érdemes vigyázni, mert még a magukat mérsékelt alkoholfogyasztóknak tartók is meglepődhetnek.

Új gombafajt találtak a szalámiban 

Ha éppen egy új penészfaj után kajtatunk, nem kell messzire mennünk – elég belenéznünk a szendvicsbe!

Uniós díjat kapott a Nánási portéka 

Az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) kommunikációs díjának második helyezettje lett Brüsszelben a Nánási portéka elnevezésű, első helyi védjegy és mezőgazdasági márka, illetve a kialakítását szolgáló kampány.

Fényűző hétvége a borvilágban 

Showműsorhoz illő program állt össze a hatodik VinCE Budapestre; 25 nemzetközi szaktekintély megismételhetetlen borsorokkal készül Közép-Európa legrangosabb borszakmai eseményére. Március 6-án a VinCE Awards gálával indul a hétvége, ahol 10 kategóriában adnak át szakmai díjat. A mesterkurzusokon a borvilág trendjei, legendás borvidékei lesznek műsoron, a Corinthia Hotel impozáns termeiben 150 válogatott kiállító, legalább 4-5 csillagosra értékelt borászatok tételeit kóstolhatja a közönség.

Mehet a magyar marhahús Hongkongba 

Az elhanyagolható kockázatú járványügyi besorolásnak köszönhetően hamarosan megindulhat a magyar marhahús exportja Hongkongba, miután a helyi élelmiszerbiztonsági hatóság elfogadta a kiszállításhoz szükséges szakmai információkat és állategészségügyi garanciákat.

Ismét megrendezik a Magyar Borok Bálját 

Hozzájuk méltó környezetben és menüsorral kívánja bemutatni a magas minőségű hazai borokat a Magyar Borok Bálja, melyet idén tizedik alkalommal rendeznek meg február 21-én az InterContinental szállodában.

Nálunk járt Jack bácsi ükunokahúga 

Budapesten járt Jack Daniel ükunokahúga. Lynne Tolley-t sokan irigyelhetik munkája miatt: amellett, hogy a márka utazó nagykövete, mesterkóstolóként  is dolgozik. Közép-európai körútján hazánkba is ellátogatott, és egy belvárosi étteremben hamisítatlan amerikai ételek elkészítésével idézte meg a whiskeyfőző mester szellemét.

Egyre több a népkonyha 

Az emelkedő támogatásoknak köszönhetően sok helyütt már a hét végén is meleg ételhez juthatnak a rászorulók. Országos szinten 1300 szolgáltató biztosít szociális étkeztetést a rászorulóknak és működik 60 népkonyha is. Elsősorban kisnyugdíjasok, munkanélküliek és hátrányos helyzetűek vehetik igénybe az ingyenes vagy kedvezményes, napi egyszeri meleg ételt. Így vagy úgy, aki rászorul, ételhez juthat télvíz idején is. Talán ez a legfontosabb.

Átadták a NAIK felújított laboratóriumát 

A most kezdődő támogatási ciklusban 145,5 millió euró támogatás érkezik ültetvénymegújításra Magyarországra - mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár kedden Kecskeméten, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet-Kecskeméti Kutató Állomás felújított laboratóriumának átadásán.

USA: allergéngyanú a paprikaőrleményben 

Lehetséges földimogyoró allergén tartalma miatt visszahívta az amerikai fogyasztóktól a Szeged Sweet Hungarian Paprika elnevezésű termékét a kelet-európai fűszerek forgalmazására szakosodott és  a New Jersey állambeli Avenelben székelő Spiceco vállalat - közölte több amerikai híroldal.

A Street Kitchen a tévébe megy 

Február 7-től tól önálló műsorral jelentkezik az RTL Klubon a Street Kitchen. a 30 perces epizódok szombatonként 13h-tól láthatók.

Hat Michelin-csillag egy párizsi séfnek 

A Michelin-kalauz idei kiadását a turizmusért is felelős francia külügyminiszter mutatta be, hogy az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára is felvett francia gasztronómiát támogassa.

Az USA-ban be van tiltva a Kinder-tojás 

A Kinder-tojást mindenki ismeri, és mindenki szereti – előlegezi meg cikkében az Index. A tejcsoki-tojásba rejtett kis műanyag játékból az 1974-es bemutatkozása óta több mint 30 milliárd darabot adtak el világszerte. Van azonban egy ország, ahol a gyerekek nem is ismerik a Kinder-tojást, mert az illegális, törvény tiltja az árusítását és a behozatalát. Ez az ország mellékesen a világ legnagyobb csokifogyasztója, és úgy általában a szabad piac fellegvára, az USA.

A sör hasznos lehet Alzheimer ellen 

Ugyan a túl sok sör rövidtávon összezavarhatja a memóriánkat, a népszerű ital „józan” mértékű fogyasztásából hosszabb távon potenciálisan akár jól is kijöhetünk. Jelen cikk a Foodbeast írására támaszkodik.

A méltatlanul mellőzött bab 

Jó néhány étel van a világon, melyet valamiért ritkán eszünk, pedig nem is drága, jó az íze, és minden szempontból jót tesz a szervezetnek – mutat rá cikkében az MNO. A bab sokkal többet érdemelne.

Új koncepció az 5 éves Business Klubban 

A klub vadonatúj koncepcióját, az 'Ötlet, siker, kreativitás' kerekasztalbeszélgetést nagy érdeklődéssel fogadták a Vendég & Hotel Business Klubon megjelent szakemberek a Szamos Marcipán Royal Cukrászda és Kávézóban. A már nagyon várt vendéglátós és szállodai trendeket, újdonságokat bemutató prezentációkat követően ugyanis a szervezők egy olyan fórumot hoztak létre, melynek célja a meghívott szakemberek tapasztalatainak megosztása valamely kiemelt témában.

Bor-Blues-Böllér napok márciusban 

Harmadik alkalommal rendezik meg Veszprémben a Bor-Blues-Böllér napokat március 6. és 8. között, a szezonnyitó rendezvényen a hungarikummá nyilvánított karcagi birkapörköltet is megkóstolhatják a vendégek – mondta a város alpolgármestere pénteki sajtótájékoztatóján.

Elbocsátások Tokajban - Leépít a nagy állami borász cég 

Elbocsátja 160 dolgozójának egy részét az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. A döntést elsősorban azzal indokolják, hogy javítani kell a cég hatékonyságát, amelyet több komoly fejlesztéssel is fokozni kívánnak. Februártól átalakul a vállalat menedzsmentje is.

Nálunk is kijön a sztárséf magazinja 

Évi tíz számmal, több mint száz oldalon mutatkozik be áprilisban a Jamie Magazin magyar kiadása – számol be a Táfelspicc. A közismert tévés szakács lapja március 25-én jelenik meg, 895 forintért.

Nagyon dagad a kürtőskalácsbotrány 

A Hugarikum Bizottság csütörtökön tárgyalt arról, hogy a kürtőskalács benne lehet-e Magyar Értéktárban. Az értéktárban lenni azért jó, mert onnan általában egyenes út vezet a Hungarikumok közé. Ez védettséget, presztízst, reklámértéket jelent. Balhé azért lett a látszólag egyszerű ügyből, mert a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje a mostani hungarikum pályázatában nem utalt a kalács székely eredetére.

Fókuszban a Tokaj Kereskedőház Zrt. 

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a kormány a Tokaj Kereskedőház Zrt. telephelyeinek fejlesztésével összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket - az erről szóló kormányrendelet csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben.

Csokoládé karnevált rendeznek Pécsett 

Különleges csokoládékkal és az édességhez kapcsolódó színes programokkal várja a látogatókat a Pécsi Csokoládé Karnevál, amelyet február 7-én és 8-án rendeznek a Zsolnay-negyedben.

Nem városi legenda a bor jótékony hatása 

Nem városi legenda, hogy a bornak jótékony hatása lehet a szervezetre és akár a pszichére is – erről beszélt a Kossuth Rádióban az italt egészségügyi szempontból vizsgáló egyetemi kutatás vezetője.

Egyre több étterem csatlakozik az idei Torkos Csütörtökhöz 

Budapest belvárosában és Budán is számos étterem vesz részt az MT Zrt. Torkos Csütörtök programjában, és kedvezményesen kínálják ételeiket, a legtöbb csatlakozó étterem emellett a Dunántúlon található.

Az fahéjillatnak furfangos felhasználása 

Az üzletek jobbára árengedményekkel és fülbemászó dallamokkal próbálják az utcáról becsalogatni a vevőket, pedig lehet, hogy „az orruknál fogva” könnyebb lenne költekezésre késztetni őket. Jelen írás a Fox News cikke alapján jött létre.

Ismét Országos Étterem Hét Magyarország TOP éttermeiben 

Mintegy 23.000 vendég jelent meg a résztvevő éttermekben tavaly ősszel az Országos Étterem Hét alkalmából. Az egyhetes rendezvény ideje alatt Magyarország legkiemelkedőbb vendéglátóhelyei 3 fogásos menüsorokat kínálnak, egységes, a szervízdíjat is tartalmazó nagyon kedvező áron. Az étterem mustra alkalmából a vendéglátó üzletek mindegyike igyekszik saját konyhájának legjavát bemutatni, a vendégeknek ínyenc és változatos ételeket felszolgálni.

Sikeresen szerepeltünk a Bocuse d’Or döntőn 

Norvégia, Ørjan Johannessen nyerte a rangos Bocuse d’Or szakácsverseny döntőjét, az USA ezüst, Svédország bronz szoborral térhetett haza. A 24 nemzet, a világ legjobb szakácsai között Molnár Gábor és csapata a 13. helyen végzett; az európai mezőnyt nézve a legjobb tízben voltak, hasonlóan a Stockholmban elért eredményhez, és megelőztek olyan rutinos versenyzőket, mint Kanada. A legjobb plakátért járó különdíjat Magyarország kapta, közel kétezer szurkoló támogatta voksával Molnár Gábort. „A csapat sikeres szereplése egy újabb mérföldkő, ismét hazai séf bizonyította a kivételes nemzetközi mezőnyben, hogy Magyarországot ideje felrajzolni a világ gasztronómiai térképére” – mondta Hamvas Zoltán, a Bocuse d’Or Akadémia elnöke, aki a zsűriben pontozott.

Óriási teljesítményt nyújtott a magyar csapat 

A vilag 24 legjobb séfje között a 13. helyezést ért el, az európai mezőnyben pedig továbbra is az előkelő 9. helyen van Magyarország.

Így védenék meg a magyar fröccsöt 

Ki kell dolgozni a palackozott fröccs szakmai szabályait, hogy a visszaéléseket meg lehessen előzni, a fogyasztók bizalmát pedig meg lehessen őrizni – jelentette ki az agrárszektor.hu-nak a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

Itt a laktózmentes sajtkrém 

Mostantól hazánkban is megvásárolható a Philadelphia krémsajt laktózmentes verziója. 

Hungarikum lehet a sebes pisztráng 

A gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) kutatói olyan tenyésztési módszert dolgoztak ki, amelynek segítségével növelhető az őshonos sebes pisztrángok aránya a jelenlegi magyarországi pisztrángállományban. A tudósok szerint a sebes pisztráng akár hungarikummá vagy gasztronómiai különlegességé is válhat - hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerda reggel.

Elstartolt a magyar csapat a Bocuse d’Or szakácsversenyen 

A Bocuse d’Or szakácsverseny második napján, reggel 9:30-kor startolt Molnár Gábor és a magyar csapat Lyonban. A drukkerek bíztatásától hangos arénában 5 óra 35 perc áll rendelkezésükre a hús- és halétel elkészítésére. Molnár Gábor több hónapos felkészülés után vágott neki, hogy bizonyítson a 24 induló nemzet séfjei között. Az első napra sorsolt séfek már túl vannak a versenyen, a mai mezőnyben ott a legutóbbi ezüst- és bronzérmes gasztronómiai nagyhatalom, Dánia és Japán, de a 2011-ben dobogós Svédország és Norvégia is.

Főszerepben a gyöngytyúk 

A magyar gasztronómiában is régóta ismert gyöngytyúk a világ legrangosabb szakácsversenyének, az idei Bocuse d’Or húsételének fő témája. A kezdetben díszmadárként tartott baromfi a hosszú évek alatt igen kedvelt szárnyas étellé vált, húsa kiváló és nagyon egészséges. A magyar csapatnak holnap 15:05-kor percre pontosan kell tálalnia a gyöngytyúkot Lyonban.

Brüsszelben nincs napirenden az akác tiltása 

Több, Magyarország számára kiemelt jelentőségű témáról egyeztetett Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Karmenu Vella környezetpolitikáért, tengerügyért és halászatért, valamint Vytenis Andriukaits, egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztosokkal a mezőgazdasági és halászati tanácsülés alkalmával.

Szijjártó: a világ víziparának vezető állama lehet Magyarország 

A Hidrofilt Kft., a Pannon Egyetem és a nagykanizsai önkormányzat együttműködésében megvalósított Soós Ernő Víztechnológiai Kutatóközpont megnyitóján Szijjártó Péter közölte: a világpiaci kihívások miatt a gazdaság valamennyi szegmensében óriási verseny van, és ebben úgy állhat helyt Magyarország, ha kiválasztja azt az iparágat, ahol tudása, tapasztalata alapján versenyelőnye lehet. A vízipar ilyen terület, "a felhalmozott szaktudás, tapasztalatok és hagyományok predesztinálnak arra, hogy a világ víziparának egyik vezető országa legyünk" - jelentette ki a miniszter.

Közétkeztetés: máris csökkent a gyerekek cukorfogyasztása 

A januárban hatályba lépett közétkeztetési rendelet kapcsán a tapasztalatok szerint máris csökkent a gyermekek cukorfogyasztása.

Versenyfutás a Bocuse d’Or előestéjén 

Idén 15. alkalommal rendezik meg a Bocuse d’Or szakácsverseny döntőjét, ahová második alkalommal sikerült kvalifikálnia hazai séfnek. Molnár Gábor és csapata a verseny előestéjét villámbevásárlással töltötte a SIRHA kiállításon berendezett piacon Lyonban; a köretek elkészítésekor a most kiválasztott zöldségekből dolgoznak majd január 28-án, a második versenynapon.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!